2016-11-19 3089 浏览
心大心细这间新开酒楼水準得唔得,可唔可以系度招呼客人,昨日终于去试咗,中午和日本客人同朋友同事一起饮茶,点心唔错,地方干净,以为ok,同经理订台,讲明食火锅,问明唔系用gas爐,系电磁台平爐,话明系请客,请去安排张好的嘎台,晚上去到,话去地只有3~4张电磁平爐台,比较好位置嘎比人坐晒,净低一张系个角落里面,无计唯有接受坐出面大台用gas爐,搞到客人同自己成晚企系度食,叫个鸳鸯汤底,要求一边清汤一边四川辣汤,第一次上系一边清汤一边沙爹,叫换,再上系全窝辣汤,再换先岩,点食物,水準认真一盤,但预咗无期望,但居然虾都唔无,点咗个象拨螃,跟上嘎应该系washabi 鼓油,但黎嘎居然系喼汁washabi,比我的客笑到面黄! 点支白葡萄酒,个经理用冰桶chill住支酒黎,good job! 但睇真的,四个葡萄酒杯插晒入埋冰桶里面,罗返出黎湿淋淋,杯里面重有水,抹都唔抹,水都唔到就像倒酒,OMG! 食完碟聖子,睇台阿姐话垫底几片生菜都食得,我地话唔要啦唔该,以为去会收走去,过咗一陈去又埋黎话的垫底菜都食的,我地又话唔洗啦唔该,但的碟始终唔收到,成晚亦无帮我地换过碟,埋单1700几,四个人,平均450度,甘嘎水平服务,晚饭无下次,饮茶唔洗服务尚可!
2016-10-19 6269 浏览
一早訂咗位下午1點10分, 但去到酒樓接待處小姐竟然問我係咪有人到咗? 我第一個反應, 吓....冇喎, 好彩佢仲有其他吉枱, 即時比到枱我, 其實客人話訂咗枱, 最基本除咗問人訂咗貴姓, 都要問下留枱電話幾號呀, 確認到真係訂枱果位客人, 亦都保障到訂枱者真係留咗座, 唔係訂座嚟做咩? 我地4個人叫咗12樣點心, 大概等咗15-20分鐘點心慢慢咁出蝦餃- 皮都算薄, 蝦肉爽口燒賣- 呢到既燒賣上層係全隻蝦, 料都好足, 味道不差燒腩仔- 個人覺得偏肥, 啖啖肥膏, 食到成口油豉椒牛肚- 牛肚好淋, 而家好入味排骨- 賣相好似麻麻地, 但味道都尚算可以豉汁鳳爪- 鳳爪好淋, 而家好入味, 不錯春卷- 一般, 好似放咗好耐咁蝦腸 - 賣相好奇怪, 我第一次見酒樓腸粉會拼兩條菜, 再加上豉油喺底又唔係多, 面既粉皮全部冇汁, 有幾件食落口好似冇味咁流沙奶皇包 - 即食可以做到流沙既效果, 而奶皇餡比較甜牛柏葉 - 味道可以, 但未太熟偏硬南瓜餅 - 味道不錯, 餡料係紅豆蓉, 但餅底太軟又唔覺有南瓜味芒果糯米卷- 雪得唔夠時間, 太軟身, 餡料好糊口, 感覺怪怪總結 : 中午飲茶都尚算可以
蝦餃- 皮都算薄, 蝦肉爽口
燒賣- 呢到既燒賣上層係全隻蝦, 料都好足, 味道不差
燒腩仔- 個人覺得偏肥, 啖啖肥膏, 食到成口油
豉椒牛肚- 牛肚好淋, 而家好入味
排骨- 賣相好似麻麻地, 但味道都尚算可以
豉汁鳳爪- 鳳爪好淋, 而家好入味, 不錯
春卷- 一般, 好似放咗好耐咁
流沙奶皇包 - 即食可以做到流沙既效果, 而奶皇餡比較甜
牛柏葉 - 味道可以, 但未太熟偏硬
總結 : 中午飲茶都尚算可以, 食物質料同好彩有得比, 環境又坐得舒服
2016-10-19
2016-10-05 2614 浏览
聽朋友講官塘麗東酒店開咗間酒樓,十一點半前超平。今日星期二放假,九時前到達,都有七八乘客人,多是附近返工的白領和附近住的老人家。地方唔錯,酒樓員工都很落力,但人手不足,招呼不過不失。特價點心$7.8-$9.8,孖寶都係$16.8,平過我常去的九龍城酒樓。點心是三粒不是四粒,但都是大大粒,味道也不錯。還發現晚上有火煱,碟碟十八蚊,要揾日去試試。註:晚上六時後有代客泊車,晚飯三小時免費。
豉味蒸鳳爪
山竹牛肉球
羅漢齋腐皮卷
皮蛋瘦肉粥
極品露筍餃
2016-10-05 1540 浏览
今天跟幾位友人來觀塘區午膳,Order了幾個點心及伊麵,他們的招牌蝦餃,好大粒,味道不錯;前菜豬手都好入味;最失望係個楊枝金露,奶與楊枝/芒果的比例大概8:2,很有改善空間
楊枝金露
鹵水豬手