2019-04-16 2249 浏览
星期六約了朋友慶祝生日, 原本想在觀塘訂日本放題的, 可惜很多間都沒有位了。 突然諗起之前試過到馥盈軒吃火鍋,感覺都唔錯,所以就打電話到這裏訂枱了! 任食火鍋$128一位, 我們再加了肉蟹$148, 安格斯肥牛片$128,這裏的茶芥全免的。湯底我們選了招牌鴛鴦鍋,任食火鍋的配料有很多選擇,美國肥牛,鮮滑牛,雞片,鯇魚腩,豬頸肉,豬肉,海鮮類,丸類,菜類等等,多不勝數,不能盡錄! 飲品有汽水,啤酒, 還有其他不同的飲品,甜品有阿波羅雪糕。這裏真是非常抵吃,超平的價錢有很多不同的食物選擇, 最重要這裏坐得舒服, 同朋友食飯傾計的好地方。

任食火鍋

海鮮
丸類
雪糕
2018-12-15 2777 浏览
又到早上要上班的星期六, 回公司的步伐不用太趕, 比較輕鬆。剛好經過一間酒樓的樓下, 見到一部點心車內面有數十籠點心, 蒸氣亦不斷冒出, 已經吸引了我的眼球。不過那麼多選擇, 應該要選什麼好呢?而我早上通常都是吃少少就可以, 所以我就選了傳統茶樓點心-燒賣作早餐, 而我就當然是外賣打包拿回公司慢慢吃吧。這份燒賣用料十足, 一粒燒賣的上面已經有一隻蝦, 裡頭還有一隻蝦, 好飽滿。吃完之後, 都覺得有點飽, 以及充滿能量。這個價錢有這個水平, 我覺得算很不錯。如果也是在觀塘附近上班, 可以試試買點心做早餐。好, 又要努力工作了, 下次再買過。
不過那麼多選擇, 應該要選什麼好呢?
燒賣
吃完之後, 都覺得有點飽, 以及充滿能量。
這個價錢有這個水平, 我覺得算很不錯。
如果也是在觀塘附近上班, 可以試試買點心做早餐。
好, 又要努力工作了, 下次再買過。
2018-12-15
$20 (早餐)
燒賣
2018-12-12 1503 浏览
聽說這家喝茶挺平,所以趁放假同家人去飲茶。總的來說,食物雖然不算貴,但味道一般。反而印象最深刻的是食食下,聽到突然有人破口大罵員工,成間酒樓都聽到,嚇了一跳。那個鬧人的好像是店長,仲以為佢係老細,可以當住甘多客面前甘大聲罵人。好心有咩私下解決喇,我想黎食野咋,吾係想黎睇你表演鬧人吖!真係O左嘴,怪吾得呢度人手好似好少甘,冇咩服務,甘鬧法,鬼同你做咩

2018-10-29 2060 浏览
是日去海濱公園觀賞龍舟比賽, search到附近有得飲茶, 唔多劣評就黎試試。 見到比賽單位包左酒樓做慶功宴, 應該呢頭附近呢間係比較有水準的吧。一坐低就見到餐具好多污漬, 星期日有幾枱大家庭聚頭, 有一半以上冇人坐。 食物:手拍青瓜 38食左咁多間第一次食到咁辣既。 諗住俾小朋友食但連我都覺太辣。 個青瓜係苦既。叉燒包。18.8。小點係新鮮熱辣辣, 上得唔耐亦都好新鮮黃金糕25.8呢個糕點係我至愛, 就算係新年都好少搵到。 3舊厚切。 熱辣辣。 好正紅油抄手25.8反而冇青瓜咁辣。 抄手食落好新鮮。 胡椒豬肚湯28也是我至愛既湯類。 豬肚5大舊, 豬菜, 胡椒份量岩好。 加入了薑粒。 我很滿意。菠蘿咕嚕肉38也是岩岩炸,岩岩拌醬整出黎既。 份量2,3 人食岩岩好。茶費10蚊位。 服務態度一般。 坐得舒服。 廁所衛生唔錯。

食物:

手拍青瓜 38

叉燒包。18.8。小點
係新鮮熱辣辣, 上得唔耐亦都好新鮮

黃金糕25.8

紅油抄手25.8
反而冇青瓜咁辣。 抄手食落好新鮮。

胡椒豬肚湯28

菠蘿咕嚕肉38
也是岩岩炸,岩岩拌醬整出黎既。 份量2,3 人食岩岩好。

茶費10蚊位。 服務態度一般。 坐得舒服。 廁所衛生唔錯。
2018-10-28
2018-09-17 2539 浏览
中午時間,約咗朋友喺觀塘附近食嘢,朋友建議去飲茶,講話之前去過呢間茶樓介紹俾我,所以我們上咗去。中午時間,人流非常少,只有兩成枱坐滿,食物方面,因為中午時段,所有價錢都是幾何級上升,我朋友一看到點菜的紙仔,都立時嚇親,我再看一看平時早上及中午時段的點心價格比較,都一樣俾佢嚇親,價錢差唔多貴足足一倍但我跟我朋友說,價錢不是問題,最緊要好食,我話你介紹,我信你。我們點左一個炒粉麵,一個蒸蘿蔔糕,一個黑松露蒸燒賣,一個腸粉,炒粉麵非常油膩,我食咗一碗,已經成個喉嚨都係油確住喉嚨,已經再食唔到第二碗,黑松露燒賣蝦很大隻,對得起這個價錢,但是觀塘周邊很多酒樓都做到這個水準,沒有太大驚喜,只能說合格,蒸蘿蔔糕算是非常好的一個,因為外面酒樓很少食到蒸的蘿蔔糕,煎蘿蔔糕外面會比較多,這店的蘿蔔糕做得非常清淡,令我食得非常舒服,腸粉就不過不失,都合格。整體而言,性價比很低,如果說整體菜式就已經唔合格,雖然未至於難食,但這個價錢食到這些菜式,已經令到我下次唔想幫襯,兩個人食,買單要$300 ,算唔算抵食,大家自己可以分析下。

整體而言,性價比很低,如果說整體菜式就已經唔合格
2018-09-16 1910 浏览
一早已經買左團購券同家人黎打邊爐,點知撞到呢個怪獸颱風,都諗住改期啦,點知強颱風前又唔好天,所以三號波都照去啦,之前睇過食評都好似好一般,所以都冇抱任何期望去,諗住食飽就算啦,準時6點去到唔算好多人,仲可以揀到個冇咁大風嘅座位,之後揀好湯底就出去拎食物啦,都唔少選擇呀,有貢丸牛丸龍蝦丸墨汁魚丸芝士丸芝士腸,魷魚豬肚等十幾廿款,菜有四款,南瓜蘿蔔金菇香菇粟米生淮山響鈴炸魚皮等,同埋有個混醬區,至於肥牛,鯇鯇片同腩,滑豆腐就要劃紙等佢送過黎,飲品方面自家煲嘅得雞骨草一款,其他係罐裝汽水,百仕蕃石榴酸梅湯冰糖雪梨冰紅茶C+啤酒等等,紙包就得菊花茶,有十款左右一定岩飲嘅~今晚揀左麻辣同清湯底,麻辣真係好辣,好足料,食材新鮮,侍應有笑容,未人多時仲會同你傾下計添,雖然團購請限時兩小時,不過我地坐左差唔多三個鍾都冇remind我地時間,所以食得好滿足同開心,臨走前仲食埋雪條添,全部係阿波羅牌子,雪條有藍寶石,檸檬,橙,紅綠豆,彩虹(即係幾款生果味),雪糕就有香芋,雲尼拿,朱古力同芒果總結今晚又係冇團錯嘅,冇期望反而有驚喜,有機會會再黎食過呀~
2018-09-15
用餐优惠
團購
2018-08-24 1752 浏览
朋友相約聚會,好耐冇見, 觀塘要搵一間酒樓或餐廳,可以久座,都幾難 。 呢間酒店酒樓,剛係返工地方附近, 因在工廠區, 所以不是太多人會去 。 偶然都會去呢間飲中午茶 , 都係較易搵位, 點心質素就一般 , 今次試食任食火鍋 , 價錢好實惠 。講真 ,才百幾蚊 1 位, 不會要求高啦 , 至在可傾計 , 講番食物 , 種類都 5 算少 , 當然係普通貨式啦 , 有部份食物要寫紙…… 如鱔,翠肉鯇魚,牛肉,豬肉之類 , 不過大部份放在現場任攞 …… 肉丸,菜 , 麵 , 豆腐,響鈴之類。當然,不要如期過高啦,竟然有一丁麵,都算驚喜, 飲品都係一般氣水, 品種 5 算多,雀巢雪糕任攞,還有不知名雪條 。任食係 2 個鍾 , 如果 8 點後入座更抵食,只收 $108 再加一, 我當然 5 係食呢個時段啦 , 不過埋單連加一 , 平均 $156 位 , 可以食得好飽 , 如果以此價錢,就不合適講質素 …… 只能說飽食

2018-08-16
2017-11-28 9327 浏览
老爸生日, 屋企人食過呢間火鍋話OK,於是我先打去訂枱,好讓屋企人唔使去到等位。我預早幾日打去,一個男既接電話,我話"想訂11月25日星期六晚上8:00 6大1小",個男職員問我係咪食火鍋,我話係,跟手問佢幾錢位、小朋友點收費等,男職員答完我後就confirm話"同你留咗11月25日星期六夜晚"。到當晚去到酒店大堂,見豎個牌寫住"XX聯婚"都覺得奇怪,上到酒樓真係成個場擺緊婚宴!我搵個部長問,我訂咗火鍋,請問坐邊。個部長邊忙邊話"唔會咖喎,我地一年前已接婚宴,係咪你搞錯?" 我話"唔會囉,係你職員照幫我訂枱,仲confirm咗日期,而家係你地錯"。到嗰刻我已經唔想再講邊個啱邊個錯,反正點都唔會俾到枱我食飯,於是同屋企人去咗第二度食飯了。訂枱後我已同我媽講職員冇乜禮貌,唔怪得openrice有差食評,但估唔到食都冇食過就引嚟我俾佢負評,邊個叫我都唔會去呢間嘢!

2017-11-25
因為約了親戚們在中秋翌日補假吃個團年飯,於是在openrice搜尋一下有沒有好酒樓介紹(因為大多是上了年紀的且住在觀塘),在openrice見到這間酒樓,見大家的評語都相當中肯,於是便在前一天預約了位來喝茶(當時約了12點半),而接聽的侍應也說了沒問題。然而在來到酒樓時,赫然發現四周環境骯臟不堪,燈光昏暗,甚是驚嚇。但因為帶著有大有小,而且這四周也不易找到別的酒樓,於是只好硬著頭皮前進。當我們來到後,便跟侍應說聲我們是預約了位的,但侍應說她沒有留位給我們,要我們等候(當時是12點),那我們便決定先等一會吧,畢竟我們的確是早到了。就在等待的時候,我們發現酒樓內有一空位可以換成大枱,於是便上前禮貌地詢問侍應可否安排我們坐那兒,侍應當時表示她沒有權利決定,說要先詢問經理,於是我們就跟在侍應的後面去問經理。沒想到經理一聽到,即大聲呼喝道:「就是要客人在外面等,這樣才可以製造氣氛,讓人們以為我們這裡的好吃!就算上了來,也不代表就有東西給他們吃吧!」我們非常愕然,沒想到本歡喜的想要吃個團年飯,卻竟無故遭到痛罵。我們要求經理就他的言論道歉,他非單不道歉,更說要找保安來對付我們……當下已全無食欲,於是
就在等待的時候,我們發現酒樓內有一空位可以換成大枱,於是便上前禮貌地詢問侍應可否安排我們坐那兒,侍應當時表示她沒有權利決定,說要先詢問經理,於是我們就跟在侍應的後面去問經理。沒想到經理一聽到,即大聲呼喝道:「就是要客人在外面等,這樣才可以製造氣氛,讓人們以為我們這裡的好吃!就算上了來,也不代表就有東西給他們吃吧!」我們非常愕然,沒想到本歡喜的想要吃個團年飯,卻竟無故遭到痛罵。我們要求經理就他的言論道歉,他非單不道歉,更說要找保安來對付我們……當下已全無食欲,於是便決定離去。

我們離開後,在附近走逛時,發現原來距離這惡劣酒樓的不遠虛,有間燒味和炒粉麵都煮得很好的酒樓。大家在去之前,真要考慮清楚,因為這間酒樓是你訂了位也沒用,甚至會用非常惡劣的態度來招呼你。
题外话/补充资料: 這酒樓的環境相當不潔淨(正考慮向食環署投訴),四周都很污穢,而且我在那裡只站了一會,雙腳小腿便起了不少紅點(若有小孩和老人家,要考慮是否前往)。而且整間酒樓的燈光都非常昏暗,一進去已有種不舒服的感覺。 另外經理和侍應的態度都奇差、十分十分十分惡劣,就像是有種不願招待香港人、只想招待遊客的感覺(因為那裡位置於一間工業區的大廈內)。而且還會白眼客人、呼喝客人,甚至出言侮辱…… 骯臟不堪的環境,再加上非常惡劣的態度,食物再好吃也是枉然呀。真的,奉勸大家在前往這酒樓前要三思,極之不推介。
2017-10-05
庆祝纪念
团年饭
2017-08-30 6006 浏览
火鍋食物新鮮,雪糕有驚喜,有小朋友最愛的孖條,8點後入座只需98蚊全包,任飲任食,大抵啦仲每人送一份海鮮,有:蝦,蠔同扇貝食品係自助形式出去夾既,有:牛百葉,魷魚,丸,雞肉,雞件,豬頸肉,水餃,雲吞響鈴,金菇,冬菇等……款式多樣。蔬菜都多樣選擇,乾淨新鮮。飲品有汽水,涼茶,啤酒,藍莓酒,檸檬茶等……都好多選擇,湯低叫咗蘿蔔牛腩,淡咗啲,牛腩 靭咗啲下次會再去試下重慶雞煲雪糕係阿波羅,有好多味揀,有媽媽最鍾意既香芋味大人小朋友都食得好開心,好滿足
仲每人送一份海鮮,有:蝦,蠔同扇貝
下次會再去試下重慶雞煲
雪糕係阿波羅,有好多味揀,有媽媽最鍾意既香芋味
大人小朋友都食得好開心,好滿足
2017-08-18
  • 火鍋蔬菜
2017-08-20 4066 浏览
有時會同同事一齊lunch去飲茶,因為好近。呢度都飲過幾次了,其實嘢食嘅水準唔差,但係D款唔算多。點心唔一一咁講啦。有啲嘢可以講下嘅。奶皇包,明明寫住流心奶皇包,但係一啲都唔流心。黑糖蜂巢糕,左下角黑色嗰個點心,類似黃金糕嘅質地,但係加左黑糖。原本好鍾意食黃金糕,所以先叫咗呢個黑糖蜂巢糕,唔知點解成個糕點,上層幾好食,下層有啲酸。小籠包,大家都見到每一隻小籠包都有一個銀鋁盤仔裝住,原本以為好精緻好貼心,原來一夾起個小籠包,啲皮就黐住晒個銀色盤仔,即係一夾就穿。雖然呢張相冇影到,但係我哋叫咗個腐乳炒通菜。好失望,完全冇腐乳味,同啲同事討論左好耐,到底佢哋放咗一尊腐乳,定係半尊。唔夠味呀!!!不過有啲嘢都要讚嘅,例如我哋叫咗個鹹菜豬肚湯,豬肚好軟林林,好乾淨,成個湯小辣,好有味黑松露燒賣,唔知點解呢間茶樓嘅燒賣同埋蝦餃都係一籠得三粒,奇怪,但係燒賣好好食。燒賣上面有一粒完整嘅大蝦。荷葉飯,一個荷葉飯好大個,我估應該有炒過掛,啲飯好香,好多料。多人嘅時候不妨叫一個荷葉飯share。牛肚,真係金錢肚,又大塊,有夠味又夠淋。好食。呢間野上菜算快,好多點心都好好食,但都又唔好食嘅,例如我上面寫嗰啲
有時會同同事一齊lunch去飲茶,因為好近。

呢度都飲過幾次了,其實嘢食嘅水準唔差,但係D款唔算多。

點心唔一一咁講啦。有啲嘢可以講下嘅。

奶皇包,明明寫住流心奶皇包,但係一啲都唔流心。

牛肚,真係金錢肚,又大塊,有夠味又夠淋。好食。

呢間野上菜算快,好多點心都好好食,但都又唔好食嘅,例如我上面寫嗰啲。仲有一樣野,呢間酒樓有啲甜品嘅,基本上都試過晒,如果大家唔想浪費金錢,奉勸大家就唔好喺度叫甜品食,大家應該明嘅。
2017-08-18
  • 牛肚
  • 胡椒鹹菜豬肚湯
2017-08-09 3088 浏览
今天和朋友到觀塘選購厨房用品,逛完累得要死,想要找地方歇歇腳,但因正值午飯時間,要找歇腳地方不易,剛巧路過麗東酒店,見內有酒樓就入內喝茶吃點心。酒樓環境有點混亂,想不到酒店內的食肆居然要搭枱,可幸在我拒絕之後,服務員也安排了一張二人枱給我倆。由於早餐仍未好好消化,兩個人只下單要了四碟點心。招牌炸蝦餅賣相不甚討好,有點油膩,但蝦肉尚算彈牙,味道也不錯。香茜牛肉球內有爽口馬蹄粒,可惜太大粒,有點喧賓奪主,而且送上點心時已加喼汁,服務不夠細心。香煎韭菜角炸得頗香口,皮脆又有韭菜香,值得一讚。我最欣賞脆皮海皇腸粉,薄薄腸粉皮加上內裏用脆脆春卷皮包裹著蝦膠,看得出是即叫即做的誠意之作。雖然今次只試了四款點心,但覺得此食肆食物水準不錯,有機會定會再來嘗試其他點心的。

由於早餐仍未好好消化,兩個人只下單要了四碟點心。

香煎韭菜角炸得頗香口,皮脆又有韭菜香,值得一讚。

2017-08-03 1722 浏览
其實黎依間酒樓食晏之前,成班同事都十五十六,因為第一次黎時,d野幾好食,份量又唔少。點知,黎第二、三次時,野食既水準一落千丈😓但大家又想近近地飲茶,所以博一博。點知今次博一博,真係無貧撲😁其實我真係幾鐘意食胡椒豬肚,佢既份量都唔少。少少辣,豬肚爽口夠入味,但咸菜味淡左d😝煎堆仔,麻蓉餡,一碟4個都唔少,熱辣辣!义燒餐飽,大家至愛,不過包面唔夠甜,裡面個餡味道比較淡。鮑汁炒麵,味道甜甜地,調味適中,不過濕左少少。炸蝦餅,唔太脆,味道未到。豆鼓油麥菜,豆鼓味唔濃,反而油麥菜味出。其實我個人鐘意油麥菜味多d楊枝金露夠凍、夠甜,材料又多,滿意😁雜果涼粉,無論雜果或是涼粉都係罐頭野,失望😓仲要唔知點解配黃糖?真係第一次見😂😂
點知,黎第二、三次時,野食既水準一落千丈😓
但大家又想近近地飲茶,所以博一博。
點知今次博一博,真係無貧撲😁

其實我真係幾鐘意食胡椒豬肚,佢既份量都唔少。
少少辣,豬肚爽口夠入味,但咸菜味淡左d😝

煎堆仔,麻蓉餡,一碟4個都唔少,熱辣辣!

义燒餐飽,大家至愛,不過包面唔夠甜,裡面個餡味道比較淡。

鮑汁炒麵,味道甜甜地,調味適中,不過濕左少少。
炸蝦餅,唔太脆,味道未到。

楊枝金露夠凍、夠甜,材料又多,滿意😁

雜果涼粉,無論雜果或是涼粉都係罐頭野,失望😓
仲要唔知點解配黃糖?
真係第一次見😂😂
2017-07-31
2017-02-04 2999 浏览
大年初7.....開工喇~~返左公司拜個神~~我地就成班去左係公司隔離酒店既1樓酒樓飲返個開年茶呢間野... 其實好難留意到...但1點鐘亦座無虛席而食品款式相比好彩係多既我地一行7人... 叫左15樣野..當中包括一個炒飯..食品既味道相著通... 無咩有驚喜...味道亦唔係好夠蒸腸粉..個腸粉口感唔夠滑呢個叫爆漿流沙包...一d都唔爆個包個質感又厚..又有點講唔出既怪而其他食物味道又真係普通..但以飲茶黎講....呢一間既價錢亦唔係貴7個人... 15樣野.. 賣單$600算係咁啦~
大年初7.....開工喇~~
返左公司拜個神~~
我地就成班去左係公司隔離酒店既1樓酒樓飲返個開年茶

呢間野... 其實好難留意到...
但1點鐘亦座無虛席

而食品款式相比好彩係多既

我地一行7人... 叫左15樣野..
當中包括一個炒飯..

食品既味道相著通... 無咩有驚喜...
味道亦唔係好夠

蒸腸粉..個腸粉口感唔夠滑
呢個叫爆漿流沙包...
一d都唔爆
個包個質感又厚..又有點講唔出既怪
而其他食物味道又真係普通..
但以飲茶黎講....呢一間既價錢亦唔係貴
7個人... 15樣野.. 賣單$600
算係咁啦~
2017-02-03
午餐
2017-01-06 2935 浏览
今日同事話想飲茶 ,近近哋就嚟咗呢度, 諗住所謂酒店樓下嘅酒樓唔會差得去邊 ,首先28蚊一人嗌咗一盅螺頭花膠湯 ,呢個價錢不過不失啦, 沙薑豬手都正常,跟住啲點心就完全唔掂 ,先講過奶黃包 ,唔係流心都算啦, 有啲涼涼地好似冰極咁嘅味, 蝦餃皮硬嘅 ,好似返蒸咁, 腸粉好膠, 小籠包啲皮又係硬嘅, 仲要有油益味, 牛肉球又係唔掂, 燒賣仲得意, 面頭隻蝦同粒燒賣中間有pat粉漿, 好明顯隻蝦係黏咗好多豆粉先擺落隻燒賣度蒸, 鹹水角同春卷都唔好食,冇味嘅, 最後諗住叫個叉燒包實冇死啦 點知個皮超厚 ,裏面啲餡好乾 ,都係唔好食, 好明顯所有嘢食都係返蒸, 又乾又硬 ,真係唔會再有下次
2017-01-06