2008-06-29 78 浏览
八個人為朋友仔送行。所有人不嬲都無意見食咩,難得同事仔有意見o黎呢到食,問哂咁多人「意見」之後,Book o左呢到星期六,七點九位,聽聞係要會員先可以book 位。去到唔太多人,個個客人個樣都好似熟客咁(其實我未去過,又點知人o地係咪熟客呢?),叫到成枱餸。一大班人講o左半個鐘先可以點到餐。砂鍋雲吞雞 - 個湯好味,好香,唔太油。但係雲吞個樣唔係上海雲吞,係廣東「lin」埋一舊雲吞。分好一碗碗酸辣湯 - (呢班人係咪傻o架,叫兩個湯) 我覺得好辣,朋友仔就話好好味。紅燒元蹄 - 真係好意外,一直都覺得元蹄係好多肥豬肉,食少少就夠o個D 。但係呢個元蹄食落一D 都唔覺得膩,好冧,齋食佢唔送飯都唔會覺得好油。生煎包 - 好普通o既貨色,好一般。炒鱔糊- 好似一碗燒鰻魚咁,我呢個鰻魚怪就覺得正正正。雪菜肉絲炒年糕 - 同事仔o既推介,但係,我覺得..............我自己煮o既好食好多。可能因為佢淡。朋友仔話佢幾好食,因為佢唔太糊口。我覺得佢炒得香口少少會好食好多。百頁棠菜 - 白煮小棠菜同百頁。清清地,百頁o既口感好特別(可能因為我未食過百頁)。桂花酒釀小圓子 - 我好鐘意食小圓子
八個人為朋友仔送行。

一大班人講o左半個鐘先可以點到餐。

生煎包 - 好普通o既貨色,好一般。

炒鱔糊- 好似一碗燒鰻魚咁,我呢個鰻魚怪就覺得正正正。

桂花酒釀小圓子 - 我好鐘意食小圓子,D 桂花好香,酒好濃,但係唔知點解D酒釀比平時食o個D 酸。叫o左兩碗,佢明明話一碗係變兩碗,但係最後有九碗出現。

桂花湯丸 - 比桂花酒釀小圓子甜,可能因為無o左酒釀中和o左佢o既甜味。

炸湯丸 - 個樣好似笑口棗咁,我無食到,但係睇落唔太油,

高力豆沙 - 我唔太鐘意高力豆沙,所以無食到。佢o既外表好黃色,感覺唔太油。

九個傻婆係到大笑大聲講o野,都無人話,其實咁就更加唔好意思。
有一樣要讚o既就係佢會再所有湯類o既o野分好一碗碗,就算無叫佢分o既糖水都分到一碗碗,細心,低讚。
餸上得好快,Order o左十五分鐘左右就開始上菜啦。
坐到十點,好似有D 唔耐煩,自動走人。
最後叫個侍應哥哥幫我o地影相,但係...... 佢好不滿,好求其咁影o左一張好唔得o既相。

睇完咁多人話個炸臭豆腐好食,真係好想試下呀。
不過唔知幾時先有機會係呢到再食喎啦。
好一般o既生煎包
砂鍋雲吞雞,好味
出奇好味o既紅燒元蹄
9個人分2 粒獅子頭
2008-06-28 65 浏览
jun 20, 08, 8人來晚飯,叫咗 : 1) 涼伴馬蘭頭-喺刴碎嘅菜+百葉-又唔喺好凍,大約都喺室溫啫-如果雪凍d,加d麻油會唔會更+香口呢??? 2) 鍋貼-1碟8隻-皮唔厚,多肉,因為太肚餓啦~~~~好味3) 無鍚脆鱔 -見到又喺掛醬效果-咬落去脆身,個醬喺帶甜嗰種,好味 4) 鹹蛋黃中蝦-其實我screen咗仲有清炒蝦仁/寧波式炒蝦仁,揸唔定立意,所以友人幫手揀咗呢個-個鹹蛋黃喺濕軟做法嗰隻,起沙口感,好香鹹蛋黃味+鹹蛋黃油-隻蝦都ok 5) 紅燒元蹄-肉炆得好腍,醬汁唔喺好"杰"身嗰隻 6) 砂鍋雲吞雞-合格有餘 7) 蔥油大餅-上次食過,今次無試到-友人話鬆,但個脆口度就唔夠大陸嘅好 8) 上海炒年糕-夠煙韌 9) 豆沙鍋餅-個皮薄,豆沙餡多,唔太甜-不錯 10) 香蕉高麗豆沙-上次食過,今次無試到 11) 擂沙湯圓-皮厚,裡面嘅芝麻餡亦唔喺會流出嚟嗰d,可以啦 12) 酒釀雙圓-上次食過,今次無試到,但友人都大讚喺酒味 13) 白飯 x 7 14) 飲品-啤酒 x 3細樽-汽水 x 4細樽 - 好多謝友人策動今次飯局(urgent fall in),其他友人亦即刻1呼
jun 20, 08, 8人來晚飯,叫咗 :

1) 涼伴馬蘭頭
-喺刴碎嘅菜+百葉
-又唔喺好凍,大約都喺室溫啫
-如果雪凍d,加d麻油會唔會更+香口呢???

2) 鍋貼
-1碟8隻
-皮唔厚,多肉,因為太肚餓啦~~~~好味

3) 無鍚脆鱔
-見到又喺掛醬效果
-咬落去脆身,個醬喺帶甜嗰種,好味

4) 鹹蛋黃中蝦
-個鹹蛋黃喺濕軟做法嗰隻,起沙口感,好香鹹蛋黃味+鹹蛋黃油
-隻蝦都ok

5) 紅燒元蹄
-肉炆得好腍,醬汁唔喺好"杰"身嗰隻

6) 砂鍋雲吞雞
-合格有餘

7) 蔥油大餅
-上次食過,今次無試到
-友人話鬆,但個脆口度就唔夠大陸嘅好

8) 上海炒年糕
-夠煙韌

9) 豆沙鍋餅
-個皮薄,豆沙餡多,唔太甜
-不錯

10) 香蕉高麗豆沙
-上次食過,今次無試到

11) 擂沙湯圓
-皮厚,裡面嘅芝麻餡亦唔喺會流出嚟嗰d,可以啦

12) 酒釀雙圓
-上次食過,今次無試到,但友人都大讚喺酒味

13) 白飯 x 7

14) 飲品
-啤酒 x 3細樽
-汽水 x 4細樽

- 好多謝友人策動今次飯局(urgent fall in),其他友人亦即刻1呼百應,難得,難得~~~

- 因為上之次叫菜有d掣肘,今次就可以隨心所欲咁叫晒想食嘅嘢,好開心,又1mission complete

- 今次叫咗咁多嘢,連同上次嘅菜式,水準好平均,又1難得之處。通常第2次幫襯都會比較失色
2008-05-26 75 浏览
一家人來吃上海菜埋單 : $13XX最欣賞是臭豆腐 , 好好味 !!而豆沙鍋餅的豆沙有好香的紅豆味但又不會很甜.不過椒鹽元蹄 (唔肯定是叫扣肉定元蹄) , 就是好似煲湯後的瘦肉咁可惜當晚 沒得叫 "高力豆沙" 枱與枱就迫了少許 .
一家人來吃上海菜

埋單 : $13XX

最欣賞是臭豆腐 , 好好味 !!
而豆沙鍋餅的豆沙有好香的紅豆味但又不會很甜.

可惜當晚 沒得叫 "高力豆沙"

枱與枱就迫了少許 .
2008-05-17 48 浏览
因為之前blog友sloppy joe提過,+上中環之友食過,所以may 10, 08, 6人來晚飯,叫咗 : 1) 3寶烤夫 -唔難食,不過極度普通2) 美味煙燻蛋-溏心效果就絶對交到功課,但個煙燻外層就輕手咗(無論濃郁度/滲入度) 3) 鮮炸臭豆腐 -1碟6件,我棄權-友人話好鬆化,見佢哋伴以甜醬食,好滋味咁,但我全程就雙手蓋鼻 4) 蔥油大餅-鬆,唔油,有芝麻香,但蔥味唔夠-但好味 5) 糖醋魚塊-上碟好燙嘴,反而薄切嘅魚片好味d,個粉唔厚,炸到挺身,好似食緊魚肉乾咁,但又唔乾-但友人話如果個醬汁甜多少少就最好喇-伴以椰果1齊炒,非1般菠蘿 6) 楊州獅子頭-嗰日好彩唔洗訂-肉好鬆,湯清,津白甜-good 7) 樟茶鴨 (1/2份)-肉嫩,結實,但胸肉部份都喺"鞋"-不過無鴨味 8) 高力豆沙-皮薄又鬆,夠功夫-只是個豆沙餡甜咗少少 9) 酒釀雙丸-2碗-侍應好好咁幫我哋分成4碗-其實即喺芝麻湯丸+酒釀小丸子-酒味都幾重吓,會帶少少酸 - 其實每碟菜上枱時都好熱騰騰,都有1股新鮮嘅熱氣,又唔油,難得。雖然唔喺每碟都好好食,但起碼食到酒家嘅誠意 - 侍應服務亦好勤快,好細心(問你分

1) 3寶烤夫
-唔難食,不過極度普通

2) 美味煙燻蛋

3) 鮮炸臭豆腐
-1碟6件,我棄權

4) 蔥油大餅
-鬆,唔油,有芝麻香,但蔥味唔夠
-但好味

5) 糖醋魚塊
-但友人話如果個醬汁甜多少少就最好喇
-伴以椰果1齊炒,非1般菠蘿

6) 楊州獅子頭
-嗰日好彩唔洗訂
-肉好鬆,湯清,津白甜
-good

7) 樟茶鴨 (1/2份)
-肉嫩,結實,但胸肉部份都喺"鞋"
-不過無鴨味

8) 高力豆沙
-皮薄又鬆,夠功夫
-只是個豆沙餡甜咗少少

9) 酒釀雙丸
-2碗
-侍應好好咁幫我哋分成4碗
-其實即喺芝麻湯丸+酒釀小丸子
-酒味都幾重吓,會帶少少酸

- 侍應服務亦好勤快,好細心(問你分幾多碗)

- 有好幾樣嘢我都想食,所以唔排除再嚟多次
2008-05-14 58 浏览
寧波門口貼著"只限會員"既招紙, 不過從我地訂檯到埋單, 都冇人問過我地俾會員卡喎. 各位唔係會員既食家都可以試下黎食!講返d食物:小籠包 - 黎上海舖通常肯定會叫既一味菜, 寧波既小籠包唔算好食, 因為係冇湯汁的, 豬肉餡亦唔夠鮮味, 建議各位可以轉叫生煎飽, 多汁香口, 好食好多;雪菜炒年榚 - 年榚夠煙韌, 雪菜亦俾得慷慨, 味道清淡無咁滯, 推薦;糖醋排骨 - 原來係酸甜豬排, 錯晒! 除非你同外國人食飯啦, 我就唔建議你試呢個啦;酸辣湯 - 我覺得咁多間上海舖, 寧波既酸辣湯係最好的, 酸辣味剛剛好, 冇話邊種味太搶, 而且料亦足, 有出面舖頭好少用既豬肚. 放心, 洗得好乾淨, 冇臭味的;百頁棠菜 - 百頁係豆腐乾, 清清地唔錯.食物不算頂級, 但食到個個開懷捧腹, 係不錯的選擇! 若果你好少食上海菜, 推薦你試下煙燻蛋, 椒鹽/紅燒元蹄同桂花酒鑲丸子, 出面好少舖頭有賣了.

講返d食物:

百頁棠菜 - 百頁係豆腐乾, 清清地唔錯.

• 酸辣湯
  • 椒鹽/紅燒元蹄
2008-03-17 45 浏览
又係一班頌揚人聚首一堂的日子, 係樓下吃過團年飯之後, 就係度吃個生日飯.上次來寧波已係一年前了, 是晚人多了, 自然可以再試多幾樣不同的菜色.這裡的環境係幾好, 我們16個人, 坐係近門口的特大臺, 也不覺逼狹. 近期的飯局大家都有慣性去遲到, 是晚小弟就差不多坐足一個鐘先齊人. 不如下次約大家五點半食飯吧. 應該有效的.涼拌馬蘭頭$70: 8分, 其實清清地幾好食的, 但係轉到尾都仲有剩, 係大家嫌味道太淡?無錫脆鱔$90: 9分, 炸得剛好, 脆得來又唔腥的, 個汁也好入味, 正. 兩個頭盤, 脆鱔轉兩轉就清掉了, 反而涼拌馬蘭頭就不太受歡迎了. 炸臭豆腐$60: 8分, 見這裡有兩道臭豆腐菜色, 最後揀了這個炸的. 記得小時候係天橋底有檔好好食的臭豆腐, 現在想起也覺回味, 但正如其他食友所講, 家下街邊檔的臭豆腐都不太臭, 食店賣的, 更加係臭不過兩尺同十分鐘, 想尋回昔日的風味好像有點困難. 講回這裡的臭豆腐, 聞落去係有點臭同香口的, 不過食落口就完全唔臭, 對喜愛或者吃貫臭豆腐的人係不太夠皮的, 但作為個回憶, 收貨的.寧波式蝦仁$160: 8分, 上次吃過清炒的, 是

寧波式蝦仁$160: 8分, 上次吃過清炒的, 是晚就唔要清炒要寧波式, 配料比較多, 蝦仁細細粒, 但新鮮.

砂鍋雲吞雞$150: 8分, 要控制價位, 最後只係要了半隻, 其實也分到成十碗, 份量其實偏大了. 個湯係不太濃, 飲落口係清淡的, 不過單計湯係比較喜歡上次要的砂鍋津白. 吃到尾, LS媽媽提醒我們雞肉好嫩滑, 試了一件, 果真係好得, 就算煲完湯也沒有老了的痕跡, 幾堅.

嫩雞煨麵$40 x 2: 7分, 其實沒有叫甚麼澱粉質的東西, 但也要叫一客嫩雞煨麵留給姊妹C一家人吃的, 小弟也試了小許, 其實麵條的口感麻麻, 不太彈牙. 賣相係怪怪的, 水汪汪. 但係最後也要追加一個給LS媽媽一家.

上海炒年糕$60: 8分, 個汁都幾杰的, 不過年糕都幾有口感的.

鹹蛋黃炒蟹$220: 9分, 鹹蛋黃幾香口, 蟹都有鮮味, 雖然都係高危食物, 弟兄M都係吃完又吃的, 認真大無畏. 不過跟留園雅敘那個比, 都係那邊比較好吃. 不過有比較, 總覺得這裡的鹹蛋黃係未做到最香口.

奶油津白$60: 9分, 奶油味幾香. 津白也夠新鮮, 不過大家或許覺得奶油味太濃了, 好似麻麻受歡迎, 我就覺得好吃過剩吃津白.

紅燒獅子頭$90: 8分, 其實肉質係幾鬆化的, 係嫌個汁偏杰的, 但係不知是否大家的戰鬥力已經慢下來, 這道菜都係轉極都有.

家常餅$40 x 2: 9分, 比上次遜色了點, 稍為過了點火, 但仍然好得. 個餅的芝麻好香, 真係連吃兩件也無問題的. 13人叫了兩客, 都給大家清了, 應該係反應不俗. 不過之前吃會有10分, 這次只有9分, 係差了點點. 又是晚係生日局, 個餅正好當係生日餅一樣.

樟茶鴨$150: 9分, 炸過的鴨肉仲係好嫩滑, 吃落口有肉汁, 不會係炸到乾乾的,依然係高水準之作. 小弟係繼續推薦這裡的樟茶鴨.

生煎包$40: 9分, 熱辣辣, 好香口, 吃落口係成口汁的, $40有八大隻, 都幾經濟, 不好意思的係, 有幾個弟兄姊妹吃不到, 本來小弟係打算一人半個的.

椒鹽元蹄$180: 9分, 等到尾段, 椒鹽元蹄終於出現了. 始終係這裡的招牌, 沒有不吃的道理, 元蹄沒錯係好肥的, 但係好好味, 肉質嫩滑, 旁邊的川椒葉又係精彩的. 見大家也努力去吃, 應該令大家滿意的一味.

要了三客湯圓分吃, 其實分別係不太大的.

酒釀小圓子$20: 8分, 桂花味清新, 又帶點點酒味. 小小的圓子不太甜, 剛好起了中和的作用.

桂花芝麻湯圓$28: 7分, 同樣的糖水, 但係個芝麻湯圓偏甜了.

酒釀雙圓$25: 8分, 這個其實係以上兩種湯圓的合拚版.

全晚總數係$1873, 每位$134, 這價位真係算經濟了, 又吃到幾樣高水準的菜色. 大家對這裡的評價也相當不錯, 吃得好高興的一餐.
2008-03-14 38 浏览
有同事的朋友的朋友是會員, 故我們6人才有幸光顧. 這兒門庭若市. 服務不算良好, 可能食客眾多吧.食物不俗, 具特色. 點了馬蘭頭(份量較少, 但滲雜豆乾和麻油, 滋味特別, 值得推介); 窩貼(最低消費8只); 小籠包(最低消費8只, 汁不算多, 和其他食肆比較味道也不算出色); 蔥油餅(據說美味, 但我不吃蔥, 故無緣一試); 蔥爆牛肉; 豆沙鍋餅, 鳳尾魚(一種生長於浙江一帶, 連骨炸得酥脆的小魚), 火腿津白(很鮮甜, 懷疑有雞油成分, 金華火腿香氣馥郁)等.總的來說, 在中環午飯這兒是價錢合理而較具特色的選擇.

總的來說, 在中環午飯這兒是價錢合理而較具特色的選擇.
2008-02-26 45 浏览
大年初十,一行十四人到這裡慶祝母親大人壽辰~~點選了十多個菜式,最令我難忘的就是大大的蔥油餅,蔥油餅不但乾身夠脆,吃下還不會滿口油,吃後會多想吃多一塊~~感覺有點像PIZZA~但也有一個菜式令我失望-小籠包。小籠包皮不夠簿身,咬開一口沒有肉汁,也不見湯汁。乾身的小籠包。其他菜式例如鳳尾魚,慞茶鴨,清炒蝦仁,賽螃蟹,瑤柱豆苗,砂鍋雲舌雞,松子魚等等,味道也很好~~各位親朋戚友都非常滿意。

2008-02-16 214 浏览
The food is great everytime when we visit there. The egg-yolk shrimp and the stewed knuckle are always memorable. It taste really really good. I brought everyone there and they all like the food so much.But they have to renovate the place a bit. It smell no good sometimes coz of the old decor.
2008-02-14 49 浏览
這間幾乎是同事們排行榜第一位,這半年間已吃了好幾次。今次我們私底下搞開年飯也在這裡。基本上每次來食,都不外乎那幾樣菜式,不過今次是充滿澱粉質的一餐,雪菜炒年榚-食過好幾間上海菜,這裡做的年榚是有水準的,口感煙韌,軟硬度適宜。寧波炒飯-第一次食,材料豐富,還有蝦米的惹味;飯炒得乾身不會油,粒粒爽口。小籠包-其實這裡做的小籠包水準較差,每次吃都是較乾身、湯汁較少、肉味不太鮮,今次也不例外。蔥油大餅-底面也是煎得金黃,外層香脆、內層鬆軟,芝麻及香蔥味濃郁。獅子頭-味道不會過份的濃烈,香口不油膩;而獅子頭肉質軟滑鬆化。奶油津白-今次做得特別好,津白清甜、火腿鹹香及濃郁的奶油,三種食材配合得宜。炸湯丸-似是普通的煎埋仔,但入口是皮薄軟韌,炸得通透。煎八寶黑糯米飯-雖比老飯店的材料豐富,但賣相黑黑的,看似煎了,再吃真點原來是豆沙來的。豆沙份量比黑糯米多,味道稍甜又缺乏煙韌口感。期間看見不少客人要炸臭豆腐,大家亦比其味道吸引,相信不久後又再光臨。

炸湯丸-似是普通的煎埋仔,但入口是皮薄軟韌,炸得通透。

2008-01-09 46 浏览
今日中午同大學舊同學食飯, 大家都在中環附近工作, 所以久唔久都會約出黎食飯. 次次都几乎係我book枱, 今次我book咗寧波, 上到去12:45pm都未算好多人, 喺d人未到齊之前我已經決定叫咩餸, 費事佢地叫得慢!今次叫咗:1.海埑拼素鵝$120 -海埑一般,我覺得海埑頭爽d,味道唔係好夠.素鵝好得,唔覺得太油,又唔係太濕.2.酸甜排骨$80? ─ 好味吔!!其實几油,不過唔食咁多汁ok架!但我懷疑佢地俾錯咗豬排我地,一d骨都無,不過唔緊要啦!3.雞火炒飯$70 ─ 錯不多每次都食,唔係太油,几好!4.干炒四季豆$70 ─ 好味道!只係我覺得$70咁細碟太少!四季豆又唔貴!俾多d都得啦!5.生煎飽$40 ─ 好味喎!次次都係食小籠飽,今次個生煎飽好juicy,yummy!6.豆沙窩餅$30 ─ 好新鮮吔!都唔係咁油!正!原來我老公未黎過這裡,我地坐正出菜位,佢几乎見到咩餸都問係咩,又話好想食,真係俾佢激死!佢話下次一定再黎喎!

今次叫咗:

3.雞火炒飯$70 ─ 錯不多每次都食,唔係太油,几好!

6.豆沙窩餅$30 ─ 好新鮮吔!都唔係咁油!正!

2007-12-26 44 浏览
2007年12月16日,寧波旅港同鄉會是日冬至做節,有12大2小。三色拼盤:因事遲到,去到連樣都未見過(食哂啦!)砂鍋雲吞雞:一個自己不太喜歡叫的菜(怕雞湯)。但雲吞好味,湯也沒有腥味。紅燒元蹄:上時元蹄已切碎了,元蹄不算太肥。OK。樟茶鴨:味道不錯,但茶薰味不太出,還是掛念君悅酒店的樟茶鴨。糟溜魚片:大家都覺得最不好吃的一個菜。蝦子海參:蝦子不太香,但成個做得不錯。海參好味。鹹蛋黃炒蟹:大家仍然驚,但仍然係咁狂食的一個菜。生煎包:味道好,但太油了。銀絲卷:蒸和炸都叫了,麵粉很香。香蕉高力豆沙:很久沒有吃出色的高力豆沙和豆沙鍋餅。這裏兩個甜品都好吃。豆沙鍋餅:特別是豆沙鍋餅(本身喜歡高力豆沙多些),夠熱,夠脆。非常出色。成餐飯好似差D乜?點解無菜??另外,很懷念上兩次吃過的炸臭豆腐和醃篤鮮…
2007年12月16日,寧波旅港同鄉會

是日冬至做節,有12大2小。

三色拼盤:因事遲到,去到連樣都未見過(食哂啦!)
紅燒元蹄:上時元蹄已切碎了,元蹄不算太肥。OK。
糟溜魚片:大家都覺得最不好吃的一個菜。
蝦子海參:蝦子不太香,但成個做得不錯。海參好味。
鹹蛋黃炒蟹:大家仍然驚,但仍然係咁狂食的一個菜。
生煎包:味道好,但太油了。
銀絲卷:蒸和炸都叫了,麵粉很香。

成餐飯好似差D乜?點解無菜??
另外,很懷念上兩次吃過的炸臭豆腐和醃篤鮮…
2007-12-17 49 浏览
我地一行十二人總共叫左13個餸同1個沙鍋雲吞鷄湯,每一道菜式都相當有水準,真係令人再三回味!素鵎:同一般嘅素鷄唔同之處係佢加入左青瓜同木耳,爽口得黎又煙煙靭靭咁,口感唔錯!涼拌鷄絲粉皮:呢個粉皮又薄又滑,同d麻醬簡直係Perfect Match。素鵝:相當香口嘅菜式,腐皮卷入面夾著好多雜菇,事實証明好好味架,因為個轉盆轉左一個圈就掃晒!咕嚕肉:我嘅「飛佛」咕嚕肉,d肉唔會太肥,個汁又好惹味,「依之棒」架呢!小籠包:一般啦,都算屬於好味果Type,d皮都好薄!上海粗炒:出奇地好味!一個咁普通嘅粗炒能夠炒到咁煙靭,一個字講晒「正」!雪菜肉絲炒年糕:較為清淡嘅一道菜式,味道屬一般啦!唔係太特別~煎餃:外皮脆脆地而裡面d肉汁又相當鮮味,超水準之作!松子黃花魚:呢味又係我地嘅Encore菜式,連唔食魚嘅都鍾意食呢味餸!干扁四季豆:唯一一碟菜類,保持水準!豆沙窩餅:外皮鬆脆,超多豆沙,好似甜多少少!高力豆沙:可能分得太多份,我果舊食唔到豆沙,好可憐!不過呢個我上次食過,都唔錯架!炸湯圓:頂級之選!真係好好味,外面嘅芝麻脆面有d似剛剛炸好嘅煎堆,而裡面嘅黑芝麻餡又好滑,Size又剛剛好,一粒一啖!
小籠包:一般啦,都算屬於好味果Type,d皮都好薄!
煎餃:外皮脆脆地而裡面d肉汁又相當鮮味,超水準之作!
干扁四季豆:唯一一碟菜類,保持水準!
豆沙窩餅:外皮鬆脆,超多豆沙,好似甜多少少!
2007-11-28 58 浏览
3-11-07 (六) 午餐這裏裝潢雖然略舊,但企埋乾淨,周末的午餐時份,簡直是人聲沸騰,熱鬧非常,不過全是我聽不明白的上海話或者是寧波話。六個人試了以下食物:烤麩:熱食的烤麩,很美味,雖然翠園等也有這個小食,但這裏的風味是另一個層次。素鵝:又是另一道有水準的小食。臭豆腐:聞起上來味道不夠香(或臭?),食落也是味道不夠濃,難道小時候街邉阿伯賣的臭豆腐經已成為绝嚮。沙窩雲吞雞:這個又不怎麼樣,有點兒覺得油。葱爆牛肉:唔錯。竹筍扒豆苗:竹筍和豆苗材料都特別有水準,尤其竹筍清甜可口。小籠包:小籠包就不敵翡翠拉麵小籠包,不過人家是主打強項,非戰之罪。窝貼:美味,底香脆,皮不厚不薄,適中。銀烄 卷:本來想試一炸一蒸。只送來炸的,又是另一佳作。葱油餅:食落一點也不覺得油,非常推介這項美食。
3-11-07 (六) 午餐

六個人試了以下食物:
素鵝:又是另一道有水準的小食。
沙窩雲吞雞:這個又不怎麼樣,有點兒覺得油。
葱爆牛肉:唔錯。
竹筍扒豆苗:竹筍和豆苗材料都特別有水準,尤其竹筍清甜可口。
窝貼:美味,底香脆,皮不厚不薄,適中。
銀烄 卷:本來想試一炸一蒸。只送來炸的,又是另一佳作。
葱油餅:食落一點也不覺得油,非常推介這項美食。

2007-11-26 189 浏览
I ate with my girlfriend at this place tonight and it was most disappointing. The last time I went there was some time in 2005 where the food was tasty and it was great value but boy haven't things changed since then.Two bowls of rice, one pang-pang chicken (spicy shredded chicken), dou-miao with shredded conpoy and spare ribs in plum sauce came to a total of 374HKD. The dou-miao was 120 in the menu but 150 on the tab. Upon querying the discrepancy I was told seafood prices had gone up recently

Two bowls of rice, one pang-pang chicken (spicy shredded chicken), dou-miao with shredded conpoy and spare ribs in plum sauce came to a total of 374HKD. The dou-miao was 120 in the menu but 150 on the tab. Upon querying the discrepancy I was told seafood prices had gone up recently therefore prices had to be lifted too. What a crock of shit. He relented with apologies in the end but this kind of dishonesty is just unacceptable and absolutely disgraceful.

You won't find me there the next time but if you do decide to take the plunge - CHECK YOUR BILL.