2020-04-28
今日黎到牛頭角,我同家姐選左間米線舖食lunch, 因為佢個名幾吸引,叫《香格里拉》,可以咁叫都應該會正中,好味道喇,入到去舖仔細細都坐滿人。坐底就已經見到掛左2張同藝人既合照相,藝人隔離既應該就係老闆。仲有枱面既推介,係酸菜魚同重慶水煮魚,2個都好正咁,可惜得我一個食,如果唔係實叫個黎試下。今次試左同佢地舖頭同名既香格里拉薯粉,係一碗超大既薯粉,仲大碗過我個頭,再叫左2個小食,分別係湖南燒雞翼同埋鹵水豬大腸,飲品就係凍鴛鴦同凍檸樂。香格里拉薯粉 入邊有魚肚、牛肉、牛丸、墨魚丸、魚蛋、豬肉、腩肉、豬潤、雞柳、火腿、炸醬、韭菜、腐皮、生菜、豆卜、芽菜足足16款餸。而湯底又有5款,分別係清湯、 沙嗲湯、鮮茄濃湯、酸辣湯、重慶麻辣湯,最貼身嘅仲可以揀多湯定沙湯。辣度呢就分左八種,由四、三、二、小、中、大、特同埋特特辣,岩晒鐘意唔同辣度既你地。佢地既餸唔似某大米線舖咁,每款得半塊,佢地每款餸都大大塊架。小食方面湖南燒雞翼-香味好夠,不過可能未醃夠時間,雞翼入邊就唔夠入味。鹵水豬大腸就岩岩相反,太入味變左,有少少鹹不過配埋落去薯粉到食就啱啱好。