2017-06-26 245 浏览
今日做野去開荃灣,見到享和街開左間新米線,就同同事入去試下。一入到去,店員幾有禮貌打招呼。剛剛好有位,所以都唔洗等太耐。我叫左個豬腸蘿白炆雞酸辣米線中辣。米線好爽滑,同出面個d唔一樣。令我十分有驚喜係炆雞。唔鞋又好入味,非常好食。同事叫左韮菜餃豬扒冬菇麻辣米線大辣。佢話韮菜餃好味,值得一試。枱面有自家製既韮菜花,辣辣地,好好食,忍唔到口食左好多。舖頭都樽裝可樂飲,正啊!留意到有好少有雲南臭豆腐,下次黎一定會試埋佢。係少見有心機做米線既舖頭!

枱面有自家製既韮菜花,辣辣地,好好食,忍唔到口食左好多。

舖頭都樽裝可樂飲,正啊!

留意到有好少有雲南臭豆腐,下次黎一定會試埋佢。

係少見有心機做米線既舖頭!

2017-06-13 279 浏览
係FB 睇完個米線特輯,荃灣10間米線推介一間新開既米線!作爲米線控既我當然要試一試啦!我地叫左一個氣鍋雞,一個酸辣米線。氣鍋雞,我地expect 個份量應該大概係魚鱻既魚湯咁上下,黎到後份量比我地expect 既少一半,一碗仔幾舊雞,整體有d 似去茶餐廳加錢20蚊換既燉湯咁上下.... 係有d 失望,可能我 expectation 太高酸辣米線話說有佢地自家制既肉燥,但係份量好少,可能我叫中辣,所以唔多啦,咁如果叫少辣....應該會得兩粒肉🤔.... 餐牌寫既配料有好多,但係上菜就樣樣都得少少,仲冇左d 野添。突然我想起川味果碗大大碗,配料超多既都只係30幾蚊就有d 覺得自己唔抵.... 定係我期望太高?味道黎講香姐比一般既米線清淡,唔食濃味既人可能會buy... 但係對我黎講.... 食米線就係濃味先好食架啦!😋有一樣野好抵讚既,就係放係枱上面既自家制辣椒醬,味道好好!👍👍 仲有樽花椒粉係度等d 人自己架料!總括黎講,荃灣既米線店選擇真係太多,香姐可能會係我較後既選擇

2017-03-31 419 浏览
上次食過酸辣小鍋米線 (湯底清鮮, 肉碎用 的果然是新鮮肉) 啱食有驚喜, 回頭再試其他菜式。 這次3人點了大的田七氣鍋雞, 田七味剛好不會太苦澀。 還有臭豆腐,雲南的臭豆腐氣味並不太大; 配特調辣醬汁香口得來也惹味。 再來是香煎乳餅, 羊奶味很香, 沾些白糖甜甜地令奶味更香濃 (這道乳餅較貼近雲南當地口味, 口感不是港式的鬆化口味, 食客可試着入鄉隨俗欣賞)。最後還點了油菜; 煎韮菜餃和雞翼 (這兩樣煎的食物都不會太乾, 仍保留內裡肉汁)總括今晚菜式吃得很滿意,亦品嚐到地道雲南風味 (因之前有到當地旅遊過,所以有這種感受)。

2017-03-29
2017-03-05 360 浏览
車媽媽從來都喜歡吃米線🍜,上一趟吃了老闆娘米線已經覺得十分心滿意足,不過真係冇能耐再去排隊食多一次😅!昨日行過享和街看見這一間香姐雲南米線門外的美食相片好吸引,趁著這天一個人的浪漫就入去歎番碗米線啦! 中午十二點到達時內裏得兩枱客人,心諗會唔會有啲伏呢!不過既然入到嚟就既來之則安之啦! 看看餐牌有啲咩嘢食先,首先見到佢哋嘅秘製特色美食,確係比起坊間來得特別,例如香煎乳餅和即烤臭豆腐同埋氣鍋雞我都好想試呢!不過這天一個人的浪漫呀嘛沒法吃那麼多!唯有下次拉車爸爸來試啦😁。 而米線就跟坊間的米線店同樣先揀了湯底然後再揀餸料,我選了酸辣米線 入面已有酸菜,同埋好特別的豬油渣炸醬,第一次試還是攞個中間位吃個 中辣吧🌶。 等待期間見到檯面調味味除咗辣椒油外,仲有這樽比較特別的麻辣粉,聞落去都幾香,如果一陣係夠辣的時候可以加啲試試呢! 吃辣嘢當然要飲番支可口可樂啦!跟米線套餐價$7,如果正價要$12一支。 我的酸辣米線$23好快就上檯,都係一貫米線的大大碗作風,聞落去味道都幾香,而且仲見到有好多腐皮,韭菜,芫茜蔥等配料,(我唔喜歡吃芽菜所以走咗)! 呷一口湯感覺比坊間的米線店清淡,如果唔喜歡濃味的

我的酸辣米線$23好快就上檯,都係一貫米線的大大碗作風,聞落去味道都幾香,而且仲見到有好多腐皮,韭菜,芫茜蔥等配料,(我唔喜歡吃芽菜所以走咗)! 呷一口湯感覺比坊間的米線店清淡,如果唔喜歡濃味的朋友應該都幾適合來這間吃。

這件就係豬油渣炸醬,米線內已經配有數件唔需要另外點的,炸得乾身香口加埋少少辣炸醬好特別又惹味。

叫咗兩款餸第一款係豬大腸$7,滷得入味的豬腸質感軟淋腸香滿滿,而且份量不少呢!

另一款餸係韮菜餃$5,絕對可以用皮薄餡靚嚟形容,韭菜餡香濃又新鮮。只不過係五蚊就有兩隻我覺得十分抵食啊~

最後要讚一讚呢度嘅米線食到最終米線都係爽口彈牙,我好耐都冇食過啲咁爽嘅米線喇!

2017-03-04
2017-02-08 291 浏览
今日去荃灣廣場睇戲又想食少少野,見到有間米線坐得幾舒服又有電視就同朋友一齊去試啦,去到見到米線都吾少選擇而且仲有氣鍋雞添,見到有人食這個雞睇落都吾錯就叫左個一個豬扒米線,再加$10叫左豆漿。雞米線好快上到黎啦,雞有4件,米線份量都吾少,但沒有蕃茜咁滯有點失望(本來仲叫佢多點),米線一食落口好淋身而湯底似係辣椒油果類倒落去咁,吾太似平時食開果種味道(或許係因為沒有肉碎,所以飲落去口感偏似水咁)之後朋友加了類似胡椒粉(桌面只有一樽)話加左之後味道好一點啦。之後豬扒都黎到味道吾錯而都大片喎,但只屬來試一試就可以,反而再來可能因為氣鍋雞吧。但這裡待應都吾錯,又會比水同又吾會趕人走。最後每人差不多$40,但我只吃了2口就沒有再食過米線了,反而叫左2隻餃($5),味道都吾錯同幾大隻。

2017-02-05
2016-10-06 776 浏览
今日很想食辣米線呢!睇睇餐牌~竟然有汽鍋雞湯飲 因近日多了出街食飯,所以少飲湯水,試下潤潤喉先。我:金針雲耳冬菇汽鍋雞 + 麻辣米線配豬耳和韮菜餃朋友:田七汽鍋雞 金針雲耳冬菇汽鍋雞-鍋內塞滿了湯料,雞肉煲到好腍喔,熱騰騰的湯,岩曬秋風開始的時間飲,好飲喔!田七汽鍋雞-同樣足料,雞的精華出曬黎,田七甘甘地,令湯味好甘甜麻辣米線-麻辣的湯好夠辣呀。驚喜的是米線好爽滑,食到尾都唔會好腍,我個人幾喜歡這麵質;豬耳爽,韮菜餃細細粒。一碗麵的份量好足喔!汽鍋雞和米線實在好足料,食完好滿足
今日很想食辣米線呢!睇睇餐牌~竟然有汽鍋雞湯飲
因近日多了出街食飯,所以少飲湯水,試下潤潤喉先。

我:金針雲耳冬菇汽鍋雞 + 麻辣米線配豬耳和韮菜餃

朋友:田七汽鍋雞

汽鍋雞和米線實在好足料,食完好滿足
2016-09-23
2016-09-28 653 浏览
咁岩有咪標位,泊低架車係附近搵食,見到新開既米線,光猛企理,價錢合理,就試下啦!個湯底幾正,唔會死咸死辣,又唔油,但真係好大碗囉,女仔食唔哂,麵唔會lum,煮得岩岩好老闆見我好傾,私人醒幾粒臭豆腐仔,其實唔臭,但細細粒脆脆地,加埋個秘製汁,幾正!老闆推介氣鍋,下次再去試下先!
老闆推介氣鍋,下次再去試下先!
2016-09-24