2022-10-04 35 浏览
之前食過荃灣嗰間,今次就去試下灣仔分店質素如何!環境感覺好明亮,好木系feel,仲有2層,不過我坐下面冇得上去,🔆香酥雞排($6️⃣2️⃣)其實我加咗16蚊要走地雞飯🥹,上面鋪滿雞絲,飯有少少雞油香,幾好食。至於個雞排炸得好酥脆好入味!炸粉唔會過厚,肉仲係好鬆軟,配飯食最正🥹,我最中意呢個。藥膳排骨麵($7️⃣6️⃣)其實我本身對呢個冇咩期望🤣,但食落又幾正!湯底充滿藥材味,有甘香,最重要係排骨煮到好夠淋‼️排骨已經係接近骨肉分離,超軟熟😋,入口即溶咁,排骨有驚喜。炸物拼盤($3️⃣8️⃣)老實講,呢個價錢份量真係好多下😬,又有花枝丸、杏鮑菇同埋四季豆。杏鮑菇好juicy🤭,點雞醬食好夾。我哋另外跟餐叫咗兩杯飲品,一杯係蜂蜜金桔檸檬,另一杯係蒟蒻球白桃烏龍,都只係加十幾蚊,但大大杯😆,飲落好開胃好清新。

🔆香酥雞排($6️⃣2️⃣)

藥膳排骨麵($7️⃣6️⃣)

炸物拼盤($3️⃣8️⃣)

2022-10-03 41 浏览
🇹🇼係利東街隔離條街,原來有好多唔同種類既小店,餐廳由90後台灣女生打理,裝修以木色簡約為主🍜半筋半肉麵湯底有3款可以揀(紅燒/麻辣/辣蕃茄),麵都有2款可以揀(刀削麵/陽春麵),牛腩同牛筋份量好多同大大件,炆到入哂味,牛腩軟腍牛筋Q彈,紅燒湯底好濃,醬油底帶少少中藥既甘醇味🍄炸物拼盤拼盤有四季豆,花枝丸同杏鮑菇,味精鹹香唔油膩,花枝丸彈牙帶有墨魚肉,杏鮑菇一咬爆汁💦🍗鹽酥雞配手工滷肉飯食台灣野必食鹽酥雞,可自由選擇配滷肉飯/手撕雞肉飯/台灣蓬萊米,我自己就揀左滷肉飯,鹽酥雞多左雞髀肉,肉質鮮嫩有肉汁,外皮脆卜卜唔油膩🧋芋香珍珠奶茶珍珠Q彈易咬,芋香味濃,味精唔太甜🍊蜂蜜金桔檸檬台灣特色飲品,台灣既金桔又名「四季桔」,維他命C比起檸檬多30倍,岩哂貪靚既女仔,味道酸酸甜甜好解渴🌟餐廳有上下兩層,外賣有9折優惠

🍜半筋半肉麵

🍄炸物拼盤

🍗鹽酥雞配手工滷肉飯

🧋芋香珍珠奶茶
珍珠Q彈易咬,芋香味濃,味精唔太甜

🍊蜂蜜金桔檸檬

🌟餐廳有上下兩層,外賣有9折優惠

下午茶
  • 鹽酥雞
  • 炸物拼盤
2022-10-03 27 浏览
清新簡約台式料理「饞」係灣仔有分店喇。由90 後台灣女生所開嘅「饞」係荃灣已經食過,今次係灣仔鬧市開分店有更多台灣地道食品可以食,部分食材更由店主親自從台灣原裝入口。半筋半肉辣蕃茄刀削麵🌶️🍅🐮🍜 牛肉麵有原味、川香麻辣、辣蕃茄三種湯底選擇,亦有幼麵同刀削麵可以配。牛肉大大塊好滿足,牛筋都炆到好入味,辣蕃茄酸酸辣辣之餘,仲有中藥的甘醇。三杯魷魚手撕走地雞肉飯🫗🦑🍚濃郁強烈的三杯汁跟酥脆的魷魚非常匹配。白飯仲可以昇級做魯肉飯或者手撕雞飯。炸物拼盤(花枝丸、杏鮑菇、四季豆)杏鮑菇𥚃面仲有汁,花枝丸亦好濃味,四季豆香口乾爽。

半筋半肉辣蕃茄刀削麵🌶️🍅🐮🍜

三杯魷魚手撕走地雞肉飯🫗🦑🍚

炸物拼盤(花枝丸、杏鮑菇、四季豆)
杏鮑菇𥚃面仲有汁,花枝丸亦好濃味,四季豆香口乾爽。
2022-10-02
  • 炸物拼盤
店內簡約明亮,裝潢以木系🪵為主調。由 90 後台灣女生主理,主打性價比高台式料理,饞嘴的小編當然要來一試😝🔸紅燒半筋半肉陽春麵 ($82)紅燒牛肉麵是台灣地道美食之一,食堂完美地烹調出一碗湯濃、肉嫩、美味的紅燒牛肉麵。味道濃郁香醇加上稍為麻辣的湯頭,盛載著口感紮實的陽春麵條🍜燉煮得嫩滑入口即化的牛腱肉,及充滿骨膠原的牛筋🐮最後加入一點酸菜。呷一口濃香湯底,咬一啖鮮嫩牛肉,滿滿的寶島風味,讓人再三回味🤤🔸椒鹽香酥雞排配滷肉飯 ($74)雞排是即叫即炸的🐓外表看起來黑嚕嚕,是因為用了台灣烏醋 、豉油、五香粉及中藥香料磨成粉作醃料,外層薄薄的炸粉炸得鹹香酥脆,内裏肉質嫩滑,食落十分Juicy😍滷肉飯以滷水汁加入半肥瘦豬腩肉份量十分充足,滷汁香味四溢😋🔸台灣香腸 ($32)採用台灣🇹🇼製造的溫體黑毛豬香腸,外皮香脆,内裏加入少量肥肉,食落更有口感,甚有台灣夜市風味😚🔸蜂蜜金桔檸檬 (+$14)選用台灣品種的"四季桔"🍊充滿維他命C。金桔檸檬🍋的酸味,加上蜂蜜🍯的甜味,飲落清涼又開胃。🔸蒟蒻球白桃烏龍 (+$12)Q彈咬口的蒟蒻,加入白桃味的烏龍茶,減輕咗烏龍茶的苦澀味道,但又有助去油解膩,飽餐

🔸紅燒半筋半肉陽春麵 ($82)
味道濃郁香醇加上稍為麻辣的湯頭,盛載著口感紮實的陽春麵條🍜
紅燒半筋半肉陽春麵

🔸椒鹽香酥雞排配滷肉飯 ($74)
椒鹽香酥雞排配滷肉飯
滷肉飯以滷水汁加入半肥瘦豬腩肉
滷肉飯
份量十分充足,滷汁香味四溢😋
滷肉飯

🔸台灣香腸 ($32)
台灣香腸

🔸蜂蜜金桔檸檬 (+$14)
蒟蒻球白桃烏龍,蜂蜜金桔檸檬

🔸蒟蒻球白桃烏龍 (+$12)
Q彈咬口的蒟蒻,加入白桃味的烏龍茶,減輕咗烏龍茶的苦澀味道,但又有助去油解膩,飽餐一頓後,更加促進消化。
椒鹽香酥雞排配滷肉飯
蒟蒻球白桃烏龍,蜂蜜金桔檸檬
  • 椒鹽香酥雞排
  • 蒟蒻球白桃烏龍
  • 紅燒半筋半肉麵
  • 台灣香腸
2022-09-25 52 浏览
親民小清新風輕餐,由90 後台灣女生主理,店內裝潢以木系為主,感覺清新、氣氛溫馨,配上親民、簡約台式料理,部分食材由店主親自挑選,出產地來自台灣原裝呢!今次點了台式小食- 炸物拼盤 (四季豆、杏包菇、花枝丸) ,份量十足,四季豆翠綠新鮮,杏包茹鮮味十足,內裏Juicy,而花枝丸亦絕不馬虎,丸內含墨魚肉,口感彈牙,富有咬口。主食點了1.香酥雞排配手撕雞肉飯,雞排外皮鹹香酥脆,炸粉絕對夠薄,外層看起來黑嚕嚕,是因為豉油、五香粉及中藥香料磨成粉漿作雞肉醃料所致,造岀內裡夾汁而肉質嫩滑,質素相當高,超讚!2.藥膳排骨台灣陽春麵- 這個超驚艷,到店必試!!未品嚐已聞到陣陣藥膳香氣撲鼻,藥燉排骨以人參、當歸等 7 種中藥材料熬製而成,湯底甘甜順口,不辛不辣,湯底火喉到家,咸甜適中,完全是整碗陽春麵的靈魂。店主用了上等較昂貴的手切豬肋排烹調,排骨軟嫩恰到好處,麵質亦富咬口不過腍,食材再掛上湯汁,滋味無窮!飲品點了經典台式珍珠奶茶和芋香珍珠奶茶,飲品質素正常,珍珠Q彈的而且伴有黑糖香,不錯!餐廳食物質素相當高,身在香港但有幸吃到正宗的台式風味,特別是藥膳排骨台灣陽春麵!已bookmarked ,會再次

炸物拼盤 (四季豆、杏包菇、花枝丸)

主食點了1.香酥雞排配手撕雞肉飯,

2.藥膳排骨台灣陽春麵- 這個超驚艷,到店必試!!

餐廳食物質素相當高,身在香港但有幸吃到正宗的台式風味,特別是藥膳排骨台灣陽春麵!已bookmarked ,會再次到訪!

饞·台式食堂
📍灣仔廈門街 31 號地下
2022-09-23
  • 藥膳排骨麵
餐廳裝修簡約溫馨有各式各樣台式小食、台式料理同麵條 店舖由台灣女生主理 富有台灣風味-🥩溫泉蛋黑胡椒牛肉滷肉飯 💰$84滷肉飯係要加$12 個人推薦一定要加!濃郁軟爛嘅口感 入面有好多細粒嘅肉碎而牛肉份量都好多 黑胡椒味幾重配上溫泉蛋中和一下黑胡椒嘅辣味 整體不錯-🍜紅燒三寶刀削麵 💰$90三寶包括牛肉、牛筋、牛肚牛肉軟腍多汁牛筋Q彈 牛肚爽口刀削麵麵質幾彈牙湯底叫咗普通味道 比較清淡少少食得辣嘅話叫川香麻辣或者辣番茄湯底可能會惹味啲!-🐣最佳拍擋 💰$66最佳拍擋係台灣香腸加鹽酥雞鹽酥雞大小適中 外皮炸得非常酥脆 肉質嫩滑香腸外皮彈牙 肉質結實 搭埋蒜頭一齊食 正~-🧋蒟蒻球百香果綠茶 💰$12🧋蒟蒻球綜合水果茶 💰$14跟餐叫嘅 十幾蚊就好大杯 幾抵飲!兩杯都有粒粒蒟蒻 份量都幾多味道就唔會好甜 飲落冇咁重罪惡感😗
餐廳裝修簡約溫馨
有各式各樣台式小食、台式料理同麵條
店舖由台灣女生主理 富有台灣風味

🥩溫泉蛋黑胡椒牛肉滷肉飯 💰$84
滷肉飯係要加$12 個人推薦一定要加!
濃郁軟爛嘅口感 入面有好多細粒嘅肉碎
而牛肉份量都好多 黑胡椒味幾重
配上溫泉蛋中和一下黑胡椒嘅辣味 整體不錯
溫泉蛋黑胡椒牛肉滷肉飯

🍜紅燒三寶刀削麵 💰$90
三寶包括牛肉、牛筋、牛肚
牛肉軟腍多汁
牛筋Q彈 牛肚爽口
刀削麵麵質幾彈牙
湯底叫咗普通味道 比較清淡少少
食得辣嘅話叫川香麻辣或者辣番茄湯底可能會惹味啲!
紅燒三寶刀削麵

🐣最佳拍擋 💰$66
最佳拍擋係台灣香腸加鹽酥雞
鹽酥雞大小適中 外皮炸得非常酥脆 肉質嫩滑
香腸外皮彈牙 肉質結實 搭埋蒜頭一齊食 正~
最佳拍擋

🧋蒟蒻球百香果綠茶 💰$12
🧋蒟蒻球綜合水果茶 💰$14
跟餐叫嘅 十幾蚊就好大杯 幾抵飲!
兩杯都有粒粒蒟蒻 份量都幾多
味道就唔會好甜 飲落冇咁重罪惡感😗
溫泉蛋黑胡椒牛肉滷肉飯
紅燒三寶刀削麵
最佳拍擋
1K
今次黎到灣仔新開既台式餐廳🇹🇼 ~~餐廳由90後台灣女生主理👧🏻,店內裝潢以木系為主,感覺溫馨~~食物款式好多,味道仲好正宗添🤩🤩🍜紅燒半筋半肉麵 $82✨醬油湯底濃郁,帶少少藥材味,唔會好油膩~~麵底揀左陽春麵,口感幼滑!仲好掛汁😋😋牛腩腍滑、牛筋都熬煮到入口即溶,整體唔錯❤️❤️🦑三杯魷魚 $86✨三杯係指用麻油、醬油、米酒調製既醬汁~~味道香濃,鹹香十足!更能夠將魷魚鮮味帶出🤤🤤魷魚口感酥脆爽滑,煮得好入味👍🏻👍🏻🍚手撕台灣走地雞肉飯 (+$16)✨雞肉份量好多,肉質嫩滑~~蔥油味好香!撈勻後餸飯一流😍😍🥓台灣香腸 $32✨香腸選用黑毛豬製作🐷,食落更有口感!!而且烤得好香,令人忍唔住一口接一口😋😋🍹蜂蜜金桔檸檬 (+$14)✨味道酸酸甜甜,清爽解渴~~底部仲有蒟蒻球,口感好豐富❤️❤️
今次黎到灣仔新開既台式餐廳🇹🇼 ~~
食物款式好多,味道仲好正宗添🤩🤩

🍜紅燒半筋半肉麵 $82✨
醬油湯底濃郁,帶少少藥材味,唔會好油膩~~
麵底揀左陽春麵,口感幼滑!仲好掛汁😋😋
牛腩腍滑、牛筋都熬煮到入口即溶,整體唔錯❤️❤️

🦑三杯魷魚 $86✨
三杯係指用麻油、醬油、米酒調製既醬汁~~
味道香濃,鹹香十足!更能夠將魷魚鮮味帶出🤤🤤
魷魚口感酥脆爽滑,煮得好入味👍🏻👍🏻

🍚手撕台灣走地雞肉飯 (+$16)✨
雞肉份量好多,肉質嫩滑~~
蔥油味好香!撈勻後餸飯一流😍😍

🥓台灣香腸 $32✨
香腸選用黑毛豬製作🐷,食落更有口感!!
而且烤得好香,令人忍唔住一口接一口😋😋

🍹蜂蜜金桔檸檬 (+$14)✨
味道酸酸甜甜,清爽解渴~~
底部仲有蒟蒻球,口感好豐富❤️❤️
2022-09-23 53 浏览
新開業餐廳「饞 · 台式食堂」坐落於灣仔廈門街💫主打親民台式料理☺️店主務求將原味道呈現👀親自挑選合適食材👍🏻部分更為台灣原裝入口💁🏻‍♀️誠意顯然可見✅餐廳裝潢以木系文青風為主🪵燈光明亮💡令人感覺清新舒服🎖絕對可以一解我對台灣嘅思鄉之情💭🔸半筋半肉麵($82)➰可選紅燒、麻辣、辣蕃茄口味➰可選刀削麵或陽春麵牛肉麵配料份量豐富✨牛筋脆嫩彈牙,牛腩軟腍入味🐮配搭濃郁紅燒湯底,味道帶有中藥嘅甘醇,調味得宜值得一讚🥳再伴以富有口感、且掛湯一流嘅刀削麵,令人相當滿足💟🔸藥膳排骨麵($76)➰可選台灣陽春麵湯麵採用上等較昂貴嘅手切豬肋排作配料,製作絕不馬虎🎊排骨軟嫩恰到好處,以人參、當歸等7種中藥材料熬製而成,味道層次令人有驚喜🙆🏻‍♀️沾上特製調味醬一同入口,更添惹味程度💥特別欣賞佢甘甜順口嘅湯底,藥材味香而不澀,誠意推薦👏🏻🔸滷味拼盤($74)拼盤包括滷水豆腐、滷牛筋、滷牛肚、滷貢丸同台灣酸菜,款款都各有特色😻滷水豆腐質感綿實堅韌,滷牛肚爽脆軟嫩有咬口,滷貢丸多汁彈牙又入味🍡不得不提當中嘅精華 — 滷味汁⚡️以台灣嘅醬油同滷味包調製,味道鹹香甘甜帶微辣,完美還原台式滷味嘅特色🎀🔹芋香珍珠奶茶(+$1

🔸半筋半肉麵($82)
➰可選紅燒、麻辣、辣蕃茄口味
➰可選刀削麵或陽春麵

🔸藥膳排骨麵($76)
➰可選台灣陽春麵

🔸滷味拼盤($74)

🔹芋香珍珠奶茶(+$14)
飲品甜度適中,奶茶香濃滑溜🧋帶有天然芋香味,配搭煙靭黑糖珍珠,幸福感滿溢😋

🔹烏龍珍珠奶茶(+$14)
烏龍珍珠奶茶甜而不膩,烏龍茶嘅清香於口中慢慢散發☕️冰涼解渴之餘,更有助消除膩滯🤘🏻
2022-09-21 37 浏览
好耐冇食台灣野,今日食下當去左轉台灣啦!呢度menu都幾多選擇,有飯,有麵,小食同台式飲品好耐冇飲過芋香珍珠,叫返杯飲下,個珍珠都幾煙韌,蒟蒻珠白桃烏龍都唔錯食物我地叫鹽酥雞,可以揀配白飯、手工滷肉飯或手撕雞飯,個鹽酥雞好正,佢食入口真係酥脆,好滑好juicy ,唔係硬果d,個調味都好好另外台灣出名既緊係藥膳排骨,所以我就叫咗個藥膳排骨麵,個藥膳味都幾香,排骨既肉都煮得夠腍小食就叫左個台灣腸,份量都幾多,最鍾意就係台灣腸果個甜甜既味道餐廳既環境都好舒服,燈光柔和,有小溫馨家既感覺
好耐冇食台灣野,今日食下當去左轉台灣啦!

呢度menu都幾多選擇,有飯,有麵,小食同台式飲品

餐廳既環境都好舒服,燈光柔和,有小溫馨家既感覺

2022-09-21 44 浏览
灣仔有間由90後台灣女生主理嘅台式小店 🏚️成間餐廳裝修以木系為主~ 俾人一種舒適感!Viola 超鐘意食台式😋!因為樣樣都岩佢口味!🍛解饞塔香鹽酥雞 配滷肉飯鹽酥雞 炸得香脆爽口 肉質嫩滑 香味濃兼有九層塔香味!旁邊配少少沙律 食落好舒服 解膩!滷肉飯肥瘦平均亦十分入味 分量好足 全碗飯撈曬💯 解饞塔香鹽酥雞+滷肉飯份量都好多 女女食得好過癮!🍜經典台式牛肉麵 (半筋半肉麵)湯底有3款(紅燒,麻辣,辣番茄口味)大大件肉 牛腩好軟熟 牛筋又彈牙 再配台灣刀削麵配上藥膳濃湯 好好味😋🍢炸物拼盤 鐘意食炸物嘅我 冇猶豫直接點了一個拼盤!乾扁四季豆+花枝丸+杏飽菇!!杏飽菇好大件!彈牙花枝丸炸得金黃香脆😍 🥤冰鮮萃蒟蒻球玫瑰蜜桃果茶 🧋芋香珍珠奶茶
灣仔有間由90後台灣女生主理嘅台式小店 🏚️
成間餐廳裝修以木系為主~ 俾人一種舒適感!
Viola 超鐘意食台式😋!因為樣樣都岩佢口味!

🍛解饞塔香鹽酥雞 配滷肉飯

🍜經典台式牛肉麵 (半筋半肉麵)
湯底有3款(紅燒,麻辣,辣番茄口味)

🍢炸物拼盤

鹽酥雞
炸物
牛肉面
2022-09-21 293 浏览
小店想係灣仔呢個食肆林立嘅地區站隱陣腳,好味指數絕對係關鍵,今日係呢頭做野,經過呢間台式小店門口,見到個黃色招牌好吸睛,地方細細,木系裝修乾淨企理,侍應親切有禮,好似去咗台灣咁🥰 小店由90 後台灣女生主理,仲係 支持身心障礙者就業,值得支持🫶🏻🌟台灣手撕走地雞肉飯(+16)🌟鹽酥雞$59定食揀咗鹽酥雞,真心推介🫶🏻 外脆內軟,食得出係用咗台灣地道嘅地瓜粉製作,有誠意之作,雞肉juicy得來九層塔香痛蒜香味迷人,爽口唔油膩👍 必食推介🫶🏻🌟麻辣半筋半肉麵(陽春麵)$82牛腩大大塊勁滿足😎 仲有Q 彈帶脆牛筋🥰 揀咗麻辣味牛肉麵,令牛肉食落唔油膩,麵湯帶有中藥甘醇😍 食完好飽肚👍🌟台灣香腸$32好掛住台灣嘅黑毛豬腸,叫咗份止下癮,果然冇失望,肥瘦適中,充滿油香,原來係用咗台灣台畜公司產製嘅黑毛豬香腸😍🌟蒟蒻球白桃烏龍$12烏龍茶味香濃,仲有啲蒟蒻粒粒,唔太甜,感覺冇咁多卡路里又好飲👍🌟芋香珍珠奶茶$14真心推介,奶茶香濃滑溜,珍珠煙韌唔太硬,做得好出色🥰

🌟台灣手撕走地雞肉飯(+16)
🌟鹽酥雞$59

🌟麻辣半筋半肉麵(陽春麵)$82

🌟台灣香腸$32

🌟蒟蒻球白桃烏龍$12

🌟芋香珍珠奶茶$14
真心推介,奶茶香濃滑溜,珍珠煙韌唔太硬,做得好出色🥰

2022-09-17
2022-09-20 28 浏览
饞食堂手撕雞肉飯第一眼看去覺得有點兒太「白」,膽粗粗要求辣椒油「補底」,怕淡而無味~然而~手撕雞味濃 比想像中好 而且一打開便聞到雞肉飯香~是台灣便當的味道~值得一讚是溏心蛋十分出色!! 原隻 流心 溏心同場加映同事的鹽酥雞飯味道十分好!! 如果可以如豪XX般單買便好味粉調味十分適中 而且分量頗大在熊貓上下單平均5-70$灣仔區來說性價比可以接受
饞食堂手撕雞肉飯

值得一讚是溏心蛋十分出色!! 原隻 流心 溏心

同場加映同事的鹽酥雞飯
味道十分好!! 如果可以如豪XX般單買便好
味粉調味十分適中 而且分量頗大
在熊貓上下單平均5-70$
灣仔區來說性價比可以接受
2022-09-20
10 分钟 (外卖自取)
  • 鹽酥雞
2022-09-20 31 浏览
身邊個個朋友都飛🛫但又好似無咩朋友仔係飛台灣😆明明台灣都係一塊寶地,雖然我就無得飛,但我唔怕😎因為香港都有唔少台灣美食,就好似我今日去既呢間都一解我念台之苦🍜。🐒三杯魷魚配手撕台灣走地雞肉飯💰$86+16平時都係食開鹽酥雞飯,今日難得見到有新意思,當然唔可以錯過😆除左白飯之外,佢仲可以配滷肉飯同雞肉飯🐥平時試得多滷肉,有得揀就試雞肉啦原來係獨立上,所以份量十分多,魷魚事先經過油炸🦑配埋三杯汁,微辣惹味,用黎拌酒都當然不錯🍻。🐒半筋半肉刀削麵(麻辣番茄湯)💰$82佢有三款湯可以揀,後悔無揀麻辣😂因為想辣啲,蕃茄係偏清甜,只有淡淡酸味🍅偏健康路線。🐒炸物拼盤(炸豆角,花枝丸,杏鮑菇)💰$38本身以為係甜不辣,點知原來係杏鮑菇👍🏼好juicy💦係香港有得食炸杏鮑菇既地方真係無乜。🐒芋香珍珠奶茶💰$14(加配價)🐒蒟蒻球白桃烏龍💰$12(加配價)有得用優惠價去加配緊係加啦🤪珍珠同蒟蒻球都好chewy🧋白桃烏龍好refreshing, 而芋香奶茶就同細細個係街邊飲到既手搖一樣味😍雖然係化學但又會覺得好正同就係想要呢個味😆懷念既芋香奶茶🍠

🐒三杯魷魚配手撕台灣走地雞肉飯💰$86+16

🐒半筋半肉刀削麵(麻辣番茄湯)💰$82

🐒炸物拼盤(炸豆角,花枝丸,杏鮑菇)💰$38

🐒芋香珍珠奶茶💰$14(加配價)
🐒蒟蒻球白桃烏龍💰$12(加配價)

2022-09-19 27 浏览
街坊系列 – 饞。台式食堂 💚------------------------------環境: 小店面積唔大😛裝修簡約休閒以木系作為主題🪵用餐放鬆一下既感覺座位唔算好多🪑但枱面都算闊落唔會好逼衛生良好👍🏻地板同枱面都好淨潔,唔會有油漬------------------------------食物: 三杯魷魚配滷肉飯 ($82) 🦑一杯麻油,一杯醬油,一杯米酒製成台式傳統三杯🤤味道濃郁強烈的三杯醬跟酥脆的魷魚相當匹配😋配埋油脂香濃厚既滷肉飯😍風味更係一流,值得一試藥膳排骨麵 ($76) 🍜湯底甘甜順口,藥材味香而不澀☺️但湯底熬多少少更完美手切豬肋排排骨,大舊又啖啖肉🤗用左大量中藥材料熬製點埋特製的調味醬🥰增添返微微既香辣,更加惹味台灣香腸 ($32) 🥓選用左台灣台畜公司產製既溫體黑毛豬香腸🤭油脂香十分突出🤤肉質爽嫰,配埋蒜片更有風味芋香珍珠奶茶 (+$14) 🧋味道清甜唔會膩😝芋香味天然得黎又夠濃,唔會有怪味珍珠甜度岩岩好,夠哂爽口Q彈😍茶味再重多少少更好蒟蒻球白桃烏龍 ($12) 🥤白桃味夠香,飲落唔算好甜,蒟蒻球口感特別😗值得一試------------------------
街坊系列 – 饞。台式食堂 💚

環境: 小店面積唔大😛裝修簡約休閒
以木系作為主題🪵用餐放鬆一下既感覺
座位唔算好多🪑但枱面都算闊落唔會好逼
衛生良好👍🏻地板同枱面都好淨潔,唔會有油漬

食物: 三杯魷魚配滷肉飯 ($82) 🦑

一杯麻油,一杯醬油,一杯米酒製成台式傳統三杯🤤
味道濃郁強烈的三杯醬跟酥脆的魷魚相當匹配😋
配埋油脂香濃厚既滷肉飯😍風味更係一流,值得一試

藥膳排骨麵 ($76) 🍜

湯底甘甜順口,藥材味香而不澀☺️但湯底熬多少少更完美
手切豬肋排排骨,大舊又啖啖肉🤗用左大量中藥材料熬製
點埋特製的調味醬🥰增添返微微既香辣,更加惹味

台灣香腸 ($32) 🥓

選用左台灣台畜公司產製既溫體黑毛豬香腸🤭
油脂香十分突出🤤肉質爽嫰,配埋蒜片更有風味

芋香珍珠奶茶 (+$14) 🧋

味道清甜唔會膩😝芋香味天然得黎又夠濃,唔會有怪味
珍珠甜度岩岩好,夠哂爽口Q彈😍茶味再重多少少更好

蒟蒻球白桃烏龍 ($12) 🥤

白桃味夠香,飲落唔算好甜,蒟蒻球口感特別😗值得一試

服務: 店員人數充足👍🏻服務感度都好友善良好
以年青人為主🤣聽講店主都係90後既台灣女生

環境: 7.5 /10
食物: 7.5 /10
服務: 7 /10
利東街旁邊又有新台灣菜🤩唔同主食配小食嘅set往往吸引到我 店有兩層 於是週末去試試🏃‍♂️🍚台式料理:三杯魷魚 • 手撕走地雞肉飯💰HKD70+16(Rating:7/10)三杯雞就食得多 三杯魷魚第一次食😂以為會係燜煮 原來係似鹽酥雞咁嘅鹽酥魷魚 再淋上三杯醬👀三杯醬同樣有麻油醬油米酒 配搭幾新奇 魷魚俾得幾多🦑一食到九層塔就覺得係台味🤫鍾意白飯以外 可揀滷肉飯/雞肉飯 唔鍾意肥肉嘅我秒選雞肉 用無骨雞腿肉 所以算啱口味 如果飯底有點肉汁/蔥油調味會更惹味🍜酒香花雕麻油雞麵💰HKD72 (Rating:6.8/10) 花雕味未食都聞到 係我喜歡嘅酒香👍陽春麵又係好台😜整體入口唔太濃味 鹹度唔高 雞肉都足✨對我而言 湯底麻油太過多 肉有啲軟散唔夠紮實 不過鮮甜杞子食晒嘅👩 💧滷水豆腐💰HKD22(Rating:7/10) 百頁豆腐口感 帶點Q韌 滷水應該用咗炆完牛的滷水汁 係好正宗做法 唔食牛嘅我大意咗😷正常人反而應該覺得讚~🧋經典台式珍珠奶茶💰+HKD12 &蒟蒻球白桃烏龍💰+HKD14 (Rating:7.5/10) 兩杯望落都唔錯 我自己係飲清茶款 實冇死嘅白桃烏龍😝蒟蒻球exa

💧滷水豆腐💰HKD22(Rating:7/10)

兩杯望落都唔錯 我自己係飲清茶款 實冇死嘅白桃烏龍😝蒟蒻球exactly係花斑嗰隻🤝茶底桃味重過烏龍 不過叫咗微甜都係全糖咁甜 非螞蟻人可考慮走糖

題外話:台式餐廳播關家姐《放生》好fun🎵😂[重點係我識...👵🏻💔]