養心殿台式養生鍋

養心殿台式養生鍋 (已結業)

養心殿台式養生鍋 (已結業)
2K
Purple_purple
美人鍋冇得輸
Purple_purple
2019-08-27
关注
今日去試旺角呢間養心殿,舖頭都幾寬闊,枱同枱之間距離夠多,而且枱面夠大,可以輕鬆放好多野喺枱面。屋企人話想試酸菜白肉鍋,而我就一向都鐘意美人鍋,所以就相拼啦,掂曬👍今次試食御選梅花豬,豬始終唔同牛,要淥耐啲,不過就算淥到熟曬都好都係稔嘅,唔會韌呀,比我想像中好食👍👍餃子拼盤,一盤有6種,每種有2粒,有咩味我已經分唔清啦😂😂放曬落鍋都已經亂曬,不過幾足料就真嘅唐生菜,我打邊爐一定要食菜嫁,養心殿有好多台灣菜,不過我就揀左最鐘意嘅唐生菜。寬粉條,呢隻粉我之前未食過,佢有啲似透明嘅河粉,食落又有啲似粗嘅粉絲😂😂不過好吸味,吸曬美人鍋啲湯,好好食👍👍查看更多
ccrreami
私心推介的火鍋店
ccrreami
2019-08-26
关注
打邊爐冇分季節 今日又約咗朋友食我最鍾意嘅養心殿 叫左鴛鴦湯底 美人鍋是我每次必點的 由於朋友鍾意食辣 所以叫咗個麻辣湯底 湯底入面有鴨血 還可以嘅額外追加一份鴨血口感煙韌 彈牙 厚厚的質感 滑捋捋 入曬味 好食唷自家製杞子菊花圓肉露 好大渣 好抵飲 味道唔會太甜 打邊爐太熱氣 叫呢款飲品飲就最好不過 可以下下火清熱氣雪花一口肥牛粒 正正方方一粒骰 一啖一口 口感相當唔錯 肉質唔嚡口 幾有肉味鵝肝墨魚丸 入面真係有鵝肝做餡料 非常奢華 墨魚丸彈牙而且鮮甜 鵝肝味道香濃 芝士牛肉丸 咬開有爆芝嘅效果 食嘅時候要小心辣親嘴 芝士好邪惡 芝士控不要錯過寬粉條灼一灼就食得 口感煙韌有彈性 吸收咗湯底嘅味道基本上唔使點任何醬汁已經好夠味蟹棒質素唔係差嗰啲 唔會食到成口粉 真係有一梳梳嘅蟹肉粟米新鮮而且甜 分量多水耕菜原來係沙律菜 要嚟打邊爐都係第一次 口感爽爽脆脆的 沒有根莖的硬度 只有菜葉嘅部分 我最喜歡查看更多
我是食墨
生日飯
我是食墨
2019-08-03
关注
今日一行十二人一齊慶祝生日揀左美人鍋同麻辣鍋(中辣)美人鍋係鳥雞湯先飲湯 味道清甜同有桃膠 食 可值得一試 .而麻辣火鍋最好吃是鴨血 做會員可無限添加十分抵食其他打邊爐嘅東西都ok尤其係炸午歺肉 查看更多
美人鍋
炸午餐肉
鴨血
kenken_2_29
老人家的養生殿
kenken_2_29
2019-08-02
关注
行開旺角,雞煲吃厭了,就轉回傳統打邊爐。個個都說養心殿好吃,就帶父親來試試。我們來了威達這間養心殿,餐廳裝修非常台式闊落,給人非常舒服的感覺。看看menu,食物價格不是很貴,但也是中上的,那就來試試。叫了麻辣湯底,辣得很是野味,再查menu,原來做了會員,鴨血可以無限追加,正。它的鴨血很滑,配上湯底非常野味。黑牛百葉非常脆口,比一般的牛柏葉爽陣好味,打邊爐一流。也叫了油炸鬼,油炸鬼出奇地脆口,配上湯底吃,更是好味。個個都說養心殿好味,確實,湯底真是一流,難怪老人家都讚口不絕。查看更多
Krystal030
多款自家製丸類餃類
Krystal030
2019-07-31
关注
黎到旺角想打邊爐又驚熱氣,就諗住黎養心殿養下生叫左麻辣鍋同酸菜白肉鍋,有得揀追加酸菜白肉或者鴨血,我就揀左白肉,加落鍋度等佢重味d個麻辣鍋我揀左小辣因為驚會好辣,但小辣又其實唔夠辣,食到可能揀翻中辣會過隱d叫左個最貴既極上雪花肥牛,呢碟仲貴過個鍋,佢d色澤好令,肥瘦勻稱,但可惜分量真係少d,下次可能都係叫其他飽肚d既野之後叫左手工丸拼盤,有十二粒六款唔同既自家製丸,所以呢個都幾推,可以食到自己平時出面食唔到既丸類之後再叫多半份既魚皮餃同鮮蝦雲吞,個魚皮餃都係出面食開個d,但個雲吞又係自家製既,味道夠鮮,而且包到大大粒,好多餡今次係第二次食養心殿,但好似都第一次食好食d,可能因為揀既鍋唔同,上次叫左美人鍋d湯好飲,但今次叫個d真係for你打邊爐唔係飲個湯,中意飲湯既記得叫翻美人,中意淥下野食既就叫翻麻辣,酸菜白肉就ok:)查看更多
检举
Vera119chow
質素下降
Vera119chow
2019-07-29
关注
一路唱K,一邊打邊爐•呢個idea幾好,房間非常寬躺,歌曲非常之新,音響效果也比一般K好,火鍋料選擇也很多,但火爐湯底大不如前,麻辣湯底冇麻,冇辣同香料味,因為唔夠立美要額外加辣油,另外鴨湯也沒有鴨味,唯獨川芎魚頭湯相比好少少,最唔喜歡就係湯是時,他們只加上湯,而不會加原本的湯底,所以一加湯後幾個湯底變咗同一個味,手切肥牛有蘇味😖,其他配料好味程度屬一般,所以呢度只係可以講係一個可以打邊爐同唱K嘅地方,同埋抽風系統麻麻,食完走嗰陣會預咗成身都有陣邊路味😆 查看更多
wisleo
養生又養心既火鍋
wisleo
关注
朋友想打邊爐,話好耐冇食養心殿,所以我地就去食啦。我地叫左美人鍋拼酸菜白肉鍋,朋友比較鐘意美人鍋,我就鐘意酸菜白肉鍋多啲,鍋入面仲有少麵,而且酸菜愈淥愈好味。酸菜白肉係免費追加嫁,正。極上雪花肥牛真係冇得輸,一上枱就見到啲雪花真係不得了,呢隻牛幾靚,淥幾秒就可以食,完全冇筋,好食👍👍即炸脆響鈴,一份好多條,份量真係好足,放落酸菜白肉鍋度淥3秒拎上黎,仲有少少脆,而且吸左酸菜味,好食好多喎。手工丸類拼盤,有六款,每款兩粒。有牛丸,黑松露丸等等,粒粒都足料嘅,而且彈牙。切片年糕,一碗都多,唔係切到好厚姐,而係薄薄地,所以唔洗淥好耐就稔嫁啦,配上酸菜白肉湯一齊食,就變左湯年糕啦,唔錯。查看更多
TWTW
台式火鍋大讚
TWTW
关注
女人街地點方便,行下街就想去打下邊爐鴛鴦鍋一半是酸菜白肉鍋入面有白肉,薄薄滑滑,有蕃茄、酸菜,亦有好好味既QQ粉,口感滑溜,煙刃可口另一半是麻辣鍋,入面好多麻辣材料,鴨血好味,仲可以免費追加鴨血,正!味道同豬血一d都唔同,味道好彩又冇鴨味! 仲有凍豆腐,吸收了麻辣味道,口感特別手切牛肉大大碟,牛肉較厚身,油脂分佈不錯,滾多一陣都唔覺得硬,口感軟滑,牛味十足脆響鈴真係好推介,我估應該係鮮炸,好厚一層,豆味十足鮮蝦雲吞,雲吞皮薄,內裡大大隻蝦,爽囗,鮮味一流麻辣牛肉水餃好有趣,水餃外型,咬落有牛肉碎及麻辣味,好特出切片年糕吸收湯底味道,軟硬適中,煙刃入味查看更多
malicems
夏天火鍋之選
malicems
关注
食養生鍋就選了麻辣鍋,心思思又想食酸菜白肉鍋,可以緩和一下d麻辣味道麻辣鍋有鴨血,口感好滑,味道鮮味酸菜白肉鍋有片片豬肉,湯好清新,味道不錯雪花肥牛係一卷卷既肥牛,又薄又滑,牛肉味香濃,薄身入口易食,滾一滾就食得黑毛豬梅花肉大大片,入口脂肪平均,入口甘香手工丸類拼盤唔使自己揀,有好多口味,好喜歡。蝦丸十分彈牙,黑松露蝦丸好香黑松露既香味。墨魚丸好香墨魚味,入口彈牙。鵝肝墨魚丸就特別d,入囗有鵝肝味,味道更濃郁。芝士牛肉丸就好有芝士味,流心芝士好香口,配合入牛肉丸好好。梅菜豬肉丸就好有梅菜味,爽口豬肉丸夾梅菜,味道豐富食物選擇好多,價錢實惠,夏天開冷氣食火煱,好正查看更多
極上雪花肥牛
鴨血
痴線仔嬌妻
食過返尋味
痴線仔嬌妻
2019-07-13
关注
自從上一次同朋友食過酸菜白肉鍋之後便一試難忘,樣心電佢哋嘅酸菜白肉鍋湯底孫得來唔會嗆喉,而且酸菜口感香脆又夠酸,還有好龍嘅豬骨湯未,去了相當豐富。配搭酸菜味微酸嘅好感覺,酸酸嘅味道,食肉嘅時候都唔會覺得好肥膩嘅感覺。而且配料未上之前我已經飲咗兩碗了。由於今次都係得兩個人食,所以火鍋配料都唔會叫得太多怕浪費,因為次次都食唔哂。今次點咗嘅火鍋配料包括:手切牛肉蟶子皇千層凍豆腐自家製水蓮餃魚皮餃蟹籽墨魚滑台灣水晶冷菜萵筍由於我地點嘅係酸菜白肉鍋湯底,所以會另外再有一碟免費嘅酸菜白肉比我地其實每樣配料都好新鮮,不過比較特別嘅係佢哋嘅自家水蓮餃,由於水蓮比較爽口,所以包左落個餃入面都好爽脆嘅口感。都要一讚嘅係呢到嘅職員,服務態度好好,見我一個人喺到等緊朋友時都會同我吹吓水講吓笑,感覺幾好。埋單$884查看更多
+ 7
thanksgodgiving
又係打邊爐😂😂😂
thanksgodgiving
2019-07-13
关注
話說上次和家人在佐敦養心殿,吃完火鍋之後,家人又話要試試另一分店,今晚就訂了位。店內裝修和佐敦沒有分別,都是以古色古香為主。美人鍋拼麻辣鍋小辣$180,追加鴨血一份(免費)麻辣是台式的,所以以藥材加麻辣為主,不會太辣。鴨血口感嫩滑,是非常配合麻辣鍋。美人鍋內有半隻烏雞,烏雞肉質鮮甜帶點嚼勁,湯頭味道鮮甜,先喝兩碗湯,再開始火鍋。手切牛肉大份$338牛肉脂肪分佈呈現大理石紋,看到已經知道肥美,只需淥十幾秒,就可以保持嫩滑和牛肉味。日本牡蠣(6只)$138來自日本的生蠔,尺寸不大,不過味道鮮美。手工丸類拼盤(12粒)(每款2粒)108有鵝肝墨魚丸、黑松露蝦丸、芝士牛肉丸、墨魚丸、蝦丸、梅菜豬肉丸。每款都是新鮮彈牙,其中以黑松露蝦丸的黑松露味道最突出。自家製極品水餃$42水餃皮薄,而蝦肉爽口彈牙,只需滾三分鐘便可進食。稻庭烏龍麵$48烏龍麵等於烏冬麵,只需滾十秒,就可以吃到煙煙靱靱的口感。 查看更多
GG1314
食火鍋養生之選
GG1314
2019-07-10
关注
現在食火鍋都興起了養生,這就是現在在港開到街知巷聞的台式養生鍋。這間台式養生煱在港九新界都有。餐廳裝修充滿了中國古典風格,非常雅緻。美人鍋拼麻辣鍋小辣$188食養生鍋當然要揀個美人鍋,餐廳都非常足料,整整半隻烏雞。當然還有眾多的配料,有紅棗、圓肉、龍眼乾、黨參、淮山及蜜棗...等等,令湯底非常清甜,又養生,我們各自飲了兩大碗哦。至於麻辣鍋,我們要了小辣,台式的辣度與四川的麻辣煱有分別,四川麻辣煱辣度算是小辣的都會覺得比較辣,而台式麻辣鍋就採用了辣椒的香而不會覺得太辣。麻辣煱還可免費追加鴨血一份,底食哦。手切牛肉$338手切牛肉上枱見到覺得有驚喜,牛肉擺放得像一朵盛放的鮮花,肥痩適中,油脂分布均勻,入口軟腍有牛味,果真是讚。日本牡蠣(6隻)$138日本牡蠣,即是日本廣島蠔,而日本廣島蠔比較有蠔味且覺得很腍滑。自家製極品水餃$42自家製極品水餃,有4隻,果真是皮薄餡靚,吸收了湯㡳更為鮮味。鮮甜三蔬$136有粟米、秋葵及鮮淮山,感覺非常健康又有益。分享facebook及簽到打卡均可獲得Watson’s 檸檬草味蘇打水或黑糖烏梅汁或杞子菊花圓玉露或汽水一杯。我們要了自家製沖繩黑糖烏梅及自家製杞子菊花圓肉露。我喜愛自家製杞子菊花圓肉露,感覺清新又滋補。查看更多
Kauri
香港火鍋專家
Kauri
2019-07-09
关注
養心殿台式養生火鍋開左全香港第一間有得唱K 同同打邊爐既店,可惜今日人數得兩個,唯有下次先試唱K加打邊爐雙重享受喇!今日都係專登黎食我最愛既酸菜白肉鍋,每次必食,仲有得refill, 拼埋麻辣鍋,無敵組合!鍋入面又多料,其實食完都飽左三份之一!台灣特產水晶冰菜,唔係成日食到,淥幾秒即食,食到爽身水珠,爽爽聲,好過癮。佢好多野都好好,可以叫半份,人少都可以試多d 野,自製麻辣牛肉水餃係我既推薦,麻辣又香牛肉,正!養心殿永遠保持水準,難怪分店越開越多!查看更多
+ 2
PRO 3
美味又健康
PRO 3
2019-07-09
关注
昨天晚上約了一個好朋友去期待已久的一間台式火鍋,這間火鍋位置在人氣相當旺地方,既方便又不失好環境,我們在餐廳雖然要等上10分鐘,但是也是值得的,因為他的湯底非常特別,因為這個湯底叫美人鍋,用上一些中藥及特製的湯底,令我們享受保健而又不失美味,那些肥牛鬆化又嫩滑,入囗即溶,而響鈴腐皮新鮮製造相當脆,放在湯裏吸收了湯底的美味更加相得益彰,還有一個黑毛肚,是沒有經過加工的非常之咁爽脆,把它放在湯裏10秒鐘以是完美的,最值得一題都是那個湯底從開始到結尾湯底的味道沒有改變返自然濃郁多啦,今次真的是養生又好味。查看更多
+ 2
lolita思
半價抵食
lolita思
2019-07-03
关注
曾經係台灣食過麻神之後令我愛上左台灣火鍋,佢地d湯底都係藥材淆,可以當湯飲,又補身見養生殿開到成香港都係,7點前半價,就去試下原先我地係去新興商場果邊間分店,點知我地圍住個商場行左一圈都搵唔到養生殿個入口只見到佢大大塊招牌同裝修緊嘅商場,到底係咪執左啦?最後過番隧道去女人街間分店我地4:45左右到,成場得我地一檯客去到6點半左右先有第二檯客美人鍋 $188湯底真係好正,我地每人先飲左兩三碗湯,加左湯之後先開始打邊爐(聽說台灣正宗食法都係先飲湯?)麻辣鴨血鍋呢個就真係唔及麻神正, 麻神個麻辣鴨血真係世界第一好食佢唔係好麻,個人認為一般個鍋本身跟好多舊千層凍豆腐同鴨血,我地傻傻地無為意又另外叫左櫻桃鴨$88薄切好似鴨胸肉咁, 打邊爐好似焯牛肉咁, 真係好好食 佢唔"蘇",但好濃鴨肉味,正手切牛肉(細)$238雪花好均勻,有肉味, 又唔韌 , 好好食半價真係超級抵寬粉條$38係我好鐘意食果隻口感嘅薯粉香港好少食到好煙韌好Q彈果隻,好多都係加工精制得好勁即炸脆響鈴$68好正,熱辣辣,脆卜卜,就咁食都得,唔洗浸湯本身好想食台灣水蓮,點知半價時段,全部台灣直送同好多食材都未番貨,無得食牛胸爽,雞子,海鮮,叫左好多野都無貨話說,半價係唔包括海鮮的查看更多
美人麻辣鴛鴦鍋
寬粉條