2008-08-06 50 浏览
是日(5/8/08)要到美孚一趟,同事介紹之下,一齊o黎呢度食晚飯。兩丁友叫咗兩個麵餐:糖醋排骨麵同雪菜(肉絲) 水餃麵,連兩杯豆漿,小食叫咗煎餃及酒醉雞中翼。糖醋排骨麵係同事叫o既,所以剩係食咗兩舊排骨。雖然叫糖醋排骨,但係食到醋o既味道多好多,搵唔到丁點甜味喎!?麻麻地啦。雪菜(肉絲)麵,括住肉絲,相信大家都估到…搵條肉絲望下都好難矣!食店標榜冇鹼水,確實唔覺有,而麵o既質地同味道就偏淋同偏淡。不過水餃的確足料,而唔會實的的,唔會太勁粉同太厚皮,味道亦唔錯。煎餃同樣勁多料,但係比較油,同埋飽肚。其實叫2隻、4隻或者6隻都可以,人少就記得唔好咁貪。酒醉雞中翼個樣完全唔掂,但有內涵喎。味道好得又夠入味,只係唔覺有酒味或酒香,反正我唔”好”就冇所謂啦。豆漿唔知係咪自己整,味道偏淡,冇特別。餐牌都有好多西餐食品,不過都唔會諗住響上海舖食西餐o卦?

煎餃同樣勁多料,但係比較油,同埋飽肚。
其實叫2隻、4隻或者6隻都可以,人少就記得唔好咁貪。

豆漿唔知係咪自己整,味道偏淡,冇特別。

餐牌都有好多西餐食品,不過都唔會諗住響上海舖食西餐o卦?
多多油煎餃子
勁多料雪菜(肉絲) 水餃麵
味道怪怪的排骨麵
正斗醉雞翼
多多油煎餃子
勁多料雪菜(肉絲) 水餃麵
正斗醉雞翼
2008-05-24 22 浏览
諗住出左地鐵站近近地買個早餐食番到公司食D野食好少好立克冇味好淡冇下次
諗住出左地鐵站近近地買個早餐食
番到公司食
D野食好少
好立克冇味
好淡

冇下次
(非会员)
2008-05-09 30 浏览
近來去這家吃東西,發覺客人都是吃湯麵,湯餃類的食物,(如酸辣湯麵,水餃麵,雲吞麵...)故雖然其他菜色(如炒麵,小菜)水準不算高,仍然有人捧場我認為他們的雲吞(菜肉餡)其實幾好,有肉汁,間中會吃到爽口的菜莖,口感豐富
故雖然其他菜色(如炒麵,小菜)水準不算高,仍然有人捧場

我認為他們的雲吞(菜肉餡)其實幾好,有肉汁,
間中會吃到爽口的菜莖,口感豐富

• 雲吞(菜肉餡) 加奶茶($5)
2008-04-23 22 浏览
今日返學前同fd去食野,我哋叫左一碗擔擔麵、油豆腐粉絲、四件煎餃子同淨糖醋排骨。我食嘅擔擔麵,完全冇味,個湯似滾水多啲,我要自行加醋同豆板醬先有啲味,真係完全唔合格呀;朋友話佢嘅油豆腐絲粉都係冇咩味道;煎餃子就都ok好味,熱熱地同脆;最後個糖醋排骨,$18得果幾粒排骨仔,真係完全好難食,唔暖唔凍,個味又怪,從未食過咁怪嘅糖醋排骨。
2008-02-14 24 浏览
有次叫一碟鱔糊炒拉面, 不知所謂, 太多汁, 又勁咸,好似一大碟鼓油浸住d 面咁,唔知點解咁厚面皮可以拎呢碟野比客食~勁差~不過其他菜飯, 同甜品果d, 平平地都勉強ok 的...
有次叫一碟鱔糊炒拉面,
不知所謂, 太多汁, 又勁咸,
好似一大碟鼓油浸住d 面咁,
唔知點解咁厚面皮可以拎呢碟野比客食~
勁差~

不過其他菜飯, 同甜品果d,
平平地都勉強ok 的...
2008-01-07 41 浏览
呢間舖我最鍾意食既就係粢飯. 最好朝早黎買, 夠新鮮嘛. 肉鬆油炸鬼, 料足, 味道夾得幾好, 唔會太鹹.食粢飯唔少得要有豆漿, 呢度都有得賣, 但係批發貨lor. 味道可以啦. 仲有大路既上海野, 鍋貼, 酸辣湯, 雲吞水餃, 上海麵, 炒年糕等. 味道都係一般啦... 唔算正宗, 港式茶餐廳咁lor, 價錢係呢區黎講, 唔貴.

2008-01-06 30 浏览
某晚突入此店,突然好想食炒公仔麵,於是點了客「豬扒炒公仔麵」,棄飲品,而選了酸辣湯,埋單$30。等了約十多分鐘才上桌,因為炒公仔麵都叫做有D 手工程序,所以都可以理解。這兒的豬扒係有醃得幾入味,而炸得亦幾香口,公仔麵份量亦不算少,亦算乾身,比起其他舖頭,這兒炒得唔算太油膩。至於那碗酸辣湯,絕對不像樣,亦絕對不正宗,但…我就是喜歡這調調(當然大部份一品香的酸辣湯我非常喜歡!)結論係,這兒的豬扒炒公仔麵好味道!
結論係,這兒的豬扒炒公仔麵好味道!
豬扒炒公仔麵
酸辣湯
2007-10-03 23 浏览
昨晚去食,行美孚真係無咩好食。酸辣麵唔係話唔好食,但真係唔酸唔辣,係好甜,好重茄蛋味。暖暖叫的是雞翼菜飯,呢個就正常d。
昨晚去食,行美孚真係無咩好食。
酸辣麵唔係話唔好食,但真係唔酸唔辣,係好甜,好重茄蛋味。
暖暖叫的是雞翼菜飯,呢個就正常d。
2007-08-18 50 浏览
到這兒吃頓特價麵餐。想來點味覺刺激,來一客酸辣湯麵,配凍檸茶,才$17。當全部茶記做緊凍飲加兩蚊或三蚊的時候,這兒奉行「凍飲才加$1」,大感動!所謂「酸辣湯麵」,就是加入上海麵條的酸辣湯,味道一般,唔酸亦唔辣,小孩子都食到的東西。中年女侍應有禮主動,跟「滄浪x」好些少!詳:下圖示上次的香茅豬扒菜飯。題外話:Rolex 加價每次10%。兩年前一隻HK$28K 的submariner,現在要HK$37K!好似LV 和Tiffany 咁,每年加兩次。唉,真係有買趁手!
中年女侍應有禮主動,跟「滄浪x」好些少!
詳:下圖示上次的香茅豬扒菜飯。
2007-08-11 22 浏览
週六早上到附近理髮後,想到「滄浪亭」買外賣菜飯回家吃,但因為受那女店員和店主無禮對待,索性取錢唔買即閃!溜回萬事達廣場,唔想食麥記和海皇粥店,結果跑入餃子妹買午餐。甫入店,即聽見女店主「餃子妹」大聲招呼,我站在收銀處,不到半分鐘,店主即飛跑過來,笑容滿臉問「想食什麼?」,於是立刻order「豬扒菜飯跟豆漿」和「雞翼菜飯跟檸檬菜」(各$27)。收錢之際,店員再upsell 招牌「餃子」($13 / 6隻)。見店員咁好禮貌和積極,當然樂於讓她賺多些少。菜飯的菜量比以前多,進步了!炸豬扒共兩大塊,醃得好味,正!餃子餡多體積巨型。服務有體,雖然店面係豆泥茶記格局,但立即變得比那間自以為事的「滄浪亭」好千倍!
2007-03-15 17 浏览
昨晚突然豆腐花引發作... 跑了去買豆腐花試試看還買了腐竹蛋糖水...豆花尚算滑, 但實了點點, 沒多豆香味腐竹蛋糖水的腐竹煲得"溶"但所有(豆腐花和腐竹蛋糖水)都太甜了....我只可以說, 不合我口味...
昨晚突然豆腐花引發作...
跑了去買豆腐花試試看
還買了腐竹蛋糖水...
豆花尚算滑, 但實了點點, 沒多豆香味
腐竹蛋糖水的腐竹煲得"溶"
但所有(豆腐花和腐竹蛋糖水)都太甜了....
我只可以說, 不合我口味...
(非会员)
2006-09-23 24 浏览
美孚有兩間餃子妹, 一間就响萬事達廣場出面(好近地鐵站B出口), 而另一間就响荔灣道(相中依間), 依間地方細D, 但不同之處就有甜品食喇~ 食左個豬扒湯麵-$22, 豬扒"un"左佢一d啦! 曾經食過雲吞, 個皮比較厚, 所以整體都係一般啦~
2005-07-19 21 浏览
係美孚食其實種類比較少,所以多一種都好!佢地D餃子好食!
係美孚食其實種類比較少,所以多一種都好!

佢地D餃子好食!

2005-07-13 26 浏览
食左個雞亦上海麵,比想像中清而不油膩,有三只雞亦同菜, 麵呈白色而幼細,可以再煮淋一點,湯底本來很清,但因加左麻油,反而不佳,不過整體上不錯。22 蚊算ok。
2005-03-28 11 浏览
週日早上甫起床,忽然想吃「油條、餈飯、豆漿」作早點。於是便到這兒外賣一條餈飯。(之後還到粥店和豆漿店購買,拼合成為一頓「油條、餈飯、豆漿」早餐。)餈飯($8):略短,約五吋長。料少,只有油條、少量炸菜、肉鬆、糯米。肉鬆偏鹹,味濃;糯米的質感略硬。回家裹以保鮮紙,以利刀切薄片,較以食用。味道不算差,唯略硬。**********************************吃完四小時之後,出現噁心頭痛症狀,再過兩小時後,嘔吐兩遍,遂訪家庭醫生,打針服藥,盛惠三百塊。**********************************