2008-08-06
是日(5/8/08)要到美孚一趟,同事介紹之下,一齊o黎呢度食晚飯。兩丁友叫咗兩個麵餐:糖醋排骨麵同雪菜(肉絲) 水餃麵,連兩杯豆漿,小食叫咗煎餃及酒醉雞中翼。糖醋排骨麵係同事叫o既,所以剩係食咗兩舊排骨。雖然叫糖醋排骨,但係食到醋o既味道多好多,搵唔到丁點甜味喎!?麻麻地啦。雪菜(肉絲)麵,括住肉絲,相信大家都估到…搵條肉絲望下都好難矣!食店標榜冇鹼水,確實唔覺有,而麵o既質地同味道就偏淋同偏淡。不過水餃的確足料,而唔會實的的,唔會太勁粉同太厚皮,味道亦唔錯。煎餃同樣勁多料,但係比較油,同埋飽肚。其實叫2隻、4隻或者6隻都可以,人少就記得唔好咁貪。酒醉雞中翼個樣完全唔掂,但有內涵喎。味道好得又夠入味,只係唔覺有酒味或酒香,反正我唔”好”就冇所謂啦。豆漿唔知係咪自己整,味道偏淡,冇特別。餐牌都有好多西餐食品,不過都唔會諗住響上海舖食西餐o卦?
煎餃同樣勁多料,但係比較油,同埋飽肚。
其實叫2隻、4隻或者6隻都可以,人少就記得唔好咁貪。
豆漿唔知係咪自己整,味道偏淡,冇特別。
餐牌都有好多西餐食品,不過都唔會諗住響上海舖食西餐o卦?