2008-12-23 163 浏览
自從10月尾開始係油麻地返工...日日就甘係旺角行行行行行去油麻地~~每朝都係食先生D飽!~ 因為好似記得呢間分店多D吧~而且見到王子少D人買~今日試左佢GE流沙叉燒包同埋芋茸包~叉燒包真係唔係流沙的,應該改返個名...哈!但我最鍾意食有汁GE叉燒包~ 但略厭多得濟喇D汁...我覺得有時D野太多唔好...岩岩FIT哂先係最好味!但係要讚佢一樣野,就係叉燒包入面真係有好多叉燒~絕唔慳皮! 相反...食開的先生...佢地GE叉燒包...次次食親都係肥膏......都冇乜叉燒.... == " 王子 勝!!至於芋茸包,相對起先征GE芋茸包較細~食落去...似乎先生GE芋茸包好味D~ 較為有芋頭GE甜!!但最值得讚,王子D包軟熟過先生多多聲...........記得開頭食先生都好好味咖...但唔知係咪多左人買...質素有所下降....下降至個包係實到硬--"

每朝都係食先生D飽!~ 因為好似記得呢間分店多D吧~

而且見到王子少D人買~

今日試左佢GE流沙叉燒包同埋芋茸包~

叉燒包真係唔係流沙的,應該改返個名...哈!

但我最鍾意食有汁GE叉燒包~ 但略厭多得濟喇D汁...

我覺得有時D野太多唔好...岩岩FIT哂先係最好味!

但係要讚佢一樣野,就係叉燒包入面真係有好多叉燒~

絕唔慳皮! 相反...食開的先生...佢地GE叉燒包...

至於芋茸包,相對起先征GE芋茸包較細~

但最值得讚,王子D包軟熟過先生多多聲...........

記得開頭食先生都好好味咖...但唔知係咪多左人買...

質素有所下降....下降至個包係實到硬--"
$8.5 (早餐)
2008-12-09 100 浏览
一路都係食開包點先生的.因為其分店多,易買到多d~O係旺角食少少野就諗起同類型的包點王子喇~試左佢地獨有的流沙叉燒包($4.5)果然好多汁,一搣開個包,d汁有流出黎,汁偏甜, 叉燒唔多肥~算唔錯.但其實叉燒份量唔係好多.而包的質感唔夠包點先生的煙韌.如果要食流沙包會幫襯呢度~如果唔係都係會買番包點先生喇~包點先生d款式多d同埋質素都幾穩定.
一路都係食開包點先生的.因為其分店多,易買到多d~
O係旺角食少少野就諗起同類型的包點王子喇~
試左佢地獨有的流沙叉燒包($4.5)
果然好多汁,一搣開個包,d汁有流出黎,
汁偏甜, 叉燒唔多肥~算唔錯.
但其實叉燒份量唔係好多.
而包的質感唔夠包點先生的煙韌.
如果要食流沙包會幫襯呢度~如果唔係都係會買番包點先生喇~
包點先生d款式多d同埋質素都幾穩定.
岩愛多汁人士
上星期兩天分別吃了以上四款飽!奶黃飽($4): 沒有蛋黃的, 正合一向討厭蛋黃的我. 不能說是流沙!似是吉士 郤足餡+熱, 所以雖不是上上品,也是上品.芋頭飽($4): 餡料expect像流沙飽般濕的,但一咬, 較乾+較實, 值得一讚的是有大大粒正方形的芋頭, 而且不太甜, 很飽肚,味道普通,郤是健康之選!(營養小tips:芋頭 低脂肪 低糖 低鹽, 高纖 高鉀, 不但有助減肥,而且有助降血壓 但係都唔好瘋狂地食(好似我咁 ),因為中式飽點加了一定份量的油份) 芝麻飽($4): 撕開飽底紙, 漏餡 可說是流沙飽, 不太甜,又有芝麻香~味道是上上品五香眉豆飽($3.5): 喜歡眉豆, 很濃五香味,餡料足! 像芋頭飽一樣較乾+較實, 而眉豆也是健康食品之一,高纖飽肚!! PS, 友人買了蓮蓉飽, 說比奶黃飽更好吃, 可惜無試過 PS2 每買夠$5, 有一個印仔($10有兩個). 儲夠10個, 可當$5 用!!
上星期兩天分別吃了以上四款飽!

奶黃飽($4): 沒有蛋黃的, 正合一向討厭蛋黃的我.
不能說是流沙!似是吉士
郤足餡+熱, 所以雖不是上上品,也是上品.

芋頭飽($4): 餡料expect像流沙飽般濕的,但一咬,
但係都唔好瘋狂地食(好似我咁
),因為中式飽點加了一定份量的油份)

芝麻飽($4): 撕開飽底紙, 漏餡
可說是流沙飽, 不太甜,又有芝麻香~味道是上上品

五香眉豆飽($3.5): 喜歡眉豆, 很濃五香味,餡料足

PS, 友人買了蓮蓉飽, 說比奶黃飽更好吃, 可惜無試過

• 芝麻飽
2008-11-28 44 浏览
近年中式飽點好似開始發圍,雖然未至於西式飽點成行成市,但似乎開始慢慢站起來,務求分一杯羹,令中式飽點再不是只有在酒樓才可品嘗第一次來飽點王子,發現有很多種飽點,好似南瓜飽,流沙奶皇飽,但礙於眼闊肚窄,最後我揀了流沙叉燒飽, 叉燒唔肥份量也多而且又多汁,個汁甜甜地挺不錯,飽面加了幾粒黑芝麻有畫龍點精的效果,期待下次與其他飽點的接觸

• 流沙叉燒飽
2008-11-27 24 浏览
飽點先生N飽點王子!?誰抄誰我真的不清楚 不過見這邊有我最愛的流沙包 就吸引了我買買左4個回家 每樣試半個=]芝麻包:也是流沙的 外表吸引也很好味流沙奶皇:比平時酒樓的更流沙 好味叉燒包:不錯但不特別紫薯包:出乎想像的好吃 好SWEET的紫薯餡
飽點先生N飽點王子!?
誰抄誰我真的不清楚
不過見這邊有我最愛的流沙包 就吸引了我買
買左4個回家 每樣試半個=]
芝麻包:也是流沙的 外表吸引也很好味
流沙奶皇:比平時酒樓的更流沙 好味
叉燒包:不錯但不特別
紫薯包:出乎想像的好吃 好SWEET的紫薯餡
2008-11-22 43 浏览
由於喜歡食臘腸既關係,一見到有新出既「臘腸卷」,我就忍唔住要買返個試試,睇下佢既臘腸得唔得丫嘛~ $ 4.5 既臘腸卷,個包都唔錯喎~ 都幾大個架 熱騰騰既臘腸卷,真係忍唔住要即刻咬落去~ um...好好味呀~ 好彩有個包包住條臘腸,唔係既話,一定會被d臘腸油「泌」到周圍係... 話時話,呢個臘腸卷既臘腸既質素都唔錯喎~ 肥嘟嘟既臘腸唔係d瘦猛猛既貨,難得食落無油益味,真係不俗不俗~ 睇到仲有臘腸盅頭飯呀!!! $ 16,真係要搵日試試,睇下佢d飯得唔得~ 好臘腸既志同道合者,記住去試下呢個美味既 「臘腸卷」呀
~ 都幾大個架
  • 臘腸卷
2008-11-21 18 浏览
近年市面多左好多間中式包點舖,提供好多熱騰騰的包類,即買即吃;又或者,可以買凍的,回家自行再蒸熱食。最近行開旺角花園街,經過lee間包點王子,見有d餓,就買左隻芝麻包食! 嘩,個包皮厚度適中,芝麻饀好足料,甜度可以,芝麻饀咬落很有口感,真係好正!亦好啱近日轉涼的天氣,嘆番個熱包,都只係幾蚊雞! 好味飽肚又暖胃,仲非常適合近排慳得一蚊得一蚊的市道。註﹕芝麻包要頗餓才好買來吃,因為其實都幾漏架!

亦好啱近日轉涼的天氣,嘆番個熱包,都只係幾蚊雞!
好味飽肚又暖胃,仲非常適合近排慳得一蚊得一蚊的市道。

註﹕芝麻包要頗餓才好買來吃,因為其實都幾漏架!
2008-11-21 8 浏览
食完隔籬個間都要試埋呢間至得,兩間唔知邊間開先?但係有番咁上下實力至敢同人fight尤其隔籬個間係集團形式經營。呢度種類較少但係都有十幾款揀,其中標榜流沙系列,流沙义燒包同流沙奶皇包,兩款都係$4.5。其實嚴格上唔可以叫做流沙尤其係义燒包,只可以叫做流汁,因為真係好多汁流晒出嚟,至於D义燒饀就好好味,义燒都幾多又唔會肥。流沙奶皇包都同樣係流汁因為無咗咸蛋黃個種起沙嘅口感,但都OK。兩間比較,似乎王子略勝一籌,唔通真係後生可畏。
$9 (其他)
  • 流沙义燒包
  • 流沙奶皇包
2008-11-17 7 浏览
行完街去搭車!見到飽點王子同包點先生係一條街望完包點先生D包再睇飽點王子咦差唔多樣既!為求方便結果幫襯左飽點王子見到好多熱辣辣既包忍唔住買番2個第2朝做早餐用微波爐叮!個皮一定會係硬硬地!咁我又唔MIND一定冇新鮮咁好食架啦!黑芝麻包一meet開個包好多黑芝麻餡好香真係好似芝麻糊咁!但係食落真係甜左少少喎!!!南瓜包南瓜包入面d餡唔覺係南瓜-0-淨係覺得d餡好滑!但冇南瓜味!都有下次既!試下其他包總之唔會試南瓜包!或者真係會幫襯包點先生!!!試下一街之隔會有咩分別!
行完街去搭車!
見到飽點王子同包點先生係一條街
望完包點先生D包再睇飽點王子
咦差唔多樣既!為求方便結果幫襯左飽點王子
見到好多熱辣辣既包忍唔住買番2個第2朝做早餐
用微波爐叮!個皮一定會係硬硬地!咁我又唔MIND
一定冇新鮮咁好食架啦!

黑芝麻包
一meet開個包好多黑芝麻餡
好香
真係好似芝麻糊咁!
但係食落真係甜左少少喎!!!

南瓜包
南瓜包入面d餡唔覺係南瓜-0-
淨係覺得d餡好滑!但冇南瓜味!

都有下次既!試下其他包
總之唔會試南瓜包!
或者真係會幫襯包點先生!!!
試下一街之隔會有咩分別!
黑芝麻包
南瓜包
$8 (早餐)
2008-11-12 12 浏览
試 過 飽 點 先 生 的 糯 米 卷 讓 我 很 失 望 後 、 這 次 便 試 一 下 飽 點 王 子 的 出 品。買 了 新 鮮 的 奶 黃 流 沙 包 和 一 個 冷 的 芋 蓉 包 回 家 蒸 熱 吃 ( 奶 黃 包 沒 拍 照 ,, 因為 包 包 熱 呼 呼 的 太 吸 引 了、所 以 沒 拍 照 就 己 經 急 不 及 待 的 送 到 嘴 裏 去 =w= )奶 黃 流 沙 包 表 面 顏 色 是 橙 橙 黃 黃 的、非 常 軟 熟 ,, 奶 黃 很 多、吃 到 中 間 時、奶 黃 還 不 斷 的 流 出 來、而 且 奶 黃 很 香 很 滑、而 且 不 會 太 甜 , 很 好 吃 !!而 芋 蓉 包 是 隔 天 的 早 餐、 芋 蓉 包 外 表 面 是 淡 紫 色 的、蒸 熱 後 沒 甚 麼 香 味、內 裏 的 芋 蓉 只 是 甜 甜 的 沒 啥 味 道 .. 真 的 讓 我 有 點 失 望、下 次 還 是 吃 奶 黃 包 好 了。

芋 蓉 包
切開後
  • 奶黃流沙包
2008-11-10 24 浏览
意猶未盡,和如真去旺角吃中式包點。叉燒包一個,奶黃包兩個,店員立即就抓住放袋了。如真對叉燒包較有興趣,將包一分為二,汁也差點瀉了。我撕開包紙就咬,誰知部份流沙瀉到手上,暖暖的。(暴殄天物!如真說。後來他嚐時,也逃不了這命運。)其實栩栩不太喜愛吃包,很乾。但這個真的好吃,下回不妨再試。美中不足的是他沒分店,如果再銅鑼灣或灣仔有店就好了。
意猶未盡,和如真去旺角吃中式包點。
。我撕開包紙就咬,誰知部份流沙瀉到手上,暖暖的。
(暴殄天物!如真說。後來他嚐時,也逃不了這命運。

其實栩栩不太喜愛吃包,很乾。但這個真的好吃,
$7 (其他)
  • 奶黃包
2008-11-05 22 浏览
見好多食評or食家都話流沙叉燒包好味!緊係要試下啦我一點幾去到,係咪我太早呢?好多包都無!本想買:流沙奶黃包,芋頭包,芝麻包,流沙叉燒包結果得流沙叉燒包有,其他都無失望我唔係買新鮮熱辣辣既流沙叉燒包流沙叉燒包 - 流沙叉燒包係咪個汁要流出黎先算流沙?我果個無喔汁都算多,都無流沙既感覺!個汁甜味重!咁晒我叉燒唔肥,係瘦叉!味道唔錯啊!等第三次再挑戰其他包啦
見好多食評or食家都話流沙叉燒包好味!
緊係要試下啦

我一點幾去到,係咪我太早呢?好多包都無!
本想買:流沙奶黃包,芋頭包,芝麻包,流沙叉燒包

結果得流沙叉燒包有,其他都無
失望

我唔係買新鮮熱辣辣既流沙叉燒包

汁都算多,都無流沙既感覺!個汁甜味重!咁晒我
叉燒唔肥,係瘦叉!
味道唔錯啊!

等第三次再挑戰其他包啦

今日終於試到or食家話d流沙包類d「正」過「先生」既「王子」喇晚上差不多7點半先去到,仲有不少包喎~ 唔知佢地收幾點呢?? 不過,照我估計,佢地都唔慌有得收8點啦...因為我從佢地既玻璃廚窗,見到d師傅仍然好忙咁工作緊~ 講返d包,為左寫今次既食評,我買左幾多款式既包呀流沙叉燒包﹕真係好汁呀!! 仲要係我最鍾意既甜甜叉燒汁呀 講真,呢款包我會揀「王子」多過「先生」!! 因為呢間既餡料同汁都真係very good~流沙奶皇包﹕橙橙地色既包皮,幾特別喎 雖然我唔係即買時趁熱時食,但係...仲依然流沙個喎~ 同樣地,d餡又真係幾多喎 味道唔錯!! 不太甜or鹹~芝麻包﹕個餡有d芝麻糊feel,唔錯!!菜肉包及韮菜包﹕我個人覺得呢兩款「先生」比較好d...因為...我覺得呢間呢兩款包d餡相比「流沙包類」好似少左d...總括來說,「王子」的「流沙包類」真係唔錯 ,而且價錢好抵~~ 5大個包,$20.5 咋~~但要食菜肉類既,我就會到過兩間既「先生」

講返d包,為左寫今次既食評,我買左幾多款式既包呀

流沙叉燒包﹕真係好汁呀!! 仲要係我最鍾意既甜甜叉燒汁呀
~

流沙奶皇包﹕橙橙地色既包皮,幾特別喎
雖然我唔係即買時趁熱時食,但係...仲依然流沙個喎
~ 同樣地,d餡又真係幾多喎
味道唔錯!! 不太甜or鹹~

芝麻包﹕個餡有d芝麻糊feel,唔錯!!

總括來說,「王子」的「流沙包類」真係唔錯
,而且價錢好抵~~ 5大個包,$20.5 咋
~~但要食菜肉類既,我就會到過兩間既「先生」
  • 「流沙包類」
2008-10-29 12 浏览
對奶黃流沙包沒有太大興趣, 芋頭癡選了芋茸包~一拿上手己急不及待想大咬一口, 可是真的太熱了, 手很難拿着, 不過中式包一定要夠熱嘛, 所以抵讚!而且包紙很容易撕下, 沒有浪費包呢滿滿的芋頭茸非常滑, 很濃的芋頭味, 而且不太甜, yummy~包不膩, 但很飽肚, 用來當一個午餐也可, 簡直是價廉物美!之前也試過先生的芋茸包, 它的沒有太濃的芋頭味, 是淡淡的,同樣不太甜, 而且有絲絲的芋頭, 沒有太滑, 喜歡的可以稱這為有口感~愛芋頭的我其實兩個都喜愛, 不過我認為王子的較好, 因為滑之餘, 有較濃的芋頭香, 而且夠熱是勝負的關鍵! (不明白在先生買的也是在熱櫃的, 但一吃兩口便凍了, 是我吃得太慢之過嗎?)
對奶黃流沙包沒有太大興趣, 芋頭癡選了芋茸包~

• 芋茸包
2008-10-28 13 浏览
經過飽點王子便食個流沙奶黃包試下流沙奶黃包:真係好流沙,但我覺得奶味太重唔合我口味都幾大個!食一個都ok飽!下次試下其他包先
經過飽點王子便食個流沙奶黃包試下

流沙奶黃包:
真係好流沙,但我覺得奶味太重
唔合我口味
都幾大個!食一個都ok飽!

下次試下其他包先