2019-08-19 75 浏览
話說soho區前排開左間叫「飲吧」既小店 每日開到凌晨十二點 星期五六仲開到凌晨兩點添 唔講仲以為係bar!但其實佢係一間特色甜品飲品店呢🙆🏻‍♀️_呢度門面超pinkpink💓 招牌 牆身 cushion 全部都係靚靚既粉紅色 充滿少女情懷 黎打卡就啱晒啦😝_今次黎到試左幾款招牌食品~{沖繩海鹽QQ窩夫撻 $58 🧁}睇名原本以為係類似麻糬窩夫咁 口感QQ的 點知係小編諗多左 其事係正常既窩夫黎😆 不過話係QQ都冇呃你 因為個size真係好的骰😂迷你窩夫撻底入面裝著淺藍色既沖繩海鹽雪糕 上面再淋上忌廉同檸檬醬~ 食落鹹甜酸既配搭唔錯 鍾意個檸檬醬夠酸夠開胃😻整體係好清新既甜點☺️ 不過覺得如果個窩夫可以再鬆化啲就好 而家口感有啲硬實~ 呢個價錢就唔太值得🙈_{櫻花車厘子梳乎厘班戟 $58 🥞}相比起黎 呢個梳乎厘班戟更得小編們心!個梳乎厘班戟係走空氣感路線 口感好輕盈 好似一陣風咁 毫無負擔 而且味道富蛋香 唔錯的~ 不過個人就喜好實在啲啲既口感😝重點係啲toppings❗️平時食櫻花味嘅產品都覺得食唔到啲咩味 估唔到呢個櫻花忌廉一食落就有好明顯既花
_
今次黎到試左幾款招牌食品~
{沖繩海鹽QQ窩夫撻 $58 🧁}

{櫻花車厘子梳乎厘班戟 $58 🥞}

重點係啲toppings❗️平時食櫻花味嘅產品都覺得食唔到啲咩味 估唔到呢個櫻花忌廉一食落就有好明顯既花香😻 仲有淡淡鹽漬嗰種鹹味!
仲有個車厘子醬!一直都好怕叫車厘子味既甜品 因為陣味通常好人工 好似咳藥水咁😖 但呢個車厘子醬真係令人刮目相看!醬裡面真係有一粒粒超飽滿既車厘子 食落有啲似藍莓醬既感覺 不過多做份車厘子天然既香😻 老闆娘果然冇介紹錯😋
{十年陳皮奶蓋紅豆沙 $100 🥛}
不過如果講最有驚喜 一定係個十年陳皮奶蓋紅豆沙‼️ 呢個肯定係人生食過最矜貴既紅豆沙 但小編可以話你聽 呢杯紅豆沙絕對冇令我地失望!
老闆娘話飲法係要先聞一聞面頭既陳皮粒 再將陳皮粒 奶蓋 同紅豆沙 撈埋一齊飲~
紅豆沙煲得超綿 完全起晒沙😻 食落好稠身 豆味香濃 果然落足料!
奶蓋就冇乜鹹香 反而奶味比較重 令成個甜點口感更creamy 同埋多做份乳香😚 不過個人認為奶蓋份量少翻啲都得 因為底下既紅豆沙本身已經夠晒好食😋
加埋個十年陳皮完全就係錦上添花!每一口飲落去都有濃厚既果皮香 香醇甘甜!要知道十年陳皮每斤可以賣成600-800蚊!所以賣呢個價錢都不為過~☺️
_
感覺新開店啲嘢都有進步空間 但從裝潢 食物用料 出品 服務 各樣嘢都睇得出老闆娘係好有誠意既~💓💓 黎到中環想食下甜品/搵個地方飲杯野坐下 又多左個選擇啦☺️
2019-08-14 98 浏览
週六晚上近8時到店裡想兌換在openrice買的coupon,我已經將畫面開住顯示等店員可以按立刻兌換的頁面點知,年輕的男店員睇咗句,竟然問我「做咩?」聽到佢咁答已經好意外,就同佢講想兌換openrice的coupon男店員再次一臉問號「吓?我唔係好知喎」呢個時候年輕女店員出現,佢哋2個一齊一臉問號⋯再後來疑似女店主出現,先處理到呢張單到女店員繼續處理後續order,就話可以揀一杯飲品。我問請問包邊啲款?佢是但指吓話呢啲都得架⋯我再睇咗陣先加多句,$25以上補返差價就得整個點餐過程都覺得店員唔夠專業,令顧客感到自己被對待的方式像個白目的無知客人一樣,十分不良好等了20分鐘多,終於可以攞一份soufflé pancake。食評來說,味道口感不錯,環境亦是不少少女會喜歡打卡的全粉紅色裝修。但是價位以原價$58來說實在覺得不太值得,加上服務不佳,整個用餐體驗實在一般
點知,年輕的男店員睇咗句,竟然問我「做咩?」
男店員再次一臉問號「吓?我唔係好知喎」
呢個時候年輕女店員出現,佢哋2個一齊一臉問號⋯

再後來疑似女店主出現,先處理到呢張單

開心早餐的soufflé  pancake

2019-08-08 97 浏览
今日黎到PMQ行下扮下文青係山行到又熱又攰 就係附近搵左呢間 #drinkpuppet 坐下成間都係粉紅色既設計 除左有個小小既吧台好適合打卡之外牆身都額外有啲detail 位俾人影下相.叫得 #飲吧 當然主打係飲品啦今次一次過試左四杯飲品🍹包括:粉紅櫻花拿鐵 $39藍絲絨拿鐵 $39兩杯拿鐵都有Cream係頂一杯粉紅一杯藍色 味道淡淡地 奶味比較濃.青檸蘆薈薄荷梳打 $42玫瑰荔枝梳打 $42而兩杯梳打就比較refreshing 炎炎夏天飲就啱晒啦.
今日黎到PMQ行下扮下文青

青檸蘆薈薄荷梳打 $42
玫瑰荔枝梳打 $42
而兩杯梳打就比較refreshing 炎炎夏天飲就啱晒啦

2019-08-05 81 浏览
今日約左朋友係中環食飯食完飯仲早經過PMQ附近比呢間充滿粉紅色嘅飲吧吸引就入去坐底飲杯野食下甜品。我地試左以下幾樣野 ❤️玫瑰荔枝梳打❤️味道好清新又唔會太甜好岩宜家咁熱嘅天氣 ❤️ 沖繩海鹽雪糕檸檬窩夫QQ撻❤️味道好得意丫有少少似波子汽水嘅味道完來海鹽同檸檬都幾夾 ❤️ 車厘子櫻花梳乎里班戟❤️梳乎里好軟棉棉好好食丫再加埋車厘子真係冇得頂丫😍同朋友放工輕鬆下真係一流❤️

今日約左朋友係中環食飯
食完飯仲早
經過PMQ附近
比呢間充滿粉紅色嘅飲吧吸引
就入去坐底飲杯野食下甜品。
我地試左以下幾樣野

再加埋車厘子
真係冇得頂丫😍

同朋友放工輕鬆下真係一流❤️
2019-08-01 85 浏览
有沒有美女跟黃小姐一樣是粉紅控?💞 相信擁有一顆少女心的你們,一定會跟黃小姐一樣喜歡這間以粉紅色為主題的Café🥴。而這間Pink Pink 的Café位於上環鴨巴甸街,正正是在PMQ元創坊附近💁‍♀️。其實鴨巴甸街一帶都有很多不同特色的Café,而且就近PMQ,飲完Coffe吃完甜點,跟閏密去逛逛也是一個不錯的週未節目👭。成間Café都是粉紅的🎀,黃小姐一路過就已經心心眼左,加上天氣炎熱,正想找地方跟朋友先飲杯野才回家,所以就一枝箭沖左入去啦!💓我跟朋友叫了2杯飲品,2個甜點及一個小吃。🍨沖繩海鹽雪糕QQ窩夫撻$58黃小姐一向好喜歡海鹽雪糕🍦,雪糕香滑,又不太甜,鹽鹽甜甜,好好食呀!窩夫底香脆,又香牛油味。我好鍾意佢個雪糕顏色,粉藍色的,感覺好夢幻,又夏日🌞。🍒車厘子櫻花梳乎厘班戟$58梳乎厘班戟造型簡單,但意想不到的好吃喔!配上車厘子,甜度剛好適中。🥐芝士牛角包$22這個沒什麼意外的驚喜,跟一般在街上買到的牛角包一樣,只是牛角包上多了一小塊芝士。🍎蘋果百香果梳打$42橙黃色的熱帶夏日色彩,有粒粒蘋果肉在底部,清爽消暑。🌹玫瑰荔枝梳打$42玫瑰味道清香

我跟朋友叫了2杯飲品,2個甜點及一個小吃。

🍨沖繩海鹽雪糕QQ窩夫撻$58

🍒車厘子櫻花梳乎厘班戟$58

🥐芝士牛角包$22

🍎蘋果百香果梳打$42
橙黃色的熱帶夏日色彩,有粒粒蘋果肉在底部,清爽消暑。

🌹玫瑰荔枝梳打$42
玫瑰味道清香,入便有原粒荔枝肉,甜度剛好,適合喜歡飲得清D的朋友們。
2019-07-28
2019-07-30 76 浏览
下午茶決定叫啲甜品同同事一齊開心下。外賣app見到呢間做緊四折,又有疏乎厘,就決定喺度叫返幾件啦。最尾叫咗三件疏乎厘仲有一件海鹽雪糕。外賣黎到雪糕都未溶,依然係完整球體,厲害。海鹽味雪糕淺藍色,好特別,下面係硬身餅底。疏乎厘我叫左珍珠奶茶味,珍珠好少,奶茶味原來只集中係cream入面,而我唔食cream既,就無緣試到。同事叫左竹炭味,各樣幾OK,但一樣,竹炭集中係cream度,真可惜。呢間價錢偏貴,原價$5x得一件疏乎厘,無折真係唔會選擇呢度。

外卖送餐
下午茶
2019-07-29 72 浏览
成間店都好粉紅色,充滿少女心💕好岩好姊妹,好閨蜜一齊嚟打卡📸🤪.沖繩海鹽雪糕QQ窩夫撻 ($58)Tiffany Blue海鹽雪糕拼黃色嘅檸檬🍋醬,一啖食落有咸有酸嘅味道,係炎熱嘅夏天食好開胃,窩夫撻就算係最尾先食都唔會淋晒,味道仲有啲甜甜地添😋!.車厘子櫻花梳乎里班戟 ($58)由於梳乎厘係即叫即整,所以都等咗一陣,但絕對係值得嘅!梳乎厘好似☁️咁好軟綿綿,入口即溶🤤。上面有櫻花味忌廉同埋車厘子醬,完全無好假或者藥水嘅味道,同梳乎厘一齊食好夾👍🏻👍🏻!.青檸薄荷蘆薈梳打 ($42)飲一啖就即刻gur晒🤪值得一讚嘅係飲品唔係好甜,有青檸味又有淡淡嘅薄荷味,唔會勁刺激,一路飲又會啜到啲蘆薈粒粒上嚟,正啊🤗!
成間店都好粉紅色,充滿少女心💕
好岩好姊妹,好閨蜜一齊嚟打卡📸🤪
沖繩海鹽雪糕QQ窩夫撻 ($58)
車厘子櫻花梳乎里班戟 ($58)
青檸薄荷蘆薈梳打 ($42)
2019-06-22
等候时间
8 分钟 (堂食)
2019-07-26 121 浏览
係上環鴨巴甸街竟然比我發現到一間女生一定好喜歡的粉紅店😍我當然要入去試一試兼打卡先✌夏天食❄👍沖繩海鹽雪糕QQ窩夫撻,食落好清新又冰凍同埋脆脆嘅窩夫撻一齊食,雙重口感享受😋跟住食呢個車厘子櫻花梳乎厘班戟,真係要介紹比朋友,粉紅櫻花cream 好滑帶有淡淡嘅🌸花香,食到好真實嘅🌸味道配埋入口即溶超有空氣感嘅梳乎厘班戟👍最後我試埋杯十年陳皮奶蓋紅豆沙。紅豆好大粒 好淋起晒沙,味道調得剛剛好不會太甜,加埋奶蓋一齊飲,又創出新感受👏🏻整體來說黎無論女生男生都會喜歡上Drinkpuppet,呢到係食得靚,飲得特色,影相打卡嘅好地方💕
最後我試埋杯十年陳皮奶蓋紅豆沙。
2019-07-25 58 浏览
大力推薦中環網紅打卡店👉🏻✨飲吧✨👈🏻入去全店粉紅色襯衫充滿活力少女心滿滿的嗨🥰首先要強烈介紹店鋪招牌!十年陳皮奶蓋紅豆沙$100淡淡的奶蓋mix豆香味超重的紅豆沙確實非常特別!味道非常甘甜,而且陳皮醇香得很!誠意推薦給大家🤪沖繩海鹽雪糕QQ窩夫捷 $58顏色配搭一流,鬆脆撻皮,仲要海鹽雪糕混合左檸檬醬酸酸甜甜既感覺夏天食勁開胃🤪另外身為粉紅控既我,一次過叫左粉紅櫻花梳乎厘班戟 $58同粉紅櫻花拿鐵 $39用黎打卡用,點知食落去尤其是個班戟食到我停唔到🤤🤤🤤,拿鐵加上淡淡粉紅櫻花既少女氣色chill爆🌸
大力推薦中環網紅打卡店👉🏻✨飲吧✨👈🏻
入去全店粉紅色襯衫充滿活力少女心滿滿
的嗨🥰

首先要強烈介紹店鋪招牌!
十年陳皮奶蓋紅豆沙$100

沖繩海鹽雪糕QQ窩夫捷 $58

2019-07-21 118 浏览
響PMQ 附近,有間叫飲吧嘅甜品舖,bi 知道佢有 souffle pancake,所以就即刻去試!成間舖都係粉紅色架兩個女仔黎影相 ,打咭一流!我食左車厘子櫻花梳乎里班戟,粉紅櫻花拿鐵 , 同埋十年陳皮奶蓋紅豆沙。我最鐘意個紅豆沙,陳皮有回甘,奶蓋又唔會太鹹。從來無諗過舊式甜品同新式奶蓋咁夾。老闆娘同啲staff 都好好人 好有禮貌, 服務好殷勤。Bi 未㩒錢,問老闆娘可以響邊度有atm,但因為要行到好遠,佢都好彈性俾我用pay me 俾。另外,我唔知響邊坐車,個staff 仲送我去巴士站。咁有heart 嘅小店真係要支持下
響PMQ 附近,有間叫飲吧嘅甜品舖,

成間舖都係粉紅色架

兩個女仔黎影相 ,打咭一流!

我食左車厘子櫻花梳乎里班戟,
粉紅櫻花拿鐵 , 同埋十年陳皮奶蓋紅豆沙。
我最鐘意個紅豆沙,
陳皮有回甘,
奶蓋又唔會太鹹。
從來無諗過舊式甜品同新式奶蓋咁夾。

老闆娘同啲staff 都好好人

好有禮貌, 服務好殷勤。
Bi 未㩒錢,問老闆娘可以響邊度有atm,
但因為要行到好遠,
佢都好彈性俾我用pay me 俾。
另外,我唔知響邊坐車,
個staff 仲送我去巴士站。
咁有heart 嘅小店
真係要支持下
2019-06-25
2019-07-17 137 浏览
中上環區又唔少特色cafe,但今次依間粉紅少女系嘅飲品x甜品店x有哋開左係PMQ附近😌 最吸引人嘅地方係佢有唔同粉紅色嘅甜品,同cafe亦都佈置得非常夢幻💓 黎到一定要瘋狂影相~-車厘子櫻花核乎厘班戟($63) 一件嘅價錢係$58,再加多一件+$5。如果買一件真係好貴,所以建議兩件起🤭 上面嘅櫻花忌廉幾輕盈,有淡淡嘅花味🌸 略嫌車厘子醬味道過濃,有啲搶味。Pancake份量偏少,勝在都夠airy,有蛋香!但面頭烘得比較乾。玫瑰荔枝QQ窩夫撻($58) 撻皮做得幾好,脆身而且夠牛油味😋 玫瑰荔枝雪糕味道亦都唔會假🥰粉紅櫻花拿鐵($39) 一整杯都係粉紅色😍上面嘅忌廉灑左啲粉紅色嘅糖霜,拿鐵奶味都夠,櫻花味比想像中出眾~牛油果奶冰🥑 ($42) 加一球自選味道雪糕($15) 新鮮牛油果份量幾足,好清新解暑🙃 -🍔覺得全部嘢食都用即棄紙杯碟或膠碟去裝有少少唔環保,可以改善一下,咁樣影相又會再靚啲😊

2019-07-10
呢間最近新開張嘅cafe完全係為影相打卡而設☝🏻成間店嘅裝修佈置、餐具、食物都好pink好靚,完全滿足到🦖🦕嘅少女心💗今次我地叫左2個甜品2杯飲品🍽〰️👉🏻珍珠奶茶梳乎厘班戟$58🥞👉🏻沖繩海鹽檸檬QQ窩夫撻$58🥧👉🏻粉紅櫻花拿鐵(凍) $39🌸👉🏻芒果乳酪沙冰$40🥭QQ窩夫撻上面有一球藍色嘅海鹽雪糕🍨甜中帶咸味道幾特別,仲好靚好岩打卡💙梳乎厘班戟雖然外貌唔太吸引,但除左珍珠仲加入左小編最愛嘅芋圓😋味道唔錯👍🏻飲品賣相同樣唔錯而且唔會太甜😗不過溶左冰之後略嫌淡左少少~
〰️
👉🏻珍珠奶茶梳乎厘班戟$58🥞

👉🏻沖繩海鹽檸檬QQ窩夫撻$58🥧

👉🏻粉紅櫻花拿鐵(凍) $39🌸

👉🏻芒果乳酪沙冰$40🥭

2019-07-16 49 浏览
Attracted by a cozy pinkish cafe adjacent to QPEOkinawa Sky (salt and lemon) waffle tart: colorful and tasty 💙Mango paradise soufflé pancake and Sakura with cherry soufflé pancake : soft and puffy 🤤😋
2019-07-12
  • Okinawa Sky (salt and lemon) waffle tart
2019-07-15 86 浏览
是日番晏 見最近網上都有sell依間cafe 見粉紅色岩哂朋友 就同朋友過開港島就加埋依度打卡影響位置係元創坊隔離 差啲睇唔到走過左 店舖位置唔算大 可能今日係公眾假期 點幾已經差唔多坐爆哂 好彩咁岩仲剩低一張枱。 一入門口 已經有大大個燈管打卡位成間店都以粉色為主 打卡位以小店黎講都算多 店舖大概以飲品為主 食物都以小食為主 不過本人就建議淨點飲品 好過點食物 原因稍後再說因爲時間問題 所以我點左一份牛角包 朋友點左一杯櫻花latte以及一份all day breakfast 價錢方面係中環黎講都叫合理 重點不得不說的就是時間問題 我地搭9左右order俾錢 等既時間我地都有影下相 但係影又影完 坐左成45分鐘 朋友點既野飲先黎 最激氣仲要係俾職員拎飲品埋黎仲要寸 「叫左好耐都冇人拎」 可能係人多 咁我地其實都聽唔到職員叫 ok都算 之後因爲正常牛角包應該不用比其他食物等得耐 最多半小時? 但是飲品來了 咁就順便問一問職員個牛角包幾時到 職員話幫我地睇睇 到大概離order既時間已經一小時 我地見到職員好似係叫我地拎野食 (因為全場大概得番我地仲未黎野食) 咁我地就行埋去睇 結果原

成間店都以粉色為主 打卡位以小店黎講都算多

因爲時間問題 所以我點左一份牛角包 朋友點左一杯櫻花latte以及一份all day breakfast 價錢方面係中環黎講都叫合理 重點不得不說的就是時間問題 我地搭9左右order俾錢 等既時間我地都有影下相 但係影又影完 坐左成45分鐘 朋友點既野飲先黎 最激氣仲要係俾職員拎飲品埋黎仲要寸 「叫左好耐都冇人拎」 可能係人多 咁我地其實都聽唔到職員叫 ok都算 之後因爲正常牛角包應該不用比其他食物等得耐 最多半小時? 但是飲品來了 咁就順便問一問職員個牛角包幾時到 職員話幫我地睇睇 到大概離order既時間已經一小時 我地見到職員好似係叫我地拎野食 (因為全場大概得番我地仲未黎野食) 咁我地就行埋去睇 結果原來佢整錯左第樣野 我再去催一下牛角包有未 謝天謝地 個牛角包終於出現 足足居然等左1個鐘
真心無奈 除去等待既時間太長 味道方便還是可以的 而朋友點既all day breakfast 都等左差唔多成一個鐘加多5分鐘
真心絕對需要改善下 可能因為間店是新開 好多野都仲未ready吧
牛角包
等候时间
65 分钟 (堂食)
牛角包
2019-07-14 66 浏览
突然發現一間全粉紅咖啡室!入店叫了一杯沙冰很香波羅味沙冰冰最驚喜不太甜😋而且紙杯仲係粉紅色喔👍粉紅控的我不停自拍🤳😂👍店員很親切有禮沒說我左坐右坐!🙏🏼找天要再去試一下其他食物先
2019-07-09
下午茶