2021-04-20 366 浏览
對上一次去泰國已經係一年前.......今日經過灣仔搵地方食lunch就見到呢間餐廳好多人食而且係比較少數嘅泰北菜所以決定試吓! 我order左船麵同炒金邊粉好有泰國街頭餐廳嘅味道麵嘅質地好彈牙同味道非常好會再次幫襯!

我order左船麵同炒金邊粉好有泰國街頭餐廳嘅味道
麵嘅質地好彈牙同味道非常好
會再次幫襯!
2021-04-19
外卖送餐
  • 泰式船河
🇭🇰Kin Kao·佢裝修 擺盤個D就真係好有泰國風味 但係野食我自己覺得比較一般🙊🙊·泰式豬肉炒金邊粉 l 青咖哩雞 l 泰式海南雞飯 $78泰式蟹肉炒飯$88主食既話我覺得最好食係佢個海南雞飯 佢D雞都嫩既 而且個油飯唔錯 配埋佢個醬汁超開胃😎個金邊粉就偏蕃茄醬味 食落比較杰身😂個蟹肉炒飯都係一般般啦 似中式既蛋白炒飯咁🙊🙊最後個青咖哩雞我就覺得相當麻麻 佢個青咖哩好稀 係好似湯咁 之後D雞份量多既 但係全部都好鞋 而且佢係唔跟飯既 所以大家都係唔好所以大家都係唔好嗌🤭🤣·#rbyeat#rby東南亞菜#rby灣仔·📍灣仔大王東街3號大旺樓地舖
🇭🇰Kin Kao

#rby灣仔
📍灣仔大王東街3號大旺樓地舖
泰式海南雞飯
2021-03-05 667 浏览
無得去旅行,但又掛住泰國的地道美食,好彩有個泰國朋友介紹話要黎「食飯」試下。雖然個menu殘殘地,一場去到唔理照坐底。叫咗碟泰式炒金邊粉,可以自選蝦、雞或者豬做餸,我哋叫咗蝦,蝦肉麻麻地,金邊粉炒得好香,個顏色都幾靚;再叫咗碗泰式船河,又有得自選粉類,咁就試河粉,河粉真心好食,口感煙韌又滑溜,不錯不錯。至於甜品,必食芒果糯米飯,好有驚喜,糯米飯入口暖身又軟糯,椰漿同芒果好夾,加埋粒粒脆米,好食到停唔到口,難怪好多人為咗個芒果糯米飯而專登過來。

2021-03-04
芒果糯米飯
還記得那天被Bakehouse門外的人龍嚇到,心想大熱天時就不排隊了,毅然轉向對面這間名字有趣的食店,誰知大有驚喜! 裝修不算美,勝在其特別的懷舊氣息。舊式的燈、泰國人店員、泰文歌音樂,嗚好想念曼谷( ・᷄-・᷅ )Still remember that day I was shocked by the long queue outside of bakehouse. And I decided not to join those ppl who wait under this insanely hot weather by turning to this cute shop in the opposite street. Surprisingly amazing! The decor is not pretty, yet it gives a unique antique Thai vibes by old style lamp, Thai waitresses and Thai BGM, ew I miss Bangkok ( ・᷄-・᷅ )✿ Chiang Mai Chicken Cur
✿ Chiang Mai Chicken Curry ☻ ☻ ☻ ☻ ☻
還記得第一次也是為一次去清邁,是讀書時期的背包旅行。和旅館的小夥伴組隊六人騎著單車,到訪當地最歷史悠久的香濃惹味咖喱雞腿麵。。。而這裡的麵和湯都跟我記憶中的味道相若!雞腿肉軟熟可輕易用筷子拆開,卻又不會太乾。蛋麵的香味和咖哩湯底十分相襯。好吃程度是差點連湯都喝光(ˊڡˋ)
It reminds me of the time when I went to Chiang Mai by backpacking in uni time. Cycling to try out the oldest curry shop in town, it was a graceful memory! Noodles here is tender, absorbing the curry soup base also. Egg flavour just enhance the taste of curry. I almost finished the soup (ˊڡˋ)
Thai  curry  chicken  noodles
✿ Thai Milktea ☻ ☻ ☻
這個就一般,比起某間泰茶連鎖店的要來得淡得多。甜度可以選擇。This is way more average when compared to the surprise given by curry noodles. It's quite pale in terms of Thai tea. I would say the chain Thai tea shop in town is doing much better. You can choose the sweetness of it tho.
Thai  milktea
以上兩樣lunchset只要$78,就環境和食物來說,好抵。In terms of food and cozy ambience of the shop, the above two items included in a lunch set costs only $78, which is a good deal.
Thai  chicken  curry  noodles
2020-10-14
Thai  curry  chicken  noodles
Thai  milktea
Thai  chicken  curry  noodles
  • 泰北咖喱面
2021-02-05 4374 浏览
好中意食泰國菜🇹🇭🤤裝修好地道既感覺 而且成間餐廳既員工都係泰國人 好正宗咁🤩平日lunch坐滿晒人 食麵/飯會跟飲品🥤飲品好高質💕下面再講~我覺得同samsen真係有得fight呀🤩🍜泰北咖喱湯麵 $78湯底好重口味 辣辣地 對我黎講岩岩好🔥椰子味出💫配幼扁蛋麵 口感爽口偏粉感 但因為湯底真係好濃稠 配蛋麵一定最夾😚佢有成隻雞髀🍗😍好嫩滑 用筷子🥢一夾就拆晒d肉出黎 好入味😋🍲泰式船河 $78呢個相對冇咁濃味 但都偏鹹 配河粉好掛湯 而且比平時食既更煙韌彈牙🤤豬肉片厚身而且好淋 豬肉丸都彈牙 但豬肉香味唔重~🙈🦀蟹肉奄列🍳 $88Wow一上枱就好香蛋味 熱辣辣😍有好多蟹肉 但分布得唔平均 但大部份既位都係啖啖蟹肉☺️食落蟹味反而唔重 係蛋香味>蟹味 蛋煎得好香脆 唔太油 點辣醬好正😋🍰椰子班蘭蛋糕🥥 $68呢個蛋糕唔係menu架 要問員工先有😳真係好好食!! @majorinfood 冇介紹錯💕😭班蘭味好重 中間係凍凍地既椰子醬 蛋糕鬆軟濕潤 上面仲有片片椰子😍我會想一個人啪晒一件🤪🥭芒果糯米飯 $40糯米飯仲出緊煙😳好香椰子味 口感煙韌岩岩好😋芒果都夠甜 係expect既味道

🍜泰北咖喱湯麵 $78

🍲泰式船河 $78

蟹肉奄列

🦀蟹肉奄列🍳 $88

椰子班蘭蛋糕

🍰椰子班蘭蛋糕🥥 $68
🥭芒果糯米飯 $40
糯米飯仲出緊煙😳好香椰子味 口感煙韌岩岩好😋芒果都夠甜 係expect既味道 反正芒果糯米飯我一定會中意👻

🥤跟麵有2杯飲品 叫左熱既龍眼果汁同泰茶😍龍眼味我本身就好中意 天然香甜味 暖笠笠好舒服😌平時覺得泰茶好甜🤭呢度完全唔會過甜 而且夠厚身 香料味岩岩好 總之好好飲😭
蟹肉奄列
椰子班蘭蛋糕
  • 椰子斑蘭蛋糕
2021-01-10 834 浏览
u cant tell what dishes its serving by its name. actually is a thai restaurant.i can tell its cheaper than samsen and similar to their quality.i ordered two dishes.1) curry soup egg noodlesfavourite curry soup not that spicy as i think,soup is creamy, the slow cook chinken thigh is perfectly match with it. with the fries pork skin make it even more yummy. must try dishes, u cant find it in samsen.2) fries pork belly ricepork belly was deep fires until brown color, some one may not like its dry o

i ordered two dishes.
1) curry soup egg noodles

2) fries pork belly rice
pork belly was deep fires until brown color, some one may not like its dry out texture, but o really like it. its chewy and full with pig oil.
yummy.

conclusion:
two dishes lunch cost only 166$ that is one dishes in the samsen. 絕對對得住天地良心。
炸腩肉飯
咖哩面
2021-01-09
炸腩肉飯
咖哩面
2021-01-09 674 浏览
原先唸著食對面間人氣cafe,點知要排兩個半鐘,所以過左嚟食。一點鐘左右,得返門口位置,太肚餓關係決定坐低咗,亦都係惡夢開始....坐低唔夠3分鐘,門口趟門係咁俾人開咗至少5次,今日氣溫講緊得8-10度,真係好難頂。見到埋邊有枱埋單,同侍應講話想換位,佢話出面有人等緊.... 但係其實我地嚟先,點解會係俾遲嚟嘅人先呢?都算喇,成餐飯朋友係咁起身閂返後面動門至少有10次,作爲餐廳見都係咪至少應該提醒其他客人出入閂返動門/都幫手閂門,佢完全見到係無動於衷直行直過。明白呢個情況唔係完全餐廳嘅錯,但係由此可見餐廳服務未夠貼心😩講返食物:叫咗青咖喱雞$78 (唔包飯),大概4寸碗嘅size 大,一碗普通飯碗嘅白飯另外加$20,都真係幾離譜。🤦🏻‍♀️冬陰功鹹到苦,蝦又霉又唔新鮮🤦🏻‍♀️蝦醬通菜同樣好鹹,又多渣,差🤦🏻‍♀️最後問侍應攞杯水,佢仲要大大聲話「埋便攞喇自己!!」兩個人埋單$270,咁嘅價錢有好多其他好嘅選擇囉食物已經唔係好食,服務態度又差,食完一肚氣,一定冇下次!😡😡😡食物:2/5服務:1/5環境:2/5CP: 1/5 回頭:絕不

講返食物:

冬陰功鹹到苦,蝦又霉又唔新鮮🤦🏻‍♀️

蝦醬通菜同樣好鹹,又多渣,差🤦🏻‍♀️

最後問侍應攞杯水,佢仲要大大聲話「埋便攞喇自己!!」

兩個人埋單$270,咁嘅價錢有好多其他好嘅選擇囉

食物:2/5
服務:1/5
環境:2/5
CP: 1/5
回頭:絕不
2020-12-08 737 浏览
同行朋友知道我地鍾意食泰菜,就特登同我地去試一間位於灣仔,利東街旁邊既一間小店!小店由泰國人經營,店舖裝修幾靚~menu 選擇唔少,多款經典菜式都有~泰式船河 $78湯底濃郁香甜,有少少藥材、香料味、亦有豬骨的香濃,河粉幼長、薄身,唔錯~泰式炒金邊粉 $78金邊粉麵條煙韌彈牙,調味略為偏甜。伴花生碎同所吃口感豐富~芒果糯米飯 $40糯米飯暖笠笠,飯粒較平常吃到的幼細,甜得來帶少少鹹味。糯米飯煙韌軟糯,可惜椰漿不夠香濃及份量少了點!

泰式船河 $78

泰式炒金邊粉 $78

金邊粉麵條煙韌彈牙,調味略為偏甜。伴花生碎同所吃口感豐富~

芒果糯米飯 $40

2020-12-08 502 浏览
自從清邁食過傳統泰北菜就念念不忘!朋友帶路,聽講灣仔有間做得唔錯既泰北小店~一於一齊去試下!難得係香港都有得食😋泰北咖喱湯麵 $78一定要試呢度既咖喱麵!咖喱湯底濃郁,但不太辣。麵條有嚼勁,掛湯能力高~跟泰國的差唔多!正~泰式酸辣豬肉丸湯粉 $78湯底不算太酸,有辣度。如非喜歡嚐辣之人,未必太易接受到該辣度。有點似冬陰湯,咸酸辣都有、比冬陰湯清。泰式炸腩肉 $88腩肉香脆而且非常入味,重口味人士應該會鍾意,我就麻麻地!

泰北咖喱湯麵 $78

一定要試呢度既咖喱麵!

泰式酸辣豬肉丸湯粉 $78

泰式炸腩肉 $88

腩肉香脆而且非常入味,重口味人士應該會鍾意,我就麻麻地!
2020-11-08
2020-12-05 321 浏览
🇭🇰Kin Kao·我同同事本身係想食隔離嗰間新開既泰國嘢架 但係佢實在太多人 所以我哋見到呢間門面好似幾legit就入咗去食估唔到誤打誤撞佢啲嘢食都幾好食😌·pad thai $78佢啲碗碗碟碟真係好有泰國嗰啲街邊檔嘅感覺🤣🤣同埋其實佢啲野都大碟既 佢個調味都幾正宗 不過佢係偏重蕃茄味少少嘅 入邊都幾多料 完全就係泰國既味道🤤·mango sticky rice $40我同同事見到呢一個就即刻心心眼左 難得佢係$40 細細份咁 lunch time都可以嗌黎做甜品😈佢啲芒果真係超甜而且椰汁嘅份量都啱啱好 開心🥳🤤🤤·#rbyeat#rby東南亞菜#rby灣仔·📍灣仔大王東街3號大旺樓地舖
🇭🇰Kin Kao

📍灣仔大王東街3號大旺樓地舖
pad  thai
  • 芒果糯米飯
2020-11-28 362 浏览
已經唔係第一次嚟食飯食泰國菜喇!記得第一次同事帶我嚟食飯,覺得呢度嘅裝修好特別,碗碟好有泰國嘅感覺,咁耐冇去泰國有小小思鄉,我食過好多泰國餐廳,裝修特別同埋有泰國味道嘅餐廳通常都賣到食物好貴,曼谷買十零廿蚊嘅餐喺嗰啲餐廳買到百幾蚊,而呢度嘅價錢相對相宜。所以真係值得嚟試吓。今次係週末過嚟食,叫咗一個海南雞飯,同埋一個豬肉炒金邊粉。海南雞嘅雞塊好嫩滑,值得一提嘅係佢嘅醬汁,調味得相當唔錯辣得來酸酸地好易入口。豬肉炒金邊粉火候十足,調味亦都恰到好處,比一般街邊嘅泰國餐廳好食!值得一提嘅係佢嗰杯免費嘅水都有椰子味,可見落咗唔少心機係每個細節。餐廳嘅位置位於大王東街好出名嗰間麵包舖嘅斜對面,雖然位置唔係好顯眼,但係我嚟過三次每次餐廳都係坐滿人,可見大家幾鍾意”食飯”

2020-11-21
2020-11-27 257 浏览
𝘒𝘐𝘕 𝘒𝘈𝘖𓏲𓏱𓏭𓏭呢間餐廳裝修已經好特別有種泰國街頭小食店嘅感覺無論係個種路邊攤嘅木枱定係餐具嘅風格都好有去咗泰國嘅感覺 ꒰◍︎⍢︎◍︎꒱۶連水都有椰子嘅味道 好有驚喜!泰北咖啡湯麵好惹味! 湯底超濃超夠味 冇影清楚不過入面有成隻雞肶 煮到啲肉一梳梳 軟腍入晒味仲有其他脆口嘅配料 加埋一齊食好正奄列都唔錯 煎到有酥脆嘅金邊 蟹肉嘅量都唔少 配辣醬食啱啱好 不過唔算好特別嘅菜式同埋有啲貴~𓏲𓏱𓏭𓏭泰北咖喱湯麵 $78蟹肉奄列 $88
𝘒𝘐𝘕 𝘒𝘈𝘖
𓏲𓏱𓏭𓏭
呢間餐廳裝修已經好特別
有種泰國街頭小食店嘅感覺
連水都有椰子嘅味道 好有驚喜!
泰北咖啡湯麵好惹味! 湯底超濃超夠味
冇影清楚不過入面有成隻雞肶 煮到啲肉一梳梳 軟腍入晒味
仲有其他脆口嘅配料 加埋一齊食好正
不過唔算好特別嘅菜式同埋有啲貴~
𓏲𓏱𓏭𓏭
泰北咖喱湯麵 $78
蟹肉奄列 $88
2020-11-25 358 浏览
受肺炎疫情嘅影響, 今年去旅行嘅機會係零... 本身嘅我係十分熱愛泰國呢個國家, 平均一年可以去4至5次... 點解? 因係有又平又靚又好味嘅野食今朝一起身就突然好想食一碗船麵但係又唔想走入九龍城?? 打開Openrice, 篤篤下就搵到呢間喺大王東街嘅泰式鋪頭!! 一打開門, 入面全部樓面同廚房都係泰國人, 應該無死掛?? 因係今次係為左船麵而黎, 所以同女友一打開menu就炸炸臨叫左2碗船麵再加1個小食... 泰式🐷手! 船麵到!!! 一睇個樣就知好像樣, 落少少辣椒魚露, 又落下d辣椒粉🤤🤤 一啖食落去再飲多啖湯... 我終於搵返泰國嘅味道喇!! 🤤😍 一啖接一啖, 食粉飲湯, 唔洗10分鐘, 佢已經比我消滅左 🤣再黎就係泰式🐷手, 充滿骨膠原嘅🐷皮, 配上入口即化嘅肉, 天依無逢!! 另外要讚嘅就係墊底嘅芥蘭亦都好嫩無渣經過今次嘅尋味之旅, 我一定會再返黎試下其他唔同嘅野食

今朝一起身就突然好想食一碗船麵

泰式豬手

經過今次嘅尋味之旅, 我一定會再返黎試下其他唔同嘅野食

2020-11-14
泰式豬手
  • 豬肉船麵
2020-11-24 248 浏览
下午2人來灣仔吃午餐, 行經大王東街,過左午飯繁忙時間, 客人不多便選擇入內, 叫了1個午餐1>spicy sour pork noodles + lemon tea有酸辣味, 粉夠幼, 肉碎少, 份量夠一個女仔食。 味道普通😐2> 泰式金邊粉完全無泰式風味的金邊粉, 失敗食完都唔知是泰式, 像普通炒河粉, 又抄得冇港式咁好, 完全唔好食, 又冇乜味。 此金邊粉可以不吃也吧.3> 豬肉串燒肉夠林, 汁不是椰汁花生醬, 是辣醬甜醬油, 配搭上有新鮮感,。可以一試。

2> 泰式金邊粉
完全無泰式風味的金邊粉, 失敗

此金邊粉可以不吃也吧.

3> 豬肉串燒

2020-11-24 163 浏览
Kin Kao是一家很簡約的泰國菜餐廳, 名為”食飯”, 還以為它只有飯餐, 原來其麵食也不少, 當中的泰北金麵是老友所推薦的. 泰北金麵泰文名為Khao Soi, 之前在清箂旅行時在Barrab這餐廳也品嚐過, 簡單來說就是咖喱湯麵, 再在上面加上炸脆塊. 這裡的湯底比起我在清箂吃的更辛香, 辣度更高, 也少了椰奶的甜味, 喝起來更爽但更舒服, 因為少了椰奶的膩感. 這裏的蛋麵麵身粗而卷曲, 掛湯能力不錯, 但少了些蛋香味, 反而炸脆塊以麵塊作原料, 浸湯後依然保持口感香脆, 相當不錯, 和蛋麵的口感對比亦有趣. 附上的炸雞髀肉質嫩滑但沒有太多脂肪, 所以湯底也相當清澈. 某些位置上這裏比清箂吃的, 還要出色一點呢!