食得好

食得好

(已結業)
Yummy Shop
食得好 (已結業)
Dabplus.W
真係好好味~~
Dabplus.W
2008-12-01
去過一次.第一睇起碼覺得乾淨.呢間餐廳係條街到一睇就睇到佢. 好突出.入到去覺得佢有翜佢既特色. 嘩.個桂花糕係張枱到一睇都好想食. 所以先叫左個手打墨魚滑米粉.再+8蚊就有個桂花糕啦~ 哈哈.先講呢兩樣先啦~ 好好味. 手打墨魚滑呢真係好好味.呢個肥老闆拎埋黎時叫我一定要用埋羹一齊食.如果唔係佢會"跳樓"既真係好滑.好好味.真係要試一試~至於那個椰汁桂花糕.我本身對桂花糕不大興趣.但佢加上椰汁後呢.就同桂花味混合左.不過又唔係椰汁糕咁甜喎.桂花就係呢到起左作用~之後就叫左個豬軟骨撈飯.同大家所講一樣啦~好多汁.啲肉既軟硬度適合. 汁既濃度又唔會太咸.撈飯最好不過.當然再+8蚊就叫左個楊枝甘露.呢個楊枝甘露有點西米露.但佢入面有好多好多芒果肉同沙田柚肉.好足料.好好味~食得好.值得一試!查看更多
椰汁桂花糕
台式人
食得好好味
台式人
2008-11-27
在旺角行街見到此間餐廳,於是進入一試,我點了一個豬軟骨撈飯,及一客炸墨魚餅,軟骨吃落很好食,又唔會太淋,吃落唔會有油的感覺,用埋的汁撈飯仲好食呀,個客墨魚餅食落味道很吸引,一客四件,我一個人也吃得完,看見還有很多產品,下次必定再試查看更多
JNT
桂花糕完美 大閘蟹OK啦
JNT
2008-11-23
關注
睇完食評來試。大閘蟹,要了隻$29四兩,真的挺小,不過羔OK啦,但不至於澎湃。呢個價唔要求得咁多。不過,真係好污糟囉,連泥都唔洗,叫人點食呢?(呢隻蟹黎價喎)食完真係雙手見黑 始終都係自己買來整好。至於桂花糕,真是十分美妙! 從未食過桂花糕咁清甜夠味,非常怡人,加埋椰汁果層既香真係好好,$12一小碗,絕對比大閘蟹更值得一試。店內不太擠逼,有兩部PLASMA,哈哈,坐起來也挺舒服,也挺乾淨。查看更多
FAFARM
豬軟骨好正
FAFARM
2008-11-18
行過旺角搵食,見到招牌""食得好"",好! 就入去試下,見到地方都幾乾淨,不似茶餐廳油淋淋。嘩! 好多特別野食,有大閘蟹、魚翅撈飯、桂花椰汁糕....,今次入來見到豬軟骨,於是試下啦,真係幾有水準,D內又軟, D骨又淋,而且D汁撈飯好好味,對我而言,碟頭幾多,我吃不曬,下次我會吃下其他...查看更多
為食金美
平民食店的大閘蟹
為食金美
2008-11-06
今年第三次食大閘蟹啦﹗尋日同個同事做野做到9點幾,收工後在公司附近覓食,見到有間新鋪“食得好”,諗住隨便食啲野醫一醫個五臟腑。坐低竟然又見到有大閘蟹食,我又忍不住要食大閘蟹了。第一次去了小南國,味道都唔錯,不過成個大閘全蟹宴要連加一成伍佰幾元一位,都有啲肉赤。不過一年都係得呢段時間有得食,貴啲都感覺OK﹗第二次去了同事家,打邊爐加大閘蟹,不過又要去買又要整,真的有點兒勞師動眾。第三次食大閘蟹,在“食得好”這平民食店。本來以為係好一般既大閘蟹(因為四兩只係$29,五兩$45),心想這個價錢的貨色是平平無奇,不過平有平食,貴有貴食。我同個同事各自點了一隻四兩既大閘蟹,送到上檯未打開個蟹蓋已經見到啲蟹膏啦,打開後蟹蓋後見到蟹膏滿溢,入口肉質嫩滑。講真,四兩大閘蟹屬於輕斤兩的,但眼前爆到漏瀉的膏真係屬於四兩蟹,真係好吸引。食落味道竟然好食過上次在小南國食的大閘蟹,無想到平民食店都可以食到又平又正的大閘蟹。我地兩個人一共食了六隻大閘蟹,好滿足呀﹗最後,在肥老闆推介下試了店內招牌桂花糕(食滿$30只係加$8)。這裡的桂花糕係兩層桂花糕加兩層椰汁夾在中間的,很有心思的做法,賣相很好﹗我倒是第一次吃有椰汁夾層的桂花糕,感覺很新鮮,椰汁味又不會蓋過桂花糕的味道,值得推介﹗下一次收工食飯又有著落了﹗查看更多
未打開個蟹蓋已經見到啲蟹膏
打開後蟹蓋後見到蟹膏滿溢
兩層桂花糕加兩層椰汁夾在中間的,很有心思的做法
大閘蟹,桂花糕
為食小肥
細心的服務,好味的豬軟骨飯
為食小肥
2008-11-04
前日探完阿媽後,原本準備o係旺角先達搭小巴返屋企,但係諗諗吓屋企附近d食館都全部食過晒,不如o係旺角買外賣俾honey食。行吓行吓,見到呢間餐廳幾乾淨,食物的圖片又幾吸引,所以決定選呢間。由於我都有少少肚餓,所以決定自己堂食dd小食,再外賣。由細到大都鍾意食炸雲吞,見到呢度有,梗係試吓啦!嘩,$20有5粒,即炸仲係大大粒,雲吞內的蝦好新鮮,又彈牙,估唔到好好味喎!跟住我嗌咗個豬軟骨飯攞走,意想不到佢地將d豬軟骨同飯分開裝,好細心呀!買返屋企,等多陣honey都放工返來,我梗係即刻開飯俾佢食啦!d豬軟骨原來有好多汁可以送飯,唔怪得要分開裝啦! Honey話d豬軟骨好正,咬落又剛剛好,淋得來又唔會"淋姐姐",好入味!最正係d汁,添多碗飯都仲得!好開心,honey擊節讚賞,令我都有d成功感!一定有下次,下次會試吓墨魚滑。查看更多
炸鮮蝦雲吞,豬軟骨飯
lawrence
唔錯唔錯
lawrence
2008-10-29
尋晚同朋友行開旺角先達果邊....之後食飯..行左一轉..見到呢間鋪頭比起其他鋪頭乾淨...而且又好似幾有特色就去試下....都唔錯...魚翅套餐幾好.桂花糕我覺得有d似酒樓果d...值得一試...唔講咁多...試下你就知嫁啦...我試左個日日唔同既例湯....都唔錯...查看更多
正 都唔錯...真係幾清...應該無落味精...
正 魚翅撈飯個魚翅...算低既價有咁既野食....唔錯嫁啦!!
正 個每一例湯好足料...一試無防!!
正 桂花糕一定要試.....勁好味!!!
密密食
飯餐更吸引
密密食
2008-10-29
關注
昨晚到銀行整理一些手續,完事後,與男友在旺角覓食。最後選了這間飯餐幾吸引的食店。坐下後看看餐牌,又發覺湯麵都不俗,於是捨棄原先打算叫的二人套餐,改要了鮮豬膶麵和雲吞麵。豬膶好掂,唔會滾到老晒,麵條都不錯,沒有鹼水味;雲吞看來也幾好食,size 介乎乒乓波雲吞與傳統細粒雲吞之間。只是一碗麵不連飲品要 $20 多,看真啲個魚翅撈飯餐,有菜有餸有飯有飲品都係 $45,笨咗。查看更多
百婆妹
好味豬軟骨
百婆妹
2008-10-25
前幾晚經過旺角先達,見到有一間叫食得好餐廳,於時入去食吓,見到佢食餐牌都幾多選擇,有套餐同散叫,於時叫咗個豬軟骨拉麵,碗麵d豬軟骨好香,用口嚼D肉好淋同好入味,我好快就食完碗麵,有機會我會再去試其他嘢查看更多
Gourmet KC
假翅撈飯
Gourmet KC
2008-10-14
關注
九月初十‧寒露約了朋友來旺角交收,說有魚翅撈飯吃,老實說,沒有什麼興趣。但她再說,同一個餐有碗「至尊」清湯腩,那我又幾有興趣試試其有幾「至尊」法,就來一試。要了個套餐,有碗翅,有個清湯腩,有碗飯,看飯的份量,是二人吃也綽綽有餘,就來一個餐吃吃再算吧。先吃吃清湯腩吧,來一口牛湯,味道濃郁,有點點鮮美,還不錯。但牛腩的水準就相當低,吃起來非常韌,努力的咀嚼一輪還是一口是渣,很不濟。就成是「至尊」的,有點莫名其妙。朋友一看見翅,就大聲投訴,原來除了上面那兩片薄弱的牙揀翅外,差不多全碗也是素翅。而吃起來那小片的牙揀翅還腥腥的。坦白說,成碗是素翅更好,至少比較環保,而幾十蚊的貨色,湯底好不了去那裡,是什麼翅也無關宏旨吧!連凍飲兩杯,埋單好像是七十蚊有找,沒有再來的理由。查看更多
估唔到KC你都賴野。你見我facebook就知呢間野超唔掂~!!!
2008-10-14
回覆