2012-03-17 11 浏览
風月堂, 印象中是一間頗貴的日式餐廳, 今日終於有幸到訪. 週六的中午一時許, 不用等候便有座位. 由於假日沒有set lunch, 只好散叫食物. 點選了黑松露帶子露筍橄欖油天使麵 (HK$95) 和大蝦沙律薄餅(HK$90) . 等了不久,侍應先送上 ”黑松露帶子露筍橄欖油天使麵”,分量適中,轉來蒜香味道,頗吸引.吃一口天使麵,不至太乾身,有陣陣咸香,不錯.總共有五粒帶子,算是慷慨.當中夾雜著細小的黃椒,紅椒,菇菌,露筍,感覺豐富.屬水準之上.之後等了30分鐘才送上”大蝦沙律薄餅”.賣相很家庭式.分量不大,材料只有蝦,洋蔥,栗米,紅蘿蔔,味道一般,紅蘿蔔完全不配合作為薄餅的食材.感覺怪異,薄餅邊很脆,但脆至餅乾的程度,過火呢.較為可取的是中央的沙律汁.

题外话/补充资料: 原本坐近窗台理應寫意,但當不是對著海景,而是旺角人來人往的街道,反而看得頭暈眼花.樓底高,但確實頗嘈吵,未算舒適.但侍應很有禮貌,意料之外.
2012-03-17
$101.75 (午餐)
  • 黑松露帶子露筍橄欖油天使麵
2012-03-11 14 浏览
Wanted some dessert after dinner last night, walked around to find a place for western dessert not tong sui.Got around to 風月堂, it's situated on the second floor of a busy street. I always see the place but never get around to be there. Walked up a flight of stairs and the lady told us to keep walking to the 3rd floor. We were then met by the waitress showing our table, a window-seat table!! LUCKY!! The menu was extensive, took us a while to decide what we want to have.The chinaware looks great,

Darling's cafe latte
The chinaware looks great, but darling said it doesn't taste too good.
My mango yoghurt shake
It was ok at the start, but towards the end it was getting a bit too thick for me.
Mont Blanc pastry
This one is great. It has what I like, chestnut & flake pastry!!! LOL just what I was after!!!

The price for this dessert meal is $150. Quite expensive but it's the usual cafe price. But will come back to try out their dinner set. Looks quite good.
2012-03-10
$75 (其他)
My mango yoghurt shake
Mont Blanc pastry
2012-03-03 6 浏览
一個下雨的下午,在繁忙的旺角街頭等過馬路,抬頭一看看到一間樓上餐廳,外表不俗,感覺也很好,於是決來一個下午茶,就當是避雨也好~餐廳有兩層,下午茶設在上一層,很開揚,光線也很充足,整間餐廳主要以白色為主調,感覺清雅脫俗,十分舒適~我叫了一個午餐,牛肉卷燒鰻魚配炒烏冬($78)及一個下午茶特色併盤($58),午餐包括餐前麵包,暖暖的,軟軟的,外表像個小蛋糕,味道可以,沒甚特別~餐湯是羅宋湯,很濃很香,內裡有蔬菜粒,喝完口角變了橙色~一邊閒聊一邊在等待我的主菜,主菜的牛肉卷味道不錯,只是被卷着的紅蘿蔔絲有點生,配菜炒脆肉瓜也清甜,燒汁鰻魚有點魚腥,前菜是日式八爪魚,味道也可以,至於炒烏冬份量比較少,很快就吃完,味道剛剛好,不會太咸~至於下午茶特色併盤有鴨胸雜菜卷、青瓜釀田螺、鰻魚蟹子飯團及吉列龍利魚柳,很好聽及吸引的併盤,可是味道卻強差人意,除了份量少不特止,先說鴨胸雜菜卷,雜菜淡而無味,那片鴨胸也是一樣沒有味道,不知道自己在吃甚麼,青瓜釀田螺較為正常,味道也可以,鰻魚蟹子飯團是我食過最差的飯團,那飯團內的蟹子很硬,我第一次用硬這個形容詞來形容蟹子,上面的鰻魚也很腥,我一向喜愛食鰻魚也吃不下
外表不俗,感覺也很好,於是決來一個下午茶,就當是避雨也好~
色為主調,感覺清雅脫俗,十分舒適~
餐湯是羅宋湯,很濃很香,內裡有蔬菜粒,喝完口角變了橙色~
愛食鰻魚也吃不下!最後是吉列龍利魚柳,外表炸得香脆,只是魚柳較薄,沒甚口感~
最後到啡茶了,平時的啡茶我通常不提,除非是很差,但是這餐廳的啡茶真的值
得一讚,我叫了熱檸水,送上來竟然是酒店式的熱檸水系列,有美輪美奐的茶杯,
印有玫瑰花圖案,很英式,很有美感,還有裝熱水的茶壺及分開盛戴的檸檬片,我
喜歡用代糖,感覺比較健康~
雖然食物質素普通,但是作為一個下午茶的地方確是不錯的選擇,一邊喝着茶,一
邊看着繁忙的旺角街頭人們熙來攘往,感覺很悠閒寫意~
2012-02-27 2 浏览
今天是補足元宵那天的那一餐,男友一直都好想試這間的御膳,因為對上一次食到御膳是在百人一朱吃到的,不過香港的都已經結業了,碰巧前些日子行過看到餐牌上有得吃,就決定今次來吃,我們上到一樓,見到座位都很滿,但就沒一個侍應有空望向門口,等了一會,還是再上一層看看,見到都有9成滿座,終於有侍應理我地,就給我們一個位置,梳化位加上"咕順"坐得很舒適,男友就吃他一直夢寐以求的一人御前定食,我本來想跟他一樣的,但份量又真的太多了,我就另外叫一個黑松露野菜忌廉飯,這裡是沒有晚餐的,想要餐湯、前菜或飲品都要另叫,只好叫侍應來一份清水,御膳裡面包了一份前菜(螺肉)、熱綠茶,這2個都是先送來的,螺肉只有4舊,我分吃了一半,口感和味道滿好的,沒有過辣,吃完這個再等10min主菜就到了,便當裡有銀雪魚、照燒雞扒、3件壽司、4件天婦羅、蟹子青瓜絲沙律、多片雜果再跟一碗小烏冬,小烏冬用麵鼓湯碗裝著,質感很好咬也很滑,湯很清可以一喝而光,銀雪魚的份量比想像中多很多,是2大塊呢,只是微微煎到表面有些金黃色,再加上美奶滋吃,魚本身沒什麼調味,吃下去魚很滑和美奶滋很夾,照燒雞扒厚切成4大塊,口感很充實但味道沒什麼大驚喜,和外
前菜(螺肉)、熱綠茶
一人御前定食
便當裡有銀雪魚、照燒雞扒、3件壽司、4件天婦羅、蟹子青瓜絲沙律、多片雜果再跟一碗小烏冬,小烏冬用麵鼓湯碗裝著,質感很好咬也很滑,湯很清可以一喝而光,銀雪魚的份量比想像中多很多,是2大塊呢,只是微微煎到表面有些金黃色,再加上美奶滋吃,魚本身沒什麼調味,吃下去魚很滑和美奶滋很夾,照燒雞扒厚切成4大塊,口感很充實但味道沒什麼大驚喜,和外面的差不多,下層有一些炒雜菜,四季豆、翠玉瓜都在其中,壽司不是平時吃的魚生種類,有3款,熟蝦,鴨胸和鰻魚,男友不吃鴨胸我就要了,
壽司飯裡混入了蟹子(咬了一口後)
一夾起來發現壽司飯都佈滿很多蟹子,都真的很驚喜,也比出面的壽司店的壽司大舊一點,也掐得剛剛好,不會太實又不會鬆散,不蘸豉油都很夠味,好吃
,4件天婦羅分別是很大粒的冬菇、大塊茄子、大塊蕃薯和很少有的金菇
好特別的金菇天婦羅(已經是切了一半了)
每一部份都蘸上了脆漿,略嫌因為吃得太慢而不夠熱,脆漿雖多但沾了天婦羅汁入口很脆很好咬,也感覺不到金菇有攝到牙縫,十分不錯
雜果部份真的很特別,有火龍果、橙、哈密瓜、奇異果和士多啤梨,
黑松露野菜忌廉飯
而我的黑松露野菜忌廉飯,外面看來好像每一粒飯都沾上黑松露,入口每一啖都有忌廉香味,感覺忌廉汁都很平均分佈在每一粒米飯上,有些微菌粒,翠玉瓜粒和黃、紅甜椒粒,令到這個飯多了一層口感,簡單得來又好好吃

吃完這2款菜後,大家的肚子都很飽,不過還是想要一個甜品作結尾,男友很想吃到朱古力捧捧,我就挑了一個合我倆的甜品,布甸芭菲
布甸芭菲
男友吃了朱古力捧捧說很好吃,面頭的焦糖布甸質感厚實又滑溜,和下面的粟米片一起吃感覺很夾,再下一層有鮮忌廉混著奇異果粒和哈密瓜粒,最底層就是紅豆蓉,不會好甜和好膩,好吃,雖然我吃芭菲的目的是想吃到雪糕,但結果沒有都沒有令我失望,這一晚實在吃得很滿足,但價錢實在頗貴,如果不是什麼特別日子,都很難會選擇走進來吃呢
,不過由環境、食物味道、份量、衛生來說,絕對是值回票價!服務不是不好,但就不太主動,水是要叫才有,但就懂得自動加水,明明是和風便當還是要叫才有筷子,這一點都要改進呢!
2012-02-11
等候时间
1 分钟 (堂食)
庆祝纪念
情人节
一人御前定食
黑松露野菜忌廉飯
壽司飯裡混入了蟹子(咬了一口後)
布甸芭菲
2012-02-23 1 浏览
這兒是我最喜愛嘆下午茶的地方。我愛這餐廳地方舒適,二樓的樓底夠高,又可望街。今天選了特色下午茶A 餐。特色在有幾款小吃。先吃醬油茄子,茄子上有一粒蠔,有醬油包,一口吃完,ok。米紙春卷有三小件,夠清新。鰻魚壽司是變種版本,有關西feel,仿板壓壽司,但飯不似是醋米飯,而是混入了紅蘿蔔之類的健康米飯。碟上最欠特色的是炸魚塊。下午茶連餐飲一杯。59元再加一,略嫌貴,等於食一個晚餐。但勝在清靜和舒適。

今天選了特色下午茶A 餐。特色在有幾款小吃。

先吃醬油茄子,茄子上有一粒蠔,有醬油包,一口吃完,ok。

米紙春卷有三小件,夠清新。

碟上最欠特色的是炸魚塊。

2012-02-21
1K
2012-01-04 1 浏览
倒是第一次來mk 這間.上到來第一個感覺係好光猛. 白色, 好清新舒適的感覺.阿姐姐好友善, 馬上帶位, 坐了亞皆老街上面, 下面車水馬龍, 雖好接近, 但完全感受不到樓下的壓迫感!都係想飲杯野, 食下午茶; 叫了個三文魚圈點的汁係wasabi 味的沙律醬, 幾公鼻, 注意!不過菜的爽脆加上魚的少許咸, 又幾配合.價錢唔係特別抵食, 但地方真係好舒服.
倒是第一次來mk 這間.
上到來第一個感覺係好光猛. 白色, 好清新舒適的感覺.

都係想飲杯野, 食下午茶; 叫了個三文魚圈
點的汁係wasabi 味的沙律醬, 幾公鼻, 注意!
不過菜的爽脆加上魚的少許咸, 又幾配合.

價錢唔係特別抵食, 但地方真係好舒服.
約了中學時的好朋友,簡簡單單吃頓飯。分割七年,卻又在異鄉重逢,除了緣分,也找不出什麼理由了。少年時代的暗戀,有時就如同這碗海鮮湯意粉一般,酸溜溜的,卻又為枯燥無趣的學習生活,平添了幾分色彩。這碗海鮮湯意粉,齋飲只是很普通的羅宋湯,卻加了蟹柳、魷魚、青口、魚柳等海鮮,用料十分豐盛,其中最美味的,要屬炸過的魚柳,雖然浸了湯水令其外皮酥脆不再,裡面包裹的魚肉卻軟嫩而微微咸香。有時浮想聯翩,自我感覺良好,換回來卻是失望,原來只是自作多情罷了…這碟鰻魚炒飯一般,肥美豐腴的鰻魚配上甜蜜蜜的醬汁,本來是無敵的組合,可恨米粒並不爭氣,有點濕軟不夠乾身。都是應試教育的犧牲品,每天枯燥乏味的埋頭苦讀,不過是犧牲當是時的自在快活去換取未來更高層次的自由,誰知卻是從一個圍城來到另一個圍城,一個迷宮抵達另一個迷宮。這碟蒜蓉什菜倒令我懷念起中學食堂的菜餚,大鍋飯的特點就是:不是用『炒』而是用『熬』,水分過多而鑊氣不足當然有的時候,也是甜甜的感覺,只不過偷偷藏在心裡,對方並不知道罷了。這用糖漿煮過的相思豆,配上薄脆層次感分明的酥皮,還有冰爽甜美的紅豆雪糕,吃得心裡也甜滋滋的。言談間提起舊時光,那些有意思的人與事,依

言談間提起舊時光,那些有意思的人與事,依然鮮活如昨。如果有人拍一部『那些年,我們一起追的男孩』,我倆應該會深有共鳴吧,也不知這麼多年後的那個他,過得如何?

又想,很多年過去,仍然有一個她在遙遠的彼岸與自己分享同一片記憶,又是多麼溫暖的事。
  • 紅豆酥皮、海鮮湯意粉
2011-11-02
今日放假,自己去左旺角行街街,4點幾就去左風月堂.門口無人,上一樓祇見到一個好忙嘅員工做緊野,點知我後面有對情侶話上多層睇下,先知下午茶時段在二樓囉!如果有清晰指示給客人會好好多.諗住食個TEA SET,點知...星期日祇有二人TEA SET,唯有散叫啦!原來做緊'意大利節',除左主餐牌外,另外仲有個意大利節餐牌,好吸引呀!最後點左(1)巴馬火腿伴蜜瓜~~我本身好鍾意食巴馬火腿嘅咸,配埋香甜嘅蜜瓜,好清新. (2)鮮蝦帶子牛油果飯~~蝦,帶子,牛油果都新鮮,不過帶子略咸,牛油果分佈得唔平均,食到一半先食到. (3)招牌咖啡~~蒸餾夠香滑,GOOD!總結:環境舒適.服務態度友善(唔計無人帶位果PART).希望星期六/日都有一人嘅下午茶啦!
今日放假,自己去左旺角行街街,4點幾就去左風月堂.

門口無人,上一樓祇見到一個好忙嘅員工做緊野,

點知我後面有對情侶話上多層睇下,先知下午茶時段在二樓囉!

如果有清晰指示給客人會好好多.

,唯有散叫啦!

(3)招牌咖啡~~蒸餾夠香滑,GOOD!
2011-10-30
$192.5 (下午茶)
  • 巴馬火腿伴蜜瓜
  • 招牌咖啡
朋友生日, 決定黎風月堂食飯, 但係冇得電話訂枱又因為星期六怕多人, 所以我地只好六點幾黎拎定枱先我地到左一樓, 眼見大把位都鬆一口氣, 侍應要我地等左幾分鐘, 就叫我地上多一層其實今次係我第一次去風月堂食飯, 以前沙田有一間, 但經常勁多人, 所以一次都冇食過打開Menu, 原來好吸引, 好靚杯杯碟碟, 甜品的Menu好吸引我地點左...燒牛舌, 日式野菜薄餅, 鮮茄海鮮意大利飯, 煙三文魚蟹籽意粉, 芝士焗青蠔, 蒜蓉炒野菌野菜甜品就點左綠茶雪糕雪梨批, 玉桂朱古力窩夫牛舌有五塊, 燒牛舌似炸牛舌, 好熱氣牛舌冇燒汁味, 明顯醬汁係後加, 而且醬汁唔夠多醬汁再多d 會好d份量太少, 賣相一般, 聞唔倒香蒜味, 但食落就有, 都唔算太油有六件青口, 芝士汁唔夠濃青口下的薯蓉好香, 好好味, 比青口更出色煙三文魚味算濃郁, 而且有好多洋蔥, 大愛! 但洋蔥煮到冇味!芝士味好淡, 成碟意粉都唔突出, 非常一般!平時唔會係街食茄汁之類的食物, 怕萬一煮得唔好, 就好酸好難食今次食茄汁海鮮燴飯, 係時晚最好的, 燴飯有幾舊帶子, 青口, 好足料!味道剛好呢!賣相不錯, 可惜只有野菌野菜本身
朋友生日, 決定黎風月堂食飯, 但係冇得電話訂枱
又因為星期六怕多人, 所以我地只好六點幾黎拎定枱先

我地點左...
甜品就點左綠茶雪糕雪梨批, 玉桂朱古力窩夫
燒牛舌
牛舌有五塊, 燒牛舌似炸牛舌, 好熱氣
牛舌冇燒汁味, 明顯醬汁係後加, 而且醬汁唔夠多
醬汁再多d 會好d
蒜蓉炒野菌野菜
芝士焗青蠔
有六件青口, 芝士汁唔夠濃
青口下的薯蓉好香, 好好味, 比青口更出色
煙三文魚蟹籽意粉
芝士味好淡, 成碟意粉都唔突出, 非常一般!
鮮茄海鮮燴飯
味道剛好呢!
日式野菜薄餅
賣相不錯, 可惜只有野菌野菜本身的味, 天然到不得了
即使平時愛食淡味的我, 都覺得好Dry, 至少加一點鹽, 加點咸味, 或者加濃芝士...
芝士味好淡, 可能係風月堂特色吧!
玉桂朱古力窩夫
好差的甜品, 同Menu上的圖勁大出入, Menu話呢個甜品係熱食
但係朱古力窩夫係微暖, 又細塊又薄, 加上肉桂醬, 味道非常古怪
正當對風月堂甜品失去信心時, 另一甜品到...綠茶雪糕雪梨批
綠茶雪糕雪梨批
凍綠茶雪糕, 配熱梨批, 好香好清新梨味
呢個甜品算係風月堂誠意之作

我相信風月堂其他聖代, 雪糕之類甜品會比較出色
有機會會再試下...

2011-10-29
等候时间
5 分钟 (堂食)
蒜蓉炒野菌野菜
鮮茄海鮮燴飯
芝士焗青蠔
2011-10-02 7 浏览
印象中, 今次係我第二次嚟, 對上一次係同我家姐嚟食點解我會嚟?! 唔係因為佢啲野好食, 哈哈...只係朋友M揀左呢個地方同我預祝生日啫~ (其實我都唔知佢會揀呢間...)原來朋友M係想食甜品, 同貪佢有埋正餐先揀呢度, 仲話我實鐘意呢度 (其實我... )今次上左二樓, 呢度環境係幾好, 幾舒服我點左三樣野, 朋友M就只係食甜品第一樣係燒牛舌呢碟牛舌真係唔得, 我同朋友都覺得佢似係碌熟之後煎一煎算數果隻跟住到呢個田舍風味燒烏冬, 開頭喺menu見佢係廚師推介先點, 不過食落又係一般, 無驚喜... 佢最敗筆係加得太多目魚, 另外啲肉好硬......不過味道唔差食到咁上下我就點杯玫瑰蘆薈冰茶, 好香玫瑰味, 幾好飲朋友M話呢個好食, 綠茶雪糕配WAFFLE好食咁話喎, 我就叫朋友M切啲WAFFLE試下果然同朋友M講一樣, 啲紅豆餡整得唔太甜幾好食野食講完了, 講下啲服務, 呢度既待應幾好, 自動幫我哋倒過幾次水, 幾醒目後記: 我諗下次想食甜品先會再嚟, 好在今餐係朋友M請我食~ (因為呢度啲野食都唔平)
印象中, 今次係我第二次嚟, 對上一次係同我家姐嚟食
點解我會嚟?! 唔係因為佢啲野好食, 哈哈...
今次上左二樓, 呢度環境係幾好, 幾舒服
我點左三樣野, 朋友M就只係食甜品
第一樣係燒牛舌
牛タン焼
田舍風焼うどん
玫瑰蘆薈冰茶
食到咁上下我就點杯玫瑰蘆薈冰茶, 好香玫瑰味, 幾好飲
朋友M點既綠茶雪糕窩夫
果然同朋友M講一樣, 啲紅豆餡整得唔太甜
幾好食

(因為呢度啲野食都唔平)
2011-10-01
庆祝纪念
生日
玫瑰蘆薈冰茶
朋友M點既綠茶雪糕窩夫
2011-09-12 3 浏览
行到好累..決定比次機會風月堂剛好summer優惠.飲品買一送一!!先來一杯香橙柚子冰><很解渴!!味道比想像中好好多不好味道的!!法多士很硬身-0- 都不似西多-.-很乾身!!這沒食過..可是味道我估不錯因為B爸同B媽用左好短時間KO左
行到好累..
決定比次機會風月堂
剛好summer優惠.飲品買一送一!!
先來一杯香橙柚子冰><
可是味道我估不錯
因為B爸同B媽用左好短時間KO左
2011-09-01
2011-09-03 1 浏览
平身諗住同朋友去銅鑼灣行街點知突然有事要去旺角走一轉朋友們又願意陪我去於是就帶佢地黎風月堂食 lunch唔知係唔係平日 2 點已過哂 office lunch hour得好少人食到一半甚至得番我地一張枱食飯 -_-不過環境真係唔錯又唔多人又唔嘈我地每人叫左個 set lunch羅宋湯好豐富好足料!不過我嫌酸左少少......之後就上 main dish我揀既係扒海鮮素菜天使麵好好味!!!扒海鮮有魚、青口、蝦、帶子天使麵同 d 瓜菜一齊炒本身就咁食已經夠哂好味 同埋海鮮食真係好正之後就係甜品估唔到 set lunch 有埋甜品送!WAFFLES 配雪糕味道任揀我地揀左朱古力 + 豆腐 + 芝麻味芝麻味最好食!最後飲品揀左熱朱古力唔似用粉沖好濃好香朱古力味不過我嫌太甜...$88 一個 set lunch(未計加一)有咁多野食質素又算唔錯幾好啦 見佢個甜品 menu 好吸引下次會專攻甜品!
平身諗住同朋友去銅鑼灣行街

食到一半甚至得番我地一張枱食飯 -_-
不過環境真係唔錯
又唔多人又唔嘈

我地每人叫左個 set lunch
羅宋湯好豐富好足料!

不過我嫌酸左少少......
有 d 酸 不過都好好飲
之後就上 main dish
我揀既係扒海鮮素菜天使麵
好好味!!!
扒海鮮有魚、青口、蝦、帶子
天使麵同 d 瓜菜一齊炒
本身就咁食已經夠哂好味

同埋海鮮食真係好正
好好食!
之後就係甜品
估唔到 set lunch 有埋甜品送!
WAFFLES 配雪糕
味道任揀
我地揀左朱古力 + 豆腐 + 芝麻味
芝麻味最好食!
豆腐味 都好好味
最後飲品揀左熱朱古力
唔似用粉沖
好濃好香朱古力味
不過我嫌太甜...
熱朱古力
$88 一個 set lunch(未計加一)
有咁多野食

豆腐味 都好好味
熱朱古力
  • 扒海鮮素菜天使麵
2011-08-01 10 浏览
有幾個月都冇黎過了, 好掛住呢度D石頭飯, 今次黎到緊係懷緬一下!不過睇下MENU, 嘩! D野食貴左咁多, 個石頭鍋飯要成$90, 一般既炒意粉或炒飯都要差不多$90, 貴得好狼死!再睇下個SET DINNER, 要成$168, 包沙律, 餐湯面飽, 主食, 甜品&飲品, 好似最抵食, 所以我地2個人叫左個晚餐同石頭鍋飯!沙律 - 好大份, 不過唔係我FAVOURITE紅湯 – 味道OK面飽 - 熱辣辣, 好食!主食 - 牛排配春卷, 牛排7成熟, 夠”淋”, 但有D”孩”…甜品 – 夾餅加雪糕- 美味!石頭鍋飯 – 肥牛鍋飯, 好食!!埋單 $280幾, 都幾貴, 不過好食同埋坐得舒適, 都抵返!
配意粉!
有幾個月都冇黎過了, 好掛住呢度D石頭飯
, 今次黎到緊係懷緬一下!

不過睇下MENU, 嘩! D野食貴左咁多
, 個石頭鍋飯要成$90
, 一般既炒意粉或炒飯都要差不多$90, 貴得好狼死!

再睇下個SET DINNER, 要成$168

沙律 - 好大份, 不過唔係我FAVOURITE
沙律
紅湯 – 味道OK
紅湯 – 味道OK, 夠濃!
面飽 - 熱辣辣, 好食!
餐飽
牛排配春卷!
甜品 – 夾餅加雪糕- 美味!
夾餅加雪糕
石頭鍋飯 – 肥牛鍋飯, 好食!!
肥牛鍋飯
凍OT!
2011-07-31
餐飽
沙律
紅湯 – 味道OK, 夠濃!
肥牛鍋飯
牛排配春卷!
配意粉!
夾餅加雪糕
凍OT!
  • 石頭鍋飯
2011-07-29 1 浏览
今日本來不是選擇這餐廳吃晚餐, 朋友仔六點路過竟然不用等位, 超開心, 因為每次都要等太耐而放棄。我這個大鄉里第一次去這餐廳, 我同友人點了兩個main coure, 牛肉飯同三文魚pizza, 再跟湯同salad, 可借沒有飲品又要再加錢服務: 不夠熱誠, 無heart, 問洗手間在那裡, 竟然不是望住我答 (基本禮貌), 當然餐廳未爆滿, 可想爆滿一定彩你到傻食物質數: 好ok, 第一次去覺得想像中好味, portion大, 結果要打包
, 因為每次都要等太耐而放棄。

服務: 不夠熱誠, 無heart

2011-07-11
2011-07-09
放左學同Charis去信和買野,最後買左三張厲旭相,不過張相唔係for我自己收藏,係送比人架xd Charis話佢喺一個餐廳食過好好味嘅豆腐雪糕窩夫,同埋我lunch都唔係食左好多野,所以就黎左呢間食下午茶喇.呢間餐廳有兩層,環境都幾好.但係野食價錢都唔平架,仲要加一服務費!不過又唔係成日食,咪試下囉:出面嘅pancake好多個皮都冇咩味,入面有好多cream.而呢到嘅pancake賣相就好好,同埋比出面好好多!先講pancake皮,pancake皮比出面薄,而且厚度差唔多,有少少淡香.香蕉落得好足,大約佔成個pancake一半咁制,cream又唔會比出面落得好多,又加左d杏仁片落去,好好味!只係朱古力醬可以就加多d.同埋成個甜品份量都好多,我食一件pancake已經覺得好飽!Charis叫左豆腐雪糕窩夫,我叫左香蕉朱古力pancake.我地兩個一齊share黎食,佢d窩夫真係唔錯,下次再黎我實叫窩夫xd

香蕉朱古力pancake

2011-07-07