2018-01-26 1388 浏览
呢間韓國餐廳一直都有捧場開😇Lunchtime成日都會同同事去食🤤🤤店員都係韓國人但佢地都識聽同講少少廣東話嫁~餐廳前菜🍴最好嘅係右手邊嘅甜薯仔!!😍出面韓國餐廳好似少見呢種好食到連我同事都想encore 再食~不過中午前菜係無得refill..點左2個set 😽豆腐海鮮煲,個湯底比較淡,海鮮份量少左d😖不過豆腐好滑!🌟🌟🌟牛肉粉絲煲😍😍係我每次黎都會食!個湯好甜~次次都會飲晒d湯😍👍🏼👍🏼牛肉份量正常,唔會好少👍🏼
呢間韓國餐廳一直都有捧場開😇
Lunchtime成日都會同同事去食🤤🤤
店員都係韓國人
但佢地都識聽同講少少廣東話嫁~

餐廳前菜🍴最好嘅係右手邊嘅甜薯仔!!😍

點左2個set 😽

豆腐海鮮煲,個湯底比較淡,海鮮份量少左d😖不過豆腐好滑!

• 牛肉粉絲煲
2018-01-08 1124 浏览
適逢今天要到筲箕灣工作,當然要到東大街吃個午飯。到了東大街,走到尾便發現這家聞名已久的「韓食媽媽」門前堆滿了人。剛巧有時間,我和同事便決定在這裏吃了。還未進去,侍應便請我們先點單。在冷風陣陣的街道看到菜單上「人蔘雞湯」四個字,我想也不想便決定了我的午餐。終於進去了。剛坐下,侍應很快便送上了前菜:泡菜、薯仔和銀芽。整體而言,前菜的水準算是不錯:泡菜味道剛好,不會太酸,而薯仔和銀芽也醃得剛剛好,開胃之餘不會太鹹。剛剛吃完前菜,侍應便立刻送上了人蔘雞湯和飯。熱黱黱的雞湯散發著陣陣香味,令我不禁立刻拿起鐵匙先嘗一口湯。因為我喝得太急,我竟然燙到自己!再嚐一口,雞湯鮮美的味道一下子充滿了口腔,我心中不禁讚嘆了一句「盛名之下無虛士」!可惜,當我吃了一口雞後,我便立刻推翻了我的想法。這隻雞或許是煮得太老了,根本吃不出雞肉的味道,而且肉質非常粗糙,就連本應嫩滑的雞腿肉也淡然無味,實在難以下嚥。我真的想不到這隻「人蔘雞」會這麼難下口,在我吃過的雞中也算是較為難吃的……整體而言,這家店舖不論是服務態度、前菜和湯都是名符其實的。可惜最重要的「雞」卻是一大敗筆。

2018-01-04 695 浏览
去完做義工原本打算去東大街掃街,但太早得少少鋪舖開左,而且有d累,想坐底慢慢食。行到街尾見到呢間好多人食,就跟人食了。見天氣都有少少凍就叫左個泡菜豬肉煲。首先就上左前菜,有泡菜、芽菜及薯仔。過多陣就上主菜了。一見到好似好辣咁,先飲左啖湯,感覺好暖,飲落又無想像中咁辣裡面有好多泡菜同豬肉,好岩天氣凍咁食,一啖飯一啖湯簡直係享受,覺得自己好似韓國人咁!最後店員既一聲韓文多謝,就結束了呢餐韓國飯了!

首先就上左前菜,有泡菜、芽菜及薯仔。過多陣就上主菜了。
一見到好似好辣咁,先飲左啖湯,感覺好暖,飲落又無想像中咁辣

最後店員既一聲韓文多謝,就結束了呢餐韓國飯了!

2017-11-03 802 浏览
又到星期五喇東大街真係好多好野食今日想食韓國菜所以今日食呢間喇不過呢間好熱鬧門口有位正宗韓國侍應安排入座其實佢唔太識講廣東話 不過佢都好友善 用身體語言加廣東話同英文溝通門口個餐牌已經好有吸引力今日人比較多 等位要15分鐘入到去立即叫左個石頭煱飯 我選左雞肉可以自行選擇豬肉/雞肉/牛肉/海鮮配湯同前菜 入座時有杯粟米茶飲不過都要等耐啲 等左15分鐘終於到冇失望, 啲野好新鮮自行攪拌 會加到最熱 所以都要等一等食落真係好香 由於我唔食辣 如果喜歡食辣 加韓國辣醬會更好食攪拌到由上下食落啲飯唔爛 仲保持品質不過真係好熱要慢慢食啲前菜 係黑豆,泡菜,薯仔全部都係甜味個湯好飲 好惹味60蚊唔洗加1 價錢合理雖然要等但下次再想去
又到星期五喇
入到去立即叫左個石頭煱飯 我選左雞肉
可以自行選擇豬肉/雞肉/牛肉/海鮮
配湯同前菜 入座時有杯粟米茶飲
不過都要等耐啲 等左15分鐘終於到
冇失望, 啲野好新鮮
自行攪拌 會加到最熱 所以都要等一等
食落真係好香 由於我唔食辣
如果喜歡食辣 加韓國辣醬會更好食
攪拌到由上下
食落啲飯唔爛 仲保持品質
不過真係好熱要慢慢食
啲前菜 係黑豆,泡菜,薯仔
全部都係甜味
個湯好飲 好惹味
60蚊唔洗加1 價錢合理
雖然要等但下次再想去
2017-07-16 1202 浏览
又是兩支公出遊的日子,今天轉戰港島山頂,原本預定在山頂布力徑行一個圈,可惜行了不夠十五分鐘,滂沱大雨,惟有折返。揸車落筲箕灣東大街一帶搵食,在韓食媽媽門外有位泊低車,入內尚未滿座。坐下來即order兩個午餐,分別為鐵板烤雞肉和韓式辣麵,可自選肉類,每款加五元,我揀了牛肉和海鮮兩款。每個午餐都包括海帶湯和泡菜,兩人分享,剛好夠飽。雞肉和牛肉的味道尚算可口,海鮮就份量太少,味道普通。值得一讚是侍應都很勤快,尤其是湯和泡菜在order 完食物即刻上。這樣的午餐算是中規中矩吧!
。這樣的午餐算是中規中矩吧!
泡菜味道不錯👍
鐵板烤雞肉
牛肉海鮮辣麵
2017-07-16
喜歡和爸爸一起來這裡吃宵夜,小菜和肉都很不錯,重要是這是一家韓國人開的店鋪,整家店都有韓國氣氛,店員也很熱情☜☜☜☜!!( 。ớ ₃ờ)ھ(´▽`ʃƪ)(*Ü*)ノ☀
2017-07-10 542 浏览
東大街系列之韓食媽媽由之前地道平凡小店 到而家裝修到靚靚仔仔都有去食午餐 裝修左之後 感覺係舒服好多品質keep到 價錢無咩點加 店員唔係好識廣東話 最好紙比佢指俾佢睇你想食咩啦前菜有三種 每次都有唔同 都幾好食 最喜歡黑豆 真係唔係次次有主菜通常叫:人參雞$60 海鮮煲$58 豬肉煲$58 後兩款係有點辣 配碗實的的米飯 女仔會食唔曬人參雞既雞肉味偏淡 有鹽俾你點海鮮煲 豬肉煲 都係泡菜味嘅湯 好惹味架豬肉唔太多 但夠食既 而且會有好多菜
東大街系列之韓食媽媽

由之前地道平凡小店 到而家裝修到靚靚仔仔
都有去食午餐 裝修左之後 感覺係舒服好多

配碗實的的米飯 女仔會食唔曬

人參雞既雞肉味偏淡 有鹽俾你點
海鮮煲 豬肉煲 都係泡菜味嘅湯 好惹味架
豬肉唔太多 但夠食既 而且會有好多菜
2017-06-22 652 浏览
在街上走著,看看有什麼好吃的,想不到整條大大小小有超過廿間餐廳,最後揀了這間韓國餐廳。裝修不錯,女仔一個人黎食都坐得舒服。先看看餐牌,都是大路菜式,由於好肚餓,就點了烤肉拼盤。先上來係湯及前菜,湯係海帶湯,都算清甜,前菜有菠菜,泡菜及薯仔,菠菜同泡菜都無特別,反而薯仔好甜好軟綿 。主菜端上來一刻有點失望,份量較少,味道還可,雞肉不嚡,豬肉薄了點無乜咬口,牛肋肉幾好食。總括來說,這個價錢不太划算,肉類份量偏少。

裝修不錯,女仔一個人黎食都坐得舒服。

先看看餐牌,都是大路菜式,由於好肚餓,就點了烤肉拼盤。

總括來說,這個價錢不太划算,肉類份量偏少。

前菜

烤肉拼盤
2017-06-16 431 浏览
筲箕灣開左間新戲院一直都未試過去睇, 星期五剛好約左2個姊妹去西灣河游水, 所以我地游完水就直落去東大街搵食再去新戲院睇戲姊妹介紹我地食呢間差唔多去到東大街街尾嘅韓國餐廳,佢話呢度LUNCH SET都幾抵食。我地1點前已經到,客人唔多,已經即時安排到入座,店員都有幾多個係韓國人。每一個客人都有一份前菜,個泡菜好好食,少少辣,但可以接受到,但唔知有冇得REFILL又唔好意思問,其實仲想食多少少泡菜我地三個人叫左三個午餐SHARE, 我自己最鐘意個人蔘雞,雞肉好滑個湯好香濃,連D湯最後我都飲哂。個牛仔骨用鐵板上,不過我地唔知應該要攪下佢令到最後放底嘅洋蔥焦了一點,浪費左。另外果個姊妹好LIKE, 好快已經俾佢清哂

2017-05-16 454 浏览
終於黎到星期五,係睇「春嬌救志明」之前,先同朋友填飽個肚先今晚好好彩,一黎到就唔洗排隊,仲有卡位坐添真係太多野揀啦,花多眼亂,結果,我地叫左個二人餐二人餐既前菜,我鐘意泡菜,唔會太辣,前菜仲有個甜甜地既薯仔,好野味,又開胃韓式粉絲稍為平庸,不過不失二人餐主打係食燒肉,燒肉預先醃好左燒完拎上黎食,好Juicy,又唔un除左燒肉之外,仲有啲疏菜,有我鐘意既菇,好味今晚仲第一次燒薯仔,好有薯味丫二人餐包前菜燒肉疏菜之外,仲可以揀人參雞湯,或者石鍋拌飯,今晚我地就揀左前者人參雞湯幾鮮甜,忍唔住都飲左兩碗我地2個大胃王,食完二人餐仲唔夠飽,叫多左個泡菜煎餅估唔到出現左驚喜個泡菜煎餅外脆肉軟,好好味丫黎呢間餐廳一定要叫泡菜煎餅*成晚最唔好既野就係食到一半有蚊,仲愈黎愈痕,連朋友都一齊中招
終於黎到星期五,係睇「春嬌救志明」之前,先同朋友填飽個肚先

今晚好好彩,一黎到就唔洗排隊,仲有卡位坐添
真係太多野揀啦,花多眼亂,結果,我地叫左個二人餐

韓式粉絲稍為平庸,不過不失

二人餐主打係食燒肉,燒肉預先醃好左
燒完拎上黎食,好Juicy,又唔un

除左燒肉之外,仲有啲疏菜,有我鐘意既菇,好味
今晚仲第一次燒薯仔,好有薯味丫

人參雞湯幾鮮甜,忍唔住都飲左兩碗

我地2個大胃王,食完二人餐仲唔夠飽,叫多左個泡菜煎餅
估唔到出現左驚喜

個泡菜煎餅外脆肉軟,好好味丫

黎呢間餐廳一定要叫泡菜煎餅

2017-05-05
  • 泡菜煎餅
2017-04-15 483 浏览
東大街一向都係美食的集中地😋😋,今次就去左試左一間韓式小店,希望食出媽媽既感覺啦👩。 餐廳既佈置偏暗,牆上掛著不同的畫作,總體來說幾有格調👍👍。兩位老闆都是韓國人👘;-),不過都識得聽廣東話,所以落單方面都沒問題(∩_∩)。點完菜,就先上左前菜同湯啦,海帶湯味道清甜,帶少少鹹,味道開胃(๑・v・๑)。泡菜味道甜辣,不錯。主菜就點左一個雞肉石鍋雜錦飯😍😍,配料有蘿蔔絲,蛋黃,紫菜,磨菇,雞肉🐓,味道其實沒咩特別。唯獨其大坂醬後勁好強💖,初入口不辣,但愈食愈惹味,令人食不停口。
泡菜味道甜辣,不錯。
2017-02-23 752 浏览
韓食媽媽食過幾次, 早幾個月裝修完試下環境係靚左, 但係好大問題就係由以往的住家菜轉型做韓燒...(心諗hi hi了實唔掂)點知真係估中, 價錢太貴, 400幾蚊4人燒, 但係份量少得可憐(一定唔夠飽, 除非你減肥)D雪花肉就好靚呀, 但係自已燒, 又唔係鋪頭自已煮又有咩意思?唯一果個粉絲係佢地鋪頭整, 都係以前果隻味, 唔錯但係轉型韓燒, 我唔會食...因為香港的韓燒都係好渣; 貴夾唔飽, 冇料到食完後有D唔 gur俾400蚊, 點解冇以前果D韓式麵, 或者泡菜炒飯食?(中肯D講其實韓燒D材料係靚既, 係fresh, 但係幾百蚊呢個價錢咁既貨仔, 我去隔離食好過啦...)大跌眼鏡
韓食媽媽食過幾次, 早幾個月裝修完試下

唯一果個粉絲係佢地鋪頭整, 都係以前果隻味, 唔錯

大跌眼鏡
2017-02-21
等候时间
10 分钟 (堂食)
2016-12-28 771 浏览
Me and my friends recently ate there and we didn't have to wait long, the food was really good and it was affordable, we went there on Monday at around 9pm and since they had a live Korean Chanel on their TV we got to watch (Hwarang )(花郞) the drama. I heard that they just renovated and i really liked the interior of the restaurant. They had lots of food choices and it felt like i was actually in Korea. It was nice watching my (Hwarang) Live on the TV while eating Korean Barbecue with my friend! This is a good place to watch you favourite korean drama or show live while eating korean food!
2016-12-22 675 浏览
同友人好耐無食飯喇~今晚近近地就係筲箕灣食~無黎東大街一排~又多左好多野食~今晚就試下呢一間開左好耐,最近岩岩裝修完的韓國野~我地叫左一個2人餐~佢都有幾多前菜~不過唔記得左影~lol第一道上的就係,呢個用high-tea 架上的肉類同蔬菜,有牛肉,豬肉同雞肉~佢既肉同菜唔算好有驚喜,可以講係幾好~唔太特別~韓式粉絲~粉絲咬口岩岩好~唔會太硬/淋而且仲好夠味~人參雞湯~入面真係有人參架~但咬落唔係太重味~反而飲個湯就飲到人參味~個雞一壓,D肉散開~入面都有D糯米~個湯幾好~唔錯~
同友人好耐無食飯喇~

今晚近近地就係筲箕灣食~

無黎東大街一排~又多左好多野食~

今晚就試下呢一間開左好耐,最近岩岩裝修完的韓國野~

我地叫左一個2人餐~

佢都有幾多前菜~不過唔記得左影~lol

第一道上的就係,呢個用high-tea 架上的肉類同蔬菜,

有牛肉,豬肉同雞肉~

佢既肉同菜唔算好有驚喜,可以講係幾好~唔太特別~
韓式粉絲~粉絲咬口岩岩好~唔會太硬/淋

而且仲好夠味~
人參雞湯~

個雞一壓,D肉散開~入面都有D糯米~個湯幾好~唔錯~
2016-12-15
2016-10-04 1080 浏览
長話短說…本以為,幫襯小店係一種支持冇諗到,理想和現實之間,落差真的很大被門口餐單食物照片貌相深深吸引,以正宗地道韓色大媽風味作招徠好吧!點了韓式公仔麵燴年糕,看圖片:京蔥、熟蛋、韓式年糕…70-80蚊的價位,味道可有保證!?說好的熟蛋呢?店內姨姨竟拋下冷回覆:「蛋就一定冇架啦」的確,人無恥則無敵這種環境,就算追回我應得的食材和食物質素,也有可能承受更壞的後果然後理所當然的吃下一個dry爆的麵好吧,這種不誠實的生意手法,真係對得住呢個價錢?答案是:永不回頭…
長話短說…

本以為,幫襯小店係一種支持

冇諗到,理想和現實之間,落差真的很大

好吧!點了韓式公仔麵燴年糕,看圖片:京蔥、熟蛋、韓式年糕…

70-80蚊的價位,味道可有保證!?
說好的熟蛋呢?

店內姨姨竟拋下冷回覆:「蛋就一定冇架啦」

的確,人無恥則無敵

然後理所當然的吃下一個dry爆的麵
韓式公仔麵燴年糕
好吧,這種不誠實的生意手法,真係對得住呢個價錢?

答案是:永不回頭…
题外话/补充资料: 後記: 事後上網查找資料,雖然食品圖片只供參考,但餐牌與實物不符,已有機會牴觸「商品說明條例」 即使餐牌上註明「相片只供參考」字句,仍不能完全能逃避法律責任。希望店家若見此食評,應盡快改善,老實用心去經營
2016-10-02
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段