2024-06-11 141 浏览
Weekend Lunch薯仔豬排骨湯 $168薯仔豬排骨湯是韓國人常見醒酒食物,同朋友雖然沒宿醉,但也很喜歡🤣。排骨湯上桌熱辣辣,有幾大塊燉至肉質軟腍的豬排骨、大量薯仔、菜乾、蘿蔔絲及大豆芽,組成了一個清甜的湯底,加上韓式醬料令味道更突出。醬炒牛肉石鍋拌飯 $128底下是健康的紫米飯,上層有不同口感的配料,包括醬炒牛肉、翠玉瓜、紅蘿蔔絲、芽菜、菠菜、魚板條及紫菜。拌飯以上石鍋上菜,令食物保持熱騰騰,淋上自家製拌飯醬汁,再均勻攪拌,會聽到發出滋滋滋的美味聲音,很滋味。泡菜餃子王 $18餃子王大大隻,皮薄餡多,泡菜酸辣配豬肉,味道不錯。韓國桃汁 $25Sprite $22餐廳座位不多,有可愛的韓文霓虹燈裝飾,最喜歡呢一句韓文:맛있게 먹으면 0칼로리 (是指好吃的話就是零卡路里🤣🤣)
Weekend Lunch

薯仔豬排骨湯 $168

醬炒牛肉石鍋拌飯 $128

泡菜餃子王 $18
餃子王大大隻,皮薄餡多,泡菜酸辣配豬肉,味道不錯。

韓國桃汁 $25
Sprite $22

2024-06-07 168 浏览
尖沙咀金巴利道係出名的韓國街,滿佈韓國食肆,揀左呢間裝修有少女味的韓屋,粉紅色牆身。餐廳細細地,但感覺好溫馨。🌟經典韓國石頭鍋飯經典的石頭鍋飯沒有令人失望,配料滿滿,紅蘿蔔絲、菠菜絲、洪珍菇等不少得。石頭鍋飯好夠熱、仲整到飯焦!🌟薯仔排骨湯薯仔排骨湯係我其中一道非常鍾意嘅韓國料理😋😍排骨炆到好林、薯仔亦都好入味,湯頭濃郁,幾時都岩食!😊韓屋 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖

🌟經典韓國石頭鍋飯
石頭鍋飯好夠熱、仲整到飯焦!

🌟薯仔排骨湯
薯仔排骨湯係我其中一道非常鍾意嘅韓國料理😋😍
排骨炆到好林、薯仔亦都好入味,湯頭濃郁,幾時都岩食!😊

韓屋 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖
2024-06-04 186 浏览
🇰🇷韓屋主打係湯飯同韓式餃子🥟 ,係偏家常菜養生健康嘅風格!🐓🍗蔘雞湯🍲嵾雞湯係將紅棗、人蔘、糯米等材料填入🐣雞腹再長時間熬製而成,所以好入味,蔘香味與雞湯相融,飲起來唔會有一大陣藥材味!🍗雞肉好多又軟腍,肉質都好嫩滑!🥟餃子王、泡菜餃子王餃子係呢度招牌,當然要一試。餃子王用蒸籠上,真係好大隻,漲卜卜包住菜肉,仲有泡菜味,🌶️辣辣地好惹味!🥙醬炒牛肉石鍋芝士拌飯拌飯有嘅🥕蘿蔔、紫菜、🥒翠玉瓜、醬炒🥩牛肉外,本身已經好豐富,仲加埋芝士🧀。石鍋熱力慢慢融化🧀芝士,做出拉絲效果,芝士令拌飯食起來增添左奶香鹹味,味道更加豐富,所以比較建議揀食芝士嘅拌飯。呢個拌飯仲係用紅米飯,更加健康!

🐓🍗蔘雞湯

🥟餃子王、泡菜餃子王

🥙醬炒牛肉石鍋芝士拌飯
2024-05-25 192 浏览
今日天氣濕濕立立,朋友提議嚟金巴利道食韓國菜,呢間餐廳佢已經幫襯咗好幾年,都係人氣之選,果然冇令我哋失望🙍‍♀️🍳薯仔豬排骨湯- 呢個餐廳簡介係韓國人宿醉必食嘅湯品!大家都知韓國人幾鍾意飲湯,呢個薯仔豬排骨湯用料十足,入面有大量蔬菜例如蘿蔔絲大豆芽蔥,等等再配合埋大量嘅薯仔同重點嘅豬骨,所以煲出嚟嘅薯仔豬骨湯非常之濃郁😋🍳爆漿芝士牛肉石頭飯- 呢個石頭飯份量非常大,一向鍾意石頭飯,呢個入邊有好多蔬菜,今次有埋芝士,估唔到後果出嚟係蛇點睛嘅感覺🍳泡菜餃子🥟餃子王❤️- 餐廳招牌菜之一,餃子王👍🏻聽講都係韓國人家傳戶曉嘅小食,一向好好餃子嘅我覺得非常好食🤤

午餐
  • 餃子王
2024-05-24 149 浏览
嗰日閑日我哋七點左右去到,都已經坐滿咗人😗比想像中多人,要等一陣先有得入座🙈原味石鍋拌飯呢間嘅石鍋拌飯比平日特別嘅係佢哋用咗紅米飯,配搭埋豐富嘅配料同埋底部嘅鍋巴,口感好豐富,味道豐富😝而且底部嘅鍋巴比想像中容易起,食起上嚟好方便雪濃湯本身我哋想揀牛膝湯,比較少喺一般嘅韓式餐廳見到😢但係店員話已經賣晒,所以就轉咗雪濃湯一上枱已經見到滿滿嘅配料,本身底部已經有啲粉絲,我哋另外加配咗韓國麵條,口感比較腍,配搭埋湯底食啱啱好

原味石鍋拌飯

雪濃湯
2024-05-24 486 浏览
太太生日選錯了餐廳事前只看食物沒有太在意環境, 店很小, 訂了枱但只能三個人坐兩人枱, 而且是在廚房及toilet出面, 食完個身一陣廚房味, 用餐時限75分鐘, 要求轉枱但安排不到, 需要用英文溝通這點沒問題.食物方面, 兒子的餃子湯跟太太的參雞湯應該還可以, 但我的雪濃湯我覺得不合格, 很稀得湯配上很少的牛肉碎, 感覺很寒酸!麵或飯是另外加的, 食完湯加麵覺得份量明顯不夠, 想加餃子但太太在這個環境也沒心情吃了.另外, 只收實體credit card或信金, 用openrice結帳大概是假的.
太太生日選錯了餐廳

2024-05-17
庆祝纪念
生日
2024-05-22 129 浏览
今日嚟咗尖沙咀,就去咗呢間主打以傳統韓食為主嘅韓屋!餐廳入面播熟悉嘅韓劇ost/ kpop歌好有feel🙌🏻餐廳入面以白色同粉紅色為主,少女感十足!前菜上咗醃蘿蔔~石鍋拌飯好特別!係用紫米做飯底,其他配料包括蛋、芽菜、蘿蔔絲配搭好好,我哋仲揀咗有芝士嘅石鍋拌飯,昇華體驗!我哋仲嗌咗牛滕骨湯,幾濃味,個湯白雪雪但一啲都唔淡,豐富鈣質同骨膠原,對小朋友、婦女同老人家都好有益~韓式煎餃加埋醬汁食一流👍🏻
今日嚟咗尖沙咀,
就去咗呢間主打以傳統韓食為主嘅韓屋!
餐廳入面播熟悉嘅韓劇ost/ kpop歌
好有feel🙌🏻
餐廳入面以白色同粉紅色為主,
少女感十足!

前菜上咗醃蘿蔔~
石鍋拌飯好特別!
係用紫米做飯底,
其他配料包括蛋、芽菜、蘿蔔絲配搭好好,
我哋仲揀咗有芝士嘅石鍋拌飯,昇華體驗!
我哋仲嗌咗牛滕骨湯,
幾濃味,個湯白雪雪但一啲都唔淡,
豐富鈣質同骨膠原,
對小朋友、婦女同老人家都好有益~
韓式煎餃加埋醬汁食一流👍🏻
2024-05-18 186 浏览
最近天氣濕濕凍凍,想去食下d暖笠笠嘅野😆所以食e間韓國野就岩哂,餐廳提供唔少熱辣辣嘅韓式湯品😍同石鍋飯,仲有地道嘅韓國餃子😋🌸牛排骨湯,湯係用石鍋上,所以溫度可以保存到熱辣辣😍味道係香濃嘅牛味,但又唔會膩👍🏻入面仲好足料,好多牛排骨🤩飲完暖笠笠🥰🌸醬炒牛肉拌飯,韓國嘅拌飯都係必點嘅項目黎😍入面有勁多蔬菜,菇類,牛肉加埋辣醬一齊拌起,味道更上一層,同埋都勁健康🤩🌸蒸餃子🥟餃子份量都幾多,餡料係白菜🥬豬肉🤤

🌸蒸餃子🥟餃子份量都幾多,餡料係白菜🥬豬肉🤤
2024-05-17 395 浏览
回訪多次呢間主打零味精嘅家庭風韓國菜🏠食物質素keep住咁好👍🏻除左人氣餃子王 石鍋拌飯同熱湯都好值得一試架✨.📌韓式前菜 $free醃蘿蔔口感爽脆 味道偏鹹辣🌶️.📌蔘雞湯 $168蔘雞湯好足料 睇到面頭嘅人蔘同紅棗都覺得好補🍲湯頭好清甜 雞鮮味濃 仲帶微微人蔘甘苦👅BB雞釀滿人蔘, 銀杏, 松子仁同糯米😍熬煮時間夠長 雞肉好軟淋 連骨都好溶 可以全部食晒落肚🐓糯米好綿滑 索晒蔘雞湯 好滋味🍚.📌原味石鍋芝士拌飯 $118呢到嘅石鍋芝士拌飯係食過數一數二有水準 絕對會因為呢個飯回訪‼️紫米飯底 比白米健康 口感仲更煙韌💜飯粒帶石鍋燒香氣 仲有乾脆飯焦 好正🔥配料有菠菜, 菇, 翠玉瓜, 紅蘿蔔絲, 大豆芽, 魚糕條, 紫菜同芝士 蔬菜比例夠多 清爽又好食🥬🍄🥒🥕🍥鋪滿拉絲芝士 提升味道之餘 仲令整體口感更軟綿煙韌 建議一定要加芝士🧀️再拌勻豆辦醬 鹹香中帶點甜 更惹味🥰.📌炒豬肉石鍋芝士拌飯 $138都係用咗紫米飯底 配料同樣有菠菜, 菇, 翠玉瓜, 紅蘿蔔絲, 大豆芽, 魚糕條, 紫菜同芝士🙌🏻不過就多咗豬肉 五花腩片肥瘦均勻 煎到金黃色 乾身唔油 爽彈香口🐷連埋滿滿拉絲芝士一齊食 大滿

📌韓式前菜 $free
醃蘿蔔口感爽脆 味道偏鹹辣🌶️
韓式前菜

📌蔘雞湯 $168
蔘雞湯好足料 睇到面頭嘅人蔘同紅棗都覺得好補🍲

📌原味石鍋芝士拌飯 $118

📌炒豬肉石鍋芝士拌飯 $138

炒豬肉石鍋芝士拌飯
不過就多咗豬肉 五花腩片肥瘦均勻 煎到金黃色 乾身唔油 爽彈香口🐷連埋滿滿拉絲芝士一齊食 大滿足🧡
韓式前菜
2024-05-10 204 浏览
這店舖位置不多,幸好剛有人離開,於是決定進去試一試。聽說廚房是韓國人主理,期望是正宗的韓式料理。🍽️蔘雞湯先來蔘雞湯,上菜後急不及待用筷子拆散隻雞,雞肉內有糯米等混合湯底,加上原條韓國人蔘及紅棗片,非常滋潤。🍽️原味石鍋拌飯石頭鍋飯sa sa 聲上枱,配上菇菌、菠菜、芽菜仔、紫菜、翠玉瓜、紅蘿蔔絲等,正常質素。

🍽️蔘雞湯

🍽️原味石鍋拌飯
2024-05-07 230 浏览
韓屋裝修溫馨得嚟帶有現代感,木質桌椅同柔和嘅燈光營造出一種親切而放鬆的氛圍,令人有去咗首爾的一間地道韓國家庭餐廳嘅感覺。我同朋友各嗌左個石鍋飯,蒸泡菜餃子就一齊Share炒豬肉石鍋拌飯 $128石鍋飯用左紅米飯,非常健康,入面有好多配菜,用料十足,炒豬肉仲鑊氣十足添,可以根據自己的口味睇下落幾多醬汁。醬炒牛肉芝士石鍋拌飯 $138醬炒牛肉同樣鑊氣十足,配埋拉絲嘅芝士,非常惹味。蒸泡菜餃子$78/5隻泡菜餃子都值得一試,餃子大大隻即蒸,內餡有滿滿嘅韓式泡菜同豬肉,酸酸辣辣又帶點微甜,非常開胃,令人一口接一口。韓國果肉果汁(提子)$25韓國甜米水$25韓屋值得大家一試的餐廳,我期待下次可以試到其他韓國嘅美食。韓屋📍尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖

我同朋友各嗌左個石鍋飯,蒸泡菜餃子就一齊Share

炒豬肉石鍋拌飯 $128

醬炒牛肉芝士石鍋拌飯 $138
醬炒牛肉同樣鑊氣十足,配埋拉絲嘅芝士,非常惹味。

蒸泡菜餃子$78/5隻

韓國果肉果汁(提子)$25
韓國甜米水$25

韓屋值得大家一試的餐廳,我期待下次可以試到其他韓國嘅美食。

韓屋
📍尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖
2024-05-02
  • 泡菜餃子王
2024-05-03 408 浏览
同朋友keep住行尖沙咀都諗唔到食咩好🥺去到韓國街一見到韓屋難得少人等位 仲唔去食!🙈🙈不過我地食食下都見開始需要排隊用餐❣️醬炒牛肉石鍋拌飯 $128滿滿嘅拌飯配料 係大量嘅蔬菜🥬最估唔到到選用左紅米飯做飯底👍🏻健康之選拌飯時加入咗醬汁後即刻有種韓國風味❣️雪濃湯 $148終於搵到有雪濃湯嘅餐廳🔥係韓國食得多 但係香港好難食到會係淨湯上 不過可以加配素麵🍜飯 🍚飲落帶點鮮甜嘅感覺🐂雪濃湯嘅牛肉餡料都完全吸收左湯嘅精華❣️餃子王 $18❣️泡菜餃子王 $18勁大粒餃子~~真係餃子嘅王👑曾經係韓國食過一次 估唔到係香港都有一粒餃子王應該相當於兩粒多嘅份量😆有平時食餃子都會出現嘅韭菜味 仲有泡菜味🥬餃子王:韭菜味好出 仲帶點少豬肉🌶️泡菜餃子王:夠辣夠香口 食落幾惹味餡料都有返咁上下嘅份量 係成正比嘅感覺而皮就會比較薄少少😂😂🍋韓國檸七 $25🍑韓國果肉汁(蜜桃) $25
同朋友keep住行尖沙咀都諗唔到食咩好🥺
去到韓國街一見到韓屋難得少人等位 仲唔去食!
🙈🙈不過我地食食下都見開始需要排隊用餐

餡料都有返咁上下嘅份量 係成正比嘅感覺
而皮就會比較薄少少😂😂

🍋韓國檸七 $25
🍑韓國果肉汁(蜜桃) $25

由韓國人主理地道家常菜🇰🇷韓屋ʕ๑’ㅅ‘๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡呢一間韓屋主打韓國家常菜料理🌟佢哋嘅無味精養生湯 同埋人氣石鍋拌飯都好吸引🔥▪️參雞湯💲1️⃣6️⃣8️⃣人參雞湯好足料✨真係用左原隻雞去煲🐓雞肉煲完湯之後 雖然肉質未算好滑 但起碼都唔鞋!而且連雞骨都係一咬就溶 真係啖啖肉嘅口感👍🏻重點係個雞湯味道好濃郁清甜 佢哋主打零味精所以飲到嘅都係原汁原味❤️仲加咗人參、紅棗、松子仁等養生食材 夠晒滋補個湯仲會有少少糯米 煮到好綿密又入味!▪️炒豬肉石鍋芝士拌飯💲1️⃣3️⃣8️⃣呢一個熱辣辣嘅石鍋拌飯都幾好食!送到上嚟嘅時候即刻將佢撈勻 見到有好多芝士拉絲嘅效果好邪惡 而且拌飯都有好多配料豬肉、紅蘿蔔、紫菜、豆芽等 口感豐富~仲有我幾鍾意佢哋呢度嘅拌飯用咗紅米飯!健康有營養之餘又幾有咬口👍🏻▪️泡菜餃子王💲1️⃣8️⃣呢到嘅餃子王真係超大隻!我就叫咗泡菜味 食落有啲辣辣地 幾惹味同埋餃子皮都幾薄 而且餡料好足🫶🏻⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚📍 韓屋 尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖
由韓國人主理地道家常菜🇰🇷韓屋
呢一間韓屋主打韓國家常菜料理🌟
佢哋嘅無味精養生湯 同埋人氣石鍋拌飯都好吸引🔥

▪️參雞湯💲1️⃣6️⃣8️⃣
人參雞湯好足料✨真係用左原隻雞去煲🐓
雞肉煲完湯之後 雖然肉質未算好滑 但起碼都唔鞋!
而且連雞骨都係一咬就溶 真係啖啖肉嘅口感👍🏻
重點係個雞湯味道好濃郁清甜 佢哋主打零味精
所以飲到嘅都係原汁原味❤️
仲加咗人參、紅棗、松子仁等養生食材 夠晒滋補
個湯仲會有少少糯米 煮到好綿密又入味!

▪️炒豬肉石鍋芝士拌飯💲1️⃣3️⃣8️⃣
呢一個熱辣辣嘅石鍋拌飯都幾好食!
送到上嚟嘅時候即刻將佢撈勻 見到有好多芝士
拉絲嘅效果好邪惡 而且拌飯都有好多配料
豬肉、紅蘿蔔、紫菜、豆芽等 口感豐富~
仲有我幾鍾意佢哋呢度嘅拌飯用咗紅米飯!
健康有營養之餘又幾有咬口👍🏻

▪️泡菜餃子王💲1️⃣8️⃣
呢到嘅餃子王真係超大隻!
我就叫咗泡菜味 食落有啲辣辣地 幾惹味
同埋餃子皮都幾薄 而且餡料好足🫶🏻

📍 韓屋
尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖
2024-05-01 165 浏览
人氣尖沙咀韓國料理店鋪細細不足十張枱,店內佈置粉紅迷人,星期日中午2點半都要等 5分鐘才入座。芝士豚肉伴飯上枱石鍋熱騰騰鑊氣十足,香味撲鼻充斥豚肉、韓式醬料、飯香等味道,令人垂涎三尺🤤豚肉入口香而軟淋,伴著芝士菜蔬、飯焦韓式醬料層次豐富,香口美味牛肉大醬湯伴紅米飯健康之選,紅米健康伴韓式大醬湯加上入味牛肉,完全韓式口感味道濃郁一口湯一口飯,味蕾多重享受韓式餃子🥟皮薄脆香,內有韓式粉絲、蔥、蘿蔔….,沒太大驚喜比較清淡,個人比較喜歡中式餃子多些,這個一試無妨,但下次再惠顧會試其它款式餃子🥟

牛肉大醬湯紅米飯

韓式餃子

2024-03-10
牛肉大醬湯紅米飯
2024-04-24 221 浏览
突然好掛住韓國湯飯就決定黎韓國街搵下,見到呢間小店都坐滿人就試試佢😆🔸薯仔豬排骨湯+紅米飯(HK$168+20)上檯時熱辣辣,有陣熟悉嘅韓國湯味,入面個豬排骨都幾大舊,當然唔少得吸曬湯汁嘅薯仔,配埋紅米飯好match啊😎🔸醬炒牛肉芝士石鍋拌飯 (HK$138)店員都有提醒要快啲撈勻,如果唔係芝士好快就會硬曬架啦,好多嘅蔬菜統牛肉撈埋一齊,記得加埋韓式辣醬,就更惹味😆🔸 泡菜餃子王(HK$18)🔸 餃子王(HK$18)餃子即蒸,大大個餡料都幾多,泡菜味就酸酸辣辣,原味都唔錯🥟

🔸薯仔豬排骨湯+紅米飯(HK$168+20)

🔸醬炒牛肉芝士石鍋拌飯 (HK$138)

🔸 泡菜餃子王(HK$18)
🔸 餃子王(HK$18)
餃子即蒸,大大個餡料都幾多,泡菜味就酸酸辣辣,原味都唔錯🥟