2017-01-15 707 浏览
我建議多人嘅都唔好去呢度食啦真系太迫啦感覺上佢地都唔系好想做多人嘅生意🌝7道菜食一個鐘都比人吹🌝🌝唸住一家人開開心心食餐飯啦點知搞到佢一定要每人一個餐啦小朋友都計喎咁我屋企系大家庭,小朋友連大人共7個啦,咁我地都叫齊啦咁,食咁多野都要時間㗎。佢系我地食8成嘅時候就系度嗺我地,每隔一陣就叫我地打包買單。咁部隊鍋都有排食啦,仲有另外6樣呢,我地都系差唔多一個鐘啫。
2016-10-23 1498 浏览
Friendly service. I was looking from outside and the owner came out and welcomed me in by giving me a menu. The menu is in English and in Chinese. Warm sweet tea is served with the meal as well as Korean real grape juice. The food is fresh and healthy and delicious. Comfortable, cozy seating in a small space. you can also smell the delicious food from outside on the street
2016-10-21
Bimimbap
Grape  juice
  • Grilled  beef
2016-08-03 2035 浏览
Beef Rib Soup | 牛排骨湯.韓國菜中 我最喜歡的是湯! 第一位當然是辣豆腐湯😍 但因為喉嚨痛 所以轉戰排骨湯😂 熱騰騰奉上的牛排骨湯 非常甘甜 蘿蔔清甜無渣😋 還有一隻雞蛋和粉絲 而亮點當然是牛排骨! 肉質軟淋 牛肉味香濃😘 整體好滿足呢 美中不足是碗白飯不是韓國米 (同碗飯有點不夠食 要兩碗才夠😆)這間小店門面不討好 原以為會不正宗和中伏 但其實是不錯的! 他們的配菜都好食 特別喜歡薯仔 看見有不少街坊買走配菜回家 當一個餸呢☺️
Beef Rib Soup | 牛排骨湯.

2015-11-14 3374 浏览
十月尾由韓國回來, 對韓國菜仍然思念, 所以去試這間只有好評的韓食店, 坐位極度迫夾, 點了2個菜, 吃了招牌炆牛肋骨肉已經冇心機影埋碟銀鱈魚明顯是用壓力煲炆既牛肋骨肉, 夠軟淋唔入味, 味道偏甜, 港式, 比現成韓式醬汁炆出來的更差銀鱈魚是煎的, 一般煎魚, 家有易潔鑊, 10分鐘煎好的貨色, 泡菜可以免費加, 1碟都食唔晒

牛肪肉
2015-11-07
2015-08-30 2905 浏览
今次lunch搵食,我地就出動食韓式野,呢度地方細細,不過勝在款式多,我食左個炆牛肋骨定食同韓式炸雞,等左一陣就有得食啦,份量都算多,牛肋骨好腍身,汁味好濃,牛肉亦都炆得好鬆化,所食起上黎口感黏黏地,好正,另外,個炸雞真係好鎖住到雞肉肉汁,又唔會好多炸粉,食一口覺得脆嫩,做小食一流。
2015-08-29 2205 浏览
原來家的附近就有這麼好吃的韓燒店!店面很小,可是夜晚8:30來到這裡還是很多人在排隊!於是我們選擇了外賣,一份炸雞,一份海鮮煎餅,和一份冷麵。炸雞和煎餅真的好香!配上啤酒真是美味!炸雞有大約15件,外脆里嫩,還有很多汁!煎餅用料十足,滿滿的蝦肉,美中不足是蔥葉太長了,吃起來有些不方便。特別要說的是服務也很好,雖然是外賣,卻沒有疏忽小菜,我們提到喜歡吃海帶絲,就足足給了一整碗,真是貼心。這一餐花了310元,免收加一。下次還會來!
原來家的附近就有這麼好吃的韓燒店!
這一餐花了310元,免收加一。下次還會來!
外卖自取
  • 炸雞
  • 海鮮餅
2015-07-04 2143 浏览
生日約埋好友午餐,因為佢哋無放假(我堅持生日唔會返工)所以揀返總公司附近嘅餐廳,特別等過咗中午飯市先去,餐廳只有兩枱客,店面唔大,黑紅色裝修,有啲韓國特色但唔花巧,不過座位好窄,出入都難!坐低睇餐牌,大家各點一款分享!午餐有碗海帶湯,可以沖下沖個味覺,更加食得出食物嘅原味!泡菜:每次夾三款,仲要好爽手,每款都成座小山一樣,仲可以任食,食完三款,特別同店員講想試下其他款式,佢又好好咁夾啲唔同嘅比我哋!大豆芽:覺得大豆芽粒豆好韌,不過麻油味清爽,豆卜:第一次食豆卜泡菜,微辣幾好味!大白菜:傳統泡菜,可能去得快,大白菜好新鮮多汁,微辣好味!菠菜:唔辣嘅泡菜都好味,菠菜煮透,調味好輕,好滑!酸蘿蔔:清爽酸酸開胃!酸瓜--辣青瓜較淋,帶啲清爽!微辣,幾款泡菜都好味!海鮮辣年糕:好大一碟,海鮮種類多,自己最鍾意蜆肉,加上唔韌魷魚,爽口鮮蝦,年榚煙韌,不過湯汁只係微辣,如果辣多少許會更惹味!煎牙帶魚:好大一起塊,煎得香脆,魚肉會多細骨,魚肉唔乾,無腥味!點少許豉油已經好夠味!韓式冷麵:自己喜歡食冷麵,但韓式冷麵同日式好唔同,麵質好煙韌,但湯汁無乜味,好清淡,主要係用「冷」去調味,上面嘅青瓜泡菜只係增
午餐有碗海帶湯,可以沖下沖個味覺,更加食得出食物嘅原味!
韓式冷麵:自己喜歡食冷麵,但韓式冷麵同日式好唔同,麵質好煙韌,但湯汁無乜味,好清淡,主要係用「冷」去調味,上面嘅青瓜泡菜只係增加爽口口感,味道都係淡口嘅,韓式蛋太熟,蛋黃好乾唔好食!
店員唔會煩氣,而每次要服務即刻回應,上菜收碟都好爽手,仲要帶有笑容!小店先做到嘅情況!因為店員可以照顧到每一枱客!
珍惜每一間小店!

2015-04-27
2015-06-24 2659 浏览
並非首次造訪, 食髓知味, 尊誠帶同太座再臨讓味蕾開Party! 兩個人簡單叫三個菜, 南瓜炆牛肋骨, 煎海鮮餅, 韓式炸雞.叫好菜後, 貼心的侍應禮貌端上前菜(可添一次)和熱湯, 前菜有一碟三款, 味道香口鮮美, 甜酸與辣程度剛好, 沉實而refersh. 湯有點來自黑椒的辣, 開胃!南瓜炆牛肋骨端上時, 南瓜陶空, 內盛牛肋骨至滿瀉,隨之侍應用長剪刀一瓣瓣剪開, 內盛之汁液流出, 牛肋瀉下, 南瓜有如花開之勢, 非常震撼!煎海鮮餅, 真係唔食都要試吓! 彈牙鮮蝦, 鮮嫩魷魚, 可以話係全香港最好食嘅韓式煎海鮮餅!最後上係韓式炸雞, 由於眼闊肚窄, 各人淺嘗一件後打包回家宵夜食.驚喜嘅係, 夜深打開外賣盒時, 香味四溢! 當然沒有當時即食的脆口, 但味道仍十分可口, 絕對係必食之上品!
前菜
南瓜炆牛肋骨端上時, 南瓜陶空, 內盛牛肋骨至滿瀉,
煎海鮮餅

2015-04-22
煎海鮮餅
2015-05-18 1878 浏览
韓味屋今天又想吃韓國食物了,由於這間餐廳非常近我公司,所以當想吃韓國食物的時候,便一定會來這間韓味屋!由於吃得太多次,我已經知道他的營運時間了,大約下午四時許,餐廳便會落場,因為員工需要吃飯和休息。今次來到,餐牌也不用看,我叫了炒五花腩肉。對!又是吃五花腩肉!因為我實在太喜愛了。首先,吃一吃韓國前菜先!這裏的前菜可以任吃,這樣便可以每一款前菜都試試。等了大約六至七分鐘,五花腩肉便上枱了!五花腩肉肉質鮮味,脂肪層次分明,而且韓式辣醬非常滋味,小小辣,又帶點泡菜的味道,真的很好吃!這種美味的醬汁最適合配白飯吃!

2015-05-17
  • 炒五花腩肉
2015-05-14 1742 浏览
去得韓味屋食lunch 預左等位,據聞12時已要等....因為座位太少啦。附近韓X家和其他高貴韓食店, 樓面又大又靚, 佢是名副其實up dup 小店, 要hea要談心就甭去了, 店內仲有溫馨提醒客人吃飯時不要玩手機, 你仲敢喺度hea?而且獨特規矩還不只一個。這店規定每人一定要點最少一個主菜或套餐,連幼兒也照計。即是如果你兩公婆帶1個幾歲豆丁也必須要點3個主菜以上(份量超大), 要有打包的心理準備。同事親身經歷過。但如果不帶小孩又等到位入去食, 就會覺得麻煩少少都ok. 因為食物味道實在好食過啲連鎖店多多聲, 而且大碟夾抵食, 又熱辣辣, 味道有少許調淡了的感覺, 但依然足料。我地5個人去食, 五大碟差不多一次上晒, 上菜超快, 食又食得過癮~還有一些貼心的地方, 就是奉送美咪的蘿白湯和微甜的紅棗茶, 令這頓豐富的午餐更完美~

海鮮豆腐鍋
石頭飯
超大碟炸醬面
海鮮豆腐鍋
石頭飯
超大碟炸醬面
2015-04-05 1827 浏览
韓味屋老細,又係我呀!今次又黎食lunch la,之前次次都食炒五花腩,今日試下新野先!餐牌食物冇變,但價錢就加左價。石鍋牛肉粉絲煲$60石鍋上枱時非常熱,湯仍然在沸騰,試一試湯頭,非常清甜,又有牛肉的香味,認真不錯,店家用上韓國靚粉絲,粉絲吸收了所有湯的精華,味道濃郁且煙韌彈牙,好好味呀!不過牛肉硬左啲,唔夠嫩滑,如果脂肪比例多返少少,肉質會更好食呢!順帶再提,呢道的前菜,湯同飯都係任食嫁,如果想再食泡菜,記住同店員講,佢地好好人!前菜方面,我最鐘意食生菜同菠菜,餣得真係好好食!------------------------------韓味屋 (北角)北角丹拿道60號地下D及E鋪

石鍋牛肉粉絲煲$60
前菜方面,我最鐘意食生菜同菠菜,餣得真係好好食!
韓味屋 (北角)
北角丹拿道60號地下D及E鋪
2015-04-05
  • 牛肉粉絲煲
  • 炒五花腩肉
2015-04-04 1505 浏览
第一次來這裡用餐,前菜可以無限添加,白飯也是。 前菜十分好吃~添了三次。我們兩人點了兩個set lunch海鮮辣豆腐鍋同特級牛肉蓋飯海鮮辣豆腐鍋大讚!很喜歡!下次會去試試看他們的炸雞~看到鄰桌點了炸雞,很大的一份,看起來很不錯哦~
我們兩人點了兩個set lunch
海鮮辣豆腐鍋同特級牛肉蓋飯
海鮮辣豆腐鍋大讚!很喜歡!
海鮮辣豆腐鍋
特級牛肉蓋飯
海鮮辣豆腐鍋
特級牛肉蓋飯
2015-02-24 1668 浏览
韓味屋又食韓國野,呢排不斷不斷咁食韓國餐,因為酸酸辣辣既味道好正!呢間韓味屋係公司隔離,所以經常幫襯,因為啲前菜實在太好味啦!今次又有新款,呢碟辣味薯仔好惹味呀!最鐘意佢可以任添前菜、湯同飯:)Lunch Set我要左炒五花腩蓋飯$50五花腩既脂肪同肉既比例都好正,啲汁少少辣但夠哂惹味,送飯一流!呢日我食左兩碗飯,再自己清哂成碟五花腩...聽朝繼續食無味麥皮保持身體健康。

Lunch Set我要左炒五花腩蓋飯$50
2014-12-20 2062 浏览
3.2.2014再見Quarry Bay系列(20)這天是公眾假期, 可是還要回來OT, 於是決定走遠點, 去吃點好東西. 這區有很多餐廳會在公眾假期休息, 但這間韓味屋竟然例外.小小的店子內, 除了我, 就只有另外兩位食客, 是有點冷清, 但好處就是可以慢慢揀食物. 這裡的午飯套餐包三款韓式前菜, 湯, 主食及韓式茶. 思前想後, 我揀了石鍋伴飯定食($55). 跟餐的湯其實只是簡簡單單的紫菜湯, 味道不太咸, 卻有濃濃紫菜味道.至於三款韓式前菜, 我就揀了沙律, 韓式泡菜及菠菜. 沙律就是雜果伴以沙律醬, 甜甜酸酸的, 開胃又清涼. 韓式泡菜就質地爽口, 微微辛辣, 用來刺激舌頭也不錯哩. 而菠菜是已經用了少許蒜容炒過, 吃著並不黏口, 十分討好. 不知道是否客人不多吧, 當我要求加添前菜時, 店員也樂意為我加添.  主食石鍋伴飯份量很大哦. 材料有紫菜, 椰菜, 紫椰菜, 雞蛋, 紅蘿蔔, 芽菜, 冬菇, 牛肉, 菠菜等. 店員待我拍照之後, 就倒入醬料, 把鍋中的材料及飯一起的炒呀炒. 吃著時, 鍋中各款配料仍是熱呼呼, 難得是炒得均勻, 每粒飯粒與配料都沾有醬汁, 辣中帶點甜
3.2.2014
再見Quarry Bay系列(20)

這裡的午飯套餐包三款韓式前菜, 湯, 主食及韓式茶. 思前想後, 我揀了石鍋伴飯定食($55). 跟餐的其實只是簡簡單單的紫菜湯, 味道不太咸, 卻有濃濃紫菜味道.
吃著時, 鍋中各款配料仍是熱呼呼, 難得是炒得均勻, 每粒飯粒與配料都沾有醬汁, 辣中帶點甜, 很惹味哩.
有機會要再來吃這餐廳的其他出品哩.
2014-02-03
2014-10-09 2387 浏览
之前見到中午時段有長長的人龍在此店外所以無試, 今晚早放工所以決定去一試!想同韓星一樣嘗試吃韓式炸雞+ 啤酒, 走入小店, 被安排位後面卡位, 但是一有客人進/出入, 就要讓路是此店最不方便之處. 令環境分扣了不少.當你坐好, 就上前菜三小碟, 有多種選擇, 無限添加至於食物方面, 如標題點了韓式炸雞+ 啤酒韓式炸雞要等大約10 - 15 分鐘, 出來份量十足, 如果想試其他菜, 此份量可以足夠二至三人同時share!炸雞外脆內軟, 好味道

當你坐好, 就上前菜三小碟, 有多種選擇, 無限添加
前菜三小吃
至於食物方面, 如標題點了韓式炸雞+ 啤酒
韓式炸雞
炸雞外脆內軟, 好味道

2014-10-08
前菜三小吃