青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
仲要等多幾個月先可以飛泰國,耐不耐就好掛住泰國啲美食😌啱啱去完旅行返黎懶得煮飯,趁住今日放假就去旺角食我成日都去食嘅泰菜「青花」😉餐廳環境就好似置身於forest入面,仲有多款特色嘅餸菜例如用蝶豆花炒飯係出面比較少見架👍🏻建議大家黎食記得要預早book位,因為成日都爆場架👍🏻雞皮卷呢款係我每次必點嘅小食,炸到脆卜卜又薄身嘅雞皮入面包住雞肉,咬落去嘅時候會一啖爆汁好juicy😋雞肉鮮嫩多汁配上泰式辣醬酸酸辣辣,勁惹味又香口,絕對令你食唔停口炭燒豬肉串燒沙嗲一碟分量有6串,平均只係12蚊串幾抵食👍🏻入口有陣陣嘅炭燒香氣,豬肉肉質軟腍,外面焦香內裡多汁,加上香味濃郁嘅沙嗲醬簡直係絕配😋馬莎文香料牛肉咖喱份量驚人😆係一大碗嘅咖喱,足足可以四至五人分享👍🏻牛肉用上肥牛片,肉質較為軟腍,加入大量蔬菜:蓮藕、茄子、秋葵、腰果、薯仔令咖喱帶有蔬菜嘅清甜味,咖喱香而不辣,所以一定要嗌蒜蓉包去點咖喱汁,一滴都唔好浪費😆蒜蓉包香脆鬆軟,上面搽滿香味濃郁嘅蒜蓉醬,配上咖喱汁真係Perfect👍🏻藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯菠蘿炒飯就食得多😆用藍蝶花去浸泡米飯,令米飯變成紫藍色,再鋪上大量蟹肉、提子乾、雞蛋同菠蘿粒,可以

雞皮卷

馬莎文香料牛肉咖喱

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
菠蘿炒飯就食得多😆用藍蝶花去浸泡米飯,令米飯變成紫藍色,再鋪上大量蟹肉、提子乾、雞蛋同菠蘿粒,可以自行再加入肉鬆同腰果令口感更加豐富👍🏻蟹肉嘅鮮味、加上提子乾嘅微甜啱啱好中和返菠蘿嘅酸味、肉鬆鹹鮮嘅味道配搭埋腰果香脆嘅口感,味道層次更加提升😋

📍青花 (旺角)
旺角奶路臣街17號THE FOREST 1樓107-108號舖

人均消費:$200-300
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 炸雞卷
2025-08-12 57 浏览
同朋友在旺角 The Forest 青花食晚飯,餐廳環境有少少泰式小清新嘅感覺,木色同綠色做主調,燈光暖暖地,啱晒同朋友傾住計慢慢食。柚子大蝦沙律嘅泰國柚肉鮮甜多汁,大蝦啖啖肉,蝦肉爽口彈牙,沙律汁酸酸辣辣,令味道層次好豐富,食落又開胃。 紅咖喱香料三文魚,紅咖喱好香濃,入面有大量香料味,但辣度係溫和嘅那種,唔會太刺激。三文魚煮到嫩滑入味,皮帶少少焦香。蔬菜方面揀咗蒜蓉炒芥蘭,鑊氣十足,芥蘭爽口,帶少少甜味,蒜香味惹味。甜品椰青糕,四件細細粒,入口好香椰味,質地好Q好煙韌,又有淡淡椰青清香,好啱餐後慢慢享受。龍眼桂圓茶,龍眼香甜,茶底潤喉,夏天飲特別舒服。

龍眼桂圓茶,龍眼香甜,茶底潤喉,夏天飲特別舒服。
2025-08-10 0 浏览
呢間青花係位於旺角THE FOREST入邊嘅新派泰菜!餐廳內光線充足,燈光自然,環境係悠閒嘅小清新風格!仲設有戶外同埋戶內嘅座位添~✨泰式魚餅魚餅口感彈牙,唔使點泰式辣醬都自帶酸酸辣辣,係經典嘅泰式風味~✨炭燒豬頸肉·酸辣青醬豬頸肉經炭燒之後,口感帶有微焦脆,肉質Q彈!配搭特製嘅酸辣青醬,令人越食越滋味~✨藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯第一次見紫藍色嘅炒飯,非常特別!表面有勁多蟹肉,炒飯入邊仲有菠蘿粒、提子乾,配埋旁邊嘅肉鬆仲有腰果,風味十足~✨芒果糯米飯連熱辣辣嘅糯米飯都係紫藍色嘅!表面灑滿大量椰子脆片,口感與別不同~✨三色冰奶蓋表層嘅彩色手拉龍鬚糖非常吸睛!三色冰口感豐富,椰香四溢~

✨泰式魚餅

✨炭燒豬頸肉·酸辣青醬

✨藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯

✨芒果糯米飯

✨三色冰奶蓋
表層嘅彩色手拉龍鬚糖非常吸睛!三色冰口感豐富,椰香四溢~
午餐
  • 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
  • 芒果糯米飯
  • 三色冰奶蓋
泰国菜真的永远都吃不腻,新鲜水果+酸甜开胃的调味,请问谁能拒绝呢?这次发现的旺角这家不仅带巨大露台花园,服务也贴心✨好吃好拍✨✅炭烧猪肉串肉质弹嫩💃泰式炭烧肉串调味够,火候也足,沙爹酱味道也OK✅🏆椰浆芒果糯米饭巨巨巨浓厚的椰浆🥥+温热的蝶豆花糯米饭,再来一块酸酸甜甜的大颗芒果🥭一勺下去,只剩两个字,幸福⏰店员还特别提醒,糯米饭要趁热吃!✅黑虎虾炒金边粉两只巴掌大虎虾坐镇🦐虾肉弹弹嫩嫩好爽口,还有炸豆腐和大块炒蛋,每口料都很足金边粉是酸甜口,不是锅气派挤上解腻青柠汁,秒穿越到芭提雅夜市🌊
这次发现的旺角这家不仅带巨大露台花园,服务也贴心

✨好吃好拍✨
✅炭烧猪肉串
肉质弹嫩💃
泰式炭烧肉串调味够,火候也足,沙爹酱味道也OK

✅🏆椰浆芒果糯米饭
一勺下去,只剩两个字,幸福
⏰店员还特别提醒,糯米饭要趁热吃!

✅黑虎虾炒金边粉
金边粉是酸甜口,不是锅气派
挤上解腻青柠汁,秒穿越到芭提雅夜市🌊
2025-08-03 0 浏览
中午食飯同同事嚟咗呢間位於旺角嘅青花環境寬敞舒適 仲有個露天平台可以坐我哋點咗兩個午市套餐再加小食芒果鮮蝦炒飯好經典嘅泰式炒飯味道甜甜嘅芒果肉加埋蝦仁、洋蔥、肉鬆炒埋個飯好開胃泰式炒金邊粉酸酸甜甜加埋花生碎個粉炒得彈牙 唔會一pat pat呢個好食泰式魚餅魚餅煎得好香 原來自帶都有少少辣配埋泰式酸甜醬一流冬蔭丹骨炸雞翼呢個竟然冇辣味嘅冬陰功味單骨雞翼炸到香脆可口雙拼牛豬沙嗲串燒不論牛同豬都烤得剛好 唔會嚡口兩款肉醃得好入味好好食個沙嗲醬直係如虎添翼椰汁西米糕椰奶味香濃西米同粟米份量同比例都好好泰式奶茶奶凍呢個係同事嚟嘅佢俾咗一啖我食好香好純正嘅泰國奶茶味奶凍好滑溜連埋煙韌嘅珍珠增添口感蝶豆花椰子奶蓋賣相好靚椰子奶蓋打得香醇滑溜又唔甜龍鬚三色冰奶蓋同事叫咗呢杯一黎個樣已經贏咗好靚嘅pastel色龍鬚食得又打得咭三色冰甜度適中椰香味濃舒適享用一頓豐富午餐
中午食飯同同事嚟咗呢間位於旺角嘅青花
環境寬敞舒適 仲有個露天平台可以坐
我哋點咗兩個午市套餐再加小食

芒果鮮蝦炒飯
好經典嘅泰式炒飯味道
甜甜嘅芒果肉加埋蝦仁、洋蔥、肉鬆炒埋個飯好開胃

泰式炒金邊粉

• 芒果鮮蝦炒飯
  • 炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲
  • 泰式奶茶珍珠奶凍
2025-08-03 474 浏览
那个炒卜卜蚬真的绝了,镬气超足,蚬肉肥嘟嘟的,吸满酱汁一口下去,鲜到跳脚!炭烧系列必须点!牛肉串沙嗲味超浓,肉嫩到爆汁;猪颈肉烤得焦香,咬下去嘎吱脆,配上蘸料直接封神~泰式虎虾金透粉也很可,虾比我手掌还大,肉QQ弹弹的,粉裹着金汤吃,酸辣度刚刚好,开胃到不行!马拉划炒芥兰别看普通,镬气够够的,脆生生的超解腻,配啥都好吃~吃完咸的必须来点开胃的!榴莲薄饼榴莲味浓到上头,饼皮脆脆的;芒果糯米饭甜丝丝的,椰香超足,感觉一秒到泰国!饮品也没踩雷!热情果苏打清爽到飞起,配泰料解辣绝了;泰式奶盖珍珠奶茶奶盖厚厚的,珍珠QQ的,喝一口超满足~哦对了!大虾冬阴功一定要点!汤底浓郁到想舔碗,大虾新鲜到弹牙,酸辣味直击灵魂,喝完浑身都暖乎乎的~

2025-08-02 418 浏览
## 食評:旺角The FOREST商場的Champak Restaurant今日星期六,撞正黑雨,無地方去,於是我同老婆嚟到旺角The FOREST商場,試咗一間環境優雅嘅泰國菜餐廳——Champak Restaurant。### 環境一入到餐廳就感受到輕鬆嘅氛圍,裝潢現代而富有熱帶風情,座位安排亦都舒適,非常適合傾偈或者約會。因為我哋12:30到,店內人不多,服務員態度友善,迅速安排咗我哋嘅座位。### 食物今次我哋點咗四款食物同埋兩杯飲品,以下係具體評價:1. **炭燒豬肉串燒**: - 一共有六支,沙嗲汁香氣四溢,肉質嫩滑,炭燒味適中,兩個人share啱啱好。搭配沙嗲汁,令每一口都充滿風味,真係好過癮。2. **奶油咖喱雞**: - 份量相當大,雞肉嫩滑,咖喱醬非常濃郁,仲有各種蔬菜,包括秋葵同蓮藕,口感脆口,為菜式增添咗新鮮感。蒜蓉包用來沾咖喱,味道搭配得宜,雖然蒜蓉包偏脆,但整體口感都幾滿意。3. **菠蘿炒飯**: - 呢道菜嘅賣相好靚,飯嘅顏色深藍,視覺效果令人驚喜。份量十分之多,蟹肉唔算少,仲有新鮮菠蘿,味道清新,肉鬆同腰果分開,令整體食用體驗更佳。###

### 環境

### 食物

今次我哋點咗四款食物同埋兩杯飲品,以下係具體評價:

1. **炭燒豬肉串燒**:

2. **奶油咖喱雞**:

3. **菠蘿炒飯**:

### 飲品

1. **冬陰功梳打**:
- 呢杯飲品味道特別,唔會太辣,酸酸甜甜,令人一試成主顧,十分清爽。

2. **柑仔酸梅汁**:
- 味道亦都幾好,酸甜適中,為餐後解膩,非常合適。

### 總結

整體嚟講,Champak Restaurant係一個環境舒適、食物美味嘅地方,非常適合想要放鬆心情或者享受泰國菜嘅朋友。價錢亦都合理,值得一試!希望下次再嚟試其他菜式!
冬陰功梳打
吉仔酸梅汁
馬莎文奶油咖喱雞
蒜蓉包
2025-08-01 412 浏览
和朋友逛完街随便找的店,没想到泰餐也能做的如此精致。座位不挤,适合聊天。直接上菜评👇✨牛肉生菜包 💰118生菜新鲜脆甜,牛肉碎炒得干香,夹着吃超清爽。分量适合2-3人分,单吃略咸。✨白冬阴功南薑椰奶鸡汤 💰86(小份)汤底浓郁,酸辣平衡,椰奶🥥味比普通冬阴功更柔和,南薑香气突出,鸡肉嫩而不柴,适合爱喝汤的宝宝✨炭烧猪颈肉 💰118全场最佳!外皮微焦,肉质弹嫩不油腻。配的酸辣青酱很解腻,空口吃也不出错。✨荔枝菠萝红咖喱大虾 💰128贵但值。咖喱甜辣带果香,虾🦐超大只(4只),肉质紧实。咖喱拌饭绝了~总结:路过可试,猪颈肉必点,大虾看预算。菜单选择多,下次想试芒果糯米饭~人均💰:250📍旺角弥敦道17号The Forest 1楼107-108号铺(🚇旺角站E2出口步行4分钟)

✨牛肉生菜包 💰118
✨白冬阴功南薑椰奶鸡汤 💰86(小份)
✨炭烧猪颈肉 💰118
✨荔枝菠萝红咖喱大虾 💰128

人均💰:250
2025-07-24
2025-07-26 516 浏览
今天剛巧到旺角區做嘢,朋友話附近有間出名好吃又地道的泰國菜館,名叫青花。 餐廳在奶路臣街17號1樓,旺角站E2出口行過來,都很方便!門口以開放式設計,室內裏裝潢設計是以新派泰式風情與自然為主,燈光柔和;有落地玻璃! 地方寬敞、整齊清潔,坐得很舒服! 這裏的食物選擇都很多,有齊沙律、小食、燒烤、咖喱、飯麵、甜品和特色泰式飲品!🐷泰式炸豬手一大隻炸豬手整隻上,有大大件厚切! 豬皮炸得香脆可口, 肉唔會太淋和乾,有咬口和肉香!仲有大量新鮮的沙律菜,加上秘製的泰式酸辣汁,中和口感,唔會覺得肥膩;整體很搭配,必吃的!🦀香辣蟹蒜炒麵(小辣)麵上餔滿很多的新鮮雪白的蟹肉,鮮甜多汁,仲有大量的蒜頭、草菇、珍珠筍等和香料辣椒等爆炒! 炒得剛好,麵條吸收了美味的汁料,爽滑可口!🐷炭燒沙嗲豬肉串燒有6大串! 豬肉煙韌有咬口,唔會太乾;肉汁豐盈! 豬肉味香濃可口,配上沙嗲汁料,更惹味好食!🥥椰青糕這個泰式甜品很少能在一般泰國食肆能吃到。晶瑩剔透,賣相一流!上面有很多的椰子肉,清甜爽口芳香! 咬得爽口彈牙又好清新,口感豐富 ,非常好吃的!🥤泰象青檸梳打、Coke原裝的梳打水,係正宗的泰式地道飲品! 凍青檸味清

🐷泰式炸豬手

🦀香辣蟹蒜炒麵(小辣)

🐷炭燒沙嗲豬肉串燒

🥥椰青糕

🥤泰象青檸梳打、Coke
原裝的梳打水,係正宗的泰式地道飲品! 凍青檸味清新怡人! 還有冰凍的可樂,吃以上的食物,清新又可解膩!超爽!

這間鬧市中的泰菜餐廳,食物水準高又地道,價錢唔貴又親民! 真的值得向你們推介去捧場!
2025-07-23 395 浏览
今晚朋友介紹,我哋4個人去咗一間叫青花既泰國菜餐廳。餐廳係旺角波鞋街附近The Forest;真係食到我地心頭好!我哋叫咗幾樣嘢,首先就係惹味拼盤,啖啖都係驚喜,真係好正!跟住嘅柚子大蝦沙律,清新又開胃,蝦肉鮮甜得嚟,仲有柚子嘅香氣。再嚟嘅炭燒牛肉沙嗲,肉質嫩滑,搭配特製沙嗲醬,真係令人回味無窮。炭燒豬肉串燒沙嗲都唔錯,香氣四溢,每一口都滿足感爆棚。油酥手抓薄餅外脆內軟,配上馬拉盞炒芥蘭,同馬莎文奶油咖喱雞香濃入味,相信配飯食也非常合適。最後,甜品方面我哋選咗芒果糯米飯,完美的收尾!飲品方面,蜂蜜青檸梳打清爽可口,泰國奶茶濃郁香滑,鮮熱情果梳打更添活力,桔仔酸梅汁則帶有一絲酸甜,真係好好味!今晚真係食得開心,全院滿座;期待下次再嚟!

真心觉得不错的几道:🦐大虾冬阴功:汤底酸辣够劲,香料味足但不呛喉,关键是虾给得大方,新鲜弹牙,喝下去暖胃又开胃。🥬牛肉生菜包:炒香的牛肉碎带着镬气,重点是一定要蘸他家的特调酱汁!*酸酸辣辣很泰式,包在新鲜生菜里,一口下去清爽又惹味。🐟泰式腌三文鱼:这道很惊喜!三文鱼新鲜肥美,用泰式酸辣酱汁腌制得恰到好处,香草味突出,口感滑嫩带点刺激,作为前菜非常醒神。🥭芒果糯米饭:颜值担当!蝶豆花染的紫色糯米非常漂亮,天然好看。糯米本身软糯香甜,椰浆浓郁但不会过甜,配上熟透的芒果,经典又满足的收尾。
真心觉得不错的几道:

2025-07-20 653 浏览
The forest 餐廳選擇都多,有一日午市嚟咗青花食,12點嘅時間人唔算多,呢度嘅環境幾靚,而且擺盤都幾好。不過佢張枱有啲唔穩陣,食嘢嘅時候有啲驚撞啲啲嘢。沙律:香芒蟹肉沙律🥗呢個沙律味道非常之有驚喜,佢本身嘅沙律汁都係用芒果醬嘅,酸酸甜甜咁樣都好開胃,而且份量都好足夠,啲蔬菜都好爽脆,好清新嘅味道。🥰💕串燒:豬牛沙嗲串燒串燒質素正常,冇話特別驚喜,正常發揮嘅味道,但係感覺上份量有啲少。甜品:芒果糯米飯🥭去泰式餐廳我一定要食芒果糯米飯,咁先有一個完美嘅ending,佢啲飯本身用咗椰汁煮,所以都有啲甜味同埋椰汁味,好香好好食,可惜,今日佢個芒果真係有啲酸,如果芒果甜啲嘅話就Perfect啦。🍽️

沙律:香芒蟹肉沙律🥗

串燒:豬牛沙嗲串燒

甜品:芒果糯米飯🥭

2025-07-17 708 浏览
最近我同朋友去咗一間位於旺角嘅泰式餐廳,叫左幾樣野牛肉生菜包呢個牛肉生菜包牛肉炒得剛好,唔油膩,配上新鮮的生菜,口感爽脆,仲可以加啲醬汁,味道更加升華。香辣蟹蒜炒麵香辣蟹蒜炒麵一上桌,就令人食指大動!蟹肉鮮甜,麵條炒得彈牙,伴隨濃郁的蒜香同香辣味,食完一定會令人想再嚟一碟。蒜蓉炒椰菜蒜蓉炒椰菜色澤鮮艷,蒜香四溢,椰菜炒得剛剛好,保持住脆口感。配合蒜蓉的香味,真係好開胃,仲可以增添健康。泰國奶茶奶凍泰國奶茶奶凍口感滑溜,奶香濃郁,帶有淡淡的茶味,甜而不膩,食落非常滿足,絕對係甜品愛好者的最愛。泰式奶茶(凍)泰式奶茶凍飲清涼消暑,奶茶的香濃味道配合冰涼的口感,特別適合炎熱的夏天,令人一喝就愛上。蝶豆花青檸茶呢杯蝶豆花青檸茶色彩靚麗,味道清新,蝶豆花的花香同青檸的酸味配搭得恰到好處,飲落去令人心情愉快,非常適合解渴。
最近我同朋友去咗一間位於旺角嘅泰式餐廳,叫左幾樣野

牛肉生菜包

香辣蟹蒜炒麵

蒜蓉炒椰菜

泰國奶茶奶凍

泰式奶茶(凍)

蝶豆花青檸茶
  • 蝶豆花青檸茶
2025-07-14 829 浏览
呢間餐廳真係好正,絕對值得一試!今次我叫咗幾樣菜,每樣都係高質又好味,真係冇得輸!芒果蟹肉沙律係開胃必選,啲芒果夠甜,蟹肉又鮮,食落啖啖清新,加埋啲酸酸甜甜嘅醬汁,簡直一流! 雞皮卷就係香脆得嚟又唔會太油膩,咬落去仲有啲雞肉香味,好juicy,配埋啲醬食真係好滿足! 至於泰式虎蝦金邊粉,啲金邊粉彈牙又入味,蝦又大隻又鮮甜,成個感覺超有泰國風味。 再講下馬拉盞炒椰菜,呢個真係超下飯,啲椰菜炒到夠香,仲有馬拉盞嗰陣鹹香味,食到停唔到口! 飲品方面,點左椰皇,清甜又解膩。
2041 浏览

飲品方面,點左椰皇,清甜又解膩。
  • 泰式虎蝦金邊粉
  • 芒果蟹肉沙律
2025-07-11 718 浏览
返學前巡例和同學仔去食飯,今日揀左食泰國菜,同學仔話這家泰菜幾特別,有別於其他行貨,我話最緊要好食。😂餐廳地點方便,旺角地鐵E出口直行奶路臣街17號The Forest商場1樓,門面好闊,裝修好靚,高樓底,門口有一大排蘆葦草當屏封用,天花和燈飾都是花卉裝潢,富自然氣息又有格調,坐在其中很舒服。打開餐牌,琳瑯滿目,美倫美煥,非常吸引,各人選自己喜歡的食物,當然不能重複,於是5個菜當選。🤣🤣1, 柚子大蝦沙律2, 炭燒豬肉串燒沙嗲 3,油酥手抓薄餅 4,馬莎文奶油咖哩雞 5,馬拉盞炒芥蘭果然如同學仔所講,有別於其他泰菜,首先食材很新鮮,沙律一上台就聞到很香的柚子和芒果味,顏色鮮明,大蝦爽脆,份量又足,吃得滿足過癮又滿足。串燒豬肉燒得面香裡嫩,配沙爹汁,食到舔舔利。😋😋手抓薄餅配咖哩,咖哩裡的茄子,秋葵,蓮藕,紅蔥頭都是少有的配搭。馬拉盞炒芥蘭自然是惹味的出品,竟然有櫻花蝦做配料,意想不到的香。真好,同學仔貢獻了一個好建議,俾個Like佢。👍

富自然氣息又有格調,坐在其中很舒服。

1, 柚子大蝦沙律
2, 炭燒豬肉串燒沙嗲
3,油酥手抓薄餅
4,馬莎文奶油咖哩雞
5,馬拉盞炒芥蘭
果然如同學仔所講,有別於其他泰菜,首先食材很新鮮,

串燒豬肉燒得面香裡嫩,配沙爹汁,食到舔舔利。😋😋

真好,同學仔貢獻了一個好建議,俾個Like佢。👍