2019-09-26 1715 浏览
壽喜燒新體驗🤤呢排工作壓力好大 好耐無食過好野😭難得朋友邀我去食飯 我決定岀山啦今次朋友帶左我去銅鑼灣食壽喜燒 開心喔以木系為主 感覺好舒服🥰霜月一直都好岀名食和牛壽喜燒同日式火鍋不過今次試下新menu 等我分享下先 let’s go!✨✨ 黑松露和牛鵝肝多士 $215呢個係全新單品 邪惡感十足呀🤤肥美嘅法國鵝肝 嫩滑綿密再配上用壽喜燒醬汁煮過嘅A5黑毛和牛入口即溶 不得了呀🙈仲有黑松露嘅配搭 正🥰✨ 廚師發辦壽喜燒套餐 $1400/2ppl🔸 原隻汁燒鮑魚 秘製醬汁煮過嘅鮑魚 入味又彈牙仲有海膽同三文魚籽 鮮美過人👍🏻🔸 精選時令壽司壽司有五款 分別係中拖羅、燒大拖羅、火炙左口魚邊、深海池魚、海膽當中最中意當然係燒大拖羅魚油一咬唧哂岀黎啦 入口即溶呀💓其次就係海膽 夠唒creamy又新鮮🔸 壽喜燒配日本鹿兒島蕯摩赤雞肉及精選新鮮雜菌鹿兒島蕯摩赤雞肉係日本名雞之一 雞味濃郁 又唔肥喎 肉質鮮嫩👍🏻再加埋新鮮雜菌索唒壽喜燒醬汁 甜甜的律好香🔸 霜月堂煮雞肉黑松露丼食完壽喜燒 加埋洋蔥、雞蛋同即磨黑松露拌飯一齊飯 非常滿足呀🔸 柚子雪葩最後以柚子雪葩作甜品 清清味蕾 結束今個晚餐🥰🍽 霜月
壽喜燒新體驗🤤

雞味濃郁 又唔肥喎 肉質鮮嫩👍🏻
再加埋新鮮雜菌索唒壽喜燒醬汁 甜甜的律好香
霜月堂煮雞肉黑松露丼

🔸 霜月堂煮雞肉黑松露丼
食完壽喜燒 加埋洋蔥、雞蛋同即磨黑松露
拌飯一齊飯 非常滿足呀
柚子雪葩

🔸 柚子雪葩
最後以柚子雪葩作甜品 清清味蕾 結束今個晚餐🥰
🍽 霜月 (銅鑼灣)
🔎 銅鑼灣霎東街15-21號OLIV 24樓
黑松露和牛鵝肝多士
原隻汁燒鮑魚
精選時令壽司
中拖羅
霜月堂煮雞肉黑松露丼
柚子雪葩
2019-05-03 2613 浏览
今日同左一堆同事去是霜月,去到都好多人係間餐廳,仲撞到另外一堆同事都食同一間野。入到去坐嗰張凳係日式嗰啲要除鞋嘅,因為今日晏晝太多人去食,所以我哋預早order左食物。第一次食嘅日本野,叫咗油金魚餃再加六件刺身嘅set lunch!因為呢度比較出名和牛刺身加海膽飯,所以有幾個同事都叫左!一開始有蛋同湯,個蛋都唔錯!上主菜嘅時候碟油甘魚餃都幾多,有5-6舊!刺身我覺得正常啦,唯獨toro好味啲,魚餃都正常嘅。但試左一啖同事嘅和牛,都係一般,但唔平🤭
2019-03-17 2056 浏览
[📍香港篇🇭🇰] 吞拿魚腩日本海膽丼午市定食[📍Hong Kong🇭🇰] Fatty Tuna Japanese Uni Don Lunch Set新鮮既魚生🤤🤤🤤真係抗拒不了🙈 定食有沙律🥗、味噌湯、日式燉蛋🥚同甜品🍨啲吞拿魚腩談不上好肥美,但都有少少魚油香😏而海膽都好有鮮味☺️ 廚師已經喺丼飯預先撈左豉油,所以唔好一上菜就淋豉油,會毀掉成個飯🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️甜品會有蛋卷或雪糕食,雪糕仲有芝麻味揀,好好食😍😍 如果同一大堆人食飯,可以預先訂座會有廂房可以坐,咁就對住個跑馬地馬場景開餐☺️
[📍香港篇🇭🇰] 吞拿魚腩日本海膽丼午市定食
吞拿魚腩日本海膽丼午市定食
2019-03-01
吞拿魚腩日本海膽丼午市定食
2018-11-27 3247 浏览
一早book咗位同朋友去試下呢間霜月午市menu價錢正常,不過我哋就嗌咗限定嘅set,一個係雙拼壽司配A5和牛定食,一個係sukiyaki和牛海膽丼首先就係四件夀司,海膽同拖羅拖羅覺得還好,海膽入口有少少苦澀,不過都有鮮甜味。再來就係蒸蛋。有尤魚同蝦。都幾好吃。夠滑嫩主菜,和牛海膽丼反而呢個海膽好吃D,鮮甜D。但係我覺得個牛肉無咩味。吃唔到sukiyaki嘅味道。飯唔係白飯,好似醋飯,酸酸哋。覺得唔係好夾個牛肉。呢個係A5和牛配白飯。牛肉on side有個汁俾你,另外有沙律醬同七味粉。咁我選咗7成熟,覺得都還好。總體來講,不過不失,唔算好好吃。不過環境好好,地方闊略。埋單8百幾
一早book咗位同朋友去試下呢間霜月

首先就係四件夀司,海膽同拖羅
拖羅覺得還好,海膽入口有少少苦澀,不過都有鮮甜味。

再來就係蒸蛋。有尤魚同蝦。都幾好吃。夠滑嫩

主菜,和牛海膽丼

2018-10-08 2378 浏览
Awesome place, very good food, very good sake, very good whiskey. All this and an awesome view over Happy Valley. Their signature dish, beef over rice was excellent. I definitely come back here.
2018-09-20 2527 浏览
昨天逛銅鑼灣時,偶然發現新嘅商廈落成,叫Oliv。佢個位置好便利,在銅鑼灣時代廣場嘅後邊,holiday express hotel 假日酒店隔壁。環境開陽,位於24樓,裝修用傳統嘅日本木做設計,講完短暫走咗一轉日本。呢間餐廳以和牛作為招來,所以今日我一於試吓日本和牛午餐。首先係開胃前菜,有日式沙律配自家製的酸甜嘅沙律dressing, 好開胃。日式海鮮蒸蛋,海鮮味非常濃郁,配以新鮮蝦肉、爽口魷魚、口感非常配合。麵豉湯沒有過鹹,味道恰當。你都主菜,燒和牛牛扒,厚度適中,外脆內軟,又多汁,燒得好到胃。雖然和牛並非頂級,但係以午餐來講,加上銅鑼灣租金嘅壓力,呢份午餐已經好出色。最後甜品都可以三揀一: 雪糕、綠茶蛋糕、咖啡。我今次揀咗綠茶卷蛋糕,味道一般,相信都係購自外面的甜品供應商。

麵豉湯沒有過鹹,味道恰當。
Miso湯
海鮮:鮮蝦、魷魚蒸蛋
跟餐4件sushi
燒和牛牛扒
2018-04-16 3217 浏览
星期日的夜晚來食壽喜燒之前食過華少料理屋,連壽喜燒點煮都未搞清楚,已經blacklist今次慕名而來,係因為蘇絲黃當日她星期一至三來吃放題,我地今日星期日就係同一set, 不過肉無得再續咁解美國和牛壽喜 + 日本和牛壽喜兩杯梅酒 兩位$1800 埋單個餐包括一隻即開蠔+ 刺身 裡面有拖羅,我地都好鐘意但係好可惜,旁邊另一位負責準備吞拿魚的司傅,準備我們的吞拿魚之前,自己將一片魚放落口 。辛苦哂佢試味了然後另一位師傅,有在準備壽司,有在準備刺身,也有照料坐在吧台我們的壽喜燒,不過,在空閒時間 (本晚只有兩台客),痴住後方準備台旁邊的差電制,不停睇電話而且最矚目驚心的是,他用得開心,或者企得太耐,竟然面向我們半蹲了落地。本來日式流理開放式的廚房,求的就是在客人眼前即席揮毫,乾淨不怕你看,師傅的膽大,在下折服。但我天生膽小,沒有拍照。至於我們的壽喜燒,和牛幾好,美國牛鞋如果放題,和朋友每樣一款或配搭黑豚最好但壽喜燒最重要的汁,比較淡,沒有炒出菜甜味,只屬止癮一般之選不過有預算,和朋友傾計,尚算是一個可安安靜靜聊一晚的地方不過不要期望是多麼日式的店,裡面的人是港式的。
星期日的夜晚來食壽喜燒
今次慕名而來,係因為蘇絲黃

美國和牛壽喜 + 日本和牛壽喜
兩杯梅酒 兩位$1800 埋單

個餐包括一隻即開蠔+ 刺身

裡面有拖羅,我地都好鐘意

辛苦哂佢試味了

至於我們的壽喜燒,和牛幾好,美國牛鞋
如果放題,和朋友每樣一款或配搭黑豚最好
不過有預算,和朋友傾計,尚算是一個可安安靜靜聊一晚的地方
不過不要期望是多麼日式的店,裡面的人是港式的。

• 壽喜燒
2018-02-07 2979 浏览
在openrice 查到这家餐厅 .第一感觉比较传统 黄木色的装修 灯光柔和… 菜单看了一轮 感觉他们的日本和牛火锅 任吃 好划算哦(Mon-wed才有的套餐)$998/person 。。。。。。。。第一感觉真的好划算结果开吃的第一盘就差不多饱了 第二盘已经是硬着头皮吃下去…太油腻啦…菜式出品不错 和牛很嫩…这个鸡泡鱼干我非常喜欢 够肥美。。。。套餐里的刺生也不错 tuolo厚切很肥美。。。。吃美国牛肉 应该不会那么肥哦。。
$998/person 。。。。。。。。
日本和牛火锅套餐
第一感觉真的好划算
这个鸡泡鱼干我非常喜欢 够肥美。。。。
鸡泡鱼干
套餐里的刺生也不错 tuolo厚切很肥美。。。。
套餐配送
吃美国牛肉 应该不会那么肥哦
。。
2018-02-07
等候时间
1 分钟 (堂食)
日本和牛火锅套餐
鸡泡鱼干
套餐配送
  • 拖罗
2018-02-02 5318 浏览
同一位恩師食飯,地點由他決定,要近他工作的地方,食鍋物,餐廳就由小弟openrice。見霜月主打壽喜燒,恩師立即答應,小弟不敢怠慢,即刻訂座。雖然有訂座,準時到達,但都要坐係門口位,不過見餐廳高朋滿座,又係吧台就算啦!好喜歡吧台可以看着師傅準備食物,是一種享受,未食先興奮!今日咁凍,見有刺身拼鱈場蟹鍋,好想吸引,一次過滿足晒兩個願望!點知我地太遲早已售罄。見好多人點壽司set,所以我就偏要試刺身定食,而老師就叫左牛肉烏冬。先黎沙律同蒸蛋蒸蛋上面打了芡汁,但味道怪怪的。蛋滑但好水,内有一粒蟹肉,吃了一半就算了。沙律没有拍照,因為樣子很一般,但有些脆脆,像飯素,挺香的,可以提味。蕃茄只有一薄片,不太新鮮的感覺,雪得有點木了。如換上車厘茄會更好食。刺身有六款 聽到師傅説三文魚都賣光光了,用池魚代替。左上是燒過的大拖羅,油脂都燒出來了,香氣横溢,可入口卻没想像中香。肉質雖柔,但味道同樣的輕,就這樣過去了。中上是油甘魚。最得我心的一本。柔軟的肉質和豐富的魚脂在口中久久的停留,有點想用來送飯的感覺。右上是池魚。肉質紥實,較瘦,但池魚主要食其爽,清,甜,所以也尚算合格。左下是赤身。想不到瘦肉部位的赤

好喜歡吧台可以看着師傅準備食物,是一種享受,未食先興奮!

先黎沙律同蒸蛋
茶碗蒸

刺身
刺身定食

有六款 聽到師傅説三文魚都賣光光了,用池魚代替。

左下是赤身。想不到瘦肉部位的赤身入口竟然如此柔軟,味道又濃,是幸福的温柔鄉,又伴多兩口飯了。

中下是金目鯛。只吃過一次真的好吃的金目鯛,已後久没再吃到有水準的了。這兩片也就没什麼驚喜,爽,但没味道。

右下的帶子卻十分爽甜!是高水準之作!還嫌份量有點少呢!

還有味噌湯,不過也不值一提,是比較普通了。

老師的烏冬不好意思拍照,但試了一小片肥牛。是係香的牛肉了,薄切的,脂肪與肉的比例不俗,感覺比刺身更好吃了。

最後甜品點了柚子雪芭,也可選綠茶或咖啡雪糕或日本咖啡。
柚子Sober

雪芭可以打得更幼滑,空氣感可減輕點,現在有點不平均,有些位置是吃到冰塊的。

p.s. 吧台每個座位也有一個爐可煮鍋物的,下次必要一試!
柚子Sober
2018-01-31 1640 浏览
晚餐包括刺身拼盤,生蠔,壽司,shabushabu 估計生蠔出事,因為同行一人無食生蠔,僅當晚覺得噁心,不適,反胃。其餘有食用生蠔的全數中招。全體食物中毒,腹瀉,嘔吐,最嚴重一人入急診。一百萬分確定呢間餐廳出事。全部就餐的人中招。所謂的高級餐廳,不如茶餐廳,居然搞到集體食物中毒。而且程度十分嚴重,建議該餐廳重視下食物質素,特別是生蠔,刺身等生食,唔好搞到一次過食倒人地成個department,搞到禮拜一集體病假。
2018-01-26
從日本回來已超過兩個星期,蠢蠢欲動又想食壽司了。「霜月」在銅鑼灣其中一幢銀座式飲食娛樂美容商廈開業接近兩年,晚市主打日式鍋物;一直知道餐廳也有午市定食、價錢又比晚餐平很多,但午市套餐始終要跟隨香港飲食潮流、也要配合實際需要,當然不可以主打鍋物,轉而主攻壽司、刺身、網燒牛肉飯等等和食。由於與強項鍋物完全是兩碼子的事情,所以實在擔心午市定食的質素。但香港的高級鮨店實在越來越貴了,動輒 $400 以上一個午市壽司套餐,最頂級的鮨店甚至乎只有千元以上的午市 omakase(或者索性不做午市)。筆者等小市民即是如何喜歡吃日本菜,也沒有可能每餐都 omakase;既然「霜月」位置極佳、價錢又相對便宜,在沒有什麼特別期望之下,不妨一試,話晒都係一間高級日本鍋物料理,總不會將餐廳的名字做差吧!午市定食的價錢的確唔貴,除非你要食日本和牛或者吞拿魚腩,平均價錢只是 $120~$250。既然主打鍋物,席前料理工作枱由壽司吧變成電磁爐枱,每個座位甚至有獨立爐,夠專貴、湯底濃淡又可以完全符合個人口味。靠窗一邊則全部是標準二人及四人方枱,也設計了兩個8至10人和式包廂。這個區域則幾個座位共享電磁爐,適合朋友及家庭
從日本回來已超過兩個星期,蠢蠢欲動又想食壽司了。「霜月」在銅鑼灣其中一幢銀座式飲食娛樂美容商廈開業接近兩年,晚市主打日式鍋物;一直知道餐廳也有午市定食、價錢又比晚餐平很多,但午市套餐始終要跟隨香港飲食潮流、也要配合實際需要,當然不可以主打鍋物,轉而主攻壽司刺身、網燒牛肉飯等等和食。由於與強項鍋物完全是兩碼子的事情,所以實在擔心午市定食的質素。
靠窗一邊則全部是標準二人及四人方枱,也設計了兩個8至10人和式包廂。這個區域則幾個座位共享電磁爐,適合朋友及家庭聚會。
所有午市定食全部包括有機雜菜沙律、日式味噌湯及茶碗蒸。沙律沒有什麼特別,都是新鮮蔬菜混入日式芝麻醬,如果切片蕃茄能夠換了迷你車厘茄,無論賣相及檔次都會更佳。
沙律、茶碗蒸、味噌湯
日式味噌湯是最普通的味道,只用昆布、木魚熬煮湯底及味噌調味,連一隻蜆仔都沒有,是筆者最不喜歡的味噌湯。也印證了一分錢一分貨的理論,檔次較高的鮨店的味噌湯會有魚骨、魚肉熬湯,味道更有層次。
日式味噌湯
印像中以前食過咁多間叫做較為正宗的日本料理,以這個茶碗蒸最差。雖然也有魷魚、蝦肉及魚肉,但表面卻多了一層稀如水的湯汁,睇落去好似自家蒸水蛋而水及蛋比例錯誤的後果;侍應表情錯愕、表示此乃芡汁。「湯汁」的確有味道,但作為日式茶碗蒸的「芡汁」則實在有點奇怪,應該是半凝固狀態、也不應該稱之為「芡汁」;很懷疑侍應的回應。
茶碗蒸
壽司定食(10件)($208)共有10件壽司,包括海膽、中吞拿魚腩、赤身、油甘、鯛等,其中三件為火炙等。造型一般、魚肉與飯團又有點鬆散,揑壽司功夫未到家;但魚肉鮮明富光澤、咬落有黏性,選材雖然未算頂級、部份應該肥腴的魚種油脂又不夠豐富,不過新鮮搭夠。
壽司定食(10件)
以本地的正宗日式料理來說(不考慮港式日本料理或放題),除了海膽軍艦較差之外,整體壽司水平不過不失,及不上鮨店、勝過居酒屋;但勝在取價公道,性價比高。
雖然壽司手藝未到家,但魚鮮質素算不錯,所以刺身定食($228)更化算;六款刺身,每款兩件,象拔蚌再多幾片,其餘五款是金目鯛中吞拿魚腩油甘深海池魚,鮭又刻意擺設成心形,有心思。
象拔蚌
金目鯛
中吞拿魚腩
油甘
深海池魚
「霜月」始終主打鍋物料理,其中包括牛肉鍋,所以美國牛肉網燒定食($208)比起壽司刺身定食質素較好。撇除那一隻放在網燒牛肉上面的烤辣椒、及那一條毛蟲狀兼不配搭牛肉的沙律醬;牛肉份量夠多、又切細條兼堆起成塔狀,加上表面燒得焦香、碟底又見流出的肉汁,單單賣相已很吸引。
美國牛肉網燒定食
每條牛肉中心呈粉紅色,七成熟(medium-well done)火喉控制準確。沒有日本和牛的豐盈油香,但軟腍、有肉味,一面咀嚼一面滲出肉汁,雖然肉味比起美式扒房的 USDA Prime Black Angus ribeye 稍有不及,但也稱得上是典型美國優質肉眼。
甜品更有多款口味雪糕選擇,綠茶、芝麻、朱古力及柚子四款口味全部試齊。
綠茶、芝麻、朱古力及柚子雪糕
埋單一刻,才發現一樣更加驚喜的事情,原來只需要於下午一點前結賬離座,即會有八五折優惠,還要一個星期七天通用!就算沒有這個折扣,以食物質素及價錢作一個平衡,加上銅鑼灣黃金地段綜合考慮,「霜月」的午市定食可以用一句總評歸納:「比上不足、比下有餘,性價比高」
1996 浏览
2017-05-01
美國牛肉網燒定食
2017-05-20 4124 浏览
第二次來呢度今次試和牛有驚喜好好味. 海膽壽司就麻麻哋又要加錢.環境好寧靜, 適合Business lunch. 坐table 的話景觀開揚. 坐Sushi bar 就冇景觀. We saw a selection of sake and Japanese wine behind the sushi bar. The waiter recommended us to come to have dinner next time. When we left we saw there is Saturday shabu shabu lunch promotion.
Wagyu  Beef
2016-12-19
Wagyu  Beef
2017-04-26 3401 浏览
Excellent waygu beef! Was here with my buddies for dinner and ordered a shabu shabu set for 2 to share among us four, along with other small plates. The set was $500+ - definitely expensive. The set included appetisers in the form or an oyster and sashimi. We ordered a waygu sushi, which was very instagram worthy will definitely be back!
will definitely be back!
2017-04-22 2943 浏览
Oliv這個大廈名,實在太過唔顯眼,我環繞時代廣兩轉都見佢唔到,最後都要打電話問餐廳,原來就係超級大大Frank Muller廣告的那幢,企係門口都仲懷疑有否去錯!食物質素十分好, 美中不足的是有三文魚,一看見三文魚就感覺有點格格不入,anyway, 其他魚生都爽口鮮甜,Toro 更是入口即化,感覺唔使咬都已經直接溶化在味蕾了,第二塊用紫蘇葉包起來食,感覺變成清新芳郁到味蕾。店舖環境是我喜歡的類型,淺木色裝修,寬敞舒適,還有一點點家的感覺。午餐定食最後一係選甜品一係選咖啡,如果兩者都包就好了。感覺必會是大滿足。

2017-04-22
2017-01-29 5559 浏览
是日招呼日本客人繼續馬不停蹄,雖然頻撲,但還是幾鍾意忙碌的生活中午呢餐係由另一家公日本人請客~ 去左第一次去的霜月,一上到去,已知係好高檔既日本菜,裝潢有日本人喜歡的樸實風格,加上頂層的景色,心裡即刻浮現一個字,貴我地被安排坐入間包廂,景色可遠眺Opus和山頂,成個感覺都係好商務,有點離地,但午餐既價單算係合理,講緊都係由百幾到三百幾我就叫左個燒油甘魚鮫既午餐,前菜係麵鼓湯、蒸蛋,蒸蛋出色,再來係兩本刺身,刺身非常新鮮,亦即是好味道主菜既油甘魚鮫更是驚喜,選取既位置係最嫩滑既位置,而經過處理後,唔需要啜,就咁用筷子輕輕的都可以把肉new出來,心思細膩得令人窩心。至於味道亦拿捏得很出色,適中既煎功,加上輕輕的岩鹽調味,鮮味突出,令人回味無窮,一碗煮得剛好綿綿米飯,飯香和魚香交織一起,甚是美妙

我就叫左個燒油甘魚鮫既午餐,前菜係麵鼓湯、蒸蛋,蒸蛋出色,再來係兩本刺身刺身非常新鮮,亦即是好味道