2018-07-16 2083 浏览
我同男朋友去咗葵廣,行行下街記得呢到有間呃like一流嘅雲石蛋糕店,於是我就即時拉咗男朋友陪我一齊食!我哋諗咗好耐,最後決定試宇治抹茶牛奶味!等咗大概10分鐘,終於到!身為港女嘅我梗係第一時間影相先,因為真係好靚!原來最出面d雲石係綿花糖可能因為咁,個蛋糕整體偏甜,口感太鬆,味道真係好一般......不過好彩賣相都攞番d分,如果唔係40幾蚊咁嘅味道其實都好唔抵!雖然見佢仲有幾個味,不過見食評都係話偏甜,真係得個外表冇內涵lol 所以都唔會再試堆其他味啦......
宇治抹茶牛奶
2018-05-15
等候时间
10 分钟 (堂食)
2018-04-06 1312 浏览
呢個雲石紋流心小cake cake唔算甜還可以接受,味道都係一般,唔算特別只係 係呃like ge好方法!簡直少女心爆發,令人情不自禁地誇影,相機先食a mahaha不過我覺得一次就夠la
呢個雲石紋流心小cake cake唔算甜
還可以接受,味道都係一般,唔算特別
haha
不過我覺得一次就夠la

2018-03-18 1048 浏览
前排見網上好多媒體介紹雲石蛋糕,連朋友都話要去朝聖,咁就一齊去左食,去到見到冇咩人幫襯其實都開始覺得伏伏地,不過就照買咗一件諗住3 個人Share 試吓,我地就揀左朱古力味。咁講真,如果要用嚟打卡係一流嘅,因為外型係靚嘅,不過食落味道就真係麻麻嘞!首先無論係件蛋糕定個朱古力醬都真心超甜,甜到係三個人食都食唔晒,而且成舊蛋糕無論口感定味道都完全唔覺得有咩特別,同埋價錢都貴,件蛋糕細細件都要成$40 鬆d ,所以真係試一次就算!

2018-03-09 865 浏览
#fridayla_kwaichung⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀話說早排我生日,L小姐絞盡腦汁想製造驚喜😳😳所以一早訂咗Miss Marble既戚風蛋糕😆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀然後當日我地一齊去攞,店主用個透明禮物裝住個蛋糕,一睇到已經流嗮口水🤤🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀重點喺拎住翻屋企既途中😳完全能夠感受到旁人艷羨既目光!未食已經超滿足😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣店主在一次旅行中嘗試到雲石蛋糕,因當時香港鮮有類似的店鋪,便萌生自己創業的念頭。而Miss Marble的雲石蛋糕不但造型特別,其中心更加入了各種流心口味,豐富了蛋糕的層次和味道😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣6吋伯爵茶味流心戚風蛋糕💲398💭初時切個陣已經好小心,但都爆漿😂💭佢既茶味流心喺比較水狀😳所以流速好快💭建議大家食之前😆最好攞定一個大盤裝住💭不過如果流行杰d會好d😢💭雲石層其實喺棉花糖黎🤤所以比想象中穩固💭伯爵茶味其實都幾足✔️不過食得有點狼狽⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🔘建議大家
#fridayla_kwaichung
話說早排我生日,
L小姐絞盡腦汁想製造驚喜😳😳
所以一早訂咗Miss Marble既戚風蛋糕😆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
然後當日我地一齊去攞,
店主用個透明禮物裝住個蛋糕,
一睇到已經流嗮口水🤤🤤
重點喺拎住翻屋企既途中😳
完全能夠感受到旁人艷羨既目光!
未食已經超滿足😍😍
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣6吋伯爵茶味流心戚風蛋糕💲398
💭初時切個陣已經好小心,但都爆漿😂
💭佢既茶味流心喺比較水狀😳所以流速好快
💭建議大家食之前😆最好攞定一個大盤裝住
💭不過如果流行杰d會好d😢
💭雲石層其實喺棉花糖黎🤤所以比想象中穩固
💭伯爵茶味其實都幾足✔️不過食得有點狼狽
🔘建議大家可以試咗迷你版本先😎😎
🔘但作為生日蛋糕黎講,都真喺玩味十足!
⠀⠀⠀⠀⠀
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #pink #雲石蛋糕 #macarons #cheesecake #earlgrey #rose #lobster #salmon #rasberry #coffee #流心 #missmarble #伯爵 #birthdaycake #生日蛋糕 #訂製 #葵廣 #葵涌廣場 #小食 #chiffoncake #蛋糕 #伯爵茶 #荃灣
2018-03-03 703 浏览
次次去葵廣行街,行過呢間蛋糕店都好想試下佢啲雲石蛋糕,但見親都有好多人等緊,而今日咁岩見無乜人,終於的起心奸買左黎試啦。我地今次就試左伯爵茶雲石蛋糕。見到個蛋糕咁靚,真係唔捨得食。店主真係好有心思,佢連張蛋糕紙都係雲石紋,真係值得一讚。影完相,終於捨得切開佢黎食。一切開個蛋糕,濃濃嘅伯爵茶朱古力就流晒出黎~不過食落真係好好好甜,特別係蛋糕面果啲雲石漿,千奇唔好就咁食!味道方面就無乜大驚喜,好普通嘅一個蛋糕仔。不過外表補番數啦~

2017-12-30
等候时间
15 分钟 (堂食)
2018-02-18 384 浏览
年初三同朋友即興去葵廣掃街,去到發現有一半店子都冇開🙈 好彩miss marble有開,呢間之前有bookmark 到都想試下既。佢地有幾款口味(朱古力、抹茶、伯爵茶,而最新出有咖啡口味)落單後等大約10分鐘食得.我揀左72%朱古力流心 $48,最平都要$48,之前$38 既60% 朱古力流心冇左了🤔 個賣相好靚!好岩打卡😎個蛋糕比想像中大件,面頭果層雲石cream 好似食空氣咁😂個口感個人就麻麻地,蛋糕既質感鬆鬆的,如果綿密啲會更好。流心朱古力既甜度適中,吾錯,整體黎講就不過不失啦。

佢地有幾款口味(朱古力、抹茶、伯爵茶,而最新出有咖啡口味)
落單後等大約10分鐘食得

2018-01-26 420 浏览
之前黎葵芳已經好想試想試既原因係因為我真係好中意雲石但果次諗住唔試住既原因因為台灣有果陣就飛,唔食住啦點知去到無得食見去到葵芳就食下啦仲要有我中意既紫薯味出黎賣相一流但佢入面唔流既😔我以為佢入面應該係熱既但原來係凍既可能太大期望所以無咩感覺但我好中意佢果個雲石杯但因為太多杯最後都無買
之前黎葵芳已經好想試
2018-01-23
用餐时段
下午茶
2018-01-24 322 浏览
雲石流心戚風蛋糕 (Earl Grey flavour)店員一直熱心介紹各款蛋糕,見到客人擔心蛋糕會太甜,有特別講返佢地用低糖材料整,唔會好甜。好喇,咁有heart就決定信佢一次蛋糕到喇,店員有細心地提醒,唔好對雲石面太溫柔呀,大件啲切落去喇本身唔鐘意食甜野嘅我都覺得又真係唔太甜喎,冇講大話,仲食得出佢陣Earl Grey味,算濃郁。件蛋糕就唔會過淋,都算spongy$42,細細件蛋糕,又冇位坐,其實都唔平。不過,如果咁岩係附近而又想食下有賣相嘅甜品,真係可以一試
雲石流心戚風蛋糕 (Earl Grey flavour)

本身唔鐘意食甜野嘅我都覺得又真係唔太甜喎,冇講大話
,仲食得出佢陣Earl Grey味,算濃郁。

件蛋糕就唔會過淋,都算spongy

2018-01-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
$42 (其他)
👫呢排好hit嘅雲石蛋糕係葵廣新開,嚟掃街嘅👱🏻‍♀️緊係唔放過機會即刻去食啦!粉紅色燈嘅招牌好吸引,除左雲石蛋糕仲有雲石杯賣❤️ 📢 想知邊到有更多好西食? 吃貨情侶帶你食勻全世界🌏 每日不定時更新喔⭐️一一一一一一一一一一一一一一#雲石流心戚風蛋糕 <$48>▫️聖誕限定▫️金莎朱古力等左大約15分鐘先有得拎,賣相勁靚,拎嚟呃like一流☺️ 用叉切開,完全無流心嘅效果,要大力擠個蛋糕身先流啲朱古力醬出嚟🤔.用棉花糖同竹炭粉整嘅雲石醬料偏甜,蛋糕鬆軟,而內餡食落唔似金莎朱古力,似係普通朱古力加左少少杏仁粒,入面嘅棉花糖真係太甜,食到好漏🤦🏻‍♀️ 整體嚟講影相係幾靚,味道唔算差,但就普通咗啲,唔太值呢個價🤧一一一一一一一一一一一一一一👾驚喜指數:❗️❗️(5個❗️最高)一一一一一一一一一一一一一一💑提提你:▪️自助拎🍴▪️食嗰陣最好就拎定紙巾,唔駛整到周圍都係💁🏻‍♀️
👫
#雲石流心戚風蛋糕 <$48>
▫️聖誕限定
▫️金莎朱古力
👾驚喜指數:❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️自助拎🍴
▪️食嗰陣最好就拎定紙巾,唔駛整到周圍都係💁🏻‍♀️
2017-12-17 381 浏览
今次專登黎買呢個近期好hit嘅比利時60%特濃朱古力雲石流心蛋糕($40)話要拎走果時 店主已經溫馨提示話隔耐左食會影響流心 而事實如是 所以PPFood就自己焗左一焗 熱左令佢有返流心🤗 佢嘅雲石外層係綿花糖黎 如果就咁食可能會滯 所以就要一下子不到底 夾埋裡面嘅朱古力蛋糕同流心食 都幾有層次🤤 朱古力味都算濃 但唔知係咪唔係現場食嘅關係 算係正正常常 冇驚喜可言 靠賣相取勝🤡 size亦都幾細👉🏻👈🏻 食一次可以了🤔

2017-12-15 263 浏览
#Miss Marble #甜品 係用#棉花糖 #竹炭粉 做成 雲石醬,配搭#金莎朱古力 #流心戚風蛋糕。#蛋糕 都係#自家制 ,#好鬆軟 。不過我覺得太甜,表面的棉花糖始終係勁高糖份,整體就變左比較#甜膩同埋好失望既係 說好了的#流心蛋糕 #不流心食完即刻好想飲返杯野,不過個蛋糕係幾香濃既$48 一次就足夠地址:#葵涌廣場 2樓2015號舖IG: clareyouu
#Miss Marble #甜品
同埋好失望既係 說好了的#流心蛋糕 #不流心
食完即刻好想飲返杯野,不過個蛋糕係幾香濃既
$48 一次就足夠
地址:#葵涌廣場 2樓2015號舖
IG: clareyouu
2017-12-13 347 浏览
每次去葵廣都可以搵到新野,雲石蛋糕出沒,又被人洗左一段時間版,急急腳去跟風試下。位於2樓,兜左一圈先見到,原來就喺告白果屋附近,一上電梯就係,大大話話黎過葵廣咁多次,都未識睇啲店鋪號。呢度主打雲石蛋糕,定價$38/40/48,共四款,包括:有特濃朱古力、川寧伯爵茶、紫薯牛奶、抹茶鮮奶,另有雲石粒粒戚風蛋糕,定價$26/28。比利時60%特濃朱古力雲石流心蛋糕 $40雲石紋原來係用燒溶嘅棉花糖做出,都幾有創意,成本低啲,接過手上都覺得幾靚,至少相機食先可以。棉花糖頗黏,切開時有點困難,甜度頗高,食到未溶化嘅糖粒。 裡面係朱古力蛋糕,濃度比想像中低一點,唔係好夠喉,可以再濃烈啲。有朱古力流心效果,但冇人地影相嘅效果咁澎湃。可能我晚上買,蛋糕唔係好鬆軟,有點乾。

比利時60%特濃朱古力雲石流心蛋糕 $40
棉花糖頗黏,切開時有點困難,甜度頗高,食到未溶化嘅糖粒。
可能我晚上買,蛋糕唔係好鬆軟,有點乾。

2017-11-23
$40 (宵夜)
2017-12-12 234 浏览
阿林:伯爵茶雲石蛋糕 ($48),表層是熱溶棉花糖,早有心理準備會較甜膩。先嚐一口棉花糖,果真主要功用只有「甜」和「靚」。伯爵茶用上Twinings,味道比想像中出,不過蛋糕過於濕潤,所以有點扁塌,流心則只有中間一小部分。後來深想一層,它的製作方式是把蛋糕挖空再注入流質餡料,蛋糕固然會變濕。這做法雖確保流心效果,卻犧牲了蛋糕質感。如採用與心太軟同樣的製作方法,或把流心餡料弄成稠身/軟心,也許更能在各方面取得平衡。

伯爵茶雲石蛋糕
伯爵茶雲石蛋糕
2017-12-10 163 浏览
最近聽見葵廣開左間食雲石蛋糕既鋪。一直有留意過台灣有一間賣同類型既蛋糕,一直都好想食,點知宜家開左黎香港,雖然知道吾係同一間,但都要即刻試下。伯爵茶流心雲石蛋糕($48/1)尼d蛋糕都知樣係好過食架啦,意料之內,蛋糕面既綿花糖醬非常之甜,甜到好怪,因為同平時食既綿花糖陣味有d吾同。食到入面,戚風蛋糕都ok鬆軟,隱約有茶葉碎,不過茶味偏淡,吾夠濃。反而流心餡最為驚喜,茶味香濃,又吾會過甜,又真係流到出黎,吾錯吾錯。整體黎講,影相一流,但睇埋價錢黎講,$48有d吾抵,因為驚喜不大。試一次影一次相就夠曬啦。

伯爵茶流心雲石蛋糕

伯爵茶流心雲石蛋糕($48/1)
外卖自取
雲石蛋糕呢樣野既熱潮好似系台灣某cafe帶起的,台灣我就去吾到啦,但有日發現葵廣竟然有呢樣野!從第一眼見佢 就好想試☺️近日終於有時間去潮一潮聖啦😆伯爵茶雲石流心蛋糕 | HKD48實在太吸睛了✨/雲石紋其實系溶左並加入左竹炭粉既綿花糖黎💕蛋糕鬆軟頗濕潤,富有彈性,帶幽幽茶香☕️ 而且流心餡甜度適中,吾會膩,仲有伯爵茶葉碎系入面,令整個蛋糕既香氣再昇華😌/48蚊件其實都吾算平,size吾系好大,不過實在太靚,最後都系乖乖奉上銀兩💸💸/除左伯爵茶,仲有四款味道選擇,分別系 🍵宇治抹茶 🍠紫薯 同 🍫特濃朱古力 呢😋

近日終於有時間去潮一潮聖啦😆
伯爵茶雲石流心蛋糕

伯爵茶雲石流心蛋糕 | HKD48
實在太吸睛了✨
雲石紋其實系溶左並加入左竹炭粉既綿花糖黎💕
2017-12-04
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
伯爵茶雲石流心蛋糕