2024-01-30 84 浏览
洪水橋作為新開發城市,餐廳越開越多同多元化,今日簡左食米線,餐廳位置好方便,一落輕鐵就會見到。🔸豬腸及雞扒鮮魚湯薯粉點左鮮魚湯,湯底鮮甜而且唔會有腥味,鹵水豬腸出色,煙un彈牙好入味,雞扒大大件炸至金黃色,唔會老身。🔸豬扒及墨魚餅酸樂金湯米線麻酸辣金湯酸味好出,香茅豬扒切左條狀,鬆化而且入味,非常易入口。墨魚餅彈牙有咬口,如果炸過/煎過會更加香口。🔸腐皮蝦卷追加左小食,蝦卷口感豐富除左彈牙蝦膠,仲有青豆馬蹄芋頭等蔬菜,配上雞醬好夾。米線本身包一杯熱飲,凍飲都係加$2。

🔸豬腸及雞扒鮮魚湯薯粉

🔸豬扒及墨魚餅酸樂金湯米線

🔸腐皮蝦卷

米線本身包一杯熱飲,凍飲都係加$2。
2024-01-26 72 浏览
鮮魚湯:腐竹酸辣米線$56.00配菜:芽菜,葱 配料:香辣腩肉、蝦卷飲品:豆漿一間小店有齊不同口味選擇的湯底,每次去都可以嘗試到不同口味,一星期即吃幾次都食唔厭❤️鮮魚湯清香鮮甜沒有魚腥味❤️🤭。冬天冷冰冰多飲幾口,身體都溫暖起來,讚。香辣腩肉入口微辣,對怕辣的人來說都十分友好,腩肉肥瘦適中,醬汁非常惹味,配合米線一流,比自己在家處理方便多了,加配都是$10簡直平宜得不要不要。蝦卷一開二吃的時候非常方便。家鄉手撕雞$41.00滿滿的一大份,雞肉口感紮實,雞皮滑。醬料均勻地包裹每件雞肉。有別於一般手撕雞,醬汁比較濃稠帶微辣,拌麵吃很開胃。
鮮魚湯:
腐竹酸辣米線$56.00
配菜:芽菜,葱
配料:香辣腩肉、蝦卷
飲品:豆漿
吃的時候非常方便。

家鄉手撕雞$41.00
Tastes of Wan Chuen 雲川百味(洪水橋店)元朗尋找好味米線 性價比高 特色風格的味道,食一次你就會愛上它除咗米線 炸醬飯都好味😋肉既份量夠多麻酸樂金湯配辣腩肉+豬軟骨(配菜:蔥,炸醬,韭菜,芽菜,酸菜)威辣、麻,又酸.又辣.又香.值得一試腩肉肥瘦適中,肉質鮮甜的腩肉本身帶辣豬軟骨煮到軟綿綿,都係其中一個必須嘗試的餸菜,包保有驚喜米線酸辣湯底非常香濃,顏色濃不見底,湯底內有豬肉碎、酸菜及芽菜等;而米線軟硬適中,非常爽口有嚼勁。鮮魚湯(唔辣)米線配豬頸肉配菜:芽菜,蔥(唔辣)豬頸肉喺呢間舖頭嘅靈魂之作,香口彈牙有口感,齒頰留香,必試項目之一香濃鮮魚湯米線,用鮮魚熬製,好濃郁,每次去到必清
Tastes of Wan Chuen 雲川
百味(洪水橋店)
元朗尋找好味米線 性價比高
特色風格的味道,食一次你就會愛上它
除咗米線 炸醬飯都好味😋肉既份量夠多

麻酸樂金湯配辣腩肉+豬軟骨
腩肉肥瘦適中,肉質鮮甜的腩肉本身帶辣
豬軟骨煮到軟綿綿,都係其中一個必須嘗試的餸菜,包保有驚喜

鮮魚湯(唔辣)米線配豬頸肉
配菜:芽菜,蔥(唔辣)
香濃鮮魚湯米線,用鮮魚熬製,好濃郁,每次去到必清
2023-12-17
等候时间
8 分钟 (堂食)
  • 豬頸肉
  • 豬軟骨
  • 腩肉
個人非常喜歡食麻辣,哩間嘅麻辣湯底非常濃郁,超香!!我叫左中辣,我覺得辣味十足,除左湯底,入面仲有好多配菜,口感豐富。我揀咗炸醬同娃娃菜,佢地嘅炸醬係自己熬製嘅,所以特別香,同湯底完美融合。我嘅朋友叫左蘿蔔豬頸肉撈米線,蘿蔔夠軟亦非常入味,清清甜甜,而豬頸肉炸至金黃,外酥內嫩,有嚼勁又唔會油膩。另外,我地叫左小食豬大腸,意外地好味!同豬頸肉一樣外酥內軟,外皮酥脆而且鮮嫩多汁、口感彈牙,我覺得炸嘅時間控制嘅啱啱好。同買小食涼拌麻辣牛肉,好似係新品,份量都係好足,而且涼拌嘅辣油幾香下,如果鍾意食辣嘅可以選擇加辣,個人非常推薦麻辣米線同炸大腸!最後我地係響下午茶時段去食,所以每個套餐有四蚊優惠。
2024-01-15
用餐时段
下午茶
  • 炸大腸
  • 炸醬麻辣湯米線
2024-01-14 64 浏览
呢間米線鋪主打街坊生意,店員遮遮好熱情,會主動同啲街坊搭下訕傾下計,米線啲份量十足,口味係偏濃,外區人未必識黎,但喺呢頭嘅真係必試熱拌兩餸米線 $56熱拌米線配菜有辣肉碎 、芽菜、葱,叫左兩個餸,香茅豬扒超入味又幾淋,豬腩肉都唔係譚仔果款白肉,係醃到好入味果種香辣胡麻湯兩餸米線 $58呢個都係叫左兩個餸,分別係蒜香雞同墨魚咀,呢兩個餸都係豎手指公推介,胡麻湯好麻小小辣,好啱我地口味麻辣魚皮 $35|涼拌皮蛋 $28兩個小食都係比較重口味,係川式果種麻辣同蒜香,魚皮好爽脆,皮蛋超重蒜好開胃

熱拌兩餸米線 $56

胡麻湯兩餸米線 $58

麻辣魚皮 $35|涼拌皮蛋 $28

2024-01-12 35 浏览
呢間米線舖喺洪水橋已經好出名,地理位置優越,喺正輕鐵站後面無得輸👏🏻搭正12點去食已經坐滿街坊😆😆😆除咗米線,仲有多款小食同碟頭飯任君選擇,不過今次食咗米線先!🌼 豬潤麻酸樂金湯米線 ($46 包熱飲)上枱又係大大碗嘅米線,湯底濃郁,麻酸味好出,重口味人士必愛😋😋😋個人比較喜歡呢間鋪嘅米線,因為比出面食開嘅粗身啲 🌼 螺旋藻魚湯麵 ($46包熱飲)螺旋藻份量足,湯底超鮮甜,改配嘅(上海麵?)都有驚喜,煙韌彈牙👍🏼👍🏼👍🏼

🌼 豬潤麻酸樂金湯米線 ($46 包熱飲)

🌼 螺旋藻魚湯麵 ($46包熱飲)

雲川百味今次介紹洪水橋呢間專食米線嘅「雲川百味」,記得一年前左右下午茶(1400-1730)無咁平,依家單餸$41起,加多一餸加$10,套餐加凍飲都只係加$3起!今次係第二次回訪比我覺得抵食咗好多,味道依然無變,要變就係我輪椅唔知點解無力上塊斜板,不停自己輪軚空轉,要向後衝前幾次先上到果一級!1.酸辣湯肥牛米線(中辣)$42+花枝丸$10+凍奶茶$3(10/10)呢碗米線份量好多,米線煮得彈牙唔會過淋,唔算好肥嘅肥牛有5塊,3粒花枝丸好彈牙,米線入面其他配料有芽菜同蔥等,中辣辣度比我覺得似小辣,好好食!凍奶茶:奶同茶比例啱啱好,好滑唔會好甜,好好飲2.香茅豬扒豬骨湯米線(微辣)$42+鴨胸$10+凍利賓納$3(10/10)呢碗米線份量好多,米線煮得彈牙唔會過淋,香茅豬扒切開有4條,鴨胸有6塊,米線入面其他配料有芽菜同蔥等,微辣辣度比我覺得唔係好辣,好好食!凍利賓納:正常,唔會好甜!3.炸墨魚餅$31(9/10)呢個炸墨魚餅炸得好脆,食到一粒粒墨魚粒,成塊墨魚餅幾彈牙,有6舊(切半),可以話係有3大塊!4.麻辣青瓜$25(9/10)青瓜好爽脆,唔算好麻辣,大約有30舊!2人總共價錢$16
雲川百味

凍奶茶:奶同茶比例啱啱好,好滑唔會好甜,好好飲

凍利賓納:正常,唔會好甜!
3.炸墨魚餅$31(9/10)

4.麻辣青瓜$25(9/10)
青瓜好爽脆,唔算好麻辣,大約有30舊!

2人總共價錢$166

個人口味總評分:9.5/10

@manzhang554

地址:元朗洪水橋洪堤路8號雅珊園地下10號舖

#雲川百味 #洪水橋 #洪水橋好去處 #洪水橋美食 #米線控 #香港美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #igfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2023-12-11 82 浏览
約個朋友出黎傾下偈,到左佢屋企附近的雲川百味,之前食過覺得佢湯底唔錯。是日下午四點黎到,終於唔使等位,呢度幾乎由朝到晚都一位難求😂⭐韮菜水餃墨魚餅酸辣湯米線朋友點了酸辣湯米線,要微辣,試左一啖佢碗湯底,微辣真係一啲都唔辣,酸酸地幾好味。水餃大大隻好飽滿,墨魚餅彈牙,整體不俗。⭐豬大腸蘿蔔麻酸樂金湯米線自己就要左金湯,呢款湯底帶麻同酸,叫左小辣剛剛好,湯底很鮮味😋餸方面叫左大腸蘿蔔,朋友戲稱做車仔麵😆大腸入味蘿蔔淋甜,實屬高質。⭐椒鹽雞軟骨仲加左份小食炸雞軟骨,喔喔脆口感好正,雖然望落係深色啲,但無炸過火㗎。⭐凍檸茶 & 凍檸賓檸茶走甜啱口味,朋友話好耐無飲過利賓納就叫左杯凍檸賓,沖得夠濃有誠意。坐到五點左右又開始爆場了,讓返張枱出黎先😆

⭐韮菜水餃墨魚餅酸辣湯米線

⭐豬大腸蘿蔔麻酸樂金湯米線

⭐椒鹽雞軟骨

⭐凍檸茶 & 凍檸賓

坐到五點左右又開始爆場了,讓返張枱出黎先😆
2023-12-09
2023-12-09 62 浏览
朋友介紹話好食,近幾個月都食左三四次,質素保持住,試左佢麻辣湯底米線,麵質適中,最吸引係湯底屬偏濃,亦自己較為喜歡,推薦餸款:豬軟骨入味,豬頸肉,蒜香雞扒,墨魚餅仲有小朋友好中意食既炸饅頭加媡奶晚上繁忙時間可能等位,8:00後無咁多人,不過有次岩岩放低筷子拎野,枱上面小食都未食完,秒速過黎話收走?👽真係有啲趕客,重點果時有空枱並不是繁忙時間,並留意其他食客同樣對待。除咗小問題外,食物方面係值得推介黎食!
朋友介紹話好食,近幾個月都食左三四次,
質素保持住,試左佢麻辣湯底米線,麵質適中,
最吸引係湯底屬偏濃,亦自己較為喜歡,

推薦餸款:
豬軟骨入味,豬頸肉,蒜香雞扒,墨魚餅
仲有小朋友好中意食既炸饅頭加媡奶

晚上繁忙時間可能等位,8:00後無咁多人,

除咗小問題外,食物方面係值得推介黎食!

2023-10-25 169 浏览
完全無見過一間咁離譜嘅餐廳我碗麵未食完,杯嘢又未飲完,繁忙時間,慢慢見到人多,就二話不說將我嘅食物轉成外賣人多可以叫我調去第二度坐,唔係咁樣趕客走囉同其他職員投訴,只係一直講唔好意思,都係唔會比返個位我 我明明見到有好多單人位冇人坐以後都唔會再幫襯呢間餐廳
完全無見過一間咁離譜嘅餐廳

人多可以叫我調去第二度坐,唔係咁樣趕客走囉

同其他職員投訴,只係一直講唔好意思,都係唔會比返個位我

我明明見到有好多單人位冇人坐

以後都唔會再幫襯呢間餐廳
2023-10-25
2023-06-26 352 浏览
#洪水橋 #雲川百味又去咗洪水橋食米線好掛住佢啲炸饅頭3隻都係$20 抵食😋叫咗個麻酸樂金湯米線包一個餸$44另外再叫多兩個餸分別係花枝丸、墨魚餅同豬軟骨,每款餸加$10個湯底好正😋😋😋啲餸好多好足料👍🏽👍🏽🤤花枝丸💕豬軟骨💕墨魚餅💕屋企人就叫咗個麻辣湯底,都係要咗三款餸,包括係墨魚咀牛柏葉同香辣腩肉,份量好足,煮得好好食😋飲品要咗凍咖啡同埋凍朱古力。呢間餐廳食物質素真係有返咁上下,所以成日特登過嚟食😋
#洪水橋 #雲川百味
又去咗洪水橋食米線
好掛住佢啲炸饅頭
3隻都係$20 抵食😋

叫咗個麻酸樂金湯米線
包一個餸$44

另外再叫多兩個餸
分別係花枝丸、墨魚餅同豬軟骨,
每款餸加$10
個湯底好正😋😋😋
啲餸好多好足料👍🏽👍🏽🤤

花枝丸💕

豬軟骨💕

墨魚餅💕

屋企人就叫咗個麻辣湯底,

飲品要咗凍咖啡同埋凍朱古力。
呢間餐廳食物質素真係有返咁上下,
所以成日特登過嚟食😋

2023-06-26 243 浏览
早前入元朗搵朋友 帶我去食呢一間米線湯底揀咗豬骨湯同埋麻辣湯 都係微辣的豬骨湯底比較偏酸辣 麻辣湯底就係偏麻辣每人揀咗兩個餸 包括係豬扒雞扒豬軟骨同埋蝦卷 仲包熱飲見到有學生優惠添!個人最鍾意豬扒而朋友最鍾意雞扒~都是大大份,而且夠入味!另外叫了一個家鄉手撕雞 係有辣椒油的 都幾辣 但好中份!好飽#香港好去處#打卡#cafe#生活#小記錄#隨心一拍#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar
早前入元朗搵朋友 帶我去食呢一間米線
湯底揀咗豬骨湯同埋麻辣湯 都係微辣的
豬骨湯底比較偏酸辣 麻辣湯底就係偏麻辣
每人揀咗兩個餸 包括係豬扒雞扒豬軟骨同埋蝦卷 仲包熱飲
見到有學生優惠添!
個人最鍾意豬扒而朋友最鍾意雞扒~都是大大份,而且夠入味!

2023-06-26 166 浏览
暫時我最愛既屋邨米線小店❤️-第一次食既時候 其實唔係洪水橋呢間店,而係佢既老店"屯門龍門居"每次黎都一定要食呢到既「微辣多酸」米線💁🏻‍♀️個湯底夠晒濃郁,啲配菜都勁多(唔鍾意可以少啲㗎)-最推介就係豬頸肉,以及螺旋藻,呢2個配搭真係好MATCH!豬頸肉嘅醃料非常入味,再配埋佢個湯底米線,簡直係一流嘅絕配🥰🥰螺旋藻放喺個湯底度浸一浸再食,索晒d湯汁😛真係夠晒入味🤓-米線方面,面嘅質感非常彈牙,唔會因為浸得太耐而淋晒🤩成碗麵都大大碗,一定夠飽既-
暫時我最愛既屋邨米線小店❤️
每次黎都一定要食呢到既「微辣多酸」米線💁🏻‍♀️
個湯底夠晒濃郁,啲配菜都勁多(唔鍾意可以少啲㗎)
最推介就係豬頸肉,以及螺旋藻,呢2個配搭真係好MATCH!
螺旋藻放喺個湯底度浸一浸再食,索晒d湯汁😛真係夠晒入味🤓
米線方面,面嘅質感非常彈牙,唔會因為浸得太耐而淋晒🤩
成碗麵都大大碗,一定夠飽既
酸辣米線
酸辣湯米線+豬頸肉+螺旋藻
2023-06-23
等候时间
10 分钟 (堂食)
酸辣米線
酸辣湯米線+豬頸肉+螺旋藻
  • 豬頸肉
  • 螺旋藻
以前成日周圍食米線見未食過呢間又幾鄰近輕鐵站 尚算方便就諗住去試吓食完仲去咗元朗國行咗個圈豬頸肉、蝦卷麻辣湯紅薯粉 $54 🙆🏿‍♀️微辣 淨辣肉碎豬頸肉係幼條形 好易入口煎香咗啲邊好脆口 浸咗湯就可以淋少少🤏🏻減低罪惡感 (其實都唔會理㗎啦😂)蝦卷主要質地似魚旦咁入而再有啲蝦肉口感幾好之外 都有彈牙嘅感覺而紅薯粉係幼嘅扭紋薯粉嗰款豬頸肉、花枝丸番茄湯紅薯粉 $54 🙆🏿‍♀️花枝丸都幾值得叫入面有粒粒 增加口感之餘食落更香脆皮豬大腸 $31 🙆🏿‍♀️推!一致認為外脆內軟除咗真係做到脆皮之外入面仲要夠肥又夠肉咬落去唔會好乾同埋亦有啲咬口凍檸茶 +$3 🙆🏿‍♀️少甜少冰凍奶茶 +$3 🙆🏿‍♀️少冰2杯飲品都正常發揮❎ 加一服務費
以前成日周圍食米線
豬頸肉、蝦卷麻辣湯紅薯粉 $54 🙆🏿‍♀️
微辣 淨辣肉碎
豬頸肉係幼條形 好易入口
煎香咗啲邊好脆口 浸咗湯就可以淋少少🤏🏻
減低罪惡感 (其實都唔會理㗎啦😂)
蝦卷主要質地似魚旦咁
少冰
2杯飲品都正常發揮

❎ 加一服務費
2023-06-17
$72.5 (晚餐)
2023-06-16 152 浏览
👉🏼我一向鐘意食紅薯粉呀,米線呀,仲要揀麻辣口味!雲川都有好幾間分店,前幾日過去呢間洪水橋店!呢間舖頭大好多,目測都坐到60幾人!唔錯😂嗌咗個兩餸魚腐加豬頸肉,麻辣紅薯粉!個魚腐入晒味,好好食,豬頸肉係切咗一條條,應該係炸過!所以唔似一大塊咁鞋,呢個一條條咁食係好食好多!如果有人去食雲川真係可以試吓叫豬頸肉,堅好食👍🏼🍜魚腐/豬頸肉/麻辣紅薯粉$54🌟🌟🌟🌟👉🏼我自己一個麵唔夠,所以都係叫多咗個小食,香脆蝦春卷又係可以推介,一碟有好多件,所以抵食,每條都炸得好脆!不過如果配喼汁再好食啲,但係跟個沙律都唔錯!呢度直頭喺元朗洪水橋輕鐵站,行過對面1分鐘就到!超方便🤩🥓香脆蝦春卷$33🌟🌟🌟🌟
👉🏼我一向鐘意食紅薯粉呀,米線呀,仲要揀麻辣口味!
雲川都有好幾間分店,前幾日過去呢間洪水橋店!
呢間舖頭大好多,目測都坐到60幾人!唔錯😂
🍜魚腐/豬頸肉/麻辣紅薯粉$54🌟🌟🌟🌟