雲吞麵食店

雲吞麵食店 (已結業)

雲吞麵食店 (已結業)
cky2
兒時美食, 今日食到起雞皮
cky2
2020-11-18
关注
今日第二次去食, 第一次已經覺得好唔妥....點解碗麵個味咁似我2x年前美孚食個間車仔麵既? 再望一望個老闆娘...咁熟口面.....小弟嚴重怕羞...唔敢問, 食完就走...今日食晏完去, 今次見到老闆, 堅唔妥, 又咁面善.....食飽膽粗粗問下佢廿幾年前係唔係美孚做車仔麵, 點知真係佢.....佢仲話我已經唔係第一個認得出佢地講返野食, 我係車仔麵控, 車仔麵老手, 食左咁多間, 我只會推薦元朗合興, 深水埗文記, 石硤尾肥哥, 同埋呢一間合興同呢一間係一二之爭, 文記只係可以排佢地之後, 永年士多直頭係晒氣p.s. 千色米之蓮車仔麵....真係名過其實得太緊要....今日廿年後再食, 同老闆傾, 業主加租, 做到2月.....查看更多
車仔麵
chengpearl
雲吞麵店內嘅好食車仔麵
chengpearl
2019-11-13
关注
雖然佢叫雲吞麵食店,但除左雲吞麵、魚旦粉外,佢仲會供應燒賣呀、車仔麵。而雖則喺佢隔離有拎左米芝蓮嘅千色車仔麵,但我覺得呢間無論係味道、價錢,甚至服務方面都比千色好好多。店面比較細,有5張4人檯,檯下有一層俾你放袋,唔駛擺地下。揀食車仔麵嘅話,檯附近有點餐紙同筆俾你自己圈。麵方面除咗基本嘅,仲有上海麵、日本拉麵,同埋可以加錢揀豬骨或味噌湯,幾特別。餸菜選擇都幾多,豬呀牛嘅部位疑似列哂出黎,有啲特別到唔知係餸黎,好似柚皮🧐每樣餸都係$6-9,三餸麵會送一杯點餐紙列出嘅嘢飲,凍都唔駛加錢,雖然我都唔飲凍嘢😛跟餐可加$8配碟油菜,佢嘅油菜真係好好味👍🏻麵可以揀汁,推介佢嘅辣汁,好多蒜粒好惹味,如果唔食得辣,可以叫佢落少啲試下😋🙏餸方面,佢嘅蠔皇冬菇、魷魚都唔錯👍🏻👍🏻查看更多
蠔油生菜
韭菜炸魚卷魷魚冬菇米粉
Rain Lui
仲有柚皮食嘅小店,正😉
Rain Lui
2019-05-29
关注
每個星期做完 yoga, 經過此小店,都見到有柚皮食,所以先尼油菜加柚皮 - 😉正,已經好小人識整柚皮,回味無窮,好小年紀細識食柚皮,所以老板話唔整得唔多,賣晒就冇,另外仲有豬心豬潤夠新鮮正,牛筋夠林,粗麵夠爽👍查看更多
柚皮
CC.Chan
值得一試
CC.Chan
2019-01-17
关注
本來來呢邊係食千色車仔麵,但見到隔離新開左呢間舖, 就打算試下。一入去,環境衛生不錯,雖然舖位細細,但坐位唔太迫。感覺不錯👍🏽點餐紙揀餸揀麵㨂湯底,見到餸的選擇都幾多,都幾有心做, 可能因為做埋雲吞麵,所以有牛腩/雲吞/牛肉呢d 較特別的選擇, 仲要有有柚皮,真難得。友人食呢碗, 豬腸👍🏽👍🏽, 豬腸最驚店家洗唔乾淨會臭,但呢間就無呢個問題, 而且都鹵得入味。反而鹵汁無咩特別。我就食呢碗米粉牛肉夠嫩;豬潤煮得剛最緊要係個辣汁, 夠辣,又唔死鹹成餐感覺良好。係最尾,吃待應加辣汁時, 廚師👨‍🍳,應該係老闆,好似一面不悦咁, 其實成餐飯, 都聽到廚師老闆心情麻麻, 不斷話水吧(疑似老闆娘) 🤔🤔不過小店而言,品質不錯,選擇也多。值得一試查看更多
勇者buji
街坊價 抵食嘅 車仔麵
勇者buji
2018-12-23
关注
呢間位於千色店旁邊嘅車仔麵,我間唔中都會幫襯一下,因為貪佢點車仔麵可以配上我至愛嘅凍奶茶,都係只需加三蚊 , 如沒有太多要求, 包埋嘅凍豆漿亦都唔錯 !呢度車仔麵餸選擇十分多,而且套餐價都係非常之經濟實惠!鮮牛肉份量十分多,味道亦唔錯!牛丸,十分細心,將佢切開一半,令到兩邊加熱十分平均,最怕食到啲牛丸出面熱裏面仲係凍!呢度最佳選擇係豬腸,除咗脂肪不算太多,而且清理得十分乾淨,入口味道很香濃, 車仔麵點少得叫豬腸!呢度嘅醬汁我提議選擇咖哩汁,十分惹味!查看更多
愛食
心不在焉
愛食
2017-09-09
关注
今(9-9-2017 Sat)朝早同老公參加參加活動前食早餐,橫豎都要搭地鐵,於是行落荃灣食,食邊間,老公話睇吓車仔麵開o左未.行到o黎,見開o左,於是入o黎食.三餸麵$36.00送豆漿,於是入去食,我要o左豬皮,炸魚皮同龍蝦丸米粉,多鹵水汁同凍豆漿;老公要四餸o既米線,有牛膀,辣魚蛋,牛丸同芽菜,揀多腩汁,同樣要凍豆漿.冇耐,兩杯凍豆漿到o黎,唔太凍,味道亦唔太甜,豆味亦唔太濃.之後我o既車仔麵到o黎,但唔係米粉而變o左米線,之後老公o既都到,佢o既米線就變o左米粉,老闆撈亂o左.我先食米線,腍o既,而且係好腍;炸魚皮夠脆;豬皮口感o岩o岩好又冇沙,唔錯; 龍蝦丸好似有四件1/3粒,口感亦適中;要o左多鹵水汁,味道就o岩o岩好.而老公o既米粉呢?咖啡魚多唔辣,亦唔算彈牙;芽菜就正常冇問題;其他我就冇食到.味道係3.2分衛生:一般,張枱黐立立.價錢:埋單時,老闆問我o地食幾多咩o既?我答一個三餸一個四餸,佢就收我o地$70.00,點解呢?o衣o家睇返佢貼o係玻璃門o既紙,出面o個張係寫$36.00,但入面o個張寫$32.00,抵食係2.8分查看更多
+ 1
检举
RAINBOWBOW~
唔好比個招牌握到,一定要食車仔麵 30蚊!!!!平反平反!!!!
RAINBOWBOW~
2017-08-22
关注
黎到荃灣,如果窮人是你,身上得返30蚊,又想要有得揀?甘黎雲吞麵食家啦.黎到呢到間店名係雲吞麵,但食一定要食車仔麵,呢間店係重新裝修過,但幾十年老店,係荃灣企得住腳甘耐,緊有原因!!抵!!食!!夾!!大!!件!!千奇唔好去錯格黎間車仔麵,因為我已經去錯左一次,不過冇下次XD 哈哈已經介紹過冇數甘多朋友同事去, 有個朋友仲好食到一次過食左2碗XD (男人超高,YOU KNOW)好啦,黎到呢到,望一望D食評,都講到幾差,但講到甘差又唔汁?因為好食個D你地冇食到!!唔識食LOR~黎到呢到拎返張點餐紙, (老)水汁既野---豬腸,雞翼,雞翼尖.....唔會死錯人,叫得雲吞店,食餃子LA,菜肉餃唔錯的~羅白好味,冇渣同事話墨丸唔錯,一個餸有3粒,質素算係甘!再揀個菜啦大老,一間ALL_唔出_地硬XD最重要係個汁----辣汁 超好味,小小辣 唔好揀錯~~~~~~~同事唔食辣,叫左腩汁都話唔錯!!(終於有唔食辣既人幫手試到)仲要3個餸就送埋杯豆漿XD食得辣既可以問佢地拎辣菜普,但熟客先有XD 查看更多
豬腸
菜肉餃
辣汁
Tiger Miu
不錯的車仔麵
Tiger Miu
2017-08-18
关注
在荃灣千色店行街搵食之際,發現了這間“雲吞麵食店“。 從招牌及門面來看似是翻新過來的,為了吃個輕便的午餐,我進入了食店坐下來。 令我出奇的是,店子用餐地方不大,有點簡陋,內裡的木枱木櫈完全與門面裝潢不夾,在牆角位安裝了一部收不清的小電視機,帶點懷舊感覺。而小店以車仔麵食為主打,因為在半開房式小廚房上貼了大大張的車仔麵餐牌。無論是醬汁、配料、配菜及粉麵類也有很多選擇。 在每張枱上也有車仔麵點菜單供客人自選, 只要把所有想吃的都圈起來然後交給店員即可。※ 米粉配豬大腸、辣魚蛋、豆卜、魷魚及魚肉 加辣汁 ~ 這是我點的五餸米粉,他們用了較大的碗子盛載了。 環顧左右,其他食客是用標準碗子盛載麵食,我很大食嗎?這碗車仔麵我最欣賞它的辣汁,好香好惹味! 豬腸也好吃沒有騷味,魚蛋有咬口。 至於魷魚的分量少,切得也小,魚肉很腍。我愛吃車仔麵,雖然坊間有很多車仔麵店子,可是價錢並不便宜,加冷熱飲品要額外支付十多元。在這裡點一碗三餸以上的麵食即送凍豆漿一杯,再加 HKD 3 可轉其他凍或熱飲,十分化算。吃飽了,慢慢嘆著大大杯的凍檸茶睇著電視新聞也滿足!*留意! 在你選完粉麵及配料後切記切記要選擇飲品 (如:小冰,小甜,凍,檸茶)! 事關太多食客往往忘記或忽略了這部分,店員可能會叫你再圈過或帶點不耐煩地說句“記得下次圈返啦“。查看更多
+ 4
abc9521
態度差 衞生底
abc9521
2016-11-22
关注
叫左兩個餐 想問佢拎杯熱水洗下啲餐具佢無 仲要個語氣好似欠左佢咁 啲餐具又唔乾淨檸水上面有層油我都算 仲要連隻野飲羹都有積黑色一點點 最後想快啲埋單走人叫左十幾次唔該都唔應 都唔知係未要求佢收我錢 真係比錢買難受 以後唔會再去查看更多
木咀獸
無特別
木咀獸
2016-10-23
关注
買外賣返屋企食, 想食得清清地, 走左去買雲吞麵. 睇睇下有個雲吞麵餐, 有麵, 油菜同豆漿, 都係30蚊左右, 算OK.湯係比較清淡, 麵唔夠彈牙, 少少腍, 好唔似生麵.  而雲吞都大粒, 但蝦唔夠爽口, 雲吞皮夠薄罷了, 成碗無特別.個油菜又係淥到好腍, 不過份量算OK, 而且好多蠔油.呢間雲吞麵鋪都好耐歷史, 做街坊生意係OK既.查看更多
Cherise1016
好味。抵食。
Cherise1016
2016-01-07
关注
荃灣諗食咩真係好難,所以走去千色後面碰下運氣,結果有驚喜今次試咗三餸車仔麵仲送豆漿:)(牛腩汁)車仔麵個湯底就比較油,但係花椒八角味好香,口味頗濃。幼麵麵底軟硬適中,不會帶有麵粉/根味。(鮮牛肉,鮮片頭,牛柏葉)整體黎講餸就吾錯,牛柏葉份量比較少同埋冇甘爽口,而鮮牛肉就好滑,好嫩價錢幾抵食,一碗三個餸車仔麵29蚊仲有豆漿送!服務不錯,待應好nice!查看更多
Mr. Paul
按摩後遇上好難食既雲吞麵
Mr. Paul
2015-09-28
关注
今天下班後很累, 特意到荃灣兆和街找相熟的按摩師鬆一鬆按摩後都差不多九點半, 所以在隨便找一間雲吞麵填飽肚就算了誰不知, 在這間雲吞麵食店可以食到這麼難食的雲吞麵!我點了雙拼雲吞魚蛋麵 ($26), 等了約5分鐘便送上, 上菜速度可接受!但味道確實不能接受, 雲吞內的蝦不新鮮, 帶怪味而魚旦是外面$80任食火煱的質數, 鬆散不彈牙, 帶濃烈腥味!奉勸各位如想到這家食店前請三思!!查看更多
陳真
路過雲吞
陳真
2013-06-01
关注
是日要前往屯門參佛,可是我這一個素心不素口的人,總喜歡先破戒後敬佛的,路過荃灣,又時正下午茶時間,簡單輕食,是我的宗旨。就在千色店旁邊的小巷,簡簡單單,平平凡凡,一間細小的雲吞麵檔,就是我要輕食輕評的小小店。以雲吞為名,當然要點下一個雲吞麵,而我又不甘心吃單併,最後加了牛腩,簡單的一個牛腩雲吞麵,就是我是日的下午茶。雲吞是不錯的,食落仲有大地魚的味道,蝦是碎蝦,整體味道夠香口。牛腩就感覺差勁,不夠腍已是一個敗筆,味道上奇奇怪怪,肉又瘦得奇特,本來叫雲吞粗麵咪好囉,加了個牛腩反而影響了這一碗麵。簡單路過一食,算吧。查看更多
ryu_ng
千色背後
ryu_ng
2012-12-05
关注
在荃灣千色店背後,兆和街的尾段,有著不起眼的兩間小麵食店。第一間是千色車仔麵,賣的只有車仔麵,味道較濃,人也較多。旁邊的雲吞麵食店呢?除了車仔麵,還有飯類小吃,魚仔碗仔翅等,但人流總不及千色車仔麵多,為甚麼?這裡的價錢更為親民,三餸一麵連豆漿,只是$26。旁邊的千色,隨便三餸一麵已經要$30,還要不連飲品。為何差這麼遠?其實這裡的車仔麵,一點也不失禮,試車仔麵,最好是試要烹煮的材料才能一試真章。蘿蔔清甜無渣,冬菇入味軟腍,牛腩不是碎腩,是整件的半肥瘦腩,當然,也是入味軟腍的。連清甜豆漿一杯,這個價錢實在超值。另一天再試了豬腸、牛柏葉、魷魚,豬腸滷得入味,肥膏不多,牛柏葉和魷魚則只是普通,算是清淡,和小時候街頭吃的牛柏葉魷魚再淋上咖哩汁差不多,是極需要醬汁才會好吃的。那為甚麼這裡和隔壁的人龍差這麼遠?除了千色感覺較乾淨外,這裡的湯,雖點了不辣,但還是有微微的沙爹香,但千色的,還是比這裡重口味,純湯的比較,千色的會使我較為口喝,當然,這邊我也不敢說味精是少的。除了湯,配料大部份也是隔壁較味濃,就看你有多喜歡重口味了。在這個年頭,三餸車仔麵連飲品,只賣$26,比法定最低工資還要少,其實,還能要求甚麼?查看更多
+ 3
Isaac0704
即製酸辣手攪麵
Isaac0704
2010-01-07
关注
十二月下旬開了多年,賣車仔麵同雲吞的小店,對「十蚊店」一向都無幫襯意慾,但見附近除迴轉壽司外,幾乎可吃的都吃勻了,膽粗粗來碗酸辣手攪麵吧,好歹這裡也自稱手攪雲吞店。竟然要等上十分鐘?不是手腳慢,而是材料是即叫即煮,酸辣湯味道的炸醬不太辣但夠酸,亦夠熱,豬扒醃得夠味,即炸後切絲,肉連脂肪部分好好吃,味道很新派但還是可以接受的,至於手攪麵,粉粉腍腍就不怎好了。阿妹在佳節仍在幫忙看舖,問她為什麼不去跟朋友慶祝,她說收舖後才跟朋友去吃飯,招呼很好,有著街坊人情味小店,走前說了一句:「加油,祝佳節快樂。」。查看更多
检举
什麼都有賣的雜麵店,勝在平,不少街坊幫襯的。
阿妹很勤力,全程在招呼客及介紹菜式。