2009-02-10 21 浏览
果日睇到介紹話有正宗雲南米線, 所以去試下, 入到去環境ok, 坐低無耐我仲睇緊菜牌 , 伙計已經黎問左3次食乜, 最後點了酸辣米線和痳辣米線(2 餸)2個米線都唔係好辣, 痳辣米線都好有痳既感覺; 跟住就覺得成碗都好油, 最少有一吋油0係面, 見唔到d米線同餸, 每次都要等滴減d油先食, 中辣同加辣既分別只係多層辣油 ?? 而且好明顯亦無乜餸; 好似層紅色油遮住, 見唔到底就比少d你都唔知 , 但食得出呀! 每次夾起都係米線, 太過欺客了!! 食完成晚都覺得好滯,好肥膩

太過欺客了!!
食完成晚都覺得好滯,好肥膩

2009-02-10 9 浏览
個日lunch唔知食咩好~我男朋友就話我知我公司附近開左間新野係食米線wo~咁未叫埋個fd去試試lo~去到就好鬼多人~不過度度晏晝都多人ka la係門口等左一陣(大概5分鐘左右)就入得啦>3<比左卡位我地坐,一坐低就有人來比筷子同匙跟比你~嗌左一碟八隻既白菜餃$26,再要左碗麻辣米線$26。(價錢公道)麻辣米線個麻味好正同好得~點正呢~佢唔係一未得個辣字~佢係個種係你會覺得個咀痺左同頭皮有d發麻既感覺呢d先係麻辣ar ma~同埋個餃幾好~鍾意佢冇味精,好有自家製既感覺呢不過呢間野有度好搞笑~佢個度有個樓面真係估佢唔到我一點完野食就傾下計同再睇下個餐牌咁一直都聽到有把女仔聲係咁講"多謝哂~88~再見"個心覺得好奇怪~都唔見有女仔係度~d樓面唔係男就係媽咪級既~咁把女仔聲係邊度來?過左一陣碗麻辣米線就來左,但係個餃就仲未來~都成10幾分鐘=3=係度諗緊同唔同d人反映下個陣,突然間聽到把女仔得來又ok磁性既聲wo(比我男朋友知實嬲死佢)"唔好意思﹗要兩位等咁耐。白菜餃一碟~個醬個度~兩位慢慢食"即刻O左咀~佢係男仔來ka~不過個樣又ok女仔wo~男生女相呢~眼仔大大同唇紅齒白
係門口等左一陣(大概5分鐘左右)就入得啦>3<
比左卡位我地坐,一坐低就有人來比筷子同匙跟比你~
麻辣米線個麻味好正同好得~點正呢~

不過呢間野有度好搞笑~佢個度有個樓面真係估佢唔到
我一點完野食就傾下計同再睇下個餐牌
咁一直都聽到有把女仔聲係咁講"多謝哂~88~再見"
個心覺得好奇怪~都唔見有女仔係度~
d樓面唔係男就係媽咪級既~咁把女仔聲係邊度來?
係度諗緊同唔同d人反映下個陣,
眼仔大大同唇紅齒白~差小小引死我個fd~哈哈

入番正題先~個場雖則唔大但係乾淨,呢個好重要
野食價錢適中同埋真係有水準~不過我見都有d人等好耐都未有得食
我地遲叫野食居然仲快過人地叫先~奇?
個老細忙得來都好take care d客~服務唔錯~
不過最正都個男仔~笑死我同個fd~
我個fd話最衰聽唔到佢叫咩名~如果唔係實特登叫佢幫我地點野食啊~哈哈
下之lunch再去過~
  • 麻辣米線~小辣已經好有味
2009-02-09 133 浏览
前陣子在報紙看到有豆花米線…我還未有吃過…覺得幾特別的…所以是夜就帶sheep和米線見個面...在門外遠處已經看到閃閃的招牌…閃得差點不能正視…..店不大但乾淨…我和sheep選了卡位…看到別人的碗都幾大…所以我們先叫一碗分享…選的當然是石林豆花米線啦…還加了竹笙和溏心雞蛋…另外想吃點菜…所以點了秘制醬油生菜…看看這醬油有多厲害…一上檯…嘩~好大的一碗…有韮菜, 芽菜, 酸菜, 豆花, 大量花生碎和辣醬….店員指引我們吃前要拌勻才吃…sheep花了不少力氣才把所以材料都拌好…我迫不及待的試了一口…味道不錯…不會太辣…有粒粒的花生碎增加口感…和平常吃的涼拌米線有點不同…不過重點的豆花對這碗米線卻起不了太大的作用…因為豆花攪碎了…而豆花本身沒什麼豆味的…所以最終淪為了醬汁的一部分…但整體的味道卻很對味…秘制醬油生菜…有點鹹…我覺得有點像罐頭豆豉鯪魚炒油麥菜的汁那種味道了…八蚊大大碟的…是和外面吃的郊外油菜有點不同啦…~後來發現原來還有兩家店有賣豆花米線的…所以又定下了目標要把它們都試完…不過這裡的米線確實是不錯的了…雖然豆花米線好像沒有豆花也可以~但我看到其他人的酸辣米線和麻辣米線都好讓我

店不大但乾淨…我和sheep選了卡位…

後來發現原來還有兩家店有賣豆花米線的…所以又定下了目標要把它們都試完…不過這裡的米線確實是不錯的了…雖然豆花米線好像沒有豆花也可以~但我看到其他人的酸辣米線和麻辣米線都好讓我心動呢~或者下次再來要找有點為食的同事了…
2009-02-08 16 浏览
跟我兩年前在大陸工作時吃的中國四川菜的味道很相似,非常地道。很久沒有吃到那麼麻的湯米線!地方乾淨,服務還可以。菜單簡單,兩個人午餐吃了兩碗小鍋米線,一碟八隻的韭菜水餃,一碟麻辣拍黃瓜,加兩杯凍檸茶,埋單112。最好的就是米線彈牙,感覺不是supermarket可以買到的干米線。其他的雲南米線也比不上呢間店。不好的就是不夠配菜,如果多點蔥,牙菜,韭菜會更好!水餃一流,味道象住家菜,皮薄夠香,淡淡菜菜肉。我會再去試其他小吃,還有招牌豆花米線! ! Yummy...
Menu
韭菜水餃,麻辣拍黃瓜
  • 麻辣拍黃瓜
  • 韭菜水餃
2009-02-08 9 浏览
我之前去過雲南旅行,食過當地既豆花米線,超好食,去旅行果時,差唔多日日食咁,豆花米線,小鍋米線,麻辣米線樣樣都超懷念,試過好多間都唔係果隻味,可能味道都ok,但完全唔係個回事,前幾日見到蘋果日報登左呢間野,有豆花米綠,咁緊係要去試試la,抱住一試心態去試!一試!就係呢隻味!!!!諗住要再去過雲南先食到,依家可以慳番機票lu,我朋友叫左碗麻辣米線,我夾左d試,我答案係{{{{我搵左你好耐la}}}},有d失散重逢既感覺.如果你堅持正宗,都係呢間至好~~
我之前去過雲南旅行,食過當地既豆花米線,超好食,去旅行果時,差唔多日日食咁[仔],豆花米線,小鍋米線,麻辣米線樣樣都超懷念,試過好多間都唔係果隻味,可能味道都ok,但完全唔係個回事,前幾日見到蘋果日報登左呢間野,有豆花米綠,咁緊係要去試試la,抱住一試心態去試!一試!就係呢隻味!!!!諗住要再去過雲南先食到,依家可以慳番機票lu,我朋友叫左碗麻辣米線,我夾左d試,我答案係{{{{我搵左你好耐la}}}},有d失散重逢既感覺.
如果你堅持正宗,都係呢間至好~~
  • 豆花米線
  • 小鍋米線
  • 麻辣米線
  • 口水雞奕
  • 麻辣豬肚
2009-01-20 13 浏览
今日lunch諗唔到去邊度食, 諗起前兩天收到張食米線傳單, 就去試一試, 睇下係咪真係咁正宗先。我食左一個涼拌米線(凍食), 原來凍食都可以咁好食, 冇諗過有另一種風味, 不過有點兒辣, 不過我本身唔食得辣都可以接受到。另外個同事叫左d小食, 有口水雞翼和餃子。兩樣野都有出付意料之外的好味, 口水雞翼表面看到覺得好辣, 食落又ok, 不太辣。餃子層皮好薄, d饀好多, 勁力推介!!最緊要係環境乾淨, 我最怕就係地方唔清潔...gd gd~~又可以多一個好地方食飯...不過我上次去都好多等位, 所以要早d去霸位

2009-01-18 3 浏览
某日我經個灣仔 有間新既米線店有人派傳單 寫明正宗雲南米線店我就去試下係咪咁正宗 我入到去入面環境都幾干淨 我就試左待應推介香港唯一有得食既石林豆花米線 等左一陣都唔算太耐 原來要撈黎食既 食落去都幾滑 有d辣 真係出面食唔到 $26一個都幾大碗 差d食唔哂。都值得推介
  • 石林豆花米線