2018-03-21 182 浏览
今日仲凍凍地...要同好姊妹又又又出去找食🤤...今次食我至愛雞煲雞煲真係食極都吾會厭,不過今日要食清啲食清甜既椰子雞煲,湯好入味好甜,有好多料係入面先可以有咁鮮甜最重要有好多我至愛椰子肉🥥食點左本地牛頸脊🐂,好爽嫩😋個西班牙黑豚梅肉🐖都好食,大大片啖啖肉,有粟米🌽餃🥟都好少見,肉同粟米粒好味足料,芝士牛丸都吾錯,入口即溶芝士🤭要小心辣親個嘴
2018-03-20
  • 清甜椰子雞煲
  • 本地牛頸脊
  • 西班牙黑豚梅肉
  • 芝士牛丸
2018-03-15 140 浏览
近期最愛去打邊爐既地方- 雞皇.平時打邊爐我對湯底要求並唔會要求太多,因為料令的話,清水都變精華。但呢到就完全相反啦。呢到既湯底係令到我一次又一次想來食既原因,我叫既係胡椒豬肚雞湯,用既係新鮮豬肚,食落同冰鮮就係唔同,比較爽身。加埋其他配料一齊煲,呢個湯頭真係一上個煲已經飲左兩碗。第一推薦係個湯,咁之後呢?就係呢個牛根丸。呢個牛根丸係我食過最好食既,爽口,有肉汁,而且有好濃既牛味。呢個真係必點。老闆娘話今日有新鮮大蜆,夠曬新鮮,上到檯都中見到係到郁,掉埋落去煲個湯底又提升另一個層次。手切牛頸就都係正常水準,收呢個價錢比返對應質素你,絕唔會好似街好多其他食店咁俾啲唔對辦既貨你。總括來講呢到係絕對推薦,大家記得先飲啖湯再打邊爐啦🤗🤗🤤🤤
近期最愛去打邊爐既地方- 雞皇

總括來講呢到係絕對推薦,大家記得先飲啖湯再打邊爐啦🤗🤗🤤🤤
2018-03-14
2018-03-07 119 浏览
今日又凍返... 又想打邊爐啦! 九龍城 新開的 ‘雞皇🍲’ 試下先... 湯🥣底點左 ~ 花雕藥膳雞🐔煲 , 當歸味濃厚.. 雞有雞味、應該是新鮮雞🐔吧! 好足料,好泵本啊!😱 打邊爐一定要有肥🐂牛... 推介的安格斯牛頸脊油花均混、肉質嫩滑!大少必點的珊瑚蚌新鮮爽脆!👍🏻墨汁丸 好味!😍😍😍 大少不停地説: 啖湯真係不得了!😂😂推介秘製涼茶,飲完喉嚨舒服曬!熱氣油膩感盡散!正!💕💕💕💕💕💕💕
今日又凍返... 又想打邊爐啦!
九龍城 新開的 ‘雞皇🍲’ 試下先...
大少必點的珊瑚蚌新鮮爽脆!👍🏻
墨汁丸 好味!😍😍😍
大少不停地説: 啖湯真係不得了!😂😂

2018-02-06 245 浏览
Didn't have a chance to visit the restaurant in kowloon city before because of the low exposure on promotion, till my friend brought me there last friday. There not much tables at the restaurant but the staffs there are really friendly! One of them suggest us to try the chicken pot with pig tummy and the local hand-cut beef which taste very nice! I will definitelt visit there again!
2018-02-01
2018-01-25 879 浏览
#fridayla_kowlooncity⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀正所謂:冬天要進補,食雞煲最好😝😝 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀最近九龍城新開咗一間火鍋店,驟眼睇無咩新奇之處,主打雞煲😍😍 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀奇就奇在佢個名改得霸氣,雞中之皇😎😎好明顯喺對自己既質素好有信心,所以一於幫大家試試! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣廚囈百科:牛頸脊位於牛耳對下,是橫膈膜後的部份,以脂肪雪花細緻均勻著稱,味道甘香,而且肉質軟腍😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣藥膳花雕雞煲(半隻)💲168 (推介👍🏻)💭食之前侍應話喺原汁原味無味精😍😍💭飲落又真喺好清甜,d元肉同紅棗都好潤😳💭花雕味剛好,唔會太烈😍😍💭煮雞時,侍應會留意住火候😳夠鐘就熄火💭所以d雞肉質鮮嫩,不會老🤤🤤💭半隻分量剛好夠我同L小姐兩人💭個湯真喺無得頂😝😝 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣手切本地牛
#fridayla_kowlooncity
正所謂:
冬天要進補,
雞煲最好😝😝 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
最近九龍城新開咗一間火鍋店,
奇就奇在佢個名改得霸氣,
雞中之皇😎😎
好明顯喺對自己既質素好有信心,
所以一於幫大家試試! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣藥膳花雕雞煲(半隻)💲168 (推介👍🏻)
💭食之前侍應話喺原汁原味無味精😍😍
💭飲落又真喺好清甜,d元肉同紅棗都好潤😳
💭花雕味剛好,唔會太烈😍😍
💭煮雞時,侍應會留意住火候😳夠鐘就熄火
💭所以d雞肉質鮮嫩,不會老🤤🤤
💭半隻分量剛好夠我同L小姐兩人
💭個湯真喺無得頂😝😝 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2⃣手切本地牛頸脊(例)💲238 (推介👍🏻)
💭上台已經見到雪花均勻分佈😳😳
💭大概灼30秒至1分鐘,因為肉身唔算太薄😳
💭但難得既喺佢牛肉部分口感彈牙😍😍
💭而脂肪部分則完全做到入口即融🤤🤤
💭好香牛味,所以真喺食唔停口😎
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3⃣鮮炸響鈴💲58 (推介👍🏻)
💭從未食過咁香脆既響鈴😝😝
💭而且佢上台已經熱辣辣,可以即食😳
💭沾些少甜酸醬,更加回味無窮😝😝 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
4⃣手拍青瓜💲38
💭青瓜就略嫌唔夠d爽😍
💭而且個醬汁味道一般😳
💭欠缺些少蒜蓉同麻香😝 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘星期一至四晚上9點半后入座火鍋配料有7折
🔘星期五至日晚上10點后入座火鍋配料有85折
🔘整體黎講都覺得好值得一試😍😍
🔘但醬汁部分就略嫌唔夠多選擇
🔘目前只有香蔥,蒜蓉及辣椒😎
⠀⠀⠀⠀⠀
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #hkrestaurant #kowlooncity #九龍城 #香港 #雞煲 #藥膳 #花雕雞麵 #花雕 #hotpot #打邊爐 #火鍋 #beef #肥牛 #chicken #酒
  • 藥膳雞煲
  • 手切本地牛
  • 鮮炸響鈴
今日一行4人由小米之蓮朋友Y帶路,黎到九龍城呢間主打食雞既[雞皇]!行到十字街口已經一眼見到光猛大招牌,朋友驚無位,事先打左電話訂位。去到岩岩好9:30pm,店員提我地星期一至四9:30pm後入座主餐牌火鍋料有七折😍(但係留意返是日推介同飲品品唔包括在內既既)我地邊行過去果陣已經討論食椰子雞煲, 所以一黎先order左半隻($188/半隻)再叫其他配料。先講下個椰子雞煲係人如其名好清甜,入面有新鮮椰子肉、香料、粟米、紅棗、圓肉、杞子同呢到主打既鮮雞件。店員等個煲一滾起就幫我地開煲蓋同收細火,提我地先飲湯同同食雞件先。雞件肉質嫩滑,係真鮮雞黎,肉質唔散同無雪味,值得一讚😋過多一陣我地order既配料都到啦,我地叫左大手切牛頸脊($328)、大蜆($68)、脆肉鯇($68)、粟米餃($58)、芝士牛丸拼牛筋丸($68)、象拔蚌($588)、娃娃菜($38)同唐生菜($38)。大手切牛頸脊:濃濃牛味,唔會過肥,有咬口,四個人食,份量都夠海鮮類:全部都新鮮,尤其係象拔蚌好有驚喜,勁鮮味芝士牛丸同牛筋丸:兩樣都好好食,流心芝士一咬落去就爆出黎好好食。牛筋丸好濃牛味,食完滿口油香。下次要叫多d人黎

海鮮類:全部都新鮮,尤其係象拔蚌好有驚喜,勁鮮味

芝士牛丸同牛筋丸:兩樣都好好食,流心芝士一咬落去就爆出黎好好食。牛筋丸好濃牛味,食完滿口油香。下次要叫多d人黎食就可以每樣叫一碟啦!

每人埋單大概3百幾蚊,樣樣野都有質素黎講我覺得都算合理價錢既。唔食海鮮類既話,價錢又會經濟實惠返好多,下次可以帶屋企人黎試多兩款雞煲
椰子雞煲
手切牛頸脊(大)
加拿大象拔蚌
芝士牛丸
2018-01-08
椰子雞煲
手切牛頸脊(大)
加拿大象拔蚌
芝士牛丸
  • 手切牛頸脊
  • 牛筋丸
2017-12-30 1007 浏览
👁‍🗨 清甜椰子雞煲 半隻(7/10)💲188九龍城有間新既雞煲,佢有好幾款特色既辣雞煲,可惜我地弱弱的食唔到辣,唯有食返個普通既椰子雞煲🐥一開始試左個椰子湯先,飲落都幾清,感覺無味精,唔會越飲越口渴,而且帶有少少甜,有椰子肉,係略嫌唔夠椰子香🥥🍃仲有啲雞食落都幾嫩滑,但係骨斬得比較碎,食落多細骨碎🙈如果多返啲椰子香同埋啲雞斬得無咁碎既話係可以上到7.5分架🤤不得不提既係,店員提我地飲湯同食雞先,試到湯既清甜同雞既嫩滑,仲有不斷幫我地換碟,好貼心😂👁‍🗨 手切本地牛頸脊(例)(7.5/10)💲238手切本地牛頸脊可以話係呢度既推介之一,成碟牛頸脊紋理均勻,肉同脂肪既比例岩岩好,食落肉質鬆軟,唔會韌😎仲有好重牛味,都幾唔錯🤤👁‍🗨 牛筋丸 半份 可拼同價丸(7.5/10)💲34呢個手工牛筋丸有驚喜,一咬第一啖就已經想再食第二粒😂因為佢夠哂彈牙之餘,牛味十足,好香口,又吾膩🤤有點兒後悔到冇叫全份既牛筋丸呀😳👁‍🗨 芝士牛丸 半份 可拼同價丸(7/10)💲34牛丸就食得多啦,但係芝士牛丸就好少食🤔雖然芝士餡夠多,亦都尚算香濃,但係佢既芝士餡同牛丸分離,感覺上兩樣野加埋既時候,味道吾係太夾,都
👁‍🗨 清甜椰子雞煲 半隻(7/10)💲188

👁‍🗨 手切本地牛頸脊(例)(7.5/10)💲238

👁‍🗨 牛筋丸 半份 可拼同價丸(7.5/10)💲34

👁‍🗨 芝士牛丸 半份 可拼同價丸(7/10)💲34

牛丸就食得多啦,但係芝士牛丸就好少食🤔雖然芝士餡夠多,亦都尚算香濃,但係佢既芝士餡同牛丸分離,感覺上兩樣野加埋既時候,味道吾係太夾,都係普通既牛丸岩我地多d🙈

👁‍🗨 鮮炸響鈴(7/10)💲58

係每次打邊爐都總會出現既響鈴,一份有大概八至十條,望落脆身,食落亦都係脆既,重點係脆得離又吾會覺得佢油膩,清曬都無問題🙃

👁‍🗨 唐生菜(7/10)💲38

唐生菜係一棵棵冇剪開既,雖則食落有點兒唔方便,不過佢都一樣可以索到d湯底🤤

🔛 整體評分(7.5/10)
同朋友黎到九龍城搵好野食,發現有間食店新開。門口好光猛,係街口一眼就發現到佢。去到大門口,一開門已經聞到好香雞煲味😋一坐低店員建議我地先叫雞煲,可以趁熱食左d雞先,咁就唔怕一邊滾火鍋料滾到d雞肉變''鞋''。我地三個人order左半隻藥膳花雕雞煲同半隻麻辣干鍋雞煲(小辣)。花雕雞好足料,店員一打開煲蓋,真係勁香。雞件嫩滑,唔係果種肉質散開既無味雪雞,🐔雞味十足!而干鍋雞煲果然係招牌菜,連唔好食濃味野既我都忍唔住食左幾件。好惹味得黎又食唔出有味精,算係好難得👍🏻👍🏻👍🏻店員提議可以追加豬皮羅白落去一齊煮,食晒d雞再食配料。全部入晒味,無得輸呀真係!!!食到咁上下,店員幫我地加鮮雞湯黎打邊鑪。食完一隻雞已經飽左一半😂火鍋配料我叫左牛筋丸同流心芝士牛丸,牛味超濃👍🏻一份娃娃菜,分落兩個煲都滾🍲再黎一個稻庭烏冬做結尾,滑滑彈牙無粉味😋飲品方面,都算有唔少選擇既,好似有奶茶檸茶果d。見到雪櫃都幾款啤酒、白酒、汽酒同汽水,啤酒-我朋友就一定係支持日啤🍺Order左兩支,而我就飲呢到既熱茶🍵P.S:見到佢地宵夜時段做特價,下次叫多d朋友黎一次過試多d火鍋料

藥膳花雕雞煲
2017-12-15
藥膳花雕雞煲
  • 干鍋雞煲
  • 藥膳花雕藥煲
2017-11-22 577 浏览
今日老闆話請我去九龍城食飯我以為係泰國嘢或者打邊爐又估佢唔到竟然揀雞煲4個人食叫咗兩個煲有個同事唔食辣嘅所以要咗一個椰子雞一個係干鍋雞干鍋雞叫咗中辣所以都幾易入口啲雞好滑,係真係嫩雞咁個湯底?即係個汁我冇就咁試但係用嚟食牛肉真係一流至於個椰子雞呢個湯底都ok但啲雞就老咗啲囉配料嘅選擇唔係話好多冇乜菜揀不過4個人食2個煲好鬼飽
今日老闆話請我去九龍城食飯

所以要咗一個椰子雞
一個係干鍋雞

干鍋雞叫咗中辣
所以都幾易入口
啲雞好滑,係真係嫩雞咁
個湯底?即係個汁我冇就咁試

不過4個人食2個煲好鬼飽
2017-10-26
  • 干鍋雞
2017-11-21 494 浏览
前日放工同朋友去左九龍城搵野食,行過見到依間雞皇,咁岩又幾想食雞煲就入去試下首先係環境,地方寬敞,最重要係乾淨!我地四人坐得都好舒服,唔會好迫咁坐定第一時間叫個椰子雞!椰子既清香~~~正,睇得到既真材實料,一次過連飲左三碗(連d椰子都比我食哂),返到屋企都無口乾,一定無味精之後就到主角雞煲就返朋友唔太食得辣,一開始叫左小辣,但服務員小哥好貼心咁比左一大碗秘製辣汁。一食~~~~d雞超滑,超滑,超滑!!最後加左左半碗辣汁,連平時唔太食辣既朋友都一路叫辣一路狂食10分鐘ko左個雞煲就開始打邊爐,強力推介依到既肥牛,非常新鮮有肉果味,同前幾日去食既海x撈完全兩個世界另一樣推薦既係”即”炸響鈴,即叫即炸係真係唔同啲,可以就咁當小食咁食,感覺到店家既用心!比個like!另外依到既蟹柳有驚喜,並唔係平時hea你個啲蟹柳,而係真既蟹肉棒食飽好滿足!埋單4個人食左1200左右,每人三百左右都岩數。入黎既時候其實都係抱住試下心態,估唔到有驚喜!服務員既態度認真要稱讚,好禮貌同貼心

坐定第一時間叫個椰子雞!
椰子既清香~~~正,睇得到既真材實料,一次過連飲左三碗
(連d椰子都比我食哂),返到屋企都無口乾,一定無味精

之後就到主角雞煲
一食~~~~d雞超滑,超滑,超滑

椰子雞
口水雞
雞煲(半隻雞)
本地手切肥牛(強推)
響鈴
椰子雞
口水雞
雞煲(半隻雞)
本地手切肥牛(強推)
響鈴