2017-04-15 15400 浏览
細細個爸帶我去雙喜飲茶,可惜佢之後摺埋左,不過爸係喜帖街發現返佢,所以爸決定要去試一試門口外觀充滿現代感, 新式的廣告牌介紹著舊式的點心,一入去就有一股老茶樓嘅感覺,舊雙喜樓牌匾, 中式掛畫不過佢遲開舖呀!話11:30開最後遲左約5分鐘才讓客人上樓,讓許多茶客都要企係門口等,不過上到去時,企堂寫的枱號已有人坐,我哋要坐過另一張枱酒樓內裝修得既新穎又古式古香,設計俾足心機,特別那個不同“喜”字寫法的銅牌很吸睛, 茶具餐具都印上“雙喜”圖案不過開張不久d餐具都已經破損, 還有杯碟嘅清潔有待改進款式很多, 價錢不太貴,菜單設計物盡其用, 點心紙背面印有不同招牌菜的靚相最後我哋點左一煲鱆魚肉餅煲仔飯, 一個套餐:有1/4隻金牌乳豬,椒絲腐乳炒通菜,上湯瀨粉1窩鱆魚肉餅煲仔飯: 材料足,有咬口鱆魚粒, 爽口馬蹄粒, 肉味濃, 飯粒分明, 有少許飯焦,味道不錯1/4隻金牌乳豬:哈哈!包1/4 豬頭, 真的皮脆鬆化,一口咬落去唔油膩,肉嫰椒絲腐乳炒通菜:炒得好脆,不過好鹹,椒絲同薑絲唔辣,腐乳味重上湯瀨粉:顏色豐富,有黃有綠,將粟米、葱花,生菜絲,鋪上瀨粉上賣相一流, 不過上湯味道偏淡,不過若果加上

不過佢遲開舖呀!話11:30開最後遲左約
不過開張不久d餐具都已經破損, 還有杯碟嘅清潔有待改進

上湯瀨粉:顏色豐富,有黃有綠,將粟米、葱花,生菜絲,鋪上瀨粉上賣相一流, 不過上湯味道偏淡,不過若果加上通菜同乳豬,鹹度剛好
美中不足, 茶味偏淡, 落左兩個茶包,d茶味都唔出
2017-04-11 884 浏览
I think over all is ok ! But is not like 5 stars .... the rice is a very poor quality! The crispy baby pork was really average, other places in HK are much better .

2017-04-01 809 浏览
灣仔街坊,外賣燒味飯69蚊一份,白飯係靚絲苗米,乳豬皮脆肉嫰,鼓油雞又滑又入味,仲有半隻咸蛋,最有心係有條靚菜心。同罐裝野飲送,抵食夾大件,夜晚唔想煮飯買返屋企食最正
2017-04-01
外卖自取
  • 外賣燒味雙併
2017-03-21 8795 浏览
自從灣仔區利東街重建後, 我們吃飯又多了選擇.  今晚要去雙喜樓, 因為晚飯想吃清淡些, 朋友更指定要吃粥.   雙喜樓是適合之選.    走過新設計的行人區, 這裡店鋪林立, 可作美麗的 Window Shopping,  雙喜樓 門面裝修很中式化, 餐廳在一樓.餐廳設計高雅, 優靜, 感覺不錯.灯光柔和, 座位舒適, 裝飾好.侍應招呼親切, 先開茶, 送來花生小食餐牌內, 食品項目也不少. 款式多, 價錢合理.粥/粉/麵/飯, 全日供應.也有招牌經典懷舊菜.我們先点 一鍋金牌拆肉泥猛粥, $148-  只等十分鐘便送來了,  熱熱的一鍋,  味道及格, 粥底棉度 70%, 可以再改良,  泥猛肉拆了冇骨, 頗鮮甜, 加点冬菜及香蔥, 更好味, 份量 足夠每人吃兩碗, 好滿意. 另一道菜是 啫啫海味芥蘭煲 $118- 調味和賣相都很好, 芥蘭新鮮翠綠, 夾蝦醬, 蒜蓉, 椒絲炒得很香口,  入口爽甜, 炒得不覺油膩.  海味只有蝦干及小量魷魚鬚, 像有点單調.籠仔荷香蒸滑雞 $108籠仔上枱夠熱, 雞肉很嫩且滑, 少骨, 好肉, 蒸荷葉帶來濃荷香,  配料有香蔥, 芫茜, 香味十足,

雙喜樓 門面裝修很中式化, 餐廳在一樓.
餐廳設計高雅, 優靜, 感覺不錯.
灯光柔和,
座位舒適, 裝飾好.
侍應招呼親切, 先開茶, 送來花生小食
餐牌內, 食品項目也不少.
款式多, 價錢合理.
粥/粉/麵/飯, 全日供應.
也有招牌經典懷舊菜.
我們先点 一鍋金牌拆肉泥猛粥, $148-

冬菜及香蔥, 更好味, 份量 足夠每人吃兩碗, 好滿意.
另一道菜是 啫啫海味芥蘭煲 $118-

籠仔荷香蒸滑雞 $108

籠仔上枱夠熱, 雞肉很嫩且滑, 少骨, 好肉, 蒸荷葉帶來濃荷香,  配料有香蔥, 芫茜, 香味十足, 好味道.  份量合適,

Good.
食物的質素高, 選擇多, 價錢合理, 店員服務態度好, 交通方便, 這間餐廳值得再去.
  • 籠仔荷香蒸滑雞
2017-02-22 2057 浏览
還記得第一次光顧的那天,也Order咗個泥猛粥,味道非常之好,完全冇骨,姐姐嘅服務很非常好。自此幾乎每次幫襯都會點呢個菜。呢次係第三次光顧,我地點左泥鯭粥,一如以往的服務態度,幫我一碗一碗盛好,淡淡都係祝還有係泥鯭嘅肉,都係無骨,味道都唔錯。另一個好鍾意嘅菜就係蝦醬炒西芹花枝,師傅嘅技術好到家,炒到啲西芹花枝都帶有蝦醬嘅香味,飯未到我就已經食晒啦

2017-02-20 7393 浏览
大變身後的灣仔利東街注入不少新元素,近年成了不少途人駐足欣賞及舉機拍照的新貴。換上新年佈置,掛上無數個大紅燈籠後,重拾「囍帖街」的喜悦氣氛。今天要到灣仔買些家居用品,於是就挑選【雙喜樓】作午飯地點。以為利東街的餐廳非常難預約,竟然出門前打電話仲可以留位。【雙喜樓】在無數的燈籠襯托下更加突出。甫進酒樓已被門口這幅中國色彩的掛畫吸引住。沿樓梯上會被這幅疑似剪影所吸引。中式酒樓用上水晶吊燈,令傳統的酒樓變得不傳統,加入不少活力。茶具及餐具都印上「囍」字,白底紅字真搶眼。茶位$10/位,沒有花生又沒有醬油錢,非常公道。開了壺香片,由開始到最後都沒有半點苦澀味,果然茶葉質素不錯。另外,職員不時主動加滾水,服務都ok.點心選擇不太多,沒有新派點心,大部分都是大路的點心。價格定位比預期經濟,【頂點 $34.8,特點 $32.8,大點 $28.8,中點$24.8】這裏的點心選擇不太多,但有燒味選擇及炒粉麵飯。【雙喜樓蝦餃皇 (頂點)】蝦餃在點心紙上永遠排在首位,價錢永遠是最貴的,蝦餃絕對是點心的表表者。要評論酒樓師傅質素,不得不點籠蝦餃。呈上的蝦餃中有一隻皮已破開,未放進口已打了折扣。賣相: 澄皮薄而
甫進酒樓已被門口這幅中國色彩的掛畫吸引住。
沿樓梯上會被這幅疑似剪影所吸引。
這裏的點心選擇不太多,但有燒味選擇及炒粉麵飯。
賣相: 澄皮薄而晶瑩、夠飽滿,外型工整,每粒大細一致,外形相當不錯,如果摺紋再多啲、細隻少少、可以一啖一隻的話就更好。
味道:蝦肉餡料鮮味,但缺少了爽口的竹筍粒,始終好似欠缺一些。最近幾時飲茶,蝦餃都沒有加入竹筍粒,到底是什麼原因?另外, 麻油味非常重,真奇怪。
【XO醬蒸鳳爪(中點)】XO醬蒸鳳爪味道些微帶辣,甚為惹味,但是可能蒸得不夠時間,鳳爪表皮仍然稍為偏硬,不夠軟腍。雖然食鳳爪最怕一pat pat、好似糊狀的醬汁,但這碟鳳爪則相反,醬汁份量太少。
【雙喜合桃流沙包(中點)】 流沙包的確夠流沙,但卻稀得太過緊要,差不多接近液體狀態,少了一種黏稠;奶味也稍為偏重,鹹蛋香不夠明顯。唯一特色之處就是加了一些合桃碎,多了一重口感。
【香脆米綱腸粉(大點)】老公懶叻、自以為好聰明,唔叫鮮蝦腸粉或者春風得意腸粉,特登叫一碟新口味香脆米網腸粉($28.8)。看見碟腸粉真身之後,當堂打了一個突。
真的什麼餡料都沒有,只有一堆脆卜卜的炸米漿網衣,外層就是普通腸粉。雖然咬落口真的脆卜卜,但腸粉本身已經無味,估唔到餡料也一樣淡而無味,簡直同食普通豬腸粉沒有分別,但普通豬腸粉都仲有甜醬、麻醬可以蘸。最最敗筆之處,價錢竟然同蜜汁叉燒腸粉一樣,非常後悔!
【焦香梅菜肉餅飯 $49】原以為$49是個迷你版肉餅飯,呈上時卻有點驚喜。份量中版,肉餅賣相又對辨,急不及待要淋上甜豉油再開動。
這個梅菜肉餅味道都不錯,咬下去有質感,不是死實實的那種。只是肉餅厚度比較不足。叫得焦香,但把整個煲仔飯吃完後都找不到半點的飯焦,有少許大失所望。不過整體來說,以$49來說都不錯。
【招牌即燒乳豬1/4份 $198】 由於差不多是每枱客人也會落單的名物,所以也不需要等很長時間。乳豬大小只有幾斤,是真真正正的皮薄肉嫩兼沒有脂肪的乳豬仔,亦即是酒樓飲宴乳豬全體的標準。傳統廣東燒乳豬有兩種炮製方法:沙皮及光皮,前者乳豬皮鬆化、後者則硬脆。若果講到燒烤技巧及出品達標的難度,光皮其實更難;至於沙皮燒乳豬,由於賣相佳、更加香口、口感普遍被接受,所以無論筵席、酒樓、燒味店都採用沙皮燒烤方法,「雙囍樓」也沒有例外。先講賣相,乳豬皮的沙眼均勻幼細,顔色深紅,非常吸引。
採用了「皮不連肉」的切件方法,乳豬皮仍然微温,可惜缺少最重要是的鬆化,少了令人期待的「卜」「卜」聲。至於乳豬肉,調味剛剛好沒有坊間偏鹹的毛病;以廣東燒豬來說,肉質已算鮮嫩,蘸一點海鮮醬,也是一絕。
2017-02-18
2017-02-10 1911 浏览
三日前訂枱,已有訂枱編號,準時到達,但要再輪候入座。事前未有任何通知,一心以為有訂枱編號就可以入座,誰知一等半小時還要再等多5張枱。就算俾我等到,相信亦無時間食。不知所謂的訂枱服務,如此的方排,不如取消訂枱服務,以免浪費客人珍貴的午餐時間。
2017-02-10
2017-02-05 2148 浏览
以現在的服務,想更上一層樓,難了。價錢以達高級水評,裝潢亦很貴氣,卻輸給服務及整潔。1.已訂座的我凖時在酒樓門口,通知了接待,卻被告知要等待她處理所有持票人士的入座才能安排我們的座位。2.被服務人員以「轉頭」回應數回:第一回,到座位後跟服務員要嬰兒high chair,她說 「轉頭」,因為要先把茶開好。注意:意思是她所付責的枱的茶,结果自己找來high chair第二回,告知服務員欠了一個位和座位,亦以「轉頭」回應,結果我們自己開位搬椅子第三回,發現其實開錯茶,叫她幫忙換一換,又是「轉頭」3. 叫了西裝男服務員幫忙下單,番查之下發現根本沒有下,後來來了一位西裝姐姐,感覺只這位姐姐比較正常,叫了便回應,亦有執行4.最深刻的是結賬呀叔,我們用了比較長一點的時間來對單,結果呀叔話「係呀,電腦都唔夠計數機凖」😓
以現在的服務,想更上一層樓,難了。
價錢以達高級水評,裝潢亦很貴氣,卻輸給服務及整潔。

2.被服務人員以「轉頭」回應數回:
第三回,發現其實開錯茶,叫她幫忙換一換,又是「轉頭」

2017-01-28 2243 浏览
中環Happy hour 後,想食中餐,又不想再去美心,想起此處,未曾試過這裏晚飯,朋友試過說唔錯。訂枱都要等,想不起年尾,多人團年,全廳滿座,平日的餐牌無咗,只有一張紅色牌及海鮮牌,價錢可能比平日貴。因唔食牛及蝦,選擇少咗,order今日靚湯生魚野菜湯4人份量,可裝10碗,有羅漢果,南北杏,足料,甘香鮮甜解渴。粟米班塊,以為好普通,一塊塊淺黃金磚,粉溥,魚塊有彈性,不實。不係雪到無味個隻,炸得外脆内嫩。銀山鎮江骨,個名好正,我喜歡食鎮江骨,用鎮江醋,酸酸甜甜,銀山用錫纸包住。切開熱辣辣,一條條淺紅色肉排,肥廋適中,咬落去煙靱得黎又彈口,好有口感,肉質鮮味,好開胃食完已沒有糖水送,下次叫菜就要叫埋。朋友話上次不禮貌的侍應,指俾我知,個樣好似愛麗斯夢遊仙境裏的女皇,頭大身世,扁嘴,但佢都曾經招待過我,幾勤力。不過做飲食業是辛苦,不祗此間,好似最近去唐宮小聚,服務都是麻麻。

食完已沒有糖水送,下次叫菜就要叫埋。

2017-01-20
等候时间
15 分钟 (堂食)
2017-01-27 1325 浏览
第一次黎,之前係OpenRice 已經聽過態度差,見到之後有人讚,就試下。點知book左12:45,1:35先比我入,左勁耐,咁我book黎做咩?問佢仲有幾多張又唔理,上到去,枱都未執,有冇搞錯😡😡😡洗杯又唔比碗我都倒水🙄叫2壺茶,先黎左1壼,再叫等好耐都唔黎個茶,叫义燒又冇😒上菜冇比汁,我地又自己攞,費事叫完又等5分鐘先黎,上菜又要自己攞,冇咁多枱同人就唔好比咁多人book啦,下次真係唔會黎
用餐时段
2017-01-27 1130 浏览
其實我想寫隻乳豬係我重點推薦,因為皮脆卡卡,肉質細嫩,點甜醤,我的新嘗試是片皮鴨,我張片皮鴨包乳豬皮,加甜醬,密瓜絲,青瓜絲,呢個食法係有不同口質,大家不妨試試。金錢龜巨地做得一般般。
2017-01-26 1006 浏览
一直都想試的老字號,果然沒有失望。地方不算大,但氣氛不錯挺熱鬧的🤣先食一個幾得意的蛋黃金銀酥,外層似合桃酥,中間係紅豆蓉,芯係蛋黃,好味呀😋蟹籽燒賣及鮮蝦腸粉,一咬落去蝦爽腸粉滑👍叉燒包料多又不乾。不是賣廣告,食到而家都沒有失望😀接住臘味煲仔飯及臘腸卷,臘味好香啊!爽肚👍鳳爪🙄不夠入味不夠諗👎🏻招呼較差,可能侍應比較少!有待改善🙏會再食的😊
懷念以前灣仔雙喜樓(閣樓)的蒸魚及小菜,冒著探險的精神到來一試(因為看到的食評都是負面)結果是出乎意外的好!食品85分,招呼90分,價錢98分。完全和食評不一樣。可能是初期員工未磨合,經過一個多月已經上軌道,我自己就一定會再來😄
2017-01-01
  • 片皮鴨
2016-12-24 1830 浏览
由開業起已經幫襯,環境靚,食物質素高,價錢抵,不過服務態度差,呢個月d侍應貌似唔同左人,好多都講野唔正,重點係比之前更加無禮貌,我話飲香片佢聽唔到就大嗌:下?!最後上左鐵觀音。。。。上菜唔夠位一句聲都唔出,放到碟底就黎掂到第二碟野,期望我主動推開騰位隔離枱阿伯話門口大風想調枱,個侍應阿叔話叫左野無得調😨樓下個知客態度差,又黑面又串難為個廚做得咁好食但前線喺度趕客之前星期六日要等位,宜家已經唔駛!
最後上左鐵觀音。。。。

隔離枱阿伯話門口大風想調枱,個侍應阿叔話叫左野無得調😨

樓下個知客態度差,又黑面又串
難為個廚做得咁好食但前線喺度趕客
之前星期六日要等位,宜家已經唔駛!
2016-12-24
2016-12-22 1236 浏览
Worst service and food restaurant ever ! I live up stairs but I swear I will never come back ! 2 out of 3 managers had the worst service ever the food never came and blame on us and wouldn't give us food. So bad! Please don't come here.