2019-07-25 57 浏览
系蓝田食过咁多间牛杂真系最好食系呢间,个d牛杂同汤都好好味!同埋价钱都算正常价!不过坏处系佢地系街市入面,好早就关左门,所以放工通常都食唔到,要放假晏就先可以去食!
2017-03-28 929 浏览
双拼粉面连埋油菜40蚊有找,啲水饺鱼饺系3:4比例,冇错!系共7只,就咁睇,啲料多到连米线都见唔到,真系好抵食。汤底清甜滴油不沾,饮多两啖都冇口渴。随汤附送既萝卜亦入口即溶,最最最重要既系老板娘自家制麻辣酱,将成个汤既鲜味带出。鱼饺系来货,但肉馅鲜美,入口爆汁,水饺系老板娘自家制,一边食一边睇住佢即场包,包新鲜啦~! 水饺皮薄馅靓,层次分明,木耳丝同荀丝咬落更索索声,低价钱高质素,我呢啲邨外人都要黎支持下屋邨小店

• 水饺
在蓝田南体育馆未落成之前,老一辈蓝田人所认知的蓝田是九十年代之前的蓝田邨。电影《古惑仔之人在江湖》中郑伊健饰演的陈浩南被吴镇宇饰演的𡃁坤「爆樽」的足球场,正是当年蓝田邨的地标-蓝田配水库游乐场。所谓的「蓝田南」,地图上是指「三康两田」-康雅苑、康栢苑、康瑞苑、平田邨和广田邨。今次介绍的食肆「隆记」正位於毗邻蓝田南体育馆五分钟路程的广田邨广田商场一楼街市内。记忆中「隆记」开业之初由一位伯伯主理,那时候还有售低廉至十六元一碗的酸菜芽菜酸辣米线,忘了从何时起才由现在的档主夫妇顶手。诚如同店上一篇食评的「方哥仔」所言,老板娘来自四川,镇店之宝正是由她亲自调制的麻辣酱,她也是全店惟一一位楼面,老板金毛哥哥则忙於切牛腩煮粉面。一碗「鱼水之欢」净食,盛惠三十一元,有五只水饺和三只鱼皮饺,如此价钱已无愧「抵食」二字。鱼皮饺似是来料加工货,但仍不失鱼皮饺应有的丰脂油润水准。水饺则是自家包馅制作无误,外皮薄,馅料猪肉、笋丝、木耳等混合而成的爽口、爆料、清新口感令人难忘。喝不出味精的清甜汤底之上是那毫不吝啬的大量葱花和乾蒜粒,配以画龙点睛的一撮慷慨紫菜,卖相与食味俱全。先原味吃了半碗,剩下的添一茶匙麻辣酱混

鱼水之欢
一碗「鱼水之欢」净食,盛惠三十一元,有五只水饺和三只鱼皮饺,如此价钱已无愧「抵食」二字。鱼皮饺似是来料加工货,但仍不失鱼皮饺应有的丰脂油润水准。水饺则是自家包馅制作无误,外皮薄,馅料猪肉、笋丝、木耳等混合而成的爽口、爆料、清新口感令人难忘。喝不出味精的清甜汤底之上是那毫不吝啬的大量葱花和乾蒜粒,配以画龙点睛的一撮慷慨紫菜,卖相与食味俱全。先原味吃了半碗,剩下的添一茶匙麻辣酱混吃,正是一碗净食,两种风味。
四川麻辣酱
2017-03-18
鱼水之欢
四川麻辣酱
  • 鱼皮饺拼水饺净食
搬过黎广田已经三年第一次黎呢间街市已经注定左我以後入黎都要食佢已经食到好运个边完全唔问我叫左野食未一开始个老板系阿叔黎坦白讲佢煮得好食d 第一次食崩砂腩河已经彻底俘虏左我结果之後一个月已经换左第二代呢个金毛老板初头佢接手我食落有d失望 因为真系差第一代几大既距离我都好坦白咁同佢讲有咩唔够好 而老板每次都好比心机落力去改进 到今日已经好接近神一样既第一代直到而家落到去大家已经熟晒 虽然话价钱都系跟餐牌 但份量质素一定会好过其他客仔有一晚我落到去 佢就收档 街市都开始洗地於是我行入去铺头入面老板同我讲 想要咩就同我讲,夹晒比你我系打从心底咁温暖 呢份食客同厨师既感情今时今日系香港真系卖少见少直於食物质素方面,牛腩真系好正,来货靓,咬落好有牛腩味,香到爆。河粉就会飘忽左d,有时用幼身河粉会好食d。另外,来自四川既老板娘有罐特制既麻辣油都深得熟客欢迎,绝对完爆市面所有连锁麻辣米线。(老板娘身材一样咁火辣)最後一定要对业主表示强烈不满,由三年前碗面18蚊卖到24蚊,真系离谱,老板已表示租金唔肯退让会搬走。
搬过黎广田已经三年
结果之後一个月已经换左第二代呢个金毛老板
初头佢接手我食落有d失望 因为真系差第一代几大既距离
有一晚我落到去 佢就收档 街市都开始洗地
於是我行入去铺头入面
老板同我讲 想要咩就同我讲,夹晒比你

河粉就会飘忽左d,有时用幼身河粉会好食d。

砂腩河(熟客收档前专利)
砂腩河(熟客收档前专利)
  • 崩砂腩河
  • 麻辣油