2024-09-27 3233 浏览
今日同阿妹上跳舞班,跳完經過阿閒泰呢間餐廳,就選擇係呢度食完晚餐先返屋企。呢間個自家手打脆炸蝦餅一試難忘🍤脆脆嘅口感配上美味嘅蝦肉,阿妹食完都大贊 😋😋😋佢哋嘅炭燒牛肉配清芒果沙律都好正!🤤牛肉燒得熱騰騰,配上清新嘅芒果,出奇地夹,食咗好醒胃,啱哂我嘅口味。 再黎就係一定要食嘅泰式生蝦刺身🦐🦐🦐……..我都有啲驚嘅,點知佢嘅清甜爽口,酸酸咁,絕對係人間美味,我妹就唔太敢試,結果我自己食晒!😂😂😋最後,我妹叫咗椰汁芒果黑糯米飯,份量好足夠,味道唔會過甜,糯米飯煮到唔會好難咬,阿妹食完仲想再叫多一碗!我同阿妹就一致認為,呢間餐廳水平好高,所以我哋一定會再黎食!下次我都會帶埋屋企人一齊黎👍🏻😋🎊

• 泰式生蝦刺身
  • 自家手打脆炸蝦餅
前幾日同朋友行街就提議去咗尖沙咀K11嘅阿閒泰,話佢哋嘅泰國菜人氣爆棚😆🔥🔥我哋選咗幾款必試嘅泰式佳餚:泰式醉貓炒新鮮手做卷粉呢款卷粉入口滑嫩,質感非常好,搭配醉貓醬,真係開胃又美味,食完一口就想再嚐第二口!😋😍脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬外層脆脆~裡面嘅蟹肉新鮮可口,非常足料🥰搭配香滑嘅牛油果醬,創意十足,味道好唔錯😍泰式鹹蛋黃金單骨雞翼外脆內嫩,鹹蛋黃嘅香味包裹住雞肉,味道都幾重,非常吸引😆真係食咗停唔到口!😁🍗阿閒泰唔單止食物好味,環境同服務都非常好,吸引咗好多食客,真係值得一試!👍👍👍下次同朋友聚會都可以再試吓😊

我哋選咗幾款必試嘅泰式佳餚:

泰式醉貓炒新鮮手做卷粉

脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬

泰式鹹蛋黃金單骨雞翼

2024-09-25 2416 浏览
呢日去咗尖沙咀嘅泰國菜餐廳,幫好鍾意食泰國菜嘅朋友慶祝生日🎂🥳脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬🥑🦀軟殼蟹炸到金黃色,脆卜卜同時保留到蟹嘅鮮甜味,配上牛油果醬,酸酸甜甜,充滿巴西風味🦀🌯泰式鹹蛋黃金單骨雞翼🐣單骨雞翼表面有一層濃郁嘅鹹蛋黃,外皮酥脆內裡肉嫩,仲要係單骨,方便易食🍗炭燒牛肉配清芒果沙律🥩🏖️🥗足料嘅炭燒牛肉,伴上清新開胃嘅芒果沙律,愈食開胃😋泰式情侶冰泰式情侶冰清新又解渴,解暑一流🍨壽星同事對今餐好滿意,大家都食到滿足🤤

脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬🥑🦀

泰式鹹蛋黃金單骨雞翼🐣

炭燒牛肉配清芒果沙律🥩🏖️🥗
足料嘅炭燒牛肉,伴上清新開胃嘅芒果沙律,愈食開胃😋

泰式情侶冰
泰式情侶冰清新又解渴,解暑一流🍨

壽星同事對今餐好滿意,大家都食到滿足🤤

我記得第一次食泰菜係喺泰國🇹🇭,一直都好掛住嗰度嘅食物,今次終於可以喺尖沙咀K11嘅阿閒泰,食到正宗嘅泰菜,真係好開心呀!首先就嚟到我最期待嘅「燒澳洲羊架紅咖喱」羊架味道十足,香濃嘅咖哩同脆皮嘅羊架簡直係絕配👍🏽。上面🔥燒嘅同時用火槍燒上層,令到紅咖哩嘅香味更加突出!接住就係【脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬】我平時都有啲怕食蟹,但呢個脆炸軟殼蟹就唔同啦,米紙卷炸得金黃香脆,再配上牛油果醬,真係無得頂啊!🤤換碟再嚟「泰式生蝦刺身」大大隻嘅生蝦,清新彈牙😍濃滿嘅醬汁,有句話叫""一試成主顧""🤤

阿閒泰,網上傳言極佳嘅泰式餐廳,今日就同男朋友黎試吓啦。一入餐廳就感覺到泰國文化,令人有種一秒飛到曼谷的感覺 🤩首先黎個香茅豬肉菠蘿米紙卷,豬肉與新鮮的菠蘿緊緊包裹在米紙之中,香茅與菠蘿嘅香味融合,實在太驚艷,口感爽口,沾上醬汁,係令我無法抗拒的味道,我同我男朋友兩人都忍不住要幫它來個打卡照。📸💓跟住上嘅係泰式鹹蛋黃金單骨雞翼,帶皮煎至微焦的雞翼,流露出撩人的金黃色澤,佐上特製的鹹蛋黃醬,清甜帶咸,已經令我難以釋口。雞翼中肉質十足,味道異常突出,讓人停不下來。仲有嗰清爽的芒果沙律配炭燒牛肉,真係JENG 爆呀!😝🍗當然少不了泰式飲食的主角,即係泰式生蝦刺身。新鮮的當地蝦配上特製的酸辣醬汁,鮮香無比。個人認為可能係餐廳最受歡迎的菜式正一,用心準備的配料加上精湛的刀工,新鮮的蝦肉味道甜美,口感Q彈,配上那獨特的醬汁,真的是讚到無言。😊👍Last but not least 🍽, 餐廳最後一道签名菜泰式蔬食咖喱 with 豐滿嫩滑雞肉,一入口,瞬間口感柔嫩,整體風味和口味十足,令我同男朋友讚不絕口。阿閒泰無疑係尖沙咀最接近泰国味嘅餐廳,令人回味無窮的料理,令我同男朋友食得過癮又心滿意足。下次

意足。下次見 󰢨😀!
2024-09-20
泰國菜在香港異常普及,幾乎每小區、每個商場也能找到它的蹤影 🔥 但這間首次光顧的泰國餐廳「阿閒泰」卻做出了不曾嘗過的泰味道 🌻🤭✔️ 餐廳位在尖沙咀地鐵站相連的 K11購物中心內,因為天氣熱所以特意找尋不用「出街」的地點用膳 🥵✔️ 餐廳以開放式格局,簡約木系為主,有多種坐位模式可配搭不同人數用膳 ✔️ 「阿閒泰」主打摩登創意泰西 Fusion 菜式,特別空運 ✈️ 直送當地的私房秘製醬料及食材到香港,將亞熱帶 🌴 風味透過每一度菜餚呈現出來 👏🏻✔️ 每款菜餚的份量也不小,這個是慢主牛肋肉 $188 👍🏻👍🏻👍🏻✔️ 豬頸肉沙拉 👍🏻👍🏻👍🏻✔️ 蟹肉芒果他他 👍🏻👍🏻👍🏻 必點推薦✔️ 冬陰功湯,這個非常特別,並不是一般的冬陰味道而是辣中帶甘,有點像「藥材湯」肉骨茶之類 👍🏻✔️ 特式像品,賣相非常吸引 👍🏻👍🏻👍🏻

✔️ 豬頸肉沙拉 👍🏻👍🏻👍🏻

✔️ 蟹肉芒果他他 👍🏻👍🏻👍🏻 必點推薦

✔️ 特式像品,賣相非常吸引 👍🏻👍🏻👍🏻

2024-09-17
同班朋友book左尖沙咀K11呢間餐廳。 主要緊係為咗嘆好茶,另外呢度高人氣港式泰式菜式。等待主菜上枱之際,心情就似打開寶盒般期待😄首先要分享嘅係茅豬肉菠蘿米紙卷🍍。夾住酸酸甜甜嘅菠蘿同香茅豬肉一路烤,香味入口,賣相亦都充滿夏日feel😎另外,點咗自家手打嘅脆炸蝦餅🍤。口感鬆脆,蝦肉彈牙,份量十足,蘇香脆口之後就係菠蘿雞肉炒糙米飯🍚,糙米飯食落都保持口感,菠蘿酸甜刺激味蕾,同時炒得香噴噴嘅雞肉更是滋味十足,總算食得愉快!最後嘅係椰青滑冰🍧。 食完咁多菜,就應該要甜品收尾囖!啖啖嘅椰青味,fresh得黎唔會過甜,加上消暑嘅滑冰,真係一絲清新感直入心扉😍。最鍾意呢度每一道菜都保持咗食材嘅新鮮同口感,用心做好每一個細節。😊💐.

💟紅菜頭芒果米紙卷,外觀誘人,味道更是絕了。一口咬下去,清香的紅菜頭與清甜的芒果瞬間 在口中迸發,讓人唇齒留香,回味無窮。👍💟香茅豬肉菠蘿米紙卷,一開始就讓人眼前一亮。鮮甜的菠蘿搭配上肥瘦相間的豬肉,外面包裹 的米紙卷又為其增加了一份口感。吃一口豬肉,再配上一片菠蘿,就像上演了一場味道的大爆 发。😣💟泰式鹹蛋黃金單骨雞翼,這個菜式可以說是店家的獨門秘方。雞翼內藏著流淌的鹹蛋黃,充滿 了滋味,讓人一次又一次的被其深深吸引。✨💟炭燒牛肉配清芒果沙律,口感獨特,入口即化。清爽的芒果沙律配上香嫩的炭燒牛肉,味道豐 富,層次分明。🤩💟楊枝甘露莎莎配自家製芒果雪條,這道甜品可是將泰國的特色發揮到了極致。甜而不膩的芒果 ,配上甘甜的楊枝甘露,獨特的口感讓人一試難忘💖阿閒泰這家泰國菜餐廳風格好正宗,不僅食物美味,而且環境舒服。店內的音樂也很輕鬆,整個 環境讓人感覺非常舒服,有種好似系泰國度假嘅感覺,非常適合朋友聚會或者小酌幾杯。阿閒泰 的美食以及舒適的氛圍,絕對值得一試。😍

2024-08-18 2731 浏览
阿間泰幸運炭烤拼盤 💰258味道一般,像把食物煮熟然後擺盤。完全沒有泰式的味道,我同男朋友都覺得失望🥲🥲蟹肉芒果牛油果他他 💰108作為前菜唔錯👍🏻味道好清新 幾開胃蒜蓉包🍞包好硬,蒜蓉味唔出,不會再食飲品🍸樣貌出色,可以選擇有酒精或無酒精,味道清新,不會太甜,值得一試環境🤍係k11裡面居然唔洗等位,環境大舒服
阿間泰幸運炭烤拼盤 💰258
味道一般,像把食物煮熟然後擺盤。
完全沒有泰式的味道,我同男朋友都覺得失望🥲🥲

蟹肉芒果牛油果他他 💰108
作為前菜唔錯👍🏻味道好清新 幾開胃

蒜蓉包🍞
包好硬,蒜蓉味唔出,不會再食

飲品🍸

環境🤍
係k11裡面居然唔洗等位,環境大舒服
2024-08-10
庆祝纪念
情人节
我哋放工後係尖沙咀k11嘅阿閒泰食個晚餐。食完呢個好滿足😊。 首先試嘅就係佢哋嘅紅菜頭芒果米紙卷🥭,明亮嘅色彩,令人食慾大增😉。口感清新爽口,每口都係滿滿嘅驚喜,其中芒果嘅酸甜尤其襯托出睇起來健康又美味嘅米紙卷真正嘅美味👌。叫咗又話啦菠蘿雞肉炒糙米飯🍍🥘,係呢度離唔開嘅熱賣星級菜式🌟。香氣撲鼻,撈開已經睇到金黃嘅菠蘿塊同嫩滑嘅雞塊,口感絲滑,嗌落去更係好食,炒糙米飯帶點鬆脆感,越食越過癮😍。當然一餐飯點可以錯過嘅就係佢哋嘅泰式鴛鴦冰🍧,飲品嘅選擇真係驚喜連連。濃郁嘅泰式奶茶🥃同新鮮嘅椰子汁🥥混合埋一齊,味道香濃而不膩🥰。嚟呢度食嘢,唔好忽視佢哋「即叫即煮」👍🏻嘅堅持,所以我哋就要體諒少少等待嘅時間啦。總體黎講,飲食環境舒適,尤其係坐喺室內享受呢個味道!🙌 放工後嚟到阿閒泰,食住美食輕輕鬆鬆傾下偈,真係滿足! 💖

2024-08-15 2338 浏览
泰式鹹蛋黃金單骨雞翼。外層鹹蛋黃炸得金黄色,咬一口,哇!咁香脆!香脆的外面包裹著嫩滑的雞肉,肉汁直接咇晒落嚟💦哈哈哈!🤣又話啦菠蘿雞肉炒糙米飯。菠蘿鳳梨味!咬落去啖啖肉,飯粒香香,口感絕佳!一個字,正。非常驚喜!份量超大!吃完肚皮都要圓啦!😍椰汁芒果黑糯米飯。搭配上那椰汁,恰到好處的甜味似乎可以湊滿你的味蕾!😌豐富的口感帶來無窮的享受!真心推介👍個Menu仲有好多其他特色嘢想食,去一次真係唔夠,下次一定要叫多個朋友黎一齊食其他想食嘅!
今日係我第一次食系尖沙咀K11既「阿閒泰」泰式風味飯局廳裝修有型有款 ,整體環境窩心舒適一入嚟就好愜意!😎首先試下佢地嘅燒澳洲羊架紅咖喱!😇食落嘅羊架超級嫩滑,伴住個紅咖喱嘅香氣,飽飽好味又滿足!再嚟就係番茄濃湯海鮮藍青口!🔸海鮮新鮮,配埋番茄嘅酸甜,真係大滿足!其中青口嗰股鮮味配合番茄湯底🍅🍅好似泰式風味嘅「蕃茄青口湯」咁,好清爽!❤️紅菜頭芒果米紙卷,超新鮮!😉米紙緊緻有口感,食落去爽脆有落,再配上紅菜頭芒果嘅清香,感覺好開胃!最後就嚟到自家手打脆炸蝦餅,香脆嘅口感酥蝦彈牙😊總括黎講,「阿閒泰」既餐點、服務、環境都絕對值得推薦!
今日係我第一次食系尖沙咀K11既「阿閒泰」泰式風味飯局
廳裝修有型有款 ,整體環境窩心舒適
一入嚟就好愜意!😎

首先試下佢地嘅燒澳洲羊架紅咖喱!😇
食落嘅羊架超級嫩滑,伴住個紅咖喱嘅香氣,飽飽好味又滿足!

再嚟就係番茄濃湯海鮮藍青口!🔸
海鮮新鮮,配埋番茄嘅酸甜,真係大滿足!
其中青口嗰股鮮味配合番茄湯底🍅🍅
好似泰式風味嘅「蕃茄青口湯」咁,好清爽!

❤️紅菜頭芒果米紙卷,超新鮮!😉

最後就嚟到自家手打脆炸蝦餅,香脆嘅口感酥蝦彈牙😊

總括黎講,「阿閒泰」既餐點、服務、環境都絕對值得推薦!
記得上個月媽媽生日,我哋一家來到尖沙咀k11嘅阿閒泰享受晚餐。 阿閒泰嘅氣氛獨特,服務周到,加上食物高質素,幾個人都食得好開心㗎🎉。1️⃣泰北咖喱雞🐔,個味道非常出色。雞肉鬆軟、新鮮,咖喱醬淋漓盡致,一咬落口,已經驚艷到我,散發出咖喱香氣。肉質好細緻,非常入味。2️⃣燒澳洲羊架紅咖喱,讓我對這個泰式菜式有著全新的看法!入口即化的澳洲羊肉,與濃縮的紅咖喱一起,味道豐富🐑🌶️3️⃣炭燒牛肉配清芒果沙律,份量剛好,味道又很好,特別是脆口的芒果,清新又合口味🥗。牛肉炭燒得剛剛好,再配上爽口的芒果,讓我對這道菜讚不絕口。4️⃣炭烤牛肉牛筋丸濃湯船麵!湯底香滑,滿滿的牛筋丸搶晒鏡,麵條qq,湯底扮演了主要的味道來源💖🍲。阿閒泰,不止是一個飲食場所,更是一個可以讓我們品嚐到真正泰國風情的地方。 如果你正在尋找一個特別的地方來慶祝家庭的重要日子,我會非常推薦這個地方給你。 🥳🎂🍴

2024-08-13 1748 浏览
❣️燒澳洲羊架紅咖喱❣️食咗第一口燒澳洲羊架紅咖喱,立即愛上咗呢家店。呢個羊架鬆軟入口,再鋪上強勁嘅紅咖喱,口感真係無得講☘️。.❣️香茅豬肉菠蘿米紙卷❣️再嚟試吓香茅香味十足嘅豬肉菠蘿米紙卷,開頭就食過咁好味嘅頭盤真係難得。脆滑嘅米紙卷,醬汁微酸微辣,驚喜多多🥳。.❣️紅菜頭芒果米紙卷❣️尤其係紅菜頭同新鮮芒果米紙卷,鮮嫩爽口😇。飲食均衡,一口清香,一口心動😝。.❣️自家手打脆炸蝦餅❣️最後食番自家手打蝦餅,內有嫩蝦,味道絕對正!香脆嘅外皮,每一口都有滿滿嘅蝦香,食得太滿足了😙!.阿閒泰呢間不失水準嘅泰式美食餐館,絕對切合你口味!快啲嚟試吓😉,你會發現味道好Geng!🔥
❣️燒澳洲羊架紅咖喱❣️

❣️香茅豬肉菠蘿米紙卷❣️

❣️紅菜頭芒果米紙卷❣️

❣️自家手打脆炸蝦餅❣️

最近,我同班友人揀左位處尖沙咀K11內嘅泰國餐館「阿閒泰」去聚餐👭。一眾食友都讚不絕口,大贊阿閒泰嘅食物美味󰗨。首先就黎試下佢哋嘅「紅菜頭芒果米紙卷」🍽。米紙卷跟我哋想像中嘅唔同,清爽既口感搭配得啱嘅紅菜頭同芒果🥭,真係食得出阿閒泰嘅用心。「泰式鹹蛋黃金單骨雞翼」🍗好得嚟講,口感酥脆,雞翼蘸上濃厚既鹹蛋黃,香香辣辣嘅,好開胃。再嚟就要講下特別既「又話啦菠蘿雞肉炒糙米飯」🍍🍚。菠蘿同雞肉鮮美無比,再加埋香口炒糙米飯,真係一流居家好手嘅作品,好食到我哋都恨不得食多幾碟。阿閒泰的設計新穎之餘,環境同樣舒適,服務更加一流。👏店員友善、有禮,整體嘅用餐體驗令人感到十分舒適滿意。 😊最後,我哋喺K11食過好多間餐廳,但係阿閒泰絕對係最新嘅愛店。大家黎阿閒泰食飯,一定要試下佢哋嘅招牌菜🍽。而且設於尖沙咀K11,確實方便得好,我哋住喺尖沙咀、旺角或銅鑼灣嘅朋友就更加無問題啦!💖
大贊阿閒泰嘅食物美味󰗨。