2022-02-19 69 浏览
📍 旺角奶路臣街12-26號啟賢大廈地下7B號舖近排睇韓劇睇得太多,好想食啲人氣熱賣嘅韓國小食做晚餐😂😂😂記得之前經過旺角有一間食熱狗棒嘅小店🌭🌭🌭都已經好想食,決定去行過去嗰度買外賣🤤🤤🤤1. 熱狗拼盤組合🌭$120,set包咗兩支自選熱狗棒🌭,一支年糕香腸串🍢,四粒芝士波波🧀🍡🤤🤤🤤。熱狗就當然揀咗薯條鴛鴦芝腸同埋芝薯拉絲,全部都係即叫即炸,熱辣辣,攞到返屋企都依然脆卜卜。A) 薯條鴛鴦芝腸熱狗棒 🌭咬落去超多芝士拉絲🧀,薯粉唔會太多,腸仔同芝士嘅配合啱啱好😂😂食落口個質感係外脆內軟嘅感覺,超推介👍🏻👍🏻B) 雙重芝薯拉絲熱狗棒🌭就冇咁特別,因為同鴛鴦芝腸嘅分別唔大🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️所以下次一定會是第二款😆😆😆C) 糕香腸串🍢,年糕同腸仔都咋到超香脆,超鍾意食年糕煙韌嘅感覺,同腸仔一齊食唔會覺得好似食緊擦子膠咁樣🤣🤣個韓式醬汁超有風味👍🏻👍🏻D) 芝士波波🧀🍡,呢個係我最鍾意食🤤🤤🤤因為佢簡直係年糕包住芝士,煙煙韌韌外脆內軟,超多芝士絲🧀呢個真係食到舔舔脷😋😋😋2. 紫菜腸仔包飯卷$42,其實熱辣辣好好食,因為外賣嘅關係,芝士腸仔飯卷爆開咗🤷🏻‍♂️變到個樣唔係好靚🤯🤯🤯環境只做外賣生
📍 旺角奶路臣街12-26號啟賢大廈地下7B號舖

環境只做外賣生意😁😁,CP值都高因為超飽肚☺️☺️☺️佢價錢都正常,👍🏻👍🏻👍🏻服務態度好😆😆同埋會推介有乜好食😋😋,都會推介俾佢食個快嘅朋友仔👍🏻👍🏻👍🏻
S1 熱狗拼盤組合
2022-02-18
$100 (其他)
S1 熱狗拼盤組合
2022-02-16 12 浏览
今日喺街度閒逛,見有韓式小食幾特別,見到呢間賣阿里郎熱狗棒嘅,諗起幾年前喺韓國食過,估唔到香港都有得食!😁於是叫左兩個套餐拎返去同屋企人食,包括任有好多條熱狗捧同一大堆韓式食品,拎到手都痛,真係抵食夾大件!😋😚佢全部熱狗都係即叫即炸嘅,每一支阿里郎熱狗棒都大大支,外層脆卜卜,內層鬆軟芝士包芝士腸,簡直係極高享受!☺️🤪我最推介車打芝士熱狗棒,因為芝士量足,一大半都係芝士,口感非常非常豐富,啱晒鍾意芝士香味嘅我!😊🤗水牛芝士熱狗棒,同樣車打芝士棒一樣可拉絲嘅,芝士味濃,食落好煙韌,非常邪惡!😆佢除咗賣熱狗棒,仲有其他韓式小食,例如魚糕,韓式年糕等,個套餐包埋。🤩我好鍾意個魚糕,軟淋淋好有魚嘅香味,啲湯辣辣地好正!上次要喺韓國食到,依家真係好有韓國旅行嘅感覺!😝佢套餐包埋野飲,我就叫左桃味梳打汽水同堤子味梳打汽水,好解渴好好飲!🤤

2022-02-16 9 浏览
一直聽聞阿里郎熱狗棒係韓國其中一樣最值得試嘅美食,今次終於有機會啦,仲要叫埋好此道嘅朋友一齊試添!😘🤪我地總共叫左兩個套餐,加埋有七條熱狗棒,真係好抵食!🤤先要介紹水牛芝士拉絲,不但好巨型仲要好重嘅水牛芝士味,食落口超有嚼感,仲可以拉好長嘅拉絲,味道同視覺享受爆燈!🥳🤗另外仲有芝薯拉絲熱狗捧,有一粒粒薯仔喺面,炸得金黃香脆,芝士溶喺捧度,亦都可以拉絲食,非常煙韌!😋😋另外不得不介紹佢嘅薯條鴛鴦芝腸,熱狗棒外面佈滿炸薯條,裏面仲有滿滿拉絲芝士,熱辣辣超美味!😛同埋佢提供咗多隻醬俾我哋選擇,例如有蕃茄醬,芥末醬等,同熱狗棒配搭上嚟真係好夾!👍👍我朋友話要叫埋魚糕,果然無叫錯!熱度剛好,加少少辣飲埋啲湯全身暖笠笠!😋🤭除咗阿里郎棒,呢度嘅韓式年糕都好正!同熱狗棒一樣都好有口感,韓式年糕真係無得輸!😚另外仲送多2杯飲品,我哋叫左提子同桃味梳打汽水,清吓熱氣又解渴!😋

旺角都有得食嘅韓國人氣街頭小食 新鮮即叫即炸韓式熱狗🌭️超級香口 脆卜卜 (〃´Å`〃)一啖接一啖 食完超級滿足但係要排隊等吓ヾ(*'▽'*)𝐒1 熱狗拼盤組合 ($120)𝐬𝐞𝐭 包括有 2 自選熱狗🌭️+ 1 年糕香腸串 🍢+ 🍡 4粒芝士球🌭️熱狗揀咗 𝐧𝐨.8 鴛鴦芝腸🧀🌭: 4.5/5全部都係即叫即炸熱辣辣香噴噴 (っ´∀`)っ攞到之後自己加醬汁 加茄汁, 芥末 同 甜辣醬 𝐣𝐞𝐧𝐠𝐠𝐠𝐠💗 芝士超級拉絲 🧀🍢 年糕香腸串: 3/5係人氣韓國街頭小食之一好想快啲去韓國旅行 🧳年糕同香腸都炸到好香脆年糕煙煙韌韌 外脆內軟(ღ˘⌣˘ღ)唯一不足係香腸得過火有少少燶咗 බ͓⌢බ͓🧀 芝士球 🍡: 2.5/5 有啲似薯仔波波 表層鋪滿芝士粉不過不失 (´・` )♡🦑墨汁芝士熱狗 🌭️ ($34): 4/5呢款係麵包染咗黑色嘅墨汁冇乜墨魚味😂但芝士都係超級拉絲 (‘∀’●)♡🤤🤤芝士控一定超級鍾意❤️📍阿里郎熱狗棒 (旺角)🐰: 3.5/5

旺角都有得食嘅韓國人氣街頭小食
新鮮即叫即炸韓式熱狗🌭️
超級香口 脆卜卜 (〃´Å`〃)
一啖接一啖 食完超級滿足
但係要排隊等吓ヾ(*'▽'*)

𝐒1 熱狗拼盤組合 ($120)

𝐬𝐞𝐭 包括有 2 自選熱狗🌭️+ 1 年糕香腸串 🍢
+ 🍡 4粒芝士球

🌭️熱狗揀咗 𝐧𝐨.8 鴛鴦芝腸🧀🌭: 4.5/5
全部都係即叫即炸
熱辣辣香噴噴 (っ´∀`)っ
攞到之後自己加醬汁
加茄汁, 芥末 同 甜辣醬
𝐣𝐞𝐧𝐠𝐠𝐠𝐠💗 芝士超級拉絲 🧀

🍢 年糕香腸串: 3/5

係人氣韓國街頭小食之一
好想快啲去韓國旅行 🧳
年糕同香腸都炸到好香脆
年糕煙煙韌韌 外脆內軟(ღ˘⌣˘ღ)
唯一不足係香腸得過火

呢款係麵包染咗黑色嘅墨汁
冇乜墨魚味😂
但芝士都係超級拉絲 (‘∀’●)♡
🤤🤤芝士控一定超級鍾意❤️

📍阿里郎熱狗棒 (旺角)
🐰: 3.5/5
🧁食物質素:😍😍😍📸打卡指數:😍😍🧹衛生指數:😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍💵性價之比:😍😍😍地址: 旺角奶路臣街12-26號啟賢大廈地下7B號舖🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹今次去咗旺角掃街食咗呢間韓式熱狗,平時睇韓國D ASMR同Mukbang睇得多,但係今次係第一次食🤣🤣呢間舖係做外賣,啱哂宜家冇得堂食都可以拎走,平日去都係好多人,睇黎韓式小食真係好受歡迎😆店員都係韓國人,佢唔識廣東話,全程用英文溝通。但佢好好好熱情,值得一讚👍🏼👍🏼經過見到既,大家可以一試✅🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🧁食物質素:😍😍😍
📸打卡指數:😍😍
🧹衛生指數:😍😍
💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍
💵性價之比:😍😍😍

地址: 旺角奶路臣街12-26號啟賢大廈地下7B號舖

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

今次去咗旺角掃街食咗呢間韓式熱狗,
平時睇韓國D ASMR同Mukbang睇得多,
但係今次係第一次食🤣🤣
呢間舖係做外賣,
啱哂宜家冇得堂食都可以拎走,
平日去都係好多人,
睇黎韓式小食真係好受歡迎😆
店員都係韓國人,
佢唔識廣東話,全程用英文溝通。
但佢好好好熱情,值得一讚👍🏼👍🏼
經過見到既,大家可以一試✅

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
年糕香腸串
水蜜桃飲品
薯條鴛鴦芝腸
玫瑰炒年糕
烤牛肉味魚糕棒
2022-01-19
20 分钟 (外卖自取)
年糕香腸串
玫瑰炒年糕
烤牛肉味魚糕棒
禁堂食冇得出去食飯,只可以約朋友喺屋企聚下。揀左韓式熱狗同小食買返去開party🎉🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 : ▐ T2Hotdog & Tteokbokki &Drink$58▐熱狗揀左之前食過嘅All-in-one,脆薯外皮香口好味,上半截係拉絲芝士,下半截係熱狗包,一條試晒兩個口味😋拎到返去仍然脆卜卜👍🏻小份辣炒年糕唔會太辣帶微甜,口感軟糯。提子梳打有啖啖果肉,個樽好特別💕💕▐ T3Hotdog&Drink$48▐另一個餐揀左鴛鴦芝腸,啖啖都有芝士包住司華力腸😋😋😋飲品揀左西柚梳打,係我喺韓國果陣成日飲嘅飲品😋😋味道同韓國飲到嘅一樣。▐ F1 Squid Hand Made Fish Cake $25▐魷魚魚糕係三款之中最造型最特別,係魷魚形,加左魷魚亦令魚糕更彈牙。▐ F3 Spicy Shrimp Hand Made Fish Cake $25▐甜辣蝦魚糕味道辣中帶小甜,開胃好食~▐ F3 Cheese Ball 5pcs + French Fries Set $40▐芝士波即做凍左仍然有拉絲,唔會太咸。薯條因為係即炸非常香脆。🌐 𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : 外賣店等候空間好多,keep

🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :

▐ T3Hotdog&Drink$48▐

甜辣蝦魚糕味道辣中帶小甜,開胃好食~

🌐 𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : 外賣店等候空間好多,keep住有人買,但店員出餐勁快,我叫左咁多野10分鐘內就搞掂。

🚗 𝗣𝗮𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴 : 附近較難泊車,建議兩人去,一人買,一人在車等候。

🤵‍♂️ 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 出單快,雖然係外賣小店,店員服務親切有禮。

💰 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 : 雖然位處旺區旺角,但相比其他韓式小食店,這裡價錢稍微便宜。熱狗棒款式多,每樣都係即叫即炸而水準亦非常高,諗唔到唔推介嘅理由。
8 分钟 (外卖自取)
  • 薯條鴛鴦芝腸熱狗棒
  • 魷魚味魚糕棒
  • 西柚梳打
  • 芝士波
2022-02-07 12 浏览
阿里郎熱狗棒 @ariranghotdog.hk 熱狗棒係韓國好受歡迎嘅街頭小食,好耐冇去韓國旅行,而家喺香港都可以食到啦~~不過呢間係一間外賣店,我今次買咗外賣返屋企食,自己用焗爐焗返熱。🌟S2 任意熱狗四個 組合 $120本身想試薯條鴛鴦芝腸,但咁啱冇貨😢最後叫咗四款口味👉🏻🌟雙重芝士拉絲、🌟芝薯拉絲、🌟水牛芝士拉絲、🌟薯條如果係多人一齊share,嗌熱狗組合會比較抵食。係即叫即炸嘅所以要等一陣,外面好香脆,有薯粒嘅咬落更有口感,有芝士嘅款式一咬就有拉絲嘅效果,加咗茄汁同蜜糖芥末醬會好食啲。🌟S3 芝士球5粒+炸薯條組合 $40芝士球超煙靭,帶有啲啲甜味,不過熱狗棒比較有驚喜,薯條都係即炸,份量都幾多。🌟玫瑰炒年糕 $40 好耐冇食過炒年糕,裏面有年糕同魚糕,有少少辣,熱辣辣嗰陣年糕好軟,好好食。📍 阿里郎熱狗棒 (旺角)旺角奶路臣街12-26號啟賢大廈地下7B號舖
阿里郎熱狗棒 @ariranghotdog.hk

🌟S2 任意熱狗四個 組合 $120

🌟S3 芝士球5粒+炸薯條組合 $40

🌟玫瑰炒年糕 $40

📍 阿里郎熱狗棒 (旺角)
旺角奶路臣街12-26號啟賢大廈地下7B號舖
2022-02-07 251 浏览
我勁鍾意食呢一種熱狗棒🤣🤣對上一次食已經係去韓國旅行嘅時候~位於旺角嘅熱狗棒係韓國人打理嘅 所以佢哋嘅小食都好韓國地道風味!!😙Hot Dog Set $120✅車打芝士✅芝薯拉絲✅芝士球✅年糕香腸串我就帶咗一個盒裝一set嘅👍🏻😃可以嗌兩個熱狗仲有兩款小食添 咁樣計落其實真係幾抵食🤔我自己好鍾意芝薯拉絲😚❤️因為上邊有啲薯仔粒粒 外脆內軟 個口感好豐富😋 然後一邊仲有滿滿嘅芝士 邪惡又滿足!店員仲會喺熱狗棒上面配埋芥末番茄醬令到個味道更出😋芝士球都幾得意鹹鹹甜甜嘅 不過食完就真係有啲飽~~年糕香腸串都幾得意 上面會有好多韓式年糕嗰種辣醬 年糕都整得幾煙韌 小食來講都幾唔錯🤩魷魚魚糕棒 $25份量都幾大舊 佢有啲似魚蛋咁😂 但裏面就真係有啲魷魚 都算鮮甜 絕對係好過口癮嘅小食!水蜜桃梳打 $18呢款飲品嘅外觀幾得意又幾靚💓 入邊真係有啲水蜜桃果肉 佢唔算太甜 食咁多熱氣野飲耐就會覺得好清新啦~~舖頭主要都係外賣嘅 入邊都只係有一兩個位置俾你企喺度食🧐 所以如果真係想慢慢嘆可能就要搵附近嘅地方或者攞返屋企啦🥸

Hot Dog Set $120
✅車打芝士
✅芝薯拉絲
✅芝士球
✅年糕香腸串

店員仲會喺熱狗棒上面配埋芥末番茄醬令到個味道更出😋

芝士球都幾得意鹹鹹甜甜嘅 不過食完就真係有啲飽~~

魷魚魚糕棒 $25

水蜜桃梳打 $18

午餐
🌭阿里郎熱狗棒Arirang Hot Dog 我當年去韓國的時間好像還沒流行這種熱狗,但知道是之前去過那家很好吃的 @bingo_and_cook 的主理人開的,那就當然要試試看,畢竟是真的由韓國人主理。主打各式各樣嘅韓式芝士熱狗棒、魚糕棒、炒年糕等等,還有有水果梳打飲品,不定時還會有韓式炸雞跟壽司飯卷主要餡料有腸仔跟芝士等共八種口味,全部即叫即時包粉漿即炸,如果人不多的話等大約 5分鐘左右就可以了🧀水牛芝士拉絲有滿滿邪惡的cheeeeeese,一咬開真的有拉絲效果,跟我一樣是芝士控應該會很喜歡~我另外的朋友就比較喜歡有包香腸的每個口味都可以按照自己的喜好加不同的醬料:車打芝士醬、芥末、茄汁、甜辣醬,芝士粉 ,蜜糖牛油粉🍢魷魚味魚糕棒吃得到一粒粒的魷魚粒🍊西柚梳打 汽水蓋包裝方便外帶拿走,味道清爽不過甜,另外還有水蜜桃跟提子味可以選擇。小總結:店舖人氣旺盛,下午就是學生居多,夜晚也常常會有大量人客在店舖門口等候,價錢不貴是可以一試的小店@ariranghotdog.hk💲Hkd 約28 - 38@支🏡旺角奶路臣街12-26號啟賢大廈地下7B號舖🏡天后電氣道54號亨環天后Food Lof
🌭阿里郎熱狗棒Arirang Hot Dog
我當年去韓國的時間好像還沒流行這種熱狗,但知道是之前去過那家很好吃的 @bingo_and_cook 的主理人開的,那就當然要試試看,畢竟是真的由韓國人主理。主打各式各樣嘅韓式芝士熱狗棒、魚糕棒、炒年糕等等,還有有水果梳打飲品,不定時還會有韓式炸雞壽司飯卷

🍢魷魚味魚糕棒
吃得到一粒粒的魷魚粒
🍊西柚梳打

@ariranghotdog.hk
💲Hkd 約28 - 38@支
🏡旺角奶路臣街12-26號啟賢大廈地下7B號舖
🏡天后電氣道54號亨環天后Food Loft地下G1號舖

#hkgirl #hkinfluencer #hkkol #kolhk #foodie #foodiehk #hkfoodie #foodies #koreanfood #oppa #hotdog #香港美食 #香港西式 #香港女生 #旺角美食 #九龍美食 #香港韓式 #地道韓式 #吃貨日常 #美食日記 #美食分享 #美食推薦 #相機食先 #韓式熱狗 #熱狗 #韓式炸雞 #bingoandcook #ArirangHotDog #poyeefoodie
2022-02-05 16 浏览
韓式熱狗棒!幾年前係韓國食過。而家旺角都開左熱狗棒既鋪,經過買takeaway 食,佢有大概7-8款選擇,有d有腸仔,有d純芝士。而外皮有正方形粒粒面既係薯仔黎嫁原來。我試左以下幾款:-薯條鴛鴦芝腸熱狗棒-車打芝士熱狗棒 (my favourite -最簡單既款式越好味)-芝薯熱狗棒-雙重芝士拉絲熱狗棒-Squid fish cake (佢呢個squid cake 係surprisingly good, 如果想食無咁熱氣,呢個唔錯)-年糕香腸串 (味道一般,腸仔炸到好硬,唔會再試)-grapefruit ale
韓式熱狗棒!

我試左以下幾款:
-薯條鴛鴦芝腸熱狗棒
-芝薯熱狗棒
-雙重芝士拉絲熱狗棒
-年糕香腸串 (味道一般,腸仔炸到好硬,唔會再試)
-grapefruit ale
外卖自取
  • 車打芝士熱狗棒
今日車車出左去旺角買野, 行行下聞到好香嘅炸物味, 於是就去望下, 美式熱狗食得多, 韓式熱狗就真係未食過, 價錢又唔貴一於買個set嚟試下! 本身想試埋churros, 可惜已經賣哂, 唯有下次再食過! 車車點左S1滋味小食組合, 入面有兩隻熱狗, 4粒芝士波波同年糕香腸串, 另外仲點左魷魚味魚糕棒同一份細炸雞外賣番屋企慢慢嘆!🌟雙重芝士拉絲熱狗棒外層熱辣辣出哂煙, 咬落去芝士拉哂絲咁好邪惡🌟薯條鴛鴦芝腸熱狗棒外層嘅薯條皮好特別, 上面撒左砂糖, 食落甜甜地幾好味, 即使唔係即刻食都仍然熱辣辣同好脆口!🌟芝士波波外層香脆, 咬落去爆哂芝士餡, 芝士味極濃郁, 芝士迷必食!🌟年糕香腸串年糕口感煙煙韌韌, 估唔到同香腸幾夾, 配搭惹味醬汁, 味道不錯🌟魷魚味魚糕棒魚糕棒味道好鮮, 口感軟彈, 入面仲有粒粒魷魚, 食落口感相當豐富🌟甜辣炸雞(細)炸雞肉質軟嫩多汁, 炸皮唔厚, 整件都被甜甜辣辣嘅醬汁包住好滋味🌟Peach Drink

🌟雙重芝士拉絲熱狗棒
外層熱辣辣出哂煙, 咬落去芝士拉哂絲咁好邪惡

🌟薯條鴛鴦芝腸熱狗棒

🌟芝士波波

🌟年糕香腸串

🌟魷魚味魚糕棒

🌟甜辣炸雞(細)

🌟Peach Drink
2022-01-25
外卖自取
最近又重投韓國🇰🇷劇集跟綜藝節目的懷抱,加上天氣寒冷❄️就特別想念在首爾旅遊🧳時吃過的韓式小食!前陣子下班💼後就再次到訪旺角街頭一家由韓國人主理,售賣韓國街頭小吃的店鋪,外帶一堆美食回家🏡跟家人一同分享阿里郎熱狗棒 $28薯條鴛鴦芝腸熱狗棒 $38車打芝士熱狗棒 $32水牛芝士拉絲熱狗棒 $32熱狗棒可說是其中一道屬於韓國國民級美食,大人跟小朋友也愛吃🥰~這次一口氣選擇四款不同口味的熱狗棒,由傳統的到最具🔥人氣的都有點一份傳統的熱狗棒就只有麵糊裹著熱狗腸,然後放到炸爐炸至粉漿熟透,整個製作過程⏰需時大概5-10分鐘,完成後可按照個人喜好唧上不同的醬汁如🥫茄汁、車打芝士醬等,豐儉由人想要最地道最正宗的進食方法💁🏻‍♀️,就是將新鮮炸好的熱狗棒沾上滿滿的白砂糖再唧上茄汁啦~ 不知是大家是否不清楚🤔這個食法還是文化差異的問題🤷🏻‍♀️,在等候製作的期間看到每位顧客只會唧上茄汁跟芥末醬就離開了,個人來說有點可惜😩,因為這個配搭跟美式熱狗🌭️不一樣啊~ 實在十分建議大家可嘗試一下這個正宗的食法啊🥳說到這個熱狗棒的味道⋯ 首先新鮮出爐♨️的絕對做到外脆內軟,鹹鹹甜甜的味道令人吃得很滋味也很飽肚😋如果你是芝士

阿里郎熱狗棒 $28
薯條鴛鴦芝腸熱狗棒 $38
車打芝士熱狗棒 $32
水牛芝士拉絲熱狗棒 $32
如果你是芝士控的話就當然不要錯過車打芝士🧀跟水牛芝士拉絲口味,皆因一咬開炸好的熱狗棒就會吃到滿滿的💛流心芝士,味道就因應不同款式的芝士而各有不同,而且真的可以吃到拉絲啊😍!
還想有再特別的口感🤪?不妨考慮一下薯條鴛鴦芝腸熱狗棒,除了一次過品嚐到芝士跟熱狗腸外,店員🤵🏻還會在沾上麵糊後加入大量的薯仔粒一同炸熟,入口會先吃到像炸薯條🍟一樣的質感再吃到熱狗棒,非常有趣🤗!

年糕香腸串 $20
這款同樣是韓國非常普及的一款小吃💕~ 非常簡單的組合:把年糕跟香腸穿在竹籤上後煎香,再塗上微辣🌶惹味的特調醬料,雖然已隔一段時間⏳不過外邊依然酥脆內裡軟糯,味道酸酸甜甜😚帶點溫和的辣味~ 跟妹妹各自吃一口後同樣浮現在韓國吃時的回憶啊😭(吃過的一定會明白是什麼的一回事)

魷魚味魚糕棒 $25
魚糕在釜山是當地名物🌟,與魚蛋感覺相像,但說到口感味道跟質感都跟香港🇭🇰的完全不同
這裡魚糕棒有三種口味,這次選了釜山最常見的魷魚味,店家將魷魚🦑形態的魚糕同樣穿在竹籤上再油炸,炸得金黃💛又漂亮,幾乎是一手掌✋🏻的大小,入口軟綿又帶濃郁魷魚味,還吃到魷魚粒啊~ 父母未嚐過也覺得好好吃👍🏻

熱狗&炒年糕套餐 $58
水蜜桃梳打 $18(跟套餐免費加配)
說到韓國街頭小吃又怎少得炒年糕?店家推出熱狗棒搭配炒年糕的套餐,最適合想吃兩款的朋友😆!
熱狗棒就指定了阿里郎熱狗棒這個款式,而炒年糕呢?店員跟我說他們供應的是玫瑰🌹炒年糕~ 這個並不是真的用玫瑰來做啊!其實這個是蕃茄🍅忌廉炒年糕,當中並無🙅🏻‍♀️玫瑰成份,只是它的顏色類近玫瑰的粉色才因此命名💁🏻‍♀️
這款因加入忌廉烹調所以比起一般韓式傳統的辣炒年糕的辣度🥵會大大減低,加上而蕃茄醬汁又有解膩作用,較易讓人接受😌,店家的玫瑰炒年糕跟韓國吃到的味道一模一樣💖!不太辣但絕對惹味,除了年糕以外還有魚糕片等傳統食材,絕對是一款道地小吃😉!
點套餐還附送一款飲品啊~ 吃了辛辣的食物當然需要解辣的飲料🥤!這個水蜜桃梳打採用罐頭形式設計,外帶回家也不怕會翻瀉,🍑水蜜桃味清甜不太膩,還有不少果肉有驚喜🤩,吃完這麼多油膩又重口味的美食再喝一口清爽的水蜜桃梳打是一個很不錯的配搭🥳~

店家主力售賣韓國街頭小吃,雖然只是一間外賣🥡店不過人流不絕人氣爆燈,這次在平日較晚的時間去還是有🤭大量顧客輪候下單或取單,由於所有食物都是即叫即做,請大家要耐心❣️等候啊~
而幾位店員都是來自韓國、懂英語🗣的朋友,非常友善又好客,懂一點韓文的我跟店員溝通當然沒問題😅啦!如果擔心下錯單的話可以跟店員在櫃檯面前的餐單📜指示自己想購買的食物便可,醬料也是可以自行添加啊~ 這點要留意一下
整體來說味道好價錢💰親民又夠地道,家人也讚不絕口,下次心癢癢想吃🤤韓式小食時必定會來到這裡買來吃~
2022-01-20
20 分钟 (外卖自取)
2022-01-30 120 浏览
疫情又嚴重咗, 夜晚又繼續無堂食到二月中🥲想感受下韓國夜巿氣氛, 除咗join Zoom遊學團同睇Google Map之外, 唯有喺旺角食吓薯粒熱狗棒, 夜晚6點後都有得食🙃呢度其實除咗熱狗棒之外, 其仲有其他小食. 有一款Oreo味西班牙油炸鬼望落幾好味,可惜去到當日已經賣哂🥲咁就叫咗個S1嘅set, 有2條熱狗4粒芝士波同1串年糕香腸, 一次過試哂幾樣嘢食. 另外嗌咗其他幾款熱狗棒同即叫即製嘅梳打. 🌭韓式熱狗棒主要分為薯粒同傳統熱狗棒兩大類, 全部即叫即炸, 等10分鐘左右有得食✨嗌咗其中六款, 個人推介 薯條鴛鴦芝腸 同埋最邪惡嘅 雙重芝士拉絲😈 熱狗棒炸好之後, 店員會問使唔使喺表面沾上砂糖. 個人覺得係一定要加🧂再自己加啲芥末同車打芝士醬就更加好味🙃 🍢年糕香腸年糕本身炸完都仲keep到煙韌, 同脆皮嘅韓式香腸串串埋一齊再加埋咸咸哋嘅醬一齊食, 口感滿分🙃🧀 芝士波一開頭我以為會好咸, 點知原來係甜+好煙韌, 當然咬落去入面係有芝士餡, 又甜又咸咁幾好味👍🏻🍹西袖/ 蜜桃Soda Water有果肉喺底, 食完咁多油膩嘢大啖咁飲好refreshing💆🏻‍♂️💛個人必食推介:

🌭韓式熱狗棒

🍢年糕香腸

🧀 芝士波

🍹西袖/ 蜜桃Soda Water

💛個人必食推介: 薯條鴛鴦芝腸/ 雙重芝士拉絲熱狗棒, 芝士波

返食指數: 🥑🥑🥑 (5🥑滿分)
  • 薯條鴛鴦芝腸熱狗棒
  • 雙重芝士拉絲熱狗棒
  • 芝薯拉絲熱狗棒
  • 鴛鴦芝腸熱狗棒
  • 阿里郎熱狗棒
  • 薯條熱狗棒
  • 車打芝士熱狗棒
2022-01-30 14 浏览
無得外賣,行過旺角,見到新開嘅韓式熱狗棒😍心郁郁走去試吓先🙆🏻‍♀️見到咁多人排隊,就上網睇吓,原來呢個係來自韓國阿里郎嘅熱狗棒,而所有熱狗都係即叫即炸🙆🏻‍♀️仲可以按照個人喜好唔同醬料,有茄汁、芥末、車打芝士醬、甜辣醬,仲有芝士粉 ,蜜糖牛油粉添😍我就揀咗S1 set 💰$120熱狗2️⃣個+芝士球4️⃣粒+年糕香腸串1️⃣串,呢款套餐好正,一次有晒唔同小食,我就叫咗薯條鴛鴦芝腸,薯條加芝士腸呢個組合好特別,一齊咬落去外脆內軟,感覺好特別,仲好惹味添😋芝薯熱狗棒,入邊全部都係芝士,好邪惡但又好好食😂芝士控必食💕年糕香腸串香腸同年糕夾埋一齊食,口感豐富😍🙆🏻‍♀️芝士球大大粒芝士波波同樣口感煙韌,重點係入面勁多芝士😍熱熱地食好惹味Drink Peach 同西柚$18新鮮果汁,味道鮮甜😍而且底真係有果肉,真材實料❣️試後感:地方雖小,韓國人製作,夠晒地道,而且即叫即整,食物好味,價錢都唔算貴,值得一試🙆🏻‍♀️

我就揀咗S1 set 💰$120

💕年糕香腸串
香腸同年糕夾埋一齊食,口感豐富😍

🙆🏻‍♀️芝士球

Drink Peach 同西柚$18
新鮮果汁,味道鮮甜😍而且底真係有果肉,真材實料

❣️試後感:
2022-01-30 17 浏览
二訪韓國熱狗店 每逢收工時間 店舖都好多人排隊 熱狗係即叫即炸 等待時間大約10-15分鐘左右 ✨任意熱狗4個組合 ($120)今次簡左薯條鴛鴦芝腸、車打芝士、雙重芝士拉絲同鴛鴦芝腸 除左雙重芝士拉絲 其他全部都有腸仔在內 熱狗金黃香脆 麵團位好軟熟 咬開入面有cheese有腸仔 口感豐富 店內亦提供不同醬料比大家加入熱狗食 例如茄汁、芥末醬、車打芝士醬等等 ✨阿里郎炒年糕 ($35)呢個價錢幾抵食 年糕份量足 仲有魚糕😍食落辣辣地 幾地道✨魷魚味魚糕棒 ($25)最鍾意食韓國魚糕 呢個配搭就未試過 魷魚味香濃 咬落軟軟咬咬 口感幾特別✨水蜜桃 ($18)個器皿幾特別 採用罐頭形式 幾吸睛🤩飲品吾會太甜 幾fresh

✨任意熱狗4個組合 ($120)

✨阿里郎炒年糕 ($35)
呢個價錢幾抵食 年糕份量足 仲有魚糕😍食落辣辣地 幾地道

✨魷魚味魚糕棒 ($25)

✨水蜜桃 ($18)