2022-10-23 33 浏览
今次出開旺角,見到粉色系店舖記起早前係尖沙咀店食過飯團都唔錯買返份回家同老公慢慢嘆先喜歡佢哋既飯團即叫即製,而且餡料爆滿的,熱辣辣食就最好。飯團唔係只係白糯米,仲有健康的紫米,很煙韌香糯。網紅蟹肉飯團絕對不是打邊爐用的蟹柳,一絲絲蟹肉鮮甜,仲有生菜肉鬆,蘿蔔乾,油條等等,簡單又美味。名古屋鰻魚飯團用上名古屋鰻魚,油脂甘香,醬汁香甜,真係肥美。啖啖都有鰻魚,加上芝士和火腿等配料,非常惹味。手作紅豆奶茶紅豆量算多,每口紅豆蓉,都有食到紅豆,綿密香甜,跟奶茶很夾,更能突出茶香。燒仙草茉莉喜歡清心的茉莉花香,仙草幼滑,仲有口感,淡淡清幽花茶味,好令人為之一振。
今次出開旺角,見到粉色系店舖
記起早前係尖沙咀店食過飯團都唔錯
買返份回家同老公慢慢嘆先

網紅蟹肉飯團

名古屋鰻魚飯團

手作紅豆奶茶

燒仙草茉莉

2022-10-20 19 浏览
📍阿杏飯團香港人工作忙碌,有時食飯嘅時間都未必有,除咗快餐店之外,呢一間人手即叫即包既飯團就幫到忙碌嘅大家,quick lunch都可以食得健康又好味~👅啖啖肉套餐 新宿燒汁牛扒飯團配燒仙草茉莉 $60餐廳用咗紫糯米黎代替白米,口感煙韌得黎又冇咁悶,飯團拎上手仲係熱既,入面除咗有燒汁牛扒,仲有菜脯,肉鬆,油炸鬼,冬菇粒同生菜,配埋芥末醬,成個飯團都有濕潤嘅感覺,所有配料都好夾~另外套餐包咗一杯飲品,今次叫咗燒仙草茉莉,幾清新👅鹹蛋套餐 芙蓉鹹蛋飯團配椰果四季春 $55如果唔想食咁多肉嘅朋友,呢一個飯團可能就啱你啦,入面用鹹蛋黃做主角,配埋肉鬆嘅甜味,成個飯團食落去都好豐富。飲品叫咗椰果四季春,有啲咬口~由於餐廳都係人手即叫即做,如果趕時間嘅朋友可以試吓打電話叫佢整定先~
📍阿杏飯團

👅啖啖肉套餐 新宿燒汁牛扒飯團配燒仙草茉莉 $60

👅鹹蛋套餐 芙蓉鹹蛋飯團配椰果四季春 $55

由於餐廳都係人手即叫即做,如果趕時間嘅朋友可以
試吓打電話叫佢整定先~
2022-10-18 936 浏览
今日Lunch黎左呢間飯團店買外賣返公司食☺️之前聽朋友熱烈推介過,話呢度d飯團🍙超級足料同好好味😋叫我一定要試…今日突然醒起,就行左過嚟…我哋order左兩個飯團+2杯飲品☺️飯團勁多餡料熊本烤腸飯團 $36飯團材料勁豐富,有肉鬆、生菜、沙律醬、油條、菜譜,仲有熊本烤腸,飯底用左黑糯米製成,入口軟糯,配埋勁量既材料,口感一流🤤🤤新宿燒汁牛扒飯團 $38呢個材料都係有肉鬆、生菜、沙律醬、油條、牛扒及菜譜,呢個組合無得輸,淨係聽個名都食指大動🤭🤤牛扒份量算多👍而且佢哋所有飯團係新鮮製造,所以肉質唔會好鞋口☺️一試難忘,超級推介 🙌椰果四季春 $22四季春香醇清香,配上椰果調味,入口清甜又有口感👍椰香冰檸茶 $36椰香味濃,加上檸檬🍋入口酸甜帶有椰香,超醒神🙌😻舖頭環境其實都好靚好多打卡位當日仲有好多客人幫襯📌 阿杏飯團 (富時中心) (旺角)旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖#媽媽味道 #台式飯團 #阿杏飯團 #椰果四季春 #椰香冰檸茶 #用心製作 #家的味道 #令人回味 #台式風味 #飯團推介 #teamhappyfoodies #thefoodieinitiative #globale
飯團勁多餡料

熊本烤腸飯團 $36

新宿燒汁牛扒飯團 $38

椰果四季春 $22
四季春香醇清香,配上椰果調味,入口清甜又有口感👍

椰香冰檸茶 $36
椰香味濃,加上檸檬🍋入口酸甜帶有椰香,超醒神🙌😻
舖頭環境其實都好靚好多打卡位
當日仲有好多客人幫襯

📌 阿杏飯團 (富時中心) (旺角)
旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖

#媽媽味道 #台式飯團 #阿杏飯團 #椰果四季春 #椰香冰檸茶 #用心製作 #家的味道 #令人回味 #台式風味 #飯團推介 #teamhappyfoodies #thefoodieinitiative #globaleats #thefoodiesinternationalchat #health #yummy #foodiesinternationalchat #打卡小店 #外賣飯團
2022-10-13
午餐
  • 熊本烤腸飯團
2022-10-16 28 浏览
台式飯團(粢飯)主要以油條、肉鬆、糯米飯等作餡料 以自取外賣店形式營運嘅而阿杏飯團 裝修以粉紅色為主 仲有一棵櫻花樹 非常有心思🌸 而佢嘅飯團亦以紫糯米代替一般糯米 口感更有咬口之餘 營養價值更高 餡料款式亦夠曬多 即使成日食都唔會悶新宿燒汁牛扒飯團 $38 -餡料非常飽滿 牛扒軟嫩多汁 同脆卜卜嘅油條、爽脆嘅生菜同蘿蔔乾成對比 而燒汁味道亦夠突出 非常惹味😋鹹蛋雞扒飯團 $42 -呢個則以滑嫩嘅雞扒以及鹹蛋黃作餡料 份量澎湃 鹹香味襯托沙律醬嘅酸酸甜甜~ 實在唔好睇小佢份量細細份 其實飽足感非常夠🤩燕麥奶茶 $26/ 椰果四季春 $22兩杯飲品都可以叫走甜 夠曬健康🫶 飲到落底仲有唔少燕麥片😍

新宿燒汁牛扒飯團 $38 -

鹹蛋雞扒飯團 $42 -

燕麥奶茶 $26/ 椰果四季春 $22
兩杯飲品都可以叫走甜 夠曬健康🫶 飲到落底仲有唔少燕麥片😍

阿杏飯團以即叫即包嘅爆餡飯團為主打 下單後要等大約10分鐘 所以趕時間要預返時間😂當日都有不少人lunchtime時間去買飯團好像平時的港式粢飯 不過就以紫糯米代替白糯米去包同樣有軟糯煙韌嘅口感 入面包滿各式各樣嘅餡料 超飽肚🤣 店家仲貼心地準備埋手套俾我地 食嘅時候就唔怕整到對手污糟晒😉另外都有多款台式手搖飲😍可以揀店內設有靚靚櫻花樹下嘅打卡點📸 旁邊仲有吊椅可以坐住打卡添啊頗有心思😻⭐️⭐️新宿燒汁牛扒飯團🐮 HKD$38⭐️⭐️以紫菜同即製軟糯溫熱嘅紫糯米同包裹著燒汁牛扒 肉鬆 油炸鬼 菜脯 生菜 冬菇粒同芥末醬餡料份量十足 燒汁牛扒厚肉都幾juicy 唔乾柴 有炸得超脆嘅油炸鬼 增加口感層次 醬汁亦令到糯米飯團濕潤 將所有配料融合為一體 我幾中意佢哋用紫糯米整 個賣相都吸引好多味道:🌕🌕🌕🌕🌘⭐️⭐️芝麻八爪魚飯團🐙 HKD$36⭐️⭐️又係另一款日台式fusion嘅口味 芝麻八爪魚原粒包裹進糯米飯團中 再配合油炸鬼 菜脯等 柔軟爽脆口感集一身 入面再混合滿滿沙律醬 味道提升不少 好有日式風味 不錯味道:🌕🌕🌕🌖🌑⭐️⭐️手作紅豆奶茶🧋 HKD$26⭐️⭐️紅豆半綿密 亦嚐到完整紅豆粒 有咬口
當日都有不少人lunchtime時間去買

又係另一款日台式fusion嘅口味
味道:🌕🌕🌕🌖🌑

⭐️⭐️手作紅豆奶茶🧋 HKD$26⭐️⭐️
紅豆半綿密 亦嚐到完整紅豆粒 有咬口
同奶茶底都頗夾~
味道:🌕🌕🌕🌑🌑

⭐️⭐️黑糖珍珠奶茶🧋 HKD$26⭐️⭐️
茶底夠茶味唔會太淡身 加入鮮奶 飲落順滑
因為係黑糖珍珠 所以茶底充滿黑糖香 珍珠煙韌彈牙
我揀左少甜 唔會過甜 幾好飲
味道:🌕🌕🌕🌗🌑

• 黑糖珍珠奶茶
  • 新宿燒汁牛扒飯團
疫情關係,好久沒去台灣,最掛念是台灣的食品,今日我行開旺角去「阿杏飯團」,被它的美味所吸引,外賣回家品嚐。設計環境舒適,感覺很潔淨,店中有假櫻花樹,方便客人來拍照。即叫即製,我點選了幾款食品,食物質素良好,上菜速度頗快,享受美食的滿足滋味。美式雜扒飯糰飯團材料豐富,用紙包住,實淨彈牙,鹹蛋黃的鹹香味出,肉質嫰滑,肉鬆及油條非常香脆,飯團用上紫糯米,感覺軟糯煙韌,滋味無比。新宿燒汁牛扒飯糰牛扒好大塊,軟硬度適中,肉質鮮嫰,彈牙豐盈,口感很好,齒頰留香。黑糖珍珠奶茶奶茶質感幼滑,味道香濃,不會太甜,奶味比較重,珍珠Q彈,非常止渴。阿杏奶茶另外叫了熱飲的阿杏奶茶,同樣香滑,珍珠易入口,飲落幾好味。阿杏飯團(旺角店)地址: 旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖

設計環境舒適,感覺很潔淨,店中有假櫻花樹,方便客人來拍照。

美式雜扒飯糰

新宿燒汁牛扒飯糰

黑糖珍珠奶茶

阿杏奶茶

另外叫了熱飲的阿杏奶茶,同樣香滑,珍珠易入口,飲落幾好味。

阿杏飯團(旺角店)
地址: 旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖
2022-10-08
阿杏飯團係台灣過江龍既連鎖店,主打即叫即製既飯團同鮮果飲品。飯團價位大慨三十零蚊,但每個飯團超大個,超多料!我同我朋友每人一個飯團加一杯野飲,飽到食唔哂,要留番半舊第二日食!誇張🤭同埋欣賞佢既飯團係用紫米包,食落煙煙靭靭,又幾香!仲幾健康! 🔶️網紅蟹肉飯團 ($39,8.8/10)有好多蟹柳,油條絲,肉鬆,沙律醬,幾夾幾好味。佢啲蟹柳仲要唔係hae蟹柳,係好味嗰款!中意食沙律醬味既可以揀呢款。 🔶️鹹蛋烤腸飯團 ($39,9/10)我估有兩隻鹹蛋黃喺中間!仲有好大條烤台灣腸喺中間!夾埋肉鬆,邪惡同重口感既首選!😈 🧋手作紅豆奶茶 ($26,9.2/10)好好味!底部有好厚既紅豆層,攪拌後飲到紅豆味+奶茶香,仲有一粒粒紅豆口感!可以encore! 👍🏻🧋椰果四季春 ($22,9/10)中意清清地茶香既應該會中意呢杯,四季春手搖杯唔係度度地方有得飲,呢杯四季春茶味好夠,仲有粒粒椰果可以咬下!好味!😋✏️總括而言,即叫即包我中意,有少少似以前我好中意食既‘西x飯糰’,但呢間更加大件足料抵食👍🏻中意🤗

🔶️網紅蟹肉飯團 ($39,8.8/10)

🔶️鹹蛋烤腸飯團 ($39,9/10)

🧋手作紅豆奶茶 ($26,9.2/10)

🧋椰果四季春 ($22,9/10)

• 椰果四季春
  • 鹹蛋烤腸飯團
2022-10-09 18 浏览
💕阿杏飯團之前食過佢地嘅鹹蛋黃飯團一直念念不忘,同朋友嚟開旺角,剛好介紹佢試吓阿杏飯團有幾正✨✨飯團有豬、牛、雞、海鮮、鹹蛋黃等等配料選擇,再加上菜甫、油條、沙律醬等不同配料,一個飯團加杯飲品已經十分飽足🔸芙蓉鹹蛋飯團油條、肉鬆、生菜、青瓜、沙律醬配上油香十足鹹蛋黃做主角,足料爆餡充滿鹹香滋味飯團用上紫糯米,感覺軟糯煙韌,甜甜嘅肉鬆令飯團味道更豐富🔸芝士鰻魚飯團朋友試咗芝士鰻魚飯團,芝士鰻魚向來都係好朋友,加上青瓜、沙律醬,一啲都唔單調,朋友都話正✨✨另外要讚一讚個包裝🌸以花花紙緊緊包住飯團,食嘅時候唔會跌晒啲餡,user friendly嘅包裝好方便👍🏽🔸手作紅豆奶茶奶茶茶底香濃,口感濃厚香滑,紅豆口感軟綿綿甜度剛好🔸現萃桂花烏龍清香嘅桂花烏龍向來唔會令人失望,加配黑糖珍珠滿足感🆙
💕阿杏飯團

🔸芙蓉鹹蛋飯團
飯團用上紫糯米,感覺軟糯煙韌,甜甜嘅肉鬆令飯團味道更豐富

🔸芝士鰻魚飯團

🔸手作紅豆奶茶
奶茶茶底香濃,口感濃厚香滑,紅豆口感軟綿綿甜度剛好

🔸現萃桂花烏龍
清香嘅桂花烏龍向來唔會令人失望,加配黑糖珍珠滿足感🆙
2022-10-09 16 浏览
因為趕住陣間去上堂,諗住買外賣上堂食,係上堂附近搵到間台式飯團同飲品外賣專門店,店舖都有啲打卡位,等外賣時可以影下相👍飯團同飲品都有好多口味選擇,樣樣都好想試😋所有飯團都係即叫即做,飯團🍙餡料非常豐富,飯團係用紫米包住晒啲餡料,咬落煙煙韌韌,好有口感🍙芝士鰻魚飯團$46餡料有肉鬆、細細粒脆卜卜油炸鬼、生菜、菜脯、沙律醬、芝士、仲有好肥美嘅鰻魚🍙廣島黑椒豬扒飯團$38餡料有肉鬆、細細粒脆卜卜油炸鬼、生菜、菜脯、沙律醬、仲有大大件豬扒凍黑糖珍珠奶茶(S)$26凍椰果四季春(S)$22

🍙芝士鰻魚飯團$46

🍙廣島黑椒豬扒飯團$38

凍黑糖珍珠奶茶(S)$26
凍椰果四季春(S)$22
2022-10-09 21 浏览
《阿杏飯團》主打台式手作飯團🍙同台式飲品🧋飯團款式有成廿幾種選擇😍真係款款都想試🤤↬↬美式雜扒飯團 $42飯團即叫即整,餡料好足,有牛豬雞扒、肉鬆、脆脆油炸鬼、生菜、炸菜等….而飯係用比較健康嘅紫米,煙煙韌韌,口感相當豐富↬↬網紅蟹肉飯團 $39蟹肉配沙律醬、肉鬆、生菜等,呢個配搭真係冇得輸,簡單得嚟又好味😋↬↬黑糖珍珠奶茶 $26珍珠煙煙韌韌甜甜地,奶茶香滑唔會太甜↬↬手作紅豆奶茶 $26紅豆粒粒分明🫘 有咬口,手作奶茶味道香甜
《阿杏飯團》主打台式手作飯團🍙同台式飲品🧋
飯團款式有成廿幾種選擇😍真係款款都想試🤤

↬↬美式雜扒飯團 $42

↬↬網紅蟹肉飯團 $39

↬↬黑糖珍珠奶茶 $26
珍珠煙煙韌韌甜甜地,奶茶香滑唔會太甜

↬↬手作紅豆奶茶 $26
紅豆粒粒分明🫘 有咬口,手作奶茶味道香甜
2022-10-02 33 浏览
勁耐無食過飯團,每星期有兩日都會經過阿杏飯團,今日終於食它啦!!整間餐廳有不同打卡位,色調呈粉紅色,好夢幻,停低影幾張。人均:$62.廣島黑椒豬扒飯團眼見豐富,食落滿口都是餸,好多層次,咸香微辣,有時食到黑椒豬扒位,有時食到脆口炸菜,有時食到肉鬆,望落去好細舊,食了一半對面的朋友話見飽🤣,其實剛剛好。.鹹蛋雞扒飯團鹹蛋雞扒較濃味,鹹香可口,我較喜歡這個,配料和其他飯團差不多,是主菜不同,另外可自選醬汁,有蜜糖芥末、沙律醬、麻辣!.熱手作糙米漿友人在台灣公幹時常常飲,味道相差無幾,是杯健康飲品。.檸檬養樂多大大杯,酸甜好開胃,這個天氣飲好適合,又解渴又舒服。.@a_xing_rice_roll
整間餐廳有不同打卡位,色調呈粉紅色,好夢幻,停低影幾張。
人均:$62
廣島黑椒豬扒飯團
鹹蛋雞扒飯團
熱手作糙米漿
友人在台灣公幹時常常飲,味道相差無幾,是杯健康飲品。
檸檬養樂多
大大杯,酸甜好開胃,這個天氣飲好適合,又解渴又舒服。
@a_xing_rice_roll
2022-10-02
午餐
2022-09-24 571 浏览
阿杏飯團係一間以台灣飯糰及台式飲品為主打的專賣店,所有飯團都係全人手即叫即製,保證新鮮👍🏻有多款特色系列,例如啖啖肉、海鮮、鹹蛋黃、麻辣、芝士飯團等等口味任君選擇新宿燒汁牛扒飯糰餐廳招牌飯團之一,份量好澎湃,用料實在,使用紫糯米,軟糯有米香,滿有嚼勁!內餡除咗有美味燒汁牛扒,啖啖肉,仲有肉鬆、香脆油條、蘿蔔乾、生菜、冬菇粒及阿杏秘製醬料等等,味道同口感都好豐富哦鹹蛋雞扒飯糰店員推介鹹蛋雞扒飯糰,同樣足料爆餡!燒雞扒軟嫩可口,雞肉味濃~配上大量鹹蛋黃碎、肉鬆、油條、蘿蔔乾、生菜絲及秘製醬料,鹹香滋味,飽肚又好食燒仙草茉莉香濃而不澀的茉莉花茶,配上超嫩滑台式燒鮮草,正呀黑糖珍珠奶茶可走甜走冰👍🏻奶茶入口絲滑,黑糖珍珠煙韌有咬口,好Q彈,珍珠本身微微甜,整體幾好飲

新宿燒汁牛扒飯糰

鹹蛋雞扒飯糰

燒仙草茉莉

香濃而不澀的茉莉花茶,配上超嫩滑台式燒鮮草,正呀

黑糖珍珠奶茶

2022-09-15 49 浏览
呢間飯團想食好耐,但因為佢主要係外賣所以一直搵唔到機會~今次諗住拎返公司食所以終於叫咗黎食~應該係因為即叫即包,飯團到手是暖笠笠的!食落其實同粢飯好似,因為都有啲菜圃同油炸鬼,不過就用咗紫糯米而唔係白糯米,入面再有啲蘿蔔乾同沙律醬。今次就叫咗新宿燒汁牛扒飯團同日式炸豬扒飯團,兩個肉量同配料都唔少,唔會食到最後得飯冇餸咁~夾埋都幾好食幾滿足~食完勁飽(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)飲品我地叫咗黑糖珍珠同椰果四季春~唔會太甜~唔錯!
飲品我地叫咗黑糖珍珠同椰果四季春~唔會太甜~唔錯!
2022-09-10 50 浏览
阿杏飯團 (富時中心) (旺角)旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖食飯團都係一種方便,(阿杏飯團)旺角店,長期都有人排隊,人山人海,不過佢鋪面寬躺,店舖裝飾好優雅,排隊等外賣都係一種享受。新宿燒汁牛扒飯$38新宿燒汁牛扒飯真係名副其實嘅招牌飯團,飯團好吸引,表面靚,紫菜趣卜卜,紫米飯粒香滑,飯粒質感好好,入面包着好濃牛肉味嘅嫩滑牛肉粗條,配料有脆嫩生菜,香菇,菜脯,鮮蛋等等。令到飯團口感非常豐富。齒頰留香👍👍👍芙蓉鹹蛋飯團$33芙蓉鹹蛋飯團又係另一種風味,色澤鮮艷,外觀靚,蛋香洋溢,鹹蛋黃醃製得宜,鬆,滑,唔係實的的。配肉鬆,脆嫩生菜,菜譜等等。配搭一絕,好好食。推介之選。🥳🥳🥳燕麥奶茶$26燕麥奶茶,好清香,奶味香濃,燕麥咬口,一啖朔落去茶香,燕麥滑,配調得好好。大熱天時,係解暑嘅上上飲品,正😄椰果四季春$22椰果四季春,椰果軟硬適中,粒粒香甜,飲落爽爽的,味道超清新,必飲。🥥🥥🥥
阿杏飯團 (富時中心) (旺角)
旺角彌敦道585號富時中心地下3號舖

新宿燒汁牛扒飯$38

芙蓉鹹蛋飯團$33

燕麥奶茶$26

椰果四季春$22
2022-09-08 49 浏览
夏日炎炎有陣時都唔想食太多嘢, 所以行過旺角就食咗個飯團。因為疫情關係呢度都變咗外賣舖頭,但其實呢間店舖嘅裝修都好精緻,又有粉紅色嘅裝飾,女仔一定好鍾意☺️熊本烤腸飯團 $36新宿燒汁牛扒飯團 $38兩個飯團都超級豐富,首先出邊係用紫菜紫米包住,而入邊就有好多脆脆地嘅餡料,仲有椰菜、肉鬆、肉燥、沙律醬我好肯定如果一個女仔食一個飯團,一定已經超飽另外都嗌咗兩杯嘢飲,分喇係燒仙草奶茶大滿,大大杯又有珍珠又有仙草又有椰果,啱晒貪心嘅我。我通常都好想一路飲嘢一路有啲嘢咬下另外再嗌多咗一杯鴨屎香奶茶,有好香嘅茶味👍🏼 另外原來呢間舖頭之所以叫 阿杏,係因為佢想拎番「幸」字既同音,「帶給你杏福的感覺」
夏日炎炎有陣時都唔想食太多嘢, 所以行過旺角就食咗個飯團。

熊本烤腸飯團 $36
新宿燒汁牛扒飯團 $38

我好肯定如果一個女仔食一個飯團,一定已經超飽

另外再嗌多咗一杯鴨屎香奶茶,有好香嘅茶味👍🏼