2023-02-06 233 浏览
新宿燒汁牛扒飯團$38芙蓉鹹蛋飯團$33黑糖珍珠奶茶$29好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:距離婚禮越來越近,就有很多事要做。有天安排了在厚福街跟deco 公司開會,然後相隔1個鐘左右,就要跟男朋友去選西裝。中間不夠時間坐下慢慢用餐,又突然想喝珍珠奶茶🧋,所以去了尖東這間外賣店。飯團好足料,我是第一次吃到一個料比飯多的飯團🍙!2款飯團都有一些如油炸鬼的脆脆、肉鬆、菜絲及奇妙醬。新宿燒汁牛扒飯團還有入味又夠腍的牛扒。芙蓉鹹蛋飯團就塞滿咸蛋,超邪惡!另有榨菜。好喜歡飯團用紫糯米而不是白飯,咬起來好QQ!吃一個飯團超飽肚,就連平時一次過要吃3個日本飯團的男朋友也覺飽。這2個手作飯團確是好味,吃完會有種幸福感。如果當年我放工後趕到南洋中心HKMA上課時有這間店,我一定會經常買來吃,吃一個趕但滿足的晚餐。黑糖珍珠奶茶🧋的珍珠好煙韌,黑糖味足但不太甜。最後要提提店內近門口位的牆,櫻花🌸樹,都是打咭好位。還有我好喜歡他們的外賣紙袋、飯團包裝紙及熱飲紙杯,印刷好精美。
新宿燒汁牛扒飯團
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:

黑糖珍珠奶茶🧋的珍珠好煙韌,黑糖味足但不太甜。

2023-02-02 210 浏览
2023.02.01飯團🍙同台式飲品🧋真係百吃不厭😋今日黎到好多人都有食過既阿杏飯團買外賣🥡小店提供五大系列飯團🍙共二十多款口味選擇🫶🏻1️⃣啖啖肉系列🐷🐔🐮2️⃣海鮮飯團系列🦀3️⃣鹹蛋黃系列🌕4️⃣芝士飯團系列🧀5️⃣麻辣系列🌶️而飲品方面有三大系列🥤共有十多款選擇💁🏻‍♀️(糖份同冰量可以更改)1️⃣奶茶系列🧋2️⃣清茶系列🍵3️⃣即磨養身飲品🌽今次買咗兩個飯團🍙兩杯飲品番屋企開心Share🥳🍙新宿燒汁牛扒飯團 $38🍙芙蓉鹹蛋飯團 $33由於飯團係即叫即整👩🏻‍🍳除左確保新鮮👍🏻仲可以令食客感受到暖笠笠既感覺🥰而飯團既份量超大😍而且入面包滿各種食材,每一口都好滿足☺️飯係用上紫米除左米香更出💜而且更加健康💚另外除咗用上主配料每舊飯團都會加上海苔脆鬆、肉鬆、菜甫、生菜🥬令到口感更加豐富😉而今次呢兩個飯團味道相對較濃厚🫰🏻🧋黑糖珍珠奶茶 (凍)(S)$26奶茶香濃帶有黑糖味,加上超多煙韌珍珠⚫️好有口感🤎🍵椰果四季春 (凍)(S) $22較為清甜🌿帶有四季花香味加上彈牙椰果🦷解膩不錯👍🏻
2023.02.01

今次買咗兩個飯團🍙兩杯飲品番屋企開心Share🥳
🍙新宿燒汁牛扒飯團 $38

🍙芙蓉鹹蛋飯團 $33

🧋黑糖珍珠奶茶 (凍)(S)$26
奶茶香濃帶有黑糖味,加上超多煙韌珍珠⚫️好有口感🤎

🍵椰果四季春 (凍)(S) $22
較為清甜🌿帶有四季花香味加上彈牙椰果🦷解膩不錯👍🏻

外卖自取
上一次去食阿杏係旺角分店 記得當日天氣好凍落毛毛雨🌧個一刻食到一個新鮮製好暖笠笠既飯團覺得好窩心🥰今日再次黎到佢尖沙咀既分店 又係撞岩天氣凍凍地❄️雖然尖沙咀既店舖比較細小 但都保留咗佢一貫台式風格尤其個棵粉紅色既花樹🌸好多人都會幫個飯團係度影相飯團既款式愈出愈多 唯一無變既係個種溫暖既味道🙌🏼係選擇既時候都用上唔少時間 有好多款式都想食🤤➷🪐 新宿燒汁牛扒飯團🪐 廣島黑椒豬扒飯團佢既飯團其中一個賣點係非常之大舊同足料 會心心眼個隻😍內裡除咗有主菜之外 更加會配有肉鬆炸菜同蔬菜等等就好似我地細細個食開既粢飯咁😋餡料比飯更多🤤黏口既米飯用上紫米 米香味會更加突出 視覺上會更靚👍🏼全手作既飯團即叫即整 要把握襯熱食既時間當中會品嘗到既除咗係食物既味道 亦都有一份家的味道🥰無論係配邊一款內餡 都可以做出唔同既變化♾每一次食 每一次都有驚喜 每一次都好窩心😋§🪐 黑糖珍珠奶茶🪐 椰果四季春呢度除咗有飯團 同時都有好多款唔同既台式飲品🧋飲品都唔會太甜 味道絕對拍得住其他茶飲店👍🏼最新見到佢連鴨屎香檸檬茶都有🍋下次真係要試🫢➷阿杏既飯團勝過好多地方 唔會俾人有種馬馬虎虎既感覺加上佢用料充足 食一舊都
上一次去食阿杏係旺角分店 記得當日天氣好凍落毛毛雨🌧

絕對可以話係一間encore完再encore既店舖🤤

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2023-01-15
2023-01-03 453 浏览
之前係網上就已經比佢吸引到,粉紅色花花既包裝好靚😍另外佢既飯團既搭配都好吸引,偏台式加日式既混合風味~飯團每一個都實的的好足料。lunch就咁食一個都已經夠曬飽!有時諗唔到食咩又想快快地食完一餐,呢個絕對係一個好好既選擇👍而且同一般出面食既飯團唔一樣既係,佢地用既係紫糯米,感覺更加健康,而且食落入面既餡料比米飯份量更加多!好正! 1⃣️新宿燒汁牛扒飯團($38) 飯團攞上手仲係暖暖地既,食落帶甜甜地既燒汁味~牛扒係正中間食落啖啖肉,仲有少少沙律醬既調味~佢入面仲有啲菜脯、肉鬆、油炸鬼、蘿蔔、蛋絲等等既配料。勁爆餡!  2⃣️芝士雞扒飯團($43)(海帶+$8) 呢款既芝士冇我想像中既爆漿效果,食到芝士既香味,唔會感覺太漏😄雞扒係幾滑既,而且都一路食一路都仲有。中間仲有好多餡料~另外加左海帶,感覺多一份清爽~另外飯團既紫菜邊上面仲有層火腿包住😋  3⃣️鹹蛋煙肉飯團($39) 鹹蛋呢款都幾有驚喜😳鹹蛋既味道搭配上沙律醬,鹹甜風味令成個飯團味道更加豐富!煙肉係切開曬混係飯團中間,配埋豐富既配料,啖啖都係滿餡既滋味~  4⃣️黑豆芝麻漿($20) 好濃稠🤩feel到係真真材實料磨出黎既~養生暖胃必點!  5⃣️
 1⃣️新宿燒汁牛扒飯團($38)
 2⃣️芝士雞扒飯團($43)(海帶+$8)
3⃣️鹹蛋煙肉飯團($39)
4⃣️黑豆芝麻漿($20)
 好濃稠🤩feel到係真真材實料磨出黎既~養生暖胃必點!
5⃣️四季檸檬茶($30)
呢個好大杯。四季春茶香比較溫和,加埋檸檬係比較清爽既飲品。
芝士雞扒飯團
芝士雞扒飯團
2022-12-15 308 浏览
今天帶了孫女遊完尖沙咀科學館後,孫女話口渴,於是行過對面街的阿杏飯團買了兩杯臺灣凍飲。一杯椰果四季春($22)給她,我則要了燒仙草奶茶($26)。四季春茶香好飲,椰果肉多又清甜。我的奶茶味濃,帶有甘甜仙草香氣,非常解渴。一邊飲一邊住阿杏的飯團圖片,我倆都覺得餓了,於是再添加兩個飯團,一人一份手揸紙包飯團坐在附近公園長椅上食用,好滋味。💥新宿燒汁牛扒飯團($38)💥網紅蟹肉飯團($39)台式飯團的紫米軟綿綿熱棘棘,包著豐富和新鮮的餡料,牛扒肉質軟腍,蟹肉鮮甜啖啖肉,加上生菜、肉鬆,非常美味,比普通粢飯更是內容豐富和美味得多!孫女很喜歡吃,而且一口氣便食哂一條飯團!

💥新宿燒汁牛扒飯團($38)
💥網紅蟹肉飯團($39)

孫女很喜歡吃,而且一口氣便食哂一條飯團!
2022-12-15
$62.5
2022-12-13 280 浏览
自從睇完《我吃了那男孩一整年的早餐》電影就好想食台式飯團💕感受李沐所吃的幸福味道好彩有台灣過江龍 阿杏飯團 @a_xing_rice_roll 主打即叫即人手製作爆餡飯團 及台式手作飲品·🐮新宿燒汁牛扒飯團久仰大名 第一次吃有被嚇到!餡料豐富又重手啖啖肉系列🥩招牌燒汁牛扒份量比想像中多肉質嫩滑juicy 飯粒選用紫糯米 所以口感煙韌紫菜的香氣 加上生菜等配料 色彩繽紛又健康·🍳芙蓉鹹蛋飯團除了啖啖肉系列 還有芝士/鹹蛋黃/麻辣/海鮮口味繁多 選擇困難症發作 最後揀咗人氣推薦的芙蓉鹹蛋飯團 加了沙律醬後 口感濕潤不會死咸還有海苔脆鬆 肉鬆 菜甫等🥖層次非常豐富·🧋黑糖珍珠奶茶珍珠煙韌彈牙口感不錯 而且奶茶雖充滿黑糖香但不會太甜膩 跟飯團一起吃這配搭簡直完美!·🥃椰果四季春四季春花香味較濃 味道清甜易入口 還能解油膩與飯團味道超夾 另外椰果份量也很多 好佛心
自從睇完《我吃了那男孩一整年的早餐》電影
芙蓉鹹蛋飯團 加了沙律醬後 口感濕潤不會死咸
還有海苔脆鬆 肉鬆 菜甫等🥖層次非常豐富
🧋黑糖珍珠奶茶
珍珠煙韌彈牙口感不錯 而且奶茶雖充滿黑糖香
但不會太甜膩 跟飯團一起吃這配搭簡直完美!
🥃椰果四季春
四季春花香味較濃 味道清甜易入口 還能解油膩
與飯團味道超夾 另外椰果份量也很多 好佛心
2022-12-05 205 浏览
呢間舖頭嘅飯團好重手、好豐富,食一個真係等於兩餐咁飽宜家天氣比較凍,抓住食一個飯團,真的可以給你幸福感覺❣️🍙芙蓉鹹蛋飯團🍙呢個有豐富嘅鹹蛋黃、脆脆粒粒、承諾口感好豐富,佢入邊係用紫米,感覺好健康🍙新宿燒汁牛扒飯團🍙燒汁甜甜嘅,配埋牛扒,口感亦都係一樣咁豐富🧋仙草奶茶大滿貫🧋你一杯奶茶有仙草椰果黑糖珍珠,滿足晒所有需求🥃現萃桂花烏龍🥃香濃,如果加埋啲蜜糖應該更加好飲!好滿足❣️ #尖東美食 #hkfood #hkfoodie #foodblogger
呢間舖頭嘅飯團好重手、好豐富,食一個真係等於兩餐咁飽

宜家天氣比較凍,抓住食一個飯團,真的可以給你幸福感覺❣️

🥃現萃桂花烏龍🥃香濃,如果加埋啲蜜糖應該更加好飲!

之前買過阿杏飯團食,佢嘅飯團款式選擇超多,每一個飯團都好足料,望落好吸引😍😍真係一試難忘咖☺️☺️🌟新宿燒汁牛扒飯團 $38紫菜包住紅米飯、肉鬆、生菜、油條、菜普、沙律醬、牛扒,牛扒用燒汁醃過,入口非常軟腍入味,加埋咁多種材料,口感非常豐富,滋味無窮🥰🥰🌟網紅蟹肉飯團 $39呢款飯團同係有一樣嘅配料,但就無牛扒,換上鮮甜嘅蟹肉,食落比牛扒果款更鮮甜,一樣咁正!😝🌟黑糖珍珠奶茶 $26珍珠奶茶唔會太甜,珍珠煮得比較淋😋🌟椰果四季春 $22四季春茶味香濃,有甘甜味,加埋椰果幾有咬口🤤

🌟新宿燒汁牛扒飯團 $38

🌟網紅蟹肉飯團 $39

🌟黑糖珍珠奶茶 $26
珍珠奶茶唔會太甜,珍珠煮得比較淋😋

🌟椰果四季春 $22
四季春茶味香濃,有甘甜味,加埋椰果幾有咬口🤤

2022-11-27 154 浏览
今日要去東海上課, 所以和同學仔吃個快lunch,來到這間人氣滿滿的阿杏飯團,有不少人在排隊下單點餐,所以我們亦湊湊熱鬧。小小的店舖但選擇多多,我和朋友各自選了一個飯團及一杯飲品,包括新宿燒汁牛扒飯團( $38 )給網紅蟹肉飯團;飲品質選擇了人氣黑糖珍珠奶茶及燒仙草茉莉。飯團拿到手上,非常有份量,打開一看,十分足料。新宿燒汁牛扒飯團,除了有主菜牛扒外,還有大量配料就像油炸鬼、榨菜粒、火腿粒、肉鬆等等,非常足料的粢飯。而且牛扒的味道相當好,相當淋,燒汁更能提升牛扒的整體味道,而且飯團經過悉心烹調, 使用紫糯米的飯, 有質感, 令整個飯團亦非常有口感,飲品選了黑糖珍珠奶茶,甜度適中,茶味夠香,珍珠煙韌, 選了小杯份量也不少。同學仔亦對他選擇的網紅蟹肉飯團讚不絕口,而且燒仙草茉莉這款手工茶亦相當清新。

飯團拿到手上,非常有份量,打開一看,十分足料。

2022-11-26
2022-11-14 189 浏览
🍙之前係荃灣已經食過呢間嘅飯飯團🍙又🈶️好多味道可以揀😍今日咁啱經過尖沙咀又未食晏😅見到🈶️阿杏飯團真係超開心呀🥳🥳🍙新宿燒汁牛扒飯團配手作紅豆奶茶 $64🌈超喜歡呢個新宿燒汁牛扒飯團 🥳 一啖咬落去紫菜包住健康嘅紫糯💕厚厚牛扒🐃裡面仲🈶️油條🔥生菜🥬沙律醬❤菜圃✅口感似食栥飯而且更豐富添🥳🥳食曬真係好夠飽❤️好幸福呢🥰🍵手作紅豆奶茶🌈奶茶味道夠濃❤仲🈶️粒粒紅豆🫘喜歡抹茶嘅我就超滿意🈵️🥳🥳🍙名古屋鰻魚飯團配燒仙草奶茶大滿貫 $72🌈呢度真係🈶️好多唔同囗味嘅飯團揀呀🍙而且款款都足料又澎湃🥳呢個名古屋鰻魚飯團🍙啖啖都有鰻魚🐠加埋芝士同埋火腿嘅配料😊wow~超正呀❤

🍙新宿燒汁牛扒飯團配手作紅豆奶茶 $64

🍙名古屋鰻魚飯團配燒仙草奶茶大滿貫 $72

• 手作紅豆奶茶
2022-11-14 152 浏览
尖沙咀也有阿杏飯團店,放工經過買個健康外賣返屋企食,店面不大,但都有布置粉紅櫻花樹,比人等外賣順便打卡。奈良黑椒雞扒飯團 即叫即整,最愛紫米口感,Q彈軟糯,健康又美味,熱辣辣拎在手上的確係重量級,餡料好足料,用紫菜卷起,有雞扒同埋肉鬆,啖啖有肉食。鹹蛋香腸飯團,鹹蛋起晒沙超級邪惡,烤腸是香脆口感,鹹中帶甜,甜中帶香,仲有啲肉鬆,生菜,脆卜卜卜油炸鬼,口感層次相當豐富!椰果四季春,口感非常爽口,又唔算太甜,椰果夠足料,有陣茶的清香,十分推薦。紫薯玫瑰露,估唔到玫瑰味咁突出,暖暖哋是養生之選。

奈良黑椒雞扒飯團

紫薯玫瑰露,估唔到玫瑰味咁突出,暖暖哋是養生之選。
外卖自取
今次嚟到 #尖東 趕時間買個Lunch 見到呢間飯團 唔多唔少俾佢地嘅裝潢吸睛咗🤭入面有個corner 位以櫻花做主題🌸佢地嘅 #飯團🍙 係 #即叫即整 夠哂新鮮同暖笠笠而且係用 #紫米飯 夠健康💪🏼 加上油炸鬼 肉鬆 椰菜 有多種唔同嘅口感#新宿燒汁牛扒飯 $38果然係 #招牌 個醬汁夠惹味 牛扒份量都唔少#必食推介#名古屋鰻魚飯團 $42鰻魚好滑溜 同牛扒嘅好感好唔同鰻魚汁可以多返少少就更好味啦飯團份量十足仲大嚿過罐汽水 所以真係好飽肚雖然已經包得好整理 撕開紙就食得但店舖都好貼心 有提供埋手套(粉紅色正方形果兩包 套呀🤭)依家買飯團 再買埋飲品 飲品仲有8️⃣5️⃣折🤩#黑糖珍珠奶茶 $26 (S)記得飲之前要搖勻佢先呀🧋甜度適中 好純厚 #燒仙草茉莉 $22 (S)茉莉茶夠清香 配仙草帶點點甜仙草又清熱

今次嚟到 #尖東 趕時間買個Lunch 見到呢間飯團

鰻魚汁可以多返少少就更好味啦
名古屋鰻魚飯團

飯團份量十足仲大嚿過罐汽水 所以真係好飽肚
雖然已經包得好整理 撕開紙就食得
但店舖都好貼心 有提供埋手套(粉紅色正方形果兩包 套呀🤭)

依家買飯團 再買埋飲品 飲品仲有8️⃣5️⃣折🤩

#黑糖珍珠奶茶 $26 (S)
記得飲之前要搖勻佢先呀🧋
甜度適中 好純厚
黑糖珍珠奶茶 (S)

#燒仙草茉莉 $22 (S)
茉莉茶夠清香 配仙草帶點點甜
仙草又清熱

2022-11-10
8 分钟 (外卖自取)
新宿燒汁牛扒飯
黑糖珍珠奶茶 (S)
2022-11-13 88 浏览
阿杏飯團 - 尖東今次經過尖東,見到一間叫阿杏飯團,平時都見到好多人排隊買黎做午餐,今日決定都試一試。原來下午買飯團可以加杯飲品,當「套餐」有75折,於是就叫了一個飯團同一杯奶茶。芝士鰻魚飯團 $46阿杏奶茶(L) $26首先講一講個飯團,這個飯團並非日式韓式的飯團手卷類別。飯團本身都非常墜手,有返咁上下重量,原來入面不是普通的白米,而是用了紫糯米,咬落有種煙韌的感覺。另外,一打開就見到很多芝士迫爆出來,非常有視覺的震撼感。飯團內除了芝士及鰻魚,配料都非常豐富,包括有生葉、火腿、油炸鬼粒、肉鬆,口感非常豐富。當中的生菜部份增加了爽脆的口感、雖然芝士味不濃但依加有芝士芝士的口感,加上油炸鬼粒及甜甜的肉鬆同火腿的口感,還有飽滿的鰻魚,真你很多層次及飽腹感,值得一試。另外,叫得阿杏奶茶,當然都係店舖主打的飲品吧,奶茶帶有微微茶香加上重奶味香滑口感,都值得一試,唯獨甜度比較甜,唔喜歡太甜飲品的,見意叫微糖會比較適合。
阿杏飯團 - 尖東

芝士鰻魚飯團 $46

阿杏奶茶(L) $26

• 芝士鰻魚飯團
阿杏飯團 (尖沙咀)📍尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地下18C號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━如果覺得正餐食唔落 買個飯團食係一個好選擇!有肉有菜仲有碳水 都算營養均衡掛🤟🏻 唔會見佢細細一個 食曬都好飽架🙈━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍙 新宿燒汁牛扒飯團 $38▶︎ 成個飯團超級豐富🤩 內餡除左牛扒之外 仲有肉鬆 油條酥生菜 黃蘿蔔 好滿足!▶︎ 整體黎講調味啱啱好 唔會太鹹或太淡 燒汁濃郁同有少少甜 沙律醬又酸酸甜甜 夾埋都幾match✨▶︎ 飯係紫糯米飯 好似冇普通嘅糯米飯糰咁黏糯 但係多咗幾分口感 可以咬到粒粒紫米 幾有特色👍🏻好味指數:●●●●○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━到訪日期: 5月中(晚餐外賣)今餐快樂指數😋: ⑧⑨/①⓪⓪ 性價比: 🌕🌕🌕🌕🌘環境: N/A服務分: N/A再訪意願: ❤️❤️❤️❤️🤍━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━每日提醒👉🏻: 最好都係趁熱食啦 紫菜好容易淋咗😅━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
阿杏飯團 (尖沙咀)
📍尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地下18C號舖
🍙 新宿燒汁牛扒飯團 $38
好味指數:●●●●○
新宿燒汁牛排飯團

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 5月中(晚餐外賣)
今餐快樂指數😋: ⑧⑨/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌕🌘
環境: N/A
服務分: N/A
再訪意願: ❤️❤️❤️❤️🤍
每日提醒👉🏻: 最好都係趁熱食啦 紫菜好容易淋咗😅
新宿燒汁牛排飯團
2022-11-06 152 浏览
突然話要去科學館睇恐龍,book咗夜晚七點果場行出嚟夜晚八點幾,就見到阿杏飯團,粉紅色加綠色嘅裝修絕對吸引,就咁睇啲價錢亦都可以接受,雖然淨係做外賣,由於今日有少少微微雨,出邊唔係有好多客人,但係比起其他舖頭嚟講呢一間生意絕對唔差其實有好多種飯團嘅選擇,不過都係睇圖畫見到芝士鰻魚係店長推介,價錢亦都係咁多種飯團之中最貴,咁就揀佢啦!未拆開包裝之前已經見到個size非常之大,而且好重手!份量非常足料, 返到屋企已經係一個鐘頭之後嘅事,但係飯團依然保持溫度,切開一半見到飯係紫色嘅,入邊有椰菜,脆嘅油炸鬼切碎,豬肉鬆,當然有鰻魚,同埋芝士,而且芝士嘅味道好特別,一個人食半份已經非常之飽👍喺OpenRice度查先至發覺佢係人氣小店,但係分店並冇喺新界西,希望佢可以擴張業務去到多啲地方😊

未拆開包裝之前已經見到個size非常之大,而且好重手!

芝士鰻魚飯團