阿木台灣麵晏就同夜晚成日都有好多人排隊,為食貓真係唔想等咁耐,所以一直都無機會去試但估唔到等到下午茶時分,人無咁多之外,下午茶餐重係性價比超高tim為食貓超級推介大家食下午茶🤣為食貓同朋友叫左2個餐$38,而每個餐重可以叫3款小吃真係好岩為食貓呢d咩都想食d,但又食唔多既人呀加埋凍飲都只係$40幾蚊咋😍肉燥飯+鹽酥雞+甜不辣+台灣香腸+凍珍珠奶茶 ($42)(4/5)麻辣拌麵+滷蛋+小黃瓜+滷豬耳+凍冬瓜茶($48)(4/5)食完野之後,大家重可以去買台灣野Tim雖然宜家未去到台灣住,但呢度有得食又有得shopping,一次過滿足哂為食貓2個願望當止下台灣癮都幾唔錯😂😂
為食貓超級推介大家食下午茶🤣

為食貓同朋友叫左2個餐$38,而每個餐重可以叫3款小吃
真係好岩為食貓呢d咩都想食d,但又食唔多既人呀
加埋凍飲都只係$40幾蚊咋😍

肉燥飯

麻辣拌麵

食完野之後,大家重可以去買台灣野Tim
當止下台灣癮都幾唔錯😂😂

麻辣拌麵
2022-06-10 95 浏览
又嚟介紹良心餐廳啦💛!今次想介紹嘅係位於旺角一間好出名嘅台式餐廳🇹🇼。基本上想喺旺角食牛肉麵就點都會諗起佢🤣,佢就係阿木台灣麵啦✨。見我都有一段時間冇食到,今次難得有機會就嚟睇吓而家嘅食物質素係點啦😋。食物方面☝🏻#麻辣牛肉牛筋麵($71)首先要講嘅就當然係呢間舖頭嘅招牌牛肉麵啦🥢,今次喺主食方面我就叫咗呢一碗麻辣牛肉牛筋麵😍。就咁睇個賣相已經好開胃,佢湯底嘅顏色夠晒紅卜卜❤️,睇到都食慾大增😎。之後就講吓佢嘅味道啦,首先我覺得佢個牛肉同埋牛筋個份量都好足夠,每一塊都夠晒大舊👾。牛肉個口感做得好軟淰🥩,基本上唔使點咬就已經扯到啲肉落嚟👍。至於牛筋嘅口感就有少少彈牙😚,同埋都做得好入味🤪。麵質方面我都好滿意✨。台灣麵再吸收埋麻辣湯底嘅精華真係不得了🤩,對我來講真係唔可以錯過嘅牛肉麵!#芝士肉鬆蛋餅($44)跟住要介紹嘅就係一份相信大家去台灣到必嗌嘅小食🤣,就係蛋餅啦!基本上只要間餐廳有提供蛋餅,我就點都唔會錯過😝。講返今次個蛋餅先,今次個蛋餅嘅內餡係芝士肉鬆🧀。我好欣賞佢呢個蛋餅做得夠實,就算點夾肉鬆都唔會散出嚟👍,另外再加埋芝士真係夠晒邪惡😈,芝士溶溶地嘅狀態可以幫手黐實啲肉鬆🤣。成個蛋
又嚟介紹良心餐廳啦💛!

食物方面☝🏻
#麻辣牛肉牛筋麵($71)

#芝士肉鬆蛋餅($44)
跟住要介紹嘅就係一份相信大家去台灣到必嗌嘅小食🤣,就係蛋餅啦!基本上只要間餐廳有提供蛋餅,我就點都唔會錯過😝。講返今次個蛋餅先,今次個蛋餅嘅內餡係芝士肉鬆🧀。我好欣賞佢呢個蛋餅做得夠實,就算點夾肉鬆都唔會散出嚟👍,另外再加埋芝士真係夠晒邪惡😈,芝士溶溶地嘅狀態可以幫手黐實啲肉鬆🤣。成個蛋餅嘅元素可以話係缺一不可!

#芝士岩鹽奶蓋四季春清茶($19)
跟住要講嘅就係我嗰日嗌嘅飲品啦🥤,我嗰日就叫咗一杯芝士奶蓋四季春✨。估唔到最後佢真係俾咗好多奶蓋我😚,而奶蓋嘅狀態我覺得都啱啱好,唔會話過稀🥰。至於四季春嘅味道都出到嚟,就咁飲一啖的確可以同事享受到奶蓋嘅口感同埋品嚐到四季春嘅香味🥳,算係比到驚喜我嘅一杯飲品😇。

評分以🌕表示(滿分為5)
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
2022-06-10 54 浏览
每次食台灣菜 都一定會食佢哋個蛋餅🥞呢度嘅蛋餅都幾高質!個餅皮夠薄脆煙韌 揀咗芝士肉鬆味 肉鬆嘅份量超級多 每一啖都係滿滿嘅鹹香嘅肉鬆💕再加埋芝士、蛋同香蔥 真係好好食😋
2022-06-10 62 浏览
旺角人氣台灣餐廳,平時晚上都要等2粒鐘先有得食。今日放年假,就約朋友下午茶時間,唔駛等位嘅情況下試試啦。 芝士肉鬆蛋餅 $44蛋餅煎到金黃色,脆口得來又帶點濕潤。蛋香味超濃,再加埋台灣鹹味肉鬆及超重芝士味嘅芝士。 食落超幸福!肉鬆多到滿瀉,好足料。如芝士做到拉絲就更完美。紅燒牛肉牛筋麵 $71牛肉脂肪比例平均,煮到好冧、牛肉勁厚,入口即溶。 牛筋燜到好入味,好爽口。 台灣麵店主自己手工製作,煮到好彈牙。湯底標榜不加味精,每日將牛骨煮20小時,再加藥材等香料。 完全perfect match,好養生。 湯底唔會膩,非常濃郁。另外,還加入大量酸菜,酸味更能將牛肉濃郁味道發揮到極點。 珍珠奶茶🧋$15珍珠好彈牙,煙韌。 奶茶不夠茶味,如再香濃會更好。 過甜。

芝士肉鬆蛋餅 $44

紅燒牛肉牛筋麵 $71

珍珠奶茶🧋$15
珍珠好彈牙,煙韌。 奶茶不夠茶味,如再香濃會更好。 過甜。
2022-06-09
  • 紅燒牛肉麵
2022-06-03 65 浏览
阿木台灣麵聽過好耐,今日終於嚟食。估唔到平日下午三點人流依然咁多,成場滿晒啊,叫咗一碗麵、一個小食同一杯飲品🔸蕃茄牛肉麵🍜份量不得之了,有四大片牛肉,每一片都勁厚切,煮到好入味又軟腍,超讚!湯底都濃郁,見到有啲蕃茄碎粒,麵條有彈性且掛湯!面頭仲有好多酸菜同埋蔥花,惹味之選🔸家傳鹽酥肉🐷店員推薦我食呢個小食,係鹽酥豬頸肉,外皮炸到好酥脆,咬開肉質肥美爽彈,每件都好大條,啖啖肉食好正!🔸芝士岩鹽奶蓋四季春茶🥤芝士奶蓋好厚身,芝士味好濃,四季春茶味道清新,配奶蓋飲好夾

🔸蕃茄牛肉麵🍜

🔸家傳鹽酥肉🐷

🔸芝士岩鹽奶蓋四季春茶🥤
芝士奶蓋好厚身,芝士味好濃,四季春茶味道清新,配奶蓋飲好夾
2022-05-25 118 浏览
已經食過幾次嫁喇每次都好滿意🤤🤤🤤今次食既係lunch set,好抵食!J. 麻辣牛肉麵(角切) $60一如以往碗麵嚟到,好香! ! !角切意思就應該等同於牛筋腩真係有成6-7舊真係勁足料!🤤🤤🤤麵質一啲都唔淋,煮得啱啱好🤤🤤🤤有海量嘅酸菜,超級好食!味道唔算好辣,但係好香加咗$4要凍奶茶因為嗌埋珍珠奶茶真係食唔晒😂幾香幾滑,不過不失😛入舖頭有一大級,如果冇人幫應該就入唔到了🥺店員好好,次次都會安排近門口嘅位置,不過始終舖頭有少少窄,行過都會俾人撞到😅味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🦽👍🏻: ⭐️⭐️ 🚗:附近都有錶位,不過可能要等一陣
已經食過幾次嫁喇
每次都好滿意🤤🤤🤤
今次食既係lunch set,好抵食!

J. 麻辣牛肉麵(角切) $60
一如以往碗麵嚟到,好香! ! !
角切意思就應該等同於牛筋腩
真係有成6-7舊
真係勁足料!🤤🤤🤤
麵質一啲都唔淋,煮得啱啱好🤤🤤🤤
有海量嘅酸菜,超級好食!
味道唔算好辣,但係好香

加咗$4要凍奶茶
因為嗌埋珍珠奶茶真係食唔晒😂
幾香幾滑,不過不失😛

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🦽👍🏻: ⭐️⭐️
🚗:附近都有錶位,不過可能要等一陣
麻辣牛肉麵(角切)
麻辣牛肉麵(角切)
2022-05-23 134 浏览
最近到訪了幾間主打台灣菜的餐廳,當中阿木台灣麵的牛肉麵湯底最吸引我🥰⁡👉🏻食物: 4.4/5⁡▪️紅燒牛肉麵湯底非常合我口味😋🤩入口味道香濃,相比其他餐廳顯得清而不濁、更為平衡,令人想一口接一口!重點是飲完整碗湯都不會口喝,極加分!個人建議點幼麵會比粗麵更相搭!⁡牛肉有四大件😮每件都筋肉夾雜,厚但入口細嫩!如果味道再稍為入味就會完美😍⁡▪️芝士粟米蛋餅相比肉鬆蛋餅略淡,但吃到有芝士的部份就充滿咸香!蛋餅富有雞蛋和蔥花的香味!⁡▪️香烤小香腸外皮烤得頗香脆,一定要配上蒜片😝😋⁡▪️鹽酥雞肉燥飯相比下較失色,鹽酥雞不夠香脆,肉燥飯沒有太大記憶點。

👉🏻食物: 4.4/5

▪️紅燒牛肉麵

▪️芝士粟米蛋餅

▪️香烤小香腸
外皮烤得頗香脆,一定要配上蒜片😝😋

▪️鹽酥雞肉燥飯
相比下較失色,鹽酥雞不夠香脆,肉燥飯沒有太大記憶點。
2022-05-22 91 浏览
行過旺角突然想食台灣野,見到豉油街阿木台灣麵排哂隊,咁多人食應該唔會差得去邊,於是就排隊試試佢。紅燒牛肉牛筋面正宗台灣既咪道,牛肉味濃牛筋淋身,係久違既感覺。麻辣肉燥拌麵肉燥除左跟飯,原來喂麵都好夾,餐廳有自家麻辣醬放喺枱面,唔夠辣可以再加,鍾意食仲可以買走。炸花枝丸熱辣辣啱啱炸起,加上椒鹽更惹味。台式炸大腸大大碟皮脆,處理得好好冇內臟味,唔好多肥,亦唔會好油膩。黑糖珍珠鮮奶珍珠煮得好淋,加上黑糖鮮奶,甜度冰度可以自己選擇,非常貼心。芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶芝士奶蓋好濃厚好重芝士味,放喺烏龍茶上面咸咸地令到茶味更突出。

紅燒牛肉牛筋面
正宗台灣既咪道,牛肉味濃牛筋淋身,係久違既感覺。

麻辣肉燥拌麵

炸花枝丸
熱辣辣啱啱炸起,加上椒鹽更惹味。

台式炸大腸
大大碟皮脆,處理得好好冇內臟味,唔好多肥,亦唔會好油膩。

黑糖珍珠鮮奶

芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶
2022-05-17 87 浏览
今日下午茶試左呢間想試好耐嘅台灣店,平時排晒長龍,今日見冇乜人所以入咗去。點了個鹽酥肉便當❤️盬酥肉同肉操飯分開上。首先,鹽酥肉新鮮,酥炸皮薄,入面肉juicy,一啲都唔乾。由於本人比較大食,肉燥飯免費多飯,雖然只是叫了多飯,但肉燥也好像多了,份量很大。飯質乾爽,加上肉燥簡直一絕!😁另外茶餐配了個小食:滷牛腱❤️肉質非常淋,加上枱上放置嘅調味料自家製麻辣醬,好香麻辣,非常配!🥰餐飲點左芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍,芝士味很濃,入口好滑,茶味很香,叫了少甜,好好飲,停唔到口!服務員態度很誠懇友善,一定會再來!🤩🤩

點了個鹽酥肉便當❤️

另外茶餐配了個小食:滷牛腱❤️

2022-05-16 85 浏览
今日途經這間台灣餐廳,門口擺放好多台灣乾貨,懷念台灣一番就進店一試,結果有意外驚喜!首先,那個麻辣牛肉牛筋麵,成碗都係牛筋同牛肉,誇張的足料!牛筋爽滑有口感,牛肉有鮮味,很淋。麻辣味好香,麵質有口感,讚!芝士肉鬆旦餅個皮煙韌,包著鬆化嘅肉鬆同流心芝士,很有台灣風味,值得一試!點了個餐飲桂圓紅棗茶,濃濃桂圓味,飲咗感覺好補🤪餐廳服務員態度很好,很有禮貌,席間仲大叫:有冇人揸車 ,出面抄緊牌,啊,是台灣嘅人情味喔!埋單仲送咗兩張九拆現金卷去附近的阿木台灣生活百貨,扮去咗台灣一轉!
每次經過都好多排隊,一心期待一試阿木台灣麵,點知失望而回-首先食物方面,我點了鹽酥雞肉燥飯+芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶,友人點了炸排骨肉燥飯+台式檸檬紅茶,另外還加了一份芝士玉米蛋餅-1️⃣鹽酥雞肉燥便當 $56+芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 跟餐半價$16每份便當都有3樣小配菜,蛋+菜脯+麵筋,配菜味道只得一個鹹字到主角鹽酥雞肉燥飯,雞炸得好乾而且唔熱的,最慘係肉燥同啲飯都凍既而飲品芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶亦唔掂好淡-2️⃣炸排骨肉燥便當 $58+台式檸檬紅茶 跟餐半價$12炸排骨同鹽酥雞一樣毛病,炸得唔熱又唔脆-3️⃣芝士玉米蛋餅 $42呢個最正常了,味道和一般台式店鋪冇乜特別-而最想講,就係店裡座位非常迫,啲枱與座位太密,好迫,坐得一啲都唔舒服。而服務方面,職員態度亦唔係好,全部好趕時間咁睇返好多食評,都話佢哋食物唔夠熱唔夠脆,我諗老闆娘真係要正視呢個問題,不然只係靠住黃色經濟圈去做生意唔可行,質素也很重要。希望老闆娘除咗重點搞阿木台灣生活百貨,也多多重視返本身食物嘅質素,另外阿木台灣生活百貨的產品比出邊貴好多大家不防格價後才購買
每次經過都好多排隊,一心期待一試阿木台灣麵,點知失望而回

而飲品芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶亦唔掂
好淡

2️⃣炸排骨肉燥便當 $58+台式檸檬紅茶 跟餐半價$12
炸排骨同鹽酥雞一樣毛病,炸得唔熱又唔脆
3️⃣芝士玉米蛋餅 $42
呢個最正常了,味道和一般台式店鋪冇乜特別
而服務方面,職員態度亦唔係好,全部好趕時間咁
大家不防格價後才購買

2022-05-12
2022-05-07 93 浏览
上一次食阿木已經係上年既事啦,今日終於可以再食啦☺️蕃茄牛肉牛筋麵🍅🐮🍜佢既牛肉同牛筋相當出色,牛肉大大舊,又厚身,但係入口即化,勁淋,牛筋好軟好嫩滑,一d都唔un ,蕃茄湯底夠香濃,酸菜令你愈食愈開胃梅子地瓜條🍠金黃色既地瓜切條,用粉漿包住炸,在灑上梅子粉,係台灣街邊最地道嘅小食,地瓜嘅甜配埋梅子粉嘅酸,真係好夾呀黑糖珍珠奶茶🧋食台灣野飲珍珠奶茶是常識吧!奶茶嘅茶味比較重,珍珠好Q彈,正餐廳門口有好多台灣嘅食品售賣,店員表示在旁邊嘅白布街有間阿木台灣生活百貨,售賣嘅貨品種類更多,有興趣可以過去採購
上一次食阿木已經係上年既事啦,今日終於可以再食啦☺️

蕃茄牛肉牛筋麵🍅🐮🍜

梅子地瓜條🍠

黑糖珍珠奶茶🧋

2022-05-07
2022-05-07 80 浏览
好在有神隊友同事 事先幫手係apps 拿定飛 去到補一張台就入得 如果唔係肯定有排等位我同同事都點左牛肉麵 但我就點左個番茄🍅湯底 佢就點紅燒湯底 本來點片切牛肉 但點知一點鐘已經賣晒 咁就更改左角切 原來錯有錯著 角切我覺得好啱我口味 入口一舊有齊筋同腩 口感一流 煙煙靭靭 而且好入番茄味個面底都唔錯 下次要試下片切 睇下邊個更好味😋但入面坐位就有點迫 旺角寸金尺土 好正常 飲品就點左杯熱既四季春 不過不失啦 下次就想試下個珍珠奶茶🧋

個面底都唔錯 下次要試下片切 睇下邊個更好味😋

但入面坐位就有點迫 旺角寸金尺土 好正常

2022-04-28
  • 蕃茄牛肉麵
2022-05-06 66 浏览
#平靚正下午茶#阿木台灣麵$38 包主食 +小食 +飲品主食以麵類為主選擇左麻辣乾拌麵自家製麻辣醬好香口 唔算太辛辣有微弱甜味 加小許已經足夠惹味小食有:鹽酥雞炸甜不辣滷蛋半隻花生麵筋台灣香腸醃製小黃瓜滷牛肚絲滷豬耳滷香菇貢丸一次過可簡三款要左鹽酥雞+台灣腸+豬耳建議可加鹽酥雞調味粉更加鹹香可口 鹽酥雞炸得香脆唔油膩台灣腸皮脆肉香 肉汁夠多比一般香腸更有口感飲品凍檸檬四季春青茶淡淡檸檬香 微甜食完記得唔好錯過店外嘅台灣食品

#平靚正下午茶

比一般香腸更有口感

飲品凍檸檬四季春青茶
淡淡檸檬香 微甜
食完記得唔好錯過店外嘅台灣食品
蕃茄牛肉牛筋新竹米粉(單點$74),份量多,蕃茄湯底內有洋蔥、蕃茄,味道酸甜;牛肉有三大塊,每一塊都好厚肉,肉質腍身;牛筋有四大條,口感滑溜,一夾就斷;新竹米粉口感細滑,容易掛湯。麻辣牛肉牛筋手工關廟粗麵(單點$74),辣度5分,帶有輕微藥材味道;關廟粗麵口感爽滑。芝士肉鬆蛋餅(單點$44),口感煙韌,雞蛋內有大量香蔥,食落好香口,芝士、肉鬆味道鹹香。台式炸大腸(單點$42),表面鋪滿香蔥,好乾淨,肉質肥美。凍黑糖珍珠鮮奶(跟餐$17),黑糖波霸珍珠食落有咬口,甜度適中,鮮奶奶味醇感。凍白桃紅茶(跟餐$17),白桃味道清甜,茶味不苦澀,飲落好清爽。

台式炸大腸(單點$42),表面鋪滿香蔥,好乾淨,肉質肥美。

• 芝士肉鬆蛋餅
  • 麻辣牛肉牛筋麵