2019-09-11 248 浏览
早兩日一哋family day帶咗兩個小寶去旺角,經過新開張嘅《阿木台灣麵》,見去裝修幾靚又方便放BB車就去食個lunch!首先台灣老闆娘太nice!知道我哋有大有細又有BB車,俾個好方便嘅位我哋。跟住好熱心咁介紹佢哋有咩招牌菜值得試!佢哋好多自家recipe嘅食品!每枱都有一樽佢哋自家製嘅麻辣醬。真係好麻好辣好好味!😍😍😍紅燒牛肉麵 $65住過喺台灣大半年嘅老公都話好有台灣味道!堅好食!你睇吓我張相就知有幾淋!家傳鹽酥肉 $39唔係鹹酥雞!係成條肉!食到幾滋味!點埋佢哋個秘制麻辣醬真係無得輸!台式炸大腸 $39首先聲明!我係唔食炸大腸嘅🙅🏻‍♀️我試咗一小啖之後,我應該清咗半碟。半點餲味都無,仲要煎得勁香,好嘢👍🏻芝士岩鹽奶蓋四季春青茶 $38好清甜!個奶蓋好滑!個茶有啲似蜂蜜綠茶,加埋個滑滑奶蓋好正!唯一唔好就係太細杯!綜合芋圓嫩仙草 $38食完一餐又煎又炸又麻辣,真係好需要一碗凍甜品嚟滋潤返一下!呢碗嘢好大碗!同我屋企個湯碗差唔多大!軟軟的、甜甜的!記住佢拎到嚟即刻時,唔係啲芋圓就會硬㗎啦!

紅燒牛肉麵 $65

家傳鹽酥肉 $39

台式炸大腸 $39

芝士岩鹽奶蓋四季春青茶 $38

綜合芋圓嫩仙草 $38

• 台式炸大腸
  • 家傳鹽酥肉
2019-09-09 151 浏览
原來我地係第一次介紹台灣野食,近期口味都偏愛麻辣等等重口味野食,竟然忘記左舊愛台灣野食....... 牛肉麵,鹽酥雞,珍惜奶茶......全部都係學生時嘅回憶.......行過見到尼間位於油麻地同旺角中間嘅台式小店,裝修簡單溫馨,價格合理就入左去試試,因為友人唔太餓,所以叫左一碗牛肉麵加鹽酥雞同佢嘅特色雞蛋餅(老闆娘都有註場,佢推薦尼個小食),野飲點左珍珠奶茶同芝士奶蓋碳燒烏龍。———————————————1️⃣紅燒牛肉麵📌7/10 必食之選👍🏻唔叫紅燒牛肉麵好似差緊啲野甘,牛肉好嫩口😋😋有少少膠質係中間,好似食緊骨膠原甘,雖然無寫明係咩部位,但同之前食過嘅牛面頰好似😎😎2️⃣鹽酥雞📌9/10 私心推薦🥰🥰我對鹽酥雞,炸雞,雞蛋類嘅食物都係零低抗力,只要好做到水準,就輕易拎到高分😛😛3️⃣芝士肉鬆蛋餅📌8/10驚喜推薦😍😍因為未食過尼類嘅台灣小食,無期待下試左,但好好食啊,香香嘅蛋味加肉鬆味好合,反而芝士味唔太濃,唔影響美味度,一定要試🗣🗣4️⃣芝士奶蓋碳燒烏龍📌7/10尼個奶蓋奶味比較重🙈平時飲開都係芝士味重,但都好飲,碳燒烏龍味中和左奶蓋嘅濃味5️⃣珍珠奶茶📌6/10 不過不失,奶蓋太好飲,所以相比
———————————————
1️⃣紅燒牛肉麵📌7/10

2️⃣鹽酥雞📌9/10

3️⃣芝士肉鬆蛋餅📌8/10

4️⃣芝士奶蓋碳燒烏龍📌7/10

5️⃣珍珠奶茶📌6/10
不過不失,奶蓋太好飲,所以相比下有點普通

6️⃣自家製麻辣醬📌9/10
一向鐘情於自家製嘅野,麻辣味剛剛好,配麵食一流,原來佢地有得賣,中意整野食嘅朋友記得帶埋反屋企

兩個人食,加埋HKD 194
💥翻兜指數 🔆🔆🔆🔆🔆
—————————————
📍阿木台灣麵
📍旺角廣華街8號地舖
星期六的下午3時半左右,店裡都已9成滿座,小編2人被說著普通話的女店員(可能是老闆娘)帶到裡面坐下,她說裡面的冷氣較強,會比較舒服。之後看到了菜單,應該是要自己填下選擇,但又看不見有筆,所以就直接跟男店員下單,然後被告知枱上的白色鐵筒內有短小的紅色筆,那就應該要在客人坐下時好好的說明啊。其後都有聽到男店員會對所有客人解釋怎樣下單,那麼可能是女店員忘了解釋了。如果要1-10號的套餐,飲品就會半價,所以就要了一杯芝士岩鹽奶蓋四季春清茶(原價$38,現在跟餐是$19),然後另外再加珍珠($5)。芝士奶蓋的份量不夠多,味道也不算很濃味,也不太嚐到有岩鹽味;茶味都算足,清香的;珍珠方面,相比外面賣的珍珠,這裡的珍珠的口感很特別,建議大家一定要試試,真是非常有彈性而且份量又多。因為想多吃點小食,所以2人只要一碗麵和兩個小食。紅燒牛肉牛筋麵($69),先說說2件牛肉和2件牛筋,牛肉有一件就有點黏牙縫,另一件就挺嫩滑和軟熟;牛筋不太有彈性,較軟,最不好的地方就是發現了有毛,即是清洗過程不足,但兩者都很入味。湯底就有層次和牛肉味;麵的質地有彈性,兩者都不錯。吃到一半時,加入了枱上的自家製麻辣醬(含有蝦的

芝士岩鹽奶蓋四季春清茶

因為想多吃點小食,所以2人只要一碗麵和兩個小食。
紅燒牛肉牛筋麵

吃到一半時,加入了枱上的自家製麻辣醬(含有蝦的成份)到麵裡,有令到湯底的味道更惹味和美味。
自家製麻辣醬

另外,看到菜單上有酸菜($5)這個選項,便以為牛肉麵裡並沒有提供所以就加了,所以如果不是特別想要很多酸菜的話就不用另外加了
酸菜

台灣小食就要了台式炸大腸($39,大約有12件,平均$3.2/件)。外皮很薄和非常香脆,而且不會感到油膩,這點有點意外!口感很強烈,非常有嚼勁,令人感到很滿足。性價比高,強烈推薦
台式炸大腸

另外蛋餅有4種選擇,小編就要了一份芝士玉米蛋餅($40,約6件,平均$6.6/件)。
芝士玉米蛋餅
一夾起,芝士拉成絲,滿足了視覺;蛋餅有Q彈的口感,但整體味道上較淡味,所以覺得肉鬆蛋餅應該會較美味。於是小編也替這份蛋餅塗上了他們自家製的麻辣醬,增添一點味道。
芝士玉米蛋餅

結論顯而易見,他們的牛肉麵是出色的,但牛筋方面就要注重一點清洗乾淨。小編在上面大讚了炸大腸,也想回味一下,希望大家真的要試試。還有珍珠,也是必試之物!整體上都是中上的水準,希望小店能更進步!
芝士岩鹽奶蓋四季春清茶
台式炸大腸
2019-09-08 94 浏览
今日行過呢間台灣麵~二話不說就入去試下先~本身睇到佢寫台灣麵我就有興趣啦~係門口睇緊餐牌個時~店員就推介我地有咩好食~最特別有蛋餅~我去台灣都好鐘意食~紅燒牛肉麵牛肉用返平時係台灣食既牛展~好懷念既口感~個麵好彈牙~好喜歡~湯有啲清而不膩同埋有少少辣~加埋麻辣醬可以提升成個麵既味道~好香好夾~如果食完喜歡可以買一樽回家食~芝士玉米蛋餅蛋味好香~芝士加埋玉米有拉絲~仲要加埋啲蔥~下次要試埋肉鬆口味~滷甜不辣甜不辣煙煙韌韌~味道口感都唔錯~但係就太油~黑糖薑母茶用左新鮮薑煲~所以好出味~P.S.個麵底比我想像有驚喜~有啲想買返屋企整黎食
今日行過呢間台灣麵~
二話不說就入去試下先~
本身睇到佢寫台灣麵我就有興趣啦~
係門口睇緊餐牌個時~
店員就推介我地有咩好食~
最特別有蛋餅~我去台灣都好鐘意食~
紅燒牛肉麵
牛肉用返平時係台灣食既牛展~
好懷念既口感~
個麵好彈牙~好喜歡~
湯有啲清而不膩同埋有少少辣~
加埋麻辣醬可以提升成個麵既味道~
好香好夾~
如果食完喜歡可以買一樽回家食~
蛋味好香~
芝士加埋玉米有拉絲~
仲要加埋啲蔥~
下次要試埋肉鬆口味~
滷甜不辣
甜不辣煙煙韌韌~
味道口感都唔錯~
但係就太油~
黑糖薑母茶
用左新鮮薑煲~所以好出味~

P.S.
個麵底比我想像有驚喜~
有啲想買返屋企整黎食

• 芝士玉米蛋餅
  • 紅燒牛肉麵
2019-09-08 63 浏览
香港出名既台灣菜品多🤣🤣🤣旺角依間新開既台灣菜好高質💕係台灣既味道🌟🌟🤩紅燒牛肉麵($65)係招牌菜,麵質一流,而牛肉軟硬適中,同個汁好夾🤩必食🤫🤫而家傳鹽酥雞($58),鹽味雞同飯好食,好香口🥰仲有好好食既甜品,芋圓西米露🥰($30)芋圓好大粒同彈牙🤩成間店雖然唔太大,但店員同環境都唔錯🤣🤣老闆仲要係地道台灣人🤤🤤可以同佢傾吓計,佢好nice,要多多支持🤣🤣🤣🤣🤣
2019-09-08 103 浏览
較早前已經在朋友口中聽見這間《阿木台灣麵店》,找來平日前往這條一早已變成食街的廣華街上試試、雖然是平日但這條位於後街中之後街,這店子絕不冷清,人潮一批接一批、店內面積亦不算大幸好當日一人入座在搭枱的情形下,僥倖可以不用等位~由於局限了面積所以枱與枱之間的距離簡直可以算用擠迫來形容,曹當一身國語疑似老闆娘的女士、就在這狹窄的空間裡穿梭,偶爾在空氣上聽見這些國語、感覺猶如置身於台灣似的模樣~午餐上叫了一個紅燒牛肉麵HK$58. 店員一放下第一個感覺除了那漂亮的牛外、便是那慷慨的酸菜,酸菜對於食台灣麵絕對是一個不能缺少的配角、可以沒有青菜但不能沒有酸菜這個形容絕對是十分合適~牛大約有五至六件大大小小不一,肉質烹煮得非常之稔、亦都相當入味,如要挑剔可能便是(著色度)較淡,湯頭亦做得不錯、麵條以一貫幼麵製作,質感爽身但不算十分彈牙~餐飲方面加上HK$4.便可以擁有一杯凍台式奶茶,由於自己不大愛吃珍珠那份飽肚感、所以只換來一杯純凍奶茶配送,淡淡的茶香味道跟港式奶茶截然不同、自己就愛將冰粒擺放於片刻將其溶化,令到甜度稍稍降低~食後感以埋單Hk$62元消費並沒有加一, 個人覺得不止是合理可以算是抵

紅燒牛肉麵

食後感以埋單Hk$62元消費並沒有加一, 個人覺得不止是合理可以算是抵、
只是位置有點偏,如果在鄰近的地方工作者不妨試試。
2019-09-07 110 浏览
見到呢間新開店,平日夜晚9:30不用等候直入,舖入面都8成滿。餐牌都多選擇,主打牛肉麵,亦都有少量飯類同多款小食。我叫咗一碗紅燒牛肉牛筋麵,朋友則試蕃茄牛肉牛筋麵,再加一客梅子地瓜條。順帶一題,如果叫咗指定麵飯,可以用半價叫台式飲品,十分相宜。牛肉牛筋麵份量正常,牛肉係牛展,好淋好入味,唔駛有牙都食到,個湯唔算最濃味,但都不錯👍!如果想惹味d,可以加佢哋嘅自家麻辣醬。地瓜條都炸得幾好,好過茶木嗰款😝唔知係咪啱啱試業緊,見到老闆都幾細心,因為隔離枱有個人食肉燥飯,佢主動問嗰個人夠唔夠肉燥,話唔夠可以加,跟住佢就即刻入廚房度拎左碗細嘅肉燥俾佢。下次有機會再嚟幫襯,因為我想試吓佢哋嘅蛋餅!

下次有機會再嚟幫襯,因為我想試吓佢哋嘅蛋餅!

梅子地瓜條
2019-09-04
梅子地瓜條
旺角廣華街最近開左間新既台灣古早味餐廳 餐廳為一名台灣女子親自打理事源佢外婆60年前喺台北基隆開左間魯肉飯&麵店 老闆娘黎到香港希望將屋企既味道傳承落去 於是就同老公開左呢間小店囉🥰_{紅燒牛筋牛肉麵 $69 🐮}老闆娘話喺呢度既招牌之一~☺️牛肉其實係牛腱 每件都非常厚肉 而且炆得軟稔入味😋 牛筋份量一樣唔少 口感稔得黎仲帶點彈牙 唔錯的!麵條全部都係呢度師傅手打的 口感滑溜 掛湯力強 食得出有質素👍🏼 不過小編們稍嫌啲麵煮得稔左少少 如果可以硬翻啲更有咬口就完美啦!至於湯底呢 係老闆同師傅用超過2日時間熬製而成 味道充滿牛肉既鮮甜 仲帶點藥膳的味道 唔會好鹹/好油 屬於清淡型 感覺幾健康的☺️不過強烈建議加啲老闆娘自家製既麻辣醬‼️ 呢個麻辣醬真係非常之有驚喜 味道麻而不辣 加入蝦成份特別香口 味道非常之有層次!個麻辣醬好食到 小編忍唔住買左罐($48)返屋企撈麵食😆將佢加入牛肉麵後 成個麵完全係更上一層樓啊😻_{麻辣肉燥拌麵 $48 🍜}相比之下 呢個拌麵更得小編們心!我地將個麵從幼麵轉左做手工粗麵 麵條同牛肉麵麵底一樣 口感滑溜 不過同樣煮得稔
{紅燒牛筋牛肉麵 $69 🐮}

老闆娘話喺呢度既招牌之一~☺️
將佢加入牛肉麵後 成個麵完全係更上一層樓啊😻
{麻辣肉燥拌麵 $48 🍜}

相比之下 呢個拌麵更得小編們心!
我地將個麵從幼麵轉左做手工粗麵 麵條同牛肉麵麵底一樣 口感滑溜 不過同樣煮得稔做些少
亮點在於個醬汁!單係個麻辣醬已經夠香啦 加埋啲肉燥仲更加惹味添!😻
{芝士肉鬆蛋餅 $42 🧀}

呢個係小編們食過蛋香最重既蛋餅之一!
薄身煙韌既餅皮裡面裹住一隻煎蛋 肉鬆 同埋半溶芝士 每一口都充滿鹹香 好好食啊😻😻😻 不過如果餅皮可以再酥脆啲就好啦~
{綜合芋圓嫩仙草 $38 🍡}

最後梗係要黎碗綜合仙草作結啦😚
呢碗仙草份量真係超多!入面除左仙草仲有刨冰 芋圓 蕃薯圓 薏米 紅豆綠豆 同珍珠~
仙草略為硬身左啲 但勝在口感滑溜 仙草味濃😚
芋圓同蕃薯圓真係食到芋頭同蕃薯味😻 不過就實左啲
夾埋其餘配料一起食 整個甜品口感非常豐富 甜度亦剛好
重點係佢咁足料咁大碗 都只係$38咋 好抵食!
_
整體黎講 呢間小店既食物係有質素既 而且樣樣野都份量足 老闆娘亦好有誠意 值得支持喔🥰🥰
  • 芝士肉鬆蛋餅
2019-09-04 92 浏览
下午茶餐:飯多、餸就不多(份量有改善空間),飯的肉燥汁及台式香腸也好好味,飲品(如想飲台式珍珠奶茶便要加錢了),地方整潔,下午可能人不多所以也坐得很舒服。下次再試下正餐😜
2019-09-03 231 浏览
在旺角廣華街有很多餐廳,最近看到這一家蠻新的台灣麵店,決定去試試看。𓄀番茄牛肉牛筋肉麵𓄀 番茄湯底十分濃厚~👍🏻..𓄀綜合芋圓嫩仙草𓄀 裡面有紅豆、仙草、三個口味的芋圓、還有珍珠。但我最喜歡的還是仙草~..𓄀芝士玉米蛋餅𓄀 本人覺得最出色的就是這個蛋餅,也是第一盤馬上吃完的🥰..𓄀 喜歡吃辣的朋友,也可以買一瓶他們自家出品的辣椒醬回家。那天在吃麵的途中也有人是特意過來買著瓶麻辣醬的喔~

𓄀番茄牛肉牛筋肉麵𓄀 番茄湯底十分濃厚~👍🏻
番茄牛肉牛筋麵

2019-09-01
午餐
番茄牛肉牛筋麵
2019-09-02 75 浏览
「愛真的需要勇氣 來面對流言蜚語。」一進去就聽到梁靜茹的《勇氣》,這些歌在當年的台灣生活中不知陪伴了我多少個晚上。 📍#紅燒牛肉牛筋麵 ($69)牛肉麵最重要莫過於湯底,湯頭非常濃郁,牛筋煮得軟嫩,牛肉及牛展亦不錯。📍#鹽酥雞 ($38)味道正常,但加入了自家麻辣醬就被昇華了,麻辣醬麻而不太辣,又少許似豆瓣醬的味道,與鹽酥雞共冶一爐最適合。📍#鹵水牛肚絲 ($32)很台灣的味道,台湾鹵味的味道清淡,略带微辣微甜,而且在制作之中很少添加八角、茴香、肉桂、味素等香氣濃重的香料,重點在於食材的本質,牛肚絲煮得很嫩。📍#芝士奶蓋四季春 (+$19)芝士奶蓋的滑度始終與喜茶有分別,但茶底不錯,我建議如不能挑戰喜茶的芝士奶蓋,還不如研發其他的飲料。📍#綜合芋圓嫩仙草 ($38)芋圓非常Q彈,綠荳蓉及紅荳蓉非常甜,加上薏仁、仙草、小丸子及珍珠,不錯的飯後甜品。.😋味道:6/10

📍#紅燒牛肉牛筋麵 ($69)

📍#鹽酥雞 ($38)

📍#鹵水牛肚絲 ($32)
📍#芝士奶蓋四季春 (+$19)

📍#綜合芋圓嫩仙草 ($38)
😋味道:6/10
2019-08-16
2019-09-01 54 浏览
位於旺角這間台式小店, 雖然店舖唔大, 但裝修得幾靚, 而且亦坐爆滿客人. ($65) 🤤~ 大大碗麵, 而且牛都係大大塊, 但非常軟腍而且很入味. 而且湯亦有好濃郁既牛肉味. 如果喜歡食辣的記得要加佢地既自家製麻辣醬, 辣辣地又有蝦味. ($38) 🤤 ~ 即叫即新鮮炸, 熱辣辣咬落啖啖肉, 而且一碟有8件, 幾抵食 ($30) 🤤 ~ 惠顧menu上的一至十號餐可以半價購買飲品, 幾抵飲. ❤店舖 : 💙地址 : 旺角廣華街8號地舖

[紅燒牛肉麵]($65) 🤤~ 大大碗麵, 而且牛都係大大塊, 但非常軟腍而且很入味. 而且湯亦有好濃郁既牛肉味. 如果喜歡食辣的記得要加佢地既自家製麻辣醬, 辣辣地又有蝦味.

[鹽酥雞] ($38) 🤤 ~ 即叫即新鮮炸, 熱辣辣咬落啖啖肉, 而且一碟有8件, 幾抵食

[凍珍珠奶綠四季春] ($30) 🤤 ~ 惠顧menu上的一至十號餐可以半價購買飲品, 幾抵飲.

❤店舖 : [阿木台灣麵]
💙地址 : 旺角廣華街8號地舖
2019-08-31
$100 (早餐)
  • 紅燒牛肉麵
2019-09-01 50 浏览
之前曾在雜誌上看過介紹,我一直都想去試,於是我就在做運動前,獨個兒去試試看。食物款式及飲品款式都多元化。凡是點了1-10號餐,便可以以半價優惠去點選飲品。我點了4號-蕃茄牛肉牛筋麵及粒粒白桃四季春。蕃茄牛肉牛筋麵-湯底鮮甜,牛肉帶半筋半肉,好腍,入口即溶,非常不錯。牛筋味道都是不是錯的。麵條煙韌。粒粒白桃四季春,味道正常。

食物款式及飲品款式都多元化。

凡是點了1-10號餐,便可以以半價優惠去點選飲品。

我點了4號-蕃茄牛肉牛筋麵及粒粒白桃四季春。

牛筋味道都是不是錯的。
麵條煙韌。

粒粒白桃四季春,味道正常。

知道旺角新開佐間台灣野,即刻去試下。原來真係台灣人開,仲好熱情為我地介紹菜單。.牛肉湯麵牛肉呈軟身入味且湯好濃,啖啖湯都有好濃郁既牛味. 唔會話好味精. 再加埋麻辣,非常惹味. 而麵身 係台式闊條麵線、沾上黎既湯加埋一齊食,啖啖都有牛味..炸排骨比較新穎既係酥炸既通常會配搭雞扒,食落雖然冇咁嫩滑,但就比較有口感,彈牙既豬質. 食落都好香脆爽口. .脆炸大腸香脆可口. 比較推薦既一道菜色. 大腸味道好濃、外皮酥脆,真係外脆內軟既口感. .另外仲有多款台式特色小食野飲甜品,味道都幾正宗,好推薦大家試下。
牛肉湯麵

炸排骨

脆炸大腸

• 芝士肉鬆蛋餅
  • 紅燒牛肉牛筋麵
  • 台式炸大腸
  • 自家製麻辣醬
最近發現咗呢間新開既台式小店💥感覺好像不錯哦所以就去咗試試🤣舖位雖然細但係家庭式經營,感覺好溫馨♥️一般台灣餐廳有既牛肉麵、鹽酥雞等等菜式都齊全,經過果頭唔駛成日去登打士街搵野食啦👍果日食飯因為都下晝3點了,所以同朋友只係叫個一個主食share,另加兩個小食同野飲🍽〰️👉🏻紅燒牛肉麵 $65🐮👉🏻鹽酥雞 $38 🐔👉🏻芝士肉鬆蛋餅 $42 🧀👉🏻芝士岩鹽奶蓋四季春青茶 $38 ☕️👉🏻芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 $38 ☕️真心有驚喜既係個牛肉麵,個湯底好濃郁😍再加上佢加咗好多酸菜,令個湯勁開胃🤤忍唔住飲多咗幾啖😂碗面入面有4塊厚切既牛肉,好入味好淋,65蚊有少少貴但係都值既👍鹽酥雞都幾酥脆,炸粉唔會好厚🐔蛋餅同去台灣旅行既時候早餐店食到既一樣味,肉鬆甜甜地加埋芝士幾特別🤪至於兩杯奶蓋,用鐵杯個賣相唔太吸引😂同埋小編唔記得咗叫少甜,杯野飲甜到爆🤯不過個奶蓋都好香牛奶味🍼大家記得叫「少甜!」🥺
〰️
👉🏻紅燒牛肉麵 $65🐮