2020-10-18 157 浏览
我是台灣人,想念台北,所以今天在香港吃台灣口味的餐點,我其實滿懷期待的去吃這餐,但吃了後真的感覺也還好而已,主打的牛肉麵⋯⋯不如心中所想那樣好吃,關帝麵煮太爛了好嗎,牛肉雖大塊⋯⋯但口感和味道差了點,可以再好一點的!原以為能吃到我所想念的台味,但蛋餅很可以,餅皮很讚,希望老闆別賭爛我這樣說喲
2020-10-18 102 浏览
第二次黎食阿木啦😆平日晏晝黎到 仍然非常旺場💛其實好似幾次經過都排哂隊 日與夜都係🤭見到有36蚊下午茶餐 好抵食咁真係唔怪得咁多人😳但我叫呢d就下午茶餐冇得選配嘅 所以我單點啦😝即使唔係下午茶 阿木嘅價錢都唔算貴性價比高呀😆_🧡鹽酥雞 $38我的Encore之選🐥上次同樣叫左鹽酥雞嘅我 今次要再叫啦因為真係好好味我真係好鍾意食阿木呢到嘅鹽酥雞🤤🤤一份有8-10粒 而且每粒都係好大粒味道調配得非常好 好惹味😋炸皮唔厚 又冇炸到乾哂食完一粒又一粒啖啖雞肉又Juicy🤤推介推介❤️🐥_🧡肉燥拌麵 $42聽講呢到嘅肉燥飯唔錯🍚但我又想食喎 於是揀左呢個肉燥拌麵😙D肉燥又真係幾得喎😆唔會好咸 撈埋麵食都夾肉燥份量啱啱好 食到底都重有架配埋青瓜絲簡簡單單嘅美味🤤_粒粒白桃紅茶 $34原本想試下金鑽鳳梨汁 但咁啱呢日冇改白桃啦咁🍑味道正常有驚喜嘅係最底果然真係勁多白桃粒一路飲一路都咬到係冇改錯名嘅🤣
第二次黎食阿木啦😆

有驚喜嘅係最底果然真係勁多白桃粒
一路飲一路都咬到
係冇改錯名嘅🤣
2020-10-13 155 浏览
星期日中午 , 攞咗飛之後等咗個幾鐘如果想食嘅朋友記住提早預番啲時間喇鹽酥雞便當鹽酥雞個外皮算係薄都酥脆雞肉都唔會太鞋有少少肉汁,但係都有啲雪藏味味道唔會好咸,清淡清淡加番椒鹽咁都OK!肉燥飯不過不失,冇特別麻辣牛肉麵份量來講係非常足夠一碗有四大塊牛展,好淋軟唔會un但係牛展入邊冇乜咸香味道,只係有牛蘇味啲面太淋爛又煮到一嚿嚿唔係幾掂😫湯底唔麻辣唔夠香,有啲唔係好自然嘅甜味總括嚟講份量同價錢計係平嘅但係味道來講,我哋就好唔鍾意啦⋯⋯如果喺屋企附近想搵間平平哋冇咩選擇嘅都會食嘅但係特登黎就真係唔會喇😅其實仲叫咗兩杯嘢飲,但係唔記得咗影😜冬瓜茶淡到好似水咁樣一啲味都冇另外嗰杯金桔檸檬汁完全唔係金桔,俾咗一粒話梅、一片檸檬加糖水嘢飲真係10萬分唔掂,求其到一個點

星期日中午 , 攞咗飛之後等咗個幾鐘
如果想食嘅朋友記住提早預番啲時間喇

鹽酥雞個外皮算係薄都酥脆
雞肉都唔會太鞋有少少肉汁,但係都有啲雪藏味
味道唔會好咸,清淡清淡加番椒鹽咁都OK!
肉燥飯不過不失,冇特別

麻辣牛肉麵
份量來講係非常足夠
一碗有四大塊牛展,好淋軟唔會un
但係牛展入邊冇乜咸香味道,只係有牛蘇味
啲面太淋爛又煮到一嚿嚿唔係幾掂😫
湯底唔麻辣唔夠香,有啲唔係好自然嘅甜味

總括嚟講份量同價錢計係平嘅
但係味道來講,我哋就好唔鍾意啦⋯⋯
如果喺屋企附近想搵間平平哋冇咩選擇嘅都會食嘅
但係特登黎就真係唔會喇😅

其實仲叫咗兩杯嘢飲,但係唔記得咗影
😜
冬瓜茶淡到好似水咁樣一啲味都冇
另外嗰杯金桔檸檬汁
完全唔係金桔,俾咗一粒話梅、一片檸檬加糖水
嘢飲真係10萬分唔掂,求其到一個點

2020-10-13 122 浏览
我拎住42號,顯示可以入座,但不停被打尖,未超過5個排37-41號都可以打尖,甚至超過5個但未齊人都可打尖,態度差劣,極度失望😞,一等就要一個鐘,明明顯示可以入座.....原本剛開時去食都仲幾好,人一多,老闆又吾理,排係電單車邊,人又不停係你身邊行黎行去,因為轉左部機拎醜,以前排隊入座先到先得會更好,依家所有醜都不停有人拎又唔環保,甚至乎一等要等幾十張,我見拎咗醜,唔使等就可以入,但實際係你吾會知道前面有幾多個係會打尖。😡😡😡😡
2020-10-12
  • 黑糖珍珠奶茶
#🍎👧🏽 好耐冇食過正宗台灣菜 難得去到旺角 當然要嚟試吓阿木🤪 當日排隊堂食嘅人好多 所以揀咗外賣 都等咗一陣 但食完發現係絕對值得!😆 🔸鹽酥雞便當🍱 ($54)便當系列包括肉燥飯 同埋三款配菜~鹽酥雞炸得夠酥脆👍🏼 拎到返去個皮都冇淋到 👧🏽揀咗多肉燥 都真係幾多🤣 餸飯超正😋 啲配菜都唔錯 (⭐評分:7/10)🔸麻辣肉燥拌麵🌶🍜($43)麵條彈牙 辣度好夠🔥果陣麻味嘅後勁係口腔入面都好持久🤣 重口味的人必點!! (⭐評分:6.5/10)🔸芝士肉鬆蛋餅🍳 ($42)最推介呢個蛋餅!🤩 好飽滿 層層分明 蛋味濃 仲有個肉鬆好香!! 係台灣肉鬆先有嘅味🤤 反而芝士味唔算突出略嫌個皮可以再煙韌啲~ (⭐評分:7.5/10)🔸炸甜不辣 ($29)好煙韌 比年糕再實少少嘅質感 上面有啲七味粉 話梅粉果啲 幾得意 (⭐評分:6.5/10)🔸黑糖珍珠奶茶🥤 (*跟便當套餐半價 $16)叫咗微甜少冰 即使返到去啲冰溶曬 奶茶味依然好濃🤤👍🏼 珍珠正常 (⭐評分:6.5/10)呢四款嘢食都係小店推介嘅 整體嚟講都唔錯😋 期待下次堂食 可以試吓佢哋嘅自家製麻辣醬!😆---------🏝環境:N/A🛋

🔸鹽酥雞便當🍱 ($54)
便當系列包括肉燥飯 同埋三款配菜~
鹽酥雞炸得夠酥脆👍🏼 拎到返去個皮都冇淋到
鹽酥雞便當

🔸麻辣肉燥拌麵🌶🍜($43)
(⭐評分:6.5/10)

🔸芝士肉鬆蛋餅🍳 ($42)
芝士肉鬆蛋餅

🔸炸甜不辣 ($29)
炸甜不辣

🔸黑糖珍珠奶茶🥤 (*跟便當套餐半價 $16)
(⭐評分:6.5/10)

呢四款嘢食都係小店推介嘅 整體嚟講都唔錯😋
💥翻兜指數:7/10
✨CP值:6.5/10
外卖自取
2020-10-10 96 浏览
無時無刻都要排隊既啊木🤣🤣即使係平日嘅中午嚟到都大排長龍,好彩今次我預先用app攞咗飛,嚟到只係等多15分鐘就可以入去lu紅燒牛肉麵加$3 轉粗手工關廟麵碗麵好大碗,而且牛肉湯滿咗成麵,就咁睇都已經見到有四舊大大嚿嘅,而且炆得好淋好入味,即使係中間嘅牛筋位都一啲都唔un粗麵係第一次食,相比起普通幼身麵質較淋,同想像嘅有少少出入,原先會以為比較有咬口,所以下次應該都係唔會轉,食返普通嗰隻麵另外小食叫咗炸鹽酥雞,一上枱熱辣辣好新鮮,一啲都唔油膩裏面嘅雞仲超級嫩滑,好juice,個皮又唔厚
無時無刻都要排隊既啊木🤣🤣

紅燒牛肉麵加$3 轉粗手工關廟麵

2020-10-09
  • 紅燒牛肉麵
2020-10-09 86 浏览
收工約了好姊妹飯聚,就去附近搵食,大家都想食台灣麵,就的起心肝排隊!等100張🤦🏻‍♀️好彩大肚婆俾我們坐住等🙈麻辣肉燥拌麵 $43肉燥算多,有大粒瘦肉和肉碎,好入味又唔太油,好好食!麵好彈牙,麻辣醬無得頂又唔太辣勁對jo口味,超正食到停唔到好味指數:😋😋😋😋😋麻辣牛肉牛筋麵 $69牛肉份量多又好淋好入味,湯底好濃厚,加了$3轉關廟麵,比平時粗身,還是喜歡幼麵多d好味指數:😋😋😋😋😋芝士肉鬆蛋餅 $42蛋餅好煙韌又有蛋香,入面有滿滿的肉鬆,好好食!口感一流,大推好味指數:😋😋😋😋😋台式炸大腸 $39洗得好乾淨無個種up得味,炸到好香口,外皮脆口,腸又軟綿綿,口感不錯!jo點麻辣醬好好食🤤好味指數:😋😋😋😋😋桂圓紅棗茶 $12野飲就相對失色d,味道普通,好淡味,正常啦好味指數:😋😋😋食完都十點幾出面還有好多人等位,呢間真係超有人氣,我覺得係好食的,麵和麻辣做得好出色,如果喜歡食台灣麵都值得一試,但要有心理準備去排隊

麻辣肉燥拌麵 $43

麻辣牛肉牛筋麵 $69

芝士肉鬆蛋餅 $42

台式炸大腸 $39

桂圓紅棗茶 $12
野飲就相對失色d,味道普通,好淡味,正常啦
好味指數:😋😋😋

• 自家製麻辣醬
  • 麻辣肉燥拌麵
2020-10-09 58 浏览
📍 阿木台灣麵地址: 旺角廣華街8號地舖🍱鹽酥雞便當$54🥤芝士岩鹽奶蓋四季春青茶$19(跟便當叫有半價)琴日約左朋友去阿木台灣麵🤩,建議大家係The Gulu App攞左飛先,因為真係好多人!!我11:45am攞定左B05號飛,12:05pm去到,到左都要等15mins😭😩,同埋我到嗰陣啲人已經攞飛攞到B17😖,一定一定要攞左飛先。其實佢間店都偏細,4人檯好似得4張,所以要等得耐啲。🍱鹽酥雞便當講返野食先🥳,佢啲野食普偏嚟講都幾高質!我個飯叫左多肉燥,所以都夠撈成個飯嘅👍🏻。飯嘅份量都好多,我差啲食唔曬😹,朋友就真係食唔曬!!鹽酥雞炸得好香脆😍,依個真係推介😋!雞件唔會好乾同好油。最正係食到最後一件都仲係脆🤪。雞件有6舊,我覺得份量都ok😆,同埋佢有一樽鹽酥雞調味粉🧂。便當仲跟左3款小食,除咗滷蛋其他我都唔知係咩😂😂😅🤦🏻‍♀️。佢地嘅味道都正正常常~🥤芝士岩鹽奶蓋四季春青茶奶蓋好好味,帶少少鹹香😍,我好鍾意!下面個茶底都幾濃,咁嘅配搭根本唔會輸🙈。野飲仲可以微糖、去冰🧊,啱曬我依啲麻煩人🤣🤗。重點一提,餐廳係用即棄餐具🍴。雖然唔環保,但疫情期間真係衛生啲🤔🤭。我就覺得幾好,減少病菌傳
📍 阿木台灣麵
地址: 旺角廣華街8號地舖

🍱鹽酥雞便當$54
🥤芝士岩鹽奶蓋四季春青茶$19(跟便當叫有半價)

🍱鹽酥雞便當

🥤芝士岩鹽奶蓋四季春青茶

重點一提,餐廳係用即棄餐具🍴。雖然唔環保,但疫情期間真係衛生啲🤔🤭。我就覺得幾好,減少病菌傳播。依間店會再encore🤤💛💛,又有良心又高質🆒!
2020-10-07 99 浏览
次次經過都見到排晒隊 今次同朋友專登約早啲 六點幾過到嚟 雖然都係要等位 但好采只係等兩張枱掙扎咗好耐應該嗌蕃茄定係麻辣牛肉牛筋面 最後決定蕃茄 然後自己再落辣醬個湯底好濃郁 完全好似係原個蕃茄攪成湯咁 而且牛肉嘅份量完全冇同你客氣... 鋪滿晒成個碗好鍾意佢面嘅質地 煮得啱啱好 唔會太淋 仲係有咬口個芝士肉鬆蛋餅 完全係台灣每朝食早餐嘅味道 好懷念果然咁多人排隊係有原因㗎會繼續支持小店💛💛

掙扎咗好耐應該嗌蕃茄定係麻辣牛肉牛筋面

果然咁多人排隊係有原因㗎
會繼續支持小店💛💛
  • 蕃茄牛肉牛筋麵
2020-10-06 88 浏览
人氣黃店阿木台灣麵係位位於油麻地旺角交界今次試左台灣牛肉麵,面條以高根麵粉每日手工做架;麻辣醬也是賣點之一餐廳紅燒牛肉麵 麵條手工製作所以好有口感 另外牛肉是厚切的 分量超真材實料 配上炸花枝丸 好彈牙又唔會太油膩 芝士奶蓋控嘅我 梗係要試芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶下午茶時段嘅優惠仲好抵呀!真係平靚正🥰🥰而家仲賣埋唔同嘅台灣小食 鳳梨酥等等啊😍阿木台灣麵地址: 旺角廣華街8號地舖
人氣黃店阿木台灣麵係位位於油麻地旺角交界
下午茶時段嘅優惠仲好抵呀!真係平靚正🥰🥰
而家仲賣埋唔同嘅台灣小食 鳳梨酥等等啊😍

阿木台灣麵
地址: 旺角廣華街8號地舖
2020-10-03 3132 浏览
💛 #旺角 #阿木台灣麵今日又出咗旺角,經過阿木見到比之前少咗好多人排隊,就想再黎食啦🤤 上次食紅燒牛肉麵同芋圓都好好食! 今次就想試吓啲唔同嘅嘢食☺️ 結果原來因為轉咗gulugulu拎飛先少咗人,但等嘅人其實仲多😭 最後拎完飛都係等咗成個鐘,大家有app一定要用app拎定飛呀😭🍱 鹽酥肉便當 ($59)便當超大份量,有一碗加咗少少魯肉嘅飯、一碟鹽酥肉同三樣前菜🤰 前菜都係正常發揮,冇咩特別。鹽酥肉有好多條,每條都好多肉,皮薄多餡!咬開會見到啲粉嫩嘅肉,仲見到好juicy😋 枱面有啲鹽酥肉專用嘅粉,覺得淡嘅話可以加啲粉,鹹鹹哋嘅😋🍳 芝士肉鬆蛋餅 ($42)個蛋餅入面勁多肉鬆😱 蛋餅仲有啲蔥,好香😋 蛋餅超大條,我哋三個人share一個人嘅話叫完一個主食應該會食唔到一個蛋餅咖~🍹 黑糖珍珠鮮奶 ($17)揀咗微糖嘅黑糖珍奶香得黎唔會太甜,覺得啱啱好😋 珍珠算煙韌,而且超多~😚阿木嘅嘢食嘢飲cp值都真係好高,不過我都係推薦大家食佢嘅麵,招牌真係好食啲咖 🤤
💛 #旺角 #阿木台灣麵

🍱 鹽酥肉便當 ($59)

🍳 芝士肉鬆蛋餅 ($42)

🍹 黑糖珍珠鮮奶 ($17)

• 芝士肉鬆蛋餅
一直以黎都好想試下呢間黃店,但每次黎到都比佢嘅長龍嚇親😰 (每次都有20 30人咁 可能有d 係排隔離越南仔 但總之呢條街長期好多人😅😰) 今日碌碌吓openrice 見有外賣自取80減20 就一於試下佢!!叫咗鹽酥雞便當加珍珠奶茶加滷蛋(其實便當已經有蛋.. 但要儲夠$80 😂)都幾方便 網上order 再比埋錢~30分鐘左右就拎得唔洗等yay!返到屋企打開 真係覺得好吸引🥰😍😻 有小菜之餘仲有肉燥😌雖然鹽酥雞已經淋咗(因為都成45分鐘了😅)但個味道都好正 如果想試真正既味道就要預咗要排隊啦!d 人comment 話飲品都好正但我就覺得還好 同茶飲店比始終係差啲~但食物來講就真係物超所值🥰咁好味既黃店大家一定要試下😍

2020-09-26
30 分钟 (外卖自取)
  • 鹽酥雞便當
2020-09-30 118 浏览
今日放假帶媽媽嚟食我至愛既阿木炸排骨便當排骨炸得好酥脆,肉排好厚好嫩又有肉汁。滷肉飯非常大碗,面頭嘅肉燥味道好好偏甜,肉嘅比例係瘦肉比較多,感覺冇咁肥膩,撈飯係一流,唔夠嘅話仲可以叫店員添加肉燥拌麵肉燥同樣好味,雖然係用上比較幼身嘅麵但係都相當有咬感,本來其實係想加$3轉佢哋嘅手工粗麵,但係店員就話建議如果食拌麵嘅話配幼麵會比較好,果然冇介紹錯!台式炸大腸雖然炸得唔係十分脆,但係就夠乾身,內面仲保持軟林,好食芝士肉鬆蛋餅蛋餅係我必食嘅項目,成日都會對佢念念不忘,外皮又薄又滑,加埋裏面豐富嘅餡料係食極都唔厭!
今日放假帶媽媽嚟食我至愛既阿木

炸排骨便當
排骨炸得好酥脆,肉排好厚好嫩又有肉汁。

肉燥拌麵

台式炸大腸
雖然炸得唔係十分脆,但係就夠乾身,內面仲保持軟林,好食

2020-09-30
2020-09-29 229 浏览
推薦好味道的台灣牛肉麵及牛肉牛筋麵,芝士肉鬆蛋餅及鹽酥雞,今次試埋排骨便當,各樣都有水準,地道台灣老闆。。主理,要有等位的準備,店舖座位不多,繁忙時間要等半小時以上。早上11點半開門前,已經很多人等候。
2020-09-25
台灣排骨肉燥飯便當(套餐)
台灣牛肉牛筋麵
鹽酥雞
鹽酥雞
  • 紅燒牛肉麵
  • 紅燒牛肉牛筋麵
2020-09-28 125 浏览
星期五十一點零係旺角做完野,搵下附近有咩好食,網上見到呢間店人氣高企就行過黎試試。11:20到達,見到員工準備開舖,排定隊。短短十分鐘之間極速出現左條人龍😲有D嚇親呢到既午市都配左三款台式配菜同包一杯熱飲架:$54 麻醬拌麵便當配鹽酥雞麵有D濕,「鯨」唔乾水,鹽酥雞好地道!我地仲落左枱面樽台式調味料落D雞到,好惹味!$58 鹽酥雞便當我地圈左多肉燥,出到黎真係好大兜,送一流呀!$29 台灣小香腸 x 2好懷念既味道呀!以前放學成日買黎食配住蒜片食又幾特別喎!$29 炸花枝丸 x 4好香口,唔平但好正呢到既小食定價偏貴,反而便當同下午茶CP值極高!一定會回頭!

呢到既午市都配左三款台式配菜同包一杯熱飲架:

$54 麻醬拌麵便當配鹽酥雞

$58 鹽酥雞便當

我地圈左多肉燥,出到黎真係好大兜
,送
一流呀!

$29 台灣小香腸 x 2

好懷念既味道呀!以前放學成日買黎食
配住蒜片食又幾特別喎!

$29 炸花枝丸 x 4

好香口,唔平但好正