2020-03-29 390 浏览
同朋友去按摩前 決定來試食下西環既阿元來了 在疫情下 進入餐廳前職員幫我哋度體溫又送上消毒酒精 服務態度真係唔錯🥰內在環境都幾乾淨 裝修又好有台灣風味 入面仲播緊台灣明星既mv 有種去左台灣的感覺 去唔到旅行算叫過下癮同朋友簡單選左兩樣既小食同野飲 見有新產品就想試下了 鹽酥雞好好味牙 唔會太咸又唔會炸過頭 熱熱的 個雞肉唔會太乾身 十分值得試下珍珠奶茶酥算是新產品就想試下 不過個皮唔算太脆口 有點太粉 似普通糕點咁 內餡甜甜地咁 食到有好多粒珍珠 但唔太食到奶茶味 有點可惜小麥草唔會太有草青味 叫左3分甜是剛剛好的甜度 整體唔算特別驚喜的一杯野飲西柚綠茶就唔錯飲 飲到有果肉 又唔會太酸 幾開胃解膩 推介俾大家試下

同朋友簡單選左兩樣既小食同野飲 見有新產品就想試下了

2020-03-28
  • 鹽酥雞
  • 西柚綠茶
2020-03-18 674 浏览
自從阿元由西營盤搬左去堅尼地城之後第一次黎食。晚餐時間等左10分鐘就入得去,算快。新店地方比舊店寬敞,坐得舒服左鹵肉不肥膩,保持水準蚵仔大腸麵線,好味蛋餅口感豐富,值得一試凍冰冰,口感似糊仔略為奇怪,唔推介珍珠有好濃郁的黑糖味,好飲阿元係台式餐廳黎講算好抵食,而且每樣份量唔算大,可以試到好多唔同既款式,值得推介
自從阿元由西營盤搬左去堅尼地城之後第一次黎食。

阿元鹵肉飯
鹵肉不肥膩,保持水準

蚵仔大腸麵線,好味

鮪魚玉米起司蛋餅
蛋餅口感豐富,值得一試

皮蛋豆腐
凍冰冰,口感似糊仔略為奇怪,唔推介

珍珠奶茶
珍珠有好濃郁的黑糖味,好飲

2020-03-17
阿元鹵肉飯
鮪魚玉米起司蛋餅
珍珠奶茶
  • 阿元魯肉飯
識我嘅朋友都知道我超級鍾意食阿元!!由第三街細細間鋪頭食到而家有幾間分店,繁忙時間都仲係要等位,好好生意啊🥰呢度由外到內都充滿住台灣風味~無論係裝修定店員都會有一種去咗台灣嘅感覺!雖然價錢就一定冇台灣咁平㗎啦,但係喺香港來講,性價比真係好高!😋.one of my favourite taiwanese restaurants in hk! used to come here quite often (5 times a week was my record 🤪) for authentic taiwanese food 🇹🇼 their chicken rice with a perfect sunny side up is definitely my personal favourite especially during days when i wanna lose some weight 😉most importantly, the prices here are super affordable! love it! 😍😍😍.《爆蛋雞肉飯》$42 😋😋😋真心覺得呢個雞肉飯超un
爆蛋雞肉飯
《爆蛋雞肉飯》$42 😋😋😋
真心覺得呢個雞肉飯超underrated!! 雞肉飯明明係佢哋嘅第二主打,但好似冇乜見過人介紹🥺雞汁係阿元秘製,再加埋太陽蛋汁撈飯,完全係絕配!雞肉飯完全係減更肥嘅時候嘅欣物~雖然雞汁都有少少肥但係點都好過食滷肉飯嘛🤪!
魯肉飯
《魯肉飯》$32 😋😋😋
四五年前第一次食阿元就係食佢嘅滷肉飯,之後就愛上咗~肉質屬於肥美嘅,而醬汁亦都非常之濃郁!雖然比起雞肉飯佢係細碗少少,不過可以試埋其他小食啱啱好!
起司蛋餅
《起司蛋餅》$25 😋😋
相比起之下,呢一個蛋餅好似冇呢度嘅飯咁出色。唔係唔好食嘅,純粹只係一個普通嘅蛋餅。蛋餅嘅皮比較薄,令到蛋味好出好香。芝士蛋餅有兩個選擇,另外一款係爆濃芝士,嗰一款應該會拉到絲,呢款就唔會太膩~旁邊嘅辣醬都幾辣下,點少少吊下味就好啦!
不過如果想嗌小食嘅話,我會比較推薦呢度嘅鹽酥雞同酥炸魷魚🦑!

爆蛋雞肉飯
魯肉飯
最鍾意阿元裝修有台灣風味又抵食🤘🏻!佢清潔做得好足又身體力行撐港人撐醫護😷(8折)!仲表明自己會支持黃店!仲會參考小編嘅#黃店清單 係少有係香港嘅台灣黃店 🇹🇼💛「滷肉飯🐷($32)」🐰小編次次黎都會食!滷肉半肥瘦肥肉夠淋好少少黏口、有膠質 可次用黎撈珍珠米飯🍚食一碗再配個小食就已經好滿足🥰次次都食唔到阿元嘅蛋餅😭😭😭小編哭了⚠️:最低消費$35/ 男士可能會唔夠飽💁🏻‍♂️-This Taiwanese restaurant offer 20% off discount for HK’s paramedics😷. I order「braised pork rice 🐷($32)」every time I come here. The braised pork is made up of half lean meat and half fatty meat. The fatty pork of the praised pork rice is tender and colloidal. It melts in my mouth.🥰I hope that I can try the Chin
⚠️:最低消費$35/ 男士可能會唔夠飽💁🏻‍♂️
This Taiwanese restaurant offer 20% off discount for HK’s paramedics😷. I order「braised pork rice 🐷($32)」every time I come here. The braised pork is made up of half lean meat and half fatty meat. The fatty pork of the praised pork rice is tender and colloidal. It melts in my mouth.🥰I hope that I can try the Chinese omelette next time😭😭😭
⚠️:$35 minimum charge/ the portion of each dish is small 💁🏻‍♂️
價錢:$30 -$50(10% off for students)
地址:西環堅尼地城北街31號地鋪
31 north street Kennedy Town, Hong Kong
性價比:🤤🤤🤤🤤⚪️
飽肚:🤤🤤🤤⚪️⚪️
味道:🤤🤤🤤🤤⚪️
環境:🤤🤤🤤🤤⚪️
服務:🤤🤤🤤⚪️⚪️
Score:83/100 🔖 (bookmark)
2020-03-01 365 浏览
隔一陣就會好想食餐台灣野 而香港台灣野最正宗嘅始終都係阿元🤤👍🏻 食過一次就戒唔甩😛可惜嘅係佢嘅分店位置都比較偏 平時真係好少去觀塘或者西環😿但係為咗食佢都會專登去😎無論係味道 裝修 服務定價錢都冇得挑剔☺️每次用餐體驗都好好 好似真係穿越左去台灣😍魯肉飯 $32好足料!唔好睇小呢碗野 其實食得飽你🤣唔會好似出面有啲用肉燥 佢哋既魯肉係真係食到一層層肥瘦 個汁有啲膠質份量夠撈晒成碗飯🤤肉鬆起司蛋餅 $30勁抵食爆曬餡😆 仲好食過喺台灣食到嘅蛋餅 😭佢哋嘅醬油膏同辣椒醬同我喺台灣食到嘅一模一樣👍🏻一啖可以食到咁豐富嘅料真係好幸福🥺芋泥蛋黃卷 $30試下新野 見到呢個配搭都唔會點伏啦🧐熱辣辣啱啱炸好食 好似夜市既芋泥酥 但係層次再豐富啲🤤仲食過其他小菜就唔特別介紹啦 炸甜不辣鹽酥雞 芋圓等等都好食😋飲品其實同出面台式飲品冇分別🥰朋友仲話比較鍾意阿元嘅珍珠奶茶多過其他普通嘅紅茶綠茶都夠濃夠出味😉想試埋佢哋嘅台式牛肉麵同紅豆餅T_T 點解開到咁遠☹️

無論係味道 裝修 服務定價錢都冇得挑剔☺️

普通嘅紅茶綠茶都夠濃夠出味😉

想試埋佢哋嘅台式牛肉麵同紅豆餅T_T 點解開到咁遠☹️
  • 肉鬆起司蛋餅
2020-03-01 351 浏览
西環分店的阿元來了每次經過都大排長龍,可能因為武漢肺炎嘅關係,店舖裹面相當清靜。我同男朋友咁啱有事去西環就順便係度食lunch佢點左阿元魯肉飯$42魯肉非常入味,肥瘦適中。配料比平常多左個豆卜。飯嘅份量對於男仔來說可能唔夠,所以叫多左一個小食,芋泥蛋黃卷 $30 店員好好心提醒我地呢個唔係蛋卷,係一個炸物。芋泥蛋黃卷表面炸得金黃香脆,重芋泥味道。甜甜的幾好味。我點左台南擔仔米粉 $36覺得湯底落左好多味清,偏咸。配料有肉醬,半隻滷水蛋,半粒豬肉丸,一粒蝦仁。肉醬配米粉係好味嘅。平民小吃,不過不失。
西環分店的阿元來了每次經過都大排長龍,
可能因為武漢肺炎嘅關係,
店舖裹面相當清靜。

我同男朋友咁啱有事去西環就順便係度食lunch
佢點左阿元魯肉飯$42
魯肉非常入味,肥瘦適中。
配料比平常多左個豆卜。
飯嘅份量對於男仔來說可能唔夠,

所以叫多左一個小食,
芋泥蛋黃卷 $30

我點左台南擔仔米粉 $36
2020-02-27 312 浏览
阿元來了不經不覺已來到香港很多年了,價錢也上大眾化,在堅尼地城地鐵站一出,非常容易找得到。店內環境非常講究,風格也很特別,貼滿了台灣懷舊海報,很有情調的文青氣息。場內座位不算多,很多時候都需要排隊等位,但可以從手機app GULU先線上拿票等位。我們一行五人,分別點了鹽酥雞,滷肉飯,手撕雞半面,蛋餅,以及珍珠奶茶。回想已經來了此餐廳好幾次,質素保持不變,餐廳秉承傳統煮製台菜宗旨,堅持用傳統烹調手法處理食材,確保食客食到真正美味。

2020-02-21 254 浏览
落雨的關係 在女友樓下找餐廳吃下午茶. 台灣美食一直令人難以忘記的滷肉飯 還有寧夏夜市路邊環柯仔煎 九份賴阿婆芋圓等這些好西.👍 阿元來了餐廳的裝修也有點台灣色彩 以木色為背景 服務員也是操台灣口音(和大陸口音是有明顯分別). 我們今日點了兩碗飯 台式滷肉飯和爆蛋雞絲飯 還有柯仔煎 飲品點了芋圓奶茶(熱).落單後不到5分鐘 兩碗飯已到 出單速度很快.👍 女友點的滷肉飯很正 肥豬肉很入味 豆腐加菜令整碗飯更加豐富 分量是相當十足.😋 至於我的爆蛋雞絲飯 我未曾吃過這特色的雞絲飯 整穿蛋後再撈勻成碗飯 非常易入口 是有驚喜的.👍 隨之而來是柯仔煎 簡直是失敗之作👎 可以說和台灣的有很大分別 薄薄的蛋漿盛不起配料 蠔仔很少 甜甜酸的汁挽回些少分數. 至於芋圓奶茶味道正常 價錢稍貴.❌總結 阿元來了確是有其特色 我很喜歡這裡 服務員有禮 環境舒適的 只是香港舖租實在太貴了 令一碗滷肉飯也賣到三十大元 我們在台灣吃的也只是40台幣 另一點要彈的是menu上食物有小部分已經刪減了 令選擇上每次也只是這幾道食物 說到底 這裡食物中規中矩 如果下次想吃台灣菜的 我們有機會再返來.✔

總結 阿元來了確是有其特色 我很喜歡這裡
2020-02-11
$72.5 (下午茶)
  • 爆蛋雞絲飯
  • 滷肉飯
2020-02-09 498 浏览
本人對阿元來了有濃厚嘅情意結,覺得佢啲嘢食價錢適中, 店舖環境好有台灣feel , 入面嘅店員都超有禮,最重要係咁多台灣過江龍來講我覺得佢啲嘢食係最好食嘅。雖然阿元來了喺香港都開咗一段唔短嘅時間,但係之前每次都仲係要排好耐隊。上次特登去堅尼地城諗住去食但係因為新年假冇開,今次竟然唔使排隊即刻入去有位坐,覺得自己超lucky🥰阿元滷肉飯滷肉肥瘦度中,超怕食果d 勁多肥膏,女仔麻,始終唔敢食得太肥膩,如果唔係會超有罪惡感。滷豆腐唔干,有少少咬口,成碗飯唔會太濃味,所有嘢夾埋一齊好滿足。☺️蚵仔大腸麵線麵線湯底好特別,有啲酸酸甜甜嘅味道,啲麵線淋淋地,質感幾好。 勁多大腸, 多到食唔曬😂台灣香腸一上台已經超香,加埋蒜片,食完每次都唔敢講嘢。🤭🤭一定要同超親密嘅朋友一齊嚟食先敢點🤣玉米肉鬆蛋餅 玉米同肉鬆超級夾,大份夾抵食☺️茉香奶茶同好多其他台式飲品店一樣,可以揀甜度同少冰。總括來講, 阿元來了都係我嘅台灣美食1st choice 🥰

玉米肉鬆蛋餅
玉米同肉鬆超級夾,大份夾抵食☺️

茉香奶茶
同好多其他台式飲品店一樣,可以揀甜度同少冰。

2020-01-28 442 浏览
魯肉飯 $39肉鬆起司蛋餅 $30台灣香腸 $30地瓜球 $30肉燥青菜 $25🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅阿元來了絕對係我係香港食過最好味嘅台灣嘢食❤️ 魯肉飯啲肉肥瘦適中 肉亦都夠淋 加埋索晒鹵汁既珍珠米 一流🤩😎分量亦都啱啱好地瓜球係新出嘅🤤炸得黎脆口又唔會乾身 而且裡面仲有地瓜蓉同芋蓉 好有口感至於蛋餅份量亦都好足夠👻蛋皮Q彈有咬口 上面嘅醬汁 加埋拉絲嘅芝士同澎湃既肉松🤤好好味推薦指數: 9/10 推介推介!👍👍👍🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅阿元來了 (西環)西環堅尼地城北街31號地舖
魯肉飯 $39
肉鬆起司蛋餅 $30
台灣香腸 $30
地瓜球 $30
肉燥青菜 $25
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅

推薦指數: 9/10 推介推介!👍👍👍
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
阿元來了 (西環)
西環堅尼地城北街31號地舖
2020-01-26 355 浏览
今天朋友帶我來食台灣菜。久仰大名,終於可以一試。餐牌上的食物選擇不算很多,加上幾個月前去過台灣食過令人懷念的魯肉飯,我們各點一個飯再加一份小食分享。阿元魯肉飯($42)不只是有魯肉,還有其他配菜在旁。魯肉份量正常,能看到和食到一條條的肉絲而不是做成肉碎。調味合適不會太濃味,配著白飯幾開胃。旁邊的滷豆腐較乾身,不會太鹹。三棵白菜也不會煮得過火,依然爽脆。朋友的爆蛋雞肉飯($42)略嫌雞絲較乾身,單靠流心的蛋汁拌勻整碗飯是不足夠的。幸好雪菜也不會調味得過鹹,要不然就會難入口了。酥炸魷魚($39)剛炸好的樣子很鬆脆吸引。雖然表面的炸粉較厚,不過咬下去卻很是鬆脆,裡面的魷魚也不硬容易咬,好食!作為小食一流如果點這個魷魚的朋友記得要趁熱食才會又香又鬆脆,冷掉就會變淋。要是你都想念台灣美食,可來一試呀
今天朋友帶我來食台灣菜。久仰大名,終於可以一試。

酥炸魷魚

要是你都想念台灣美食,可來一試呀
午餐
  • 酥炸魷魚
2020-01-24 287 浏览
阿元來了一下名氣好高,經過堅尼地城雖然唔算好餓,但都想試下,所以只係叫咗一份鹽酥雞。因為過咗午飯時間,店內唔係好多人,環境都算幾安靜,坐得幾舒服。充滿期待嘅我見到啲鹽酥雞令立立,內心一沉,點解會咁多油嘅??係台灣食既鹽酥雞,炸起之後會FING乾曬D油,所以表皮香脆又乾爽,但呢碟好似起鍋後直接到落去咁,超級多油。因為唔想浪費食物,所以問點樣攞多張紙去吸油,吸滿晒成張,我俾返佢煎蚵仔煎都得啊,經過今次我應該唔會再食阿元來了。
下午茶
2020-01-02 617 浏览
早前點了外賣,就是這家阿元來了~味道較近似台灣吃到的,但當然,不能完全比較啦~🤣🤣🤣阿元魯肉飯~五花腩真的能看出是一層膏就一層肉,不會只得肥豬膏的那種👍👍👍而味道則是咸中帶甜,吃起來尚算可口~福洲魚丸湯~魚丸很好吃,魚丸內包裹了些肉餡料,內裡味道咸咸的~而魚丸則很有魚的香甜味,台灣的丸子,果然不會失望😈😈😈台式蚵仔煎~這個很像台灣吃到的,但可能台灣吃的,是用上大量豬油煎,所以邊位較脆香,而阿元來了的,就沒那麼油較健康,同底部沒加生菜~

2019-12-24 533 浏览
見電視飲食節目介紹過這間小店,昨天專程來試試,怎知道原來逢星期一休息,模門釘,所以今天再來,終於有得吃了。先點了「滷味拼盤」,滷汁頗入味,雞翼十分嫩滑,最特別的是豆腐,這不是我們平時吃開的軟豆腐,是有點彈性的,有咬口的。再點了「魯肉飯」,飯是熱騰騰的,估不到魯肉和汁夠多,魯肉半肥瘦,很軟滑,連汁撈飯,十分醒胃,不消一會兒就吃完了。最後點了地道的「皇室奶茶」,同平日在街邊店舖買的味道有點不同,有點黑糖味,很香滑。這兒最難忘的是店內的裝修,很富台灣色彩,配以台灣歌曲做背景,差點以為自己身處台灣,既悠閒又好吃,價錢也算親民,下次必定再來。

2019-12-24
  • 滷味拼盤
2019-12-23 402 浏览
位於西環這間台灣小店, 店内裝修得很有風味, 令你彷如置身於台灣的感覺. 而且食物價錢唔貴, 好抵食, 最重要的真的好味💙 ($40)🤤 ~ 雖然d 蚵仔不算大粒, 但一點腥味也沒有, 而且有鮮味. ($30)🤤 ~ 蛋餅皮薄足料, 內有滿滿的芝士, 好香好有口感 🤤 ($40) ~ 超多的雞絲, 配埋隻生蛋, 撈混來食好味. 🤤 ($36) ~ 大大碗, 多肉燥, 配埋隻大蝦, 抵食.可惜這次未能買到黑糖珍珠湯丸呢🙈 要訂貨等到1月先有. ❤店舖 : 💙地址 : 堅尼地城北街31號地下

[蚵仔大腸麵線] ($40)🤤 ~ 雖然d 蚵仔不算大粒, 但一點腥味也沒有, 而且有鮮味.

[爆濃起司蛋餅] ($30)🤤 ~ 蛋餅皮薄足料, 內有滿滿的芝士, 好香好有口感

[爆蛋雞肉飯]🤤 ($40) ~ 超多的雞絲, 配埋隻生蛋, 撈混來食好味.

[台南擔仔麵]🤤 ($36) ~ 大大碗, 多肉燥, 配埋隻大蝦, 抵食.

可惜這次未能買到黑糖珍珠湯丸呢🙈 要訂貨等到1月先有.

❤店舖 : [阿元來了]
💙地址 : 堅尼地城北街31號地下