2025-03-11
朋友戒緊澱粉質,除咗打邊爐仲有咩選擇?我就即刻諗起旺角呢一家泰國菜餐廳!地點十分方便,價錢亦相當實惠。2人點了4個菜式泰國菜除了通菜外,椰菜苗就係另一款必點蔬菜!朋友只可食微辣,所以選擇了馬拉盞炒椰菜苗,椰菜苗的脆嫩口感搭配馬拉盞的香辣,讓整道菜充滿了泰國料理的獨特風味。冬蔭功湯,這道湯的配料非常豐富,份量充足,包括鮮蝦、秀珍菇和車喱茄。蝦肉食落爽甜,湯底濃郁,酸辣的口感讓人驚喜,酸、辣、鹹味道平衡得剛剛好,天氣凍凍地飲啖熱湯很舒服。我特別喜歡的還有泰式鐵板蠔仔蛋,配上辣醬更是惹味。煎蛋中有多量的蠔仔,每隻都大大粒,食落鮮味十足,而且保留了蛋香蛋汁,讓每一口都充滿驚喜。最後是蒜蓉牛油雞翼,雞翼肉質鮮嫩,蒜蓉牛油味道濃郁香口,正常發揮。埋單價格也非常實惠,4道菜都只是300多,下次再嚟試其他菜式!
2人點了4個菜式