本人上次試過實在唔係太好食,好像唔可以帶有偏見去試一次就話唔好食嘅態度,今日再叫外賣。打電話是男店員聲調非常冇禮貌,我叫了一個鹹魚肉餅飯套餐,佢話套餐最多送個湯俾你㗎咋喎仲有冇其他要?話冇就即刻cut我線⋯⋯未食飯先一肚氣,然後回家屙到半死打開飯俠咬了幾口,鹹魚肉餅死鹹,啲肉又乾又差,例湯依然係凍冰冰得半碗!我唔明點解仲咁多人讚呢間嘢!試過兩次愚蠢的遭遇死都唔會有第三次了。$51並不是太便宜今時今日深水埗很多餐廳都被它平
2022-07-06
2022-06-13 964 浏览
見網上有 新式西多 介紹中推朱古力脆脆西多第一口就咬到脆脆有朱古力味亦令西多士➕多種層次而西多既size吳切都可以2口食曬👍🏻中間就有花生醬但要咬2-3啖先出到味配以練奶,吳算少但就不太有味結 : 賣相係令既如果多D脆脆就更好整體味不太濃算清淡版既 新西多士試一次便可#朱古力脆脆西多 #閨家
見網上有 新式西多 介紹中推

試一次便可

#朱古力脆脆西多
#閨家
2022-06-11 960 浏览
身為foodie宜家先初次到訪🙇‍♀️ 有原因的啦~我由細到大都唔太痴住家飯,所以對佢以媽媽的味道同燉湯做菁睞 有啲卻步hehe🙈————————————————————————餐牌上有勁多選擇,工作需要 慣常都會出深水埗一定慢慢試晒有興趣嘅食物🔸香煎蓮藕餅豬扒飯🔸$52好驚艷嘅 #蓮藕餅‼️ 超級足料 蓮藕同肉嘅比例大概係8:2🤟🏻 蓮藕顆粒口感爽脆,肉嘅部份綿滑,同類型產品中 係人生食過最好吃的🤤🐷係 #香茅豬扒,薄身但好軟淋,煎得有啲油,相較之下遜色。另外佢個 #飯面豉油 都出色,甜甜地好撈飯嗰種。.[總括而言]太遲嚟拜訪佢個蓮藕餅 必食🙌🏻‼️欣賞佢做到實淨夾得之餘,口感集爽、軟、綿於一身嘅效果。蔥油同梅菜都比好多餸飯,湯我就真係唔點飲 不予置評。但服務方面就麻麻哋😕 好多枱客都有甩漏,跟餐嘅湯同飲品,食晒或者望到人有自己冇,客人要舉手問店員先上返…
————————————————————————

餐牌上有勁多選擇,工作需要 慣常都會出深水埗
一定慢慢試晒有興趣嘅食物

香煎蓮藕餅豬扒飯

🔸香煎蓮藕餅豬扒飯🔸$52
🐷係 #香茅豬扒,薄身但好軟淋,煎得有啲油,相較之下遜色。
另外佢個 #飯面豉油 都出色,甜甜地好撈飯嗰種。
[總括而言]
香煎蓮藕餅豬扒飯
閨·家(Sham Shui Po)主打無味精嘅茶餐廳🍛 位於深水埗西九龍中心 今次嗌左餐廳人氣排行榜嘅頭兩位飯餐👄 仲附送埋細盅嘅自家湯款🤩 味道係點就要睇埋落去啦😙😙⌖ 香煎蓮藕餅豬扒飯🐷💰$52蓮藕餅好厚身大件😌 蓮藕輕微爽口 幾特別~ 豬扒比較普通 不過同樣勝在夠大件 肉質唔會過老 隔離仲配有一啲蔥油同埋梅菜🧐 呢款可以話係啱晒食肉獸👹 ⌖ 家傳炆豬手飯🐖💰$48⚠️原來呢款係限量供應㗎! 豬手係南乳汁底 豬手夠曬入味😋 仲超級腍身 連骨都可以咬碎 非常誇張😨😨 而且豬手亦處理得幾乾淨👍 有成四大件 果然係人氣之選 夠抵食!🌟⌖ 飯餐附送:老火湯(細盅)💰$0外賣當日係禮拜六 所以當日嘅湯款係木瓜、南北杏、雪耳、豬展🤔 飲落湯幾清甜 一睇就知係真材實料🥄 難得有住家湯嘅感覺😭😭💯☻ 回頭指數:8 / 10 (呢間仲有自家製嘅手工麵🍜 之前食過都幾唔錯 不過要堂食先有得供應🥲)#Fatshit_ami #Lunchtime #外賣系列 #外賣推介 #深水埗美食 #港式美食 #中式美食 #香港美食 #食好西 #茶記推介 #無味精茶餐廳 #香煎蓮藕餅 #蓮藕餅豬扒飯 #炆豬手飯 #南乳豬
閨·家(Sham Shui Po)

⌖ 香煎蓮藕餅豬扒飯🐷
💰$52

⌖ 家傳炆豬手飯🐖
💰$48

⌖ 飯餐附送:老火湯(細盅)
💰$0

☻ 回頭指數:8 / 10

#Fatshit_ami #Lunchtime #外賣系列 #外賣推介 #深水埗美食 #港式美食 #中式美食 #香港美食 #食好西 #茶記推介 #無味精茶餐廳 #香煎蓮藕餅 #蓮藕餅豬扒飯 #炆豬手飯 #南乳豬手飯 #老火湯 #自家製老火湯 #自家製手工麵
外卖自取
2022-05-30 539 浏览
呢一間係深水埗嘅茶餐廳🍴主打冇味精湯水 就算唔返屋企食飯 都有老火湯可以飲😋上次就揀咗個豬軟骨飯!估唔到竟然有咁多舊 而且肉質超級嫩滑 食落仲好有骨膠原嘅感覺 而且炆得好入味 真係超級好食!
2022-05-22 554 浏览
份量十足,好大份,多士好厚,不過有d硬,好難cut,味道唔錯,不過太甜,花生醬可以再多返d.整體黎講可以try try,依個price有咁既份量真係可以當飯食....
2022-05-16 441 浏览
仲以為呢度剩係得家常便飯 一啲飯同麵可以食🤫點知上網睇相見到呢度竟然有超級邪惡激厚朱古力西多士🍫嗰日同朋友即刻嚟試試佢🤤每一舊吐司磚都大過拳頭🍞沾滿晒蛋漿 蛋香味十足🥚面頭仲淋滿晒朱古力醬同煉奶 再加啲華田碎碎 內餡仲夾住花生醬 超級邪惡超級肥仔 但真係好好食‼️
提到 #手剁香煎蓮藕餅 再加上 #手工麵 唔駛我講 大家都識去邊間 #懲罰 🤣當然 去食幾多次都咁keep 著個水準😍#下午茶 #手剁香煎蓮藕餅 #甘筍麵 $44蓮藕餅有兩大塊 蓮藕同肉嘅比例配合麵好好所以食落好爽口 肉碎亦唔會夾起就散咋再唔會食落好粉 表面煎得脆口 但肉餅入面亦keep 到個肉汁👍🏻推🙌🏼推🙌🏼推🙌🏼每次嚟到麵好難唔叫蓮藕餅 攪到好多其他野都未試到😅今次試吓 #甘筍麵 食落有甘筍味就當然啦~因為佢地真係用甘筍整🤣唔係加色素食落有點點甘筍嘅微甜🥕重點 碗麵嘅湯底真係❌無味精👍🏻唔會食完隔陣好口渴=====================#懲罰 #黃色經濟圈 #yellowssp #yellow深水埗 #yellow西九龍 #yellow無味精 #yellow手工麵 #hker #hkig #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter

當然 去食幾多次都咁keep 著個水準😍

表面煎得脆口 但肉餅入面亦keep 到個肉汁👍🏻
推🙌🏼推🙌🏼推🙌🏼
每次嚟到麵好難唔叫蓮藕餅 攪到好多其他野都未試到😅
手剁香煎蓮藕餅

今次試吓 #甘筍麵 食落有甘筍味就當然啦~
因為佢地真係用甘筍整🤣唔係加色素
食落有點點甘筍嘅微甜🥕

重點 碗麵嘅湯底真係❌無味精👍🏻
唔會食完隔陣好口渴

=====================

2022-05-02
2022-04-17 865 浏览
下午時間12:00到 但店員話因為未有貨到 所以未可以開門 我等到12:15 都未開得嘅時候就決定夜晚先再返嚟冇晚市堂食所以5:00嚟到 完全無客 所以可以隨意坐空間大 我自己就帶咗佢哋出名嘅蓮藕餅豬扒飯 男朋友就嗌左個辣嘅咖喱魚飯 兩個飯都包冇味精湯 足料 我嘅蓮藕豬扒就比較甜 性價比都高嘅但係男朋友嘅咖喱魚叫咗大辣 係辣都完全食唔到 佢平時係米線店係嗌開麻辣三小 食唔到辣嘅朋友要小心啦 呢間係一間良心店舖 之前係經由杜汶澤介紹認識嘅 知道煮飯唔落味精所以一直都好想試吓

冇晚市堂食所以5:00嚟到 完全無客 所以可以隨意坐空間大
我嘅蓮藕豬扒就比較甜 性價比都高嘅
呢間係一間良心店舖 之前係經由杜汶澤介紹認識嘅
知道煮飯唔落味精所以一直都好想試吓
2022-04-09 525 浏览
之前係屯門食過一次唔錯,今日再次幫襯當日冇提供手工麵,所而揀左藕餅烏冬。另外,下午茶餐冇湯送,想飲湯既話記得叫飯類set la~手剁香煎蓮藕餅配湯烏冬 $44煎藕餅比我想像中大件,以下午茶黎講都將多😂 食落好香口,每啖都有蓮藕,冇落味精又要保持味道,感覺落多左油同調味,不過整體食完都冇口渴,下次餓啲再試湯😆
之前係屯門食過一次唔錯,今日再次幫襯

手剁香煎蓮藕餅配湯烏冬 $44

手剁香煎蓮藕餅烏冬
手剁香煎蓮藕餅烏冬
2022-04-09 407 浏览
今日行行下街想飲靚湯就黎左閨家。鐵板雞翼炒出前一丁配凍奶茶(下午茶餐)賣相好吸引!雞翼醃得好入味,而且入口仲好脆,個人覺得比佢嘅招牌豬扒好食,但炒一丁今次略嫌炒得唔夠鑊氣,有啲濕唔夠乾身,所以要盡快食,唔係食到尾會有啲黐住一嚿,而且佢用生菜絲代替咗芽菜,感覺又唔會覺得唔夾,整體味道幾好。份量都👌另外單點大湯一盅閨家啲湯就一如以往咁!是日靚湯係:雪梨紅蘿蔔煲豬展~料好足!飲第一啖就知唔係味精湯,完全同例湯唔同,我呢啲「湯怪」,次次食「閨家」都必叫~但單叫個湯真係有啲貴,雖然份量係多啲,但都係lunch跟餐要個細湯會比較抵飲。跟餐叫左杯凍奶茶~無咩特別~正常味道
今日行行下街想飲靚湯就黎左閨家。
鐵板雞翼炒出前一丁配凍奶茶(下午茶餐)

賣相好吸引
!雞翼醃得好入味
另外單點大湯一盅

閨家啲湯就一如以往咁
跟餐叫左杯凍奶茶~無咩特別~正常味道
2022-04-08
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 雪梨紅蘿蔔煲豬展
2022-04-05 374 浏览
平時喺西九龍都成日經過呢間野 以為得飯麵🙈最近見到 @wingwingyumyum post左呢個激厚西多 勁吸引‼️嗰日就特登tea time去咗食🫖.📌朱古力脆脆西多 $34平時西多士都係醫下肚止口痕 但呢呢個真係大到傻左😍係用兩塊厚切方包整 所以真係激厚🤩每一粒都差唔多同我拳頭一樣大 仲有成四大粒 份量十足🤑賣相都好靚仔 沾滿蛋漿 蛋香竹足🥚炸到 金黃色🔥外層脆卜卜 內裏軟熟 唔會太濕太淋 個包咁厚身 但火喉掌握得唔錯🤤面頭淋滿煉奶同朱古力醬🍼🍫再加上阿華田脆脆 真係勁邪惡 甜度max😈兩塊方包中間仲搽滿花生醬🥜成個西多個味道同口感都好豐富🥳嫌佢唔夠肥仔 仲可以自己搽埋旁邊嘅牛油🧈不過份量真係好大 兩個朋友share食就啱啱好😌.📌熱鴛鴦下午茶餐會跟一杯熱飲抵到爛😝不過個味就真係麻麻…飲落唔夠滑好鞋口 仲要好酸😮‍💨冇茶味都冇奶味😰

📌朱古力脆脆西多 $34

📌熱鴛鴦

2022-02-23 479 浏览
又嚟介紹特色黃店啦💛今次想同大家分享嘅係位於深水埗嘅閨家☺️,如果大家有行開西九龍中心嘅話應該都會有啲印象🤭,因為佢粉紅色嘅餐廳主題都幾吸引到人回望架🤣。環境方面☝🏻個人認為餐廳用粉紅色做主題都幾特別🤪,仲有餐廳有句好顯眼嘅slogan喺入面架,就係「見字飲湯」喇🤩!可以見到餐廳對自己煲嘅湯好有信心💛。食物方面✌🏻#家傳炆豬手配手工麵($42)豬手夠入味☺️,同埋都炆得幾軟稔。至於麵食方面就有三隻麵可以揀,分別係紫薯麵、甘筍麵同埋菠菜麵,而我就揀咗菠菜麵。我覺得餐廳自家製嘅菠菜麵都幾好食🤩,麵質彈牙之餘仲有帶出天然嘅菠菜味,畀我嘅感覺都幾fresh下🤭。#沙嗲牛肉包($30)沙嗲牛肉麵就食得多,沙嗲牛肉包我真係第一次試😗。講返味道先,我覺得個配搭都幾特別,估唔到沙嗲牛肉都可以夾包食🤤。我覺得算係一個唔可以錯過嘅小食!#香煎豬頸肉($42)豬頸肉煎得幾香口🤪,同埋唔算油膩。坊間好多嘅香煎豬頸肉都落咗好多油去煎,而呢一間就冇呢個情況,果然係主打住家菜嘅主題👍。#招牌豬扒配薯條($32)講到明係招牌,我就當然唔可以錯過啦😌。塊豬扒都算幾大塊,對我嚟講份量都幾夠😬。同埋塊豬扒都醃得幾入味,整體而言
又嚟介紹特色黃店啦💛

環境方面☝🏻

食物方面✌🏻
#家傳炆豬手配手工麵($42)

#沙嗲牛肉包($30)

#香煎豬頸肉($42)

#招牌豬扒配薯條($32)
講到明係招牌,我就當然唔可以錯過啦😌。塊豬扒都算幾大塊,對我嚟講份量都幾夠😬。同埋塊豬扒都醃得幾入味,整體而言都算幾出色😍。而薯條上枱嗰陣出晒煙,應該都係即叫即炸🍟。
2022-02-06 379 浏览
我哋叫咗一碗老火湯、涼拌海蜇手撕雞、招牌豬扒、手剁香煎蓮藕餅手工麵甘筍麵及招牌流心豬扒包。果然佢哋啲食物真係名不虛傳,佢出名係冇味精。食落去果下真係覺得好有住家菜嘅感覺,好新鮮,亦好好食 。老火湯,真係飲得出係用真材實料去煲。涼拌海蜇手撕雞味道唔錯,但未至於好突出。招牌豬扒真係整得好好食,食落又唔覺得好熱氣😅。我確實有啲期待佢嘅甘筍麵,果然冇失望。食落去,真係食到有甘筍嘅味道,有少少甜甜地嘅感覺。招牌流心豬扒包其實味道都真係好得,但可惜我哋實在太飽了。如果我哋個肚仲有多啲空間,應該會覺得佢更好味。餐廳雖然地方唔大,但感覺有一種家嘅感覺。真的不錯!

招牌豬扒真係整得好好食,食落又唔覺得好熱氣😅。

餐廳雖然地方唔大,但感覺有一種家嘅感覺。真的不錯!
2022-02-03 268 浏览
一見佢主張係無味精,成日出街食或者買外賣🥡當lunch 嘅我,就用🥡外賣平台order 咗呢間嘅飯一試,依家仲送細嘅老火湯,好健康!👍🏻- 招牌豬扒飯 (送細嘅老火湯) $68平時出街好少order 豬扒做餸架,因為豬扒處理得唔好,會好韌好柴,咬唔開,但佢竟然係呢間嘅招牌😨🐷🥩🥩豬扒係有兩件,兩件都大大塊,較厚身。雖然厚身,但佢唔韌、唔嚡、唔柴,用膠匙羹就可以切得開!仲有!佢係冇骨架!大大件夾抵食!😋😋😋👍🏻除咗豬扒,仲有啲酸菜同薑蓉,配埋甜甜地嘅豉油撈白飯,真係有住家飯嘅感覺!☺️☺️送嘅老火湯,每次都可能唔同架。今次湯楂嘅係有南北杏+紅蘿蔔🥕+瘦肉,飲落係有少少酸酸地,個人覺得還好,自己對酸酸地嘅湯麻麻地啦

- 招牌豬扒飯 (送細嘅老火湯) $68

外卖送餐