2021-03-27 41 浏览
充滿少女風既粉紅色風格,裝潢似cafe店多過港式料理。送老火靚湯粉葛紅蘿蔔粟米湯味道濃郁得黎帶點清甜,不過有少少油。🥢鹹魚煎肉餅豬扒飯🥢 $51豬扒系列都要試一試,豬扒又大件又入味又鬆軟。今次搭配鹹魚煎肉餅仲正,又香又鹹又惹味,餸飯一流。有d失望既係呢到既飯偏軟偏腍,唔係好岩我。🥢梅子金沙骨飯🥢 $51金沙骨炆到勁軟腍,幽香梅子甜味,餘韻帶甘。🥢捧捧糖滷鴨飯🥢 $53呢到鴨肉無骨撕哂一條條,岩哂婆婆食,係甜既滷汁。
充滿少女風既粉紅色風格,裝潢似cafe店多過港式料理。

送老火靚湯
粉葛紅蘿蔔粟米湯味道濃郁得黎帶點清甜,不過有少少油。

🥢鹹魚煎肉餅豬扒飯🥢 $51
豬扒系列都要試一試,豬扒又大件又入味又鬆軟。

🥢梅子金沙骨飯🥢 $51
金沙骨炆到勁軟腍,幽香梅子甜味,餘韻帶甘。

🥢捧捧糖滷鴨飯🥢 $53
呢到鴨肉無骨撕哂一條條,岩哂婆婆食,係甜既滷汁。

2K
食晏時間喺西九龍中心,呢度有好多小餐廳,亦都有好多連鎖食肆,呢日我唔想去連鎖食肆,咁行吓行吓,見到呢間小店,冇乜考慮之下就入去開餐😆叫咗$50嘅「柱候牛筋腩甘筍麵」;跟餐加$12要「油菜」,有菜心同生菜揀,又有豉油同蠔油揀,咁我揀咗「豉油菜心」;再加$5要杯「熱檸水」😆食物好快就嚟到,全部份量都頗多,牛腩大大件白蘿蔔亦都係大大件,甘筍麵份量就更加多,真係貨真價實,食得非常飽,簡單快趣又滿足嘅一餐😋

2021-03-26 2195 浏览
自從「閨•家 」登陸深水埗西九龍中心之後,身邊同事彷如多咗一個飯堂,我每次去食都一定會撞到熟人🤣。可想而知佢幾受歡迎,咁又係嘅,始終呢個商場無幾多間正正式式入舖位嘅餐廳。餐廳以無味精茶餐廳自居,但其實佢比我嘅感覺唔太似茶記。雖然我已經食過好幾次,但都仲未食勻哂所有菜式,每次總係會挑戰新嘢😀!咖喱牛腩飯($50),今日終於食埋閨家嘅咖哩🍛。呢度嘅咖哩汁同飯分開上,所以汁量充足撈哂成碗飯。咖哩口味清淡,椰味🥥較辣味突出,老少咸宜嘅味道。辣度有得揀,我哋叫小辣其實一啲都唔辣,而且感覺辣味係來自紅色嘅辣油。餸料有牛腩同薯仔蘿蔔,🐮牛腩有好多件,而且每件都大大件,亦炆得好淋,唔錯。另外,我仲加咗$6要半隻溏心日本蛋🥚,堅流心。菜肉雲吞菠菜麵($39),呢度嘅手工麵好有特色🍜,係餐廳嘅自家出品。菠菜麵係三色麵入面比較大路嘅一款,但就唔好預期會食得出菠菜味🌿,估計係搓麵團嘅時候加入相關元素。湯麵一定要襯熱食,呢隻麵如果浸湯浸得耐應該會糊,不過正常進食的話麵條其實好彈牙,兼且條條分明。餸料揀咗菜肉雲吞🥟,用上椰菜做餡幾爽口,但得三隻,略嫌少咗啲。飯餐會送細盅老火湯🔥,星期三款式係海底椰粟子煲豬展,唔好
咖喱牛腩飯
咖喱牛腩飯
海底椰粟子煲豬展
飯餐會送細盅老火湯🔥,星期三款式係海底椰粟子煲豬展,唔好睇湯品細細碗,入面好足料㗎。上次飲覺得太甜,今次就啱啱好。
麻辣雞腎
麻辣雞腎($28),呢碟小食好大碟。雖則雞腎唔係乜貴嘢,但堆到咁滿真心覺得好誇張。🐔雞腎好爽口,一啲都唔韌,而且麻辣味幾正,麻味同辣味都好平衡,惹味🌶。
招牌豬扒
招牌豬扒($18),🐷豬扒係餐廳名物,我次次嚟都會食。豬扒配飯麵或單點都得,味道應該係用上蜜汁,好香好入味,肉質亦正常,並無用鬆肉粉醃到無厘口感。唯一可惜就係豬扒薄身咗啲。
總括嚟講,閨家小店確係唔錯👍,大部份食物都好啱我味蕾😋,而且定價亦好大眾化。餐廳面積細,所以環境有啲迫,餐枱距離亦比較窄,不過場內有一大幅牆畫,主題係配合返深水埗嘅地標特色,細心留意仲會見到手足添,好有心思啊💛。
2021-03-17
招牌豬扒
2021-03-23 42 浏览
閨家主打無味精老火湯,仲有一系列手工麵同招牌豬扒等。依家買任何飯餐都送細盅老火湯,當日既係蘋果紅蘿蔔沙參煲咸排骨,飲落好鮮甜🤣幾舒服咖哩牛腩飯 $50呢款雖然唔係佢地既主打飯,但都幾好味🤭咖哩有得選辣度,K揀左少辣,辣味唔算突出,但就食到陣陣椰香味道😙而且份量勁多,有好多舊煮得好軟腍既牛腩😋仲有入哂味既薯仔同紅蘿蔔,送飯好正鐵板豬扒炒出前一丁 $48一打開個盒好驚喜🤣因為塊豬扒真係好大塊🤭鋪滿左個盒😂塊豬扒仲煮得好入味呢😄梅子金沙骨飯 $50同樣份量幾多,好似有成5舊骨,而且已經煮到好腍身,輕輕用筷子一夾已經離骨🤣味道酸酸甜甜味道都唔錯

咖哩牛腩飯 $50

鐵板豬扒炒出前一丁 $48

梅子金沙骨飯 $50

2021-03-21 41 浏览
晚上不煮飯,外賣也可以買到家的味道在西九龍中心的這間閏家,標榜健康沒有味精的飯選擇有很多,全部都是$50左右,而且送抗疫老火湯,滋補健康。.香煎蓮藕拼豬扒飯 - 蓮藕餅煎得很香,工整的圓又厚身,食到有爽爽的蓮藕口感,好滿足。豬扒一大塊,加上蔥油,傳統又令人食指大動的飯盒!慢煮豬軟骨飯 - 豬軟骨煮得好腍好入味;又帶點爽韌的軟骨,補盡骨膠原。咖喱牛腩飯 - 咖喱很香椰香,而且比一般的清沒有那麼肥膩。牛腩份量多,煮得腍滑,好食。.食完飯之後再飲一碗老火湯,清甜滋潤,家的味道!
晚上不煮飯,外賣也可以買到家的味道
在西九龍中心的這間閏家,標榜健康沒有味精的飯

食完飯之後再飲一碗老火湯,清甜滋潤,家的味道!
2021-03-21 47 浏览
是日同HONEY去到西九龍中心買野,經開見到好多人排隊的閨家,之前系炮台山食,可惜沒有紫薯麵,幸好問左職員,有紫薯麵食,決定今日的晚餐去食返之前味道唔錯的閨家,幸好等左一陣就有位,同老公點左蓮藕餅紫薯麵,水餃甘荀麵,星期五的湯系五毛桃指淮山煲雞,另外都點左麻辣雞腎,麻辣雞腎麻辣雞腎真的好大碟,麻辣味重,愈食愈惹味,五毛桃指淮山煲雞五毛桃指淮山煲雞都系KEEP住水準,沒有味精,蓮藕餅紫薯麵蓮藕餅紫薯麵真的好靚,蓮藕餅都KEEP住好好食,另外蓮紫薯麵真的好好食,手工麵真的唔錯,水餃甘荀麵水餃甘荀麵HONEY都話唔錯,熱檸蜜和熱菜蜜真的完美的一餐,佢的手工都我同HONEY都回味無窮。
是日同HONEY去到西九龍中心買野,
經開見到好多人排隊的閨家,

之前系炮台山食,可惜沒有紫薯麵,
幸好等左一陣就有位,
另外都點左麻辣雞腎,

麻辣雞腎

麻辣雞腎真的好大碟,麻辣味重,愈食愈惹味,

五毛桃指淮山煲雞

五毛桃指淮山煲雞都系KEEP住水準,沒有味精,

蓮藕餅紫薯麵
水餃甘荀麵

水餃甘荀麵HONEY都話唔錯,

熱檸蜜和熱菜蜜

真的完美的一餐,佢的手工都我同HONEY都回味無窮。
2021-03-19
  • 麻辣雞腎,
  • 五毛桃指淮山煲雞,
  • 蓮藕餅紫薯麵,
2021-03-20 45 浏览
今日去深水埗運輸署辦點事,之後行過西九龍中心shopping,行到三樓,被一大幅光猛招牌吸引,是一間叫閨.家的食餐廳,主打無味精湯、手工麵、豬扒飯等,價錢唔貴,唔想煮飯,一於買外賣回家食。豬扒炒烏冬:豬扒用搥逐塊搥鬆,再加入鮮榨果汁和秘製醬料醃製,不用鬆肉粉等不健康醃料,即叫即煎,大大塊的豬扒煎至香脆,肉質鮮嫩入味,烏冬抄得夠味夠穫氣。咖喱豬扒飯:咖喱汁採用七種不同的咖喱粉,自家調製獨有味道,充滿濃郁的椰香味,口感滑溜,可選大中小辣。配鬆軟入味的豬扒,美味極了!咖喱牛腩飯:咖喱汁的椰汁味香濃, 散發陣陣咖喱香, 少少辣, 個汁足夠撈飯食, 配上肉質林又帶肉香嘅牛腩, 令人一試愛上!任何飯餐均送細盅老火湯,老火湯每日唔同款,無加味精,真材實料,今日飲到五指毛桃淮山煲雞,清甜可口。

2021-03-12
2021-03-19 44 浏览
街坊系列 – 閨。家💛🏡🈲永生既限聚令延長又延長有人多左食外賣🥡有人多左住家飯但有間餐幫緊你幫緊你🤪令你食住外賣💛但感覺食緊住家飯------------------------------環境: 西九龍中心新店落成👏🏼環境新整企理,座位都坐得舒服唯獨鋪位比較細🥲繁忙時間都坐我有點逼夾😬P.S. 小編暫未發現幾時唔繁忙😅------------------------------食物: 香煎蓮藕餅豬扒飯 ($50)🍛有種餓叫媽媽覺得你餓👩🏻份量好多🍚真係似屋企食大大碗飯第一下見豬扒細細塊好薄身🥩食落發現異常鬆軟滑嫰亦無鬆肉粉味💯高分之作蓮藕餅用人手打成👊🏻啖啖都有蓮藕棒棒糖滷鴨飯($53)🦆一貫水準🥰份量俾到足鴨肉滷得好入味😍色水都好靚滷汁亦無任何味精😋唔會口乾唯獨小編食唔出棒棒糖既感覺🧐老火湯 (跟飯餐)好好味🥰真係好有家既感覺用時間同心機煲出黎💛湯渣都煲到溶😍湯面亦無雜質------------------------------服務: 以後生仔囡為主🤜🏼🤛🏼服務能度出乎意料既好😱對答都好有禮貌😉喜出望外------------------------------環境: 5.5 /
街坊系列 – 閨。家💛🏡
🈲永生既限聚令延長又延長
有人多左食外賣🥡有人多左住家飯
但有間餐幫緊你幫緊你🤪
令你食住外賣💛但感覺食緊住家飯

環境: 西九龍中心新店落成👏🏼

環境新整企理,座位都坐得舒服
唯獨鋪位比較細🥲

一貫水準🥰份量俾到足
鴨肉滷得好入味😍色水都好靚
滷汁亦無任何味精😋唔會口乾
唯獨小編食唔出棒棒糖既感覺🧐

老火湯 (跟飯餐)

好好味🥰真係好有家既感覺

服務: 7 /10

地址: 深水埗欽州街37號西九龍中心3樓319號舖
人均消費: $ 50 - $ 100
2021-03-19 42 浏览
▫️是日老火湯閨家最出名嘅,可能係佢嘅老火湯,標榜無味精、熬住四小時。今日嘅老火湯就係山藥南北杏合掌瓜煲豬展,山藥含豐富維他命C同埋維他命B,而合掌瓜就清潤止咳,非常適合抗疫期間飲用。小小嘅一種老火湯,但係都有十足嘅配料,味道清甜而且唔油膩,仲有瓜同埋紅蘿蔔可以食。▫️慢煮豬軟骨飯飯餐就會包左上述嘅老火湯。慢煮豬軟骨超淋超入味,非常適合餸飯。而我哋亦都叫咗多飯,份量明顯好多,如果好肚餓嚟食都夠飽。▫️醉雞紫薯麵紫薯麵係朋友推介一定要試嘅,果然冇介紹錯。店員亦都有提醒我哋紫薯麵要盡快食用,否則會發脹。紫薯麵味道爽口彈牙,但有淡淡嘅紫薯味道,非常推介。至於醉雞雞肉口感尚算滑溜,味道方面酒味非常突出,如果鍾意食酒味濃郁嘅就啱晒你。▫️秘製豬扒豬扒係餐廳嘅招牌菜,豬扒並冇厚切,而且比較瘦,但係出嚟嘅口感並唔乾,味道都唔錯。▫️麻辣雞腎雞腎爽口,味道都幾辣,反而麻香味不足。

▫️是日老火湯

▫️慢煮豬軟骨飯

▫️醉雞紫薯麵
紫薯麵味道爽口彈牙,但有淡淡嘅紫薯味道,非常推介。

▫️秘製豬扒

▫️麻辣雞腎
雞腎爽口,味道都幾辣,反而麻香味不足。
2021-03-17 40 浏览
聽過個名,聲稱健康無味精,選擇都幾多價錢又唔太貴就試下🤪嗌左個咖哩豬扒飯,花生豬手飯,麻辣雞腎,送湯黎到個湯一飲就知真係足火喉無味精,完全無取巧!清楚飲到個味😳咖哩汁都好香,係招牌豬扒淋左d,如果醃料少d就100分☺️花生豬手都夠淋夠香,個汁係好重花生味,完全食得出係心機野用時間整(不過對於花生一般既我就…🙈)個雞腎都估唔到幾入味而且大碟p.s.去個陣隔離枱有個婆婆好多問題,個店員都好有心慢慢答,真係好屋企feel🤤😍
聽過個名,聲稱健康無味精,選擇都幾多價錢又唔太貴就試下🤪
嗌左個咖哩豬扒飯,花生豬手飯,麻辣雞腎,送湯
咖哩汁都好香,係招牌豬扒淋左d,如果醃料少d就100分☺️
個雞腎都估唔到幾入味而且大碟
2021-03-17 33 浏览
✨梅子金沙骨飯 $51本身以為係烤焗個種金沙骨 原來唔係~不過都襯返住家既感覺😌同埋我都唔想食得咁熱氣🤣個汁係甜甜地 如果可以再酸啲會更好!✨花雕醉雞飯 $49又揀左我最鍾意既醉雞😆酒味比想像中出!係爭少少鹹味但感覺更健康😝雞脾大大隻好厚肉☺️✨手剁香煎蓮藕餅飯 $49個人認為呢個係最出色既😆兩塊蓮藕餅都超大塊 食到一絲絲蓮藕 口感level up!✨青欖青蘿蔔杏汁煲豬展 (附送星期一抗疫湯~)老火湯果然好有水準 真材實料 飲落冇味精又冇乜油 仲好潤喉😚
✨梅子金沙骨飯 $51

✨花雕醉雞飯 $49

✨手剁香煎蓮藕餅飯 $49

✨青欖青蘿蔔杏汁煲豬展 (附送星期一抗疫湯~)
2021-03-16 39 浏览
🍴花雕醉雞飯 HKD48雞件都幾多👅 醉雞酒味比較重 雖然無話好有酒香味 但味道都唔錯😽不足嘅係雞肉唔夠嫩滑 質感比較實 而且個飯稍為濕左少少 比較腍(所有飯都有同樣問題)😶-🍴慢煮豬軟骨飯 HKD48豬軟骨舊舊都大大件 而且好夠腍😙味道方面偏甜少少 就咁食嘅話個汁就濃味左啲 不過佢勝左夠多汁 用黎撈飯食會比較好😛個人認為呢個算係最好食😹-🍴咖哩牛腩飯 (中辣) HKD50呢個叫嘅時候會問你要大中小辣 🧜🏻‍♀️朋友就揀左中辣試試佢 不過就稍為有啲失望😶原因就係以為佢叫我地揀嘅辣應該係原有嘅辣香料熬出黎嘅咖哩汁辣度 但其實只係起咖哩汁上面倒辣椒油 係死辣味🥲撥開啲辣椒油個咖哩汁都有啲椰香味嘅 牛腩都夠腍 但係真係覺得寧願佢唔問要咩辣度😹-🍴麻辣口水雞紫薯麵 HKD45口水雞都係雞件都多 同埋都夠辣嘅 但係就唔係平時食嘅果種辣得黎有啲麻香味 純粹就只係辣😹雞肉又係唔夠嫩滑 較有實感🤔到個麵啦 紫薯麵好似好特別咁 但上枱真係賣相麻麻 同埋佢好似煮太耐偏腍之餘 係完全無味嘅😹唔建議大家叫🥲-👀雖然呢間野主打話無味精 但個人覺得食物味道一係好濃味 一係無味🙁仲有嘅係餐廳好窄 人手完全唔夠同埋好亂
🍴花雕醉雞飯 HKD48
🍴慢煮豬軟骨飯 HKD48
🍴咖哩牛腩飯 (中辣) HKD50
🍴麻辣口水雞紫薯麵 HKD45
👀雖然呢間野主打話無味精 但個人覺得食物味道一係好濃味 一係無味🙁仲有嘅係餐廳好窄 人手完全唔夠同埋好亂 整體都有待改善🥺
2021-03-14 38 浏览
假日逛西九龍中心,好友話閨·家主打無添加劑、無防腐劑、無味精。自家製手工麵有紫薯麵、菠菜麵、甘筍麵。我們點了下午茶香煎蓮藕餅紫薯麵配奶茶$42,蓮藕餅味清味又爽口,紫薯麵質柔韌又滑、味帶香甜。👍👍👍朱古力脆脆西多配奶茶$32,用蛋漿包住兩片厚切方包中間夾花生醬炸香,再灑上朱古力碎粒和糖漿。好友大讚估不到咁大份,真抵食又美味。香煎豬頸肉$42,肉質鮮嫩多汁,烤得焦香、油香味十足,點些泰式辣醬,越食越惹味😋熱奶茶,茶味香奶味滑, 味道不錯。地址:深水埗欽州街37號西九龍中心3樓319號舖
我們點了下午茶
熱奶茶,茶味香奶味滑, 味道不錯。
地址:深水埗欽州街37號西九龍中心3樓319號舖
  • 朱古力脆脆西多
  • 香煎蓮藕餅紫薯麵
  • 香煎豬頸肉
2021-03-14 40 浏览
之前係北角都有食過呢間,原來西九龍中心都開咗間【閨•家】 今日買外賣午餐 + 晚餐,抵食大份,呢到嘅食物主打無味精,真係夠哂健康 五香肉丁麵 $33 + 熱朱古力 $5 午餐叫咗一碗五香肉出前一丁麵🍜五香肉粒大大粒,麵質軟硬度適中;配埋杯🍫熱朱古力就啱哂 梅子金沙骨飯 $51 梅子金沙骨肉質嫩滑又juicy,個梅子汁甜甜酸酸,夠哂開胃撈飯好正 慢煮豬軟骨飯 $49 豬軟骨炆得勁淋,肉質嫩滑,入口即溶,每一件都好大舊,個汁撈飯真係好味道 兩盒飯配兩碗細嘅老火湯🥣今日嘅老火湯係蘋果紅蘿蔔沙參煲感排骨,湯料勁足料,一啲都唔油膩,係真材實料嘅靚湯 小食 炸饅頭 配煉奶 $21外脆內軟炸饅頭,炸到金黃色,配埋煉奶食真係好正嘅配搭 閨•家 深水埗西九龍中心深水埗欽州街37號西九龍中心3樓319號舖
之前係北角都有食過呢間,原來西九龍中心都開咗間【閨•家】

五香肉丁麵 $33 + 熱朱古力 $5

梅子金沙骨飯 $51

慢煮豬軟骨飯 $49

小食 炸饅頭 配煉奶 $21
外脆內軟炸饅頭,炸到金黃色,配埋煉奶食真係好正嘅配搭

閨•家 深水埗西九龍中心
炸饅頭 配煉奶
熱朱古力
2021-03-13
外卖自取
$79.5 (午餐)
蘋果紅蘿蔔沙參煲感排骨
慢煮豬軟骨飯
梅子金沙骨飯
五香肉丁麵
炸饅頭 配煉奶
熱朱古力
2021-03-14 25 浏览
好耐無出外邊食飯啦!呢排都自己係屋企煮飯食習慣無味精嘅日子今晚男朋友話帶我食好嘢😍保證冇任何味精咁話🤪🤪黎到深水埗西九龍廣場多嘢行加多嘢食呢間閏家真有歸家感入咗去就覺得唔適合打卡肚餓嘅我地,講返美食先咖喱牛腩飯$50中辣如果係飯餐嘅話,會送一個抗疫嘅湯品每日都有唔同,而小妹去食當日係星期三,咁啱係海底椰栗子煲豬展😍😍😍花雕醉雞 波菜麵$45波菜麵冇鹼水味,而且彈牙花雕醉雞好吸引!雞肉嫩滑,涼拌海蜇手撕雞$38餐單上面寫住推介必食胡麻將滷水海蜇頭唔肥嘅手撕雞又好味又健康最後見到隔離枱牛筋牛腩飯,超級吸引下次一定要食呢個😍😍呢間下次都會encore !尤其是想飲湯嘅日子٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
好耐無出外邊食飯啦!
呢排都自己係屋企煮飯食
習慣無味精嘅日子
今晚男朋友話帶我食好嘢😍
保證冇任何味精咁話🤪🤪

黎到深水埗西九龍廣場
多嘢行加多嘢食
呢間閏家真有歸家感
入咗去就覺得唔適合打卡
肚餓嘅我地,講返美食先

咖喱牛腩飯$50中辣
如果係飯餐嘅話,會送一個抗疫嘅湯品

花雕醉雞 波菜麵$45
波菜麵冇鹼水味,而且彈牙
花雕醉雞好吸引!雞肉嫩滑,

涼拌海蜇手撕雞$38
餐單上面寫住推介必食
胡麻將滷水海蜇頭唔肥嘅手撕雞
又好味又健康

最後見到隔離枱牛筋牛腩飯,超級吸引
下次一定要食呢個😍😍

2021-03-06