2023-01-01 568 浏览
一連3天的聖誕公眾假期,我們一大班朋友相約到南丫島洪聖爺海灘HEA遊,網上見到長城釣蝦場可以安排燒烤餐$268價錢合理,有得玩又有得食,我們都十分期待。可惜到燒烤前一天當我們詢問釣蝦時間安排,才告知因為疫情關係釣蝦地方已關閉,雖然感覺店東不太老實,但由於我們人較多又有小朋友,再加上時間太緊湊,所以我們也只好無奈接受。從榕樹灣碼頭步行至海灘的燒烤場有點遠,25分鐘腳程大概足夠讓我從旺角銀行中心步行至尖沙咀美麗華酒店,沿途石屎路只有少許上斜落斜還可以接受,反正我們入住的碧濤軒都在同一個海灘上。在提供食物方面,20人份量只提供了兩盆份量不多的肉類和一盆丸全部都係丸,而當中牛丸更是已變壞的。當然,食物份量不足我們有向店東要求增加,但我們要求加豬頸肉及少許其他各款的東西,店東只加了幾塊豬頸肉給我們,要求蔬菜就只有數隻西椒及菇類還附送西面,露出我們像是討丐的厭惡表情。至於飲品方面,價錢高也是我們預計範圍,可惜價錢較平的罐裝啤酒($15/330ML)很快便售罄,在四野無人的情況下,我們只能夠購買價錢貴一倍的樽裝啤酒($30/355ML)………至於說好了的輝記阿媽豆腐花,當晚竟然可以沒有提供,追問下才

至於說好了的輝記阿媽豆腐花,當晚竟然可以沒有提供,追問下才說可以明天到輝記食,店東好像預知我們必定是在南丫島留宿,怕一個晚上吃得太多吧!!!

備註:燒烤場沒有洗手間設施,需使用沙灘公廁。
2022-01-02 523 浏览
原本諗住睇住海景 食個靚燒烤 真係好離譜 😅$238一個人 得幾樣野食 利申未見過甘少 一個勁細嘅雪櫃放晒 啲肉睇落放左唔知幾耐 仲要比$100訂金 我哋比完 入去睇佢就幫我哋開爐先知甘小野食 唔怪之得咁快開爐🥲話488包釣魚但釣到啲魚另計288一條 不論大小可能見到我地當我係水魚 🥲真係非常差 未見過咁差嘅燒烤場見到上面啲留言話整燈 今日去到都仲整緊😂個地方衛生環境惡劣 冇嘢食 好多蚊 服務態度仲要好差 簡直係冇服務 俾錢買難受
原本諗住睇住海景 食個靚燒烤 真係好離譜 😅
見到上面啲留言話整燈 今日去到都仲整緊😂
個地方衛生環境惡劣 冇嘢食 好多蚊
服務態度仲要好差 簡直係冇服務 俾錢買難受

2012-11-19 3365 浏览
朋友提議到南丫島BBQ, 星期日每位$138任食3小時(包一支500ml汽水)包爐包炭包食物,咁價錢都OK, 上佢地個web site話~~~有以下食物供應同免費豆花一碗 (牛扒、豬扒、雞扒、雞翼、芝士腸、香腸、紅腸、獅子狗、咖哩魷魚、豬肉丸、牛丸、貢丸、墨魚丸、燒賣、魚蛋、棉花糖、麵包、菇類及菜類)仲話~~~全場可容納150-200人...............好啦好啦, 我地兩點幾終於去到, 首先個度冇門牌, 真係行到冇路行個度就係啦,先講食物, 免費送既豆花正常, 任食既野只見到得10樣左右, 仲要個雪櫃一打開有陣酸味, 都唔知邊樣食物變壞, 攪到大家都唔知揀咩食好, 選擇已經夠小, 仲要有問題, 員工仲話雞翼先岩岩醃係唔入味嫁, 朋友話牛丸咸到極, 所以我都冇食啦至於環境, 雖然係無敵海景, 但係食物影響了心情 !!!

, 朋友話牛丸咸到極, 所以我都冇食啦

至於環境, 雖然係無敵海景, 但係食物影響了心情 !!!

题外话/补充资料: 全日只有兩檯客, 已經包括我地啦, 一定冇下次 ~~~
2012-11-11
2012-05-15 2383 浏览
這燒烤場位於洪聖爺灣海灘傍邊,因為有無敵海景,所以我與男朋友專程坐船到這裡燒烤(每位$128 )。。大概的到達時間是下午五時三十分。進到場內有一枱客人正在燒烤;心想,或許時間太早,所以沒很多人。 不久,那枱客人離開了便剩下我倆。負責人幫我們開了火爐,送上食物和餐具,但沒有膠手套,我們唯有用手接觸生食物。盒裝鮮冬菇是入口商包裝的,他們並沒有清洗和篩選變壞了的冬菇,很不衛生。 所有雞翼雞排,牛排,豬排都醃得太久,咸得很!最好只是香腸(因為不用醃)天色漸黑,我們的手手腳腳成了蚊子的晚餐。於是我們向負責人借蚊怕水,但他們不借,要我們購買$35一小瓶的蚊怕水。很快天空全黑了,除了火爐附近,週圍漆黑一片,奇怪為什麼沒有燈?我們摸黑去找負責人,他們回應‧‧‧生意太忙忘記了,他們馬上開燈和送上蚊怕水。剛剛說沒有蚊怕水,當我們付款買了,又拿出來借用。整晚只有我們一枱兩位,我們沒有額外叫什麼,忙個放屁!他們的食物和服務真的不值一試。我們就以上的幾個不滿向他理論,他們回應:1. 他們的蚊怕水只對o型血有較,所以我們要另外買 (荒謬 X 10!)2. 鮮冬菇係霉菌,發霉一定有,係正常 (荒謬 X 10!)3

剛剛說沒有蚊怕水,當我們付款買了,又拿出來借用。
整晚只有我們一枱兩位,我們沒有額外叫什麼,忙個放屁!

他們的食物和服務真的不值一試

我們就以上的幾個不滿向他理論,他們回應:
3. 無人會洗鮮冬菇...我們的要求無理 (荒謬 X 10!)
4. 我們沒有要求要膠手套,所以沒有提供 (荒謬 X 10!)
5. 太忙,所以忘記開燈 (荒謬 X 10!)

题外话/补充资料: 這真是全港之最離譜的燒烤場,怪不得星期六晚只有我們一枱客人。:huffy:
2012-05-12