2019-01-05 1222 浏览
一入到去見賣點幾特別本身都幾期待依一餐!黎左湯底之後見佢系自己系出面一串一串咁拎嚟烚吓烚吓但系食落你會覺得 所謂既湯底系味精湯 而一串串食材 完全五新鮮 肉類切到勁細粒!賣單都要3百幾 一啲都五值依個價 同朋友真心覺得伏吖。。。從來五寫食評既我 估五到一寫就寫負評🤦🏻‍♀️
賣單都要3百幾 一啲都五值依個價 同朋友真心覺得伏吖。。。
從來五寫食評既我 估五到一寫就寫負評🤦🏻‍♀️
2019-01-05 677 浏览
番茄湯底好大陣番茄味精粉味,食到成咀色素,D食物好唔新鮮,蝦又細到手指尾咁,兩條竹支串住隻蝦,隻蝦d肉都爛哂,估唔到邊個咁醒咁樣做,d 一串串肉好難食,咬唔開d肉,d肉細到好似仲細過魚蛋,選擇又貴又唔多,食魚蛋燒賣午餐肉食完中伏,完全唔值咁既價錢,街邊食魚蛋都好食過佢,無下次,從來唔寫食評,今次點都要寫,除左食物完全唔得唔新鮮好難咬d肉,同埋d油炸鬼豆卜腸仔唔知係放左係度幾多年變哂色又乾之外,其他服務環境一般,
番茄湯底好大陣番茄味精粉味,食到成咀色素,
2018-12-21 568 浏览
用了open rice這麼久,第一次写評論-因為昨晚在這裏吃過後,我男朋友半夜起來拉肚子拉了好幾次。昨天在吃的時侯,就看到有些食材好像凍過很久都不是很新鮮。男友吃了雞肉,我沒吃,估計是那裡出了錯。這家店在國內有好多分店,我一心想吃,特地訂了位來吃,結果卻是這樣。價格也不便宜,倆人吃是吃飽了,但吃的大多是些便宜的素菜,另外叫了碗蛋炒飯(很好吃),炸酥肉和豆皮,如是而已,也要上500塊。最可氣的是,我们上桌時,桌上就擺了一小碟韓國泡菜。也沒人跟我們解釋說這是要收費的!直到最後付錢時才看到那一小碟泡菜也收了我們不知28還是38元。這分明是強制消費呀!鍋底不錯,上菜速度快,服務態度也好,這些是值得肯定的。但是,食材衛生有待改善。
  • 粒粒炒飯
之前去成都食過辣到爆菊花嘅串串,估唔到香港都有得食,除咗有辣雞煲,就係串串打邊爐,去到火鍋料區拎您想食嘅嘢,賣單就磅翻啲竹籤計數,佢啲料種類好多,牛骨髓,豬天梯呢啲都有得食,揀好串串放入去火鍋度,配佢個麻辣湯底配酸菜湯底,食到流哂汗,爽到爆,辣都標哂汗先開心辣到個口麻麻地就要叫個紅糖冰粉同紅糖糍粑俾個口降吓溫先,冰粉少少甜,食落口都可以解到吓辣,話咁快就隊咗成碗,紅糖糍粑炸到外脆入面煙煙韌韌咁,正

用餐时段
  • 紅糖糍粑
  • 紅糖冰粉
📍銅鑼灣📍喪食麻辣串串香🌶Lunch 時段最平💰全單‼️🔺六折🔺平均$2/枝😏超抵食😍呢排好似好多人都興翻大陸食串串香,咁我就搵下香港有無,唔洗特登翻大陸🙈今次就諗住試下呢間,叫咗個鴛鴦鍋💕個湯底分別係麻辣同酸菜🌶個雞煲都幾有驚喜,俾我想像中啲雞肉好嫩🤓🤓都唔算好辣,啲staff仲會係您面前幫您炒起佢,好有鑊氣🍳講翻啲串串,最鐘意就係個小郡肝😍😍其實啫係雞腎,食落好爽口🤩有少少辣,真係可以喪啪好多粒😏㊙️小Tips🔖其實lunch嚟食,會抵食好多💰正價就around $75/100g,大約20枝,但依家Lunch 全單六折💯‼️折咗$45左右,除翻開只係$2.25/枝🤤‼️如果唔食串串仲有其他海鮮同牛肉可以打邊爐😻食到最尾仲有個紅糖冰粉🍧之前都未食過,食落口感係滑溜溜,涼浸浸,甜甜地咁,好解辣❤️

今次就諗住試下呢間,叫咗個鴛鴦鍋💕個湯底分別係麻辣同酸菜🌶

2018-11-07 211 浏览
#銅鑼灣sis又一間串串火鍋店開左係港島區啦 裝修充滿住舊城風味 幾特別 呢間係主打食小郡肝 其實即係雞腎 仲有好多唔同既串串可以出去自選 以重量計算 醬料吧都幾多選擇 有雞煲同埋酸菜同麻辣湯底 雞煲嘅雞都幾嫩 湯底正常 另外單點食物都幾多特別嘅內臟 我鍾意食嘅鴨血 牛骨髓 好多款式 啱晒啲貪心又乜都想試嘅人甜品亦都好唔錯 冰粉味道正常 特別要讚下佢個紅糖糍粑 即叫即做 外脆內軟 紅糖味道出 食咗兩舊好滿足 *價錢可以參考最尾個幅圖既菜單-鋼管廠五區小郡肝串串香 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場9樓全層
#銅鑼灣sis
又一間串串火鍋店開左係港島區啦

鋼管廠五區小郡肝串串香 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場9樓全層
為左食辣,你地可以去到幾盡?這間全國有超過300多間分店 的火紅熱店 鋼管廠五區小郡肝串串香結合成都四川麻辣火鍋元素,並加入創新串串香食法,留意串串食法不是成支用口食,而係用筷子將食物夾出來食。而且食完秤竹籤埋單,很有趣的計法先來個'麻辣雞煲'雞肉入味嫩滑卻不會過熟韌雞汁搭上麻辣出奇的好味之後把雞肉吃光光後餘下的紅辣椒加湯變陣成麻辣大紅鍋~!. 麻辣大紅鍋湯底辣勁十足,淺嚐一小口,刺激得提神醒腦,麻香停留於舌尖,卻又香辣過癮川式麻辣,最正宗濃厚的麻辣湯底,湯底表層浮著紅彤彤的辣油,未滾起已令人頭皮發麻,一滾起更是嗆鼻,不過如此麻辣嗆喉,正是川式麻辣的真諦。怕辣的可點鴛鴦鍋,一邊辣,一邊不辣,萬一太辣也可以用另一邊湯底繼續吃火鍋。湯底出色,配料也不馬虎,串串有多達50款供選擇多款牛肉選擇如~芫茜/香菜牛肉、金菇牛肉、麻辣牛肉、豬頸肉肉類,魚類,內臟都幾新鮮入味紅糖冰粉花生碎,紅糖粉,滑團團,質感像蒟蒻,即時降溫~清涼的感覺~!紅糖糍粑煙煙韌韌,甜思思,口感不痴牙
為左食辣,你地可以去到幾盡?
結合成都四川麻辣火鍋元素,並加入創新串串香食法,
留意串串食法不是成支用口食,而係用筷子將食物夾出來食。
而且食完秤竹籤埋單,很有趣的計法

先來個'麻辣雞煲'
雞肉入味嫩滑卻不會過熟韌
雞汁搭上麻辣出奇的好味
之後把雞肉吃光光後餘下的紅辣椒加湯變陣成麻辣大紅鍋~!
麻辣大紅鍋

湯底出色,配料也不馬虎,串串有多達50款供選擇
多款牛肉選擇如~芫茜/香菜牛肉、金菇牛肉、麻辣牛肉、豬頸肉
肉類,魚類,內臟都幾新鮮入味

紅糖冰粉
紅糖糍粑
煙煙韌韌,甜思思,口感不痴牙
  • 紅糖糍粑
  • 紅糖冰粉
2018-09-30 190 浏览
慕名而来失望而归,食材不够新鲜,汤底放了味精类似的东西,饭后狂喝水。服务不好特别是店长态度巨差。性价比差,三个人吃1000多串串我也是没听说过。这个质量这个价位在国内根本开不下去。感觉是能宰一个客人宰一位客人。牛肉看上去很怪异,羊肉也丝毫没有新鲜感,软趴趴的一小块,很委屈的在盘子里待着。客流非常少应该是食材少而不新鲜的一个原因。很少写食评,除非特别好吃或难吃。很遗憾,这里是第二种。不会再来,也不会推荐。

很少写食评,除非特别好吃或难吃。很遗憾,这里是第二种。

不会再来,也不会推荐。
2018-09-22 294 浏览
之前聽國內朋友介紹過呢間鋼管廠五區小郡肝串串香,見係香港銅鑼灣開左一間,終於約到朋友一齊過嚟試下,嚟到門口已聞到一陣辣味,十分吸引。好懷舊又充滿特色的碗杯碟準備好一條圍裙俾客人,甘樣客人唔會整污糟件衫,好貼心。呢副圖教大家唔好用竹簽直接放入口,記得啦有一大部分櫃係串串,用竹簽串起食物放入鍋度打邊爐,好方便,唔使下下係湯內搵嘢食,食完要將竹簽放入隔離桶內,而桶內的竹簽用嚟磅重再計算。另外2個櫃放大蝶嘢食,雖然種類唔係多,但食物都好新鮮,呢2個櫃以碟計錢。最後環節係磅重竹簽,價錢唔算太貴,好玩又好味。

好懷舊又充滿特色的碗杯碟

準備好一條圍裙俾客人,甘樣客人唔會整污糟件衫,好貼心。

呢副圖教大家唔好用竹簽直接放入口,記得啦

最後環節係磅重竹簽,價錢唔算太貴,好玩又好味。
之前番大陸玩都知道尼間鋼管廠五區小郡肝串串香好hit!不過一直未有機會試,所以今次特登拉男友黎食!尼度人流真係好旺,我地等左45分鐘左右先有位,喺門口就聞到好香。尼度既位係迫左少少,不過都坐得OK舒服。用嘅餐具重好特別!坐低就立即叫左杯竹蔗水,清甜解渴。尼度午市同晚市同價,大家可以自便出去拎串串,最後同串串嘅重量計錢,$75/100g,100g大概係20枝竹纖左右。另外,調味料都係自助調配!湯底方面,我地揀左栗米豬骨鴛鴦鍋、麻辣大紅鍋。栗米豬骨湯唔錯,好夠味,麻辣大紅真係辣得好滋潤,而且辣會慢慢透入喉嚨,愈食愈辣!尼度嘅食法係唔同嘅串串一次過放到鍋度,感覺好豪邁,好正!第一時候拎左我至愛嘅栗米、淮山牛肉、金菇牛肉、魷魚、牛柏葉。魷魚、牛柏葉夾口鮮甜,牛肉類全部都好入味。除左串串外,尼度重有小食、甜品可以點,我地點左個重慶炸酥肉,上枱重係熱辣辣,外層炸到香脆酥,內層軟熟,好滋味。紅糖冰粉係男友至愛,特別係食完麻辣湯底後,顯得格外清甜,透明嘅星冰粉面頭鋪上紅糖漿,冰冰涼涼,又可以滋潤喉嚨!我就揀左紅糖,好鍾意佢上枱時嘅熱度,食落口外脆內軟,煙煙韌韌,上層沾滿紅糖漿,香甜可口。最後食完就拎竹

之前番大陸玩都知道尼間鋼管廠五區小郡肝串串香好hit!
不過一直未有機會試,所以今次特登拉男友黎食!

尼度人流真係好旺,我地等左45分鐘左右先有位,
喺門口就聞到好香。

尼度既位係迫左少少,不過都坐得OK舒服。

用嘅餐具重好特別!

坐低就立即叫左杯竹蔗水,清甜解渴。

尼度午市同晚市同價,
大家可以自便出去拎串串,最後同串串嘅重量計錢,
$75/100g,100g大概係20枝竹纖左右。

另外,調味料都係自助調配!

湯底方面,我地揀左栗米豬骨鴛鴦鍋、麻辣大紅鍋。
栗米豬骨湯唔錯,好夠味,
麻辣大紅真係辣得好滋潤,
而且辣會慢慢透入喉嚨,愈食愈辣!

尼度嘅食法係唔同嘅串串一次過放到鍋度,
感覺好豪邁,好正!

魷魚、牛柏葉夾口鮮甜,
牛肉類全部都好入味。

除左串串外,尼度重有小食、甜品可以點,
我地點左個重慶炸酥肉,
上枱重係熱辣辣,外層炸到香脆酥,內層軟熟,好滋味。

紅糖冰粉係男友至愛,
特別係食完麻辣湯底後,顯得格外清甜,
透明嘅星冰粉面頭鋪上紅糖漿,
冰冰涼涼,又可以滋潤喉嚨!

我就揀左紅糖,好鍾意佢上枱時嘅熱度,
食落口外脆內軟,煙煙韌韌,
上層沾滿紅糖漿,香甜可口。

最後食完就拎竹纖去磅!簡單方便!
2018-08-11
等候时间
45 分钟 (堂食)
用餐时段
2018-09-09 366 浏览
一大班人去幫朋友慶祝帶左兩個cake, 一個cake收$100切餅費,即係收左$200,成場都無人,得2,3台客,肥牛一碟$498 定幾多 困哂黑邊 見到都唔想食 食物部分 按顏色碟收費,但食完就比佢收起,食完就收走,跟本計唔到自已食左幾多碟,一人食左$450 寧願去食自助餐2,3支千結住一舊肉 舊肉都穿哂唔知食左乜,返去柯左幾日都有好食既野 尤魚 有圍裙比你服務唔錯 好快叫到人但唔值呢個價錢 而且好油打打下邊爐 成個湯底變左黑色

一大班人去幫朋友慶祝
2,3支千結住一舊肉 舊肉都穿哂

唔知食左乜,返去柯左幾日
都有好食既野 尤魚
有圍裙比你
服務唔錯 好快叫到人
但唔值呢個價錢 而且好油
打打下邊爐 成個湯底變左黑色

庆祝纪念
生日
2018-09-07 268 浏览
我和朋友一起來到這銅鑼灣區的鋼管廠五區小郡肝串串香,裡面裝潢還不錯,服務員給了我們每人一杯的茶水很好喝的茶水,喝了還想再喝,有兩次我們叫服務員幫我們添飲時,服務員都像聽不到那樣不理會我們,要多叫幾次才來幫我們加添。後來問了一個態度感覺算好的女服務員才知原來那茶水是蕎麥茶,真的很好喝。來到當然要點選湯鍋,我們選了一邊辣湯一邊蕃茄湯的鍋。辣的那邊當然是很辣,蕃茄湯那邊非常香的蕃茄氣味,嘗起來很濃郁的蕃茄湯,再加上有我喜愛的冬菇浮在上面,加分!然後各自添了一些調味佐料,這是我的接著我和朋友點了一些食物、飲品和出去拿了一些串串香…他們的串串香蠻不錯的,各式各樣,很好吃,至於有什麼串串香,就要你們親自去看就知除了吃串串香,當然少不了我最愛的菌菇類還有令人吃得更健康的蔬菜另外,他們的小熟食也不錯紅糖滋耙非常之好吃的紅糖滋耙!吃了還想再吃,直接想再叫來打包!帶有黑糖的甜感,酥軟的滋耙,口感一流,很好吃!重慶炸酥肉炸酥肉,顧名思義就是肉。很好吃,不錯,值得一嚐。這時如果來一杯飲料來解渴就不錯自家製洛神花茶喝下去,還不錯,口感就是像酸梅湯的感覺,但我朋友說像利賓納…吃辣辣的火鍋當然少不了涼涼的冰粉!紅糖

來到當然要點選湯鍋,我們選了一邊辣湯一邊蕃茄湯的鍋。

然後各自添了一些調味佐料,這是我的

接著我和朋友點了一些食物、飲品和出去拿了一些串串香…

除了吃串串香,當然少不了我最愛的菌菇類

還有令人吃得更健康的蔬菜

另外,他們的小熟食也不錯

紅糖滋耙

非常之好吃的紅糖滋耙!吃了還想再吃,直接想再叫來打包!

帶有黑糖的甜感,酥軟的滋耙,口感一流,很好吃!

重慶炸酥肉

炸酥肉,顧名思義就是肉。很好吃,不錯,值得一嚐。

這時如果來一杯飲料來解渴就不錯

自家製洛神花茶

吃辣辣的火鍋當然少不了涼涼的冰粉!

紅糖冰粉

超愛
涼涼的、冰冰的、甜甜的,紅糖混著冰粉,很配!如果紅糖再多些就好了。

吃足喝飽當然是離開…等等,吃那麼多上火的東西不用降火嗎?因此最後要來一罐:

加多寶?沒錯,就是加多寶,喝起來就像是清涼爽。

究竟有什麼成份呢?

已逾百年歷史

重慶炸酥肉: 此酥肉有兩種食法: 一. 即食! 熱烘烘的, 外脆內軟!!! 二. 在火鍋湯底浸一下, 讓酥肉沾滿蕃茄濃湯, 又有另一番風味!!! 串串香: (((串串香)))名字的由來是因為... 這是一種以竹簽串上各種肉和菜, 將它們放進滾燙的火鍋中涮着吃的小吃!!! 店員說這裡的串串有多達50款供選擇!!! 紅糖冰粉: (((冰粉)))是起源於中國西南地區的一道著名小吃, 近年在多地流行,是中國著名的夏季小吃!!! 冰凉香甜, 嫩滑爽口. 生津解暑, 清涼降火!!! 凍冰冰, 爽滑滑, 還要很解辣, 打邊邊讚品!!! 蕃茄鴛鴦鍋: 蕃茄湯底濃郁得像蕃茄醬一樣, 讚!!! 麻辣湯底@微微辣已經很麻且很辣!!! 味道跟大6的一樣, 很正宗!!! 紅糖糍粑: 像糯米糍的外皮一樣軟糯糯的, 外脆內軟, 再沾上紅糖漿, 讚!!!

重慶炸酥肉:

此酥肉有兩種食法:

一. 即食! 熱烘烘的, 外脆內軟!!!

二. 在火鍋湯底浸一下,

讓酥肉沾滿蕃茄濃湯, 又有另一番風味!!!

串串香:

(((串串香)))名字的由來是因為...

這是一種以竹簽串上各種肉和菜,

將它們放進滾燙的火鍋中涮着吃的小吃!!!

店員說這裡的串串有多達50款供選擇!!!

紅糖冰粉:

(((冰粉)))是起源於中國西南地區的一道著名小吃,

近年在多地流行,是中國著名的夏季小吃!!!

冰凉香甜, 嫩滑爽口. 生津解暑, 清涼降火!!!

凍冰冰, 爽滑滑, 還要很解辣, 打邊邊讚品!!!

蕃茄鴛鴦鍋:

蕃茄湯底濃郁得像蕃茄醬一樣, 讚!!!

麻辣湯底@微微辣已經很麻且很辣!!!

味道跟大6的一樣, 很正宗!!!

紅糖糍粑:

像糯米糍的外皮一樣軟糯糯的,

外脆內軟, 再沾上紅糖漿, 讚!!!

2018-08-08
2018-09-02 219 浏览
钢管厂五区这几年在国内着实火了一把,也把以前的富人吃火锅,穷人吃串串的印象消除了一下(想吃饱基本上跟火锅一个价钱,或者略贵)香港新店的选址还是挺好的,黄金广场整整一层,铜锣湾SOGO对面。店内的装修还是不错的,明亮整洁也有自己的特色。就是座位稍微紧凑了一些。串串的价格不低,几个男的想吃饱基本人均得400+,锅底的口味还是不错的。小郡肝,牛肉,毛肚,午餐肉,黄喉,各种时蔬等都还可以吧,牛肉的分量极小,一个人至少得两盘肉。服务态度不过不失吧,没什么太深的印象。总体而言能吃串串还是在香港多了一个选择,性价比完全别考虑了。

2018-08-25
  • 红糖糍粑
  • 重庆炸酥肉
  • 红糖冰粉
  • 粟米猪骨鸳鸯锅
2018-08-31 231 浏览
______________________________如果你食得辣一定要嚟食串串🤤作個麻辣湯底好正😋但因為我一朋友怕太辣所以要埋蕃茄湯底其實真係好多串串揀!聽講成都好多餐廳都係串串🤩牛呀丸呀蔬菜咩都有👍🏻但辣度真係太勁,我都叫咗杯洛神花茶飲,本身鍾意酸味味嘅嘢,所以一飲就愛上💕最後,不得不介紹呢個安格斯牛肉😬貴係貴咗啲成400幾,但真心好好味呀😛物超所值嫁!______________________________🍽7/10
如果你食得辣一定要嚟食串串🤤
作個麻辣湯底好正😋但因為我一朋友怕太辣所以要埋蕃茄湯底

最後,不得不介紹呢個安格斯牛肉😬
貴係貴咗啲成400幾,但真心好好味呀😛
物超所值嫁!