2018-12-01 1298 浏览
在尖沙咀一帶的上班族,午飯選擇甚多元化,豐儉由人﹗平時一個人吃的,隨便找個快餐店或茶餐廳便可解決一餐。若要若客人見便,吃頓商務午餐,其實尖沙咀也有不少好選擇,例如這次去的錦丼。餐廳位於I square 的7年,在戲院旁邊,若非入場或散場的時段,環境其實彼為清靜,挺適合見客用。此外,i square 有通道連接尖沙咀港鐡站﹐交通亦方便,區外人也可輕易找到。除了餐牌上的食品外,這裡的丼有做特價推廣,每天的款式不同。這天剛好輸到三文魚丼正在做特價,所以便點了來吃。若果是二人同行,其實不用點兩份餐,原因是只需加100元,便可加大飯底,絕對夠食﹗ (其實三個人分都應該夠食)。三文魚丼用料新鮮,而且份量挺足,邊吃邊聊,愉快到吃了一頓商務午餐﹗

三文魚丼
2018-11-23
三文魚丼
2018-11-07 1018 浏览
成日經過呢間日式魚生飯店錦丼,佢廣告牌啲魚生飯好靚好鮮好味咁,朋友一直想黎試吓,今日決定黎圓佢心願。呢日係平日午餐時間,人唔多,一點幾都係坐左一半人....有古怪。朋友叫左高松丼,有海膽,三文魚子,唔知咩魚生同蟹柳兩條。朋友話普通囉,正常囉,下面既飯唔多好食,佢食淨哂啲飯。我叫左豚肉泡菜鍋,呢啲咁簡單既野,衰極有個譜既我諗。一嚟到個賣相真係唔多吸引,塊豚肉好肥好肥😨,得5塊。有少量韓式粉絲,豆腐一塊,泡菜勁少量,好多津白(可以扮泡菜),有啲雜菇。成個鍋好普通,碗白飯唔好食,又硬,唔浸湯都食唔到,最後我只係堅持到半碗。食完我覺得好唔滿足,朋友食完話下次唔洗黎。唔怪得之無人,好彩有85折。

高松丼

泡菜豚肉鍋
泡菜豚肉鍋
2018-11-01
2018-10-28 804 浏览
在iSquare看登月第一人,肚子已經響起鳴奏曲的我們,便決定賭博一下在旁邊的這家餐廳食飯,希望不會遲了入場。而且有人對於吞拿魚是完全沒有抵抗力的,看到門口「鮪魚專門店」「築地直送」(現在應該改為豐州直送吧?!)的字樣,雙腳不能控制便已經走進來了。由於時間關係,我們都點了午市套餐,同時也驚訝竟然周日也提供,因一般旺區食肆通常在周日通常只會提供單點,以便提高營業額。我們可能因此便點了餐單中較貴的海膽吞拿魚飯和寶塚雜錦飯。單看賣相已經覺得很不錯,師傅用心將魚生擺放精緻有序,而且飯量也足夠。隨餐附送的味噌湯有必備的海帶和豆腐,也沒有常見太咸的問題。店內以日本攤檔作為全店的亮點,有特色之餘不會太浮誇,而且備有面向師傅的自閉位,就算一個人前來用餐也不怕尷尬。整體來說,在尖沙咀周日以這個價錢吃到這樣水準的魚生飯,實在令人滿意。下次再到附近相信再幫襯的機會亦甚高。

2018-10-28
2018-10-20 723 浏览
本身夜晚要去尖沙咀文化中心睇芭蕾舞劇,打算喺附近搵間餐廳試吓,嚟到iSquare搭上上層見到幾間日式餐廳,而呢間個門面吸引我地,裝修好似日本嘅居酒屋。餐牌上提供好多唔同嘅刺身、料理同河鮮,於是我地就決定一試。我哋叫咗一個定食,一個便當一齊分享,定食一邊有好多三文魚刺身、甜蝦、帶子、八爪魚,已份量嚟講算不錯,男士都覺得食得飽,女士更加可以同人share。便當裏面嘅煮食係金菇肥牛,其餘嗰啲嘅配菜係辣辣地嘅八爪魚,沙律,酸瓜同埋牛腩蘿蔔。說實的,魚生飯和便當不錯,但是蕎麥面不知道是否因為雪得比較耐,沒有煙靱的感覺,一咬就斷,所以下次如果我再去,一定會叫魚生飯,便當都OK。其實如果兩個人share,魚生飯加個小食都OK。如果大家係去文化中心嗰邊,不妨行多兩步去到iSquare搵食,仲好過去日本啦係咪

2018-08-31 1224 浏览
成世人都未食過這般難食的日本飯,身為日本餐廳最基本日本飯都不能做好,其他食物都不用吃了。如此難食的日本飯令我當場幾乎反胃,又不想浪費食物的關係唯有硬食!請不要浪費人家的金錢,這種無良不專業的經營手法,值得參考。向餐廳經理反應,卻即時調轉頭躲藏了!
2018-08-17 893 浏览
本身看menu時非常期待,但menu與食物實物的份量相差甚遠,帶子薄到透明,三文魚是十分薄切,跟menu上厚厚的一片片完全不一樣!另外,魚生亦不新鮮,這是魚生飯的硬傷,加上不好吃的冷麵,此set絕對不值此價。非常失望,我不會再光顧,亦在此提醒各位。

2018-08-11 768 浏览
8:15pm去到,8:50pm可以入座了。下單上食物都算快,我叫了四色丼飯,三文魚甜蝦都新鮮好味, 而且用銀聯卡有8折。講下個飲品,叫左一杯楊枝甘露, 入面連一粒芒果都沒有,覺得是沒有誠意的飲品。

2018-08-10
用餐优惠
信用卡優惠
2018-07-25 845 浏览
約左朋友睇戲,睇戲梗係要填飽個肚先啦。朋友就晌戲院樓下搵到呢間日本菜,食飽仲可以坐到夠鐘先上戲院睇戲,唔洗咁頻撲,真係一個貼心既好選擇。呢晚仲有一款新鮮魚生丼七折,真係好抵食。而七折既海鮮丼上竟然仲鋪左層金碧輝煌既金箔,比生蝦大哥一個舞台展現一身肥美光滑嫩肉😋 海膽仲極其新鮮。我本來好驚食海膽,覺得好臭,但呢次食到津津有味,更令我愛上食海膽😍除左魚生丼之外,露筍雞翼串香口又無骨,啖啖肉🤤 但火炙左口魚壽司就矜貴囉,的的骰骰細細件,得三分二隻食指size,一啖就食左,少食多滋味?! 其實靠醬油味😅另外驚唔夠飽,於是嗌多個柚子汁黑毛豬蕎麥麵,入口清爽,蔬菜新鮮又多,最適合鐘意健康輕食既我。不過重頭戲玉應該係甜品榴槤炸彈 💥BOMB軟薄既糯米皮炸到香脆,咬一啖後,包住內裏既榴槤蓉流心湧出,熱哄哄,令你滿口榴槤芳香,甜而不膩,真係好好食,好食到爆炸,宇宙級好食🛸🤤 一定要食 😋 鍾意食榴槤嘅朋友絕對要來食,包你話齒頰留香。

除左魚生丼之外,露筍雞翼串香口又無骨,啖啖肉🤤

不過重頭戲玉應該係甜品榴槤炸彈 💥BOMB
2018-07-20
  • 榴槤炸彈
2018-07-17 775 浏览
2人被安排坐二人枱。一坐低,侍應就拎左2杯熱茶同餐牌俾我地。餐牌太多選擇,花多眼亂。本身想食鰻魚飯,但有食評話麻麻就打消念頭。新橋丼($178)刺身有三文魚、油甘魚、吞拿魚各一片,赤蝦一隻、帆立貝三片、海膽同吞拿魚蓉,一次過可以食到七款刺身。刺身係幾好食,但份量太少。壽司飯一舊舊,太硬,似隔夜既感覺,唔好食。冷面普通,基本上係無味,只係用來填飽個肚。(個人口味: 3/5)灸燒小樽丼($148)一上枱就聞到好香既火灸味,有五片火灸三文魚,三薄片火灸帆立貝(以尼個價錢以言份量偏小),不過食落就一般,屬正常質素。三文魚籽一大堆,亦屬正常質素,無乜特別。壽司飯既份量比平時食既多,大概有130-140%,不過對我而言就太多飯。本身對冷麵有d期待,就留返食完丼先食。但係尼間既冷麵係我唔鐘意既味道,食左兩啖就無食。(個人口味: 3/5)整體而言,環境闊落,枱同枱之間都有空間,唔會好逼,坐得幾舒服。不過價錢偏貴(應該同地區租金有關),刺身份量偏少,性價比唔高,未必會再幫襯。7點後入座有個龍蝦刺身丼做特價$138(原價$388),好似幾豐富咁,有興趣既可以試下。註:食完隔左幾個鐘,我地個肚都有d唔舒服。

新橋丼($178)
刺身有三文魚、油甘魚、吞拿魚各一片,赤蝦一隻、帆立貝三片、海膽同吞拿魚蓉,一次過可以食到七款刺身刺身係幾好食,但份量太少。壽司飯一舊舊,太硬,似隔夜既感覺,唔好食。冷面普通,基本上係無味,只係用來填飽個肚。
新橋丼

(個人口味: 3/5)

灸燒小樽丼($148)
灸燒小樽丼

(個人口味: 3/5)

註:食完隔左幾個鐘,我地個肚都有d唔舒服。

2018-07-13
2018-07-15 599 浏览
呢個龍蝦丼真誘人,見到咁大盤刺身,又有油金魚 、吞拿魚、八爪魚、甜蝦,你話點可以放佢? 滋味嘅吞拿魚同埋龍蝦刺身,鮮甜冇渣,件件超厚,超好味,真係要用大件夾抵食黎形容。 今次兩個人可以叫一款特價食品,雖則係特價,佢嘅質素係好食過酒店嘅buffet刺身,又係果句大大片,應爽口有爽口,應林身有林身,質地非常好,全因為"新鮮"。我哋兩個人都係食咗三百蚊有找,仲係店內見佢2016至2017都攞咗清潔大獎,又要一讚啦!

2018-06-30 582 浏览
去isquare食飯好處係一般都唔使排隊。環境都ok,坐得舒服。食左個四色魚生飯,三文魚幾好味,有勁多飯,食一碗都非常飽肚!仲有個炸雞,不過不失!普通食個飯之選!

四色魚生飯
2018-06-22 484 浏览
只想说二個字:難吃。要了一個鰻魚飯,揣上來就是一股腥味,飯就像隔夜飯叮热的。魚是多皮少肉。吃了幾口立即買單走人,從來沒吃過這麼難吃的鰻魚飯🤮。用這樣差的食材做日本料理,難以長久。‘丼’的料理,用如此難吃的米饭也是第一次。
‘丼’的料理,用如此難吃的米饭也是第一次。
2018-06-22
今日過咗尖沙咀工作, 順便在哪裏食午飯。 行過呢間餐廳 ,俾佢嘅日本式裝修吸引住, 於是我哋入去試下。 餐廳裏裏外外都充滿日本拉麵壽司店嘅風情。 我哋去到嘅時候差唔多十二點45分, 座位大概七成滿 ,我哋唔使等位就順利坐低。午餐都有好多選擇, 價錢都大眾化 。我哋兩個女仔都唔想食生冷嘢 ,於是叫咗一個鍋燒烏冬 同一個 豬軟骨玉子石鍋。煱燒烏冬 ~ 湯底非常鹹, 除咗鹹亦冇其他清幽或者香嘅味道。 烏冬冇特別, 餸易唔多, 我覺得麻麻地。豬軟骨玉子石鍋飯~ 呢個冇覺得好鹹, 但又冇特別好。餐飲我叫咗熱咖啡, 同事叫咗熱柚子蜜。 兩杯飲品仲早過啲食物黎, 食完野兩杯熱飲已經變凍飲。

豬軟骨玉子石鍋飯~ 呢個冇覺得好鹹, 但又冇特別好。

2018-05-30 500 浏览
男尊女卑的侍應,服務態度差侍應也不懂良好表達優惠資料基本上係大排檔嘅風格同服務質素龍蝦井$138有優惠抵食刺身OK ,比元氣水準高少少蝦甜油金魚厚身,三文魚都係沙律汁味道酸甜,適中很好便當豬肉味道好味,只可惜咬口硬了少少天婦羅還可以但係沒有天婦羅汁附送辣味螺肉同百佳差唔多關東煮好像中湯湯渣住得太軟身不好食芥辣質素偏低信用卡優惠確實很扺食甜品只有普通味道嘅雪糕,沒有其他甜品最後還是去了樓下另外一間日本餐廳食甜品
男尊女卑的侍應,服務態度差
侍應也不懂良好表達優惠資料
基本上係大排檔嘅風格同服務質素

龍蝦井$138有優惠抵食
刺身OK ,比元氣水準高少少
蝦甜
油金魚厚身,三文魚都係
沙律汁味道酸甜,適中很好
便當豬肉味道好味,只可惜咬口硬了少少
天婦羅還可以但係沒有天婦羅汁附送
辣味螺肉同百佳差唔多
關東煮好像中湯湯渣住得太軟身不好食
芥辣質素偏低
信用卡優惠確實很扺食
甜品只有普通味道嘅雪糕,沒有其他甜品
最後還是去了樓下另外一間日本餐廳食甜品

2018-05-28
用餐优惠
信用卡優惠
2018-05-30 382 浏览
其實諗標題真係痛苦😂😂😂😂尤其冇乜特別嘅用餐體驗。唔係唔好食,但真係冇特別最近都在破戒食凍野生冷野平日,正常晚餐時間,呢間唔洗等,相信係因為位置問題始終怕重回中醫懷抱,所以叫左便當,全部熱/熟食,除左碗飯上面有幾塊魚生。魚生味道正常,應該新鮮(我唔識分丫,除非好唔新鮮啦😅)豚肉生薑燒,冇薑味。關東煮似食緊蘿蔔牛腩,真心麻麻。天婦羅🍤,冇天婦羅汁,不過都好食嘅。螺肉俾另一位食哂,佢好鍾意食呢樣野。 eee⋯⋯ 我似唔滿意呢個便當喎😂另一位食蟹腳金don,有7折,佢又鍾意食蟹,所以揀呢個。餐牌仲有其他款嘅金don,睇落吸引好多,正價仲平d,可惜冇折。金萡冇味,只係望落特別,instagramable。以為全蟹腳,點知有蟹柳🌚。我用我唔食嘅三文魚換左一條蟹腳,抵!😂😂鮮甜嘅。總結係,有折嘅話可以再食,貴左少少囉。落單果陣舉左手幾分鐘先有職員望到,佢地係廚房個出口度又唔係做緊野,但就係望你唔到。仲望到個女職員食野,佢食到成口野行埋黎落單,用肢體溝通。呢間野下午茶時間唔做生意,佢落場應該食飽啦,又唔係9點10點果d時間,咁快又肚餓?
其實諗標題真係痛苦😂😂😂😂
尤其冇乜特別嘅用餐體驗。唔係唔好食,但真係冇特別
最近都在破戒食凍野生冷野

平日,正常晚餐時間,呢間唔洗等,相信係因為位置問題
豚肉生薑燒便當

總結係,有折嘅話可以再食,貴左少少囉。
金don