2024-02-08 355 浏览
落住毛毛細雨又凍又濕,就好想食下辣,近近地去左銘興酸菜魚,明明上次經過都唔爆場㗎,今晚要等位呀😣都好好彩,等左無一分鐘就有人走,撘左張四人枱,意外地店內過半數食客都係講國語的,咁即係好正宗啦😆⭐無刺藤椒酸菜魚併肥牛飯自己想食酸菜魚,咁貪心啲併埋肥牛先,一大碗滿晒的,除左魚片同肥牛,仲有芽菜、金菇、雲耳、豆卜等配料,好豐富噃。要左小辣都幾辣,仲帶酸同麻,湯頭好味但唔可以大啖大啖飲,辣勁要伴一伴食😆⭐紫蘇牛蛙米線朋友一向鍾意食蛙,佢就揀左紫蘇口味,呢份都係要小辣,個人就覺得啱啱好,入口香口惹味但不嗆喉。蛙肉鮮甜但口感偏淋,係咪牛蛙口感係咁樣?未食過,平時都係食田雞🤔米線大碗,湯底係魚湯不辣的,可自行加辣😆⭐涼拌黃金皮蛋叫左份小食皮蛋,蛋心綿滑蛋白爽口,香辣汁正呀🤤⭐手撕雞涼皮仲有手撕雞,呵呵係店內最後一份了,後來的食客都無得叫了🤭雞絲有咬口,辣汁同皮蛋一樣的,青瓜清爽,但涼皮滑得黎偏硬,同其他店食開的唔同,唔知係咪呢款口感先正宗,沾滿辣汁好正呀🤤⭐紙包飲品跟餐送紙包飲品,室溫的,可能店家知道天氣凍食客唔想飲凍飲😘辣辣的正呀,食完暖笠笠🤭
⭐無刺藤椒酸菜魚併肥牛飯
⭐紫蘇牛蛙米線
⭐涼拌黃金皮蛋
叫左份小食皮蛋,蛋心綿滑蛋白爽口,香辣汁正呀🤤
⭐手撕雞涼皮
⭐紙包飲品
跟餐送紙包飲品,室溫的,可能店家知道天氣凍食客唔想飲凍飲😘

辣辣的正呀,食完暖笠笠🤭
2024-02-06
等候时间
1 分钟 (堂食)
呢幾條街有好多小餐廳🥢🍴🍽️🥄🧂🫖,我哋行吓望吓,見到呢間,朋友👧🏻同我都覺得啱呢日嘅胃口,於是就決定入去開餐🤣$68「涼拌肥牛」:肥牛唔算好肥不過肉質軟熟👍,加咗大量蒜頭、花生、紅辣椒、青蔥、青瓜絲 同其他調味料,整體味道好濃郁🤣$58「爽脆魚皮」:魚皮真係超級爽脆🤩,辣辣哋麻麻哋,亦都係加咗大量 香蔥、蒜頭、花生、同其他調味料🤣😋,仲見到有新鮮藤椒👍仲叫咗兩個主食:$58「藤椒酸菜無刺魚配飯」$58「銘興招牌無刺老壇酸菜魚配飯」配送白飯 /米線/紅薯粉/拉麵跟餐加多寶/可樂/雪碧/忌廉 加 $5跟餐淳茶舍/支裝一品豆漿 加 $8「銘興招牌無刺老壇酸菜魚配飯」:叫咗小辣,無刺魚薄切肉質軟滑🤣,仲配有大量酸菜、芽菜、金菇菜 等🤩「藤椒酸菜無刺魚配飯」:藤椒味道有少少麻😁;無刺魚都係肉質軟滑🤣;亦都係配有大量酸菜、芽菜、金菇菜🤩跟餐加 $8 要「淳茶舍普洱」同埋加 $5「無糖可樂」🤩食完再加個甜品,係 $40「椰汁西米流心球」:脆球入邊有流心西米露,外邊脆卜卜,裏邊流心,口感幾得意,幾好玩🤩

仲叫咗兩個主食:
$58「藤椒酸菜無刺魚配飯」
$58「銘興招牌無刺老壇酸菜魚配飯」
配送白飯 /米線/紅薯粉/拉麵
跟餐加多寶/可樂/雪碧/忌廉 加 $5
跟餐淳茶舍/支裝一品豆漿 加 $8

跟餐加 $8 要「淳茶舍普洱」同埋加 $5「無糖可樂」🤩

2024-05-11 17 浏览
銘興除左刀削麵店 原來仲有賣酸菜魚架~ 喺紅磡原舖位改左做賣酸菜魚 水煮魚呢啲菜式~ 真心唔錯 有學生證好似仲有折!.🐷酸菜魚
酸菜魚係呢度嘅招牌菜 魚肉滑嫩 湯底酸香帶勁 酸菜嘅爽口正好中和魚肉嘅油脂仲要份量夠大 大家好中意食魚嘅話 可以好似小編咁跟人頭叫個底仲有啲薯粉架~ 所以就好飽肚~如果大家傾食唔到咁都可以嗌細份嘅(都好大碗)仲包埋飯~ 一定夠飽~ 重點係好抵~!!!.🐷荔枝蝦球
荔枝蝦球呢個菜式真係創意十足 估唔到呢到都有得食蝦球外脆內嫩 口感層次豐富 蝦肉勁彈牙.🐷涼拌雞絲粉皮
雞絲粉皮涼拌得剛剛好 雞絲爽滑 粉皮Q彈 調味清新唔膩小編覺得有啲辣 但接受到 ~ 飲番啖豆漿就OK.銘興酸菜魚
📍紅磡黃埔新邨德民街36號地下C號舖.#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #紅磡 #紅磡好去處 #紅磡美食
🐷酸菜魚
仲要份量夠大 大家好中意食魚嘅話 可以好似小編咁跟人頭叫
個底仲有啲薯粉架~ 所以就好飽肚~
如果大家傾食唔到咁都可以嗌細份嘅(都好大碗)
仲包埋飯~ 一定夠飽~ 重點係好抵~!!!
🐷荔枝蝦球
荔枝蝦球呢個菜式真係創意十足 估唔到呢到都有得食
蝦球外脆內嫩 口感層次豐富 蝦肉勁彈牙
🐷涼拌雞絲粉皮
雞絲粉皮涼拌得剛剛好 雞絲爽滑 粉皮Q彈 調味清新唔膩
小編覺得有啲辣 但接受到 ~ 飲番啖豆漿就OK
銘興酸菜魚
📍紅磡黃埔新邨德民街36號地下C號舖
星期六日兩日都落雨,天氣又好潮濕,食碗 辣麵去濕就最正。今日去紅磡黃埔,地鐵站一出就開始搵嘢食。十二點入座,餐廳已經坐滿一半人,可能落雨關係,外賣訂單好多。但係都冇影響上菜速度,好快有得食。水煮魚米線$60 ,大大碗亦都有非常多魚肉完全無骨,啖啖肉。每碗麵都會送一盒紙包飲品。另一碗蕃茄肥牛米線 $60 肥牛有好多塊,夠足料,,好味。好耐無食泡椒蓮藕帶$40,有 青瓜底,爽爽脆脆辣得好過癮 。小酥肉 $40 ,真係好酥脆。食個甜品好滿足,黃金糯米糍 ,煎香左外面有少少脆,煙煙靭靭。
星期六日兩日都落雨,天氣又好潮濕,食碗 辣麵去濕就最正。

今日去紅磡黃埔,地鐵站一出就開始搵嘢食。

但係都冇影響上菜速度,好快有得食。

另一碗蕃茄肥牛米線 $60 肥牛有好多塊,夠足料,,好味。

小酥肉 $40 ,真係好酥脆。

• 水煮魚米線
  • 泡椒藕帶
  • 小酥肉
2024-04-23 14 浏览
😌 有時食酸菜魚好大盤 要夾好多朋友食呢度嘅一人份酸菜魚就啱晒我份量少啲又可以點多啲款式嘅小食招鮮金湯酸菜魚拼牛肉配紅薯粉金湯香得嚟感覺上比較mild最開心就係可以簡要滑牛/肥牛大大碗有魚、牛、萵筍、豆卜、芽菜、金菇配埋薯粉係勁滿足嘅感覺紅糖糍粑 出面炸到好香脆內層就好軟糯 中間仲夾住好養生嘅黑糖做飯後甜品一流爽脆魚皮 本身對呢味冇咩好感好驚會腥 點知一試便愛上 魚皮好爽脆而且夠厚身 真係有膠原彈彈嘅感覺個麻辣醬好惹味 撈飯啱晒墨魚餅 一份有六大件墨魚好鮮味 口感又好彈牙辣子雞 其實配咗飯 不過唔記得影有別於坊間嘅辣子雞會炸到好乾呢到嘅雞丁偏向濕潤 配埋啲花椒同芹菜碎好開胃呢度嘅座位唔算好多~不過就見一路好多外賣單
😌 有時食酸菜魚好大盤 要夾好多朋友食
呢度嘅一人份酸菜魚就啱晒我

份量少啲又可以點多啲款式嘅小食

招鮮金湯酸菜魚拼牛肉配紅薯粉
金湯香得嚟感覺上比較mild
最開心就係可以簡要滑牛/肥牛
大大碗有魚、牛、萵筍、豆卜、芽菜、金菇
配埋薯粉係勁滿足嘅感覺

有別於坊間嘅辣子雞會炸到好乾
呢到嘅雞丁偏向濕潤 配埋啲花椒同芹菜碎好開胃

呢度嘅座位唔算好多~不過就見一路好多外賣單
2024-04-22 10 浏览
原來佢地唔止有一人份量既酸菜魚,仲有2-3人 / 4-5人份量既,今日緊係要黎挑戰下佢地既4-5人招牌酸菜魚! 雖然我地2個人食,最後係食得哂! 但份量比想像中係夠既! 魚片夠哂鮮甜爽口,塊塊都大大片。而配料方面有 芽菜 金茹 豆卜 紅薯粉等食材,因為我地叫左走辣所以更加食到湯底原本既味道! 而比較特別既係紅薯粉都係較短同碎,所以可以一啖一啖咁樣食,唔洗點咬,好方便。而且我地另外再叫多個白灼菜心,同個酸菜魚一樣,面頭係有生蒜,仲有豉油調味,味道好岩我地口味。2個人KO呢份4-5人份量既酸菜魚,係大滿足呀!
2024-03-26 40 浏览
我對酸菜魚嘅印象係十二味同十三少果啲味,呢一個酸菜魚,顛覆咗我哋酸菜魚嘅認知,佢就係平時你響九龍城買到一包最普通嘅酸菜魚湯底嘅味道。第一碗米線落到嚟,一夾起又一條不知名的毛。。店員即刻叫廚房再煮過。米線係幼米線,又唔爽口,又唔係屬於淋,但係又勁易斷,湯底好淡,急凍魚片味道正常,連芽菜唔好食,有兩件萵筍味道不錯,算係成碗嘢最好食嘅。服務態度唔好,食完個麵咀都未抹完,處處都係趕你走嘅感覺。好處係份量足,食完係飽的
好處係份量足,食完係飽的
招牌酸菜魚米線大辣
百食不厭銘興酸菜魚(紅磡~黃埔新邨),店舖裝潢簡潔,地方狹窄少少,但勝在抵食夾大碗👍👍,而且交通極為方便黄埔地鐵站🚉❣️招牌酸菜魚米線招牌米線帶酸、辣、鮮完美結合。魚肉鮮嫩多汁配上酸菜的酸味和米線的彈牙口感❣️蒜香牛蛙配白飯牛蛙肉質鮮嫩,配上蒜香調味,散發出濃郁的香氣。加上香噴噴的白飯,口感綿密❣️薑蔥蒜鮮牛肉牛肉嫩滑多汁,薑蔥蒜的香氣彌漫其中yummy❣️炸雞翼外皮炸得金黃酥脆,咬下去時發出脆脆的聲音。外脆內軟😋😋❣️紅糖鴛鴦糯米糍外層脆嫩,糯米的Q彈與紅糖的甜蜜融合在口中
百食不厭銘興酸菜魚(紅磡~黃埔新邨),

❣️招牌酸菜魚米線

❣️蒜香牛蛙配白飯

❣️薑蔥蒜鮮牛肉

牛肉嫩滑多汁,薑蔥蒜的香氣彌漫其中yummy
❣️炸雞

外皮炸得金黃酥脆,咬下去時發出脆脆的聲音。外脆內軟😋😋
❣️紅糖鴛鴦糯米糍

外層脆嫩,糯米的Q彈與紅糖的甜蜜融合在口中
2024-03-08 73 浏览
今日收工同男朋友係屋企附近覓食,見到呢間銘興酸菜魚小小嘅舖面好多人等位好受歡迎😍所以我赽又去湊下熱鬧,兩位入去等左唔夠5分鐘就入到去啦😋*****🐠銘興招牌酸菜魚配米線 $60🌶️麻辣鴨血配飯 $60叫左兩個主食,兩個都勁大碗、超足料!酸菜魚轉左米線🍜小小辣、又香,非常過癮🤩🥓脆脆香小酥肉 $40🍵抹茶流心芋球 $40🍡香脆黃米糍 $40特別推介小酥肉,見到隔離兩枱都有點,好受歡迎,過然係好香口好正😋😋*****

*****

🍡香脆黃米糍 $40

*****
2024-03-01
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 脆脆香小酥肉
  • 銘興招牌酸菜魚
2024-03-06 35 浏览
住在附近,走过去只要十分钟,早就听说了这家,没想到真是名不虚传,他们家的酸菜鱼是怎么点都不会出错,和朋友一起点大分量的或者是单人套餐都很实惠,跟餐的饮料免费喝,值得推荐!
上次幫襯完銘興山西刀削麵🍜,今晚又幫襯佢既另一間舖酸菜魚,呢間舖只係係刀削麵既對面街啫。未到食飯時間已經要搭枱,坐位好逼。-🌟 檸檬蕃茄魚🍅|$58不論係麵同埋魚片嘅份量超級多,我見大部份人都食唔哂魚肉無骨唔腥,另外有好多配料例如萵筍,木耳,娃娃菜, 食晒啲餸都已經好飽蕃茄湯底酸酸甜甜OK整體唔係話超級好食, 但係份量大一定食得飽-🌟 荔枝蝦球🦐|$45👍🏻蝦球有驚喜, 首先個樣已經好吸引,成粒荔枝咁,另外表皮好酥脆,入面有用蝦肉打成既蝦膠。呢個必試-🌟 招牌酸菜魚|$58-😋: Score 7.5/10💰: $80 Dinner (❌service charge)
🌟 檸檬蕃茄魚🍅|$58
不論係麵同埋魚片嘅份量超級多,我見大部份人都食唔哂
蕃茄湯底酸酸甜甜OK
整體唔係話超級好食, 但係份量大一定食得飽
🌟 荔枝蝦球🦐|$45👍🏻
🌟 招牌酸菜魚|$58
😋: Score 7.5/10
2024-02-18 82 浏览
之前食過「銘興酸菜魚」,今日又想食,就同街坊一齊去,我哋揀左2款酸菜魚,1款配飯,1款配米線再叫了2款小食。銘興招牌無剌老檀酸菜魚配飯叫咗小辣,微微辣幾惹味,無剌魚片又薄又嫩滑,好多配料,包括豆卜、酸菜及芽菜等,白飯撈湯,真係會食得多啲。無剌藤椒酸菜魚拼肥牛米線小辣的藤椒都越食越辣,米線份量好多,魚片同肥牛都好多,同樣有好多配料,真係好飽肚。跟餐叫左豆漿同菊花茶,另外叫左涼拌萵筍好爽口,涼拌黃金皮蛋好香滑,味道真的不錯。

銘興招牌無剌老檀酸菜魚配飯

無剌藤椒酸菜魚拼肥牛米線

2024-02-05
用餐时段
2024-02-15 59 浏览
☃️有日放工同同事去黃埔呢間小店「銘興酸菜魚」食晚餐。。。😊我地點咗以下餐點:1🦐荔枝蝦球$45 – 造型勁似荔枝,炸到外脆內軟,蝦肉彈牙,好好味。👍🏻 2🍡黃米糍小食$40 - 炸到外脆內軟,口感煙韌,好正。👍🏻 3🐟爽脆魚皮小食$58 - 魚皮夠爽脆,味道微辣。 4🐟招牌無刺老壇酸菜魚配米線$58魚肉啖啖肉,味道麻中有辣,配上大量酸菜、芽菜、金菇,湯底濃郁,米線爽滑,份量十足。👍🏻 5🍋🐟🍅無刺檸檬蕃茄魚配米線$58魚肉啖啖肉,蕃茄湯底濃郁鮮甜,蕃茄控必點,米線爽滑,份量十足。
☃️有日放工同同事去黃埔呢間小店「銘興酸菜魚」食晚餐。。。

😊我地點咗以下餐點:

3🐟爽脆魚皮小食$58 - 魚皮夠爽脆,味道微辣。

4🐟招牌無刺老壇酸菜魚配米線$58

5🍋🐟🍅無刺檸檬蕃茄魚配米線$58

2024-01-22
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 荔枝蝦球
  • 黃米糍小食
  • 爽脆魚皮小食
  • 招牌無刺老壇酸菜魚
  • 無刺檸檬蕃茄魚
2024-02-06 65 浏览
呢間前身係刀削麵都已經成日食,估唔到而家變左酸菜魚🤣🤣🤣#肥腸酸菜魚 + #酸菜魚 大大碗先$5x,好抵,可以揀飯/薯粉都得。我哋食午市都唔Hea,份量好足,配料又多。我一條友食唔曬,好彩有朋友些牙。魚夠滑,酸辣開胃!#涼拌皮蛋係黃金皮蛋!!!!唔多地方有得食,完全無腥臭味,皮蛋好爽口,加埋個汁,正🫢#椰汁西米球期間限定,好似係新品!做甜品一流,中間係流心架,唔會太甜,啱啱好👍🏻午市好多學生哥黎食,要早啲過嚟拎定位🐒
呢間前身係刀削麵都已經成日食,估唔到而家變左酸菜魚🤣🤣🤣

#肥腸酸菜魚 + #酸菜魚

#涼拌皮蛋

#椰汁西米球

午市好多學生哥黎食,要早啲過嚟拎定位🐒
🥢藤椒無刺酸菜魚拼肥牛飯魚肉鮮嫩、肥牛薄片夠嫩滑,再搭配清爽酸菜及藤椒,集麻香辣於一身,散發獨特風味!特別一讚無刺魚肉入口即化、口感細軟,鮮嫩魚肉與酸辣酸菜相互襯托,搭配相當出色,當中既濃郁酸香味令人食慾大增!🥢雙椒牛蛙配飯牛蛙肉質鮮嫩,與雙椒既香辣相得益彰。呢道菜亦融合咗椒麻香,辣椒帶來既辛辣與花椒既麻辣,獨有香辣味令大家都食到停唔到口~🥢脆脆香小酥肉金黃色外皮炸得酥脆,咬開肉質嫩滑又多汁,口感豐富!表層仲灑上孜然粉,食落好香口,超級惹味~銘興酸菜魚✨📍紅磡黃埔新邨德民街36號地下C號舖
🥢藤椒無刺酸菜魚拼肥牛飯

🥢雙椒牛蛙配飯