1K
2020-09-21 114 浏览
大角咀依間新開既刀削麵店幾光鮮, 係門口望下MENU見D野食又唔貴, 就入去食個晚餐。餐廳細細但係D位就好闊落, 小店黎講坐得算好舒適了~ 每枱上仲有自家製醃蘿蔔添!花雕醉雞飯花雕醉雞份量都幾大,  比平時食既例牌份量好似多D, 而且仲有隻蛋~! 雞件啖啖肉而且嫩滑, 皮位爽口又香, 又唔會好厚肥膏痴住, 入口又爽又滑, 花雕香味超突出, 勁香! 有驚喜!郊外油菜叫個菜FRESH下, 芥蘭翠綠好爽口。蒜泥牛𦟌牛𦟌厚身所以有咬口, 但又唔會韌, 面頭層蒜泥更加係亮點, 牛𦟌夾住一堆蒜泥入口超香, 口臭都要食麻辣肥牛麻辣汁調得好好, 真係夠麻夠辣夠香, 重口味人士同愛辣人士一定會中意, 唔怪得依個汁有配好多款小食, 因為應該撈乜都好食!薑蔥牛肉薑蔥牛肉用既係滑牛, 滑牛比肥牛好食因為又滑又夠厚身又夠腍, 薑蔥爆香過配上滑牛又係冇得輸, 撈飯一流!阿華田脆脆   奶茶脆脆依度都有特飲, 跟餐只係加$8, 每樣叫左一杯, 面頭好多脆脆, 飲既時候啖啖都有D, 最重要係佢個阿華田同奶茶底都好夠濃, 最怕出街飲野稀到死~~ 依杯8蚊抵飲!今旳叫既所有小食全部都好好食, 小店果然通常都有質素, 值得

花雕醉雞飯

郊外油菜
叫個菜FRESH下, 芥蘭翠綠好爽口。

麻辣肥牛

薑蔥牛肉

阿華田脆脆   奶茶脆脆

今旳叫既所有小食全部都好好食, 小店果然通常都有質素, 值得支持!
2020-09-19 184 浏览
大角咀新開冇耐既刀削麵,又多麻辣野,有酸蘿蔔做開胃小食,我至愛🤣⭐️麻辣手撕雞薯粉 ($43) 加$5擔擔醬我最欣賞既係麻辣同麵係分開,所以唔會滲到個麵好辣食唔到👏🏻 麻辣配手撕雞真係絕配!仲有啲花生拌碟~成碟超大碟,最後食唔哂😂😂 而加配既擔擔醬都幾正,有少少辣但好惹味,同薯粉都襯👌🏻 豬扒刀削麵 ($43)豬扒上次食過都唔錯,今次都維持到個水準👌🏻豬扒幾入味幾淋,但又唔似落左鬆肉粉,唔錯~刀削都都算煙韌,同埋份量好多🤣again蒜泥牛𦟌 ($48)蒜泥係生既,有少少辣,但都接受到~牛𦟌幾淋,建議2-3個人share食😆如果自己一個食建議係個麵到加餸,就會抵食啲💰 脆脆春卷 ($30)春卷即叫即炸,食落去幾脆口,但餡料唔算多,只可以當小食🤣最後叫埋個時菜中和番啲重口味😄呢餐經濟得黎幾滿足👏🏻

⭐️麻辣手撕雞薯粉 ($43) 加$5擔擔醬

豬扒刀削麵 ($43)

蒜泥牛𦟌 ($48)

脆脆春卷 ($30)
春卷即叫即炸,食落去幾脆口,但餡料唔算多,只可以當小食🤣

最後叫埋個時菜中和番啲重口味😄呢餐經濟得黎幾滿足👏🏻

外面下著滂沱大雨,卻無阻我到訪大角嘴吃正宗山西刀削麵的心情這店有三樣主食湯麵,湯質最稔最清新,最合家歡熱拌,麵質彈牙細密,擔擔麵肉碎跟青瓜絲,芝麻醬吊出拌麵的甜香冷拌,口感非常煙韌彈牙,醬料跟熱拌一樣,但多了麻辣,配料則以凍食為主太多東西想試,一人點了兩人份量,但幾乎沒有東西失望,每一款都不錯,即使在大角咀美食街埃華街道依舊有特色食物:熱拌刀削麵套餐$49+9,豬軟骨+黑松露蛋豬軟骨的軟骨煮得洽到好處,軟骨位爽脆非常!黑松露蛋的黑松露醬不是什麼超正的黑松露片,但嗅起來,入口也有陣菇菌類的鹹香正如我上面所說,熱拌刀削麵煙韌程度適中,厚度也剛好,而且份量很大,加上大量青瓜絲,芝麻醬跟擔擔麵醬,甜中帶點辣,不俗以分量來說CP值真的很高!麻辣香雞$46以份量來說,幾乎有半隻雞!一隻上脾,一些雞胸,一些雞背。辣醬很多也夠醒胃,蒜香跟花生提惹味,帶點麻香也夠嫩滑,真是意想不到的質素!菜$18翠綠的芥蘭,口感跟味道也不錯,爽甜清新,份量也大,兩人吃也夠華田脆爆+$8超濃郁華田味加上上面香甜的華田脆脆,帶口感的出色冷飲,小食未上完我就已經把它喝完了!份量真的爆多,即使像我這種大胃王,吃完也不用再吃下一

外面下著滂沱大雨,卻無阻我到訪大角嘴吃正宗山西刀削麵的心情

這店有三樣主食
湯麵,湯質最稔最清新,最合家歡

食物:

熱拌刀削麵套餐$49
+9,豬軟骨+黑松露蛋

豬軟骨的軟骨煮得洽到好處,軟骨位爽脆非常!

以分量來說CP值真的很高!

麻辣香雞$46

菜$18

華田脆爆+$8

份量真的爆多,即使像我這種大胃王,吃完也不用再吃下一餐了!
2020-09-19 301 浏览
香港嘅刀削麵店唔多,銘興係其中一間,佢地嘅刀削麵除左湯麵,仲有熱拌同涼拌揀,比起好多刀削麵店選擇較多,而且仲係即叫即削即煮,保証新鮮,因為我自己都幾鍾意食有咬口嘅刀削麵,所以今日去開大角咀見倒哩間麵店幾多款揀,就一於入去試下。店面簡簡單單,乾淨企理。點完麵,見倒師傅真係拎舊麵團出黎即削。所有麵款都係四十幾五十蚊有交易,加$9可以雙拼,另外亦有小食同野飲。落完單先睇倒原來每張枱上面都有大大樽醃蘿蔔任食,酸酸地好開胃我最鍾意,我都食左好多。熱拌豬大腸拼豬耳仔刀削麵($49) - 熱拌刀削麵賣相俾想像中靚,除左麵多,餸都多,刀削麵完全俾上面嘅豬大腸同豬耳遮住,豬大腸夠腍,豬耳脆口。刀削麵口感好煙韌,本身撈左芝麻沙律醬,食落好重芝麻香味,所以食完都幾飽肚,旁邊仲有青瓜絲同擔擔醬。麻辣牛展拼手斯雞刀削麵($57) - 所謂麻辣原來係喺牛展度,唔係加入湯麵入面,牛展幾腍帶少少彈口,手撕雞唔會太鞋,刀削麵因為俾湯浸住,所以食落冇熱拌咁煙韌,建議要快食,不過口感都比普通麵彈口好食。涼拌青瓜($20) - 青瓜爽脆,份量都幾多,不過留意雖然冇講明係麻辣,不過其實都係辣油底。涼拌黑木耳($30) - 黑木

店面簡簡單單,乾淨企理。

點完麵,見倒師傅真係拎舊麵團出黎即削。

涼拌青瓜

涼拌黑木耳($30) - 黑木耳好爽口,不過同樣係辣油底。
涼拌黑木耳
涼拌海蜇($40) - 海蜇都爽口,不過切得比較碎,份量唔算多,海蜇量同青瓜絲比例可能係各佔一半,性價比唔高。
涼拌海蜇
左: 奶茶脆脆(跟麵加$8) - 奶茶味幾香濃,不過可能加左柯華田脆脆,所以飲落比一般奶茶甜。

右: 柯華田脆脆(跟麵加$8) - 柯華田味超濃郁,上面好多脆脆,可以話比好多cafe嘅朱古力或柯華田飲品好飲好多,驚喜!

奶茶脆脆 & 柯華田脆脆
總結,刀削麵煙韌好食份量又足,我特別鍾意熱拌刀削麵,野飲方面一定非柯華田脆脆莫屬,柯華田味超濃冇得輸呀,估唔到大角咀舊區都有間咁高質嘅刀削麵,黎開一定要試。
涼拌青瓜
涼拌黑木耳
奶茶脆脆 & 柯華田脆脆
2020-09-18 90 浏览
座位寬闊,冷氣充足,待人有禮。餓左半日,黎到奧運,試左依間刀削麵,整體都唔錯👍🏻 我地叫左一份麻辣雜菌刀削麵配牛𦟌加上一杯熱阿華田,另外我哋叫咗麻辣香雞刀削麵配阿華田脆脆。兩份刀削麵份量充足,大大碗,一定夠哂飽,湯底夠味,唔會太鹹,而牛展都好大份約有十塊,大大片;麻辣香雞嘅麻辣汁好夠辣,食得辣既朋友先至好叫呀😂,份量都好大,雞肉又夠滑👍🏻👍🏻。食肉獸既我仲叫左兩份麻辣小食😍,一份麻辣豬軟骨,豬軟骨煮得好淋,啲軟骨都好好咬,加上啲麻辣汁令人食完一舊又一舊啊,而另一份係麻辣金錢肚,金錢肚又唔會好林喎,有啲咬口,大大啖咁食,令人回味無窮。兩杯飲品,一杯熱華田,一杯阿華田脆脆,兩種華田既感覺,加上唔係周圍都有阿華田脆脆,所以通常都會試下,好飲👍🏻

座位寬闊,冷氣充足,待人有禮。
餓左半日,黎到奧運,試左依間刀削麵,整體都唔錯👍🏻
2020-09-18 59 浏览
用openrice五折外賣優惠購入鷄絲上湯刀削麵($22包熱柚子蜜一杯)不用花時等待,而且比原價平成半,可以一試。刀削麵很飽肚,小辣剛好,湯夠熱,可惜缺少了酸蘿蔔,少了那點風味。

2020-09-18
2020-09-15 86 浏览
北京刀削麵即削即食香港很小有刀削麵款式多有冷的即涼拌也有湯上的坐低叫左三個小食兩個刀削麵花雕醉雞刀削麵份量好充足雞件大大舊賣相吸引花雕甜甜地岩我口味招牌過橋刀削麵有好多餸分別有牛丸,魚蛋,貢丸,墨魚丸,雞絲,豬耳,生菜滿足貪心既我大大碗刀削麵條不會很厚很闊很適合香港人口味口水雞麻辣味適中不會紅油滿碟蓋過雞肉惹味十足麻辣豬耳豬耳切到剛剛好大小符合爽脆口感蒜泥牛展蒜泥滿滿的但不會失去牛展味牛展切得厚薄適中最後黎個華田爆脆作個美麗句號由坐低到走個刻夜晚人流不斷全場爆滿企係外面即人買外賣也不少就知有幾好味
北京刀削麵

岩我口味

招牌過橋刀削麵
有好多餸
分別有
牛丸,魚蛋,貢丸,墨魚丸,雞絲,
豬耳,生菜

全場爆滿
企係外面即人買外賣也不少
就知有幾好味

2020-09-15 103 浏览
話說今日去開朋友係大角咀既studio,見都差唔多食飯時間,諗住早d去搵間餐廳食起碼有位坐。行到埃華街見到黎間銘興山西刀削麵似係新開,裏面裝修都幾新下,所以同朋友入左去試下。一坐低已經見到枱面有一大甖醃蘿蔔,仲要係自己任攞任食,二話不說即刻畢咗黎試先睇餐牌。個味道都唔錯,唔會醃得太酸,少少甜食落好開胃。一開始梗係試吓啲小食先啦,今次都叫得幾多,事關我都幾喜歡食麻辣嘢,首先我哋嗌左個麻辣皮蛋,佢唔似坊間嘅皮蛋辣辣地,反而蒜蓉加埋個醋汁,食落都唔錯。而牛展切得好薄身,好適合一啖一塊,加埋上邊少少嘅蒜泥,一齊咁食又係另一種刺激。口水雞非常嫩滑,一啲都唔鞋口,而個麻辣汁都好野味,令到人越食越想食。終於嚟到主菜啦,朋友叫咗個墨魚丸湯刀削麵,墨魚丸唔係話太大驚喜,但食落都唔會好粉。反而個刀削麵麵底就非常唔錯,食得出個面本身係新鮮整,非常有咬口。我自己就叫咗個麻辣金錢肚冷刀削麵,個面一上枱個份量有少少俾佢嚇親,淨係見佢面上比嘅配料已經知道呢個面唔簡單,夾起少少面睇啲汁係底分開咗兩邊,望落估計係啲麻辣紅油加埋日本芝麻醬,再撈埋上邊嘅麻辣肉碎同埋金錢肚,簡直係一啖一滿足。

麻辣牛展

上湯墨魚丸刀削麵

麻辣金錢肚冷刀削麵

麻辣牛展
上湯墨魚丸刀削麵
麻辣金錢肚冷刀削麵
2020-09-14 113 浏览
今日約左fd嚟到大角咀呢頭食lunch~好耐冇食刀削麵🙈就入嚟呢間餐廳試吓呢度嘅刀削麵🤣花雕醉雞刀削麵($55)一大碟花雕醉雞同埋一大碗刀削麵😍雞肉滲透一浸香濃嘅花雕酒🥰雞肉幾新鮮嫩滑💕仲有個流心蛋,都有一浸香噴噴嘅花雕酒味😋刀削麵煙煙韌韌,幾有咬口👍🏻湯底都幾正~熱拌豬頸肉金沙骨刀削麵($61)雙拼只係加$9,好抵👍🏻食到兩樣餸🤣豬頸肉幾乳,而且冇肥肉,食落唔會太膩😆金沙骨表面金黃色😍好吸引💕食落表皮脆卜卜,內裏有肉汁☺️熱拌麵拌有醬汁,幾creamy🥰郊外油菜($18)灼生菜~生菜幾新鮮👍🏻調味再鹹少少會更好🙈蒜泥牛𦟌($48)蒜泥咪好香😍適合啲好鍾意食蒜嘅人一試🤣牛𦟌好薄,配埋蒜泥好夾😋滷水雞翼($40)因為我同個friend都唔食得辣🙈所以就叫咗滷水雞翼🤣滷水味好濃郁😋雞翼幾有咬口😋同滷水汁好夾👍🏻阿華田脆脆(+$8)跟餐只係加$8🤣好抵飲☺️好香濃嘅阿華田味😋表面仲浮有脆脆粒🥰幾正👍🏻

花雕醉雞刀削麵($55)

熱拌豬頸肉金沙骨刀削麵($61)

郊外油菜($18)
灼生菜~生菜幾新鮮👍🏻調味再鹹少少會更好🙈

蒜泥牛𦟌($48)

滷水雞翼($40)

阿華田脆脆(+$8)
熱拌豬頸肉金沙骨刀削麵
滷水雞翼
阿華田脆脆
2020-09-13
熱拌豬頸肉金沙骨刀削麵
滷水雞翼
阿華田脆脆
2020-09-13 44 浏览
Relax our mind☁️☁️🎈銘興山西刀削麵/Daydreaming is not always a bad thing./經過大角咀 想試下呢間大大碗既手撕雞刀削麵🐓咁啱遇着下午茶時間3-5pm 就食咗佢幾抵嘅下午茶餐😋下午茶餐刀削湯麵都係$32咋😱因為下午茶餐冇手撕雞刀削麵揀所以就揀咗佢地menu都推介嘅豬軟骨啦💕熱拌麻辣豬軟骨刀削麵($32+$6轉熱拌)因為本身唔太食得辣 就叫咗少辣🌶下午茶餐雖然比起午餐細份左但份量其實啱啱好 因為見其他人話午餐份量多到食唔哂😂 碗麵黎到 表面有青瓜絲 蔥花 兩條半大大條豬軟骨🐷配有秘製醬汁同芝麻醬🤤 熱辣辣刀削麵煙韌大條 帶點微辣 記住要撈勻嚟食 如果唔係可能會比較鹹👻枱面上仲放有自家製醃蘿蔔粒 酸酸地做開胃菜就啱哂啦🥢呢度刀削麵有熱拌冷拌又或者可以跟湯🍜麵底可以轉為米粉米線又或者紅薯粉每個餐會跟一杯熱飲 凍飲(+$3)
Relax our mind☁️☁️
🎈銘興山西刀削麵

經過大角咀 想試下呢間大大碗既手撕雞刀削麵🐓
咁啱遇着下午茶時間3-5pm 就食咗佢幾抵嘅下午茶餐😋
下午茶餐刀削湯麵都係$32咋😱
因為下午茶餐冇手撕雞刀削麵揀
所以就揀咗佢地menu都推介嘅豬軟骨啦💕

熱拌麻辣豬軟骨刀削麵($32+$6轉熱拌)
因為本身唔太食得辣 就叫咗少辣🌶
下午茶餐雖然比起午餐細份左
枱面上仲放有自家製醃蘿蔔粒 酸酸地做開胃菜就啱哂啦🥢

呢度刀削麵有熱拌冷拌又或者可以跟湯🍜
麵底可以轉為米粉米線又或者紅薯粉
每個餐會跟一杯熱飲 凍飲(+$3)
2020-09-12 61 浏览
🔸涼拌皮蛋 $20🔸涼拌海蜇 $40🔸花雕醉雞 $46🔸麻辣牛筋腩刀削麵 $48🔸阿華田脆脆 跟餐+$8-今日大角咀一日遊,食完lunch之後同朋友去奧海城shopping,好期待誠品就快開幕啊!夜晚就行返過埃華街搵嘢食。呢間刀削麵嘅麵係師傅每日手製,再即叫即削即煮,超正宗又新鮮,麵質非常彈牙厚實,絕對唔同平時喺街食嘅刀削麵啊。另外都叫咗啲小食share可以試多幾款,天氣熱食涼拌小食就最正喇,仲有誠意推介花雕醉雞,雞肉超嫩滑入晒味,必食!
🔸涼拌皮蛋 $20
🔸涼拌海蜇 $40
🔸花雕醉雞 $46
🔸麻辣牛筋腩刀削麵 $48
🔸阿華田脆脆 跟餐+$8

2020-09-12 77 浏览
今日想食D重口味既野就黎左呢間刀削面,刀削麵聽就聽得多 但未試過刀削面的口感 好期待店鋪幾大幾光猛,廚房用左透明玻璃,可以清楚睇到師傅削麵既過程係等菜既時候都可以欣賞下佢地表演刀法 haha我同朋友都好肚餓,所以每一叫一碗麵之餘,仲叫左3個小食share墨魚丸刀削麵麵既份量好足夠,好彈牙,有種新鮮既感覺,可能因為d麵真係即叫即整都好掛湯,配上麻辣湯,口感好豐富,一啖接住一啖停唔到墨魚丸亦在水準之上,食到墨魚既肉,唔係攪到爛哂果種,口感好好麻辣皮蛋蒜泥牛展好大份!蒜泥味好香唔會太嗆,岩岩好牛展都好爽口,好食口水雞呢間店既醬做得好好,好夠味雞都好嫩滑,成個組合好夾今日見識到山西既刀法,完全同山西豆腐唔同係真材實料,唔怕任何人既好味道

係等菜既時候都可以欣賞下佢地表演刀法 haha

墨魚丸刀削麵
都好掛湯,配上麻辣湯,口感好豐富,一啖接住一啖停唔到

蒜泥牛展
好大份!蒜泥味好香唔會太嗆,岩岩好
牛展都好爽口,好食
口水雞
呢間店既醬做得好好,好夠味
雞都好嫩滑,成個組合好夾

今日見識到山西既刀法,完全同山西豆腐唔同
係真材實料,唔怕任何人既好味道
2020-09-11
2020-09-10 58 浏览
放工埃華街同老婆食埋嘢返屋企,見到呢間新開嘅 刀削麵店 就入嚟試下啦 ☺️☺️地方都算大 ,而且座位好闊 ,店員都 好nice 🥰🥰裝修簡約 以白色為主,感覺開揚乾淨 👍👍見到個廚房,師傅喺度削緊刀削麵添 🤣🤣即叫即做 ,非常正宗😁😁食物種類選擇都幾多,第一次食當然會揀刀削麵啦 🥰😁欣賞餸另上,而且仲可以揀大中小辣 😝😝湯底應該用咗牛骨去淆,好鮮甜 😬😬食完仲冇口渴㖭 !雞翼大大隻 拼牛展 ,份量好多呀 ☺️老婆鍾意食肥膩嘢 😝揀咗大腸 紅燒肉,佢話非常到位,好味 😋清清哋叫多碟菜先 😜😜見到隔離枱碟花雕醉雞 忍唔住再叫多碟小食 ,分量好多呀,咁啱仲係個雞髀位㖭 ☺️☺️非常嫩滑,花雕酒香🤩🤩酒味又唔會過濃,恰到好處仲配埋糖心蛋添 全部嘢食都好有好味 😋屋企附近多咗個新選擇 ,被列為我地嘅食堂之一🤩🤩見外賣仲做緊八折呀,下次打定電話黎先😁

仲配埋糖心蛋添

見外賣仲做緊八折呀,下次打定電話黎先😁

2020-09-10
2020-09-10 62 浏览
呢間刀削麵開咗幾個月,同事對呢間店既評價都唔錯,放工決定試一試!$55 花雕醉雞刀削麵雞既分量都算多,但係食落帶d好微既酸味🤔唔知係壞左定係佢個汁真係酸😅,蛋都算入味,帶少許醉味。$43 麻辣雞扒刀削麵 叫左小辣,麻辣好香,加左入湯配麵食即刻昇華左😂雞扒不過不失,係即煎,拎出黎熱辣辣。2個餐都包一杯熱飲,我地叫左熱朱古力,淡左d,無乜味。個人都幾滿意佢既刀削麵,有口感,又唔會煮到太淋🍜,埋單人均消費$50,晚餐黎講算係抵。

$55 花雕醉雞刀削麵

$43 麻辣雞扒刀削麵

2個餐都包一杯熱飲,我地叫左熱朱古力,淡左d,無乜味。

2020-08-18 132 浏览
本身好鐘意食刀削麵 因為鐘意個口感 煙煙韌韌有咬口呢間銘興啱啱開已經大受區內街坊歡迎 晚上經常見到門外有人等位或等拎外賣今次試咗熱拌牛筋腩刀削麵 除咗熱拌 仲可以揀冷拌或者湯麵 佢嘅麵底的確做得唔錯 係我鐘意嗰種感覺 而牛筋腩份量好足夠 如果再稔啲就更加好而呢個拌麵味道好豐富 配咗青瓜絲/蒜泥/辣醬等等 越食越開胃
本身好鐘意食刀削麵 因為鐘意個口感 煙煙韌韌有咬口