🌟餐廳:銀匙小碗📍地址:太子弼街75-77號地下A號舖💰價位:$50~$100⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 21:30 (逄星期二休息)今日喺太子旺角忙足全日,做晒啲嘢,一於搵間特色小店,食埋晚飯先返屋企~一落天橋就比我發現呢間好特別嘅餐廳「銀匙小碗」,小店主打自家製餃子湯麵配合多款熬制湯底及特色小食~———————————————————🔹芫荽豬肉餃 - 芫荽控必試,芫荽分量十足,搭配豬肉餡料夠晒清新~🔹芝士粟米豬肉餃 - 芝士粟米味道濃厚,同豬肉好搭配,食得好滿足~🔹椰菜雲耳豬肉餃 - 層次感豐富,椰菜雲耳增強口感,夠鮮甜爽口~🔹紫甘南粟米豬肉餃 - 紫椰菜特別鮮甜爽脆,再加入粟米粒,夠晒滿足~餐廳提供嘅餃子可選擇雙拼,可以俾大家試多幾款唔同嘅口味,抵讚!湯底可以選擇雞湯、蕃茄、麻辣及酸辣湯,款式眾多~我哋分別揀咗蕃茄湯及雞湯,雞湯鮮味十足,帶點清甜;蕃茄湯用原隻蕃茄熬製,酸酸甜甜,飲落好開胃~———————————————————🔹紫菜貢丸湯貢丸夠晒大粒,彈牙而且有咬口;加入潮州紫菜再淋上熱湯,湯底仲有芹菜粒,令味道更突出~———————————————————🔹手撕雞
🌟餐廳:銀匙小碗
📍地址:太子弼街75-77號地下A號舖
💰價位:$50~$100

———————————————————

湯底可以選擇雞湯、蕃茄、麻辣及酸辣湯,款式眾多~

🔹紫菜貢丸湯

🔹手撕雞
呢款手撕雞材料豐富,雞肉入口嫩滑,用上餐廳自家製醬料調味,搭配爽脆嘅青瓜,口感豐富又夠惹味,值得一試~

🔹油菜(菜心)
菜心夠晒鮮嫩,大大棵分量十足~

🔹樽裝奶茶/檸檬茶
兩款飲品都係餐廳自家調製,以樽仔盛載,夠晒方便~特別推介樽裝奶茶,茶底香醇,入口滑順,飲落好醒神!

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
呢間主打特色餃子、麵食及小食嘅小店,裝修簡約時尚,餐牌設計精緻,吸引不少街坊注目捧場~食物方面餃子嘅口味選擇眾多,而且湯底亦好出色,值得一試~
2023-07-22
2023-07-22 54 浏览
中午時間,我同事想食吓餃子,同事介紹這間有不同味道的餃子,有煎餃和湯餃,亦有麵食,又有其他小食。所以決定一試。望到餐牌,有六款餃子選擇,都好啱我哋嘅口味,價錢非常抵,只是$42就有10隻,我們選擇了芫荽豬肉餃和白菜豬肉餃,另外叫了小食,麻辣木耳$30和麻辣牛展$39。這間餃子,非常好食,性價比高,平靚正,如果想叫外賣,又想食餃子和小食,這間真是不錯的選擇。絕對推介。#銀匙小碗 #太子 #餃子 #太子餃子 #外賣餃子

#銀匙小碗 #太子 #餃子 #太子餃子 #外賣餃子
2023-07-19 48 浏览
旺角MOKO嘅天橋下面開左呢間餃子店🍜見係小店點都支持下 估唔到又幾好食 有d surprise到 餃子好大隻 餡料好足 咬開啖啖肉 外皮厚薄適中 皮肉完全無分離 豬肉新鮮爽口 會想再幫襯😇!個人最鍾意係椰菜雲耳豬肉餃🥟芝士粟米豬肉餃都唔錯 幾香口 湯底揀左蕃茄湯🍅起碼飲完唔口渴先 芝士粟米豬肉餃椰菜雲耳豬肉餃白菜豬肉餃韭菜豬肉餃$40/8隻(雙拼)貢丸紫菜湯 $35貢丸好彈牙 有5粒都幾抵食😝夾雜香菇 手撕雞 $36手撕雞小食幾惹味 辣得幾過癮 雞肉唔嚡口✨

個人最鍾意係椰菜雲耳豬肉餃🥟芝士粟米豬肉餃都唔錯 幾香口

湯底揀左蕃茄湯🍅起碼飲完唔口渴先

芝士粟米豬肉餃
椰菜雲耳豬肉餃
白菜豬肉餃
韭菜豬肉餃
$40/8隻(雙拼)

貢丸紫菜湯 $35

貢丸好彈牙 有5粒都幾抵食😝夾雜香菇

手撕雞 $36

手撕雞小食幾惹味 辣得幾過癮 雞肉唔嚡口✨
很老實作為愛電影的人 很明顯是為了這一句而去捧捧場的😆因為我本人不太愛吃餃子😬所以我就吃了這邊的湯麵🍜這次我點了牛丸酸辣台灣面😬還有手撕雞~沒想到這邊的手撕雞跟外面的不一樣 這裡是已經拌好薑蓉(?)(應該是吧 因為我好像吃了很多薑🤣)愛沾薑蓉的朋友應該會很愛😆
很老實作為愛電影的人 很明顯是為了這一句而去捧捧場的😆

3K
2023-07-08 413 浏览
行過見有間餃子店價錢唔貴又幾啱食 就試下佢先小店主打外賣 堂食只有七個位除左餃子 都有啲麻辣小食而餃子就有八款口味🥟紫甘南粟米豬肉湯餃先來份湯餃要了蕃茄湯底餃子好大隻 餡料多好飽滿紫甘南(藍?)其實係紫椰菜椰菜爽有咬口 粟米甜美蕃茄湯底鮮味清甜要左十隻嘅湯餃原來都好飽㗎😆🥟麻辣白菜豬肉餃子麵朋友就要餃子加麵底麻辣餃子同麻辣湯底併台灣麵餃子唔同包法但一樣好大隻而餃子同湯底都係小麻小辣如果嚐辣者可能會覺得唔夠辣🌶️但我自己就覺得幾啱口味啦🥟芫茜芹菜豬肉煎餃仲叫左十隻煎餃share食口味就揀左香口嘅芫茜芹菜皮薄餡多煎得香脆正喎😋夠重口味🐓手撕雞朋友嫌淨食餃子悶再加左份小食手撕雞雞撕得很碎 一絲絲的微辣帶少少酸味開胃小食黎😆🥤樽仔奶茶(左)&檸茶(右)店內提供自家沖製的樽裝飲品仲有罐裝汽水同紙包飲品奶茶茶底香奶夠滑很正宗的港式奶茶口味檸茶茶底都香呀唔酸微甜幾啱口味飲多兩啖覺得有啲似雀檸😆食得好飽正呀🤤小店無加一
行過見有間餃子店

再加左份小食手撕雞
雞撕得很碎 一絲絲的
微辣帶少少酸味
開胃小食黎😆

🥤樽仔奶茶(左)&檸茶(右)
店內提供自家沖製的樽裝飲品

食得好飽正呀🤤
小店無加一

2023-07-08
2023-07-07 34 浏览
天氣熱辣辣好多時都無咩胃口呢啲時候就好自然會諗起餃子🙊飽肚得嚟又多口味煎又得湯又得 簡單方便揀左一份湯餃一份煎餃一份湯麵加餃子再另加手撕雞同樽仔奶茶煎餃揀咗芝士粟米豬肉同埋紫甘藍豬肉餃湯餃就揀咗麻辣白菜豬肉同埋韭菜豬肉最後一個芫荽芹菜餃湯麵呢度嘅餃子同平時食開嘅有少少唔同偏向比較薄身但同樣皮薄多鹹紫甘藍餃煎完出嚟顏色好靚 白裡透紫芝士粟米咸香十足無油膩感麻辣白菜俾想像中易入口唔會太辣韭菜豬肉幾時都係мy ғavorιтe芫荽芹菜餃芹菜比芫荽味重雞湯比蕃茄湯稍勝不過提提唔中意芫荽,記得走青🤣手撕雞非常惹味蒜香微酸加小辣樽仔奶茶香濃幼滑 茶味十足 —————————————————————▦ 煎餃8隻 $42▦ 湯餃8隻 $38▦ 雙併+$2▦ 煎餃湯麵 $44▦ 手撕雞 $30▦ 樽仔奶茶 +$9
天氣熱辣辣
麻辣白菜俾想像中易入口唔會太辣
韭菜豬肉幾時都係мy ғavorιтe
芫荽芹菜餃芹菜比芫荽味重
雞湯比蕃茄湯稍勝
不過提提唔中意芫荽,記得走青🤣
手撕雞非常惹味蒜香微酸加小辣
煎餃湯麵
煎餃
2023-07-05
2023-07-06 36 浏览
鄰近旺角東站既🥟外賣店有唔同選擇既餃子 麵 同小食 特別樽仔奶茶📌 湯餃 芫荽豬肉餃+紫甘藍粟米豬肉餃 (雙拼)樽仔奶茶 📌煎餃 芝士粟米豬肉餃+紫甘藍粟米豬肉餃(雙拼)樽仔奶茶 📌牛展番茄湯台灣麵📌牛丸擔擔麵📍太子弼街75-77號地下A號舖🏷️銀匙小碗 (太子)#旺角#外賣店#餃子
2023-07-06
下午茶
2023-07-05 48 浏览
呢日喺旺角東,諗住簡單快脆食個午餐,路過呢度,見到寫住「祖傳三代,現在是第一代」嘅餃子🥟小店,幾有趣,咁就決定入去試吓🤣$38「韭菜豬肉餃」拼「芫荽豬肉餃」8隻:餃子🥟隻隻都脹卜卜,清楚食到豬肉味🐷同埋 韭菜 或 芫荽🌿味,貨真價實,童叟無欺,好食🤩$22「油菜」:係菜心🥬,菜心新鮮,顏色翠綠,白灼簡單好食😋$36「手撕雞」:啖啖肉,雞肉🐓幾滑,撈咗蒜蓉、紅辣椒、秘製醬汁,幾惹味🤩$9「樽裝凍奶茶(跟餐)」:呢個樽裝奶茶夠香夠滑😋

$9「樽裝凍奶茶(跟餐)」:呢個樽裝奶茶夠香夠滑😋
今晚路過旺角太子一帶,現場景觀是很熱鬧很旺場,我們很容易泊好車後,去搵美食啦…有了泊車易之後,在旺角太子泊車不是難事,地區性有半小時泊車時限,我地快閃吃了晚餐,大滿足。很驚喜,新開張的「銀匙小碗」有我們想吃的餃子(湯餃,煎餃及生餃子),可以選擇兩款口味……我們點了湯餃子10隻,選了白菜豬肉餃及芫茜芹菜豬肉餃+雞湯。餃子大大隻,肉多汁爽甜。#鹵水牛腱台灣麵配雞湯 : 牛腱非常的入味,肉質軟腍,配上台灣麵爽口又彈牙,好味道。#牛腱台灣麵配雞湯 : 牛腱非常的入味,肉質軟腍,配上台灣麵又爽口又彈牙,好味道。麻辣手拍青瓜:青瓜爽口脆卜卜,夏天涼伴小吃。好辣的人,又想吃下涼伴小吃,不錯的選擇。#滷水雞腎: 第一次吃的滷水雞腎很入味,軟軟腍腍,佐酒伴餃子,麵食也不錯。#麻辣手拍青瓜:青瓜爽口脆卜卜,夏天涼伴小吃。#滷水雞腎: 第一次吃的滷水雞腎很入味,軟軟腍腍,佐酒伴餃子,麵食也不錯。樽裝奶茶:奶及茶的比例很平均,港式奶茶是 no. 1……好好飲!

#麻辣手拍青瓜:青瓜爽口脆卜卜,夏天涼伴小吃。

2023-07-02
  • 鹵水牛腱台灣麵配雞湯