2021-12-05
經過一間裝修明亮的餐廳,睇見標榜以炒飯作招牌嘅食店,便入去試吓😇見餐廳提供好多款式嘅炒飯,於是我便選擇了一個每日限量嘅椒鹽豬扒炒飯,另外再加一個小食蜜汁雞翼。嗰一個椒鹽豬扒炒飯,標榜係即叫即炸,以晚市來講,上菜算快。椒鹽豬扒肉質柔軟,沒有筋,脆醬非常之薄,餐廳秘製嘅椒鹽亦都好惹味,炒飯上面加入蔥花和辣椒乾,為這道炒飯點綴了不同顏色。炒飯隔離也有少量時蔬,為我減輕了油膩感,非常清新。😗而我點的小食蜜汁雞翼,表皮有輕微炸過,咬下去非常鬆脆,帶點香濃嘅蜜糖味,和一些芝麻香,令蜜汁雞翼的味道增加了幾個層次。而且雞翼剛剛熟,輕輕一咬,雞肉應聲脫落,非常滑溜,值得品嚐😋最後飲返一杯高級茶餐廳水準嘅熱奶茶,畢竟茶味濃,而且夠滑,十分推介。