2017-05-28 207 浏览
喜歡食上海菜嘅我,睇到長發商場有上海野食同d食評有d話OK有d話好難食,所以約咗屋企人去食晚餐。點咗上海菜必食嘅小籠包,非常失望,個皮一夾巳一爛,d肉汁流唒出來,而且吾係熱辣辣。三十蚊四件小籠包係平,所以只能接受。另外,糖醋魚塊,味道不錯,酸酸甜甜。我地點咗個金雋炒飯,非常難食,爸媽都話難食。個炒飯只得幾粒蟹柳同幾隻蝦仔,一食落囗只係暖,不是熱嘅,七十蚊食呢個飯真係性價比超低點咗個砂鍋雲呑雞,超鹹食完超級口渴,

三十蚊四件小籠包係平,所以只能接受。

另外,糖醋魚塊,味道不錯,酸酸甜甜。

,七十蚊食呢個飯真係性價比超低

點咗個砂鍋雲呑雞,超鹹
食完超級口渴,

其實從前常來此吃飯,侍應們都認得我兒子,這天放工接到孩子已經很晚,來到看看還有哪間未關店的,侍應們立即前來打招呼,說很久沒見,問說關店時間後,因盛情下就坐下來了。晚市只有二人至四人餐,二人餐從前吃過,倒也不錯,而且很多選擇,前菜主菜小吃飲品都可自選。今天只有我一個人吃,所以點了兒時愛吃的湯年糕,以及小籠包,以防應該已吃了晚飯的寶寶想吃。湯年糕是家鄉上海的家常味道,配料有召菜,小白菜以及瘦肉片。雖不是山珍海錯,但立時感到心頭暖暖的。年糕很軟身,而且煙韌彈牙而不黏牙,亦很入味,我給了幾片寶寶一同吃,他吃得很滋味。小籠包皮夠薄不易破,至少不會一夾起就破,盲點的頂端位置皮亦薄,一口咬下不會吃到一片粉糰,而且餡料好味。以屋村商場,以此價錢,算上上佳品!還想介紹這裡的豆漿,不會太甜,筆者寶寶嘴挑,不是每款都愛喝,這家的豆漿他最愛!

上海湯年糕

上海湯年糕
2017-04-02 204 浏览
今日去左食嘢,d坐位都幾舒適、好整齊,環境好乾淨,而且d裝飾都幾靚,d服務員的態度都幾親切,d嘢都幾好食,都好啱我口味,如果再有機會都會再嚟食,值得大家過嚟一試

• 招牌小籠包
2017-02-19 301 浏览
新年時男友來拜年,到附近商場搵食醫肚,有部份餐廳都未開,所以今次揀左呢間上海菜,又估唔到都幾好味,可能新年流流,服務都比較好。招牌小籠包$30有四個,價錢都合理,賣相看似不吸引,小籠包比較扁平,咬破包皮一嚐,幸好肉汁豐富,皮也算薄,肉餡也較多。花雕醉雞$60,雞肉浸得夠入味,有酒香而不澀,雞肉質感偏札實,再嫩滑點會更好。酸辣湯麵$44,價錢好親民,大大碗夠飽肚,可以一嚐酸辣湯,又食到上海麵。不過酸辣湯雖材料滿滿,但味道不夠濃,不夠酸也不夠辣。瑤柱扒豆苗$98,有大量細心拆成的瑤柱絲,蠔油芡汁稀稠適中,味道濃郁惹味,豆苗鮮嫩無渣,濕潤帶點咬口。價錢夠親民,食物味道不錯,附近屋邨醫肚選舉擇之一。
花雕醉雞
酸辣湯麵
瑤柱扒豆苗
價錢夠親民,食物味道不錯,附近屋邨醫肚選舉擇之一。
2017-01-31
瑤柱扒豆苗
我比較鍾意食上海菜嘅冷盤同小食,搬咗嚟青衣之後,遇著唔想煮飯嘅日子都會嚟幫襯下呢間餐廳。醉雞、炸銀絲卷都係我每次必點。今晚點咗以下菜式:花雕醉雞 - 酒味好濃,我個人幾欣賞,做前菜好開胃炸銀絲卷 - 熱辣辣,金黃色,好香口,外面好脆,入面又軟淋淋,加埋煉奶,大人小朋友都鍾意食上海炒年糕 - 炒得好香,上海年糕好彈牙,味道都幾濃,所以食多幾啖就覺得稍為有啲咸小籠包 - 不過不失,層皮略為厚咗啲,但係價錢唔貴所以都無大期望豆沙鍋餅 - 應該係即叫即整,上枱嘅時候熱辣辣,甜味適中,可以encore餐廳員工服務態度就一般,門口無人帶位,入到去自己揾位,餐牌、茶,都要叫先俾,同埋啲店員永遠唔會應你一句,即使點菜都唔會同你覆單,寫完就走開

醉雞、炸銀絲卷都係我每次必點。

今晚點咗以下菜式:
花雕醉雞 - 酒味好濃,我個人幾欣賞,做前菜好開胃

2017-02-15
  • 花雕醉雞
2017-02-05 201 浏览
食物質素以價錢黎講算可接受,符合性價比。但員工服務超差,好似欠左佢哋咁,問侍應少少野野好似要麻煩到佢咁,野食又落錯比漏,成半個鐘後先追佢單佢,佢行都無行入廚房問,就秒速答你整緊,再過10分鐘又再追,佢先入去,就即有。咁既態度,簡直倒餐廳老闆米。
食物質素以價錢黎講算可接受,符合性價比。

2017-02-02 190 浏览
今次太激氣,要專登開account提醒大家!如果唔介意服務態度,呢間味道都算中上。但如果想要好既服務,就千奇唔好食呢間!!買個外賣,落錯單都算,重賴落個客到,話係你問題,完全無諗過解決件事! 叫佢換過比我,重企硬大大聲講"唔換"。落單要回鍋肉粗炒,結果落左回鍋肉客飯。落單果陣個職員已經不停分心同其他人講野!自言自語就話同你確認左,但問題係我都無答過你落單內容岩!最後照要個飯,個飯十分之硬又乾。回鍋肉還算可以,大部份都係菜,豆腐乾同肉偏少。平日晚夜堂食落單,問多幾句啲職員已經一面不耐煩既樣。自己做錯野重要黑口黑面!待客態度太差!!!我見都有其他食評話呢間態度差,入此店前請三思!!
今次太激氣,要專登開account提醒大家!

如果唔介意服務態度,呢間味道都算中上。

但如果想要好既服務,就千奇唔好食呢間!!

我見都有其他食評話呢間態度差,入此店前請三思!!
2017-02-02
20 分钟 (外卖自取)
2016-11-17 354 浏览
這裏新開,好多人等位,等左一陣,好快,上海菜館,我們叫左小籠包,皮夠薄,肉汁多,肉都唔大,啱啱好。生煎包Ok, 香脆d仲正,窩貼好油,肉好多。咕嚕肉都好好味,酸酸甜甜,菠蘿好甜,干扁四季豆好惹味,好爽口,肉碎好多,香口,回鍋肉都好惹味,夠晒香口,肉半肥瘦,紹菜都爽甜,香脆。雪菜年糕好味,唔漏,好多雪菜,好味,又香,雪菜好甜的,銀絲卷好滑,一絲絲好味。

2016-11-05
2016-09-25 313 浏览
服務態度整體超級差 落單員落漏太多單 我叫10樣野得5樣到 帶位員帶我到大枱我坐低食埋 都仲問多我3次幾多位 野食味道一般 上菜極慢 一個字形容 【差】唔怪得之間間野都要排長龍 係得佢唔駛排啦
2016-09-25
作為青衣友,又喜歡吃上海菜,朋友報料說這裡的擔擔麵及包點好味道!點都要來試一次!一個人來吃晚餐,八點幾來到都要等位呀!大約等左20分鐘左右吧!終於有得搭枱!不過,坐低後落左ORDER,茶水都無杯,要我問佢地拎!睇得出D侍應係好忙....T.T不過,食物質素是不錯!先講小籠包吧!皮厚薄度一般,唔會太薄又唔會太厚!皮不易弄穿,裡面的豬肉新鮮多汁,食落熱辣辣!其實不配醋吃,一咬湯汁也很鮮味!擔擔麵完全是我杯茶呀!好耐無食過咁重花生味的擔擔麵!超正呀! 而且麵底也大,份量真的夠哂飽啦!勁多花生粒,炸菜及蔥花!撈著麵吃大滿足啊!屋村商場的餐廳能有這般水準,真係難得呀!

點都要來試一次!一個人來吃晚餐,

八點幾來到都要等位呀!大約等左20分鐘左右吧!

終於有得搭枱!

不過,坐低後落左ORDER,茶水都無杯,要我問佢地拎!

睇得出D侍應係好忙....T.T

不過,食物質素是不錯!
金雋江南菜館-小籠包
先講小籠包吧!皮厚薄度一般,唔會太薄又唔會太厚!

皮不易弄穿,裡面的豬肉新鮮多汁,食落熱辣辣!

其實不配醋吃,一咬湯汁也很鮮味!
金雋江南菜館-擔擔麵
擔擔麵完全是我杯茶呀!

好耐無食過咁重花生味的擔擔麵!

超正呀! 而且麵底也大,份量真的夠哂飽啦!

勁多花生粒,炸菜及蔥花!

撈著麵吃大滿足啊!

屋村商場的餐廳能有這般水準,

真係難得呀!
2016-07-03
金雋江南菜館-小籠包
金雋江南菜館-擔擔麵
2016-09-08 241 浏览
遠遠來到長發邨,想試試這一間新的上海餐廳,看看這名字以及餐牌,才發現原來也同樣是元朗大馬路旁邊的鍋貼大王餐廳。上海排骨湯麵,排骨另上,放在另外一個碟子上,賣相也相當之吸引,排骨非常之厚身,切成四五件之後,肉感非常之強。但是吃落就覺得比較乾爭爭,那都好,那就代表餐廳沒有使用「鬆肉粉」將豬扒醃得軟熟。只是吃下的時候,中間的排骨就會顯得比較乾,而且比較容易痴牙。麵條也沒有什麼特別,湯底非常之清,麵條正正常常沒甚麼特別。生煎包,也是非常之普通, 包的底部不算煎得非常之香脆,而且包底也不厚,內裏也沒有太多肉汁。30多元只得三個,倒不如去上海生煎皇,或是祥興記更佳。休息至最後一分一秒,17:59:59下一秒方可入去啊。擔擔麵味道偏酸辣,花生味道欠奉,有點肉粒還算充實。
排骨非常之厚身
,切成四五件之後,
肉感非常之強。

麵條也沒有什麼特別,湯底非常之清,麵條正正常常沒甚麼特別
,內裏也沒有太多肉汁。
30多元只得三個,倒不如去上海生煎皇,或是祥興記更佳
休息至最後一分一秒,17:59:59下一秒方可入去啊。
擔擔麵味道偏酸辣,花生味道欠奉,有點肉粒還算充實。
2016-08-20 625 浏览
今天下午到了樓下商場用餐, 原來星期六都有午餐餐牌。。感覺都很抵吃的但餐廳門外已比新開張的時候少了很多人等位餐廳內依舊整潔有午市餐牌可供選擇,比一般散叫粉麵更便宜而且還有豆漿送等等我們叫了一杯六花茶和一杯凍豆漿六花茶 其實跟五花茶的味道也差不多 都是涼茶的口味,但有涼茶飲都是一個不錯的選擇凍豆漿 正正常常的,豆味也算濃郁招牌小籠包,但相比我第一次吃的時候,我覺得今次來裏的肉質較為鬆散。。外皮依然還可接受 而且包內的湯汁也算不錯。。只是內裏的肉不算太好口感外貌也算可以的水餃也算是不過不失,還可以內裏的餡都滿滿的麵條依然彈牙煙靭但可惜的是湯底完全沒有 味道只有一些鹽味,令整碗麵的味覺好像差了一些朋友所點的排骨湯麵。。都是一樣麵條尚算可以,但是湯底依然是沒有什麼味道十分清淡豬扒外皮鬆脆,而且粉不會太厚肉質較林身,一咬即斷
但餐廳門外已比新開張的時候少了很多人等位
餐廳內依舊整潔
有午市餐牌可供選擇,比一般散叫粉麵更便宜
而且還有豆漿送等等
我們叫了一杯六花茶和一杯凍豆漿
六花茶
凍豆漿
正正常常的,豆味也算濃郁
外貌也算可以的
北京水餃湯麵
水餃也算是不過不失,還可以內裏的餡都滿滿的
麵條依然彈牙煙靭

排骨湯麵
朋友所點的排骨湯麵。。
都是一樣麵條尚算可以,但是湯底依然是沒有什麼味道十分清淡
豬扒外皮鬆脆,而且粉不會太厚
肉質較林身,一咬即斷
2016-08-20
排骨湯麵
2016-07-26 218 浏览
I ordered a pork chop noodle.  The noodle in soup was OK.  It was also good to see that the fried pork chop was sliced and put in another dish instead of placing in the soup.  However, the meat was super salty that I could not continue after taking only a small slice.  I sincerely hope that improvement could be made to this point, though only one point but a very important point.

2016-07-25
2016-07-23 102 浏览
見呢間野新開,不妨一試叫左一個咕嚕肉,甜而不膩,少許嘅酸味令甜味更溫和仲叫左個乍醬拌麵因為我第一次食乍醬係係譚x米線,所以比佢嘅印象深深印左係腦入面第一次食呢度嘅乍醬,味道淡但適合我呢啲唔鍾意食濃味嘅人,加上配菜令乍醬拌麵唔單調
見呢間野新開,不妨一試
叫左一個咕嚕肉,甜而不膩,少許嘅酸味令甜味更溫和
仲叫左個乍醬拌麵
2016-07-22 145 浏览
已經不是第一次光顧,開業至今不足一年,晚晚都算全場爆滿,因為這裡的餐廳選擇實在十分有限。老媽子是日擺工一天,一家四口出尼食。今日weekday ,好快就有位坐。以屋邨商場的餐廳尼講,個座位都算可以la。小籠包是免費的,適逢做緊儲印仔優惠,每$50一個印,四個印就有個小籠包送。可能因為夠熱同個汁都幾好,不錯!生煎包皮厚,質感不好,好油,下次唔會再叫上海炒年糕個年糕幾煙韌,不過肉不多,視乎個人口味鐘唔鐘意雞絲粉皮不過不失la,但係差唔多最尾先上,食完好多野先食番個冷盤,感覺是有點怪上海排骨湯麵可以,排骨夠脆唔算好油,個麵清清地,都幾match la雲呑雞,這個只是例牌,但分量真係好大,幾足料!叫左lee個已經唔洗點再叫其他餸,味道也算可以最後來一個擂沙湯圓,熱辣辣,有流心,雖然只是湯丸size,但這個的確是全個晚餐最值得推介的!最後仲有個南瓜西米糖水送,味道實在一般,而且沒有甚麼渣,有待改進!價錢不算貴,而且不設加一,只收茶芥$4@

小籠包
生煎包皮厚,質感不好,好油,下次唔會再叫
上海炒年糕個年糕幾煙韌,不過肉不多,視乎個人口味鐘唔鐘意
價錢不算貴,而且不設加一,只收茶芥$4@
2016-07-13