2022-09-11 165 浏览
晏晝去到金記食個午餐,食咗個馬來咖喱雞球飯。分量正常,白飯正常,薯仔正常,雞球正常,杯凍齋啡都正常,總之成個餐就正正常常,老火湯呢就略為味精啲啦。不過其實佢都有可取嘅地方嘅,就係佢嘅咖喱喇。我都幾鍾意食咖喱嘅,無論係印色啦日式啦講食啦嘅各樣咖喱我都好鍾意食嘅。咁講返金記佢嘅咖喱呢就係有少少辣,同埋係香嘅,係偏向港式嘅味道。整體上在一個午餐時不過不失啦,不過佢係比較近我嘅關係,咁我會再嚟多兩次試吓佢其他嘅嘢,睇吓有冇更好嘅地方再介紹返俾大家。
2022-08-29 246 浏览
今日路經屯門時代廣場見肚餓,去了金記冰室吃下午茶,叫了豬扒豉油王炒麵, 賣相已經唔好, 味道麻麻, 份量更少得驚人, 我作為一個女仔也覺得唔夠食! 但索價要51元,完全不值! 最離譜的是熱飲杯上有至少兩個崩囗位,如果冇留心照飲,隨時鎅損咀,簡直收買人命! 餐廳如果完全唔著重顧客安全,實在難辭其咎!
2022-08-29
2022-08-16 258 浏览
金記冰室有很多連鎖店,而其也有屯門有一間,位於屯門市中心魚香茄子魚柳煲 $76我完全已經聞到魚香茄子煲的味道,令人10分醒神,而小菜有很多材料,有很多大大件的茄子🍆但茄子也太大,所以需時要熟同變軟身而有見茄子未夠淋身,並非容易入口而魚柳份量也足夠,有炸過,外脆內軟口感豐富,令人垂涎三尺🤤×〇醬蝦球炒西蘭花蝦球大大隻,入口好彈牙,味道都好吸引,而配合XO醬令味道更加成為昇華。而蝦及西蘭花的份量剛剛好,互相配合,變得相當健康地道霸王雞(例牌)雞的份量為例牌,但是係有足夠的足夠的份量供兩人呢排霸王雞上面有很多香草,為簡單的菜式增添趣味,而雞的肉質鮮嫩,有雞味餐廳並沒有黑牛及白牛,我們改叫菠蘿柚子冰及凍檸檬可樂菠蘿柚子冰有很多菠蘿,有鮮果肉,感覺清新,味道也不會過甜例湯
金記冰室有很多連鎖店,而其也有屯門有一間,位於屯門市中心

魚香茄子魚柳煲 $76
但茄子也太大,所以需時要熟同變軟身
而有見茄子未夠淋身,並非容易入口
而魚柳份量也足夠,有炸過,外脆內軟
口感豐富,令人垂涎三尺🤤

×〇醬蝦球炒西蘭花
而蝦及西蘭花的份量剛剛好,互相配合,變得相當健康

地道霸王雞(例牌)
雞的份量為例牌,但是係有足夠的足夠的份量供兩人

餐廳並沒有黑牛及白牛,我們改叫菠蘿柚子冰及凍檸檬可樂
菠蘿柚子冰有很多菠蘿,有鮮果肉,感覺清新,味道也不會過甜

例湯
2022-08-15 231 浏览
屯門市廣場地下多咗好多新食店,今次到了金記茶餐廳。餐廳主打港式食品,港式食品應有盡有,而且價錢合理!鐵板什扒,雞扒,牛扒,豬扒係幾百度的鐵板上,再淋上香濃嘅黑椒汁,睇見已經興奮又開胃🤣茶餐廳點會少得凍奶茶,用上黑白淡奶,消暑一流!海南雞飯,雞肉嫩滑,雞油飯不會過油,港式風味十足!晚市二人餐亦非常實惠,百多元已經有兩個小菜,湯和飲品。茄子魚柳煲,即叫即煮,鑊氣十足!滑牛米粉,重薑味,香氣十足。這裏人均消費不到100元,就能吃到不同的經典巧手小菜,實在不錯👍

屯門市廣場地下多咗好多新食店,今次到了金記茶餐廳。

餐廳主打港式食品,港式食品應有盡有,而且價錢合理!

茶餐廳點會少得凍奶茶,用上黑白淡奶,消暑一流!

海南雞飯,雞肉嫩滑,雞油飯不會過油,港式風味十足!

晚市二人餐亦非常實惠,百多元已經有兩個小菜,湯和飲品。
茄子魚柳煲,即叫即煮,鑊氣十足!

滑牛米粉,重薑味,香氣十足。

2022-08-08 131 浏览
又嚟外賣自取,今次叫左個四川重慶口水雞套餐配白飯、熱西洋菜蜜、老火湯 盛惠$72睇個名又四川又重慶,以為佢會有幾辣幾惹味,點樣個口水汁都係一般,個汁唔辣唔香。白飯同雞嘅份量都幾多,肉質算嫩滑,雞皮彈牙,似係有特別處理過。熱西洋菜蜜正正常常,冇特別。老火湯係西洋菜湯,只可以話好清,所以應該冇落味精,都有淡淡嘅西洋菜味🫣老實說,咁嘅價錢,更出色而且再平啲嘅口水雞飯都好多選擇。持平啲咁講句,佢有其他粉麵飯係做得唔錯嘅!

熱西洋菜蜜正正常常,冇特別。

老實說,咁嘅價錢,更出色而且再平啲嘅口水雞飯都好多選擇。

持平啲咁講句,佢有其他粉麵飯係做得唔錯嘅!

外卖自取
2022-07-31 148 浏览
特色早餐 超大塊雞扒 肉質超鬆軟不乾身外面加了層薄麵粉增加脆感同香味配方包、腸仔同炒蛋當然包熱飲真係大件夾好食 實在係超值❗️Pan-fried chicken is HUGE, but still succulent and tender. The set also comes with sausage, scrambled egg, bread and milk tea at just $34! What a good deal!
特色早餐
超大塊雞扒 肉質超鬆軟不乾身
外面加了層薄麵粉增加脆感同香味
配方包、腸仔同炒蛋當然包熱飲
真係大件夾好食 實在係超值❗️
2022-07-14 150 浏览
上星期屋企人介紹去呢一間餐廳食嘢😎喺OpenRiced人介紹呢間餐廳好食,就走咗去試!我幾鍾意呢一度嘅氣氛。🥰乾炒牛河呢個真係不得了,肉質保持軟腍,肉方面好juicy,咬下去好有滿足感,成件事啱啱好💯
🥰乾炒牛河
2022-07-11 214 浏览
每個週末到屯門市中心都會見到金記排哂隊食早餐,依日收工見時間尚早,一於就試下晚餐是咪都出色先,先唻餐廳侍應反應快,好快已安排入座,餐廳設有QR CODE自助落單,方便快捷又衛生!兩人份量兩個小菜兩杯飲品都只不過係$165算係幾抵食,上菜好快手,但熱喇喇!沙姜雞除左汁有少少太多之外,本身雞件好滑,而古老肉,炒得香口排骨唔算太肥,非常好下飯!見menu上有推介肉餅山,個樣好吸引,下次一定會搵機會再幫襯!
2022-06-29 457 浏览
放工之後返屯門搵食,又攰又肚餓,屯門市附近最後都係揀金紀冰室,鍾意佢地方大坐得舒服,食物款式又多。一打開餐牌已經眼花撩亂,菜式起碼超過50種,有家常小菜套餐、四川重慶口水雞、海南雞(套餐)、食肉獸就有鐵板餐、咖喱系列、焗飯系列、小食都有唔少選擇數之不盡,哈哈😄今日兩個人食我都叫咗好多,因為太肚餓樣樣都想試!無骨海南雞套餐$75可以揀油飯白飯,我揀咗白飯海南雞又滑又多肉,本身鍾意食雞胸肉所以啱晒我,例湯係紅青蘿蔔豬骨湯夠晒甜~咖喱牛腩飯$66咖喱汁超濃郁好香,咖喱裏面有好多種香料配飯吃一流,牛腩好淋一咬就溶,牛筋好香QQ彈彈。薯仔炸過外面脆脆的~芝士焗肉醬意粉$60熱辣辣剛剛焗起上面好多肉醬鋪咗好多芝士正🤤,大人細路的至愛。金記炸雞翼(二隻)$30招牌菜炸雞翼一定要食,大大隻雞全翼炸到金黃色外脆內軟表面灑上椒鹽粉夠晒惹味。法蘭西多士$31最後梗係嗌返個甜品法蘭西多士,正常味道好食嘅,但中間花生醬唔夠多,如果可以多啲更加好👍🏻完全唔貴好抵食叫咁多嘢食都係二百零蚊,下次會再幫襯Yeah~

無骨海南雞套餐$75

咖喱牛腩飯$66

芝士焗肉醬意粉$60

金記炸雞翼(二隻)$30

法蘭西多士$31

2022-06-25 200 浏览
今次和家人到屯門金記,點了兩個鐵板餐,沒想過份量是那麼多。點了雞扒魚柳,雞扒很大塊,外皮煎得香脆,內裏鮮嫩有肉汁,很美味,而魚柳亦炸得十分酥脆。另外有點了一份雜扒鐵板餐,牛扒、豬扒都很大塊,牛扒林滑,生熟度適中,豬扒亦很美味,內裏保持肉汁,值得一試。又配上羅宋湯,他們的羅宋湯令人想起童年的味道,果真有懷舊的感覺,不錯。我們又點了口水雞套戲,有一大碟雞、白飯、湯、飲品,只是70元,不貴。口水雞香辣惹味,肉質非常滑嫩,而且不會太辣,很合我的口味。這裏的紅豆冰和椰汁涼粉冰都很有懷舊風味,亦不太甜,很不錯。一家三口吃到飽飽,只是兩百多元,很抵食。

• 鐵板雜扒餐
2022-06-24 117 浏览
今日同我老公去食飯,咁啱行過金記,就行左入去吃晚餐。入到去有種耳目一新既感覺。潮流既裝修同埋鮮豔既燈光令到成間餐廳顯得好靚。環境唔錯,落單方式新潮,掃下qr code就OK,服務員態度好好,令人有種賓至如歸嘅感覺。我地叫咗鐵板美式雜扒,鐵板香煎雞扒拼香煎魚柳,清炒時蔬同埋金記三文治。各款鋸扒都調味夠,唔會太油膩,分量大,值得一試。鐵板香煎雞扒拼吉列魚柳好好食,個魚柳煎得啱啱好,唔會燶,魚肉嫩滑。清炒時蔬不油膩,實踐店鋪少油少糖的烹飪方法。金記三文治幾好食嘅,份量夠大,用料充足。總括而言,金記價錢合理,味道好,服務周到,值得一試。
今日同我老公去食飯,咁啱行過金記,就行左入去吃晚餐。

清炒時蔬不油膩,實踐店鋪少油少糖的烹飪方法。

金記三文治幾好食嘅,份量夠大,用料充足。

總括而言,金記價錢合理,味道好,服務周到,值得一試。
2022-06-22 101 浏览
OT完好攰 食埋嘢返屋企揀咗快靚正嘅金記.!座位夠多 上菜夠快 服務 好到位👍👍鑊氣之選 🤭乾炒牛河 碟底冇油 河粉半焦 牛肉依然保持 嫩滑加上紫洋蔥絲 小小白芝麻點綴增香 非常唔錯🤤🤤雜果賓治好耐冇飲過啦,小時候嘅味道!加碟菜先夠健康㗎嘛😬😬冰鎮芥蘭 點著wasabi 豉油 爽脆 清涼夏天食好適合鐵板雜扒餐 最愛黑椒汁 當然要配可樂啦🫣🫣熱辣辣上臺 牛扒豬扒煙肉腸仔包羅萬有 好鬼飽呀😋😋仲配埋薯菜㖭雖然唔係頂級拍但係依個價錢嚟講真係算物超所值叫多個薯條沙律做甜品🍮哈哈快靚正之選!四十五分鐘食曬捧住個肚走呀性價比高晚餐醫肚之選👍👍
OT完好攰 食埋嘢返屋企
揀咗快靚正嘅金記.!

座位夠多 上菜夠快 服務 好到位👍👍

加上紫洋蔥絲 小小白芝麻點綴增香 非常唔錯🤤🤤

雜果賓治好耐冇飲過啦,小時候嘅味道!

鐵板雜扒餐 最愛黑椒汁 當然要配可樂啦🫣🫣

雖然唔係頂級拍但係依個價錢嚟講真係算物超所值

叫多個薯條沙律做甜品🍮哈哈

快靚正之選!四十五分鐘食曬捧住個肚走呀

性價比高晚餐醫肚之選👍👍
2022-06-21 667 浏览
🤰🏻最近天氣潮濕,個人好容易攰,今日直程差啲喺辦公室瞓著,於是同老公申請今晚唔煮飯,出街食,等我可以抖吓偷吓懶。今晚想食啲「住家菜」,於是出市中心搵茶記,見到金記冰室好似幾企理,於是入去試吓。菜式種類繁多,你想食咩佢都有。我哋叫咗口水雞、咕嚕肉、乾炒牛河同兩拼多士。1️⃣ 口水雞例牌🐓 $70雞肉鮮嫩,唔會鬆馳或者嚡熠熠。雞有雞味,配上口水辣醬汁無得彈,好惹味!2️⃣ 新鮮菠蘿咕嚕肉🐖 $72豬肉份量合適,略嫌有少少🤏🏽硬,多啲肥肉會更香口。菠蘿食得出係新鮮菠蘿🍍,十分香甜,如果可以多幾舊就好了🤩。咕嚕汁調味一流,佢仲加入咗葡萄乾🍇,酸甜醒胃。最後連啲洋蔥🧅青椒🫑紅椒🌶我都撈汁食埋!3️⃣ 金牌乾炒牛河🐂 $65哩度好貼心,因為可以選擇少油,等客人可以食得健康啲。牛河份量啱啱好,牛肉都足夠,河粉炒得有鑊氣,加埋是拉差辣椒醬,味道更香口。4️⃣ 煉奶花生醬多士🥛🥜🍞 $21食到最後,覺得仲差啲嘢,無錯,就係甜品喇!望望餐牌,佢有西多士配雪糕🍦🤤😍,不過最後因為驚太heavy所以決定轉軚食多士。煉奶花生醬真係最完美嘅配搭,佢仲有花生碎喺中間,加埋烘底多士,好正好滿足!5️⃣ 飲品:熱唂咕🍫、熱華田好味😋!下次

1️⃣ 口水雞例牌🐓 $70

2️⃣ 新鮮菠蘿咕嚕肉🐖 $72

3️⃣ 金牌乾炒牛河🐂 $65
金牌乾炒牛河

4️⃣ 煉奶花生醬多士🥛🥜🍞 $21
煉奶花生醬多士

5️⃣ 飲品:熱唂咕🍫、熱華田
熱華田、熱唂咕

好味😋!下次想試扒餐,大大份,一定好滋味滿足!
2022-06-21
金牌乾炒牛河
煉奶花生醬多士
熱華田、熱唂咕
2022-06-17 87 浏览
最近都頗空閒,於是就在屯門到處搵食!在屯門市中心附近一間港式茶餐廳食下午茶,餐廳門口有各式各樣的麵包售賣,內裡空間感大;而卡枱各有自助水吧,點單都是自助的,非常方便。今次點了芝士西多士、深海吉列魚柳配薯條、炸手指魚配薯條、金記炸雞翼、紅豆冰、凍奶茶、菠蘿柚子冰。印象最深刻必然是炸物,因為全部炸得香噴噴、鬆脆和乾身,完全沒有油笠感覺。而且在整段食用時間,各炸物都沒有滲油情況,即代表猛火來炸食物,夠火喉、完全迫出食物多餘油份!芝士西多士 HKD 39將牛油塗勻西多士後,香味撲鼻;切開一小塊後,看到內裡芝士呈半溶狀態,配上厚而鬆軟西多士,好滿足。不過芝士味頗濃,有時候會蓋過西多士香味。深海吉列魚柳配薯條 HKD 41吉列魚柳很大塊,炸得夠香、鬆脆,嫩滑肉質,沒有多餘「油益味」或雪味!薯條同樣出色,頗喜愛這款有紋和粗身薯條,口感較厚。炸手指魚配薯條 HKD 36每條手指魚頗粗身,而且炸得夠香、鬆脆,嫩滑肉質;同樣沒有多餘「油益味」或雪味!金記炸雞翼 HKD 30雞翼是雞全翼,熱騰騰地放上枱;外皮香脆,炸得香脆、沒有多餘油份,但咬過卻看到熟度剛好的肉!!凍奶茶 加配HKD 3菠蘿柚子冰 加配H

芝士西多士 HKD 39

將牛油塗勻西多士後,香味撲鼻;
不過芝士味頗濃,有時候會蓋過西多士香味。

深海吉列魚柳配薯條 HKD 41

薯條同樣出色,頗喜愛這款有紋和粗身薯條,口感較厚。

炸手指魚配薯條 HKD 36

每條手指魚頗粗身,而且炸得夠香、鬆脆,嫩滑肉質;
同樣沒有多餘「油益味」或雪味!

金記炸雞翼 HKD 30

雞翼是雞全翼,熱騰騰地放上枱;

凍奶茶 加配HKD 3

菠蘿柚子冰 加配HKD 10

紅豆冰 加配HKD 10

粒粒紅豆夠濕潤,配上椰奶和冰塊,好消暑!

2022-06-10 119 浏览
這間不是第一次食,水準仍在😋 多元化餐廳,有中菜,焗飯,三文治,仲有懷舊鐵板餐❤️「xo 醬蝦球炒西蘭花」鑊氣足夠,蝦球大大隻,份量尚可👍🏻「白汁粟米焗海鮮飯」焗飯重點是要夠醬汁,濃味白汁,內有魚聊,魷魚🦑 蜆肉🥰「金牌乾炒牛河」果然是金牌,外間十分油膩,這個唔會,而且牛肉鬆軟,配搭辣椒醬,完美😍👍🏻「鎮江骨」酸甜骨,送飯一流☺️ 備註:🔺店員nice☺️🔺環境整潔👍🏻🔺今次無食鐵板,要下次喔😋

「xo 醬蝦球炒西蘭花」鑊氣足夠,蝦球大大隻,份量尚可👍🏻
「鎮江骨」酸甜骨,送飯一流☺️

備註:
🔺店員nice☺️
🔺環境整潔👍🏻
🔺今次無食鐵板,要下次喔😋