2024-04-09 1418 浏览
金華冰廳有多年歷史,出售香港懷舊食物,例如菠蘿油、蛋撻、西多士等等美食。假日人流唔多,無需排隊等位。菠蘿油$13一個,菠蘿包裏夾住一塊鮮牛油,包身體積算大,下午茶嘅話食一個已經夠飽。菠蘿包上面嘅皮唔算太鬆脆,有少少硬身。嘅預先牛油方面,唔會過厚或者過薄,擺入包入邊都食到牛油嘅香味。喺今時今日嘅香港,價錢算係合理。蛋撻當日唔係新鮮出爐,所以上枱已經凍咗,蛋撻嘅皮唔算鬆脆,但未亦都唔算香濃。奶茶嘅茶底厚身,濃郁得來,帶有苦澀味。

奶茶嘅茶底厚身,濃郁得來,帶有苦澀味。
2024-04-04 1295 浏览
本來想來支持本地食肆,一進去,大把位,叫我去最入邊的搭枱,我說不搭,店員就說那就拜拜啦。 明白如果人多要搭枱,但咁多位,都叫人搭枱,趕客咩。特別過來支持,最後一盤冷水。

特別過來支持,最後一盤冷水。
2024-04-02 1094 浏览
這是小時候經常去的香港地道茶餐廳以前覺得菠蘿油好好吃今日夜晚七點幾先到菠蘿油賣完😂唯有食其他野但味道好似冇咗以前既味道只可以食其他野其他野味道中規中矩又唔係難食😂
這是小時候經常去的香港地道茶餐廳
但味道好似冇咗以前既味道
只可以食其他野
其他野味道中規中矩
又唔係難食😂
見好多人排隊,但咁啱兩個人搭枱可以直入就抱住試下既心態入去,點知變左韭菜。第一,坐得超唔舒服,極迫,一張好窄既四人卡位枱要同兩個陌生人搭枱好近距離咁食野,為左做多啲生意真係可以去到幾盡?第二,野食及餐飲味道過咸過甜,叫左豬扒炒公仔麵,咸到倒左半枝豉油落去炒咁,最後就算唔平都食剩左,因為真係本身12分餓都食唔落。其次野飲勁甜,叫左凍奶茶少冰,落左半罐煉奶一樣,少冰都成杯冰,但反而慶幸,因為無冰溝淡啲係甜到飲唔落。第三,價錢不合理。叫個炒麵野飲要另計,盛惠22一杯凍飲,餐點加凍飲總共82蚊,82蚊去譚仔食兩碗米線都無咁嬲。第四,員工服務態度惡劣,同行朋友叫左個麵餐,理應係凍飲加3蚊就可以,但計左22蚊,如果無對單可能就會比呢間店呃左啲錢。同收銀既人講話打錯單計錯錢,收銀啊姐就系哂臉咁話唔關佢事問其他伙記,完全唔想幫你解決問題既態度。本身無諗住寫呢間餐廳,但比員工態度激嬲左,附圖係見佢咁既態度怕佢唔認數唔肯計番啱快快手影低餐點既證據,好彩最後有其他員工打番啱張單。總結去呢間餐廳係貼錢買難受,唔明點解咁多人仲特登排隊去食,大家真係諗清楚先,連試都無必要。

2024-03-24
2024-03-21 1205 浏览
朝早去太子做嘢順便搵吓附近有咩茶記早餐好食見太子都幾多茶餐廳上次試完紅茶又見金華都幾多好評但點知見到最近嘅食評都話服務味道都唔好不過都諗住試一試啦去到又覺得唔算咁差喎姐姐服務OK 同埋$38一份早餐今日嚟講都算平有腸有火腿有煎蛋再加一碗麵原來唔要腸&火腿,佢就會自動換多隻煎蛋俾你覺得如果唔鍾意食吐司嘅人嚟講呢份早餐都不錯點咗一份早餐$38同埋加多個菠蘿油$13因為見大家話佢個菠蘿油好出名但如果我淨係食個菠蘿油又唔夠飽😂😂 咁即管試埋啦🤣份早餐整體正正常常啦最驚喜位係啲叉燒幾厚 同埋都幾多塊🤣🤣對於喜歡叉燒嘅人都會開心 叉燒唔係勁瘦又唔係勁肥個菠蘿油呢個人就覺得個包底唔多新鮮熱就唔係熱㗎啦 但份量取勝 唔係空氣包 最好食嘅位係因為佢個菠蘿皮較厚夠脆同埋阿姐好識擺塊牛油擺到好出😂自製菠蘿油煎蛋包最開心見到啲蛋黃汁流晒出嚟正🤤到此一遊 完🫶🏻
朝早去太子做嘢

去到又覺得唔算咁差喎
姐姐服務OK
同埋$38一份早餐今日嚟講都算平
有腸有火腿有煎蛋再加一碗麵
原來唔要腸&火腿,佢就會自動換多隻煎蛋俾你
覺得如果唔鍾意食吐司嘅人嚟講呢份早餐都不錯

同埋阿姐好識擺塊牛油擺到好出😂
自製菠蘿油煎蛋包最開心
見到啲蛋黃汁流晒出嚟正🤤
到此一遊 完🫶🏻

上一篇評語鬧得太勁,OpenRice唔俾我出,唯有再寫幫大家避雷.講真,十年前來過係好食的,今日再來完全係垃圾. 影衰晒香港茶餐廳. 我平時食開工廠區茶餐廳,自問要求唔高,頹飯照食,呢間野衰到連我3歲的小朋友都唔想食.菠蘿油:凍的. 個包唔鬆軟,得個甜字. 任何一間有麵包房的茶餐廳都好食過佢.沙嗲牛肉麵:只有花生味,無沙嗲味. 牛肉用粉醃到無晒味.咖哩芝士撈麵:個麵淋的. 但已經算係比較正常.蛋撻:冰的. 唔係凍,係冰!淨係食到一團麵粉.服務:已經好多人講左,無補充.結論:求其去一間茶餐廳都好過佢. 標題用埋書面語,希望大陸人睇到唔好幫襯.

沙嗲牛肉麵:只有花生味,無沙嗲味. 牛肉用粉醃到無晒味.

咖哩芝士撈麵:個麵淋的. 但已經算係比較正常.

蛋撻:冰的. 唔係凍,係冰!淨係食到一團麵粉.

服務:已經好多人講左,無補充.

2024-03-12 615 浏览
如果您想有一個愉快的weekend,千萬不要到這一家餐廳。我媽媽與朋友昨天去了,被追趕著下單,不禮貌對待,態度差,欺負人。有錢沒錢都不要去,受罪受氣,還以為自己是黃者餐廳,丟香港人臉!素質超差!
如果您想有一個愉快的weekend,千萬不要到這一家餐廳。
2024-03-07 788 浏览
金華冰廳|🍞經典之選 | 太子美食金華冰廳係經典中的經典。雖然服務態度被好多人詬病,但係今日經過見人唔多,就入去食嘢。鮮油西多士非常邪惡,又香又鬆軟!番茄薯仔唐排湯比較有驚喜,番茄味非常濃郁。黑椒汁金華豬扒就一般般,相信豬扒係現煎嘅話應該會比較好食。黑椒汁就正常操作,黑椒味可以稍微重啲。豬軟骨肉質比較硬,但係咖喱汁的椰奶香味十足!買左雞尾包返屋企食,椰絲餡十足,啖啖都係椰香味。食完飲返杯茶,舒服!😌🍛 咖喱豬軟骨配絲苗白飯 $56🥓 黑椒汁金華豬扒 $50🍞 鮮油西多士 $22 🥖 雞尾包
金華冰廳|🍞經典之選 | 太子美食

鮮油西多士
雞尾包
  • 西多士
2024-03-01 594 浏览
好多旅客黎食,但係真係好普通蛋撻唔好食呢度菠蘿包好出名,但都唔係話好好食,只係ok,不過價錢就正常,以一間做旅客生意,一個菠蘿包8蚊,都算有良心。凍檸檬茶,甜到嘔伙記,我講完食咩完全無反應,都唔知佢係咪聽到😑所以我同唔到佢講檸檬茶少甜。
好多旅客黎食,但係真係好普通
蛋撻唔好食
凍檸檬茶,甜到嘔
2024-02-28 483 浏览
久仰大名,自從通返關長期爆埸🫨🥵都冇機會堂食嘆,唯有叫外賣打包走啦食過好多菠蘿包 ,但新鮮、脆皮、夠大個又好味嘅,暫時呢間係心目中嘅number one❗️💖皮拱身的,外面微焦香,有牛油香

皮拱身的,外面微焦香,有牛油香
外卖自取
2024-02-21 537 浏览
平時都好少寫食評,尤其是負評,呢間野唔止服務態度差,佢哋引以為傲既馳名蛋撻凍既都擺上來,佢地既低消更加係無恥之中的無恥,無論單點野食幾錢都好都要加一杯野飲,一杯野飲盛惠$22,好過去搶,奉勸大家行過路過,掂行掂過。
2024-02-09 596 浏览
好難食豬軟骨米粉:豬軟骨好似煲湯瘦肉諧烚烚清湯上,屋企煮都好食過佢菠蘿油:本來滿心期待,點知個包凍,牛油又細咬落一啲都唔鬆化,又唔脆,真心覺得普通麵包舖整麵包仲好食,金華勁難食!!!!!又話係招牌,連招牌都咁難食!❓乾炒牛河:正常味道辣椒醬瓶口有條毛,好嘔心又逼又冇禮貌,貼錢買難受。服務態度差啲姐姐仲要講普通話,可否尊重一下?做出咗名,但品質沒有維持,如何留港消費?只此一次!!永遠黑名單!建議唔好去
好難食

豬軟骨米粉:
豬軟骨好似煲湯瘦肉諧烚烚

清湯上,屋企煮都好食過佢

菠蘿油:
本來滿心期待,點知個包凍,牛油又細

又話係招牌,連招牌都咁難食!❓

乾炒牛河:正常味道

辣椒醬瓶口有條毛,好嘔心

又逼又冇禮貌,貼錢買難受。
服務態度差
啲姐姐仲要講普通話,可否尊重一下?
做出咗名,但品質沒有維持,如何留港消費?

只此一次!!永遠黑名單!
建議唔好去

2024-02-04 569 浏览
第一次嚟呢間茶餐廳幫襯,本來諗住試吓菠蘿油,但估唔到見識到呢啲咁差嘅服務態度。話說今日下午四點,我自己去等位先,有侍應安排入座。入座前已經話咗兩位,自己入座後,在等朋友在附近泊好車入嚟期間,我在看餐牌,有侍應已好不耐煩問你食咩,我話等朋友泊好車入嚟再叫。佢就話未到就出去排隊再等。如果係咁,當初就唔好安排入座。最後我地去咗附近另一冰室食菠蘿油。一次極差的茶餐廳經歷。就算間茶餐廳幾好食,有咁嘅熊度,絕對唔會幫襯😡

2024-02-04
下午茶
  • 菠蘿油
2024-02-02 785 浏览
如果講到香港好食嘅菠蘿油,應該唔少人都會諗起好出名嘅金華冰廳。我好耐以前食過一次,但已經冇乜印象,前幾天路過門口,見唔洗等位,就再食多次!依度嘅用餐環境比較狹窄,啲櫈會令你坐得好直Haha。而服務態度就....我只可以話啲店員都幾有「性格」,如果你嘅用餐體驗好,完全冇唔開心或受氣嘅話,咁你好lucky菠蘿油 - 幾普通,冇覺得比其他茶餐廳做得特別出色...菠蘿包常溫,麵包口感幾軟嘅,但我覺得個皮有啲過脆,我一刀切落去分一半,個皮就甩左好多,牛油亦都偏薄,冇網上面講得咁好食揚州炒飯 - 味道一般,啲飯痴埋一齊,冇粒粒分明。我個人覺得係唔合格嘅炒飯,唔推薦大家叫,只可以話有好多其他茶餐廳都做得比佢好蛋撻(牛油皮) - OK啦,蛋漿有淡淡嘅蛋香味,唔會過甜。雖然牛油皮唔厚,但唔係好鬆脆*仲有!依度有最低消費,指明「堂食」嘅客人一定要叫野飲。我叫左杯「熱檸水」,盛惠 $20香港有好多好多茶餐廳,其中唔少都做得比依間好食,而且服務態度冇咁差,建議大家再揀下

2024-01-28 536 浏览
已有有51年歴史既金華冰廳, 個staff仲要好自豪咁同我地講個年歴, 成日lunch經過都見到大排長龍就諗住試下, 點知換黎一個失望😥 叫左幾個午餐, 價錢都係$50左右, 唔算貴, 不過樣樣都唔夠熱, 呢個都幾大鑊 😐 其實味道係正常既, 同事叫左個豬扒米, 好明顯塊豬扒係攔凍左就咁放入個湯度, 好彩個湯都算熱, 塊豬扒先至暖。 仲有個海南咖喱飯, 呢個味道幾好, 少少椰香, 不過唔明海南二字有咩特別 🤣 冰廳呢啲服務唔會要求太多, 正常就可以, 始終食野都係講味道, 都係個句, 啲野唔夠熱!