2020-07-01 497 浏览
Kam wah cafe is a nice local restaurant that’s serves a good traditional breakfast in Hong Kong. For anyone looking to have a true Hong Kong breakfast experience, they should come to Kam Wah to try out some nice local delicacies. There are 4 main local food that I would recommend: Egg tart, french toast, pineapple bun with butter, and Milk tea. All of these are made to a high quality and with good consistency. The restaurant ambience is great and a true resemblance to local ChaCenTeng culture. T

The restaurant ambience is great and a true resemblance to local ChaCenTeng culture. The servers are also generally more receptive and nicer compared to traditional ChaCenTengs.

It is a good value for money experience and worth bringing your friends to try out a True Hong Kong ChaCenTeng meal.
Egg  tart
Pineapple  bun  with  butter
French  toast
Milk  tea
2020-06-27
$50 (早餐)
Egg  tart
  • 得獎西多士
  • 奶茶
  • 蛋撻
2020-07-01 482 浏览
這家位於平民區的茶餐廳已有多年的歷史,出名的是它的奶茶黃菠蘿包。香港的菠蘿包不代表有新鮮的菠蘿,而是在麵包的表皮上有一層脆脆的香濃的脆皮。這家的菠蘿包是我吃到的最好吃的一家, 其他店舖的菠蘿包一吃菠蘿皮一咬就散,碎沒很多,吃起來很狼狽,但這家的不但不碎,而且還很香。此外,奶茶也有傳統香港的「「茶走」」,嚴格來說就是奶茶加煉奶。但這裏的奶茶香濃,喝下去順口,好喝。這天我還叫了出前一丁早餐,面煮得剛剛好,還有彈牙的感覺。
  • 菠蘿包
2020-06-27 376 浏览
久違了的金華,有半年時間無黎到,面孔有少少唔同左,唔見左串串咀但又很有趣的侍應(矮版吳鎮宇),每次黎到都必吃呢度的茄牛飯炒底,炒飯很乾爽,藩茄舖天蓋地的豐富,熟度剛剛好,牛肉就有啲韌韌地(唔知咁係咪即係代表無咩點落鬆肉粉呢),再加埋洋蔥,滿滿的藩茄香味加洋蔥香氣,因為係即叫即炒,要等得比較耐少少(大約10-15分鐘),不過好食嘅野,值得等待;再加埋杯檸檬同茶的比例剛好的熱檸檬茶,真是人生一大滿足!
藩茄牛肉炒飯
熱檸檬茶
2020-06-15
藩茄牛肉炒飯
熱檸檬茶
  • 茄牛飯炒底
2020-06-14 578 浏览
終於黎到眾人皆知的金華冰廳。平日不會黎呢度因為驚人多要排隊。不過今時不同往日,乘著旅遊業空檔,前來一嚐。果然不出我所料,唔噻排隊。一坐低,就嗌左菠蘿油同茶走。侍應大姐反應快,態度也友善。很快我嘅包同茶就到齊。菠蘿包並冇令我失望,正正係我鍾意嘅口感。只不過吃到未的時候會有一陣酵母嘅味道,斷估係麵包發過籠,唯一美中不足的地方。茶走茶味香濃,也是本人所愛的味道。可惜飲不出是否夠甜,已經啤菠蘿包嘅甜味蓋過茶嘅甜味。
茶走
2020-06-14
$29 (早餐)
2020-06-07 406 浏览
朋友話出名菠蘿油,西多士帶我黎食。平時真係好小食咁邪惡既食品但偶爾食下真係幾開心又好食食小食當然唔夠飽,朋友亦介意呢度既炒野炒得好好,又夠鑊氣!一於嗌一飯一麵試試佢,炒烏冬同鹹魚雞粒炒飯真係好好食好香
但偶爾食下真係幾開心又好食

真係好好食好香
2020-06-04 351 浏览
本身都極少寫食評但今次一定要爆🤬🤬🤬由於係附近返工通常都有去買早餐麵包+奶茶企門口賣麵包個阿嬸 我次次行埋去叫野食先 只要有其他人(男)出現 佢即刻問人食乜 吹水再比麵包收錢 之後先問返我食乜?!咩事?比$佢自己捉唔住d $ 唔會自己執返?!係唔係唔想做生意?!真心以後都唔會再幫襯。隔離舖都係金華個收銀阿姐態度好好多 正常好多。至少羽邊個排先比邊個。
本身都極少寫食評但今次一定要爆🤬🤬🤬

由於係附近返工通常都有去買早餐麵包+奶茶
比$佢自己捉唔住d $ 唔會自己執返?!

係唔係唔想做生意?!

2020-05-28 2448 浏览
對上一次我光顧位於太子的港式茶餐廳「金華冰廳」,是在一年半之前我還拿着上手手提電話跟「開飯喇」戶口的時候。當時我在「金華冰廳」裡面,只是點了一客芝士雞扒撈出前一丁麵,加一杯「茶走」而已。後來我光顧完「金華冰廳」,付款結賬離開之後才發現,原來我還未正式品嚐過「金華冰廳」裡面的招牌食品,包括夾着一塊厚厚鮮牛油的「菠蘿油」在內,當時或多或少都感覺有點後悔。結果我第二次光顧「金華冰廳」的機會又來了,我拿着新的手提電話跟新的「開飯喇」戶口,第二次來到太子「弼街」光顧「金華冰廳」,「金華冰廳」裡面的食客數目比上次稍為少了一點點。再加上我第一次光顧「金華冰廳」的時候,只是抱着食下午茶茶餐的心態,所以當時沒有認真考慮享用「金華冰廳」的正餐食品,主觀意識導致當時的我在「金華冰廳」沒有選擇真的需要的食品。今次再次來到太子「弼街」的我可不一樣,今次我再次光顧「金華冰廳」,是真真正正抱着一定要食「牛腩飯」,又一定要有雞肉可以食的心態,正式光顧試食包括有「菠蘿油」在內的「金華冰廳」晚餐。結果我第二次光顧「金華冰廳」,只顧看着「金華冰廳」鋪在餐檯上面,文字寫到非常密麻麻的價目表,始終還是找不到可以同時食到牛扒跟雞

結果我第二次光顧「金華冰廳」,只顧看着「金華冰廳」鋪在餐檯上面,文字寫到非常密麻麻的價目表,始終還是找不到可以同時食到牛扒跟雞扒的碟頭飯,讓當時的我感覺越來越擔心。

結果我唯有退而求其次,轉去選擇享用「金華冰廳」的「咖喱牛腩飯」,再另外花錢追加購買「金華冰廳」裡面的「炸雞髀」小食。幸好「金華冰廳」「炸雞髀」價錢只賣港幣二十元,加起上來總價錢還未至於非常昂貴。

幸好當時「金華冰廳」裡面的侍應及時提醒我,「金華冰廳」樓面裡還掛了一個「是日海南咖喱」套餐的餐牌,享用「金華冰廳」裡面「咖喱牛腩飯」的話,享用凍飲飲品價錢只需要港幣三元,已經不算很昂貴了。

結果我在「金華冰廳」晚餐裡面,總共選擇了一個「菠蘿油」、一件「炸雞髀」、一客「咖喱牛腩飯」,最後加上「是日海南咖喱」餐套餐飲品,一杯冰凍的「凍檸水」,最後總價錢只需要八十二元。

我在「金華冰廳」裡面的第一樣食到的食品,就是「金華冰廳」預先製作完成備用,加上厚厚原片鮮牛油製作而成的招牌食品「菠蘿油」,「咖喱牛腩飯」隨後跟隨上檯,最後上檯是「炸雞髀」。

「金華冰廳」「菠蘿包」即使是我在晚上七時才點的食品,但是「菠蘿包」實際製成品單講製成品賣相,感覺已經是新鮮而且飽滿,夾在裡面的那一塊鮮牛油,牛油實際厚度也是非常之厚。

如果真的要批評「金華冰廳」「菠蘿油」的缺點,應該就是「菠蘿包」本身溫度雖然未有變涼,但是「菠蘿包」溫度已經在慢慢褪色冷卻,未能把夾着裡面的鮮牛油慢慢融化。

儘管「金華冰廳」「菠蘿油」中間夾着的鮮牛油還未有明顯融化的跡象,但是至少「菠蘿包」實際口感感覺仍然很鬆軟,「菠蘿包」表面的牛油酥皮口感仍然香脆,「菠蘿包」加入牛油之後味道變得很甜了。

由於我在「金華冰廳」裡面,選擇坐一張只兩張餐櫈,只能同時讓兩人一起坐的細檯,我在「金華冰廳」點的三款食品同時擺放在檯面上,已經擺放到幾乎水洩不通,差點連「凍檸水」也不下。

結果我二話不說,馬上拿手機為「菠蘿油」拍照後,馬上起動和開始享用「菠蘿油」,以便檯面能夠騰出更多空間,讓侍應可以儘早放「炸雞髀」和「凍檸水」上餐檯檯面。
菠蘿油

結果我一享用完「菠蘿油」之後,馬上開始享用一早已經被「金華冰廳」餐廳侍應端着送到,放置在餐檯上的餐廳主菜「海南咖喱」飯食品「咖喱牛腩飯」,咖喱牛腩與白飯分開另上。

「金華冰廳」「咖喱牛腩飯」裡面的咖喱汁實際味道偏向比較辣,而且「金華冰廳」「咖喱牛腩」裡面的馬鈴薯不算多,少到用餐匙也幾乎找不到。

至於「金華冰廳」「咖喱牛腩」裡面的牛腩,牛腩實際口感被「金華冰廳」廚房煮到非常之軟腍,加入「金華冰廳」「咖喱牛腩」裡面的牛腩,連着脂肪肥膏,所以「咖喱牛腩」實際口感軟腍之餘,還有陣陣脂肪油膩的感覺。

至於「金華冰廳」「咖喱牛腩飯」裡面另一個值得注意的重點,就是裡面的咖喱汁,咖喱汁實際製成品的色澤呈淺黃色。我見識和食過多款「咖喱牛腩」,咖喱汁色澤偏黃不等於咖喱汁味道一定偏甜,有時也會偏辣的。

至於我食到的「金華冰廳」「咖喱牛腩」裡面的淺黃色咖喱汁,咖喱汁的實際味道也不是甜的,而是偏向比較辣,跟咖喱汁實際色澤有點不太相符。

不過有一點可以肯定的是「金華冰廳」廚房製作的「咖喱牛腩飯」,咖喱汁實際上的味道辣得來,其實都頗適合用來配白飯一起享用,白飯吸收了咖喱汁辣味之後,味道其實十分之開胃的。
咖喱牛腩飯

至於「金華冰廳」三款食品裡面,最遲製作完成跟被「金華冰廳」侍應端出來的食品,「炸雞髀」的實際製成品體積,比我預期中的「炸雞髀」大了一點點。當然,「金華冰廳」「炸雞髀」還未算我食過最大型的炸雞髀。

至於「金華冰廳」「炸雞髀」製成品的實際味道,偏向有少許來自鹽醃過之後出現的鹹鮮味。享用「金華冰廳」有少許鹹味的「炸雞髀」,基本上沒有另外再點酸味蕃茄醬調味的必要。

而且「金華冰廳」廚房裡面的伙記,在準備製作「炸雞髀」的時候,沒有把雞髀旁連着的大部分雞肉都預先切走,供其他菜式食品食材使用,令「金華冰廳」「炸雞髀」實際份量看起來變得更大件頭更肥美。

雖然「金華冰廳」每張餐檯裡面都有抽屜,抽屜裡面都放置了大量餐具,包括可以用來切炸雞髀雞肉的「餐刀」在內,但是我反而更想用手直接舉起炸雞髀,直接用口咬和享用炸雞髀好過。

「金華冰廳」「炸雞髀」的外層雞皮實際口感,被「金華冰廳」廚房裡面的人炸到十分之香脆,至於「炸雞髀」雞肉裡面的味道則偏向有少許的鹹味。

雖然「金華冰廳」「炸雞髀」實際雞肉味道有鹹味之餘,又有香脆的炸雞皮口感,但是「炸雞髀」雞皮難以完全去除炸油裡面的油膩感覺,所以炸雞皮實際上,我最多都只能偶然食一次而已。
炸雞髀

而且「炸雞髀」雞皮裡面在所難免地會有來自油份的油膩感覺,所以直接用口嚙味道偏鹹的「炸雞髀」,直接從「炸雞髀」裡面食到的油膩感覺,就要靠「凍檸水」裡面的酸味打救和化解。

「金華冰廳」「凍檸水」飲品裡面檸檬,檸檬的實際味道很重新鮮酸味,足以完全化解「炸雞髀」積聚在雞皮裡面的油膩感覺,讓直接享用「炸雞髀」可以減少一點油膩和單調味道感覺。

由於「金華冰廳」「炸雞髀」雞皮下方的脂肪層裡面,積聚了不少雞油和肥膩的雞脂肪,所以我曾經想過把「炸雞髀」配辣味咖喱汁一起享用,但是一見炸雞裡面的油膩感覺之後,馬上打消了念頭。

由於「金華冰廳」侍應在端着「炸雞髀」和送到上檯的時候,沒有附送「炸雞髀」的調味醬料,包括酸味的蕃茄醬在內,所以「炸雞髀」雖然有鹹味,但是整體味道感覺還是有少許的單調,要配其他食品飲品才比較好食。

結果我徒手拿着「金華冰廳」「炸雞髀」享用,一食完「炸雞髀」之後雙手立刻變得很油,很想立刻洗手,餐廳又沒有提供手套或紙巾,感覺服務有需要進步的空間。除此之外,「金華冰廳」侍應服務態度其實不差的。

至少我急着拿手機為「是日海南咖喱」價目表拍照,然而餐廳門口旁邊價目表距離實在太遠,侍應見我拍照過程艱苦,反而立刻告訴我背後還有另一個價目表。「金華冰廳」侍應沒有阻止拍照之餘,還提示我餐廳還有其他價目表可以拍照,這樣的服務態度值得一讚。
2020-04-24
咖喱牛腩飯
炸雞髀
  • 得獎菠蘿油
2020-05-09 470 浏览
旺角區嘅街坊 大部分去過金華冰廳 芝士撈丁得獎西多士經典乾炒牛河 仲有長年熱賣嘅麵包-巨型菠蘿包嚟金華 一定要食新鮮出爐菠蘿包 先算不枉此行 下午茶時段 座無虛席 一杯熱奶茶 一個熱辣辣菠蘿油 經濟實惠 卻係至高無上嘅享受 若果買外賣 每個菠蘿包會用紙袋獨立盛載 確保每個包嘅質感 呢份心意 老闆多年來一直堅持 相當難得-雞尾包陪伴大家成長嘅舊式麵包 個個結實飽滿 大啖大啖食 相當滿足
巨型菠蘿包
雞尾包
陪伴大家成長嘅舊式麵包 個個結實飽滿 大啖大啖食 相當滿足
2020-04-29 838 浏览
行街唸住抖下 經過見到有間茶餐廳就行左入去都唔錯叫左個得獎西多士🍞其實對於西多士來講 都唔算平🤔但真係好食過好多茶餐廳同大快活大家樂果d更加無得比個西多士唔落蜜糖食已經好香蛋味🥚好香脆☺️落埋蜜糖就更加出色🍯💕提升個層次如果入面d花生醬🥜再多d 應該係一個完美既多士🤤另外都有叫個菠蘿油 聽講好出名其實對於菠蘿包個包來講唔算特別🧐個包已經凍曬 上面塊菠蘿皮偏硬 包都已經唔軟熟但係對於菠蘿油塊油來講都幾特別😛有牛油味再夾埋d檸檬既香味🍋不過整個包得半塊牛油😑再分兩份食咁姐係塊牛油🧈...有好有唔好 個包新鮮出爐先食應該會好味d?🤔咁係咪會變好好?總有叫蛋撻 不過唔夠酥皮 但係夠香 熱辣辣咁食應該再好味d☺️而沙嗲牛肉通粉 食得出牛肉都算新鮮 同埋大舊比係出面d茶餐廳已經算好好多同埋依度d奶茶好好飲 叫左兩杯 熱奶茶/茶走都各有千秋👍不過太好飲 兩杯好快飲曬先醒起唔記得影相🤣另外千奇唔好嗌五香雞翼 超級無敵難食🤢又乾又柴又無味 真係拜拜👋
行街唸住抖下 經過見到有間茶餐廳就行左入去

2020-04-20
得獎西多士
  • 西多士
  • 奶茶
三點三,下午茶時間喺太子行街行到攰,想搵個地方坐一坐,飲杯嘢老字號,金華啦嗌咗兩個蛋撻、一個菠蘿油,諗住嗌多杯熱奶茶同女朋友share,但可能而家時勢,生意難做,鋪頭一定要計人頭嗌嘢飲,所以女朋友焗住要嗌多杯熱飲佢嗰到係無套餐嘅...全部散叫菠蘿油 $11/個蛋糕 $5/個熱飲 $18 凍飲$20所以最後兩個蛋撻、一個菠蘿油、兩杯熱飲都$57埋單本人覺得貴咗啲,嘢食質素ok嘅...但收我哩個價真係唔太抵,同埋個伙記好似趕住做下枱咁...食都未食完,就行過嚟話節數叫我哋埋咗單先唉...知你生意難做,又唔可以張張枱坐爆客...但都唔洗咁呀嘛?焗人嗌嘢飲又趕頭趕命咁..唉..嗱嗱臨食完...走囉!
三點三,下午茶時間
喺太子行街行到攰,想搵個地方坐一坐,飲杯嘢
老字號,金華啦
佢嗰到係無套餐嘅...全部散叫
菠蘿油 $11/個
蛋糕 $5/個
熱飲 $18 凍飲$20
所以最後兩個蛋撻、一個菠蘿油、兩杯熱飲都$57埋單
2020-04-19
2020-03-22 573 浏览
平時試食開菠蘿油今次試埋佢個蛋撻$5一個性價比都高臨走仲去買咗兩個肺炎期間唔駛搭枱會比洗手液你今次叫咗奶茶菠蘿油同蛋撻質素一如既往好食我擔心肺炎嘅朋友可以外賣記住蛋撻四點出爐四點去食最新鮮
平時試食開菠蘿油

質素一如既往好食

我擔心肺炎嘅朋友可以外賣
記住蛋撻四點出爐
四點去食最新鮮
星期日與友人經過金華就入去食早餐,誰知11:30進入已不準落單叫早餐,正式早餐完結時間為11:30,真係冇人情味,我明白比叫係道理,咁就叫左出名嘅蛋撻、菠蘿包及熱央。等待食物及進食期間,侍應及食客們多次在我身後穿插,感覺不佳。當食完諗住比錢,仕應姐姐們指住張枱話我們其中一人未叫野飲,有最低消費。我說剛剛點餐時仕應姐姐沒有說明有最低消費,她堅持說有告知。剛才我只是在想多叫一種食物便可,如果早知,何會給她機會在店中大聲訓斥?多叫一杯嘢飲,何需給食客面色?食個早餐都要受氣食物質素:蛋撻及駌鴦還好,其他普通,有更好選擇

多叫一杯嘢飲,何需給食客面色?

食個早餐都要受氣

食物質素:蛋撻及駌鴦還好,其他普通,有更好選擇
2020-03-15
$25 (早餐)
  • 蛋撻
2020-03-02 640 浏览
作為港式茶餐廳嘅忠實fan,金華冰廳一定係我唔可以錯過嘅餐廳!一入到去就見到香港舊式嘅餐廳格局,雖然卡位比較擠迫,但係食落會好有香港嘅味道伙記全部都係香港人,而且佢哋態度好好,唔會因為忙而鬧人~我揀咗一啲有香港特色嘅嘢食,其中菠蘿油同西多士係我嘅至愛!西多士甜而不膩,而且炸得好脆,即使我減緊肥但係都忍唔住嗌多份而菠蘿油係我朋友嘅至愛啦~啲牛油入口即溶,不過咁都阻止唔到我地食佢!我第二日仲幫襯咗多次添

伙記全部都係香港人,而且佢哋態度好好,唔會因為忙而鬧人~

西多士

2020-02-12
西多士
2020-02-17 445 浏览
朋友話呢間位於太子嘅金華冰廳嘅餐廳麵包非常出名,呢日仲特登買咗一個俾我試😌😌😌。.菠蘿包索價$6 ,外皮唔薄所以唔算好香脆。雖然麵包夠實夠飽肚,但一啲鬆軟嘅感覺都冇,唔係好啱我口味😞😒😞。.朋友話佢嘅雞尾包好好食,不過我應該唔會再試。
朋友話佢嘅雞尾包好好食,不過我應該唔會再試。
外卖自取
早餐
2020-02-14 324 浏览
今日在太子站附近走一圈,見到這一間平日都很繁忙的冰室沒什麼人光顧,應該是因為沒有內地遊客,所以都沒什麼生意,見識過餐廳的名氣但又未吃過,就試一試。我叫了普通茶餐廳都會有的蘿蔔牛腩飯$43,送湯和熱飲,價錢是實惠,而且份量又多,仲不收加一外賣費,都算便宜!牛腩炆得好霖,但較小塊,切得小,蘿蔔都炆得很軟霖,而且有相當豐富的汁,但汁的質感是好似鼻涕,是好傑,所以我不喜歡、但味道是很好👍🏻,下次一定要試出名的波蘿油。

2020-02-13
外卖自取