2010-09-09 8 浏览
是晚又同一眾好友飲飲食食金田的舖面唔大,大多數都係4~6人枱我地一行16人,要勞煩侍應們左拼右拼先拼到一張長枱俾我地.餐廳無限時,我地可以由8點一直又食又傾又玩到最後.食物不停咁上,侍應已經一早提示手機唔好放系枱面.但係最後都有人遭殃.....人好多,食物都好多但又唔係樣樣都有食到因為怕浪費食物,又怕有D食物唔岩口味.所以落單無叫足16份.而且少不免有漏單既情況.刺身:先後黎左5大盤.好快就俾大家清晒.蒸蛋:小小一杯,又滑又香.讚!炸蝦:不過不失芝士年糕:一大粒似糯米糰,喜歡食煙煙韌韌的人就岩食啦~一口芝士:炸到細細粒的,其實無咩味道.蒜香牛肉粒:食左一兩粒~無咩特別.薄煎牛肉:食唔到~但朋友話唔錯~枝豆:好似有用鹽焗過,另附一個吉碟放皮.夠細心.羊鞍:大大件,油分多香口.其餘還有關東煮,燒牛舌,雞軟骨等等~~食物水準不錯~但可惜飲品要另點,而且仲唔便~埋單每人$208~(信用咭95折再加一)不過不失.但未必會ENCORE~因為同區總有些質素差唔多,但價錢可以便少少既放題.
是晚又同一眾好友飲飲食食
金田的舖面唔大,大多數都係4~6人枱
我地一行16人,要勞煩侍應們左拼右拼先拼到一張長枱俾我地.
餐廳無限時,我地可以由8點一直又食又傾又玩到最後.
食物不停咁上,侍應已經一早提示手機唔好放系枱面.
但係最後都有人遭殃.....

人好多,食物都好多
但又唔係樣樣都有食到
而且少不免有漏單既情況.

刺身:先後黎左5大盤.好快就俾大家清晒.

蒸蛋:小小一杯,又滑又香.讚!

炸蝦:不過不失

芝士年糕:一大粒似糯米糰,喜歡食煙煙韌韌的人就岩食啦~

一口芝士:炸到細細粒的,其實無咩味道.

蒜香牛肉粒:食左一兩粒~無咩特別.

薄煎牛肉:食唔到~但朋友話唔錯~

枝豆:好似有用鹽焗過,另附一個吉碟放皮.夠細心.

羊鞍:大大件,油分多香口.

埋單每人$208~(信用咭95折再加一)

2010-09-05
2010-08-26 10 浏览
三文魚刺身.必食,夠厚夠大件.芝士年糕.這個我沒食,我媽說很好吃,重點了3次炸蠔.不提議各位品嚐燒牛舌.不錯,不過不夠厚,還有很乾燒羊扒.只知十分un.甜蝦刺身.必食,十分鮮甜炸蝦.不過也不失豆腐.不夠味這裡的東西很好吃,必定會再去
三文魚刺身.必食,夠厚夠大件.
芝士年糕.這個我沒食,我媽說很好吃,重點了3次

炸蠔.不提議各位品嚐

燒牛舌.不錯,不過不夠厚,還有很乾
燒羊扒.只知十分un.
甜蝦刺身.必食,十分鮮甜

炸蝦.不過也不失

豆腐.不夠味

這裡的東西很好吃,必定會再去

下午茶
2010-08-10 1 浏览
上星期五,朋友約食放題。一行五人,朋友話呢間野好多人,要預早好多book位。全晚只得一場,唔會只限食兩個鐘,最啱傾偈。坐在角落位,好啱我地呢d大聲人,唔怕嘈到人。一坐低,就起勢畫。選揀不少,有刺身、壽司、燒物、炸物、沙律、前菜等,唯獨無甜品。刺身好新鮮,厚切,仲有赤貝同甜蝦,大家都喪食。壽司不錯,飯不會散開。卷物包得實淨,不會一夾即散,炸蝦卷好味。蟹子蟹柳沙律味道清新。燒牛舌,一串兩塊,燒得幾乾,有少少韌。燒羊鞍,大大件,有羊味,仲好juicy。燒牛柳粒也不錯,juicy又唔韌。燒青魚大大件,唔腥,肉質挺。燒芝士蠔,隻蠔比吉列的大,不過好漏。天婦羅有南瓜、蝦、茄子、蕃薯、菇等,新鮮即炸,脆bok bok,炸漿不厚,剛包著食材,也不肥膩。吉列炸蠔外表size正常,不過裡面係用兩隻蠔仔一齊炸先有正常體積。味噌牛舌,本人覺得好食過燒,有點汁,炆得淋,唔會韌。茶碗蒸蛋一杯杯,好熱辣辣,蛋好滑,不錯。雞翼算是失望的,竟然係滷水,仲要甩皮甩骨。汁煮豬軟骨也交足貨,很軟淋,也很入味。泡菜豆腐鍋,正喎,夠熱,豆腐好滑,泡菜辣辣地,好惹味。湯烏冬好plain, 係扁身烏冬,可以不食。最後還奉上朱古力mo
上星期五,朋友約食放題
一行五人,朋友話呢間野好多人,要預早好多book位。
全晚只得一場,唔會只限食兩個鐘,最啱傾偈。
坐在角落位,好啱我地呢d大聲人,唔怕嘈到人。
一坐低,就起勢畫。選揀不少,有刺身壽司、燒物、炸物、沙律、前菜等,唯獨無甜品
卷物包得實淨,不會一夾即散,炸蝦卷好味。
蟹子蟹柳沙律味道清新。
燒牛舌,一串兩塊,燒得幾乾,有少少韌。
燒羊鞍,大大件,有羊味,仲好juicy。
燒牛柳粒也不錯,juicy又唔韌。
燒青魚大大件,唔腥,肉質挺。
燒芝士蠔,隻蠔比吉列的大,不過好漏。
味噌牛舌,本人覺得好食過燒,有點汁,炆得淋,唔會韌。
茶碗蒸蛋一杯杯,好熱辣辣,蛋好滑,不錯。
雞翼算是失望的,竟然係滷水,仲要甩皮甩骨。
汁煮豬軟骨也交足貨,很軟淋,也很入味。
泡菜豆腐鍋,正喎,夠熱,豆腐好滑,泡菜辣辣地,好惹味。
湯烏冬好plain, 係扁身烏冬,可以不食。
最後還奉上朱古力mousse cake,唔好食。

服務也很好,勤快,經常換碟同加水。
  • 刺身,味噌牛舌
  • 羊鞍
朋友聚會,見呢度食評寫得唔錯,又未食過放題,所以想試下 好處是朋友唔同時間到,唔會有咩問題,因時段限制很寬,基本上可以講無限制 - 晚餐18:30-22:30,先后腳到遲早放工都得,唔駛等開飯不過,食物整體質素一般,相對於價錢都算可以,但無甚驚喜,甚至主題食物如燒物幾失望...以下是點過的食物﹕ 枝豆﹕很好,外面醎醎地,仲有点熱,軟硬適中 三文魚刺身 - 日式食物中必吃罷! 肥美,切得夠厚,新鮮 燒牛舌﹕失望,這兒的人說得很好,一是每串得兩薄片,小如雞腎,賣相已不好看,二是幾煙un 燒羊扒﹕ok, 不過無乜羊味,羊架來說算有点un 芝士年糕﹕有encore 燒牛柳粒﹕ok, 不過有点un天婦羅﹕不錯,最好是炸蕃薯焗蠔﹕不過不失,無乜蠔味,質感很水,給芝士味蓋過 炸蠔﹕太差,無理由用炸朱扒一樣孩拾拾的脆漿,質感和海鮮不夾 唯一甜品﹕克森林旦糕,食味ok, 但比西餅還小, 是一口甜品食物品種不多,如果夠精美,也可以,可惜不夠精美比起以前亞士厘道"浜",食味和款都遜一籌是日用恒生卡95%, 叫了瓶清酒20元侍應禮貌是不錯,但点野食有o的亂,叫o左o既唔o黎,咪稔住叫多o的預個8折o羅,点知有
朋友聚會,見呢度食評寫得唔錯,又未食過放題,所以想試下

以下是點過的食物﹕

枝豆﹕很好,外面醎醎地,仲有点熱,軟硬適中
三文魚刺身 - 日式食物中必吃罷! 肥美,切得夠厚,新鮮
燒羊扒﹕ok, 不過無乜羊味,羊架來說算有点un
芝士年糕﹕有encore
燒牛柳粒﹕ok, 不過有点un
天婦羅﹕不錯,最好是炸蕃薯
焗蠔﹕不過不失,無乜蠔味,質感很水,給芝士味蓋過
炸蠔﹕太差,無理由用炸朱扒一樣孩拾拾的脆漿,質感和海鮮不夾

食物品種不多,如果夠精美,也可以,可惜不夠精美

比起以前亞士厘道"浜",食味和款都遜一籌

是日用恒生卡95%, 叫了瓶清酒20元

侍應禮貌是不錯,但点野食有o的亂,叫o左o既唔o黎,咪稔住叫多o的預個8折o羅,点知有多得濟
2010-07-30
  • 芝士年糕、炸蕃薯、三文魚刺身
見樓下都話一定要BOOK位,但係早一日都BOOK唔到, 唯有硬住頭皮即日WALK IN戚成功既!!! 不過等左超過30分中 ,要試就要付出啦 已經差唔多9點,都仲係好多人食,其實已經知道可選擇既野食唔多,又冇野任DRINK... !! 刺身叫得最多係三文魚同甜蝦,你睇下 !!! 三文魚真係厚切架 !!! 甜蝦係冇蝦頭架 哈哈,仲要好新鮮,好冰凍。炸物都樣樣叫D, 炸帶子幾好,炸粉唔多又唔太油益其他好一般, 好似 D 海鮮卷,叫到黎左見到個樣都唔想食...芝士年糕 (推介!!)真係好芝士, 好大夠, 食完一夠又想一夠,不過好飽同滯 !! 最好留尾食啦!! 燒牛舌(推介!!)一串有2片牙, 仲好厚燒!! 唔會話燒到好熟,搞到D肉UN晒, 必叫雞翼竟然係老水.... 失望左,個心好掛住 松X 既炸芝麻雞翼牙 !!!!點解, 但係點解會冇仕飲..點解食物咁少CHOOSE, 食黎食去都係果幾D叫左2.3 ROUND 加既都係刺身.牛舌,如果多D CHOOSE會好D, 因為冇咩野食CHOOSE, 所以咁既價錢,我覺得會搵到間更好。

見樓下都話一定要BOOK位,
但係早一日都BOOK唔到, 唯有硬住頭皮即日WALK IN
戚成功既!!! 不過等左超過30分中 ,要試就要付出啦

已經差唔多9點,都仲係好多人食,
其實已經知道可選擇既野食唔多,又冇野任DRINK...
!!

刺身
叫得最多係三文魚同甜蝦,
你睇下 !!! 三文魚真係厚切架 !!!

甜蝦係冇蝦頭架 哈哈,仲要好新鮮,好冰凍。

炸物
都樣樣叫D, 炸帶子幾好,炸粉唔多又唔太油益

芝士年糕 (推介!!)

真係好芝士, 好大夠, 食完一夠又想一夠,
不過好飽同滯 !! 最好留尾食啦!!

燒牛舌(推介!!)

一串有2片牙, 仲好厚燒!!
唔會話燒到好熟,搞到D肉UN晒, 必叫

雞翼
竟然係老水.... 失望左,
個心好掛住 松X 既炸芝麻雞翼牙 !!!!

點解, 但係點解會冇仕飲..
點解食物咁少CHOOSE, 食黎食去都係果幾D
叫左2.3 ROUND 加既都係刺身.牛舌,
如果多D CHOOSE會好D,
甜蝦好新鮮
厚切三文魚
燒魚餅
炸物- 海鮮卷,炸蠔...
芝士年糕, 炸帶子
燒牛舌 - 厚, JUICY, 讚!!!
蒜香牛柳粒- 好UN
雞翼- 竟然係老水.... 失望左
燒三文魚- 大份又燒得好味牙..
睇下個芝士年糕
甜品...點解唔俾燸米茲呢?
亂叫左沙律
甜蝦好新鮮
厚切三文魚
芝士年糕, 炸帶子
燒牛舌 - 厚, JUICY, 讚!!!
燒三文魚- 大份又燒得好味牙..
睇下個芝士年糕
(非会员)
2010-07-21 1 浏览
食飯之前一晚,朋友send左openrice呢個網既食評比我睇,問我洗唔洗改地方,但我個人覺得..都已經幾日前訂左位啦無謂因為幾遍留言,而又要轉過第二間,又要再訂過啦我地都叫左好多野食..都影左D相~其實都唔差啦刺身都有十幾款..又有我最鍾意食既赤貝同甜蝦壽司~冇食,驚塞住左個肚..但都唔係講到得果幾款芝士年糕~好少地方有得食,都幾濟架~食一個好啦牛柳~都好林..冇渣薄燒牛肉~入面有蒜同葱..好香多春魚~係肥嘟嘟..炸蝦~冇咩特別..不過好脆羊鞍~朋友話OK,但我唔食羊,所以冇影....以上呢D係我覺得唔錯既野食當然有D野係MAMA地,但係我覺得主菜好食都夠~有百幾樣野食,講唔哂~都有漏單,不過佢地見到你冇野食,都會幫你跟~反正都係任食,呢樣我唔擔心~~由於生日,所以有一支好似香檳既果汁送,不過佢地話要夠4人,訂位時講要低,同埋可以自己開,幾過癮同埋佢地有兩種Appletiser蘋果汁~賣10蚊支其他餐廳飲過18蚊最後每人仲有一個甜品,佢地會問你要唔要~其實個個人口味都唔同,我就覺得二百蚊都算係咁啦上次食過港島區有間連加一差唔多380蚊係有海膽手卷同銀鱈魚,不過要咁既價錢,食散叫好過啦
問我洗唔洗改地方,但我個人覺得..都已經幾日前訂左位啦
無謂因為幾遍留言,而又要轉過第二間,又要再訂過啦
我地都叫左好多野食..都影左D相~其實都唔差啦
刺身都有十幾款..又有我最鍾意食既赤貝甜蝦

壽司~冇食,驚塞住左個肚..但都唔係講到得果幾款
芝士年糕~好少地方有得食,都幾濟架~食一個好啦

牛柳~都好林..冇渣

薄燒牛肉~入面有蒜同葱..好香

多春魚~係肥嘟嘟..

炸蝦~冇咩特別..不過好脆

羊鞍~朋友話OK,但我唔食羊,所以冇影....
以上呢D係我覺得唔錯既野食
當然有D野係MAMA地
,但係我覺得主菜好食都夠~
有百幾樣野食,講唔哂~
都有漏單,不過佢地見到你冇野食,都會幫你跟~
反正都係任食,呢樣我唔擔心~~

由於生日,所以有一支好似香檳既果汁送
,不過佢地話要夠4人
訂位時講要低,同埋可以自己開,幾過癮

同埋佢地有兩種Appletiser蘋果汁~賣10蚊支
其他餐廳飲過18蚊
最後每人仲有一個甜品,佢地會問你要唔要~
其實個個人口味都唔同,我就覺得二百蚊都算係咁啦
上次食過港島區有間連加一差唔多380蚊

係有海膽手卷同銀鱈魚,不過要咁既價錢,食散叫好過啦~
刺身~都有十幾款選擇,都好新鮮
牛舌~
薄燒牛肉~
  • 刺身
2010-07-18 9 浏览
10個人... book 唔book table都冇咩分別, 因為唔full.睇過 or d cm 都唔係話好 expected d 咩..不過真係冇諗過d quality 真係咁..上碟時間係快, 不過type 唔多, 仲要唔多好食.都有d 係ok既咁...=甜旦=蟹子沙津 =加洲卷不過....=芝士蠔 難食!!! 本身打算一人一隻, 點知... 真係冇人想食. 唔想waste , 要包剪揼 輸左先有人食.= 唔叫加水, 真係冇人加.. 叫佢加, 佢加比一半人.. 叫2次先全部人有水...overall./// 唔抵.!!!!
不過真係冇諗過d quality 真係咁..
上碟時間係快, 不過type 唔多, 仲要唔多好食.
都有d 係ok既咁...
=甜旦
=蟹子沙津
=加洲卷

不過....
=芝士蠔
難食!!!
overall./// 唔抵.!!!!
2010-07-16
首先,我想講對於之前有不少食評都係讚美這間放題作出回應,食物質素同佢地所講 o既係完全係兩回事,我都唔知係佢地對食無要求,定係因為我唔好彩○我完全俾這些食評厄晒,去之前我真係充滿期待的,殊不知食完之後會令我充滿憤怒,失望,被列入黑名單內○我覺得甘樣o既食物收成二百幾蚊位.會唔會太過份呢???佢o既食物質素簡直可以攞"金太郎"作比較,甘樣o既下等貨再加上選擇o既種類少到不得了,壽司款式數埋唔夠10樣,仲要係同百佳,惠康o個d差唔多,講到刺身更加唔駛講,得o個幾款,cheap到爆,,至於飲品唔係任叫的,最平o既汽水$10蚊支!我覺得三文魚係最正常,d刺身無乜特別話好食同埋唔好食,壽司全部都係cheap野,無海膽,無帆立貝,三文魚子,無火"卓" 蟹棒,軟殼蟹,無八爪魚...好過份!!!至於熱食,真係難食到要命,醬汁雞翼其實係蚊到"林"晒兼鹹到入心o既滷水雞翼,o個d串燒類,尤其係牛,韌到阿媽都唔認得,芝士焗蠔好苦....最衰就係d單漏到得離譜,d野食成日都唔齊,有d野食第三round到左第一round o個d都未到,d野食吹過無數次,佢地好興話"無左張單",跟住唔知點解o個d野轉個頭又會放o

最衰就係d單漏到得離譜,d野食成日都唔齊,有d野食第三round到左第一round o個d都未到,d野食吹過無數次,佢地好興話"無左張單",跟住唔知點解o個d野轉個頭又會放o係你面前,
有d燒物只o黎一至兩串,我想講我地有成十個人,當然劃左十串啦,乜都無仲學咩人做放題呀?????????????

希望各位食家能夠中肯d寫食評,我講o既句句屬實,呼籲各位去"金田"之前請三思...
2010-07-01
2010-07-10 8 浏览
原本沒打算做一個寫食評的人, 不過真的不想讓其他人慘遭我同樣的事...星期五食放題真的要先Booking比較好.原本想去的石澗日式放題因為沒位了, 時間不多關係改去旁邊的金田.之前已經看過這裡各大大的食評, 好像不錯的樣子,可惜我覺得好像給騙了.他們其實也是滿了Booking,不過因為時間還沒到, 所以給我們先, 吃90分鐘就要離開迎接己Booking的客人.我心想, 我們三人也不吃太多, 所以都答應了.親切的部長(?)還說會特別跟進我們落單和給9折.這樣好像也不錯.店內環境還可以, 不會太擠, 而且都算衛生.很小的幾張落單紙, 食物選擇不太多, 種類較少也不是不行,只是不滿意是沒有甜品和飲品可選!! 飲品只有熱茶, 其他都要另外加錢 一開始當然先要來很多刺身!! 但當我看到賣相後, 覺得沒有拍照的價值.........刺身OK, 只是沒有我愛的帶子, 種類不算多. 玉子很奇怪放刺身那裡, 不過沒蛋香味也不甜...熟食方面:蒜片牛柳粒 : 我覺得不錯, 但朋友說肉煮得很老.大板燒 : 嚐味的是我朋友, 只能說很難吃, 一堆麵粉, 還要很實.茶碗蒸蛋 : 我的最愛之一, 可惜味道很平凡

星期五食放題真的要先Booking比較好.
之前已經看過這裡各大大的食評, 好像不錯的樣子,
可惜我覺得好像給騙了.

他們其實也是滿了Booking,
我心想, 我們三人也不吃太多, 所以都答應了.
親切的部長(?)還說會特別跟進我們落單和給9折.
這樣好像也不錯.

店內環境還可以, 不會太擠, 而且都算衛生.
很小的幾張落單紙, 食物選擇不太多, 種類較少也不是不行,
只是不滿意是沒有甜品和飲品可選!!

飲品只有熱茶, 其他都要另外加錢

一開始當然先要來很多刺身!!
但當我看到賣相後, 覺得沒有拍照的價值.........
刺身OK, 只是沒有我愛的帶子, 種類不算多.
玉子很奇怪放刺身那裡, 不過沒蛋香味也不甜...

熟食方面:
蒜片牛柳粒 : 我覺得不錯, 但朋友說肉煮得很老.
茶碗蒸蛋 : 我的最愛之一, 可惜味道很平凡...沒蛋香也不好味.
炸蝦天婦羅 : OK, 其他天婦羅很難弄得不好吃.
三文魚沙律 : 這個味道OK. 或許那幾粒大大的三文魚是多餘的.

總括而言, 我和朋友都認為只有不需烹調的刺身好味, 其他都吃到一臉無奈.
而且漏單情況很利害. 最後送上的甜品, 只有我一個願意吃...( 我喜歡吃甜品, 可是也覺得很難吃...)

結帳時我真的這食物質素不值200元, 150元或許還可以!

我都明白經營餐廳是困難, 但沒有誠意聽取意見改進, 只看金錢利益的經營,
只會越做越差!
用回很多食家愛用的一句「不可一, 不可再」. (這句真好用~~

(最後讚賞一下那親切的部長, 她真的有盡責替我們跟單
2010-07-09
為慶祝母親大人生日,原屬意尖東大吉,不過有小朋友可能會太逼...見到呢間又好似好多人讚好食,於是就試下, 點知就咁就衰左!!!如果只係講食物都可以, 刺身都算新鮮,不過以佢咁既價錢, 可以有好多選擇,唔需特別來呢間, 皆因佢超級漏單!!又唔主動加水!! 成日都要叫先過來加!! 飲品係唔包既, 不過價錢都合理會有甜品送...果日係朱古力蛋糕一件...到最後執枱時,可能個waiter係新人,竟然倒瀉杯茶落我男友件褲度,好彩係茶0者....唔係點算??anyway, overall 黎講, 呢間來一次就夠,我寧願去返大吉!!!
為慶祝母親大人生日,
原屬意尖東大吉,
不過有小朋友可能會太逼...
見到呢間又好似好多人讚好食,
於是就試下, 點知就咁就衰左!!!

如果只係講食物都可以, 刺身都算新鮮,
不過以佢咁既價錢, 可以有好多選擇,
唔需特別來呢間, 皆因佢超級漏單!!

又唔主動加水!!
成日都要叫先過來加!!

飲品係唔包既, 不過價錢都合理

會有甜品送...果日係朱古力蛋糕一件...

到最後執枱時,
可能個waiter係新人,
竟然倒瀉杯茶落我男友件褲度,
好彩係茶0者....唔係點算??

anyway, overall 黎講, 呢間來一次就夠,
我寧願去返大吉!!!

2010-07-05
庆祝纪念
生日
  • 赤貝
2010-06-09 6 浏览
這一學年終於接近尾聲了,我班為了讓同學開懷樂享一個滿足的放題,特別於金田日式放題訂了一間廂房,為大家帶來一個臨別聚會。D是次我們一行十三人,訂了12人的廂房(最低消費額$2200)亦有另一間廂房比較細小,大約可容納10人(最低消費額$1700)$168(另收+1服務費)~時段6:00PM至8:15PM環境:廂房內裡環境亦算比較峽窄的,通道亦只能容納一人進出。而兩間廂房亦是以板間的形式分隔,此處是比較敗北的地方,令兩所房間的聲音此起彼落的"交流"。但亦算作私人空間充足的,起碼我們一眾男生還可以一同捧腹大笑,回憶這一年的點滴。服務:侍應們的態度不錯,特別是一位年約50的男侍應,我們人多勢眾,而且是一眾男生。所以頻頻按鐘落單,而這位男侍應還是面帶笑容的為我們服務收碟﹑加水﹑落單 以上動作基本上侍應們都頻頻出色地完成讓我們感覺到的是專業的態度。另帶一提的就是漏單的情況若然能夠改善,那麼快將完美了。食物選擇方面我認為可以接受的,範圍亦算廣,以下我選了數款食物留下「足跡」。希望亦可以留下寶貴回憶。食物:蟹子沙律:蟹子的份量不少,而菜類店方亦細心切絲,方便攪拌,味道方面亦不錯,沙律醬的味道沒有完全蓋
這一學年終於接近尾聲了,
我班為了讓同學開懷樂享一個滿足的放題,
特別於金田日式放題訂了一間廂房,
為大家帶來一個臨別聚會。
$168(另收+1服務費)~時段6:00PM至8:15PM

環境:
廂房內裡環境亦算比較峽窄的,
通道亦只能容納一人進出。
而兩間廂房亦是以板間的形式分隔,
此處是比較敗北的地方,
令兩所房間的聲音此起彼落的"交流"。
但亦算作私人空間充足的,
起碼我們一眾男生還可以一同捧腹大笑,
回憶這一年的點滴。

服務:
侍應們的態度不錯,
特別是一位年約50的男侍應

我們人多勢眾,而且是一眾男生。
所以頻頻按鐘落單,而這位男侍應還是面帶笑容的為我們服務
收碟﹑加水﹑落單 以上動作基本上侍應們都頻頻出色地完成
讓我們感覺到的是專業的態度。另帶一提的就是漏單的情況若然
能夠改善,那麼快將完美了。

食物:
蟹子沙律:
沙律醬的味道沒有完全蓋過蟹子的鮮味和菜絲的味道。同學們都讚賞不斷。
豉汁雞翼:
雞翼這種普遍的食物,那處都不難找。而金田的豉汁雞翼,味道相當之濃,
不是只有外在色水的”變色龍”。而肉和皮基本上是用來吸出來的,可見
店方處理雞翼的時間不少,嫩!
刺身拼盤:
三文魚:色澤紋路方面對辦,一試,三文魚的魚味湧現,不點豉油不點芥末,好味也!這為第一個高潮。
北寄貝:口感頗好,就是嚐不到北寄貝應有的鮮,換來的是一陣雪味。
甜蝦:嬌小玲瓏,內裡蘊藏應有的鮮和甜,一試,再嚐,大快人心也。
壓箱燒三文魚壽司
三文魚壽司是一如既往的好味,而他的同胞_壓箱燒三文魚壽司亦絕不失禮其三文魚家族的名銜,只是他比三文魚多一處優點,就是入口即溶罷了。
吉列生蠔:
生蠔本身的腥味和蠔味亦不重,反之換來較不好生蠔的同學亦較易入口,而蠔內裡的嫩沒有因為炸後而變得硬實,不錯!
芝士年糕:
這個可是三文魚刺身後另一高潮,三文魚各類放題壽司店亦可品嚐到,只是品質的好壞之分而已,而芝士年糕同學們則沒有嚐過,嚐過後大家都連。(從前小弟已在本店嚐過,是為推介)若果內裡的芝士份量再多點的話,定必能讓各位同學更歡喜一點。但這質素亦已足夠搏君一笑了。
燒牛舌:
牛舌表面燒得微焦,卻不過份。一嗅,散發一絲焦香的氣味。一咬,內裡的嫩和爽口的感覺,和表面帶微焦的外表形成鮮明的對比,又是不錯的一道菜。
炸蝦天婦羅
蝦天婦羅的顏色相當漂亮,身披金黃色的衣裳,亮眼極了。在此一讚師父的用心,把十多隻的蝦天婦羅都井井有條的擺放好。天婦羅本身的炸粉,被炸至脆身,而內裡的蝦亦沒有被炸至老身,唯一不足的地方就是整個天婦羅的味道都略淡。
是日送的甜品_芝士蛋糕
芝士的味道不濃,和其他餅店的芝士蛋糕有一段距離,而芝士和蛋糕還可以輕鬆的分離,可見店方對它亦沒有足夠的「支持」吧。
總體來說,金田令我改善了對它的看法,食物質素和服務態度亦相當不俗。除此之外,令我和同學們留下一個很好的回憶,畢竟回憶是寶貴的......那怕數年後同學們已忘記了對方,希望還可以藉著相片回憶起這段愉快的光陰。
蟹子沙律~作為前菜作開胃之選~
豉汁雞翼~骨肉分離
一般的關東煮~大可不嚐
鰻魚壽司~大家都很愛它
差~不濟的甜品
2010-06-03
蟹子沙律~作為前菜作開胃之選~
豉汁雞翼~骨肉分離
刺身拼盤~當中三文魚最鮮~推介
箱壓三文魚壽司~入口即溶
正~吉列生蠔
若是味道咸一點,定必大家ENCORE之選
鰻魚壽司~大家都很愛它
  • 芝士年糕
和友人一行8人去這兒食放題,睇左open rice 先知原來係荃灣果間既分店。係好久之前食過荃灣間金田,唔太ok,所以之後都冇再去。晚上八點半入席,一早訂左檯,地方都ok,一坐底有位好殷勤的侍應姐姐招呼我們,介紹有d咩好食,份量應該點樣叫......etc.,但唯一不足是冇講過每位收費多少,不過都預左$160左右吧.....(根據open rice 的食評)果位侍應姐姐話有160幾樣食品,我諗我地都差不多叫到八成,不知名的便叫1份,份量少少試下是什麼來的,其他不停encore的有魚生刺身、三文魚沙律、反蝦卷壽司、牛柳粒.....有好多都可一點再點,反而芝士焗蠔就好似差少少咁....但總體上都非常滿意!漏單情況尚可接受,當然頭轉d野食永遠都是最齊的。員工服務態度都好好,好快會加水,追單都算快,有時我地問左d奇怪問題,都好樂意回答。食到10:45pm,會自動幫你埋單,因為點佢地會準時話你知要11pm收鋪。埋單每位 HKD 168 + 10% = HKD 184.8唔知係咪八點半後入席會平d呢??各人都食到好飽,好滿足呢!!下次有機會,都會再黎試過!

漏單情況尚可接受,當然頭轉d野食永遠都是最齊的。

唔知係咪八點半後入席會平d呢??

各人都食到好飽,好滿足呢!!下次有機會,都會再黎試過!
2010-05-30
$184.8 (下午茶)
  • 甜蝦,三文魚沙律
2010-05-30 5 浏览
近排好想狂食一餐,又特別想食日本嘢,所以睇openrice,見lee一間名次一直的好高,所以book咗。好多人book~~ 我早一日book話要waiting~~ 幸好4點左右打嚟話有位,所以唔駛去第二間。我同朋友6:45已經到咗,嗰日係平日,但lee個時候已經坐咗5-6枱。仲諗住我哋都已經算早o家啦~~ 仲有人仲早~~坐低,忘咗形咩都叫~~ 點完之後先諗到咁咪成枱嘢?!?!? 即係同個侍應講,但佢好細心,我估都因為好多人都係咁,所以話會幫我哋逐啲逐啲上,而且都清得好快。個人對食嘅要求唔算好高,所以整體嚟講我都好滿意,魚生好新鮮,尤其鍾意響螺片!!! 正!!! 吞拿魚都好正!!!熟食的話個人好鍾意羊鞍,好好味!!!! 仲有天婦羅蝦,我食咗8隻都有!!! 因為好鍾意食!!!198+10%一位,因為我哋唔限時段,所以要lee個價~~ 如果8點前走~~ 好似168+10%

2010-05-25
  • 羊鞍
  • 天婦羅蝦
2010-05-29 5 浏览
先講食物, 好齊, 不過又係個d.魚生好新鮮.壽司都ok.不過salad無左麻醬...service好左woo 好似出蟹子壽司會同你講: 紫菜淋左唔好食.係咁加水.都可能因為人少啦! 野食出得ok快都齊.可能因為無人所以先比我地7:30坐到10:15呢度係1.5hrs放題推介: 三文魚刺身, 甜蝦加左價正價到198左右. 8個人+左1 咁有95節每人都要210woo錢作怪...好似食到悶悶地咁... 其實呢個價錢又唔你真係好貴食身都新鮮都比返個(笑)啦.
先講食物, 好齊, 不過又係個d.
魚生好新鮮.
壽司都ok.
不過salad無左麻醬...

係咁加水.

都可能因為人少啦! 野食出得ok快都齊.

可能因為無人所以先比我地7:30坐到10:15
呢度係1.5hrs放題

推介: 三文魚刺身, 甜蝦

錢作怪...

蟹子壽司
2010-05-25
蟹子壽司
2010-05-06
今日同老公豬去左食放題~原本想去中環0個d.....但上次食過麻麻地....所以上openrice睇下邊間好食.....之前睇過呢間d評分都ok~幾高~於是試下一坐低已經好驚訝....因為d服務 out of expectation....解釋得好詳細~haha....又常加茶~非常好lei~地方又大(之前中環食過有一間堅係離普條通道只係行到一個人!!!肥人都要打橫行唔係講笑~)食物方面都好多種類~花多眼亂芝士焗蠔~呢個好正....一定要點~唔會太"漏"~good!煙肉青口雖然好似冇煙肉~但都好香口好正沙律haha~唔好意思打出黎....我地食晒咁多隻沙律...全部都好新鮮~~~最重要係冇加白色0個d沙律sauce....好健康=]刺身水準可以唔太突出~不過都好新鮮燒物/鐵板燒點左三文魚,青魚,牛柳粒,羊架.....好多丫>3<全部都好好味,唔會比人覺得求其咁最後仲有飯後甜品今日係木康蛋糕幾好味~總括整體十分滿意服務又好,成日唔該前唔該後~同酒店有得渾食物質素又好~起碼唔會比人覺得hea囉睇得出有心做=]highly recommanded~!會再黎ar^^
今日同老公豬去左食放題~
原本想去中環0個d.....
但上次食過麻麻地....
所以上openrice睇下邊間好食.....

之前睇過呢間d評分都ok~幾高~
於是試下

一坐低已經好驚訝....
因為d服務 out of expectation....
解釋得好詳細~haha....
又常加茶~非常好lei~

地方又大
(之前中環食過有一間
堅係離普
條通道只係行到一個人!!!
肥人都要打橫行
唔係講笑~)

食物方面都好多種類~
花多眼亂

芝士焗蠔~
呢個好正....一定要點~
唔會太"漏"~good!

煙肉青口
雖然好似冇煙肉~但都好香口好正

沙律
haha~唔好意思打出黎....
我地食晒咁多隻沙律...
全部都好新鮮~~~
最重要係冇加白色0個d沙律sauce....
好健康=]

刺身
水準可以
唔太突出~不過都好新鮮

燒物/鐵板燒
點左三文魚,青魚,牛柳粒,羊架.....好多丫>3<
全部都好好味,唔會比人覺得求其咁

最後仲有飯後甜品
今日係木康蛋糕
幾好味~

總括整體十分滿意
服務又好,成日唔該前唔該後~同酒店有得渾
食物質素又好~起碼唔會比人覺得hea囉
睇得出有心做=]
highly recommanded~!
會再黎ar^^
2010-05-06