2008-04-01 111 浏览
前前後後都黎過呢間食店好多次, 都可以講細細個已經黎食, 早兩日師傅再次路經此地, 不如入去回味下啦!入到去唔係好多人, 見有個卡位就走埋去坐, 跟住睇下有咩好味, 左睇又睇最後要左四寶飯加凍檸茶!等左一陣四寶飯就到, 一眼望落去賣相唔錯, 見到有半隻咸蛋, 燒肉, 紅腸同埋豬! 先講下半隻咸蛋, 咸蛋唔算好咸, 連埋咸蛋黃送飯都幾好味; 燒肉就燒得好脆, 不過就勁肥加上咸左少少, 一般啦; 紅腸就普普通通, 少少硬咁啦; 豬就直頭不知所謂, 又咸又鞋都幾難食, 成碟飯最好味算係燒肉! 凍檸茶就幾夠茶味, 檸檬酸但夾埋d糖水就好, 夠凍夠味, 得喎!總括黎講食物質素同印象中相比係差左, 加上地方一般, 唔算太乾淨, 服務又係普通, 但價錢唔算貴, 三十二蚊一碟四寶飯加杯餐飲, 都算抵食! 可能係情意結關係, 所以就算好似差左, 師傅下次都會再黎, 不過笑臉就比唔到喇!

2008-03-03 46 浏览
星期日下午茶時間去到,一心想食下午茶餐,點知星期日無餐要散叫,已不快.心想又不是什麼旺區名牌食店,星期一至五才有下午茶餐.叫了一個常餐,一個雞亦,一個奶醬多.一開始食都覺得味道唔錯,點知越食越咸,係勁咸,勁多味精,我同我朋友食完已很口渴,成日飲水,第二日仲一齊喉嚨痛,以後一定唔去食!

2008-02-19 37 浏览
金牌鴨店的鴨飯是什麼味呢?..答案係:一般!我食左一客,鴨本身比較多肥高(可能咁啱我嗰碟係肥),肉唔算多,而且好像有點靭!個酸甜醬一般,點左開胃啲,但係又無咩特別!下次未必會專登再嚟,或者行過會飲杯凍奶茶,因為太就腳了!
金牌鴨店的鴨飯是什麼味呢?..

答案係:一般!

下次未必會專登再嚟,或者行過會飲杯凍奶茶,因為太就腳了!
2007-06-30 25 浏览
曾幾何時,也有人云亦云之時候,年前聽到吳君如推介過在花園街的"金牌鴨店",跟著去試,吃罷不過爾爾.其間也聽過身邊的朋友對此店的負面評價,其後日子已沒有再去,一別數載,路經此地,姑且再比多一次機會.這間"鴨店"折舊得都幾快,店內已開始"殘殘地".既然自誇金牌鴨店,好自然地要個燒鴨,今次就要個鴨瀨.燒鴨在瀨粉上排得整整齊齊,不過真係得個樣,吃落燒鴨皮並不很脆,鴨肉味亦不濃,而且沒有多餘的鴨油,與底下的瀨粉溶為一題.瀨粉又是沒有什麼米味,得個滑雪雪口感,滑得來還有點假.湯底沒有滲進鴨油,點喝都那麼清,相信是唯一可取之處.連杯凍檸茶也淡而無味,還有甚麼話可說?難為自稱自己為金牌,同之前在油麻地某間茶記,自稱"燒鵝王子"一樣地搞笑.大家同樣包裝多過一切,多瀟洒失禮.

連杯凍檸茶也淡而無味,還有甚麼話可說?

2007-06-25 14 浏览
2007年4月23日。金牌鴨店茶餐廳。兩夫妻叫了:叉鴨飯: 叉燒比鴨好味D,D金牌鴨無乜味。蘭花賽磅蟹套飯:西蘭花幾好,不太生也不太熟,但鹹了一點點。不過不失去啦。
2007年4月23日。金牌鴨店茶餐廳。

兩夫妻叫了:
叉鴨飯: 叉燒比鴨好味D,D金牌鴨無乜味。
蘭花賽磅蟹套飯:西蘭花幾好,不太生也不太熟,但鹹了一點點。
不過不失去啦。
2007-02-22 14 浏览
中午行完花市去搵食,隨便入去試下。叫了星洲炒米,幾好喎。夠辣,多數廳餐D星洲米都唔夠辣,可能要大眾化。炒得不太油,剛剛好。我老婆叫了叉燒湯米,D叉燒好準很好,不太油不太乾。我見周圍枱好多貎似街坊的人都係叫燒臘,我估這間D燒臘應該都唔錯。環境和招呼都OK啦,一般茶餐廳咁上下。
中午行完花市去搵食,隨便入去試下。
環境和招呼都OK啦,一般茶餐廳咁上下。
2006-12-04 13 浏览
是晚花墟作業。志不在食,是但叫了個叉鴨飯扣底:上檯時蒸氣上騰,精神為之一振;一口...點解個免費升級既燒鴨脾咁凍既?叉燒,紅色肥膏扣肉是也,拍案叫絕。雖然預o左燒味飯係pre-made 貨色,但似乎「收藏方法」應加以改良。奇就奇在平平無奇但熱乎乎的白米飯身上:靚仔無加色,粒粒乾身,齋食更見和味。現代人飯送餸,此役喚醒我「餸送飯」的微妙憶記。沾一口附送的梅醬:比坊間的少料,但竟比坊間的更「梅子」,酸得來又非盲公開眼,登然胃口大增;來貨與否,無從稽考,正中下懷就是。黑白奶熱奶茶,口感偏淡。笑口,是給教我嘖嘖稱奇的熱香米飯同梅子醬。
是晚花墟作業。

黑白奶熱奶茶,口感偏淡。

笑口,是給教我嘖嘖稱奇的熱香米飯同梅子醬。
2006-02-14 6 浏览
29-1-2006 0556與朋友行完兩大花巿兼練完車後,在等待頭班車返屋企前,在附近食過早餐,記得有次路經這裡,見到個名改得「衰衰格格」,佢地該時得子夜及燒味餐。唔想食咁飽,就要了子夜餐,其實只是豬扒芝士腸加蛋,豬扒「鐵」一般的硬,麵亦都係冇乜味,凍啡還可,自己投鬼其食野都覺得差,但係唔知點開檯可以開到出來,埋單28,唔係好平,當係破財擋財。一年將至,但事實上老了二十年,應命!
29-1-2006 0556

一年將至,但事實上老了二十年,應命!
2006-02-05 7 浏览
早前新年,很多食店都沒有開門,見這間有開,又不用加一,就來這裏吃特餐。食物包括,牛油方飽、豬扒公仔麵、腸仔煎蛋和奶茶。牛油方飽- 溜單,沒有來,算數。豬扒公仔麵- 豬扒都唔知比什麼娜過,味道怪怪的,食了兩口便放棄了;公仔麵又腍又無味。腸仔煎蛋- 最正常的一樣,沒有難道掛。奶茶- 茶味幾好,叫做今餐最好的了。之前食過燒味都唔錯,原來其它食物會這樣差。
食物包括,牛油方飽、豬扒公仔麵、腸仔煎蛋和奶茶。
牛油方飽- 溜單,沒有來,算數。
腸仔煎蛋- 最正常的一樣,沒有難道掛。
奶茶- 茶味幾好,叫做今餐最好的了。

之前食過燒味都唔錯,原來其它食物會這樣差。
2005-01-25 19 浏览
星期日去完花墟, 一行六人, 三大三小搵食, 記起附近有間金牌鴨, 係openrice食評唔錯, 便去一試.當日點了粟米斑塊, 肉鬆浸菜心, 西檸雞及招牌鴨.老婆試了第一口鴨, 立即吐出來, 一來係涷的, 二來又騷得很厲害! 有很多肥膏, 很可能是鴨尾巴! 其後對整碟"招牌鴨"冇哂興趣.廁所又污穢不堪, 地又滑, 很危險.
當日點了粟米斑塊, 肉鬆浸菜心, 西檸雞及招牌鴨.
廁所又污穢不堪, 地又滑, 很危險.
前言:繼續在直通巴士站附近找吃。同行的男同事建議到隔鄰街食飯,遂走入這條酒吧和茶餐廳林立的街道上,見此店有煲仔飯和燒臘供應,遂一試。食物和評語:茶餐廳格局,食物種類繁多,點了煲仔飯、招牌燒鴨飯、油菜。 1. 金牌燒鴨飯($28/份):選鴨脾要加五塊錢。從點菜至上桌,前後不過三分鐘。涼涼的燒鴨脾肉,配以熱熱的白飯,一冷一熱,對比強烈。不槐係招牌鴨,放涼了仍然美味。鴨普遍少肥多肉,肉質扎實,口感清爽,不會吃得一嘴巴肥油。 2. 臘腸滑雞煲仔飯($32/份):正常速度,約廿分鐘上桌。煲一上桌,同事便急不及待,把蓋子打開,澆下豉油,便「起勢」用湯匙把飯從煲仔淘出。心知不妙,連焗都冇焗一焗便食,唉!果然,雖然有相當飯焦,但中間的飯是濕濕糊糊的,頗難食!幸而,雞很滑,很入味;臘腸很甘香甜美,仲好大條!結果,因為餸比飯多,而要以「招牌鴨飯」裡的白飯拌吃煲仔飯的滑雞臘腸。 3. 蠔油菜心($14/份):一碟約十二棵灼菜心,蠔油另上,味道一般。 4. 餐飲點了較穩陣的熱杏霜和熱好立克,夠濃味。註: a. 茶餐廳格局,環境擠迫,相當吵耳。地面微濕和有垃圾。幸而,店員動作頗爽快和俐落。
4. 餐飲點了較穩陣的熱杏霜和熱好立克,夠濃味。
註:
2004-08-20 15 浏览
又係facial前o係依度食, 佢講到金牌係燒鴨, 當然要試試喇~ 叫o左碟燒鴨油雞飯~ 但係....... 點解d燒鴨係凍o既?? 唔係"唔熱", 係"凍"喎~~~ 唉............
2003-11-01 27 浏览
一間茶餐格局的餐廳, 不過一坐低有少少嚇一跳, 因為佢菜牌都好誇張多選擇. 之前試過外賣燒味唔錯, 所以叫左個燒味三併燒鴨, 差燒, 燒肉. 三樣都幾好, 而且唔肥. 燒肉皮仲幾卜卜脆. 另外再叫籠仔荷葉咸魚肉餅蒸飯, 同煲仔飯好唔同, 飯有荷葉味, 幾欣賞佢, 而且個肉餅好厚了, 不過可惜因為太厚, 食到一半發覺中間未熟, 要佢返蒸. 覺得佢地有D失手. 不過蒸飯都要等幾耐, 二十分鐘已上啦. 加埋飲左三支大啤, 約$200.服務幾好, D侍應都好識介紹菜式!
服務幾好, D侍應都好識介紹菜式!
2002-07-22 9 浏览
講真......我都因為時常在附近搭直通巴士,成日去食, 我就覺得他們的蒸飯和燒味好掂, 無錯...係就係烏糟D...但味道和價錢...好~
2002-07-21 16 浏览
呢間餐廳係d典型地道港式茶餐廳,即係咩都有得食,價錢又化算,地方污污穢穢咁o個隻。見個午市燒味餐好似幾抵咁,一碟雙拼燒味飯,加例湯或餐飲,29至33蚊,咁就叫左碟cha鵝飯試下。cha燒又幾正o番,半肥瘦,幾有咬口,又夠甜,不過如果燒到有少少焦就更加prefect;燒鵝都幾唔錯,夠熱辣,又夠肉味,不過d皮唔夠脆就要扣d分,不過以茶?廳來講呢間d燒味真係算幾高水準,認真食得過啦!