2018-06-27 75 浏览
阿妹生日,近近地係付近食個飯,平時行過一定坐滿人,今日6:30仲未有人地方整齊乾淨,店員十分有禮貌小食拼盤遮蝦,越南春卷,素菜包遮蝦遮汁好清甜上湯白菜$30新鮮爽口蝦餅湯河$42~蝦餅好彈牙~~咖喱牛腩~~咖哩好香又濃,牛腩又淋又入味~~菠蘿炒飯~~炒飯好香,D飯粒粒分明,~~勁夠獲氣,好多菠蘿粒~~~雙檸蒸烏頭~~~用檸檬同青檸,好清香~~魚肉又滑又帶有檸檬香味,好開胃!!肉好滑,又多,抵食又好食!!!!!!

地方整齊乾淨,店員十分有禮貌

小食拼盤
遮蝦,越南春卷,素菜包
遮蝦遮汁好清甜

上湯白菜$30
新鮮爽口

蝦餅湯河$42~
蝦餅好彈牙~~

咖喱牛腩~~
咖哩好香又濃,牛腩又淋又入味~~

菠蘿炒飯~~
炒飯好香,D飯粒粒分明,~~
勁夠獲氣,好多菠蘿粒~~~

雙檸蒸烏頭~~~
用檸檬同青檸,好清香~~
魚肉又滑又帶有檸檬香味,好開胃!!

肉好滑,又多,抵食又好食!!!!!!
2018-06-27 407 浏览
當我成日都食中式西式或者快餐既時候往往就會突然想食下其他野長沙灣 比人感覺較為民區住宅食物種類會少左啲但隨住好多新型住宅落成 餐廳質素同選擇都多左今日行過 諗下食咩晚餐好 就見到越南野酸甜辣係腦海入面浮現 食指一動.....入去吧!清酒 $60估唔到會FUSION左日式原素 有驚喜!!!!!!!!!!!純米大吟釀 我都幾鐘情日本酒 米味重酒香醇開左一段時間車 其實都真係女子耐無飲過酒精落肚難得今日無開車 又早食飯 真係岩晒時候三色併盤 $60飲得酒 所以都點左個越式併盤黎送酒春卷 越式粉包同埋蔗蝦 呢三款都係我鐘意食既小食黎越式春卷同我恃地平時食既春卷好唔同 事關佢紙米外皮好鬆同脆越式粉包 熱辣辣 皮又簿 饀又夠多 咸咸地好易入口蔗蝦 爽滑彈牙 啖啖肉 好惹味配埋清酒食真係 黎多兩杯丫唔該!!!!!!!!!!!!!  飛天炒通菜 $55通菜當造 嫩綠爽脆 加左啲泰式辣椒同埋豆醬一齊炒 又唔算好辣 但勁惹味 食食下唔覺唔覺食晒......串燒 半打 $85豬牛雞各兩串 燒得好到位 唔會過老岩岩好 牛肉串個牛味好出 我覺得唔洗點咁多沙嗲醬 食盡佢個味!!!!而冄佢落既花生都好香口 熱熱地
當我成日都食中式西式或者快餐既時候
往往就會突然想食下其他野
長沙灣 比人感覺較為民區住宅
食物種類會少左啲
但隨住好多新型住宅落成 餐廳質素同選擇都多左

今日行過 諗下食咩晚餐好 就見到越南野
酸甜辣係腦海入面浮現 食指一動.....入去吧!
純米大吟釀

呢三款都係我鐘意食既小食黎
越式春卷同我恃地平時食既春卷好唔同 事關佢紙米外皮好鬆同脆
越式粉包 熱辣辣 皮又簿 饀又夠多 咸咸地好易入口
蔗蝦 爽滑彈牙 啖啖肉 好惹味
配埋清酒食真係 黎多兩杯丫唔該!!!!!!!!!!!!!

飛天炒通菜
飛天炒通菜 $55

通菜當造 嫩綠爽脆
加左啲泰式辣椒同埋豆醬一齊炒
又唔算好辣 但勁惹味 食食下唔覺唔覺食晒......

串燒
串燒 半打 $85

豬牛雞各兩串
燒得好到位 唔會過老岩岩好
而冄佢落既花生都好香口 熱熱地 應該炒過先再放上面 好有心

越式生牛肉河

越式生牛肉河 $42

越式飯麵 我會揀生牛河 因為感覺先係正宗
紅紅地既生牛肉要自己調節個生熟度 咁每個客人先食到自己要既感覺
呢個先係生牛河既精妙之處
河粉一食就知佢用左越南河 幼身彈口而且會簿身多少少
所以食落既口感相當爽滑 唔會鞋身!!! 好味!!!!!!!
2018-06-13
純米大吟釀
三色併盤
飛天炒通菜
串燒
越式生牛肉河
2018-06-24 70 浏览
越南咖哩牛腩煲呢個越南咖哩牛腩煲到上到台都係熱辣辣出緊煙的我隻得個牛腩煲最正就係個咖哩汁非常出色味道好濃加埋D入哂味既牛腩同牛根係非常之咁好味!!薯仔都忟幾淋, 就呢個煲都已經夠我食幾碗飯南乳吊燒雞呢個係今日特價既菜式, 100蚊都唔洗就食到, 呢個有D似炸子雞因為佢又係外皮係超脆, 而入面就係好嫩滑既食呢個一定要食埋雞皮, 如果唔係就哂左佢外皮既功夫!!金滿都炒飯炒飯入面既材料包括左有蛋, 菜, 肉碎等等炒至金黃色, 係十分香口既
越南咖哩牛腩煲

呢個越南咖哩牛腩煲到上到台都係熱辣辣出緊煙的
我隻得個牛腩煲最正就係個咖哩汁
非常出色
味道好濃

加埋D入哂味既牛腩同牛根係非常之咁好味!!
薯仔都忟幾淋, 就呢個煲都已經夠我食幾碗飯

南乳吊燒雞
因為佢又係外皮係超脆, 而入面就係好嫩滑既

食呢個一定要食埋雞皮, 如果唔係就哂左佢外皮既功夫!!

金滿都炒飯

炒飯入面既材料包括左有蛋, 菜, 肉碎等等
炒至金黃色, 係十分香口既
2018-06-12
  • 越南咖哩牛腩煲
  • 南乳吊燒雞
  • 金滿都炒飯
2018-06-24 47 浏览
呢間餐廳最吸引到我入去係因為佢每日都有不同既特價推介菜式可以選今日去咁岩就係我最鐘意食既海南雞飯特價只係62蚊, 晚餐黎講都已經算係差唔多!無骨海南雞配油飯每個地方既海南雞飯都有點不一樣越南既又會係點架呢我覺得係個醬汁上同泰式既都好有分別肉質係嫩滑既, 而且份量都唔少我覺得比起泰式既好味既地方係個雞肉味道本身就已較濃唔洗點醬汁已經好夠味而個油飯都係一讚的!! 輕鬆KO一碗再加多杯茶走估唔到飲品既質素可以拍得住茶餐廳呢個茶走都唔錯!!

今日去咁岩就係我最鐘意食既海南雞飯
特價只係62蚊, 晚餐黎講都已經算係差唔多!

無骨海南雞配油飯
每個地方既海南雞飯都有點不一樣
越南既又會係點架呢
我覺得係個醬汁上同泰式既都好有分別

肉質係嫩滑既, 而且份量都唔少
我覺得比起泰式既好味既地方係個雞肉味道本身就已較濃
唔洗點醬汁已經好夠味

而個油飯都係一讚的!! 輕鬆KO一碗

再加多杯茶走
估唔到飲品既質素可以拍得住茶餐廳
呢個茶走都唔錯!!
2018-06-04
  • 無骨海南雞配油飯
2018-06-20 43 浏览
在長沙灣這間金滿都越南餐廳有勁多選擇,menu都有差唔多7-8份,都好都係優惠既 menu, 當中竟然還看見了有清酒既menu晚市精選小菜套餐叫左份酸辣明爐烏頭魚,有好多香料,酸辣味道幾香幾滋味!條烏頭魚都好大條,份量十足魚肉幾嫩滑夠新鮮炒通菜幾入味,不過濕左 d, 唔夠乾身。但味道幾濃香的。咖哩牛腩煲,牛腩幾香幾軟滑!食起上黎無渣。咖哩既味道香而不辣。咖哩汁送飯就一流還有薯仔做配角,入哂味呢杯凍檸茶都夠哂大杯,茶既味道甘甘地,不錯!!

魚肉幾嫩滑夠新鮮

炒通菜幾入味,不過濕左 d, 唔夠乾身。但味道幾濃香的。

還有薯仔做配角,入哂味呢

杯凍檸茶都夠哂大杯,茶既味道甘甘地,不錯!!

越式經濟飯同小食@金滿都越南餐廳 長沙灣元州街303號元州商場地下1號舖 每晚都有價格經濟的飯麵餐,可以加小食大部分都不用$50元,超值抵食。小菜套餐$168一路發好認頭,我點了南乳嘴燒雞惹味,皮紅紅蒜蓉炒時菜,因為要食清淡蝦醬就會重。跟兩碗白飯同飲品灼時菜$20 當天有白菜同唐生菜,灼就少油少調味,一向扮食得健康架我就點左。$78 越式拼盤,有豬扒雞翼,埋我食肉獸好肥美,更有春卷同蔗蝦,通通都是我最愛吃的。雞翼炸到脆卜卜熱乎乎,豬扒肉夠腍身,春卷又脆身香口。大件夾抵食,有時食飯在屋村中竟找到驚喜哦,晚餐每人百來元,店免加一服務費!
越式經濟飯同小食@金滿都越南餐廳

長沙灣元州街303號元州商場地下1號舖

蒜蓉炒時菜,因為要食清淡蝦醬就會重。

跟兩碗白飯同飲品

3K
2018-06-14 43 浏览
長沙灣對我來說非常陌生,身為香港人從末蹅足過,比人聽到都笑啦!今晚因工作關係,終於到訪,哈哈!新舊交雑,非常有趣。行經元州街一帶原來好多食肆,既然一場來到,順便食完晚飯再回程吧!大多數是連鎖店沒什麼特別又沒興趣,找到一間越南餐廳,地方寬大,乾淨明亮,試下無防。餐牌上所列的款式不少,有越式粉麵,飯類,小吃,咖哩類, 中式甜品....多選擇。海南雞飯終於找到一間食海南雞飯的另我滿意。先是賣相吸引,金黃色澤閃閃發亮,肉質嫰滑,皮薄爽脆,雞味濃厚,相信不是雪藏那種。三種醬料,蘸少許調味,增添了味蕾的口感。椒絲腐乳炒通菜三個字「夠鑊氣」,炒得翠綠,調味不會過鹹,好味!榴槤西米露不時不食,榴槤當造,點都要試一下。榴摙飄香無講錯,末食而傳來陣陣香,入口綿滑軟糯,原來配西米露咁夾,值得推介。

海南雞飯

椒絲腐乳炒通菜
三個字「夠鑊氣」,炒得翠綠,調味不會過鹹,好味!

2018-06-13
2018-06-12 506 浏览
這間位於元州邨商場的餐廳,提供價廉物美的泰越菜給附近居民。不但食物選擇多,價錢大眾化,晚市還不用加一服務費,所以吸引不少區內的街坊到來用膳。晚市套餐($168)套餐包括半隻無骨海南雞,飛天炒通菜,白飯兩碗並奉送熱飲。▪️無骨海南雞(半隻)👍👍👍👍起了骨的海南雞,啖啖肉。雞肉嫩滑,雞皮帶點爽滑,份量也不少,還有三種醬料、豉油、薑蓉和酸辣雞醬。▪️飛天通菜 👍👍👍👍味道惹味的泰式飛天通菜,辣椒的味道加上泰式醬料帶起通菜的鮮味。▪️白飯兩碗 白飯份量十足。▪️涷奶茶 ($+$3)👍👍👍👍涷飲加 $3, 奶茶味道香濃。咸檸七($26)👍👍👍👍豬頸肉($52)👍👍👍👍這款小食可真不少,切了薄片的豬頸肉,口感爽彈有嚼頸,跟泰式甜酸醬一起吃,很開胃。榴槤西米露 ($28)👍👍👍👍吃完晚飯,來一碗榴槤西米露作甜點,榴槤的味道很濃郁,跟清淡的西米很夾,甜品味道又不會過甜。門面內在環境餐牌

晚市套餐($168)

套餐包括半隻無骨海南雞,飛天炒通菜,白飯兩碗並奉送熱飲。
▪️無骨海南雞(半隻)

▪️飛天通菜

▪️白飯兩碗
白飯兩碗

白飯份量十足。

▪️涷奶茶 ($+$3)
👍👍👍👍
涷奶茶 ($+$3)

涷飲加 $3, 奶茶味道香濃。

咸檸七($26)
咸檸七

豬頸肉($52)
豬頸肉

榴槤西米露 ($28)

門面

內在環境

餐牌
2018-06-11
飛天通菜
涷奶茶 ($+$3)
2018-06-09 329 浏览
環境不錯,光猛齊潔,樓底高令人有空間感並且沒有枱貼枱的問題,亦有望街的卡位座。有很多餐牌,選擇甚多,令我眼花撩亂、心大心細,食物吸引而且價錢抵,但胃子不夠大,最後只好點了幾款與朋友分享。《芝麻海蜇扎肉雞絲 $62》海蜇、扎肉和雞絲份量足,酸甜帶微辣,海蜇爽甜,配搭特別。《古法三葉烤鱸魚 $88 (每日限定五條)》吃得湯鱸魚多,想試試烤鱸魚,因為如果烤得好,魚會保持到肉汁而且嫩甜,這個沒令人失望,而且近肚位置清得乾淨沒有腥味。《越南生牛肉湯檬粉 $42 奉送熱飲 凍飲+$3 特飲加$6》湯底夠清不肥膩,香矛味濃, 洋蔥,多青蔥,味道夠而且不令人口渴。牛肉做到一半生一半生熟,薄身不韌而且肥膏少。《越南咖哩芝士雞扒煲仔飯 $88》煲仔飯賣相惹味,咖哩夠香,加上溶入了有芝士,味道更香濃。金黃的飯焦有咬口但不會燶。雞扒大塊,肉質嫩滑。(送牛湯時菜及冷熱飲品乙杯 是日特飲另加$5)《青檸梳打》&《椰汁大菜冰》特飲半價(是日特飲才是+$5)職員說清楚點說好了。原來還有sake飲,很驚喜,但還是留待下次吧!

《芝麻海蜇扎肉雞絲 $62》
海蜇、扎肉和雞絲份量足,酸甜帶微辣,海蜇爽甜,配搭特別。

牛肉做到一半生一半生熟,薄身不韌而且肥膏少。

《越南咖哩芝士雞扒煲仔飯 $88》

(送牛湯時菜及冷熱飲品乙杯 是日特飲另加$5)

《青檸梳打》&《椰汁大菜冰》
特飲半價(是日特飲才是+$5)
職員說清楚點說好了。

原來還有sake飲,很驚喜,但還是留待下次吧!
2018-06-07
2018-06-07 34 浏览
今日出去做野,米仔過來接收工,我地就在附近搵食!就嚟到呢間餐廳喇!特選清酒 米仔今日飲酒mood出哂嚟,所以就點左個清酒,純米大吟釀精米步合,容易入口,用來配合前菜,很不錯!三色併盤 (春卷、蔗蝦、 粉包)呢個三色併盤有越式小食的三寶,包括:春卷、蔗蝦、粉包。春卷。用越南米紙做的脆春卷香脆可口,咬落去脆卜卜,餡料心香軟,配上越南魚露更加美味!蔗蝦。將蝦起肉打到起膠,再包住條蔗再炸熟,蝦肉彈牙之餘,還吸收了蔗嘅清甜香味,別具風味!粉包。以晶瑩剔透的粉皮包裹各式材料,餡料豐富,味道清爽不膩,非常可口!越南咖喱軟殼蟹煲 加蒜茸包點左個咖喱軟殼蟹煲,當然要點埋蒜茸包。軟殼蟹絕不吝嗇,有兩大隻,軟殼蟹味道鮮甜且肥美肉厚,又好脆口。拿起熱騰騰的蒜茸包,將蒜茸包沾上咖哩,讓微辣惹味的咖哩滲透著蒜茸包。再將軟殼蟹滲入咖哩,絶對係幾重享受!咸檸七 天氣熱辣辣,入杯咸檸七解熱之餘,又可以降降熱氣!
今日出去做野,米仔過來接收工,我地就在附近搵食!
就嚟到呢間餐廳喇!
特選清酒
三色併盤 (春卷、蔗蝦、 粉包)
呢個三色併盤有越式小食的三寶,包括:春卷、蔗蝦、粉包。
越南咖喱軟殼蟹煲 加蒜茸包
點左個咖喱軟殼蟹煲,當然要點埋蒜茸包。
再將軟殼蟹滲入咖哩,絶對係幾重享受!
咸檸七
天氣熱辣辣,入杯咸檸七解熱之餘,又可以降降熱氣!
2018-05-07
2018-06-06 29 浏览
今晚有我最鍾意嘅越南野,近近地,抵食。扎肉雞絲撈檬粉扎肉雞絲撈檬粉賣相幾靚,四隻角邊擺放有紅蘿蔔絲,花生碎,炸蝦米,蔥油,自行加入酸甜辣汁,酸酸甜甜,吃落都好滋味。另套餐價加$27仲有越式肉碎生菜包賣相都幾吸引, 生菜底上已放粉條,肉碎,還有炒香花生碎,如加少許辣味會更加好味。明爐燒烏頭 明爐燒頭配酸辣湯汁,這款菜明爐上,熱騰騰,不過淡口咗,冇驚喜。併盤併盤內有炸春卷,庶蝦,蒸粉包,春卷滋味又唔肥膩,庶蝦嘅蝦肉都好鮮味,吃完再咬一口甜庶,超甜,蒸粉包熱騰騰咬一口,肉汁由粉皮滲出來,是一道唔錯嘅小食。清酒清酒$68一小勺,喝一淡清酒時再慢慢品嚐小食,與友好閒談,賞心樂事。飛天通菜 飛天通菜用泰式豆醬,辣椒絲炒,炒得唔錯。椰青晚飯後喝一口冰涼椰青水,消暑解渴。

今晚有我最鍾意嘅越南野,近近地,抵食。

扎肉雞絲撈檬粉

另套餐價加$27
仲有越式肉碎生菜包

明爐燒烏頭

併盤
併盤內有

清酒
清酒$68一小勺,
喝一淡清酒時再慢慢品嚐小食,與友好閒談,賞心樂事。

飛天通菜
飛天通菜用泰式豆醬,辣椒絲炒,炒得唔錯。

椰青
晚飯後喝一口冰涼椰青水,消暑解渴。
2018-06-03 52 浏览
長沙灣都係一個美食叢林,怎麼辦?吃什麼好?吃越南菜也是不錯的選擇。裝横ok舒適,好寬敞。每日都有不同的推介和精選小菜,街坊價,相當實惠。椰青 ($32)很大個,椰青肉很嫩,椰水又很清甜。三色拼盤 $60(春卷/蔗蝦/粉包),春卷炸得很酥,發現有蝦肉。蔗蝦也不錯,蔗汁很甜。粉包很薄,餡料豐富,有黑胡椒,味道不會很淡,蠻重的。無骨海南雞配油飯 ($62)轉白飯超大份的,雞腿肉很滑嫩,葱油味很香濃,薑蓉味也不錯。越南手作春卷湯檬粉 ($43),春卷有木耳絲、蘿蔔絲、芋頭、粉絲,非常香脆。粉很爽口,湯不會很heavy,好適合大熱天食。蒜蓉炒雜菜 ($58),想健康些可要求少油少鹽,蒜味十足,有西蘭花、椰菜、粟米芯、蘿蔔、椰菜花,種類豐富。

裝横ok舒適,好寬敞。

每日都有不同的推介和精選小菜,街坊價,相當實惠。

椰青 ($32)很大個,椰青肉很嫩,椰水又很清甜。

無骨海南雞配油飯 ($62)轉白飯

超大份的,雞腿肉很滑嫩,葱油味很香濃,薑蓉味也不錯。

粉很爽口,湯不會很heavy,好適合大熱天食。

• 蒜蓉炒雜菜
  • 無骨海南雞配油飯
2018-05-31 57 浏览
同朋友是但入左間餐廳 見到有做緊 蒸烏頭set 就胆粗粗入左去試啦, 講真百幾蚊有條蒸大烏頭set (有一碟炒通菜,加兩碗飯+兩杯野飲)真人被價錢吸引,而且百鬆啲蚊有條大烏頭係好少見嚕。首先介紹左個小食併盤先,呢個蔗蝦,好好味呀,彈牙 蔗又甜,仲有個粉皮都好好味, 春卷都即炸好鬆脆,真係超出我既預期呀我同朋友突然見到原來有酒賣,有酒牌喎,真係好少見街坊越南餐廳有酒飲.$68蚊就飲到了,放左工兩個女仔小酌一下,講下公司是非很relax~~~到烏頭啦,我地揀左酸辣湯烏頭,好大條,又新鮮,個湯都好好味,很值得食呀,推推推後來想送下酒就再叫多個生菜包,初初我地都猶疑到底叫唔叫好,因為怕肥呀,咁多肉,但又想食喎,就叫左啦呢個生菜包同以往我認知既外型好唔同不過又幾好味喎,生菜有幾層,都算多家,岩曬女仔要價多啲菜,少啲肉,肉炒得好香野味,我最鐘意香茅味,呢個份量真係岩台好呀~~是晚飲飽食醉...抵,開心

呢個生菜包同以往我認知既外型好唔同

是晚飲飽食醉...抵,開心
  • 蒸烏頭
  • 粉包
2018-05-30 27 浏览
突然好想食海南雞飯,於是就黎左元州邨附近間金滿都食越南菜先嗌左兩個拼盤 share黎食,邊食下小食吹下水先!LEE個係三式拼盤,有春卷、蔗蝦同蒸粉包,新鮮熱辣!越式蒸粉包賣相晶瑩剔透,皮薄餡靚,入面餡料好豐富,清新好味!LEE個越式拼盤同樣岀色,有香茅雞翼、豬排、春卷同蔗蝦脆卜卜好惹味食越式小食就當然要配酒先爽快過癮MA,本來想睇下有無啤酒,無估到越南餐廳本MENU竟然有清酒賣,期間限定$68有一合,兩款特選清酒牌子都幾吸引,最後揀左易入口D GE陸奧八仙,酒體輕盈俐落,可以解膩配小食真係岩岩好越南野唔少得GE椰青,好清甜解渴,天氣咁熱飲返個椰青夠晒消暑期待已久GE無骨海南雞配油飯!雞件大件之餘新鮮嫩滑,油飯夠乾身香口而且粒粒分明估唔估到錫紙包住D乜?內藏乾坤,入面係越式香草焗羊架,又係大大隻,加小小芥末黎食真係食到LAM脷食飽再嗌左碗榴槤西米露,味道夠濃,滿足!

突然好想食海南雞飯,於是就黎左元州邨附近間金滿都食越南菜

LEE個越式拼盤同樣岀色,有香茅雞翼、豬排、春卷同蔗蝦

脆卜卜好惹味

期待已久GE無骨海南雞配油飯!

雞件大件之餘新鮮嫩滑,油飯夠乾身香口而且粒粒分明

估唔估到錫紙包住D乜?

食飽再嗌左碗榴槤西米露,味道夠濃,滿足!
2018-05-26 32 浏览
Gold Mondo is a nice place for gatherings in the SSP/Cheung Sha Wan hood as the food is affordable and they even have sake.The staff were really friendly.I had the durian smoothie which was surprisingly good as you could taste real durian.The lime soda was ok.We all shared the snacks platter.My favourite was the steamed Bánh cuốn which was packed with tasty minced pork, shallots etc.The rest were a bit over fried.The Hainan chicken relied heavily on the scallion oil as to make it tastier.
The lime soda was ok.